Notebookcheck

Test: Alienware M18x R2 - bärbar speldator

Florian Glaser (översatt av Jesper Berg), 07/24/2012

CrossFire deluxe. Alla gamers som inte kommer överens med sina stationära datorer har en allierad i Alienware. Maffiga M18x letar nu efter köpare i sin andra upplaga, som går att få med dubbla grafikkort. Men blir det dubbelt så kul med två Radeon HD 7970M?

Alienware M18x R2

 

En av de största fördelarna med bärbara datorer från Alienware är att de kan konfigureras individuellt. M18x R2 är inget undantag; 18-tumsdatorn kan konfigureras in i minsta detalj via Dells hemsida. 

Enbart att välja färg på chassit är något som får köparen att tänka efter både en och två gånger – ”Ska jag välja den diskret svarta varianten (Cosmic Black) eller satsa på den iögonfallande röda?”. Vad gäller processorn har tillverkaren satt sin tillit till Intels nya Ivy Bridge-familj. Grundmodellen är Core i7-3610QM, och redan där finns det tillräckligt med kraft för de flesta användare.

Precis som tidigare måste vi skarpt kritisera priset på uppgraderingarna – de är skamligt dyra. Dell försöker ta ut så stora vinstmarginaler som möjligt på vissa komponenter. Exempel? En nyare SSD på 512 GB, som Crucial m4 som används av Dell, kostar för närvarande under 4 000 kronor. Dell vill däremot att du ska betala 8 990 kr för motsvarande uppgradering. 

Men för att återvända till ämnet: När du valt en lämplig processor är det dags att välja operativsystem. Det är de tre olika varianterna av Windows som gäller – Home Premium, Professional eller Ultimate. Men det viktigaste valet är naturligtvis grafikkortet. Förutom ett enskilt GTX 660M eller 675M finns SLI-kombinationen två GTX 675M. Den som vill ha maximal prestanda bör däremot välja AMD-lösningen. Två Radeon HD 7970M i CrossFire sopar mattan med många stationära spelmaskiner. 

Vi går vidare till minnet. Alternativen sträcker sig mellan 6 och 32 GB DDR3 RAM i internetbutiken. Det finns också gott om alternativ vad gäller lagringsmöjligheterna. M18x R2 har hela tre 2,5-tumsplatser med utrymme för hårddiskar eller SSD-diskar i RAID-läge. Tyvärr går det inte att byta ut den blanka 1080p-panelen, men den optiska enheten kan vara både DVD eller Blu-ray. Det trådlösa nätverket är antingen Intels Centrino Wireless-N 2230 eller Qualcomms Killer Wireless-N 1103. 

Antagligen är det redan uppenbart att det här kalaset inte kommer att vara billigt. Den billigaste konfigurationen kostar 21 490 kr, sedan ökar priset snabbt i takt med de nya komponenterna. Vår testenhet kostar mer än det dubbla.

 

Chassi

Anodiserad aluminium
Anodiserad aluminium

 

På ytan ser den nya modellen av M18x oförändrad ut. LED-lamporna tänds på vanligt Alienware-manér och vid det här laget har vi vant oss vid den säregna designen. 

De fina aluminiumytorna bidrar kanske till den höga vikten (över 5 kg), men garanterar samtidigt bra stabilitet. Det är bara tangentbordsdelen och ventilerna som kan rubbas märkbart. I kombination med den väluttänkta konstruktionen ger den oss ett bra kvalitetsintryck i övrigt. Vi gillar i synnerhet det behagliga handledsstödet (”soft-touch”). Jämfört med lillebror M17x är skärmens baksida inte gummerad. På tal om det – ovansidan på den svarta varianten ser mer gråbrun än svart ut. 

Eftersom Alienware i stora drag föredrar matta ytor är datorn relativt motståndskraftig mot fingeravtryck. Ett undantag är den blanka skärmytan, som snabbt suger åt sig avtryck. Gångjärnen gör ett bra jobb, men de är så pass hårt åtskruvade att hela datorn följer med när man öppnar locket. 

Med tanke på att den här datorn är enorm (436 x 323 x 55 mm) kan den knappast kallas för bärbar. De som har planer på att flytta runt datorn ofta gör bäst i att välja en mer kompakt modell. 

Väljer man en av konkurrenterna går man miste om den fräcka belysningen. M18x R2 har flera zoner som kan anpassas och belysas individuellt i olika färger. Förutom tangentbordet och musplattan går det även att ljussätta högtalargallren, Alienware-loggan, strömknappen, mediaknapparna och de vanliga aktivitetslamporna separat.

 

Kommunikation

Anslutningar

 

Alienware har bara gjort mindre förändringar i gränssnitten, men redan den förra versionen hade gott om alternativ. Istället för två USB 2.0 och två USB 3.0 har M18x R2 nu 4 st. USB 3.0-portar. Externa enheter kan också anslutas via den kombinerade eSATA/USB-porten.

Tre monitorutgångar är berömvärt (VGA, HDMI 1.4, Mini DisplayPort) och fyra ljudjack (5.1 analog, 7.1 digital S/PDIF). Dessutom har datorn en 9-in-1 kortläsare, en Express Card-plats (54mm) och Kensingtonlås. Naturligtvis saknas inte heller den vanliga Gigabit LAN-porten (RJ45). Det går även att använda den inbyggda skärmen med externa enheter med hjälp av en HDMI-ingång

Förutom strömsladden kopplas allt in på datorns sidor.

 

Trådlös kommunikation

De trådlösa anslutningarna sker via WiFi b/g/n eller Bluetooth 4.0. Baskonfigurationen är utrustad med Intels Centrino Wireless N 2230-modul, som stöder överföringshastigheter på upp till 300 Mbps. 

Service och underhåll

 

Att serva datorn är enkelt och bekvämt. Efter att batteriet lyfts ut och fyra skruvar lossats glider bottenplattan enkelt bakåt och förutom två av RAM-platserna (som sitter under tangentbordet) får man tillgång till alla komponenter här. Det är lika enkelt att göra rent fläktarna som att byta hårddiskar eller minnen.

 

Framtill: inga portar
Framtill: inga portar
Vänstersidan: Kensingtonlås, RJ-45 Gigabit-LAN, VGA, HDMI, Mini DisplayPort, 2x USB 3.0, 4x ljud
Vänstersidan: Kensingtonlås, RJ-45 Gigabit-LAN, VGA, HDMI, Mini DisplayPort, 2x USB 3.0, 4x ljud
Högersidan: optisk enhet, ExpressCard (54 mm), 9-in-1 kortläsare, 2x USB 3.0, eSATA- / USB-2.0-Combo, HDMI-ingång
Högersidan: optisk enhet, ExpressCard (54 mm), 9-in-1 kortläsare, 2x USB 3.0, eSATA- / USB-2.0-Combo, HDMI-ingång
Baksidan: ingång för strömkabel
Baksidan: ingång för strömkabel
förinstallerad mjukvara
förinstallerad mjukvara

Mjukvara

Mängden förinstallerade program håller sig på en acceptabel nivå. Vi gillar särskilt Alienwares ”Command Center”, som samlar flera funktioner (belysning, musplatta, makrofunktioner) i ett snyggt och välorganiserat gränssnitt. 

Tillbehör

Även om Alienware dumpat basplattan och den tjocka manualen innehåller paketet det viktigaste. Förutom en svart musmatta, ett svart sammetsöverdrag och en återställnings-DVD, innehåller kartongen även en snabbstartsguide och ytterligare en DVD med drivrutiner och programvara. Den högkvalitativa TactX-musen som följde med vår testenhet kostar tyvärr extra.

AlienFX
AlienFX
AlienFusion
AlienFusion
AlienTouch
AlienTouch
AlienTactX
AlienTactX
AlienAdrenaline
AlienAdrenaline

Inmatningsenheter

justerbar bakgrundsbelysning
justerbar bakgrundsbelysning

Tangentbord

Det finns inte mycket att klaga på här. Tangentbordet har en separat numerisk del och en vettig layout. Tangentstorleken är 18x18 mm, vilket låter mycket, men eftersom de är avfasade är det bara 12x13 mm som går att använda i praktiken. 

Känsla och feedback från tangentbordet fungerar mycket bra. Trots det mjuka motståndet svarar det bra på tryck. Trycket är varken för kort eller för långt och lär falla de flesta i smaken. Något som tar lite mer tid att vänja sig vid är makroknapparna (tre nivåer), som Alienware placerat till väster. Eftersom huvudblocket inte börjar vid datorns kant är det lätt att missa knapparna i början. 

tangentbord utan belysning
tangentbord utan belysning
tangentbord med belysning
tangentbord med belysning

Musplatta

Den minimalt nedsänkta musplattan är inte bara användbart stor (99 x 55 mm), men har också utmärkta egenskaper och bra precision. Tack vare den glatta ytan förflyttar sig fingrarna enkelt över plattan.

Vi var inte fullt så exalterade över att man måste aktivera en del av multi touch-gesterna manuellt via drivrutinerna. En del gamers kommer också att kritisera placeringen. Eftersom Dell placerat musplattan ganska långt till vänster kan den registrera oavsiktliga rörelser när man spelar (något som enkelt åtgärdas genom att man stänger av musplattan). Utöver det finns ingenting att klaga på.

musplatta (obelyst)
musplatta (obelyst)
musplatta (belyst)
musplatta (belyst)

Skärm

Den stora 18,4-tumspanelen heter HT184 och kommer från Samsung. Med en diagonal storlek på 46,74 centimeter och en upplösning på 1920x1080 har den här bärbara speldatorn gott om skärmutrymme

222
cd/m²
228
cd/m²
219
cd/m²
214
cd/m²
226
cd/m²
216
cd/m²
197
cd/m²
219
cd/m²
217
cd/m²
Distribution av ljusstyrkan
Gossen Mavo-Monitor
Max: 228 cd/m² Medel: 217.6 cd/m²
Distribution av ljusstyrkan: 86 %
Mitt på batteriet: 226 cd/m²
Kontrast: 685:1 (Svärta: 0.33 cd/m²)

Tittar vi bara på belysningens styrka imponerar inte skärmen överdrivet mycket. Ett genomsnitt under 220 cd/m² är ett alldagligt värde, men det är i alla fal hyfsat tillräckligt för inomhusmiljöer. Svärtan är mer imponerande med 0.3 cd/m², vilket betyder att mörka områden förblir mörka. Billigare paneler blir ofta grådassiga till tonen, men några sådana problem har inte Alienware M18x R2. 

En kontrast på 700:1 är fullt respektabel och detsamma gäller för färgreproduktionen. Få bärbara datorer täcker sRGB så bra som panelen i M18x R2.

Alienware M18x R2 vs. sRGB (rutnät)
Alienware M18x R2 vs. sRGB (rutnät)
Alienware M18x R2 vs. AdobeRGB (rutnät)
Alienware M18x R2 vs. AdobeRGB (rutnät)
Alienware M18x R2 vs. M17x R4 (rutnät)
Alienware M18x R2 vs. M17x R4 (rutnät)

Användbarheten utomhus är ungefär lika med noll. Det uppstår alltför ofta irriterande reflexer på grund av skärmens glansiga yta. Under ljusa dagar går det knappt att se något på skärmen, och även inomhus störs man ibland av reflexer. Det är så svårt att hitta ett bra ställe att använda datorn i dagsljus att man kan tro att Alienware bara testat skärmen i låg belysning. I korthet: Alienware borde erbjuda en matt skärm som alternativ.

Outdoors
Outdoors
Alienware M18x R2 utomhus

Betraktningsvinklarna är godkända. Horisontellt är de OK, men vertikalt bör man inte avvika för långt från 90 grader. Ju mer man fäller skärmen bakåt, desto mer förändras belysningen – typiskt för TN-paneler. Man behöver ändå sällan ändra på skärmen för att förbättra skärpan.

betraktningsvinklar, Alienware M18x R2
betraktningsvinklar, Alienware M18x R2

Prestanda

Ivy Bridge
Ivy Bridge

Processor

I vårt testexemplar har Alienware installerat den snabbaste fyrkärniga laptopprocessorn på marknaden: Core i7-3920XM. Den här Ivy Bridge-modellen är Intels mobila toppmodell, med en klockfrekvens på minst 2,9 GHz. 

För att rättfärdiga en prisökning på närmare 14 000 kr kan kärnorna klockas upp till 3,8 GHz beroende på belastning. Alienware har dessutom trimmat hastigheterna ytterligare upp till 4,1 GHz. Med tanke på alla alternativen i BIOS borde det inte vara omöjligt att överklocka andra Core i7-modeller också. 

Den snabba processorn förtjänar respekt inte bara för de höga klockfrekvenserna utan även för det större L3-cacheminnet på 8 MB, vilket är samma som i Core i7-3820QM. Core i7-3610QM och 3720QM får som jämförelse nöja sig med 6 MB. Processorns integrerade GPU, HD 4000, körs med klockfrekvensen 600-1300 MHz, d.v.s. något snabbare än i de billigare modellerna. Antalet transistorer är 1,4 miljarder på en 160 kvadratmillimeter stor yta, och som övriga processorer i Ivy Bridge-familjen är tillverkningsprocessen 22nm. Med hjälp av Intels Hyperthreading-teknologi läggs ytterligare en virtuell kärna till var och en av de fyra fysiska.

Den största och kanske enda nackdelen med Core i7-3920XM (förutom priset) är den höga strömförbrukningen. Medan andra fyrkärniga Intelprocessorer klarar sig på 45 watt har den här varianten en TDP på 55 watt

Systeminfo CPUZ CPU
Systeminfo CrystalDiskMark (HDD)
Systeminfo CrystalDiskMark (SSD)
Systeminfo HWiNFO
Systeminfo GPUZ
Systeminfo CPUZ RAM SPD
Systeminfo CPUZ RAM
Systeminfo CPUZ Mainboard
Systeminfo CPUZ Cache
DPC Latenzen
Systeminformation, Alienware M18x R2

Turbo Boost

Vad gäller processorprestandan spelar Turbo Boost-tekniken en central roll. Klockfrekvenserna justeras markant under belastning, vilket kan ses i Cinebench R10 – mellan 3,9 och 4,1 GHz i enkelkärnigt läge, men även under full belastning med alla kärnor är klockfrekvensen uppe i 3,4 GHz

En kärna belastas
En kärna belastas
Alla kärnor belastas
Alla kärnor belastas

CPU-prestanda

Core i7-3920XM springer föga förvånande om de andra familjemedlemmarna utan problem. I Cinebench R11.5 får M18x R2 anmärkningsvärda 7,48 poäng. En ”vanlig” Core i7-3820QM är ungefär 10% långsammare med 6,78 poäng. Core i7-3720QM och 3610QM hamnar längre ner på listan i våra tester med 6,73 poäng respektive 6,15 poäng. 

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
5722
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
20976
Cinebench R10 Shading 32Bit
7660
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
7049 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
25406 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
7683 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
83.35 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
7.48 Points
Hjälp

Grafikkort

GPU-info
GPU-info

Förutom det nya moderkortet med HM77-chipset och matchande nya processorer har grafikkorten uppdaterats. Naturligtvis gör inte Alienware några kompromisser här utan använder bara de snabbaste som finns. 

Eftersom vi redan testat GeForce GTX 660M i Asus G55VW och GTX 675 (som är ett omdöpt GTX 580M) är vi mycket intresserade det nya AMD Radeon HD 7970M. Två HD 7970M närmare bestämt, i en kombination som AMD kallar för Crossfire (motsvarande Nvidias SLI). 

Men innan vi listar styrkor och svagheter ska vi titta lite närmare på specifikationerna. 

Radeon HD 7970M är en splitterny GPU i prestandaklassen och tillverkningsprocessen är 28 nm. 7970M är efterföljare till de förra toppkretsarna HD 6990M och HD 6970M. AMD:s mer energieffektiva GCN-arkitektur, som kombinerar hög prestanda med lägre strömförbrukning, utgör grunden i HD 7970M. 

Tekniskt sett så är den här DirectX 11.1-kombatibla mobila grafikkretsen baserad på HD 7870 (Pitcairn) för stationära system, men AMD har sänkt klockfrekvensen betydligt från 1000 MHz till 850 MHz. De 2 gigabyten GDDR5-minne har däremot samma frekvens på 1200 MHz (och en bandbredd på 153,6 GB/s). Andra gemensamma nämnare är en 256-bitars minnesbuss och 1280 grafikkärnor, eller streamprocessorer. 

Allt som allt bör HD 7970M vara något snabbare än ett stationärt HD 7850. Trots att det är väsentligt snabbare förbrukar inte 7970M mer ström än ett GeForce GTX 675M – ungefär 100 watt.

7.7
Windows 7 Experience Index
Processor
Beräkningar per sekund
7.7
Minne (RAM)
Minnesåtgärder per sekund
7.8
Grafik
Skrivbordsprestanda för Windows Aero
7.9
Spelgrafik
Prestanda för affärs- och spelgrafik i 3D
7.9
Primär hårddisk
Diskens dataöverföringshastighet
7.9

CrossFireX

Crossfire
Crossfire

Som man kan förvänta sig är nästan fördubblad prestanda den största fördelen med en Crossfire eller SLI-duo. Nackdelarna är inte riktigt lika självklara. Uppenbart är att strömförbrukningen och värmen ökar, men mindre hack i renderingen, s.k. micro stuttering, blir också märkbar om bilduppdateringen är lägre än 30 FPS. Tack vare den enorma kapaciteten i de båda Radeon-korten är det som tur är något som nästan aldrig inträffar i M18x R2. 

Däremot blir grafikkortskombinationen i M18x helt beroende av stöd i drivrutinerna. Särskilt i nya spel är Crossfire-stödet inte alltid omedelbart tillgängligt. I värsta fall kan det ta veckor innan det finns stöd i drivrutinerna eller t.o.m. månader efter att spelet har släppts. I teorin betyder det att det där grafiskt krävande spelet du sett fram emot kanske inte kan dra nytta av dubbla grafikkort från dag ett.

Därför är det obligatoriskt med regelbundna uppdateringar. När de senaste drivrutinerna blir tillgängliga beror mycket på tillverkaren, så ibland är det oregelbundet. Vissa laptops fungerar inte med de officiella drivrutinerna för grafikkortet, så vi får hoppas att Alienware tar det här problemet på allvar.

Grafikprestanda

 

Men nog om teoretiska frågetecken och vidare till prestandatesterna. För att hålla oss uppdaterade med utvecklingen håller vi oss till DX11-tester i texten. 

Vi börjar med Unigine Heaven, som kan vara en svår nöt att knäcka även för många nya grafikkort. Betoningen ligger på ”hittills”, eftersom den här CrossFire-duon flyger sig igenom testet i 1280x1024 med normal tessellation och otroliga 151,3 bilder per sekund (FPS). Det är nästan dubbelt så många bilder per sekund som bara ett HD 7970M (80,1 FPS i Alienware M17x R4). Även den förra Crossfire-kombinationen biter i gräset (73,5 FPS i Eurocom Panther 3.0).

I 3DMark 11 öppnar sig en liknande klyfta. Med en GPU-poäng på 11 109 är HD 7970M CF 70 % snabbare än HD 6990M CF (6 422 poäng) och knappt 100 % snabbare än ett HD 7970M.

 

3DMark 03 Standard
150623 poäng
3DMark 05 Standard
36878 poäng
3DMark 06 Standard
29496 poäng
3DMark Vantage P Result
32751 poäng
3DMark 11 Performance
10382 poäng
Hjälp

Lagring

AS SSD
AS SSD

Den här stora bärbara datorn har en mSATA-anslutning och tre 2,5-tumsplatser. Enligt beteckningen på insidan kan två av diskarna vara 9,5 mm tjocka (standard), medan den tredje inte för vara tjockare än 7 mm (vissa SSD-modeller). I testdatorn har tillverkaren valt en attraktiv kombination av en SSD på 512 GB och en mekanisk hårddisk på 1 TB. 

Micron RealSSD C400 är antagligen mer känd under namnet Crucial m4, som heter när den marknadsförs mot konsumenter. Disken använder MLC-kretsar (25nm) och det nyare SATA III-gränssnittet (6 Gbit/s). Prestandan lämnar inte mycket övrigt att önska, med sekventiella hastigheter på 447 MB/s (läshastighet) och 252 MB/s (skrivhastighet), mätt med AS SSD. Även små filer skyfflas runt snabbt och diskens accesstid är mikroskopiska 0,12 ms (läs) och 0,25 ms (skriv).  

Naturligtvis kan ingen mekanisk hårddisk mäta sig med en solid state-disk. Trots det känns Toshibas MQ01ABD100 som en vettig investering i sammanhanget. Först och främst är den bra på att lagra data med sin kapacitet på 1 TB. Visserligen är hastigheten bara 5400 rpm, men tack vare storleken överträffar överföringshastigheten i Toshibadisken en del 7200-modeller. I Crystal Disk Mark är genomsnittet 120 MB/s.

Micron RealSSD C400 (MTFDDAK512MAM-1K1AB)
Sequential Read: 444.5 MB/s
Sequential Write: 265.6 MB/s
512K Read: 368.3 MB/s
512K Write: 268.2 MB/s
4K Read: 19.58 MB/s
4K Write: 57.93 MB/s
4K QD32 Read: 200.6 MB/s
4K QD32 Write: 240.6 MB/s

Systemprestanda

Systemprestandan är överlägsen. I PCMark Vantage (22 421 poäng) och PCMark 7 (5 323 poäng) tar M18x R2 hem vinstpokalen. Inga bärbara datorer i vår databas har fått så höga siffror än så länge. Inte ens konkurrenternas toppmodeller, som Asus G75VW och Schenker XMG P702 PRO (Clevo P170EM) kommer i närheten. 

PCMark Vantage Result
22421 poäng
PCMark 7 Score
5323 poäng
Hjälp

Spelprestanda

maximala inställningar fungerar bra
maximala inställningar fungerar bra

I speltesterna lämnar Crossfire-kombinationen ett blandat intryck. Du kan vanligvis räkna med en prestandaökning på 50% med SLI, men våra två Radeon HD 7970M förbättrade ”bara” prestandan med 33% (1920x1080, ultra-inställningar).

Som tabellen nedan illustrerar var en tredjedel av spelen snabbare med bara en GPU. Och trots att två tredjedelar av spelen var snabbare var det inom knappt märkbara gränser. Ett ensamt HD 7970M räcker för att spela de flesta spel med detaljerna på max. I några få undantag (som Metro 2033) blir det en märkbar skillnad med Crossfire.

Med tanke på den stora prislappen rekommenderar vi de flesta spelentusiaster att först ta en titt på stationära speldatorer med GeForce GTX 680 eller Radeon HD 7970. De flesta klarar sig utan dubbla grafikkort – i alla fall med de spel som finns på marknaden idag – men M18x är en extrem dator för extrema användare.

låg med. hög ultra
Metro 2033 (2010) 145.4132.454.3fps
StarCraft 2 (2010) 137.3136.2119.9fps
Crysis 2 (2011) 100.2100.295.9fps
Deus Ex Human Revolution (2011) 205.7147.3fps
F1 2011 (2011) 907767fps
Fifa 12 (2011) 393.5347.4342.2fps
Batman: Arkham City (2011) 1659761fps
Battlefield 3 (2011) 141.213167.9fps
CoD: Modern Warfare 3 (2011) 188.1187.1157.5fps
The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) 84.775.164.2fps
Anno 2070 (2011) 161.510252.8fps
Alan Wake (2012) 70.740.4fps
Mass Effect 3 (2012) 59.859.6fps
Risen 2: Dark Waters (2012) 103.980.643.2fps
Diablo III (2012) 242.7237.5194.2fps
Dirt Showdown (2012) 92.587.584.2fps
Max Payne 3 (2012) 85.187.186.284.6fps

Ljud och temperatur

Systemljud

För att hålla alla de högpresterande delarna tillräckligt kalla har Alienware installerat inte mindre än 3 fläktar – en för processorn och en för varje GPU. Jämfört med den förra versionen har däremot inte ljudnivån förändrats särskilt mycket. 

Under belastning och beroende på hur mycket grafikkraft som utnyttjas håller sig fläktarna mellan hörbara 36 dB och bullriga 45 dB (uppmätt på 15 cm avstånd framför datorn). När man kör 3DMark 06 släpper M18x R2 ifrån sig 42 dB i genomsnitt, vilket är en genomsnittlig nivå för bärbara speldatorer. Den högsta nivån på öronbedövande 51 dB uppnås med maxbelastning, men under normalt bruk är 18-tumsdatorn betydligt tystare. 

När den inte belastas nämnvärt (kontorsprogram, internet m.m.) är kylsystemet behagligt tyst. Hårddiskens dova snurrande bör inte störa någon. Den optiska enheten är inte ovanligt högljudd heller, så när som på de vanliga oljuden.

Ljudnivå

Låg belastning
32.6 / 32.9 / 33.6 dB(A)
Hårddisk
32.8 dB(A)
DVD
36.1 / dB(A)
Hög belastning
41.8 / 51.1 dB(A)
  red to green bar
 
 
30 dB
tyst
40 dB(A)
hörbar
50 dB(A)
högt ljud
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-320 (15 cm avstånd)

Temperatur

Stresstest (Furmark & Prime)
Stresstest

All eventuell rädsla för kritiska temperaturnivåer är obefogade. De 85 grader (CPU) och 82 grader (GPU) vi uppmätte under en timmes extremt stresstest är fullständigt acceptabla. I motsats till vissa konkurrenter som MSI GT70 tillämpar inte M18x någon strypning av processorns prestanda för att hålla temperaturerna i schack.

Om vi går vidare till chassiytorna är det en del som blir varma – även vid låg belastning. Genomsnittet på 32 grader på ovansidan och 35 grader undertill är sämre än många andra bärbara datorer. Vid hög belastning ökar temperaturerna, särskilt längs den bakre delen av datorn. Vissa användare kan uppleva 43 grader som lite obehagligt. Som tur är håller handledsstödet en anständig temperatur på högst 33 grader även vid maxbelastning. 

Hög belastning
 43.1 °C42.3 °C42.4 °C 
 41 °C41.5 °C41.3 °C 
 32.7 °C32.1 °C29.5 °C 
Max: 43.1 °C
Medel: 38.4 °C
35.9 °C38.5 °C38 °C
29.4 °C33.3 °C33.5 °C
28.8 °C28.5 °C30.8 °C
Max: 38.5 °C
Medel: 33 °C
Strömförsörjning (max.)  52.5 °C | Rumstemperatur 24 °C | Voltcraft IR-550

Högtalare

THX TruStudio Pro
THX TruStudio Pro

Liksom i andra Alienwaremodeller är det högtalare från Klipsch som står för ljudet i M18x. Två högtalare plus en subwoofer utgör huvudingredienserna i ljudbilden. Förutom den påtagliga basen gillar vi den höga maxvolymen.

Det trevliga ljudet från M18x beror inte bara på kvalitetshögtalarna utan även på Creatives Recon3Di-krets. I kombination med mjukvaran kan ljudet anpassas efter tycke och smak. THX TruStudio Pro-tekniken lyfter också 18-tumsmaskinen över genomsnittet. Spel, filmer och musik låter ändå lite burkigt som i alla bärbara datorer. 

Batteri

Strömförbrukning

Som ofta är fallet med nya grafikkort är inte strömsparfunktionerna optimerade i Radeon HD 7970M. Det märks först och främst i den höga strömförbrukningen vid låg belastning. Medan den första versionen av HD 6970 i Crossfire drog måttliga 19-28 watt från uttaget kunde vi uppmäta 32-42 watt med HD 7970M CF. Den andra anledningen är ”Crossfire-buggen”. När vi avaktiverade Crossfire ökade strömförbrukningen till hela 60-72 watt. Under belastning arbetar HD 7970M däremot mer strömsnålt än föregångarna. Istället för 183-316 watt drar den nya GPU-kombinationen ”bara” 161-294 watt när man kör 3DMark 06. 

Strömförbrukning
Av/Standbydarklight 0.2 / 0.5 Watt
Låg belastningdarkmidlight 32.3 / 39.1 / 42.1 Watt
Hög belastning midlight 161 / 294.4 Watt
 color bar
Förklaring: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batteritid

Den korta batteritiden pekar också på att AMD och/eller Dell måste jobba mer med optimeringar. Trots det stora 12-cellsbatteriet (96 Wh!) tog strömmen slut relativt fort för M18x R2. Två timmars surf eller två timmar video (med medel- till hög bakgrundsbelysning) är under genomsnittet för en bärbar i prestandaklassen. Den förra versionen av M18x höll sig vid liv nästan dubbelt så länge, mellan tre och fyra timmar. Mindre än 60 minuter under 3D-belasting är också ett magert resultat.

Batteritid
Surfa med WLAN
1tim 42min
DVD
1tim 54min
Hög belastning (maximal ljusstyrka)
0tim 57min

Slutsats

Alienware M18x R2
Alienware M18x R2

Alienware M18x R2 är definitivt en bärbar dator med många tillhörande superlativ, men att kalla den här 18-tumsmaskinen för ”bärbar” är lite av en överdrift. Med en vikt på över 5 kilo begränsas användningsområdet en hel del.

Det går ändå inte att bortse från den fantastiska prestandan. Tack vare den överklockade Ivy Bridge-processorn och de dubbla Radeon HD 7970M-korten klarar den här maskinen allt, enkelt och smärtfritt. Alla spel som finns på marknaden idag kan spelas med inställningarna på max.

Som vi nämnt tidigare haltar AMD:s Crossfire-teknologi en del jämfört med Nvidias SLI.  Tack vare bättre drivrutiner har Nvidiamodellerna mer hjälp av en andra GPU. Om trenden fortsätter kommer nya GeForce GTX 680M att fungera bättre i par, och vi kommer snart att testa den nya varianten från Nvidia också.

Förutom den utmärkta prestandan har M18x även andra kvaliteter. De trevliga metallytorna och mångfalden i belysningsalternativen gör att konkurrenterna känns utdaterade. Panelen från Samsung imponerar med bra färgreproduktion, svärta och kontrast och behöver inte gömma sig bakom externa monitorer. Högtalarna, inmatningsenheterna och anslutningsmöjligheterna är också i linje med det höga priset. 

Listan med klagomål är relativt kort. Den billiga och reflekterande skärmen reflekterar tyvärr inte den höga kvaliteten (eller priset) i övrigt, utan är systemets svaga punkt. Användaren måste i vilket fall som helst kunna leva med den korta batteritiden och det stora chassit. Med andra ord är de negativa aspekterna precis vad man kan förvänta sig från en så här stor bärbar dator.

I jämförelse

Dirt Showdown - 1920x1080 Ultra Preset AA:4xMS (sort by value)
Alienware M18x R2
84.2 fps ∼97%
Alienware M17x R4
48.7 fps ∼56% -42%
Diablo III - 1920x1080 High AA:on (sort by value)
Alienware M18x R2
194.2 fps ∼75%
Alienware M17x R4
100.8 fps ∼39% -48%
Risen 2: Dark Waters - 1920x1080 Ultra / on AA:on AF:8x (sort by value)
Alienware M18x R2
43.2 fps ∼53%
Alienware M17x R4
43.1 fps ∼52% 0%
Alan Wake - 1920x1080 High Preset AA:4x AF:8x (sort by value)
Alienware M18x R2
40.4 fps ∼47%
Alienware M17x R4
44.7 fps ∼52% +11%
Anno 2070 - 1920x1080 Very High Preset AA:on AF:4x (sort by value)
Alienware M18x R2
52.8 fps ∼33%
Alienware M17x R4
55.4 fps ∼34% +5%
The Elder Scrolls V: Skyrim - 1920x1080 Ultra Preset AA:8x AF:16x (sort by value)
Alienware M18x R2
64.2 fps ∼74%
Alienware M17x R4
55.6 fps ∼64% -13%
CoD: Modern Warfare 3 - 1920x1080 Extra, all on, Image Quality: Native AA:4x (sort by value)
Alienware M18x R2
157.5 fps ∼99%
Alienware M17x R4
90.7 fps ∼57% -42%
Battlefield 3 - 1920x1080 ultra AA:4x MS AF:16x (sort by value)
Alienware M18x R2
67.9 fps ∼66%
Alienware M17x R4
34.7 fps ∼34% -49%
Batman: Arkham City - 1920x1080 Extreme Preset DX11 AA:4x MS (sort by value)
Alienware M18x R2
61 fps ∼58%
Alienware M17x R4
57 fps ∼54% -7%
Fifa 12 - 1920x1080 high AA:4x (sort by value)
Alienware M18x R2
342.2 fps ∼100%
Alienware M17x R4
228.8 fps ∼67% -33%
F1 2011 - 1920x1080 Ultra Preset DX11 AA:4xMS (sort by value)
Alienware M18x R2
67 fps ∼78%
Alienware M17x R4
65 fps ∼76% -3%
Deus Ex Human Revolution - 1920x1080 DX11, Soft Shadows, SSAO High, DOF: High, Post Processing, Tessellation AA:ML AF:16x (sort by value)
Alienware M18x R2
147.3 fps ∼79%
Alienware M17x R4
86.7 fps ∼46% -41%
Crysis 2 - 1920x1080 Extreme (sort by value)
Alienware M18x R2
95.9 fps ∼95%
Alienware M17x R4
54.5 fps ∼54% -43%
StarCraft 2 - 1920x1080 ultra (sort by value)
Alienware M18x R2
119.9 fps ∼75%
Alienware M17x R4
99.2 fps ∼62% -17%
Metro 2033 - 1920x1080 Very High DX11 AA:A AF:4x (sort by value)
Alienware M18x R2
54.3 fps ∼43%
Alienware M17x R4
26.9 fps ∼21% -50%

Legend

 
Alienware M18x R2 Intel Core i7-3920XM, AMD Radeon HD 7970M Crossfire, Micron RealSSD C400 (MTFDDAK512MAM-1K1AB)
 
Alienware M17x R4 Intel Core i7-3610QM, AMD Radeon HD 7970M, Samsung SSD PM830 64 GByte mSATA
Testad: Alienware M18x R2 (tillverkarens bild)
Testad: Alienware M18x R2

Specifikationer

Alienware M18x R2 (M18x Serie)
Processor
Grafikkort
AMD Radeon HD 7970M Crossfire - 2x 2048 MB, Kärna: 850 MHz, Minne: 1200 MHz, GDDR5, 8.934.2.1000
Minne
8192 MB 
, 2x 4096 MB PC3-12800 SO-DIMM DDR3-RAM (1600 MHz), 4 slots, max. 32 GB
Skärm
18.4 tum 16:9, 1920 x 1080 pixlar, Samsung 184HT (SEC5448), Diagonal: 46.74 cm, WLED, Full HD, glansig: ja
Moderkort
Intel HM77 (Panther Point)
Hårddisk
Micron RealSSD C400 (MTFDDAK512MAM-1K1AB), 512 GB 
, + Toshiba MQ01ABD100, 1000 GB, 5400 rpm
Ljudkort
Creative Sound Blaster Recon3Di @ Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller
Anslutningar
1 Express Card 54mm, 1 USB 2.0, 4 USB 3.0, 1 VGA, 2 HDMI, 1 DisplayPort, 1 Kensingtonlås, 1 eSata, Ljudanslutningar: 2 audioutgångar, 1 mic/line in, 1 SPDIF/line out (5.1 analog, 7.1 digital), Kortläsare: 9-in-1
Nätverk
Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.20) (10MBit), Intel Centrino Wireless-N 2230 (b/g/n), Bluetooth 4.0
Optisk enhet
HL-DT-ST DVDRWBD CA30N
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 55 x 436 x 323
Batteri
96 Wh Litiumjon, 12-cells, 0.65 kg
Operativsystem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webbkamera: 2.1 Megapixel mit 2 digitalen Mikrofonen
Övrigt
adapter: 330 Watt, sammetsöverdrag, TactX-mus (kostar extra), musmatta, snabbstartguide, diverse andra pamfletter, DVD-skivor för systemåterställning och drivrutiner, CyberLink PowerDVD 9.6, 12-36 Månader Garanti
Vikt
5.6 kg, Strömförsörjning: 1.34 kg
Pris
21 490 Kr

 

M18x är ett monster i flera bemärkelser.
M18x är ett monster i flera bemärkelser.
Det trådlösa nätverket är standardvarianten från Intel.
Det trådlösa nätverket är standardvarianten från Intel.
Namnplattan finns men kan inte fås graverad i Sverige.
Namnplattan finns men kan inte fås graverad i Sverige.
Under luckan sitter ett litet baselement.
Under luckan sitter ett litet baselement.
Plats för två grafikkort.
Plats för två grafikkort.
Batteri på 650 gram med 12 celler.
Batteri på 650 gram med 12 celler.
En webbkamera och två mikrofoner sitter ovanför skärmen.
En webbkamera och två mikrofoner sitter ovanför skärmen.
Enkelt att kontrollera film och musik.
Enkelt att kontrollera film och musik.
Alienware glömde inte bort några knappar.
Alienware glömde inte bort några knappar.
De fem makroknapparna tar tid att vänja sig vid.
De fem makroknapparna tar tid att vänja sig vid.
Tillverkaren har lyckats med musplattan.
Tillverkaren har lyckats med musplattan.
Inga gränssnitt saknas.
Inga gränssnitt saknas.
Vill du driva ett surroundsystem? Inga problem!
Vill du driva ett surroundsystem? Inga problem!
Vissa portar sitter inte så bra till.
Vissa portar sitter inte så bra till.
Fyra USB 3.0-portar ser man inte varje dag.
Fyra USB 3.0-portar ser man inte varje dag.
Alienware kunde ha sparat in lite på glansen.
Alienware kunde ha sparat in lite på glansen.
TactX-musen ingår tyvärr inte i priset.
TactX-musen ingår tyvärr inte i priset.
En Windows 7-DVD finns med i kartongen.
En Windows 7-DVD finns med i kartongen.
Alla minnesplatser nås inte underifrån.
Alla minnesplatser nås inte underifrån.
Vi tycker att ljudnivån är acceptabel.
Vi tycker att ljudnivån är acceptabel.
På grund av aluminiumytorna väger datorn över 5 kg.
På grund av aluminiumytorna väger datorn över 5 kg.
Till skillnad mot M17x är baksidan av skärmen inte gummerad.
Till skillnad mot M17x är baksidan av skärmen inte gummerad.
Flera ventiler längs botten.
Flera ventiler längs botten.
En design som man älskar eller hatar.
En design som man älskar eller hatar.
Färgerna varierar med betraktningsvinkeln.
Färgerna varierar med betraktningsvinkeln.
Tangenterna är lätta att hitta även utan bakgrundsbelysning.
Tangenterna är lätta att hitta även utan bakgrundsbelysning.
Kvaliteten är högre än de flesta konkurrenter.
Kvaliteten är högre än de flesta konkurrenter.
Spegel, spegel på skärmen där, säg vem som snabbast i världen är.
Spegel, spegel på skärmen där, säg vem som snabbast i världen är.
Höjden är nästa 5,5 cm.
Höjden är nästa 5,5 cm.
Enkelt att uppgradera.
Enkelt att uppgradera.
När ska Alienware börja erbjuda matta skärmar?
När ska Alienware börja erbjuda matta skärmar?
Få bärbara datorer står så stadigt.
Få bärbara datorer står så stadigt.
Utbudet av portar är utmärkt.
Utbudet av portar är utmärkt.
ExpressCard-platsen är borta från de flesta maskiner idag.
ExpressCard-platsen är borta från de flesta maskiner idag.
Locket hålls på plats med 4 skruvar.
Locket hålls på plats med 4 skruvar.
Svart förg dominerar även på insidan.
Svart förg dominerar även på insidan.
Alienware stoppar in upp till tre diskar.
Alienware stoppar in upp till tre diskar.
En adapter på 330 watt är en raritet i laptopvärlden.
En adapter på 330 watt är en raritet i laptopvärlden.

Liknande Laptops

Laptops med samma skärmstorlek och/eller vikt

Test: Alienware 13 R3 (FHD, i5, GTX 1050 Ti) Laptop (Sammanfattning)
GeForce GTX 1050 Ti (Notebook), Core i5 7300HQ, 13.3", 2.45 kg
Test: Alienware 17 R4 (7820HK, QHD, GTX 1080) (sammanfattning)
GeForce GTX 1080 (Laptop), Core i7 7820HK, 17.3", 4.42 kg
Test: Alienware 13 R3 (sammanfattning)
GeForce GTX 1060 (Laptop), Core i7 7700HQ, 13.3", 2.46 kg
Test: Alienware 15 R3 (sammanfattning)
GeForce GTX 1070 (Laptop), Core i7 7700HQ, 15.6", 3.548 kg
Test: Alienware 17 R2 (sammanfattning)
GeForce GTX 980M, Core i7 4980HQ, 17.3", 3.68 kg
Test: Dell Alienware 13 (sammanfattning)
GeForce GTX 860M, Core i5 4210U, 13.3", 1.96 kg

Jämför priser

För

+Konfigurerbar belysning
+Skärm med hög kontrast
+Exceptionell prestanda
+Gott om portar
+Aluminiumytor
+Bra tangetbord/mus-kombination
+Hyfsat ljud
+Bra hantverk
+Enkel att serva och uppgradera
+Överklockad CPU
 

Emot

-Extremt tung
-Begränsad batteritid
-Skärmen är som en spegel
-Svindyra uppgraderingar

I korthet

Vad vi gillar

Prestandan är enastående. 

Vad vi saknar

Kommer Alienware någonsin att erbjuda matta skärmar?

Vad som förvånar oss

Uppgraderingarna är förvånansvärt dyra.

Konkurrenterna

I just 18-tumssegmentet finns ingen direkt konkurrens. Möjligen går det att konfigurera en Clevo P180HM (barebone) på ett liknande sätt.

Betyg

Alienware M18x R2 - 06/10/2012 v3(old)
Florian Glaser

Design
90%
Tangentbord
86%
Mus
88%
Anslutningar
88%
Vikt
40%
Batteri
64%
Skärm
82%
Spelprestanda
100%
Programprestanda
100%
Temperatur
82%
Ljudnivå
74%
Subjektivt intryck
88%
Medel
82%
88%
Gaming - Vägt medel
Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Test: Alienware M18x R2 - bärbar speldator
Florian Glaser (Update: 2013-06- 6)