Notebookcheck

Test: Microsoft Surface RT

Patrick Afschar Kaboli, Michael Moser, 11/25/2012

PC? Surfplatta? En annorlunda produkt. Microsoft kallar sin efterlängtade surfplatta Surface för PC: den första PC:n från Redmond. Vi har testat den efter konstens alla regler och kan konstatera att det är en PC, och en intressant sådan dessutom.

Microsoft har just lanserat Windows RT - ett operativsystem för ARM-baserade enheter. Naturligtvis måste de potentiella kunderna få bekanta sig med ett nytt operativsystem, och vilket sätt är enklare än att Microsoft tillverkar en egen surfplatta, som (förhoppningsvis) visar upp det på ett användarvänligt sätt? Microsoft Surface är den första surfplattan från mjukvarujätten, så vi ställer frågan: Kommer det här ambitiösa projektet att lyckas? 

Vår testenhet är utrustad med en HD-skärm, en Tegra 3-processor från Nvidia, Windows RT, 2 GB RAM och 32 GB lagring. Med tillbehöret Touch Cover kostar den 5995 kr. Modellen riktar sig till konsumenter och enklare kontorsbruk, men den kommande varianten av Surface med Windows 8 Pro är antagligen bättre lämpad för företagsanvändare. Den kommer att vara större och ha Full HD-skärm, Core i5-processor, 4 GB RAM och en SSD på 64/128 GB, plus en stylus. Vi får återkomma på den punkten. 

Chassi

Microsoft Surface är välbyggd
Microsoft Surface är välbyggd
Det robusta magnesiumhöljet ser bra ut
Det robusta magnesiumhöljet ser bra ut
Stativet är praktiskt
Stativet är praktiskt

Surface har en enkel design och ett skärmglas med jämna kanter längs höljet i "mörk titan". Det så kallade VaporMg-höljet är tillverkat av en magnesiumlegering som gör plattan robust, men samtidigt ganska tung: 676 gram kan göra enhandsanvändning tröttsamt. 

Microsoft har förberett sig för den eventualiteten genom att installera ett stativ baktill på enheten. Stativet har kraftfulla gångjärn och ser pålitligt ut. När stativet är infällt försvinner det helt in i chassit. 

Surfplattans form ger den bra känsla och ergonomi. Den är 9,3 mm tjock - marginellt tunnare än Apples iPad med Retina. Den främre kameran har en upplösning på 720p och detsamma gäller den bakre kameran, som är integrerad i en panel av plast som sträcker sig längs ovansidan av höljet. 

Allt som allt behöver inte Surface skämmas för sitt utseende. Den ser bra ut och är välbyggd, vilket understryker att man satsat på hög kvalitet. Framsidan av plattan är bara utsmyckad med Windows 8-loggan. Alla andra detaljer, såsom surfplattans namn, återfinns på baksidan under stativet. 

Anslutningar

Surfaceplattan är utrustad med bra hårdvara. Den innehåller en fyrkärnig Tegra   3-processor från Nvidia med integrerad GeForce ULP-grafik. Det här är ett välkänt chip som funnits på marknaden ett tag och fortfarande hittar in i nya produkter. Kretsen har få konkurrenter att oroa sig för - Apples A6X eller Samsung Exynos 4 är de främsta utmanarna för närvarande. Microsoft har också integrerat 32 GB lagringsutrymme och 2 GB RAM i Surface. 

Gränssnitt

Microsoft har inte gett Surface många gränssnitt att jobba med, men de viktigaste portarna är på plats.  

Chassits högra sida har en produktspecifik HD-videoutgång för externa monitorer. Användaren behöver således en adapter för VGA eller HDMI som måste köpas till separat. Plattan har även en USB 2.0-port för externa tillbehör som tangentbord och möss, eller externa hårddiskar. Under stativet sitter en kortläsare som stöder microSD-kort på upp till 64 GB (SDXC). 

I underkanten sitter bara magnetkontakten för Touch Cover eller Type Cover. Båda tangentborden dockas enkelt och med ett tillfredsställande klick.

Touch Cover eller Type Cover dockar magnetiskt med botten av surfplattan
Touch Cover eller Type Cover dockar magnetiskt med botten av surfplattan

Mjukvara för Surface

Microsoft levererar Surface med det ARM-optimerade operativsystemet Windows RT. Det nya operativet innehåller nya funktioner som Metro-gränssnittet. 

Surfplattan kunde öppna program och alla Windowskompatibla filer via USB. Det här är möjligt tack vare det inkluderade skrivbordsläget (Windows 7) som tillåter överföring och kopiering av filer till/från externa enheter. Program i övrigt kan inte installeras eftersom Microsoft endast låter användaren installera program från Windows Store. x86-kompatibla program kommer att kunna köras på Surface först när "fullversionen" av Windows 8 lanseras. 

Ett bekvämt mejlprogram ansluter till olika konton utan problem. Molnlagringstjänsten Sky Drive är förinstallerad tillsammans med Xbox 360-appen som kan kopplas till Xbox-spel, musik och video. 

Dessutom ingår ett antal Office-program. En förhandsversion av Office Home & Student 2013 (Word, Excel, PowerPoint och OneNote) är förinstallerad. Uppgraderingen till fullversionen kommer att vara kostnadsfri och sker via Windows Update så snart den är tillgänglig i Windows Store. Jämfört med skrivbordsvarianten saknas en del funktioner, som makron. 

Vidare till sociala nätverk: bilder och webbsidor kan delas direkt med ett enkelt svep från höger till vänster. I menyn "Dela" får användaren välja hur de vill dela innehållet - via sociala nätverk, e-post eller Sky Drive. 

Kommunikation

En flik av syntetmaterial längs ovandelen döljer en strömknapp och två mikrofonöppningar. De trådlösa antennerna under fliken är kopplade till nätverksmodulerna: Bluetooth 4.0 och WLAN 802.11n (2,4 och 5 GHz-banden).

Det trådlösa nätverkskortet visar upp bra signalstyrka i vårt test. Det var enkelt att ansluta till både n-router och en smartphone med Bluetooth 4.  

Tyvärr verkar det som att överföringar av mp3-filer eller bilder inte fungerar över Bluetooth. Microsoft låter dig ansluta till externa enheter, men inte överföra filer.

Surface har ingen GPS-modul och inte heller 3G eller LTE så här långt. 

Tabbarna på startskärmen är animerade och uppdateras automatiskt
Tabbarna på startskärmen är animerade och uppdateras automatiskt
Internet Explorer 10 som touch-optimerad app
Internet Explorer 10 som touch-optimerad app
En förhandsversion av Office 2013 är installerad
En förhandsversion av Office 2013 är installerad
Multi-tasking: två eller fler appar kan visas samtidigt
Multi-tasking: två eller fler appar kan visas samtidigt

Kameror & Multimedia

De två HD-kamerorna fram- och baktill på Surface spelar in i 720p (drygt 1 megapixel). Kvaliteten är tillräcklig om ljusförhållandena är bra. Tyvärr ingår ingen blixt, vilket gör bilderna gryniga vid svagt ljus. Det fungerar för videochatt via Skype. Stativet håller Surface i en lämplig position och riktar kameran rätt.

Stereomikrofonerna längs den övre kanten av plattan spelar in ljud i relativt bra kvalitet, tillräckligt för samtal. 

Kameran tar väldigt gryniga bilder i dåliga ljusförhållanden ...
Kameran tar väldigt gryniga bilder i dåliga ljusförhållanden ...
... vilket syns i de här bilderna
... vilket syns i de här bilderna
Ett par mikrofoner garanterar bra ljudkvalitet för samtal
Ett par mikrofoner garanterar bra ljudkvalitet för samtal

Tillbehör

Liksom många andra tillverkare inkluderar Microsoft få extratillbehör. Paketet innehåller surfplattan, en kompakt nätadapter (136 gram) och en kortfattad broschyr. Touch Cover ingår förutsatt att man beställt den varianten. Tillbehören som finns att köpa till är en extra nätadapter, Touch Cover, Type Cover och en VGA eller HDMI-adapter.

Inmatningsenheter

Pekskärmen känner av upp till fem fingrar samtidigt. Panelen har inga problem med känsligheten och fingrarna glider över skärmen utan något större motstånd. 

10,6-tumsskärmen bjuder på intuitiva gester som tar lite tid att vänja sig vid men är användbara: Ett svep från höger öppnar systemmenyn och ett till vänster visar nyligen använda program. Den enda gesten vi hade problem med var att dra fram en app genom att dra den från den vänstra listen och sedan stänga den i en rörelse. 

Det virtuella tangentbordet fungerar bra och kan snabbt växlas från ett traditionellt tangentbord till ett som är optimerat för tummarna. 

Enligt vår bedömning är menyn i Surface lika smidig som gränssnittet i iPad, eller Androidkonkurrenterna med samma processor. Totalt sett är Surface pekskärm en av de bästa vi använt så här långt.  

Två flugor i en smäll

Alternativt kan användaren sätta fast Touch Cover, som liksom Apples Smart Cover fungerar som ett intelligent skärmskydd som sätter surfplattan i standby-läge när den stängs. Microsoft har byggt in ett tryckkänsligt tangentbord och en pekplatta på insidan av det vattentäta skyddet, medan utsidan täcks av ett filtliknande material. Om ett finger bara placeras lätt på en knapp eller glider över den, registrerar inte tangentbordet rörelsen. Måtten är väl avvägda även om musplattan är något liten. 

Så hur känns det att skriva med Touch Cover? I början blir det en del misstag på grund av avsaknaden av feedback och en avgränsning mellan tangenterna och handledsstödet. Efter en tids användning går det däremot bra, men någon större användning av musplattan får man aldrig eftersom det går snabbare att använda skärmen. Tyvärr kan den inte avaktiveras.

Touch Cover är 3 mm tjockt och väger 200 gram. Det finns i fem olika färger: blå, vit, rosa, svart och röd. Det här tillbehöret är inte för alla - för dig som skriver mycket är det bättre att satsa på Type Cover, som har mekaniska tangenter och samma komfort som ett traditionellt tangentbord. 

Touch Cover är bara 3 mm tjockt
Touch Cover är bara 3 mm tjockt
Finns i fem färger
Finns i fem färger
Type Cover ser ut som ett vanligt tangentbord
Type Cover ser ut som ett vanligt tangentbord

Skärm

10,6-tumspanel, 1366 x 768 (16:9-format).
10,6-tumspanel, 1366 x 768 (16:9-format).

Surface 10,6-tums "ClearType HD"-skärm har en upplösning på 1366x768 pixlar ("HD ready) och en densitet på 148 PPI (Pixels Per Inch). Konkurrenterna är betydligt bättre, inklusive iPad (264 PPI) och Acer Iconia Tab A700 (224 PPI).

En stor fördel är att skärmen är i 16:9-format, vilket innebär att den kan visa film utan svarta ramar. Sådana ramar syns exempelvis på iPad (4:3). 

Dessutom är andra värden mycket bra: Den genomsnittliga ljusstyrkan är 331 cd/m², och maximalt 356 cd/m² i mitten av skärmen.

322
cd/m²
322
cd/m²
312
cd/m²
332
cd/m²
356
cd/m²
324
cd/m²
335
cd/m²
347
cd/m²
329
cd/m²
Distribution av ljusstyrkan
Gossen Mavo-Monitor
Max: 356 cd/m² Medel: 331 cd/m²
Distribution av ljusstyrkan: 88 %
Mitt på batteriet: 356 cd/m²
Kontrast: 1079:1 (Svärta: 0.33 cd/m²)

Svärtan är hyggliga 0,33 cd/m², vilket innebär att kontrastförhållandet är 1,079:1 - mycket bra. Belysningsdistributionen på panelen är acceptabla 88 %. Minskningen av ljusstyrkan ut mot kanterna märks inte av under dagligt bruk. 

Utomhus
Utomhus

I en mer subjektiv och praktisk bemärkelse är färgerna på skärmen starka och kontrasten mycket hög. Texten är skarp även vid zoom och även små ord på skrivbordet kan läsas utan förstoring. Spel, bilder och film ser bra ut tack vare den höga kontrasten och färgmättnaden.  

Glasytan på Surface är inte känslig för repor, men kan snabbt samla upp fläckar och fingeravtryck. Utomhus är skärmen känslig för reflektioner, precis som många andra surfplattor och smartphones. Ljusstyrkan kan inte kompensera för direkt solljus. 

Betraktningsvinklarna påminner oss om IPS-paneler. Bilden förlorar inte i ljusstyrka kontrast eller färger vid någon av de mest använda vinklarna. Faktum är att reflexerna kommer att störa innan någon skillnad i betraktningsvinklarna märks av.

Vid extrema vinklar tar reflexerna över innan skärmen förlorar ljusstyrka och färger.
Vid extrema vinklar tar reflexerna över innan skärmen förlorar ljusstyrka och färger.

Prestanda

På insidan av Microsofts Surface RT sitter en välbekant Nvidia Tegra 3 i version T30 (ett konservativt val) med klockfrekvensen 1,4 GHz. Den här kretsen sitter i många enheter i den övre delen av prisspektrat och ger bra prestanda. 

Tyvärr kunde vi inte köra merparten av prestandatesterna eftersom de motsvarande apparna fortfarande saknas i Microsoft Store. För tillfället får vi förlita oss på de webbläsarbaserade testerna Browsermark, Google V8 och SunSpider 0.9.1. Vi körde också Futuremark Peacekeeper.

Resultaten matchade inte våra förväntningar. Surface RT presterar utmärkt i JavaScript-testet SunSpider. En poäng på mindre än 1000 ms har bara uppnåtts av Apples iPad 4 så här långt. Tyvärr är resultaten i Browsermark och Google V8 en besvikelse. Surfplattor med identisk hårdvara som Asus TF300T och Fujitsu Stylistic M532 är upp till 40 % snabbare i samma tester.

Resultatet i Peacekeeper är också dåligt: 357 poäng placerar Surface långt efter konkurrenterna. Ännu mer överraskande är att poängen är sämre än mobiler som iPhone 5 och Samsung Galaxy S3. 

Vi tror att den lägre prestandan beror på det nya operativsystemet och Internet Explorer 10. När fler tester finns tillgängliga ska vi titta närmare på de här resultaten. 

Den lägre prestandan märks i dagligt bruk. Jämfört med senaste iPad och Asus Infinity startar appar mycket långsammare i Surface RT. 

Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sort by value)
Microsoft Surface RT
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
796 Points ∼4%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
1661 Points ∼8% +109%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
838 Points ∼4% +5%
Asus Transformer Pad TF300T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1132 Points ∼6% +42%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1487 Points ∼8% +87%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1954 Points ∼10% +145%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1273 Points ∼7% +60%
Browsermark 1.0 - --- (sort by value)
Microsoft Surface RT
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
73180 points ∼13%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
204149 points ∼37% +179%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
126324 points ∼23% +73%
Asus Transformer Pad TF300T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
104663 points ∼19% +43%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
118896 points ∼21% +62%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
160006 points ∼29% +119%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
106982 points ∼19% +46%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sort by value)
Microsoft Surface RT
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
997.5 ms * ∼9%
Apple iPad 4
SGX554MP4, A6x, 32 GB SSD
895.3 ms * ∼8% +10%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
1860 ms * ∼18% -86%
Asus Transformer Pad TF300T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1928.8 ms * ∼18% -93%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1873.5 ms * ∼18% -88%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1236 ms * ∼12% -24%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1841 ms * ∼17% -85%

* ... smaller is better

Vi gjorde en direkt jämförelse mellan Surface och iPad. 

Båda surfplattorna startar lika snabbt. Prestandan i appmenyn är bra i båda två och det gäller även scrollning genom menyer. Store-apparna håller också jämna steg. 

Webbläsaren är en flaskhals för den kraftfulla hårdvaran. Båda webbläsarna är snabba på att zooma och scrolla, men Apples Safari laddar vår hemsida mycket snabbt, medan Microsofts Internet Explorer 10 är subjektivt långsam. Gränssnittet är också bättre i Apples webbläsare. 

Att visa film är däremot Surface betydligt bättre på. Bildförhållandet 16:9 gör att filmerna visas utan svarta kanter.

Spel

En platta med pekskärm kan enkelt användas som bärbar spelmaskin, och Surface RT är inget undantag. Prestandan från Tegra 3-processorn i kombination med GeForce-grafiken märks av här. 

Vi testade Hydro Thunder Hurricane, Pinball FX 2, Cut the Rope och nya Angry Birds Star Wars för att bilda oss en uppfattning om prestandan. Cut the Rope använder inte så mycket CPU/GPU-kraft, men de andra titlarna är ganska krävande. Surface levererar tillräcklig prestanda för att spelupplevelsen ska flyta bra. Den exakta pekskärmen och gyroskopet garanterar bra kontroll.

Krävande 3D-spel fungerar bra
Krävande 3D-spel fungerar bra
Nya Angry Birds är kul på Surface
Nya Angry Birds är kul på Surface
Även klassiker som Cut the Rope finns i Windows Store.
Även klassiker som Cut the Rope finns i Windows Store.

Temperatur

Temperaturerna som Microsoft Surface avger kan jämföras med andra enheter som använder Tegra 3, som Acer Iconia Tab A700

Även vid full belastning (3D-spel och webbsidor med mycket Flash) håller sig Surface RT under maximala 37 grader. Surfplattan håller sig inom ett behagligt genomsnitt på mellan 32 och 33 °C.

När den är inaktiv når enheten max 29 grader och genomsnittet av de nio mätpunkterna är  28 °C.

Hög belastning
 30 °C35.6 °C33.2 °C 
 29.4 °C30 °C30.5 °C 
 34.2 °C34.4 °C31.6 °C 
Max: 35.6 °C
Medel: 32.1 °C
34.4 °C37.3 °C31.7 °C
33.6 °C35.2 °C31.3 °C
32.3 °C32.9 °C31.8 °C
Max: 37.3 °C
Medel: 33.4 °C
Strömförsörjning (max.)  40.9 °C | Rumstemperatur 23 °C | Voltcraft IR-360
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 32.1 °C / 90 F, compared to the average of 30.3 °C / 87 F for the devices in the class Convertible.
(+) The maximum temperature on the upper side is 35.6 °C / 96 F, compared to the average of 35.4 °C / 96 F, ranging from 21.8 to 55.7 °C for the class Convertible.
(+) The bottom heats up to a maximum of 37.3 °C / 99 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.5 °C / 82 F, compared to the device average of 30.3 °C / 87 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (34.4 °C / 93.9 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 29 °C / 84.2 F (-5.4 °C / -9.7 F).

Högtalare

De två stereohögtalarna låter bra, men når snabbt en övre gräns när man spelar musik, spelar eller ser på film, eftersom de är så små. De höga frekvenserna är kraftiga, medan det är klent med mellaregister och bas. Det betyder att högtalarna bara är bra nog för bakgrundsljud, särskilt eftersom maxvolymen är relativt låg. Ljudet från hörlursuttaget är tack och lov högt och bra, så det går bra att koppla in hörlurar eller externa högtalare. 

Batteri

Strömförbrukning

Strömförbrukningen i Surface stämmer bra med klassen. Batteriet har en kapacitet på 31,5 Wh. Vid låg belastning förbrukar den mellan 3 och 6,2 watt. Det betyder att man kan förvänta sig ett genomsnitt på ca 4,5 watt under dagligt bruk.

När den spelar upp HD-video vill Surface RT ha 7,6 watt. När Nvidiakretsen belastas för fullt, som i 3D-spel, kommer den upp i 10,6 watt. Nätdelen på 24 watt är alltså fullt tillräcklig.

Strömförbrukning
Av/Standbydarklight 0 / 1.4 Watt
Låg belastningdarkmidlight 3 / 4.9 / 6.2 Watt
Hög belastning midlight 7.6 / 10.6 Watt
 color bar
Förklaring: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batteritid

Batteriet räcker en hel dag utan problem. I "Readers test", som kör ett skript på surfplattan med belysningen minimerad, håller sig Surface vid liv i 15 timmar och 32 minuter. I det mer realistiska surftestet, med IE10, räcker batteriet 8,5 timmar med högre ljusstyrka. Det är respektabla batteritider eftersom batteriet är förhållandevis litet. Surface RT placerar sig i mellanskiktet bland surfplattorna med Tegra 3. Den långlivade Acer Iconia Tab A510 behåller ledningen och även iPad med Retinaskärm räcker längre (men har också ett 10 Wh större batteri). 

Batteritid
Låg belastning (utan WLAN, min. ljusstyrka)
15tim 32min
Surfa med WLAN
8tim 36min

Slutsats

Lyckat på första försöket: Microsoft Surface med Windows RT
Lyckat på första försöket: Microsoft Surface med Windows RT

Microsofts Surface RT är en bra surfplatta, men den har också en del svagheter. Exempelvis är prestandan låg - i alla fall i de tester som finns tillgångliga än så länge. Andra plattor med Tegra 3 gör bättre ifrån sig. Subjektivt räcker ändå prestandan till under dagligt bruk och fungerar bra med alla appar. Det finns redan mycket att välja på i Microsoft Store och utbudet bör växa exponentiellt under månaderna som kommer. 

Portarna är begränsade till antalet, men surfplattan har en USB-port och SD-kortläsare, vilket är marginellt bättre än genomsnittet. Videoutgången klarar högupplöst material, men användaren måste först köpa till en separat adapter. 

Skärmen på 10,6 tum är mycket bra, med hög ljusstyrka och livfullt innehåll. Betraktningsvinklarna är bra och det gäller även det snabba gränssnittet. Upplösningen är ok, men vissa andra surfplattor erbjuder Full HD.

Touch Cover är ett väldesignat tillbehör som förhöjer produktivitetsfaktorn. 

Kamerorna är på 720p, vilket är standard. Bilderna blir inte särskilt bra, men kameran spelar in bra video. Högtalarna kan inte slå några externa högtalare på fingrarna men gör ett bra jobb för sin storlek. 

Kvalitetsmässigt är surfplattan mycket välbyggd. Samtidigt kunde man ha önskat att Surface var lite tunnare och lättare. Batteritiderna är bra nog för att man ska kunna lämna nätadaptern hemma, eftersom den klarar en hel arbetsdag med justerad ljusstyrka. 

Sammanfattningsvis: För den som letar efter en surfplatta just nu är det värt att titta närmare på Microsofts Surface och dess nya operativsystem. Efter bara några minuters användning tyckte vi att den var tilltalande. Totalt sett står den sig bra i konkurrensen och är en stark premiär från Microsoft. 

Testad: Microsoft Surface 32 GB med Windows RT
Testad: Microsoft Surface 32 GB med Windows RT

Specifikationer

Microsoft Surface RT (Surface Serie)
Processor
NVIDIA Tegra 3
Minne
2048 MB 
Skärm
10.6 tum 16:9, 1366 x 768 pixlar, Kapacitiv, Multi-touch, ClearType HD, IPS, glansig: ja
Hårddisk
32 GB SSD, 32 GB 
Anslutningar
1 USB 2.0, 1 HDMI, 1 Dockningsstation, Ljudanslutningar: 3,5 mm, Kortläsare: microSD upp till 64 GB, Sensorer: Ljussensor, Accelerometer, Gyroskop, Magnetometer
Nätverk
802.11a/b/g/n (a/b/g/n), Bluetooth 4.0
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 9.3 x 274.6 x 172
Batteri
32 Wh Litiumjon, Batteritid (enligt tillverkaren): 8 tim
Operativsystem
Microsoft Windows RT
Camera
Webbkamera: 2 x HD (720p)
Övrigt
Högtalare: Stereo, Tangentbord: Virtuell & Touch Cover, Tangentbordsbelysning: nej, Touch Cover, 24 Månader Garanti
Vikt
676 g, Strömförsörjning: 136 g
Pris
5995 Kr

 

Stativet är utsmyckat med nya Windowsloggan ...
Stativet är utsmyckat med nya Windowsloggan ...
Inställningsmenyn tittar fram när fingret dras från höger. Plattan kan stängas av från den här menyn.
Inställningsmenyn tittar fram när fingret dras från höger. Plattan kan stängas av från den här menyn.
Den främre kameran har en upplösning på 720p. En liten vit LED visar statusen.
Den främre kameran har en upplösning på 720p. En liten vit LED visar statusen.
Huvudkameran pekar rakt fram när Surface står med stativet.
Huvudkameran pekar rakt fram när Surface står med stativet.
Varianter av Touch Cover
Varianter av Touch Cover
Touch Cover (X-ray).
Touch Cover (X-ray).
Det virtuella tangentbordet kan även användas med tummarna.
Det virtuella tangentbordet kan även användas med tummarna.
Panelen täcks snart av fläckar och fingeravtryck.
Panelen täcks snart av fläckar och fingeravtryck.
Mindre bra poäng i Futuremark Peacekeeper: vissa smartphones får bättre poäng.
Mindre bra poäng i Futuremark Peacekeeper: vissa smartphones får bättre poäng.
Microsoft Store behöver fyllas upp snabbt om Surface ska bli en framgång.
Microsoft Store behöver fyllas upp snabbt om Surface ska bli en framgång.
Det finns ingen avgränsning mellan musplattan och mellanslagsknappen.
Det finns ingen avgränsning mellan musplattan och mellanslagsknappen.
Touch Cover har ett antal specialtangenter och användbara menyknappar.
Touch Cover har ett antal specialtangenter och användbara menyknappar.
... och under den finns mer information om enheten.
... och under den finns mer information om enheten.
En trimmad figur - första plattan från Redmond ser bra ut.
En trimmad figur - första plattan från Redmond ser bra ut.
Botten av Touch Cover är täckt av mjuk filt.
Botten av Touch Cover är täckt av mjuk filt.
En liten skåra på vänstersidan av höljet gör det lätt att fälla ut stativet.
En liten skåra på vänstersidan av höljet gör det lätt att fälla ut stativet.
Porten på undersidan fungerar som dockningsport för Touch Cover/Type Cover.
Porten på undersidan fungerar som dockningsport för Touch Cover/Type Cover.
Microsoft Surface har USB 2.0 för USB-minnen och hårddiskar. Högtalarna ...
Microsoft Surface har USB 2.0 för USB-minnen och hårddiskar. Högtalarna ...
... fungerar bra för bakgrundsljud.
... fungerar bra för bakgrundsljud.
Strömknappen kan användas för att försätta surfplattan i standby. Den kan bara stängas av från menyn.
Strömknappen kan användas för att försätta surfplattan i standby. Den kan bara stängas av från menyn.
Den lilla nätadaptern på 136 gram levererar 24 W.
Den lilla nätadaptern på 136 gram levererar 24 W.

Liknande enheter

Laptops med samma skärmstorlek och/eller vikt

Test: Microsoft Surface Book 2 (13.5", i7, GTX 1050) Omvandlingsbar (Sammanfattning)
GeForce GTX 1050 (Laptop), Core i7 8650U, 13.5", 1.632 kg
Test: Microsoft Surface Pro 4 (Core m3) (sammanfattning)
HD Graphics 515, Core m3 6Y30, 12.3", 1.066 kg
Test: Microsoft Surface Book (Core i7, 940M) (sammanfattning)
Maxwell GPU (940M, GDDR5), Core i7 6600U, 13.5", 1.51 kg

Priser

För

+Ljusstark skärm med bra kontrast
+Mycket välbyggd
+Låg temperatur
+Intuitivt gränssnitt
+Touch cover ett bra verktyg
 

Emot

-Externa monitorer kräver separat adapter
-Skärmen har bara HD-upplösning
-Prestandan kan bli bättre

I korthet

Vad vi gillar

Bra skärm och gränssnitt.

Vad vi saknar

Högre upplösning och lägre vikt

Vad som överraskar oss

Att Microsoft gör en bra surfplatta på första försöket.

Konkurrenterna

Microsoft Surface RT måste tävla med bland annat Apples iPad och Androidenheter som Xperia Tablet S och högupplösta Iconia A700.

Betyg

Microsoft Surface RT - 08/05/2013 v3(old)
Patrick Afschar Kaboli, Michael Moser

Design
87%
Tangentbord
91%
Mus
85%
Anslutningar
53%
Vikt
97%
Batteri
97%
Skärm
85%
Spelprestanda
35%
Programprestanda
52%
Temperatur
93%
Ljudnivå
100%
Subjektivt intryck
85%
Medel
80%
87%
Convertible - Vägt medel
Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Test: Microsoft Surface RT
Patrick Afschar Kaboli, Michael Moser (Update: 2013-06- 6)