Notebookcheck

Test: Apple iPad 3 2012

J. Simon Leitner / Klaus Hinum, Allen Ngo (översatt av Jesper Berg), 03/29/2012

Förbättrad? Lanseringen av den tredje generationens iPad är antagligen en av årets höjdpunkter - i alla fall vad gäller medieintresse kring en teknikpryl. Det har cirkulerat mängder av rykten om vilka förbättringar som är på gång, långt innan plattan lanserades. Men nu är sanningens ögonblick här - är nya iPad en bra investering för den som redan har en iPad 2?

Apple iPad 3 - svart och vit
Apple iPad 3 - svart och vit

Uppståndelsen inför lanseringen av 3:e generationens Apple iPad påminde oss om lanseringen av iPad 2: Många rykten intresserade även vanliga användare under veckorna som ledde fram till den officiella introduktionen av iPad 2 och även dess efterföljare i San Francisco. Under den tiden var det den ärade Steve Jobs som introducerade världens andra iPad, trots sin uppenbara sjukdom. Ändå visade sig vissa rykten om iPad 2 vara helt korrekta - surfplattan fick en dubbelkärnig CPU och en uppgradering av kameran, precis som många hade misstänkt. Andra rykten, som ett om en potentiellt högre upplösning, hamnade i glömska.

Nu, ungefär ett år senare, har nästa iPad slutligen anlänt i samma bekanta format. Den har introducerats under det enkla namnet "nya iPad", och enheten är vid första anblicken huvudsakligen oförändrad från sin föregångare. Ett tvåkärnigt hjärta bankar fortfarande i surplattan och den drivs fortfarande av en snygg pekskärm. Den stora skillnaden är den omtalade Retina-skärmen. Det råder ingen tvekan om att Apple ännu en gång sprungit förbi konkurrenterna och den senaste modellen kommer sannolikt att bestämma hur surplattor från alla tillverkare ser ut under den närmaste tiden. Men motiverar den nya skärmen hela hajpen kring enheten? Elaka tungor har kallat nya iPad en "iPad 2S" på grund av vad de anser vara magra uppdateringar av föregångaren.

Vi har inte sparat på krutet utan dykt rakt in bland svärmande Applefanatiker för att vara bland de första att få tag i det lilla miraklet. Två 16GB iPad 4G-enheter har köpts in av en tysk återförsäljare för att testas. Testet representerar våra analyser av enheten och våra intryck av den nya surfplattan som helhet.

Chassi

Det stämmer att designen inte förändrats nämnvärt i nya iPad jämfört med iPad 2. Man behöver kika in i varje skrymsle och vrå innan man hittar de små skillnaderna.

I en detaljstudie ser vi något mindre radier i avrundningen av kanterna, en marginellt större fördjupning för den bakre kameran och ett tjockare chassi med en totalhöjd på 9,4 millimeter. Att enheten är tjockare ser man emellertid bara om man gör en sida-vid-sida-jämförelse med iPad 2. Skillnaden är en ökning i tjocklek med 0,6 millimeter från 2:a generationens iPad, vilket visar att nyare inte nödvändigtvis måste vara tunnare.

"Unibody"-chassit i aluminium var sannolikt en av de viktigaste förändringarna mellan iPad 1 och iPad 2. Det gjorde den andra generationen betydligt tunnare och lättare, vilket förmodligen hade större effekt för ergonomin jämfört med uppgraderingen från en enkärnig till en tvåkärnig CPU.

"Ändra aldrig på ett vinnande koncept". I det här fallet får vi hålla med Apple och tar gärna emot den nyare skärmen, det större batteriet och den förbättrade CPU:n som möjliggjorts genom en minimal ökning av tjockleken på 0,6 mm.

Ökningen i vikt är däremot mer påtaglig. I fallet med vår 4G-modell är den totala skillnaden 60 gram mellan iPad 3 och iPad 2, vilket gör nya iPad ungefär lika bastant som originalet. 60 gram kanske inte låter som mycket i bärbara termer, men skillnaden kan bli ganska märkbar när man hållit i surfplattan tillräckligt länge. Viktökningen är ganska stor med tanke på att den minskade massan var ett av de viktigaste argumenten för iPad 2 under lanseringen.

Några aktuella surfplattor med Android bevisar att en lägre vikt är möjlig. Asus Transformer Prime TF201 och Toshiba AT200 till exempel, väger omkring 589 gram respektive 535 gram. Men vi bör notera att ingen av dessa enheter har någon inbyggd UMTS-funktion. I vilket fall som helst är antagligen inte de nämnda plattorna något alternativ för Appleköparen. Snarare är det mer en fråga om vad man ska göra - bör användarna köpa en iPad 2 till reducerat pris eller göra sig av med tvåan och satsa på en iPad 3?

Anslutningar

USB, HDMI och SD-kortplats i en iPad? Otänkbart i de briljanta hjärnorna från Cupertino. Målet är trots allt att sälja mycket tillbehör som möjligt och göra iTunes till husets mjölkkossa med många anslutna kunder. I alla fall kan man se den högt prissatta 64GB-versionen som ett exempel på det tankesättet. Den eftertänksamme kunden vill helst inte konfronteras med problemet att SSD-disken blir full. Ryktet om att Apple skulle sluta producera en 64GB-version var så felaktigt som vi trodde.

Verkligen, Apple?
Verkligen, Apple?

Kvar är då ett 3,5-millimeters hörlursuttag på enhetens ovansida och den bekanta och Apple-exklusiva dockningsporten i andra änden. Den tillhörande USB-kabeln pluggas in ganska löst på grund av de avfasade kanterna och känns minst sagt osäker. 

iPad 3 kan anslutas till externa monitorer, antingen med hjälp av Apples dyra tangentbordsdocka eller en passande adapter för exempelvis digital A/V till HDMI för 349:-. Om Apple fick bestämma skulle man inte använda sladdar alls utan strömma bilder och filmer via AirPlay (upp till 1080p med tredje generationen) till Apple TV.

I tillägg överförs en Dolby Digital 5.1-signal via den digitala A/V-adaptern som kan matas in i ett kompatibelt hemmabiosystem via HDMI. Listan med ljud- och videoformat som stöds är förvånansvärt lång och den som är intresserad kan kolla upp den på Apples hemsida. 

Kommunikation

En av de viktigaste funktionerna i iPad 3 förutom skärmen är LTE (Long Term Evolution) eller 4G, efterföljaren till UMTS. Den här tekniken klarar i teorin överföringar på upp till 300 megabit per sekund. Tyvärr stöds den här funktionen endast i USA eftersom iPad 3 inte använder rätt frekvensband för att fungera i Europa, inklusive Sverige. 

En snabbkoll på plattans specifikationer avslöjar att den är kompatibel med frekvenserna 700 och 2100 MHz. Problemet är att vi i Sverige använder banden 800 MHz och 2600 MHz. Svenska kunder får därför nöja sig med 3G eller vänta på att Apple släpper en variant som är kompatibel med de svenska banden, vilket kanske aldrig händer.

Däremot fungerar tills vidare UMTS-standarderna HSPA+ och DC-HSDPA med iPad 3, men LTE hade varit ett bra säljargument. Potentialen är stor, då amerikanska användare rapporterat nedladdningshastigheter på upp till 40 Mbps och uppladdningshastigheter på 20 Mbps. 

Trots bristen på stöd för våra LTE-frekvenser är överföringshastigheterna med 3G mycket snabbare än med iPad 2.
Trots bristen på stöd för våra LTE-frekvenser är överföringshastigheterna med 3G mycket snabbare än med iPad 2.
WLAN-mottagning

På tal om anslutningar måste vi också nämna de integrerade WLAN 802.11 a/b/g/n och Bluetooth 4.0-modulerna. Här tog vi en närmare titt på den potentiella räckvidden. Jämfört med en MacBook Pro 13 från 2010 och en Google Nexus S smartphone hamnar nya iPad något på efterkälken vad gäller räckvidden med en Netgear G-router som accesspunkt. Anslutningen bröts vid ett avstånd på omkring 15 meter, då plattan hade en glas- och en gipsvägg mellan sig och routern. 

Jämförelse: 0.7 megapixelkameran i iPad 2 mot 5 megapixelkameran i iPad 3. (olika tidpunkter).
Jämförelse: 0.7 megapixelkameran i iPad 2 mot 5 megapixelkameran i iPad 3. (olika tidpunkter).

Kamera

Att man integrerade både en bakre och en främre kamera i iPad två var en populär funktion, även om prestandan var genomsnittlig i bästa fall. Frontkameran var bara tillräcklig för videosamtal i låg upplösning medan den bakre kameran mest var en leksak med medioker bildkvalitet. 

Kamerorna var därför ett område där Apple hade stora möjligheter till förbättringar i iPad 3. Till att börja med ersatte företaget den klena bakre kameran med en mer väl tilltagen sensor på 5 megapixel, som tillåter inspelning av video i full HD och ett "infrarött hybridfilter" för påstått bättre hantering. Funktioner som att peka för att fokusera och ansiktsigenkänning är också integrerade och fungerar som utlovat. 

5 MP camera new iPad
(click for full resolution)
Comparison: iPad 2 camera
1:1 zoom i en bilddel från ett 1080p videoklipp utomhus
1:1 zoom i en bilddel från ett 1080p videoklipp utomhus
och inomhus med plattans iSight-kamera
och inomhus med plattans iSight-kamera
Frontkamera för videokonferenser i nivå med iPad 2
Frontkamera för videokonferenser i nivå med iPad 2

Videofunktion

Vi testade de nya kamerorna med ett inomhusklipp och ett utomhus i solljus för att få till bästa möjliga ljusförhållanden. 

Utomhusklippet uppvisar viss hackighet vid snabba kamerarörelser. Dessutom kan vi notera ett visst bildbrus, även om de inspelade färgerna är subjektivt acceptabla. 

Inomhus kunde vi se starkare bevis på bildbrus. Det är särskilt påtagligt i kanterna av bilden eller objektet i fråga. 

Frontkameran gör inte lika bra ifrån sig vad gäller bildkvaliteten, men eftersom den i första hand är tänkt för videosamtal räcker det att kvaliteten är tillräcklig för det syftet. 

Vår uppfattning om den nya kameramodulen är trots allt övervägande positiv. Faktum är att nya iPad fungerar ganska bra för semesterfilmer utomhus. Videoklipp i full HD uppvisar subjektivt bra färger och detaljer, men tänk på att snabba kamerarörelser kan resultera i mindre bra videoklipp.

Kvaliteten inomhus är godkänd, även om svagheterna blir mer framträdande. Exempelvis tar det tid att vänja sig vid kamerans ganska höga zoominställning som är standard. Att fokusera på särskilda objekt på avstånd med ett lätt tryck fungerade bra i vårt test, men ibland får autofokusfunktionen problem, vilket resulterar i oskarpa bilder.

Apple Smart Cover finns i 10 olika färger
Apple Smart Cover finns i 10 olika färger

Smart Cover

Först lite glada nyheter till alla som investerat i ett "Smart Cover" för sin iPad 2: Ditt färgglada origamiliknande fodral passar även iPad 3. Överdraget kostar, beroende på material, från 379 kr (polyuretan) till 649 kr för läder. Smart Cover skyddar emellertid bara skärmen. Det betyder att den bakre delen i aluminium fortfarande exponeras mot den skoningslösa omvärlden. Istället låter överdraget dig placera plattan i två olika vinklar, vilket kan vara användbart när man skriver på plattan eller tittar på film. Överdraget hålls på plats med magneter, som också låter dig plocka bort och sätta på överdraget enkelt. 

Underhåll

Det fullständigt förseglade chassit tillåter inga hårdvarumässiga modifikationer. Att sätta i eller byta ut SIM-kortet (fortfarande micro-SIM) är det absolut maximala ingreppet som Apple litar på att användarna klarar själva. 

Garanti

Nya iPad kommer med ett års garanti, och då måste enheten skickas in till Apple eller lämnas in hos en Apple-auktoriserad återförsäljare för reparation. Utöver den lagstadgade garantin erbjuder Apple en "AppleCare Protetion Plan" som förlänger garantin till två år och inkluderar support för hård- och mjukvara. Den förlängda garantin kostar 749:-.

Skärm

Knivskarp
Knivskarp
Grafik och text på Retina-skärmen
Grafik och text på Retina-skärmen

Nu kommer vi till huvudnumret i tredje generationens iPad - Retina-skärmen. Inga andra tillverkare har så här långt lanserat en produkt med en liknande skärm, så Apple är först på marknaden med en 9,7-tumsskärm med den höga upplösningen 2048 x 1536 bildpunkter. Jämfört med iPad 2 är det en fyrdubbling av antalet pixlar (3,1 miljoner jämfört med 0,8 miljoner i iPad 2). Fördelen med den höga upplösningen är knivskarp reproduktion av text och grafik när man surfar på nätet eller spelar spel. Här blir texten fullt läsbar i sin helhet, även om de enskilda typsnitten bara har en storlek på 1x1 mm. En annan fördel med den fyrdubblade upplösningen är uppskalningen av äldre appar. Vi jämförde färgerna i iPad 3 och iPad 2 och såg att apparna såg ut precis som vi kände igen dem i iPad 2.

Vi uppmätte den maximala ljusstyrkan till "bara" 321 cd/m2  och medel var 303,7 cd/mi testet. Det är en minskning på nästan 70 cd/m2  jämfört med föregångaren. Från Androidlägret levererar Asus Transformer Prime TF201 484 cd/m och Blackberry Playbook från RIM når upp till 491 cd/m2.

311
cd/m²
289
cd/m²
284
cd/m²
301
cd/m²
319
cd/m²
286
cd/m²
321
cd/m²
312
cd/m²
310
cd/m²
Distribution av ljusstyrkan
Gossen Mavo-Monitor
Max: 321 cd/m² Medel: 303.7 cd/m²
Distribution av ljusstyrkan: 88 %
Mitt på batteriet: 319 cd/m²
Kontrast: 839:1 (Svärta: 0.38 cd/m²)
Ljusläckage längs nedre delen av skärmen i vårt svarta exemplar
Ljusläckage längs nedre delen av skärmen i vårt svarta exemplar

En intressant detalj är att vårt andra testexemplar (med samma konfiguration, men svart) fick genomgående bättre resultat i utvärderingen av ljusstyrka. Siffrorna var i genomsnitt 25 cd/m2 högre än i den vita versionen. Vi vet inte om det här beror på produktionsrelaterade variationer eller om de två exemplaren helt enkelt hade olika skärmmodeller. 

Den reducerade ljusstyrkan i Retina-skärmen kompenseras av kontrasten. Med ett svartvärde på bara 0.38 cd/m² uppnår surfplattan en maximal kontrast på 839:1. Den andra enheten hade ett kontrastvärde på ungefär likvärdiga 826:1. 

Nya iPad utomhus i direkt solljus
Nya iPad utomhus i direkt solljus
Extrema betraktningsvinklar är inget problem
Extrema betraktningsvinklar är inget problem
Färgspektrat sRGB täcks nästan helt (källa: CDTobie's Photo Blog)
Färgspektrat sRGB täcks nästan helt (källa: CDTobie's Photo Blog)

En hög ljusstyrka är viktig framförallt när plattan används utomhus. I den bemärkelsen passerar den testet. Det största hindret är den reflekterande skärmytan, som i princip kan användas som spegel när vinkeln är olycklig i förhållande till solen. Så är i och för sig fallet med alla konkurrenter från Androidvärlden också. Den potentiella ljusstyrkan är i princip tillräckligt hög att iPad 3 kan användas utomhus, men platser med skugga är att föredra. Under solljus hade det inte skadat med 100 - 200 Candela mer, även om det förmodligen hade ökat Retina-skärmens redan höga strömförbrukning till dramatiska höjder.

Vad gäller betraktningsvinklarna är Retina-skärmen så gott som perfekt tack vare IPS-tekniken. Oavsett hur vi håller eller vrider surfplattan förblir innehållet fullt läsbart och klart. Det enda användarna behöver bekymra sig om är reflektioner. 

Prestanda

Real Racing 2 HD Retina 800x600
Real Racing 2 HD Retina 800x600

Hårdvaruspecifikationerna för den nya Apple A5X SoC (System-on-a-Chip) är något av en besvikelse efter alla rykten. En tvåkärnig ARM A9-processor med en klockfrekvens på 1 GHz (enligt testverktygen) används fortfarande, så prestandan har inte förbättrats jämfört med iPad 2. Poängen i Geekbench är därför samma som för iPad 2. Med fyra Cortex A9-kärnor och högre klockfrekvenser står sig Nvidias Tegra 3 teoretiskt mycket bättre. Nya Qualcomm Krait bör också vara snabbare tack vare förbättringar i arkitekturen. 

Geekbench 2 - 32 Bit
Stream (sort by value)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
333 Points ∼3%
Apple iPad 1 3G 64GB
SGX535, A4
330 Points ∼3% -1%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
333 Points ∼3% 0%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
184 Points ∼1% -45%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
264 Points ∼2% -21%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
184 Points ∼1% -45%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
293 Points ∼2% -12%
Memory (sort by value)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
818 Points ∼7%
Apple iPad 1 3G 64GB
SGX535, A4
717 Points ∼7% -12%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
838 Points ∼8% +2%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
941 Points ∼9% +15%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
1111 Points ∼10% +36%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
954 Points ∼9% +17%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
751 Points ∼7% -8%
Floating Point (sort by value)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
920 Points ∼3%
Apple iPad 1 3G 64GB
SGX535, A4
466 Points ∼1% -49%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
923 Points ∼3% 0%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
1259 Points ∼4% +37%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
2304 Points ∼7% +150%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
1279 Points ∼4% +39%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
784 Points ∼2% -15%
Integer (sort by value)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
687 Points ∼2%
Apple iPad 1 3G 64GB
SGX535, A4
375 Points ∼1% -45%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
691 Points ∼2% +1%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
707 Points ∼2% +3%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
1374 Points ∼4% +100%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
715 Points ∼2% +4%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
591 Points ∼2% -14%
Total Score (sort by value)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
759 Points ∼3%
Apple iPad 1 3G 64GB
SGX535, A4
470 Points ∼2% -38%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
764 Points ∼3% +1%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
894 Points ∼3% +18%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
1535 Points ∼6% +102%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
907 Points ∼3% +19%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
660 Points ∼3% -13%

Apple har däremot förbättrat grafikkretsen avsevärt för att det skall kunna hantera den högupplösta skärmen som kräver betydligt mer kraft - särskilt för spel. Apple har byggt in ytterligare två PowerVR SGX543MP grafikkärnor, så vi får vänta lite längre på den nyare SGX600-serien. Grafikkortets teoretiska prestanda har fördubblats med hjälp av de extra kärnorna, men skärmen har fyra gånger så mycket bildpunkter. Därför måste 3D-spel utelämna en del detaljer för att hålla sig till rätt upplösning, eller reducera bilduppdateringen. Det syns i de första testerna av Real Racing 2 HD (versionen för Retina-skärmen). Även om upplösningen är fantastisk förflyttar sig inte bilarna över banan lika mjukt som tidigare. Om 3D-utvecklarna håller sig till den (förmodligen tillräckliga) XGA-upplösningen kan ytterligare grafikeffekter läggas till.

GLBenchmark 2.1
Egypt Offscreen (720p) (sort by value)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
140 fps ∼2%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
90 fps ∼1% -36%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
66 fps ∼1% -53%
Toshiba AT200
SGX540, OMAP 4430, 32 GB SSD
28 fps ∼0% -80%
Egypt (sort by value)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
59 fps ∼1%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
59 fps ∼1% 0%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
21.9 fps ∼0% -63%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
52 fps ∼1% -12%
Toshiba AT200
SGX540, OMAP 4430, 32 GB SSD
19 fps ∼0% -68%
Pro Offscreen (720p) (sort by value)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
251 fps ∼64%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
80 fps ∼20% -68%
Pro (sort by value)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
60 fps ∼100%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
55 fps ∼92% -8%

En uppskattad förbättring med A5X är dubblingen av internminnet till en gigabyte. Möjligen är det så att mer minne behövs för att hantera den höga upplösningen vid t.ex. webbsurfande med flera flikar.

I vår första testupplevelse gör A5X ett bra jobb med surfande och spel trots allt. Någon gång ibland lade vi märke till mindre hack och problem i iOS. Det är faktiskt ovanligt i Apples mobila operativsystem. 

Browsermark 1.0 - --- (sort by value)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
126324 points ∼23%
Apple iPad 1 3G 64GB
SGX535, A4
65269 points ∼12% -48%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
76540 points ∼14% -39%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
119777 points ∼22% -5%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
93087 points ∼17% -26%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
74437 points ∼13% -41%
Toshiba AT200
SGX540, OMAP 4430, 32 GB SSD
86302 points ∼16% -32%
Sunspider
1.0 Total Score (sort by value)
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
1257 ms * ∼14%
0.9.1 Total Score (sort by value)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
1860 ms * ∼18%
Apple iPad 1 3G 64GB
SGX535, A4
2876.8 ms * ∼27% -55%
Apple iPad 2
SGX543MP2, A5, 64 GB SSD
2041 ms * ∼19% -10%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
1948.9 ms * ∼18% -5%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
1870 ms * ∼18% -1%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
2112 ms * ∼20% -14%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
2613 ms * ∼25% -40%
Toshiba AT200
SGX540, OMAP 4430, 32 GB SSD
1968 ms * ∼19% -6%

* ... smaller is better

Google V8 Ver. 6 - --- (sort by value)
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
866 points ∼7%
Asus Eee Pad Transformer TF101
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 16 GB SSD
683 points ∼6% -21%
Asus Eee Pad Transformer Prime TF201
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 16 GB SSD
1649 points ∼14% +90%
LG Optimus Pad V900
GeForce ULP (Tegra 2), 2 (250), 32 GB SSD
656 points ∼6% -24%
HTC Flyer 7-Zoll WiFi + 3G
Adreno 205, S2 MSM8255, 32 GB SSD
607 points ∼5% -30%
Toshiba AT200
SGX540, OMAP 4430, 32 GB SSD
696 points ∼6% -20%

Videoprestanda

Den nya högupplösta skärmen låter användaren spela upp även full HD-video utan kvalitetsförlust. Apple möjliggör det här genom att stödja H.264-video upp till 1080p i High Profile 4.1. Om du har filmer i ett annat format får du antingen konvertera dem eller använda en alternativ mediespelare. Vi tittade närmare på OPlayer HD Lite, CineXplayer och AV Player HD i vårt test. Slutsatsen är något av en besvikelse efter ett flertal tester. Eftersom tredje generationens iPad inte har bättre CPU-prestanda är 720p en övre gräns för de flesta format. Inga av våra testfilmer i 1080p (H.264 MKV, WMV9 eller Ogg Vorbis) kunde spelas upp problemfritt. Även 720p-versionerna hackade emellanåt i vissa spelare (t.ex. osynkroniserat ljud), så du är bara på säkra sidan med standardupplösta filmer.

Ljud och Temperatur

Systemljud

De goda nyheterna om systemljudet är att det inte finns något ljud. Den tredje generationens iPad är helt ljudlös precis som sin föregångare och de flesta surfplattor med Android. Inget av våra testexemplar ger ifrån sig något surrande eller pipande. 

Temperatur

Yttemperaturen verkar vara det största tillkortakommandet med iPad 3. Under vårt batteritest placerades surfplattan plant på ett bord och värmdes då upp till 34 - 40 grader. Utomhus sommartid kan vi föreställa oss att den blir varmare. 

Vi mätte också upp yttemperaturen till 38 grader vid låg belastning med surplattan liggandes på ett bord. Däremot blev den svalare i handen - 34 grader - återigen vid låg belastning. Hur som helst kan användaren antingen bli besviken eller njuta av varmare händer under intensiva spelsessioner. 

Hög belastning
 33.9 °C35 °C35.1 °C 
 33.9 °C34.1 °C34.3 °C 
 38.4 °C40.7 °C39.4 °C 
Max: 40.7 °C
Medel: 36.1 °C
36.7 °C36.6 °C36.4 °C
38.7 °C39.5 °C38.2 °C
39.9 °C38.6 °C38.9 °C
Max: 39.9 °C
Medel: 38.2 °C
Rumstemperatur 24 °C | Raytek Raynger ST
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 36.1 °C / 97 F, compared to the average of 30.7 °C / 87 F for the devices in the class Tablet.
(±) The maximum temperature on the upper side is 40.7 °C / 105 F, compared to the average of 34.8 °C / 95 F, ranging from 22.3 to 51.8 °C for the class Tablet.
(+) The bottom heats up to a maximum of 39.9 °C / 104 F, compared to the average of 34.4 °C / 94 F
(±) In idle usage, the average temperature for the upper side is 33.7 °C / 93 F, compared to the device average of 30.7 °C / 87 F.

Högtalare

Den ensamma högtalaren släpper ut musik i förvånansvärt hög volym och kvalitet för sin storlek. Placeringen baktill är inte ideal eftersom ljudet förvrängs när plattan exempelvis placerats på ett bord. I vår mening är ljudet trots allt användbart för musik och spelljud.

Ljudet spelades upp med fullt tillräcklig volym och utan brus i ett test med en AKG K701 med hög impedans inpluggad i hörlursuttaget.

Batteri

Strömförbrukning

Strömförbrukningen (uppmätt med adaptern inkopplad och batteriet fulladdat) är ungefär i nivå med Transformer Prime. iPad 3 drar bara 1,1 watt på huvudskärmen med minimal ljusstyrka. Då är däremot ljusstyrkan så låg att det är svårt att se något. Den uppmätta maximala strömförbrukningen på 11,1 watt är något högre än TF201. 

Vår mätare läste av en förbrukning på 0 watt i standby-läge, så den verkliga strömförbrukningen är antagligen under felmarginalen. 

Strömförbrukning
Av/Standbydarklight 0 / 0 Watt
Låg belastningdarkmidlight 1.1 / 4.6 / 8.4 Watt
Hög belastning midlight 10.7 / 11.1 Watt
 color bar
Förklaring: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batteritid

Apple utlovar en batteritid på 10 timmar för nya iPad och resultatet av vårt första surftest med Wi-Fi bekräftar den siffran. Med 9,5 timmar når det gigantiska batteriet (42,5 Wh) föregångarens höga nivåer, så mobiliteten är garanterad.

Vi simulerade en högre belastning med hjälp av Epic Citadel-demot. Vårt andra testexemplar höll sig vid liv i nästan exakt 5 timmar och tillåter alltså mobilt spelande under längre perioder.

Baserat på våra tester verkar det som att Apple kan hålla batteritiden inom utlovade ramar, vilket alltså är 9 timmar med 3G/LTE aktiverat.

I vilket fall som helst är laddtiden intressant. När plattan är i bruk, till exempel, hade den bara laddats med 7% under 1 timme och 15 minuter. Därför bör du planera för laddning över natten om du vill ha en iPad med full batterikapacitet nästa dag.

Batteritid
Låg belastning (utan WLAN, min. ljusstyrka)
20tim 26min
Surfa med WLAN
9tim 30min
Hög belastning (maximal ljusstyrka)
5tim 00min

Slutsats

Ett långt test närmar sig sitt slut. Det är dags att komma fram till en slutsats. Vad finns kvar att säga efter den första euforiska testperioden?

Framför allt annat är det den utmärkta Retina-skärmen som förtjänar att omnämnas. Den är tveklöst anledningen till att iPad 3 kan leverera knivskarp bild. Däremot lämnar den lägre ljusstyrkan, som inte heller motverkar reflektioner särskilt bra, in något bitter eftersmak i jämförelse med föregångaren. Transformer Prime vinner klart omgången i ljusstyrka och kontrast. Däremot har den ingen chans mot nya iPad vad gäller upplösning och bildkvalitet överlag.

Chassit är bekant både i storlek och layout, även om den är något tyngre (+ 60 gram). Men på det stora hela är det en utmärkt och traditionell design.

 

Svenska och andra europeiska användare kan bli avskräckta av att frekvenserna för LTE är inkompatibla med de svenska näten. Därför tar 3G över för 4G och eliminerar ett av argumenten för nya iPad.

Våra tidigare tester tar oss vidare till nästa invändning: Surfplattan blir varmare än iPad 2 oavsett situationen. Yttemperaturer på över 40 grader kan enkelt uppnås genom att plattan läggs på bordet och laddas. Temperaturen är lite mindre dramatisk när man håller i enheten, men det är fortfarande både mätbart och kännbart.

Prestandamässigt har Apple stannat kvar på en dubbelkärnig CPU, men ökat prestandan på den integrerade grafiken. Det är med all sannolikhet nödvändigt, eftersom 4 gånger så många bildpunkter används av Retina-skärmen jämfört med skärmen i iPad 2. Om krävande 3D-spel kan utnyttja den bättre grafikprocessorn till fullo med den maximala upplösningen återstår att se.

Klassiskt soff-surfande är nu ännu trevligare tack vare det större minnet på 1GB och, naturligtvis, den högre upplösningen. Den enda aspekten som fortfarande är irriterande är att den fortfarande inte klarar av Flash-video. Dessutom visas vissa sidor med mindre grafikfel på grund av DPI-inställningarna, och mer komplexa webbplatser skulle definitivt kunna dra nytta av en snabbare CPU.

Totalt sett kanske det här omdömet låter lite väl hårt. Apple har fått göra en del kompromisser med nya iPad för att produkten ska kunna ta ett stort steg framåt i andra områden. De gäller i synnerhet Retina-skärmen. En högre upplösning resulterar i högre strömförbrukning; högre strömförbrukning orsakar större svinn i form av värme. Det kan bara kompenseras av ett större batteri, vilket återigen gör surfplattan något tyngre och framförallt i behov av långa laddtider. 

Är Retina-skärmen värd den extra vikten och strömförbrukningen? Det får du avgöra själv. Bildkvaliteten är utan tvekan i toppklass. Om det är tillräckligt för att byta upp sig från en iPad 2 är upp till dig. Nykomlingar till iPad lär inte välja den äldre modellen ändå. Eller gör de det?

Testad: Apple iPad 3 16GB 4G
Testad: Apple iPad 3 16GB 4G

Specifikationer

Apple iPad 3. Gen 2012-03 (iPad Serie)
Processor
Apple A5x
Grafikkort
PowerVR SGX543MP4
Skärm
9.7 tum 4:3, 2048 x 1536 pixlar, glansig: ja
Hårddisk
64 GB SSD, 64 GB 
Anslutningar
1 Dockningsstation
Nätverk
802.11a/b/g/n (a/b/g/n), Bluetooth 4.0, 4G, LTE, dual carrier HSPA+, UMTS, 3G
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 9.4 x 241.2 x 185.7
Batteri
43 Wh Litiumpolymer, ej borttagbart
Camera
Webbkamera: iSight 5MPix, FaceTime VGA
Övrigt
24 Månader Garanti
Vikt
662 g
Pris
4395 Kr

 

Liknande produkter

Laptops med samma skärmstorlek och/eller vikt

Test: Apple iPad Pro 11 (2018, WiFi, 64 GB) Surfplatta (Sammanfattning)
A12X Bionic GPU, Apple A-Series A12X Bionic, 11", 0.468 kg
Test: Apple iPad Pro 12.9 (2018, LTE, 256 GB) Surfplatta (Sammanfattning)
A12X Bionic GPU, Apple A-Series A12X Bionic, 12.9", 0.633 kg
Test: Apple iPad 6 2018 Surfplatta (Sammanfattning)
A10 Fusion GPU, Apple A-Series A10 Fusion, 9.7", 0.469 kg
Test: Apple iPad Pro 10.5 (sammanfattning)
A10X Fusion GPU, Apple A-Series A10X Fusion, 10.5", 0.469 kg
Test: Apple iPad 2017 (sammanfattning)
A9 / PowerVR GT7600, A9, 9.7", 0.478 kg
Test: Apple iPad Pro 9.7 (sammanfattning)
A9X / PowerVR GT7xxx, A9X, 9.7", 0.444 kg
Test: Apple iPad Pro (sammanfattning)
A9X / PowerVR GT7xxx, A9X, 12.9", 0.723 kg

Länkar

Compare Prices

I korthet

Vad vi gillar

Hur Apple återigen sätter en standard och tar med sig nya innovationer till marknaden. 

Vad vi skulle vilja se

Det vanliga med iOS - lite mer öppenhet. 

Vad som överraskar oss

Utan tvekan den högupplösta IPS-skärmen. Den enda invändningen är att ytan reflekterar. 

Utmanarna

Den numera prisreduerade iPad 2 med lägre upplösning, Asus Transformer Prime med fyrkärnig processor, och de kommande högupplösta surfplattorna från Acer och Asus. 

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Test: Apple iPad 3 2012
J. Simon Leitner / Klaus Hinum (Update: 2012-04-26)