Notebookcheck

Test: Apple iPhone 5

Felix Sold & Patrick Afschar Kaboli, 09/27/2012

Det är en... smartphone. I och med iPhone 5 är Apple uppe i sjätte generationen av sin mobilfamilj. Retinaskärmen är nu 4 tum, höljet har uppdaterats och den nya Apple A6-kretsen ger prestandan en skjuts framåt. NFC, den vanliga upplösningen 720p och en operatörsoberoende LTE-modul saknas. Vad kan Apple att erbjuda i ett paket för 5995 kr som inte redan finns i andra smarta mobiler?

Apple introducerade iPhone 5 under pompa och ståt vid ett särskilt evenemang den 12 september. Som vanligt cirkulerade mängder av rykten om eventuell form och funktioner och i slutändan visade sig många av dem stämma. Den sjätte generationens smartphone från Cupertino är inhyst i ett mycket smalt "unibody"-skal i aluminium som bara är 7,6 millimeter tjockt.

Den kommer återigen att finnas i svart eller vitt, men i övrigt skiljer sig utformningen en hel del från föregångaren. Några höjdpunkter är den större Retina-skärmen på 4 tum (1136x640 pixlar), den mer kraftfulla Apple A6-processorn och nya Lightning-kontakten. Några mer revolutionära funktioner får vi inte se i år – stället har Apple koncentrerat sig på att finjustera i de områden som många användare hade förväntat redan med iPhone 4S.

Paketeringen av iPhone 5
Paketeringen av iPhone 5

Som vanligt sitter minnesmodulerna fast i skalet och köparen får välja mellan 16, 32 eller 64 GB. Bland de andra små förändringarna är kamerasensorerna med 8 megapixel bak och 1,2 fram, placeringen av ljudjacket, en bättre högtalare och inkluderade EarPods. "Ultrasnabbt trådlöst" är Applespråk och betyder att telefonen nu stöder n-WiFi (2,4 och 5 GHz), Bluetooth 4.0 och LTE. Precis som med iPad 3 gäller tyvärr inte LTE (4G)-stödet Sverige i dagsläget. Vidare har operativsystemet i iPhone 5 uppgraderats till iOS 6, inklusive flera förbättringar. Det tunna paketet håller sig vid liv under upp till 8 timmars 3G-samtal enligt Apple. 

Design

Aluminiumskalet är utmärkt
Aluminiumskalet är utmärkt
Svart/skiffer-designen är elegant
Svart/skiffer-designen är elegant
7,6 mm tunn och 112 gram lätt
7,6 mm tunn och 112 gram lätt
Jämförelse: Apple iPhone 4S vs. Apple iPhone 5
Jämförelse: Apple iPhone 4S vs. Apple iPhone 5
Naturligtvis är Samsungs Galaxy S III ganska mycket större
Naturligtvis är Samsungs Galaxy S III ganska mycket större

Apple har klätt in nya iPhone i ett helt nytt skal, även om formen fortfarande påminner om iPhone 4S. Det nya skalet är en elegant "unibody"-design från ett stycke aluminium och som tidigare går det att välja mellan två färger – svart/skiffer eller vit/silver. Baksidan kompletteras av två infällda ytor i glaskeramik (vit) eller pigmenterat glas i den svarta varianten

I praktiken gör skalet ett positivt intryck rakt igenom. Att det är ett kvalitetsbygge är uppenbart och det finns inga ojämna delar eller glapp. Knapparna ger också ett gott intryck. De separata volym- och kontrollknapparna ger en tydlig återkoppling och är enkla att använda utan att titta efter. Begreppet "ScuffGate" har varit omtalat på nätet och det har visats upp svarta enheter med synliga tillverkningsfel, men vi har inte upptäckt något sådant problem i något av våra två testexemplar.

En totalvikt på endast 112 gram innebär att den nya mobilen väger 20 procent mindre än sin föregångare, och med tjockleken 7,6 millimeter i tjocklen är den också 18 procent tunnare. I en direkt (och subjektiv) jämförelse med den förra generationen och Samsungs Galaxy S3 framstår iPhone 5 som lätt och tunn. Apple pratar själva om världens tunnaste smartphone, även om det finns flera modeller på den asiatiska marknaden som är ännu tunnare. Väger man in funktionerna är iPhone 5 förmodligen den tunnaste LTE-mobilen i världen idag. 

Funktioner

Portarna hålls fortfarande till ett minimum. Hörlursuttaget har flyttats till undersidan i den senaste varianten. I praktiken betyder det att sladden nu inte längre kommer i vägen för användaren. En annan nyhet är dockningskontakten. Efter nästan 10 år har Apple gjort om den helt och kallar den nya versionen Lightning. Den nya kontakten har minskat i storlek med 80 procent, kan anslutas oavsett riktning, och har blivit helt digital. Dessutom ska hållbarheten ha förbättrats. I motsats till vad namnet antyder levererar gränssnittet bara USB 2.0-prestanda. Adaptrar finns för äldre kablar och tillbehör, men de måste köpas separat. På sin amerikanska hemsida skriver Apple att den nya porten inte längre stöder "iPod ut". Styrning via kompatibla system i bilen verkar vara omöjligt i framtiden.

undersidan: ljud, mikrofon, Lightning, högtalare
undersidan: ljud, mikrofon, Lightning, högtalare
ovansidan: av/på-knapp
ovansidan: av/på-knapp
vänstersidan: tyst läge och volymkontroll
vänstersidan: tyst läge och volymkontroll
högersidan: Nano-SIM
högersidan: Nano-SIM

Mjukvara

Nya iPhone levereras med iOS 6 förinstallerat. Visuellt väntar inte några större förändringar för användaren. Apples egna program har anpassats något. Enligt egen utsago har tillverkaren också integrerat fler än 200 nya funktioner i operativsystemet. En viktig punkt i uppdateringslistan är det nya kartprogrammet, men det har inte fått någon bra start på grund av en mängd felaktigheter. Google har redan lämnat in en ansökan för sin egen karttjänst till App Store, och tillsammans med YouTube väntar de på godkännande från Apple.

Förutom de vanliga funktionerna finns nu även navigering, lokala sökningar och trafikinformation i Maps, men alla nyheter i iOS 6 kommer förmodligen inte märkas på den svenska marknaden. Exempelvis 3D-visualisering av byggnader i Maps som visas i presentationen, bokning av bord på restauranger via Siri har inte implementerats i Tyskland. Andra delar av röststyrningen har reviderats och kan nu bearbeta ytterligare kommandon. En översikt av funktionerna och deras landspecifika tillgänglighet, hittar du r.

Några av de andra nyheterna är integration av Facebook i operativsystemet, Passbook för biljetter och vouchers, möjligheten att använda FaceTime i farten, en VIP-inkorg i Mail och möjligheten att använda Safari i helskärmsläge. De här funktionerna, samt avvisning av samtal med ett fördefinierat meddelande eller panoramabildläget är mindre förbättringar som Android-användare förmodligen kommer att håna. De funktionerna har varit tillgängliga i Android sedan version 4 (Ice Cream Sandwich, ICS) i över ett år, eller via appar från tredje part i iOS.

Plats för fler appar
Plats för fler appar
Mindre bra
Mindre bra
VIP-inbox i Mail
VIP-inbox i Mail
Ansiktslyftning
Ansiktslyftning

I dagligt bruk fungerar operativsystemet bra. iOS 6 flyter på fint och laddtiderna är korta. En orsak till det ligger i Apples specifikationer för utvecklare och ett hanterbart antal enheter. I Androidvärlden finns det en uppsjö av konfigurationer och versioner av programvaran som måste tas hänsyn till. I iPhone 5 i synnerhet, däremot, finns det för närvarande vissa program som fortfarande inte klarar av den högupplösta skärmen. Jämfört med iPhone 4S finns 176 nya pixlar vertikalt, vilket leder till formatomvandling med svarta fält på vissa program. Appen i sig är centrerad och de svarta områdena är jämnt fördelade över och under, eller till vänster och höger i liggande läge. I bildgalleriet hittar du flera exempel på program som inte är optimerade för än så länge.

Google Chrome 21
Google Chrome 21
Dropbox 1.5.5
Dropbox 1.5.5
IKEA-katalogen 405
IKEA-katalogen 405
IMDB 2.8
IMDB 2.8

Kommunikation & GPS 

Vid första anblicken har iPhone 5 nu alla nuvarande mobila överföringstekniker och marknadsförs som "ultrasnabbt trådlöst". I konceptets hjärta hittar vi en lösning med en enskild krets kopplad till fyra dynamiska antenner som märks ut av de smala horisontella linjerna på skalet. Växlingen sker automatiskt beroende på program och signal.

Hastighet via Wifi hemma
Hastighet via Wifi hemma
LTE-uppkoppling
LTE-uppkoppling

Kommunikationsalternativen börjar med Wi-Fi 802-11 abg och Dual-Band 802.11n (2,4 och 5 GHz) med en maximal överföringshastighet på 150 Mbit/s. Tillsammans med Bluetooth 4 ger det iPhone 5 samma standard som jämförbara Android-enheter.

För första gången i en iPhone finns det också stöd för Long Term Evolution, eller LTE (4G), men på grund av frekvensbanden som används stöds det inte i Sverige vid lanseringen. Däremot stöds de snabbaste varianterna av 3G, hspa+ med en teoretisk maxhastighet på 21 Mbit/s och eventuellt även dc-hsdpa med en maxhastighet på 42 Mbit/s.

Hur det här kommer skilja sig mellan olika operatörer/olåsta telefoner låter vi vara osagt. Det är även i övrigt tunnsått med LTE-mobiler på den svenska marknaden än så länge.

Apple hoppar även över Near Field Communication (NFC). Det här systemet för kortdistanskommunikation möjliggör exempelvis kontantlösa betalningar via kreditkort och finns i många av Androidkonkurrenterna som Galaxy S3, HTC One X och flera av Xperia-modellerna.

Redan idag finns det många appar som använder sig av platsinformation. Apple iPhone 5 innehåller A-GPS samt GLONASS. Vi kollade in funktionen med MotionX-GPS-appen. Både inom- och utomhus tog det bara några sekunder tills vår positionsdata visades på kartan.

Telefoni

Och så går det att ringa med telefonen också. Telefonprogrammet är en av de många ikonerna på startskärmen och är förinställd att upp en permanent plats nere till vänster bland de mest använda programmen. Totalt sett har programmet fått en ansiktslyftning i iOS 6. Telefonnummer i Safari eller Mail kan fortfarande ringas upp direkt från respektive app, efter bekräftelse av användaren. En ny funktion är möjligheten att avvisa ett samtal med ett fördefinierat meddelande. Denna funktion har länge funnits på Android-enheter och kan vara mycket användbart i situationer som när man kör bil eller sitter på föreläsningar.

Kameror och multimedia

Två kameror, det är ingen överraskning. Och det faktum att den främre kameran är uppgraderad jämfört med föregångaren är heller ingen överraskning med tanke på hur Apple tryckt på för FaceTime. I siffror innebär det fortsatt en 8-megapixelsensor på baksidan och en modell med 1,2 MP istället för 0,3 MP i fronten.

Den främre kameran kan nu spela in video i 720p, medan den bakre kameran har klarat av Full HD ett tag. De riktigt intressanta innovationerna finns "under huven". Apple utlovar en 40-procentig minskning av slutarfördröjningen, optimerad ljuskänslighet för bättre bilder i svagt ljus och förbättrad bildstabilisering för videoinspelning.

Den nya linsen är tillverkad av klart safirglas och utformad för att lättare fånga in fotografiska detaljer. Bland de andra nya funktionerna finns ett panoramaläge, som också har kommit till äldre enheter tillsammans med iOS 6-uppgraderingen, samt ansiktsigenkänning för upp till 10 ansikten.

Vi kan bekräfta att foton i diffust ljus är bättre än de var på iPhone 4S. Apple har inte heller överdrivit påståendet om slutarfördröjningen. Sammantaget ser bilderna lite mer färgglada och skarpare ut än i föregångaren. Liksom tidigare avråder vi från att använda den digitala zoomen – resultaten blir suddiga och pixilerade.

Användningen av panoramaläget har utformats mycket intuitivt av Apple. En pil på displayen indikerar på vilken höjd telefonen ska hållas och hur snabbt den måste flyttas medurs för att uppnå ett optimalt resultat. Och bilderna som kan täcka in över 240 grader är faktiskt imponerande. Kvaliteten är starkt beroende av att fotografen har en stadig hand. För snabba rörelser orsakar artefakter och bildövergångar som inte alltid överensstämmer.

Bildstabiliseringen i videoläget fungerar ännu bättre än med iPhone 4S. Resultatet är riktigt bra även när din hand inte är helt stilla. Filmklipp gynnas också av en starkare färgåtergivning i iPhone 5. För första gången har Apple också integrerat en funktion för att ta bilder under videoinspelning. I princip kan det vara en användbar funktion, men tyvärr kan de bilderna inte tas med kamerans upplösning. Istället blir de filmrutor som begränsas till sin Full HD-upplösning i 16:9-format. Vi kunde knappt märka någon ökad kvalitet och känslighet i den inbyggda mikrofonen som Apple har lovat.

Tack vare bildförhållandet 16:9 kan iPhone 5 äntligen visa HD-video utan horisontella ramar. Det ser bättre ut och gör det trevligare att titta på film. Nya iPhone kan inte spela upp det populära videoformatet mkv, så där krävs en app från tredje part.

Bild utan zoom
Bild utan zoom
100 procent zoom
100 procent zoom
Fontän
Fontän
Fontän HDR
Fontän HDR
Makrobild
Makrobild
Kölnerdomen och bro
Kölnerdomen och bro
Kölnerdomen och bro HDR
Kölnerdomen och bro HDR
Panoramabild med huvudkameran i Apple iPhone 5
Panoramabild med huvudkameran i Apple iPhone 5
I kartongen: EarPods (Headset), nätadapter, en Lightning-kabel.
I kartongen: EarPods (Headset), nätadapter, en Lightning-kabel.
Kostar extra: Förlängd garanti, en till Lightningkabel och en adapter för Micro-USB.
Kostar extra: Förlängd garanti, en till Lightningkabel och en adapter för Micro-USB.

Tillbehör

I den svarta lådan som vår testenhet anlände i hittar vi de vanliga tillbehören. Förutom själva mobilen skickar Apple även med nya EarPods med fjärrkontroll i sladden och mikrofon. Dessutom medföljer en USB-kabel för synkronisering och laddning, en nätadapter, diverse pamfletter och det obligatoriska Appleklistermärket. Övriga tillbehör får man köpa till.

Det är på den här punkten Cupertinoföretaget börjar bli riktigt sniket. På grund av nya Lightning kan äldre kablar och dockningsstationer bara användas med lämpliga adaptrar som är svindyra. En Lightning-till-30-stift (för gamla kontakten) kostar 249 kr, och vill man dessutom ha en kort 20 cm sladd på adaptern blir priset 349 kr.

Desto mer kontroversiell är Lightning till Micro-USB-adaptern som är också finns i sortimentet. Under 2009 antog EU ett direktiv tillsammans med Apple, Motorola, Nokia och RIM som säger att nya enheter måste vara laddnings- och anslutningsbara oberoende av tillverkare. Vid den tiden valdes Micro-USB som den universella standarden. Med nya Lightning verkar Apple att utnyttja det direktivet till sin fördel och kasserar in 169 kr på adaptern i Europa.

Spel

På grund av symbiosen mellan hårdvara och mjukvara, eller helt enkelt på grund av det slutna systemet, finns det inte mycket att rapportera i det här avsnittet. Den integrerade kretsen PowerVR SGX 543MP3 fungerar bra med alla spel som finns i App Store, oavsett om det är enkla titlar som Doodle Jump, Risk och Angry Birds, eller mer krävande 3D-spel som Real Racing 2 och Infinity Blade. Ett tillfälligt problem i många spel är att de fortfarande inte stöder den nya upplösningen i iPhone 5 och orsakar svarta ramar. Genom vanans makt söker man sig som användare upp till kanten av skärmen, som nu bara innehåller ett svart fält tills spelet blir anpassat. Det är nog visserligen bara en tidsfråga innan alla program har konverterats.

Fieldrunners 2 1.1 (Letterbox)
Fieldrunners 2 1.1 (Letterbox)
Fruit Ninja 1.8.1 (Letterbox)
Fruit Ninja 1.8.1 (Letterbox)

Gränssnitt

Användargränssnittet i iPhone 5 har inte förändrats särskilt mycket jämfört med föregångarna. iOS 6 är dessutom tillgängligt för alla iPhonemodeller från 3GS och uppåt. Den kompletta funktionaliteten är däremot reserverad för 4S och nya iPhone 5.

Men först lite om pekskärmen: det har blivit större, eller mer avlång för att vara exakt. Bredden är oförändrad. Det är fortfarande så att tummen kan nå hela skärmen, enligt Apple. Det stämmer, enligt oss. 4-tumsskärmen ger ett positivt intryck utan att blåsa upp mobilen för mycket i storlek. Den känns fortfarande kompakt och bekväm att hålla och kan enkelt kontrolleras med en hand. Detsamma kan knappt sägas om jättarna Samsung Galaxy S3 och HTC One XL – för att inte tala om 5,3 tum stora Samsung Galaxy Note N700.

iPhone 5:s pekskärm reagerar exakt och utan dröjsmål på beröring och gester. Den förbättrade prestandan märks när du öppnar program och bläddrar eller zoomar på webbsidor. Appar startar ännu snabbare i den nya modellen och hack eller fördröjningar under användning är helt frånvarande. Totalt sett är användargränssnittet utmärkt, men bortsett från att programmen startar fortare har inte så mycket förändrats jämfört med föregångaren.

Om uppdateringen från iOS 5.1.1 till iOS 6 förenklar användarupplevelsen är mest en fråga om tycke och smak, och inte minst en vanesak. Att byta till iOS 6 är ingen större utmaning oavsett. Det är svårt att föreställa sig ett jämnare arbetsflöde än med iPhone 5 ger - men detsamma gäller för den senaste generationens fyrkärniga konkurrenter från HTC och Samsung.

Virtuellt tangentbord (tyskt)
Virtuellt tangentbord (tyskt)
Layouten i liggande läge blir större jämfört med föregångaren
Layouten i liggande läge blir större jämfört med föregångaren
Rymligare tangentbord
Rymligare tangentbord

Display

Wie wir testen - Display

4-tumsskärm med 1136 x 640 pixlar i formatet 16:9.
4-tumsskärm med 1136 x 640 pixlar i formatet 16:9.

Den uppdaterade Retina-skärmen i Apples iPhone 5 mäter nu 4 tum (10,16 cm) diagonalt. I jämförelse med iPhone 4S har skärmen vuxit endast i höjdled. I stället för den tidigare upplösningen 960x640 pixlar är den nu 1136x640 pixlar, vilket motsvarar ytterligare 176 pixlar vertikalt. Förutom att en femte rad med ikoner får plats på startskärmen blir det nya formatet nu 16:9, men det finns en hake: Film i 720p (1280x720) kan fortfarande inte ses i sin helhet. Vissa konkurrenter med Android eller Windows Phone 8 stöder denna upplösning som standard.

När det gäller pixeltätheten har ingenting förändrats. Vid 326 DPI går det inte att urskilja enskilda pixlar och bilden är skarp rakt igenom. Skillnaden tydlig jämfört med den äldre iPhone 3GS. På den modellen var färgerna dämpade och bildpunkterna blev synliga vid närmare granskning. Skärmen har också fått en hårdvarumässig uppdatering. Den beröringskänsliga delen har nu integrerats direkt, vilket sparar ett extra skikt och minskar skärmens tjocklek med cirka 30 procent. Dessutom sägs skärmen reflektera mindre, men mer om det senare. Apple utlovar ett kontrastförhållande på 800:1 och en övertygande ljusstyrka på 500 cd/m² - något som vi naturligtvis ska kontrollera.

Våra första mätningar verkar bekräfta eller marginellt överstiga tillverkarens uppgifter. Med en maximal ljusstyrka på 499 cd/m², ett högt kontrastförhållande (1040:1), och en jämförelsevis låg svärta (0,48 cd/m²), är skärmen inget att fnysa åt. Belysningen är också mycket jämn med 95 procent. Bildens skärpa är mycket bra, och färgerna klara och starka.

 

476
cd/m²
481
cd/m²
494
cd/m²
479
cd/m²
499
cd/m²
479
cd/m²
489
cd/m²
493
cd/m²
491
cd/m²
Distribution av ljusstyrkan
Gossen Mavo-Monitor
Max: 499 cd/m² Medel: 486.8 cd/m²
Distribution av ljusstyrkan: 95 %
Mitt på batteriet: 499 cd/m²
Kontrast: 1040:1 (Svärta: 0.48 cd/m²)

Under lanseringen nämndes en förbättrad färgrymd. Med en ökning på 44 procent jämfört med iPhone 4 och 4S bör den därför nå upp till sRGB-standard. Tyvärr kunde vi inte bekräfta det påståendet, som kanske är en viktig punkt för professionella användare. Under normala förhållanden är inte den utlovade förbättringen märkbar.

I starkt solljus
I starkt solljus

Mobiltelefonen är väl förberedd för utomhusbruk, även om det fortfarande finns reflexer. Ljusstyrkan i kombination med hög kontrast gör att innehållet på skärmen blir lätt att läsa utomhus. När ljusstyrkan sänks ökar reflexerna från den glansiga ytan. Den automatiska justeringen av ljusstyrkan anpassar sig bra till olika situationer och kan aktiveras i inställningarna. Ett matt skärmskydd kan hjälpa, men med tanke på de utmärkta mätresultaten finns det inget större behov av ett sådant.

Betraktningsvinklar: Apple iPhone 5
Betraktningsvinklar

Betraktningsvinklarna lämnar inget övrigt att önska. Tack vare IPS-tekniken är bilden fri från förvrängningar även vid skarpa vinklar. Vi lade inte märke till någon invertering eller avmattning av färgerna i vertikala rörelser.

Prestanda

Apple A6 chip-kretsen
Apple A6 chip-kretsen
Insidan (av iFixit)
Insidan (av iFixit)
Apple A6 på moderkortet (av iFixit)
Apple A6 på moderkortet (av iFixit)

Som bekant har Apples SoC (System-on-a-chip) i de mobila enheterna alltid varit omgärdad av hemlighetsmakeri. Kretsuppsättningen i iPhone 5 är inget undantag eftersom specifikationerna bara säger "Apple A6". Och den nya versionen är – naturligtvis – dubbelt så snabb som A5-kretsen i föregångaren, enligt Apple. De detaljer som verkar säkra så här långt: tillverkningsprocessen är 32 nanometer. Den klarar inte bara av instruktionsuppsättningen ARM-v7, utan också en version som kallas ARM-v7s. Delar av v7s-specifikationen inkluderar utökad VFPv4 (Vector-Floating-Point).

Det här utesluter samtidigt möjligheten att A6-chippet är baserat på ARM Cortex A9-kärnor. Ryktena om att det ingår Cortex A15-kärnor har också visat sig vara falskt. I Cortex-A15 använder tilläggsprogrammen ett 32-bitars register, medan det bara är 16-bitars i A6. Den mest sannolika förklaringen är att kretsen utvecklats internt av Cupertino. Om Apple har sagt adjö till Samsung som kretstillverkare efter den senaste tidens patentbråk har inte bekräftats. Det finns motstridiga rykten i frågan.

Klockfrekvensen lämnar inte längre något utrymme för spekulation. Hastigheten 800 MHz i föregångarna A4 och A5 har ökats. Enligt experterna på Anandtech arbetar processorn dynamiskt med frekvenser mellan 800 och 1200 MHz beroende på belastning. Antalet kärnor har också varit en välbevarad hemlighet, men även den detaljen har avslöjats: iPhone 5 är en dual core-telefon. Ökningen av prestandan beror därför endast på den ökade klockfrekvensen, iOS 6, och större kärnor. Geekbench 2 rapporterar 32 kB av både nivå 1 och nivå 2-cache. Storleken på LPDDR2 RAM-minnet är 1 GB. RAM-modulerna kommer tydligen inte längre från Samsung. Enligt Chipworks kommer de istället från Elpida.

Grafikkretsen är en annan komponent det gått mycket rykten om. Faktum är att Apple fortsätter att förlita sig på en GPU från Imagination. Den här gången är det en PowerVR SGX 543MP3, en trippelkärnig GPU med en klockfrekvens på 266 MHz.

De relevanta prestandatesterna bryr sig inte om spekulationer – allt de bryr sig om är resultat. Geekbench 2 är ett av de mest populära syntetiska testerna och det visar på en enorm prestandavinst i förhållande till iPhone 4S och iPad 3. Skillnaden mellan de här två Apple A5-utrustade enheterna är mellan 110 och 130 procent. Ändå inte vinner inte iPhone 5 prestandakronan enligt Geekbench 2-resultatet. Den äran är reserverad för Samsung Galaxy S3. Fördelen med Samsungs kraftpaket ligger huvudsakligen i den råa datorkraften i heltal- och flyttalstester.

När det gäller minnesbandbredden är däremot Apples iPhone 5 i täten. Detsamma gäller Linpack-testet: iPhone 5 sätter inte bara sin föregångare på skam, utan utklassar även övriga smartphones och surfplattor i toppskiktet. I det enkeltrådiga testet till exempel, uppnår Apple-enheten en sex gånger högre poäng än Galaxy S3.

I praktiken är webbläsarbaserade tester mer relevanta än de syntetiska prestandatesterna. Även där ligger iPhone 5 mycket bra till – särskilt jämfört med 4S. Vad de också visar är visserligen att konkurrenterna inte behöver vara oroliga. Medan Apples senaste tillskott har en klar fördel i SunSpider är Samsungs flaggskepp nästan likvärdigt i Browsermark, och vinner marginellt i Googles v8-test.

Sist men inte minst ska vi titta närmare på grafikprestandan i nya iPhone. För ändamålet använder vi oss av version 2.1 och 2.5 av GL Benchmark. Båda visar samma resultat: När det gäller grafikkraft är iPhone 5 utan konkurrens. Framför allt sänder det mer krävande GL Benchmark 2.5 ut ett tydligt budskap.

Apple har inte lovat för mycket när det gäller prestandaökningen i iPhone 5. Tvärtom ser vi ännu större förbättring än den fördubbling av prestandan som Apple utlovat i förhållande till iPhone 4S. Testerna visar också att iOS 6 är en vinnare mätt i prestanda. I iPhone 4S ökade iOS 6 resultaten med ca 15 procent jämfört med samma enhet med iOS 5 - ganska anmärkningsvärt. Vi är nyfikna på vad konkurrenterna ska komma med härnäst. Samsung Galaxy Note II, till exempel, har mycket att leva upp till.

Geekbench 2
Geekbench 2
GLBenchmark 2.1.5
GLBenchmark 2.1.5
GLBenchmark 2.5
GLBenchmark 2.5
Geekbench 2 - 32 Bit
Stream (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
940 Points ∼8%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
297 Points ∼2% -68%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
333 Points ∼3% -65%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
677 Points ∼5% -28%
HTC One X
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
206 Points ∼2% -78%
Memory (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
1867 Points ∼17%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
751 Points ∼7% -60%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
818 Points ∼7% -56%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
783 Points ∼7% -58%
HTC One X
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1247 Points ∼11% -33%
Floating Point (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
2114 Points ∼6%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
737 Points ∼2% -65%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
920 Points ∼3% -56%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
2917 Points ∼8% +38%
HTC One X
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
302 Points ∼1% -86%
Integer (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
1261 Points ∼4%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
552 Points ∼2% -56%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
687 Points ∼2% -46%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1633 Points ∼5% +30%
HTC One X
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
669 Points ∼2% -47%
Total Score (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
1648 Points ∼6%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
631 Points ∼2% -62%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
759 Points ∼3% -54%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1816 Points ∼7% +10%
HTC One X
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
609 Points ∼2% -63%
GLBenchmark 2.5
1920x1080 Egypt HD Offscreen Fixed Time (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
22 fps ∼4%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
9.1 fps ∼2% -59%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
22 fps ∼4% 0%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
11 fps ∼2% -50%
Egypt HD Fixed Time (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
34 fps ∼57%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
16 fps ∼27% -53%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
18 fps ∼30% -47%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
11 fps ∼18% -68%
GLBenchmark 2.1
Egypt Offscreen (720p) (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
147 fps ∼2%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
73 fps ∼1% -50%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
140 fps ∼2% -5%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
100 fps ∼2% -32%
HTC One X
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
64 fps ∼1% -56%
Pro Offscreen (720p) (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
253 fps ∼65%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
120 fps ∼31% -53%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
251 fps ∼64% -1%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
127 fps ∼32% -50%
HTC One X
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
91 fps ∼23% -64%
Google V8 Ver. 6 - --- (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
1640 points ∼14%
iPhone 4S iOS 5
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
327 points ∼3% -80%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
726 points ∼6% -56%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
866 points ∼7% -47%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1982 points ∼17% +21%
HTC One X
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1410 points ∼12% -14%
Google V8 Ver. 7 - Google V8 Ver. 7 Score (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
1457 Points ∼7%
iPhone 4S iOS 5
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
375 Points ∼2% -74%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
690 Points ∼4% -53%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
838 Points ∼4% -42%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1978 Points ∼10% +36%
HTC One X
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1385 Points ∼7% -5%
Browsermark 1.0 - --- (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
187121 points ∼34%
iPhone 4S iOS 5
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
86290 points ∼16% -54%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
106437 points ∼19% -43%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
126324 points ∼23% -32%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
170959 points ∼31% -9%
HTC One X
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
104958 points ∼19% -44%
Sunspider - 0.9.1 Total Score (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
935.4 ms * ∼9%
iPhone 4S iOS 5
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
2118 ms * ∼20% -126%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
1736.1 ms * ∼16% -86%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
1860 ms * ∼18% -99%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
1477.8 ms * ∼14% -58%
HTC One X
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
1696.1 ms * ∼16% -81%
Linpack Android / IOS
Multi Thread (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
574.95 MFLOPS ∼19%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
129.84 MFLOPS ∼4% -77%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
141.98 MFLOPS ∼5% -75%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
137 MFLOPS ∼5% -76%
HTC One X
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
143.914 MFLOPS ∼5% -75%
Single Thread (sort by value)
Apple iPhone 5
SGX543MP3, A6, 32 GB SSD
365.18 MFLOPS ∼36%
iPhone 4S iOS 6
SGX543MP2, A5, 32 GB SSD
78.14 MFLOPS ∼8% -79%
Apple iPad 3. Gen 2012-03
SGX543MP4, A5x, 64 GB SSD
87.81 MFLOPS ∼9% -76%
Samsung Galaxy S3
Mali-400 MP4, 4412 Quad, 16 GB SSD
56.35 MFLOPS ∼6% -85%
HTC One X
GeForce ULP (Tegra 3), 3, 32 GB SSD
51.781 MFLOPS ∼5% -86%

* ... smaller is better

Ljud och temperatur

Temperatur

Vad gäller temperaturen är det ingen av de smartphones vi har testat hittills som gett oss någon anledning att klaga. Bara HTC One X överraskade med över 50 grader under belastning, men det har liten betydelse i praktiken. Även under timmeslånga spelsessioner värms inte mobiltelefoner upp tillräckligt för att bli en olägenhet, än mindre farligt. Det gäller även iPhone 5, och temperaturen är i stort sett en icke-fråga. I viloläge, där en smartphone tillbringar det mesta av sin tid, kommer inte nya iPhone ens upp i hudtemperatur, åtminstone kunde vi inte uppmäta mer än 30,9 grader på någon mätpunkt. Och även under belastning håller sig Apple-enheten ganska sval med högst 42 grader. Nätadaptern blir inte alltför varm heller.

Hög belastning
 35.1 °C36 °C41.2 °C 
 35.1 °C37 °C42 °C 
 35.3 °C38.2 °C41.4 °C 
Max: 42 °C
Medel: 37.9 °C
39.6 °C41.5 °C41.2 °C
39.3 °C40.5 °C40.7 °C
36.6 °C37.7 °C39.6 °C
Max: 41.5 °C
Medel: 39.6 °C
Strömförsörjning (max.)  40.3 °C | Rumstemperatur 24.6 °C | Voltcraft IR-360
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 37.9 °C / 100 F, compared to the average of 33.1 °C / 92 F for the devices in the class Smartphone.
(±) The maximum temperature on the upper side is 42 °C / 108 F, compared to the average of 35.6 °C / 96 F, ranging from 22.4 to 51.7 °C for the class Smartphone.
(±) The bottom heats up to a maximum of 41.5 °C / 107 F, compared to the average of 34.1 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 30 °C / 86 F, compared to the device average of 33.1 °C / 92 F.

Högtalare och samtalskvalitet

Ljudutgången har flyttats
Ljudutgången har flyttats
Jämförelse av olika headsets
Jämförelse av olika headsets

Mobilen har en inbyggd högtalare som sitter längst ner till höger. Det är en ny modell som påstås ge bättre ljud samtidigt som den tar upp 20 procent mindre utrymme. Högtalaren har numera fem magnetiska givare och ger ett positivt intryck. Ljudet är okej, även om de lägre frekvenserna som vanligt saknas. Jämfört med föregångaren förtjänar ljudkvaliteten ändå beröm. Om du behöver högre kvalitet får du leta upp en extern lösning.

Vi har jämfört de nya EarPods-lurarna med två alternativa modeller, som båda är dyrare än det medföljande headsetet. Subjektivt passar Apples headset bättre i våra öron och ljudkvaliteten är anständig för priset. Den otillräckliga ljudisoleringen är däremot en svaghet; när du ökar volymen till 30 till 40 procent av den maximala kan grannen lyssna utan alltför stor ansträngning.

En annan funktion i iOS 6 är en volymkontroll som sanktionerats av EU-byråkrater, vilket innebär att det visas varningar vid hög volym när hörlurarna är anslutna.

Samtalskvaliteten i iPhone 5 har ökat markant jämfört med iPhone 4S. Enheten har tre mikrofoner, som ger förbättrad brusreducering och också är en fördel i videoinspelning. Röster låter mer naturliga och mindre raspiga. Slutligen beskriver namnet "wideband audio" en teknik som ger bättre ljudkvalitet tack vare ett bredare frekvensområde. 

Batteritid

Strömförbrukning

Vid lanseringen pratade Apple om en något förbättrad batteritid med iPhone 5 - trots större skärm och bättre prestanda. Eftersom det inte hänt något revolutionerande på batterifronten måste det bero på att strömförbrukningen minskat. Eftersom vi inte testade föregångaren 4S själva saknar vi en direktjämförelse. Istället jämför vi med två andra avancerade smartphones, Samsungs Galaxy S3 och HTC One X. Den första observationen är den lägre kapaciteten i Apples batteri jämfört med konkurrenterna. Det beror helt enkelt på att iPhone 5 är mindre storleksmässigt och att det därför inte finns plats för något stort batteri. Litium-polymer-batteriet på 5,45 Wh eller 1440 mAh i iPhone är litet jämfört med 7,98 Wh i Samsungs toppmodell och 1800 mAh i HTC One X.

De mätvärden vi får fram visar att den mindre skärmen och tvåkärniga processorn i iPhone 5 har en positiv effekt på strömförbrukningen. Både i viloläge och under belastning är effektuttaget lägre än båda av konkurrenterna. När iPhone 5 utsätts för en krävande uppspelning av 1080p-video eller ett spel ökar strömförbrukningen till som mest 2,9 watt. Det är ett enastående resultat jämfört med konkurrenterna i toppsegmentet. Sammantaget utmärker sig iPhone 5 med en mycket låg strömförbrukning, vilket resulterar i anständig batteritid. Värdena i vänteläge och standby är också exemplariska.  

Strömförbrukning
Av/Standbydarklight 0 / 0.1 Watt
Låg belastningdarkmidlight 0.4 / 1.2 / 1.4 Watt
Hög belastning midlight 2.2 / 2.9 Watt
 color bar
Förklaring: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC-940

Batteritid

Faktum är att iPhone 5 klarar sig bra i alla batteritester trots det jämförelsevis lilla batteriet. Till en början testade vi den maximala batteritiden i flygläge med minimal ljusstyrka. Endast Wi-Fi var aktiverat för att automatiskt kunna hämta textbaserat innehåll i ett webbläsarscript. I det testet klarade sig Apples nya smartphone i över 22 timmar, ett mycket bra värde. Även i det mer praktiska testet med Wi-Fi-surf och en ljusstyrka på 150 cd/m2 överglänser iPhone 5 konkurrenterna med en batteritid på ca 16 timmar – nästan dubbelt så bra som Samsung Galaxy S3 och HTC One X. Den nya Applemobilen är med andra ord väl rustad för att hålla ut en hel arbetsdag, även om den är riktigt lång. Det har inte alltid varit fallet tidigare.

Med maximal belastning i GL Benchmark 2.5 blev iPhone 5 tvungen att lämna in efter drygt två timmar. I det scenariot höll sig Samsung Galaxy S3 vid liv mer än dubbelt så länge, om än med en maximal ljusstyrka som är betydligt lägre. Android Stability Test och GL Benchmark är heller inte idealiska jämförelser.

Slutligen var vi naturligtvis också intresserade av samtalstiden. Vi använde bara 3G-läge, eftersom Apple inte längre tillåter permanent avaktivering av 3G, i motsats till 4S. Den maximala taltiden på 8:42 matchar nästan exakt tillverkarens uppgifter. Noteras bör att alla mätningar är gjorda med ett helt nytt batteri.

Batteritid
Låg belastning (utan WLAN, min. ljusstyrka)
22tim 20min
Surfa med WLAN
15tim 50min
Hög belastning (maximal ljusstyrka)
2tim 02min

Slutsats

Apple iPhone 5
Apple iPhone 5

Apples iPhone 5 granskades av två testare och domen blev mer eller mindre enhällig. Även om åsikterna om enheten går isär på nätet, är det i slutändan en smartphone med både styrkor och svagheter. Det finns ingen "Killer Feature", men det kanske inte behövs. Jämfört med iPhone 4S är iPhone 5 finjusterad på många fronter. Med det sagt hade vi förväntat oss att några av nyheterna skulle dyka upp redan i förra generationen.

Det helt omgjorda skalet lämnar ett mycket gott intryck. Det är stabilt och mycket smalt med sina 7,6 millimeter i tjocklek och designen är också övertygande, även om vissa användare har klagat över tillverkningsproblem (ScuffGate). Den minskade totalvikten märks också snabbt i praktiken. Det nya gränssnittet Lightning ersätter 30-stiftskontakten efter nästan tio år, vilket innebär att många tillbehör nu kräver en adapter som Apple tar ordentligt betalt för.

Några andra punkter som lyfter totalbetyget är de förbättrade kameramodulera, dagens trådlösa teknik och iOS 6, men det finns också svagheter. En är implementeringen av LTE, en annan Apples karttjänst, och kamerans panorama-läge är knappast nytt.

Den nya fyra tum stora Retina-skärmen (1136x640, 16:9) är betydligt svårare att kritisera och Apples A6-krets levererar massor av extra hästkrafter under huven. På grund av det slutna systemet finns det inga prestandaproblem, även om vissa program inte har anpassats till den större skärmen än. Å andra sidan förhindrar samma slutna system också minnesuppgraderingar med SD-kort och batteribyten.

Den långa batteritiden överstiger delvis Apples egna påståenden, så jämfört med andra modeller i sin klass får iPhone 5 goda vitsord i det avseendet. De medföljande EarPods-lurarna låter bättre än det gamla headsetet, men de kan inte konkurrera med dyrare alternativ. Röst- och inspelningskvalitet har förbättrats markant.

Sammanfattningsvis har Apple återigen levererat ett välbalanserat paket. Prestanda, design och funktioner får höga betyg. När det gäller priset sticker Apple ut: 5995 kr för instegsmodellen med 16 GB är skamlöst - särskilt med tanke på att Apples rekommenderade cirkapriser och priserna i butik alltid ligger mycket nära varandra eller till och med är identiska. Vi har inga reservationer mot rekommendera en uppgradering från äldre modeller som iPhone 3GS eller iPhone 4, men iPhone 4S-ägare behöver inte byta. 

In Review: Apple iPhone 5 smartphone
In Review: Apple iPhone 5 smartphone

Specifikationer

Apple iPhone 5 (iPhone Serie)
Processor
Apple A6
Grafikkort
PowerVR SGX543MP3, Kärna: 266 MHz
Minne
1024 MB 
, LPDDR2, Elpida
Skärm
4 tum 16:9, 1136 x 640 pixlar, multi-touch, IPS, 326 DPI, Retina-skärm, EVGA, fettavvisande yta, diagonal: 10.16 centimeters, glansig: ja
Hårddisk
32 GB SSD, 32 GB 
, integrerat minne
Anslutningar
1 USB 2.0, Ljudanslutningar: Kombo-jack, Sensorer: gyroskop, accelerometer, närvarosensor, ljussensor, Lightning-kontakt
Nätverk
802.11a/b/g/n (a/b/g/n), Bluetooth 4.0, UMTS/HSPA+/DC-HSDPA 850, 900, 1900, 2100 MHz & LTE 1800 MHz
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 7.6 x 58.6 x 123.8
Batteri
5 Wh Litiumpolymer, 1440 mAh, 3.8 Volt, integrerat
Operativsystem
Apple iOS 6
Camera
Webbkamera: 8 Megapixel iSight Hauptkamera, LED-Blitz, digitaler Bildstabilisator, Gesichtserkennung, Blende 2.4, 1080p-Videoaufnahme (FHD, 30 fps), Autofokus & 1.2 Megapixel FaceTime HD Frontkamera, 720p HD Video
Övrigt
Högtalare: 1x integrerad högtalare, Mobiltelefon, Apple EarPods (Headset), Lightning till USB-kabel, nätadapter, dokumentaion, Maps, Passbook, Newsstand, iTunes, App Store, Game Center, Safari, 12 Månader Garanti, Färg: svart/grafit eller vitt/silver, GSM Quad-Band: 850, 900, 1800 / 1900 MHz, A-GPS, GLONASS, digital kompass
Vikt
112 g, Strömförsörjning: 26 g
Pris
7000 Kr

 

iPhone 5 levereras i en enkel kartong
iPhone 5 levereras i en enkel kartong
Lightning ger plats över för ett stereojack
Lightning ger plats över för ett stereojack
iPhone 5 har en fin figur
iPhone 5 har en fin figur
Från sidan syns skillnaden tydligt
Från sidan syns skillnaden tydligt
Storleksmässig jämförelse med iPhone 4S (8,6 mm)
Storleksmässig jämförelse med iPhone 4S (8,6 mm)
I iOS 6 har Facebook blivit en integrerad del
I iOS 6 har Facebook blivit en integrerad del
Inget nytt: Coverflow. Appen i sig har fått en ansiktslyftning
Inget nytt: Coverflow. Appen i sig har fått en ansiktslyftning
Passbook är en bra idé
Passbook är en bra idé
Ljudkvaliteten är skaplig. Isoleringen kunde varit bättre
Ljudkvaliteten är skaplig. Isoleringen kunde varit bättre
Samsung Galaxy S3 (Gt-I9300) är större
Samsung Galaxy S3 (Gt-I9300) är större
Med en 4,8-tumsskärm är det knappast förvånande
Med en 4,8-tumsskärm är det knappast förvånande
Även höjdmässigt är det skillnad
Även höjdmässigt är det skillnad
Också nya är hörlurarna EarPods
Också nya är hörlurarna EarPods
Ovanför skärmen: FaceTime HD-kamera med 1,2 MP
Ovanför skärmen: FaceTime HD-kamera med 1,2 MP
För närvarande världens tunnaste LTE-smartphone, 7,6 mm
För närvarande världens tunnaste LTE-smartphone, 7,6 mm
Baksidan har en infällning av aluminium
Baksidan har en infällning av aluminium
Unibody-skalet är gjort av aluminium
Unibody-skalet är gjort av aluminium
Ett litet verktyg för att komma åt SIM-kortplatsen (Nano-SIM)
Ett litet verktyg för att komma åt SIM-kortplatsen (Nano-SIM)
Även här är den skyddad av plastfilm
Även här är den skyddad av plastfilm
I kartongen hittar vi en mobiltelefon
I kartongen hittar vi en mobiltelefon
På baksidan hittar vi lite grundläggande information
På baksidan hittar vi lite grundläggande information
Vi testade den i svart/skiffer
Vi testade den i svart/skiffer
Med totalvikten 112 gram är den väldigt tunn
Med totalvikten 112 gram är den väldigt tunn
Kvaliteten lämnar inget övrigt att önska
Kvaliteten lämnar inget övrigt att önska
8 MP-kamera i fronten
8 MP-kamera i fronten
iPhone 5 kräver ett litet Nano-SIM
iPhone 5 kräver ett litet Nano-SIM
Den centrala Hem-knappen
Den centrala Hem-knappen
Ljudkontakten sitter nu på undersidan
Ljudkontakten sitter nu på undersidan
P.g.a. ett EU-diktat måste det finnas en Micro USB-adapter
P.g.a. ett EU-diktat måste det finnas en Micro USB-adapter
Jämfört med den gamla kontakten är Lightning mindre
Jämfört med den gamla kontakten är Lightning mindre
Nya Lightning - en digital kontakt med USB 2.0-hastighet
Nya Lightning - en digital kontakt med USB 2.0-hastighet
Vi upptäckte inga tillverkningsfel (ScuffGate)
Vi upptäckte inga tillverkningsfel (ScuffGate)

Liknande enheter

Laptops från annan tillverkare och/eller med annan CPU

Laptops med samma skärmstorlek och/eller vikt

Test: Apple iPhone XR Smartphone (Sammanfattning)
A12 Bionic GPU, Apple A-Series A12 Bionic, 6.1", 0.194 kg
Test: Apple iPhone XS Smartphone (Sammanfattning)
A12 Bionic GPU, Apple A-Series A12 Bionic, 5.8", 0.177 kg
Test: Apple iPhone X Smartphone (Sammanfattning)
A11 Bionic GPU, Apple A-Series A11 Bionic, 5.8", 0.174 kg
Test: Apple iPhone 8 Plus (Sammanfattning)
A11 Bionic GPU, Apple A-Series A11 Bionic, 5.5", 0.202 kg
Test: Apple iPhone 8 (Sammanfattning)
A11 Bionic GPU, Apple A-Series A11 Bionic, 4.7", 0.148 kg
Test: Apple iPhone 7 Plus (sammanfattning)
A10 Fusion GPU, Apple A-Series A10 Fusion, 5.5", 0.188 kg

För

+Högkvalitativt aluminiumhölje
+Tilltalande design
+Vikt och mått
+Tunn Lightning-kontakt
+iOS 6: snabbt (förbättrat) operativsystem
+Uppdaterad trådlös teknik
+Bra integrerade kameror
+Program- och spelprestanda
+Användarupplevelse och gränssnitt
+4-tums Retinaskärm i 16:9-format
+Acceptabla temperaturer
+Samtalskvalitet (brusreducering)
+Övertygande batteritid
 

Emot

-Batteri och minneskort fast
-Äldre tillbehör kräver adapter
-Maps-mjukvaran full av fel
-Ingen LTE
-EarPods (Headset) mediokra
-Dyr

I korthet

Vad vi gillar

Den höga kvaliteten och robusta skalet som lever upp till förväntningarna trots den tunna och lätta kontruktionen. Vi gillar också omplaceringen av ljudjacket, integreringen av Facebook och kamerans panoramaläge. 

Vad vi saknar

Vi kan beklaga oss över avsaknaden av revolutionerande nyheter och NFC, men istället är det Lightning-till-30pin-adaptern som krävs för äldre tillbehör som är mest irriterande. Med tanke på den låga materialkostnaden kunde Apple ha skickat med lite mer i paketet. Apples egna karttjänst lever inte upp till företagets vanligtvis höga standard. 

Vad som överraskar oss

Den välbalanserade mjukvaran och hårdvaran förblir en positiv upplevelse. Något som överraskar är hur mycket Apple vill ha betalt för en Micro USB-adapter, som egentligen är ett EU-krav.

Konkurrenterna

Flaggskeppen med Android från olika tillverkare, inklusive HTC One X, Samsung Galaxy S3, eller Nokia Lumia 920 med Windows Phone 8. 

Betyg

Apple iPhone 5 - 10/01/2013 v3(old)
Felix Sold & Patrick Afschar Kaboli

Design
98%
Tangentbord
51%
Mus
93%
Anslutningar
36%
Vikt
100%
Batteri
96%
Skärm
89%
Spelprestanda
45%
Programprestanda
55%
Temperatur
79%
Ljudnivå
100%
Subjektivt intryck
94%
Medel
78%
90%
Smartphone - Vägt medel
Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Test: Apple iPhone 5
Felix Sold & Patrick Afschar Kaboli (Update: 2013-01-17)