Notebookcheck

Test: Acer Iconia Tab A700 Tablet

Patrick Afschar Kaboli, 09/21/2012

Högupplöst från Acer. Surfplattor med 10,1-tums skärm, Tegra 3 och Android 4 råder det ingen direkt brist på idag. Sticker Acers Iconia A700 ut från mängden?

Acer Iconia A700 har varit efterlängtad och Acer har sedan tidigare bevisat att de kan göra bra surfplattor. Exempelvis gjorde Iconia Tab A200 ett gott intryck på vår testare. Då var vi imponerade av prestanda, kvalitet och batteritid, och inte minst det faktum att priset var mycket rimligt.

Mycket av detsamma gäller nya Iconia A700. För 449 euro får du en modern surfplatta med en stor 10,1-tumsskärm med en upplösning på hela 1920x1200. Men när det gäller specifikationerna sticker Acer inte ut bland konkurrenterna. 32 GB internminne, 1 GB RAM och en NVIDIA Tegra 3 SoC med fyra kärnor är standard i klassen. Tills vidare har Acer hoppat över 3G. Frågan är om Acers A700 kan stå emot den mycket starka konkurrensen från Asus, Fujitsu, Samsung och inte minst Apple? På pappret har Acer en klar fördel mot de andra Androidplattorna när det gäller skärmupplösningen.

Chassi

Acers Iconia A700 är knappast tunnast på marknaden
Acers Iconia A700 är knappast tunnast på marknaden

Inte mycket har gjorts med chassit på Iconia A700 Tablet jämfört med föregångarna. Tvärtom fortsätter tillverkaren att använda ett plasthölje med gummibas. Det gör att surfplattan sitter bekvämt och säkert i handen. Plattan finns i svart och silver, som vår testmodell. Baksidan i silverfinish är en snygg kontrast till den mörka fronten. Möjligen är den lite väl konservativ.

Upplevelsen dämpas något av den relativt höga vikten på 685 gram. Jämfört med Fujitsu Stylistic M532 och Samsung Galaxy Note 10,1 är det för mycket. Det märks att den är tung när du försöker hålla den i en hand.

Byggkvaliteten är utmärkt överlag, men de material som använts kunde ha hållit högre kvalitet. Det finns i alla fall inga vassa hörn/kanter eller andra ojämnheter. Med längd- och breddmåtten 260 x 175 mm är Iconia A700 ganska kompakt. Höjden på elva millimeter gör att enheten är lite knubbig med dagens mått mätt.

Något som är ganska bra med A700 är att strömkabeln som pluggas in i USB-laddningsporten är vinklad så att det inte är i rät vinkel mot chassits nedre ram, utan snarare parallellt med den. Det innebär att risken för att oavsiktligt bryta eller dra ut kabeln minimeras. Dessutom blir det mycket enklare att använda plattan när den laddas – så länge eluttaget är till vänster om dig.

Mjukvara och funktioner

Acer överraskar inte i det här avseendet heller – i alla fall inte särskilt mycket. Den höga upplösningen förtjänar en närmare titt, men mer om det under rubriken "Skärm". A700 använder en välbeprövad processor i Nvidias Tegra 3, som i det här fallet har en klockfrekvens på 1.3 GHz. Används bara en kärna ökas klockfrekvensen till 1.4 GHz. Det här är den mer återhållsamma varianten av kretsen. Asus Transformer TF700T Infinity använder exempelvis varianten med en klockfrekvens på 1.7 GHz.

1 GB RAM är än så länge tillräckligt för en surfplatta och lagringsutrymmet på 32 GB kan utökas med micro SD-kort.

Resten av funktionsuppsättningen får också godkänt. Bra är att Acer inkluderat en komplett micro-HDMI-port istället för en adapter till flerfunktionsporten. Två kameror är som vanligt inbyggda och den på fronten har en sensor på 2 MP och den bakre 5 MP.

Det ska också komma en version med 3G, vilket syns redan i den här modellen: under minneskortluckan finns även en plats för SIM-kort som förseglats med plast. 3G-varianten kommer att heta A701, men priset känner vi inte till än.

Mjukvara

Androidversionen är 4.0.4. Uppdateringen till Jelly Bean (4.1) har redan utannonserats och ska komma senare under året eller senast under första kvartalet 2013. Gränssnittet är Acers Ring UI, som i det här fallet är i stort sett oförändrat. För att få tillgång till menyn använder man en särskild knapp längs nedre kanten av skärmen. Med ett tryck öppnas ringen i mitten av skärmen – efter en kort fördröjning. Acer har lagt till funktioner för skärmdumpar, volymkontroll, fyra valbara program och flera bokmärken.

Idén med Ring UI är vettig och den är lätt att kontrollera, men eftersom ringen dyker upp först med en viss fördröjning går det oftast snabbare att komma åt saker direkt från menyn. Ett antal appar är förinstallerade i A700, inklusive Polaris Office, musikprogrammet 7digital, Acetrax Movies, samt spelen Real Racing 2, HW Solitaire och Monopol. 

Kommunikation & GPS

Precis som de flesta andra Androidplattor har Iconia A700 en inbyggd GPS-krets. Att få en position från satelliterna tog två minuter i vårt test, vilket är jämförelsevis lång tid. Exaktheten var sällan mindre än 10 meter utomhus, så GPS-funktionen får inte högsta betyg. Det räcker visserligen för navigering.

Acer-ringen är en central del av användargränssnittet
Acer-ringen är en central del av användargränssnittet
GPS-testomdöme: ej optimal
GPS-testomdöme: ej optimal

Kameror och multimedia

Acer har varit något återhållsamma med kameraupplösningen. Frontkameran tar bilder i 1280x720 och bildkvaliteten förtjänar följande omdöme: värdelös. Foton är ordentligt överexponerade och suddiga. Ännu värre är en blå ton som syns på alla bilder. Den bakre kameran är mycket skarpare och bättre, men A700 är inte anpassad för fotografering.

Surfplattan kan naturligtvis också spela in video. Den främre kameran klarar HD-kvalitet (1280x720), vilket räcker för videosamtal, men bildkvaliteten är inte särskilt bra. Den bakre kameran klarar även Full HD (1920x1080) och presterar betydligt bättre. Kameran hanterar variationer mellan ljust och mörkt bra men med svag belysning blir det lätt grynigt.

Uppspelning av filmer är ett rent nöje. Den höga upplösningen, färgdjupet och bra betraktningsvinklar är stora fördelar. Högtalarna är Dolby Mobile-certifierade och producerar klart ljud och hög volym. Det går att ändra ljudinställningarna i menyn efter tycke och smak. 

Frontkamera: 1 MP
Frontkamera: 1 MP
Bakre kamera: 5 MP
Bakre kamera: 5 MP
Referens: Nikon D40, 6 MP
Referens: Nikon D40, 6 MP
Användbar: adapter från micro USB till standard-USB
Användbar: adapter från micro USB till standard-USB

Tillbehör

Två saker är värda att nämna i tillbehörsväg. Den ena är en tydlig instruktionsbroschyr och den andra en adapter för micro-USB till vanlig USB. Här kan man ansluta mus, tangentbord och hårddiskar. Vi testade att ansluta en Logitech-mus till surfplattan; den kändes igen och blev användbar direkt. Även scrollhjulet fungerade bra. Vi kopplade också in en USB-hårddisk som även den fungerade problemfritt. Tillbehör som finns att köpa till är bland annat fodral, Bluetooth-tangentbord, skärmskydd och en stylus. 

Spel

De surfplattor som vi testad tidigare med Tegra 3 och Android 4 har inte haft några problem med de senaste 3D-spelen, men Iconia A700 är, tillsammans med Asus Transformer Infinity TF700T, den enda 10,1-tumsplattan med så hög upplösning. Den höga upplösningen kräver betydligt mer av grafikprocessorn än enheter med lägre upplösning, exempelvis 1280x800. Jämfört med Asus flaggskepp är dessutom Iconia A700 betydligt lägre klockad.

Det här märks bara ibland. Resurskrävande spel som Shadowgun eller Real Racing HD tvingar fram slumpmässiga hack. Som tur är förstör det inte flytet i spelen. Den exakta tryckkänsliga skärmen gör spelandet till ett nöje med A700, inte minst tack vare det utmärkta ljudet.

Hög upplösning på bekostnad av prestanda. Nya spel fungerar ändå bra.
Hög upplösning på bekostnad av prestanda. Nya spel fungerar ändå bra.

Inmatningsenheter

Skärmen svarar bra på kommandon och förutom de obligatoriska på/av- och volymknapparna finns det inga fysiska knappar på plattan. Acer har inte gjort några större ingrepp i Android, vilket är bra. Ring UI är välgjort, men tillför inte särskilt mycket nytt. Det virtuella tangentbordet fungerar problemfritt, även om användaren har stora fingrar.  

Överlag flyter gränssnittet och mjukvaran i surfplattan på bra. Det enda som kan vara lite hackigt är att scrolla igenom långa webbsidor. Ibland ser man även när skärmen ändrar skärpan, men det varar bara bråkdelen av en sekund. Trots det är A700 något långsammare totalt sett jämfört med surfplattor som Samsung Galaxy Note 10.1 och Fujitsu Stylistic M532.

Skärm

 

Vi har särskilt sett fram emot den omtalade Full HD-skärmen på Iconia A700. I teknisk mening är det visserligen inte Full HD eftersom upplösningen är högre – 1920x1200 – men för enkelhetens skull använder vi oss av den termen. Asus har använt sig av sin egen skärmteknik AHVA, som ska vara snarlik IPS. 

Testresultaten är lite blandade. Den maximala ljusstyrkan 289 cd/m2 är i närheten av snittet bland surfplattor, 277 cd/m2. Det betyder att den är ett bra stycke efter konkurrenter som Transformer TF700T och Stylistic M532 som höjt ribban till omkring 600 cd/m2. Å andra sidan är ljusdistributionen på 93 % nästan perfekt. Kontrasten 660:1 är bra, men inte bäst i klassen.

268
cd/m²
283
cd/m²
277
cd/m²
274
cd/m²
277
cd/m²
289
cd/m²
275
cd/m²
269
cd/m²
283
cd/m²
Distribution av ljusstyrkan
Gossen Mavo-Monitor
Max: 289 cd/m² Medel: 277.2 cd/m²
Distribution av ljusstyrkan: 93 %
Mitt på batteriet: 277 cd/m²
Kontrast: 660:1 (Svärta: 0.42 cd/m²)

Färgreproduktionen i Acer Iconia A700 är bra. Nyanserna är verklighetstrogna och starka. Färgnyanserna och en djup svärta betyder att bilder och filmer får en utmärkt kontrast. Subjektivt finns det inget att klaga på vad gäller bildkvaliteten. 

Utomhus
Utomhus

Utomhus stöter vi däremot på problem. Dels blir ljusstyrkan för låg och dels är skärmen reflekterande på ett sätt som gör det svårt att uttyda saker på skärmen, ens i skuggan. Det begränsar naturligtvis möjligheterna till utomhusbruk ordentligt. Även inomhus kan lampor och andra ljuskällor vara ett problem. 

Betraktningsvinklar - Acer Iconia Tab A700
Betraktningsvinklar - Acer Iconia Tab A700

Enligt Acer liknar paneltekniken IPS och i praktiken ser vi inga nämnvärda skillnader. Färgerna håller sig relativt stabila även vid skarpa vinklar, bara kontrasten mattas av. Totalt sett står sig Iconia A700 bra i den här delen av testet. 

Som vi redan nämnt är hårdvaran i Iconia A700 standard för det övre segmentet bland Androidplattorna. Nvidia Tegra 3 och 1 GB RAM bör vara tillräckligt för det mesta. Prestandatesterna visar ändå att den högupplösta skärmen tar ut sin rätt på prestandan. Med andra ord går det åt extra kraft för att hantera skärmen. Acer har dessutom konkurrenter som ligger väldigt bra till prestandamässigt. I GLBench 2.5 ser vi att A700 klarar sig bra så länge inte skärmen är inblandad, men är den det får enheten svårt att hävda sig i konkurrensen. Samma fenomen kan ses i Asus TF700T, men den har en högre klockad processor som klarar sig bättre.

Vi noterar även att A700 ligger lite efter ledarna i AnTuTu-testet av RAM och databas-I/O. Förmodligen har Acer använt jämförelsevis långsamt DDR2-minne, något som kan förklara avståndet till Asus flaggskepp. Flashminnet är inte heller det snabbaste. Resultatet är ett 40 % sämre resultat än det bästa.

Under dagligt bruk är det osannolikt att du lägger märke till de här skillnaderna. Det enda som går att se är ett och annat hack i krävande spel eller när man scrollar igenom långa webbsidor. 

AnTuTu v2
Database IO (sort by value)
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
312 Points ∼38%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
360 Points ∼44% +15%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
395 Points ∼48% +27%
Acer Iconia Tab A510
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
335 Points ∼41% +7%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
465 Points ∼57% +49%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
440 Points ∼54% +41%
RAM (sort by value)
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
2458 Points ∼69%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
2602 Points ∼73% +6%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
2794 Points ∼79% +14%
Acer Iconia Tab A510
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
2283 Points ∼64% -7%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
2108 Points ∼59% -14%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
2887 Points ∼81% +17%
Total Score (sort by value)
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
11061 Points ∼45%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
11334 Points ∼46% +2%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
12991 Points ∼53% +17%
Acer Iconia Tab A510
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
11230 Points ∼46% +2%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
10629 Points ∼43% -4%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
12772 Points ∼52% +15%
Smartbench 2012 - Productivity Index (sort by value)
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
3258 points ∼17%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
3664 points ∼19% +12%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
3935 points ∼21% +21%
Acer Iconia Tab A510
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
3759 points ∼20% +15%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
3840 points ∼20% +18%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
4055 points ∼22% +24%
Linpack Android / IOS - Multi Thread (sort by value)
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
96.4 MFLOPS ∼3%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
99.8 MFLOPS ∼3% +4%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
106.8 MFLOPS ∼4% +11%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
141.98 MFLOPS ∼5% +47%
Acer Iconia Tab A510
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
89.242 MFLOPS ∼3% -7%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
69.296 MFLOPS ∼2% -28%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
166.75 MFLOPS ∼6% +73%
Vellamo Mobile Web Benchmark 1.0.6 - Overall Score (sort by value)
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1211 points ∼44%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1370 points ∼50% +13%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1559 points ∼57% +29%
Acer Iconia Tab A510
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1528 points ∼55% +26%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1693 points ∼61% +40%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
2432 points ∼88% +101%
Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sort by value)
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1270 Points ∼6%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1273 Points ∼7% 0%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1487 Points ∼8% +17%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
838 Points ∼4% -34%
Acer Iconia Tab A510
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1312 Points ∼7% +3%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1236 Points ∼6% -3%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1954 Points ∼10% +54%
Browsermark 1.0 - --- (sort by value)
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
104237 points ∼19%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
106982 points ∼19% +3%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
118896 points ∼21% +14%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
126324 points ∼23% +21%
Acer Iconia Tab A510
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
116352 points ∼21% +12%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
127504 points ∼23% +22%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
160006 points ∼29% +54%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sort by value)
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
2168.7 ms * ∼21%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1841 ms * ∼17% +15%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
1873.5 ms * ∼18% +14%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
1860 ms * ∼18% +14%
Acer Iconia Tab A510
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1761 ms * ∼17% +19%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
1722.8 ms * ∼16% +21%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1236 ms * ∼12% +43%
GLBenchmark 2.5
1920x1080 Egypt HD Offscreen Fixed Time (sort by value)
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
8.6 fps ∼2%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
8 fps ∼1% -7%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
22 fps ∼4% +156%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
7.7 fps ∼1% -10%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
9.5 fps ∼2% +10%
Egypt HD Fixed Time (sort by value)
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
8 fps ∼13%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
12 fps ∼20% +50%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
18 fps ∼30% +125%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
11 fps ∼18% +38%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
9.8 fps ∼16% +23%
NenaMark2 - --- (sort by value)
Acer Iconia Tab A700
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
37.9 fps ∼56%
Fujitsu Stylistic M532
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
54.3 fps ∼81% +43%
Asus Asus Transformer Pad Infinity TF700T
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 64 GB SSD
36.7 fps ∼55% -3%
Acer Iconia Tab A510
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
60.7 fps ∼90% +60%
Google Nexus 7
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 8 GB SSD
55.6 fps ∼83% +47%
Samsung Galaxy Note 10.1
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
58.9 fps ∼88% +55%

* ... smaller is better

Temperatur

Iconia Tab A700 blir inte märkbart varm under vanlig användning, men med en maxtemperatur på 36,2 grader under låg belastning är den heller inte den svalaste surfplattan vi testat. Under tortyrtestet uppmätte vi höga temperaturer på högra sidan av enheten. Särskilt bakre högra sidan blir varm.

Hög belastning
 32 °C36.9 °C30.3 °C 
 27.6 °C29.4 °C31.4 °C 
 34.2 °C39.7 °C47.8 °C 
Max: 47.8 °C
Medel: 34.4 °C
32 °C35.1 °C47 °C
32.3 °C35.7 °C49.3 °C
32.6 °C36 °C44.1 °C
Max: 49.3 °C
Medel: 38.2 °C
Strömförsörjning (max.)  34.1 °C | Rumstemperatur 25.6 °C | Voltcraft IR-360

Högtalare

Vi har redan nämnt att högtalarna definitivt har förtjänat en plats i plattan. De är placerade längs den bakre kanten där plattan smalnar av uppåt, vilket visar sig vara väl genomtänkt. Även om enheten ligger plant på ett bord går det att lystna på musik utan dämpningseffekt. För att vara en surfplatta låter A700 riktigt bra

Strömförbrukning

Surfplattor är strömsnåla av sin natur. Trots moderna, fyrkärniga processorer går det sällan att kritisera batteritiden. Med en kapacitet på 36 Wh/9800 mAh är batteriet i Acerplattan ganska stort. Den minimala strömförbrukningen är förvånansvärt hög – 5,3 Watt med den lägsta ljusstyrkan och WiFi avstängt. Det kan jämföras med Fujitsu M532 som bara drar 0,6 Watt som minst. Det här kan vara ett mätfel eftersom det inte verkar synas på batteritiden. Den maximala strömförbrukningen är förhållandevis låg och överstiger aldrig 10 Watt.

Strömförbrukning
Av/Standbydarklight 0 / 0 Watt
Låg belastningdarkmidlight 5.3 / 8.4 / 8.8 Watt
Hög belastning midlight 9.7 / 10 Watt
 color bar
Förklaring: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batteritid

Tack vare det generöst tilltagna batteriet håller sig surfplattan vid liv i nästan 4 timmar under maxbelastning, vilket är mycket bra. Även i det mer praktiska surftestet med WLAN och en ljusstyrka på 150 cd/mär resultatet respektabla 6 timmar och 58 minuter. Som mest går det att klämma ut 13 timmar och 37 minuter med vårt webbläsarskript.

Batteritid
Låg belastning (utan WLAN, min. ljusstyrka)
13tim 37min
Surfa med WLAN
6tim 58min
Hög belastning (maximal ljusstyrka)
3tim 50min

Slutsats

Acer Iconia Tab A700 lever inte riktigt upp till våra högt ställda förväntningar.
Acer Iconia Tab A700 lever inte riktigt upp till våra högt ställda förväntningar.

Det vi framförallt var intresserade av med A700 var den högupplösta skärmen och de kraftfulla komponenterna. Med sådana specifikationer borde surfplattan vara med och tävla bland de allra bästa 10,1-tumsmodellerna, men så blev det inte riktigt. Trots att själva bygget är felfritt är inte materialen de bästa och plattan är relativt tung (och något tjock).

Att den har en riktig HDMI-port och en adapter för micro USB till USB är plus i kanten. 32 GB lagring som kan expanderas med micro SD-kort är också bra. 3G-modem är inte inbyggt i den här enheten, men kommer att finnas i Iconia Tab A701.

Vi uppskattar skärmen och den höga upplösningen på 1920x1200. Färgreproduktionen och betraktningsvinklarna går inte att klaga på, men den "IPS-liknande" panelen sticker inte ut på ett positivt sätt i testet. I synnerhet är det den låga ljusstyrkan och det reflekterande glaset som drar ner betyget.

Det är enkelt att ta sig runt i surfplattans gränssnitt. UI-ringen är välgjord och enkel att använda, men det är aningen irriterande att det är en viss fördröjning innan ringen dyker upp.

Prestandatesterna visar att den högupplösta panelen förbrukar en hel del prestanda. Jämfört med liknande surfplattor halkar Iconia Tab A700 efter.

En höjdpunkt är högtalarna, och det är något sällan vi säger om surfplattor. Naturligtvis saknas den djupare basen, men det ljud som kommer fram är kristallklart och övertygande.

Sammanfattningsvis är A700 en blandad upplevelse. Plattan presterade bra och fick höga betyg i vissa tester, men den mörka skärmen drog ner helhetsintrycket. Närmaste konkurrenten med högupplöst skärm är Asus Transformer Pad Infinity TF700T och jämfört med den är Iconia A700 billigare. Är man ute efter en högupplöst surfplatta till ett jämförelsevis lågt pris är A700 värd att titta närmare på. 

In Review: Acer Iconia A700 Tablet
In Review: Acer Iconia A700 Tablet

Specifikationer

Acer Iconia Tab A700 (Iconia Tab Serie)
Processor
NVIDIA Tegra 3 1.3 GHz
Minne
1024 MB 
, LPDDR2
Skärm
10.1 tum 16:10, 1920 x 1200 pixlar, Kapacitiv, Acer, AHVA, glansig: ja
Hårddisk
32 GB SSD, 32 GB 
Anslutningar
1 USB 2.0, 1 HDMI, Ljudanslutningar: 3.5-mm, Kortläsare: microSD, Sensorer: GPS, accelerometer, kompass
Nätverk
802.11a/b/g/n (a/b/g/n), Bluetooth 3.0
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 11 x 260 x 175
Batteri
36 Wh Litiumpolymer, 9800 mAh
Operativsystem
Android 4.0
Camera
Webbkamera: Front: 1 MP, Back: 5 MP
Övrigt
Högtalare: Stereo, 12 Månader Garanti
Vikt
685 g, Strömförsörjning: 105 g
Pris
449 Kr

 

Väldesignad låda
Väldesignad låda
...och är modulär.
...och är modulär.
Strömsladden väger in på 105 gram...
Strömsladden väger in på 105 gram...
Högtalarna är riktigt bra
Högtalarna är riktigt bra
Under: USB-port och reset
Under: USB-port och reset
Ovan: Volymkontroll, skärmrotationslås och mikrofon
Ovan: Volymkontroll, skärmrotationslås och mikrofon
Höger: HDMI och microSD
Höger: HDMI och microSD
Vänster: På/av-knapp och hörlursuttag
Vänster: På/av-knapp och hörlursuttag
Den andra kameran är bättre, men inte toppklass
Den andra kameran är bättre, men inte toppklass
Frontkameran duger inte till mycket
Frontkameran duger inte till mycket
Baksidan består av gummibelagt plast
Baksidan består av gummibelagt plast
Den höga upplösningen backas inte upp av hög ljusstyrka
Den höga upplösningen backas inte upp av hög ljusstyrka
A4-manualen är bra för nybörjare
A4-manualen är bra för nybörjare
Plattan är lite knubbig
Plattan är lite knubbig

Liknande enheter

Laptops med samma GPU

Test: Sony Xperia Tablet S
GeForce ULP (Tegra 3), Tegra 3, 9.4", 0.57 kg

Laptops med samma skärmstorlek och/eller vikt

Test: Acer Iconia Tab 10 A3-A30 Tablet (sammanfattning)
HD Graphics (Bay Trail), Atom Z3735F, 10.1", 0.54 kg
Test: Acer Iconia Tab 10 A3-A20 (sammanfattning)
Mali-450 MP4, Mediatek MT8127, 10", 0.52 kg
Test: Acer Iconia Tab 10 A3-A20FHD (sammanfattning)
Mali-450 MP4, Mediatek MT8127, 10", 0.52 kg
Test: Acer Iconia One 8 Tablet
HD Graphics (Bay Trail), Atom Z3735G, 8", 0.34 kg
Test: Acer Iconia Tab 8 A1-840FHD (sammanfattning)
HD Graphics (Bay Trail), Atom Z3745, 8", 0.36 kg

Laptops från samma tillverkare

För

+Välbyggd
+Högupplöst skärm
+Bra bildkvalitet
+Smarta funktioner
+Tillräcklig prestanda
+Mycket bra högtalare
+Bra pris
 

Emot

-Ganska tjock och tung
-Svag bakgrundsbelysning
-Starkt reflekterande glas

I korthet

Vad vi gillade

Vi blev positivt överraskade av högtalarna, som förbättrar upplevelsen när man ser på film. Bildkvaliteten var också mycket bra. 

Vad vi saknar

Skärmen behöver bättre ljusstyrka och glaset borde reflektera mindre.

Vad som överraskar oss

Den höga strömförbrukningen i viloläge.

Betyg

Acer Iconia Tab A700 - 09/07/2012 v3(old)
Patrick Afschar Kaboli

Design
81%
Tangentbord
40%
Mus
80%
Anslutningar
46%
Vikt
97%
Batteri
94%
Skärm
75%
Spelprestanda
31%
Programprestanda
49%
Temperatur
71%
Ljudnivå
100%
Subjektivt intryck
80%
Medel
70%
82%
Tablet - Vägt medel
Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Test: Acer Iconia Tab A700 Tablet
Patrick Afschar Kaboli (Update: 2013-06- 6)