Notebookcheck Logo

Xiaomi Smart Band 8 Pro smartwatch recension - Skiner ljusare nu

Uppfräschad. Med Smart Band 8 Pro erbjuder Xiaomi en blandning av fitness tracker och smartwatch. Med en större skärm, GPS och ljusstyrkesensor, men utan högtalare och appbutik. Jämfört med sin föregångare har 8 Pro en ljusare skärm.

Xiaomi har gett Smart Band Pro en uppdatering och lanserar Smart Band 8 Pro. Med sin 1,74-tums skärm fyller den gapet mellan fitness tracker och smartwatch. Den nya Smart Band 7 Pro imponerade på oss med sin integrerade GPS och ljusstyrkesensor, som standard Smart Band inte hade. Vi kritiserade Smart Band 7 Pro för att sakna högtalare och svarsalternativ i chattar.

Smart Band 8 Pro finns endast i en version men i två färger: Svart och ljusgrå. RRP för trackern är 70 euro. Vår testmodell är svart.

Xiaomi Smart Band 8 Pro
Skärm
1.74 tum, 336 x 480 pixlar 336 PPI, capacitive, AMOLED, glansig: ja
Anslutningar
Brightness Sensor, Sensorer: Accelerometer, Gyroscope, Optical heart rate sensor, pulse oximeter
Nätverk
Bluetooth 5.3, GPS
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 12 x 33.4 x 46
Batteri
289 mAh Litiumpolymer
Övrigt
Tangentbord: onscreen, charging cradle, 2.2.31, 24 Månader Garanti, GNSS Singleband: BeiDou, GPS, GLONASS, Galileo, QZSS; water resistant up to 5 bar, fanless, waterproof
Vikt
37 g, Strömförsörjning: 10 g
Pris
70 Kr

 

Fodral och funktioner - Smart Band 8 Pro med en snyggare ram

Xiaomi använder ett plasthölje med en högglansig yta för Smart Band 8 Pro. Tillverkaren har avstått från knappar eller en krona på den bärbara och det finns fortfarande ingen högtalare. Det finns bara ett hål i ramen för en mikrofon.

Bandets form är mycket lik sin föregångare. Skärmdiagonalen har vuxit något från 1,67 tum till 1,74 tum. Dessutom är skärmen inte längre böjd utan helt platt. Medan Smart Band 7 Pro bara hade en smal, glänsande ram på höljet, har detta element vuxit avsevärt och tar upp hela sidan.

Sensorerna och laddningsporten är placerade på undersidan. Xiaomi har ändrat bandanslutningen. Mekanismen för verktygsfritt byte sitter nu i bandhuset och inte längre i banden. Displayen är skyddad av förstärkt GG3-glas. Smart Band 8 Pro är vattentätt och tål enligt tillverkaren ett tryck på 5 bar.

Bandet har en bredd på 22 millimeter och stängs med ett fast stift. Det är tillverkat av TPU, som sägs vara antimikrobiellt behandlat. Smart Band 8 Pro väger 37 gram med bandet och 21 gram utan.

Smart Band 8 Pro är kompatibelt med både Android och iOS-enheter.

Inställning och användning - endast med Mi Fitness-appen

Mi Fitness-appen måste installeras för att du ska kunna ställa in och använda trackern. Efter installationen och innan du söker efter enheter uppmanar appen dig att logga in med ett Xiaomi-konto. Smart Band 8 Pro hittas och ansluts sedan snabbt.

När enheterna har parats ihop måste fitness tracker och Mi-appen beviljas behörigheter, till exempel för att skicka meddelanden. En handledning startar sedan i smartphone-appen, även om den visas på engelska efter att installationen var helt möjlig på tyska. Det finns ingen handledning på själva klockan. Slutligen ställs de personliga målen för den dagliga träningen in.

Smartphone-appen är indelad i fyra avsnitt: "Hälsa", "Träning", "Enhet" och "Profil". "Health" fungerar som en instrumentpanel med tillgång till alla kroppsvärden som registreras. Dessa visas som brickor, organiserade efter ämne. Om du klickar på en ruta öppnas en undermeny med mer information.

"Training" visar tidigare träningspass listade efter sport. Träningspass kan också startas direkt via appen. I "Profil" visas det lagrade Xiaomi-kontot med motsvarande inställningar. Här kan även appar från tredje part länkas, t.ex. Strava, Suunto, Apple Health eller Google Fit.

"Enhet" är det område där inställningarna för Smart Band 8 Pro kan ändras. Vissa mätningar är inte aktiverade som standard, eller åtminstone inte i full utsträckning, t.ex. den kontinuerliga mätningen av stress och syremättnad i blodet. Om mätningarna är aktiverade varnar en popup-ruta för försämrad batteritid.

Ett stort urval av urtavlor finns också tillgängligt här. Xiaomi erbjuder många urtavlor kostnadsfritt. Favoriter kan lagras på klockan för snabb växling. Musik kan inte lagras på Smart Band 8 Pro, och NFC för betaltjänster är inte heller ombord.

Smart Band 8 Pro har inga knappar alls och kan endast manövreras via den 1,74 tum stora pekskärmen. Genom att svepa i sidled kommer du till en karusell med brickor. Varje kakelplatta visar inte bara ett ämne, utan flera. Till exempel visar en bricka puls, syremättnad i blodet och sömnpoäng.

Förutom information finns det även knappar, t.ex. en sida med timer, stoppur och mediekontroll. Innehållet och ordningen på plattorna kan anpassas i smartphone-appen. En kakelplatta är utformad som en kort meny med tillgång till väckarklocka, stör ej och energisparläge.

Om du sveper från toppen till botten öppnas menyn med meddelanden. Om du sveper från botten till toppen öppnas appöversikten. Ordningen kan anpassas i appen. Det finns dock ingen appbutik. Om du sveper från skärmens vänstra kant till mitten i en meny tar du ett steg tillbaka. Detta fungerar dock inte alltid, ibland sveper man till en annan display. Ibland tar det flera steg för att komma tillbaka till urtavlan - en knapp skulle vara till hjälp här.

Samtal och meddelanden - Smart Band 8 Pro utan svarsalternativ

Telefonsamtal är inte heller möjliga med den åttonde generationen av Smart Band Pro. Tracker har visserligen en mikrofon, men ingen högtalare. Om så önskas kan dock trackern varna dig för ett inkommande samtal genom att vibrera.

Meddelandena visas på ett tillförlitligt sätt i testet. Du kan välja om bandet ska visa alla meddelanden från den parkopplade smarttelefonen eller bara de från enskilda appar. De sorteras efter app och visas i aviseringsmenyn. Långa meddelanden som t.ex. e-postmeddelanden förkortas.

Fitness Tracker kan inte visa emojis och bilder. Ännu mer irriterande är dock att Smart Band 8 Pro inte kan skicka svar på något sätt. Inte ens förformulerade korta svar eller emojis som Amazfit Aktiv eller Huawei Band 8 är möjliga.

Röstassistent - Amazon Alexa är inte tillgänglig

Amazon Alexa är installerat på Smart Band 8 Pro ex-works. Vi kunde dock inte få röstassistenten att fungera i testet. Efter att ha startat appen visas ett felmeddelande på trackern. Även om Smart Band är anslutet till appen och den parkopplade smarttelefonen ligger bredvid, kan Alexa inte startas. Samma problem uppstår också på andra Android -telefoner (Motorola Edge 30 Ultra) och iOS på en iPhone 15 Plus.

Hälsa och fitness - Xiaomi fokuserar på vitalitetsvärde

Alla fitnessdata och kroppsvärden för Xiaomi Smart Band 8 Pro samlas in i Mi Fitness-appen. Tracker samlar in data för hjärtfrekvens, syremättnad i blodet, stress, sömn och rörelse. Data för varje område matas ut för en dag, men också för en vecka eller en månad.

Stress indikeras med en poäng mellan 0 och 100. Dessutom kan utvecklingen under en viss tidsperiod - t.ex. en dag - följas med hjälp av en tidslinje. Programvaran delar också in stress i fyra faser och klassificerar den med lämpliga emojis.

Mjukvaran ger också ett vitalitetsvärde. Enligt Xiaomi ska detta alltid ligga över 100 i bästa fall. Värdet beräknas utifrån olika faktorer som ålder, vilopuls, maxpuls och träningsdata från de senaste sju dagarna.

Inte bara tiden för träningspassen är relevant, utan även intensiteten. Enligt Xiaomi är klassificeringen baserad på WHO:s riktlinjer för regelbunden träning. Maximalt 80 poäng kan uppnås per dag.

Aktivitetsmål - Smart Band 8 Pro beräknar genomsnittliga värden

Träningsmålen presenteras av Mi Fitness-appen längst upp på startsidan. Smartbandet kan också visa värdena på plattor eller, i vissa fall, direkt på urtavlan. Xiaomi arbetar med halvcirklar för den grafiska visningen. Förbrända kalorier, antal steg och tid i rörelse visas.

Värdena visas inte bara för en dag utan även för en vecka. Appen visar också de dagliga genomsnittsvärdena för den senaste veckan och anger ett mål för att hålla sig på denna nivå. Mjukvaran beräknar också genomsnittliga avstånd och totala avstånd för veckor och månader. Det finns dock ingen visning av antal klättrade steg eller golvvärden, och inte heller någon VO2Max-mätning.

Om så önskas kan Smart Band 8 Pro påminna dig om att träna regelbundet. Rörelsedetektering fungerar dock inte alltid tillförlitligt. I vissa fall visas meddelandet några minuter efter att du har rest dig upp från skrivbordet. Vissa Xiaomi-bärbara produkter har haft detta problem under det senaste förflutna, till exempel Xiaomi Watch 2 Pro och Redmi klocka 4.

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syremättnad i blodet

Smart Band 8 Pro samlar in värden för hjärtfrekvens och syremättnad i blodet. För att bättre kunna bedöma data jämför vi dem med referensenheter. För att mäta hjärtfrekvensen tar vi med oss mätaren på en cykeltur tillsammans med ett Polar H10-bröstband.

Vid vilopuls ligger värdena för de båda enheterna fyra slag per minut ifrån varandra, vilket motsvarar en avvikelse på 6,15 procent. Det uppmätta värdet för Smart Band 8 Pro är lägre än det för bröstbandet. Vi mätte effektpulsen vid tre olika tidpunkter. Den genomsnittliga avvikelsen från tre mätningar är 2,6 procent.

Avvikelsen är lika stor vid mätning av syremättnaden i blodet. Inom detta område använder vi Braun pulsoximeter 1 som referensanordning. Den genomsnittliga avvikelsen från tre mätningar är 2,7 procent. Värdena för Smart Band 8 Pro ligger i samtliga fall under referensapparatens värden.

Sammantaget är värdena något bättre än för Smart Band 7 Pro. Även om denna bestämde vilopulsen mer exakt, ligger alla andra värden för efterföljaren närmare respektive referensenhet, även om skillnaderna totalt sett är små. För priset ligger värdena på en bra nivå.

Hjärtfrekvensmätning med Smart Band 8 Pro
Hjärtfrekvensmätning med Smart Band 8 Pro
Pulsmätning med Polar H10-bröstbälte
Pulsmätning med Polar H10-bröstbälte

Sömnspårning - Xiaomi visar bäraren deras sömndjur

Sömnspårningen av Xiaomi Smart Band 8 Pro är omfattande. Tracker registrerar hela sömntiden och delar upp den i lätt, djup och REM-sömn. Programvaran ger en tid för varje fas samt procentandelen av den totala sömnen. De personliga värdena jämförs också med andra användare i samma åldersgrupp. Väckningstiderna upptäcks också på ett tillförlitligt sätt i testet.

Om utökad sömnspårning är aktiverad mäter enheten pulsen och syremättnaden i blodet under natten. Programvaran tilldelar också andningspunkter och ger tips om hur du kan förbättra andningen under sömnen.

Total sömn ges också en sömnpoäng och ett ordbetyg. Om den bärbara enheten används under minst sju nätter i rad tilldelar Mi Fitness-appen användaren ett sömndjur och klassificerar sömnbeteendet därefter. Sömnrytm och kontinuitet beaktas, liksom stressnivåer och motion före sänggåendet. Mjukvaran skapar också ett schema för dagen för att skapa förutsättningar för en god natts sömn.

Smart Band 8 Pro har även en smart väckarklocka som använder sömndata för att om möjligt väcka bäraren under en fas av lätt sömn. Tidsfönstret för den här funktionen är dock bara tio minuter.

Träningsinspelning - Smart Band 8 Pro spårar automatiskt

Enligt Xiaomi stöder Smart Band 8 Pro spårning av mer än 150 sporter. Omfattningen av de registrerade uppgifterna och inställningsalternativen varierar beroende på det valda träningspasset. För jogging, till exempel, erbjuder trackern ett speciellt läge för uppvärmning och intervallträning. En "AI pacer" med medelhastigheten för tidigare träningspass kan också aktiveras.

Specifika mål kan ställas in för enskilda sporter, t.ex. distans, tid eller antal förbrända kalorier. Larm kan också aktiveras för pulszoner, maxpuls, sträckor och hastigheter.

Under träningen visar Smart Band 8 Pro tydligt status för satellitanslutningen och hjärtfrekvensen. Hjärtfrekvensen visar inte bara värdet utan även zonen. Efter träningen visar Mi Fitness-appen ytterligare data, t.ex. kadens, steglängd och träningseffekt. En återhämtningstid rekommenderas också.

Ruttdata kan inte exporteras via appen utan via Mi Fitness online-portal. Det är inte möjligt att göra egna spår under träningspassen med trackern. Smart Band 8 Pro kan dock spela in träningspass automatiskt, vilket fungerar för promenader, löpning, cykling, rodd och cross.

GPS och navigering - Smart Band 8 Pro med problem med noggrannheten

Smart Band 8 Pro har en egen satellitanslutning så att träningspass kan följas utan att en smartphone behöver kopplas in. Den bärbara enheten stöder alla vanliga satellitsystem. Det tar några sekunder att etablera anslutningen, men den är mycket stabil. Vi hade inga avbrott under testet. Det finns ingen navigeringslösning för Smart Band 8 Pro.

Vi tog med Smart Band 8 Pro på en cykeltur tillsammans med en Garmin Venu 2. Det blev tydligt att Smart Band 8 Pro har problem med lokaliseringen, särskilt i tätbebyggda områden. Det inspelade spåret matchar inte vägarna.

GNSS-mätning: Omsegling av sjön
GNSS-mätning: Omsegling av sjön
GNSS-mätning: Vändpunkt
GNSS-mätning: Vändpunkt
GNSS-mätning: Sammanfattning
GNSS-mätning: Sammanfattning

Display - Smart Band 8 Pro är betydligt ljusare

Subpixel-struktur
Subpixel-struktur

Xiaomi har ökat skärmdiagonalen i Smart Band 8 Pro till 1,74 tum. Det är en AMOLED-panel med en uppdateringsfrekvens på 60 Hz. Till skillnad från många fitness trackers har Smart Band 8 Pro en ljusstyrkesensor, så bandet justerar automatiskt skärmens ljusstyrka. Detta fungerar dock inte alltid perfekt, särskilt inte med den alltid påslagna skärmen. Justeringen är ibland försenad, och totalt sett fungerar sensorn med återhållsamhet.

Displayen kan bli behagligt ljus. Vi uppmätte maximalt 643 cd/m², vilket är 20 procent mer än i Smart Band 7 Pro. Även jämfört med dyrare wearables, till exempel Amazfit Activehar Xiaomi-bandet inget att dölja. Vi mätte dock också skärmflimmer. Frekvensen är 60 Hz, vilket motsvarar uppdateringsfrekvensen. Detta är förmodligen OLED-flimmer.

Den alltid påslagna skärmen är en bra lösning. En timerfunktion förhindrar att den lyser permanent, t.ex. på natten. Stilen på AoD kan justeras oberoende av den valda urtavlan. Lyftdetekteringen fungerar också pålitligt och snabbt.

Xiaomi Smart Band 8 ProXiaomi Smart Band 7 ProAmazfit ActiveHuawei Watch Fit 3Xiaomi Redmi Watch 4
Response Times
PWM Frequency
60
118.9
98%
120
100%
120
100%
166
177%
Screen
-20%
-15%
16%
-14%
Brightness middle
643
516
-20%
546
-15%
745
16%
555
-14%
Black Level *
Total Average (Program / Settings)
39% / 39%
43% / 43%
58% / 58%
82% / 82%

* ... smaller is better

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 60 Hz

The display backlight flickers at 60 Hz (worst case, e.g., utilizing PWM) .

The frequency of 60 Hz is very low, so the flickering may cause eyestrain and headaches after extended use.

In comparison: 53 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 17673 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Prestanda och drifttid - Tillräcklig produktivitet i vardagen

Tyvärr ger Xiaomi ingen information om den installerade SiP. Dessutom kör Smart Band 8 Pro inte en webbläsare, så inga riktmärkesmätningar är möjliga. Driftshastigheten i vardaglig användning är okej. Övergångarna mellan plattorna är ibland ryckiga och plattinnehållet uppdateras endast med en liten fördröjning, vilket innebär att de visade värdena ändras i samma ögonblick som de visas.

Användargränssnittet kan utsättas för stress med många inmatningar. Det börjar då hacka och ibland bearbetas inmatningar med en tidsfördröjning. Det förekom dock inga krascher i testet. Information om det inbyggda minnet saknas också. Detta kan dock inte användas aktivt för musik, appar eller kartor. Endast urtavlor kan sparas på smartbandet.

Batteritid - Xiaomi Pro Tracker är inte en uthållig löpare

Enligt Xiaomi kan Smart Band 8 Pro hålla i upp till 14 dagar på en enda laddning. När du använder Always-on-skärmen bör den hålla i sex dagar. Vi är miltals från det första påståendet i testet. Vi aktiverar alla mätningar så ofta som möjligt, slår på alla meddelanden och automatisk träningsdetektering för att generera maximal batteriförbrukning.

När vi använder Always-on-displayen uppnår vi en körtid på tre dagar innan bandet måste laddas. Utan AoD är det en dag mer. Vi bär bandet en timme varje dag när vi tränar, åtminstone när vi går. Utan träning är fem dagars användning också möjligt.

Daglig laddning är alltså inte ett problem, men Smart Band 8 Pro behöver ändå laddas betydligt oftare än äldre, enklare band. Batteritiden skiljer sig inte längre nämnvärt från den hos en OnePlus Watch 2 med Wear OS och ett mycket mer omfattande utbud av funktioner.

Smart Band 8 Pro laddas via en kabel som hålls magnetiskt på undersidan. Bandet kan laddas från 10 till 40 procent på 20 minuter och en full laddning tar cirka 70 minuter. Någon strömförsörjningsenhet medföljer inte.

För

+ ljusstark display
+ integrerad GNSS
+ automatisk justering av ljusstyrkan
+ exakta kroppsmätningar

Emot

- ingen NFC
- ingen högtalare
- inga svarsalternativ
- röstassistent ur funktion
- felaktig GNSS-mätning

Bedömning - Xiaomi levererar bara en minimal uppdatering

I recension: Xiaomi Smart Band 8 Pro. Testapparat tillhandahållen av Xiaomi Tyskland.
I recension: Xiaomi Smart Band 8 Pro. Testapparat tillhandahållen av Xiaomi Tyskland.

Versionshoppet från Smart Band 7 Pro till Smart Band 8 Pro är litet. Den största förbättringen är den nya displayen - den har vuxit något och är betydligt ljusare. Endast den tröga sensorn för omgivande ljus förstör glädjen hos AMOLED-panelen något.

Den nya ramen har också gjort bandet lite snyggare. Men det är ungefär det. Positivt är att Smart Band 8 Pro - till skillnad från många andra träningsarmband - erbjuder en egen satellitanslutning och en sensor för omgivande ljus, även om föregångaren också kunde göra detta.

Det saknar också NFC och en högtalare. Dessutom är röstassistenten för närvarande i strejk och vi kunde inte upprätta en anslutning till Amazon Alexa under testet. Mätningen av kroppsparametrar är bara marginellt bättre än föregångaren, och det finns problem med noggrannheten i GNSS-anslutningen i bebyggda områden.

Den största fördelen med det nya Xiaomi Smart Band 8 Pro är den större och ljusare skärmen.

Dessutom finns det inga svarsalternativ för inkommande meddelanden. Smart Band 8 Pro förlorar också en typisk fördel med fitness trackers jämfört med smartwatches med en batteritid på bara fyra dagar. På den positiva sidan har Xiaomi sänkt RRP. Istället för 100 euro - som med sin föregångare - tar tillverkaren nu bara 70 euro.

Xiaomi har skapat en nisch för sig själv med Smart Band 8 Pro; det finns knappast några direkta konkurrenter. Fler funktioner, till exempel högtalare och svarsalternativ, erbjuds av Amazfit Aktiv men det är också dyrare. Något mindre är Xiaomi Smart Band 8 och Huawei Band 8. Den Redmi klocka 4 erbjuder svarsalternativ och en högtalare, men kroppsmätningarna är mindre exakta.

Pris och tillgänglighet

Rekommenderat pris för Xiaomi Smart Band 8 Pro är 70 euro ($77). Fitness tracker är listad hos olika återförsäljare som Amazon. Xiaomi säljer också Smart Band i sin onlinebutik.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Xiaomi Smart Band 8 Pro smartwatch recension - Skiner ljusare nu
Benedikt Winkel, 2024-05-20 (Update: 2024-05-28)