Notebookcheck Logo

Xiaomi Redmi Watch 4 smartwatch recension - Vacker, men med mjukvarufel

Åh, Xiaomi. Redmi Watch 4 är vacker, har en ljusstark, stor AMOLED-skärm och en fantastisk batteritid. Den är billig och har samtidigt en satellitanslutning och en ljusstyrkesensor, men tyvärr irriterar den med många programvarubuggar. Vår recension klargör var ljuset och skuggorna ligger.

Xiaomi släpper Redmi Watch 4, som behåller samma grundläggande design som sin föregångare, Redmi Watch 3. Den är något rundare och Watch 4 har en krona istället för en knapp. Till skillnad från toppmodellen, Xiaomi Watch 2 Pro, använder Redmi Watch 4 inte WearOS, utan Xiaomis egen HyperOS - vilket bör säkerställa en lång batteritid.

Jämfört med sin föregångare har skärmen vuxit och smartklockan har till och med blivit något billigare. RRP är 100 euro. Det finns bara en version av Redmi Watch 4, men det finns två färger att välja mellan: Obsidian Black och Silver Grey. Som vanligt med prisvärda smartklockor finns det ingen LTE-version.

Xiaomi Redmi Watch 4
Skärm
1.97 tum 15:13, 450 x 390 pixlar 302 PPI, capacitive, AMOLED, glansig: ja
Anslutningar
Brightness Sensor, Sensorer: Heart rate sensor, accelerometer, gyroscope, electronic compass
Nätverk
Bluetooth 5.3, GPS
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 10.5 x 47.5 x 41.1
Batteri
470 mAh Litiumpolymer, Batteritid (enligt tillverkaren): 480 tim
Övrigt
Högtalare: mono, Tangentbord: on screen, charging cradle, Xiaomi HyperOS 2.1.53, 24 Månader Garanti, GNSS: GPS, Galileo, Glonass, BeiDou, QZSS, 5 ATM, fanless, waterproof
Vikt
48 g, Strömförsörjning: 10 g
Pris
99.99 Kr

 

Fodral och funktioner - Redmi Watch med aluminium och rostfritt stål

Ramen på Redmi Watch 4 är tillverkad av en aluminiumlegering. Vår silverfärgade testenhet har en matt yta. En högglansig linje löper runt displayen och skapar en visuell höjdpunkt.

På smartklockans högra sida finns en krona i rostfritt stål som kan vridas och tryckas in och som sitter tätt. Haptisk feedback vid scrollning genereras av en vibrationsmotor. Under metallramen, i en svart plastpanel, har Xiaomi också installerat en högtalare och en mikrofon på höger sida.

Utan armband väger Redmi Watch 4 31 gram; med originalarmbandet väger den 48 gram. Armbandet på Watch 4 är tillverkat av TPU, har en bredd på 22 millimeter och kan enkelt bytas utan verktyg. Tillverkaren har försett två knappar på undersidan för detta ändamål. Armbandskopplingen är dock proprietär, och endast specifika armband passar.

Remmen är mycket lång och stängs med ett fast stift; det finns inget klassiskt lås. Det tar lite tid att vänja sig vid att sätta på den. På testarmen rör sig bandets ände regelbundet ut ur bandöglan och sticker ut lite.

Byggkvaliteten på Watch 4 är mycket bra. Vi fick inga repor på fodralet under testperioden. Det grå bandet har dock fått en blå nyans - förmodligen från ett par jeans. Xiaomi specificerar vattentåligheten som 5ATM, men Redmi Watch 4 har inte IP-certifiering.

Installation och drift - Xiaomi förlitar sig på Mi Fitness-appen

För att konfigurera Redmi Watch 4 krävs Mi Fitness-appen, som finns tillgänglig för iOS och Android. När Watch 4 startas för första gången uppmanas du att ladda ner appen. Appen används för att skanna en QR-kod på smartklockan och de två enheterna ansluts snabbt.

Appen ger sedan en kort handledning i hur smartklockan fungerar, men ingenting visas på Watch 4. På det hela taget går installationen snabbt och programvaran kan utforskas på egen hand. Det märks att många mätningar är avaktiverade redan från början, t.ex. kontinuerlig mätning av puls, syremättnad i blodet, stress och intensiv sömnmätning.

Om mätningarna aktiveras visas en varning om att denna förändring kommer att påverka batteritiden. Mi Fitness-appen är indelad i fyra avsnitt: Hälsa, Träning, Enhet och Profil. Hälsa är en instrumentpanel som visar en översikt över alla hälsovärden i en kartvisning. Alla genomförda träningspass visas under Träning.

Enhet visar en lista över de olika ihopparade enheterna. Xiaomi erbjuder en butik med ett stort urval av gratis urtavlor. Inställningarna för den parkopplade smartklockan kan också ändras, t.ex. vilka appar som får skicka aviseringar till klockan. Parametrarna för hälsoavläsningarna kan också justeras. Visningen av widgetarna på smartklockan kan också ändras via smarttelefonen.

Andra inställningar, t.ex. skärmens ljusstyrka, hur skärmen aktiveras, applayouten eller automatisk träningsdetektering, kan endast ändras på själva smartklockan. Det finns ingen appbutik för Redmi Watch 4. Lokal lagring av musik eller kontaktlös betalning stöds inte heller.

Som med Xiaomi Watch 2 Pro, vi har några problem med programvaran för Redmi Watch 4 i daglig användning. Då och då startar smartklockan om utan någon uppenbar anledning, vilket lyckligtvis bara tar några sekunder. Mer irriterande är det faktum att Redmi Watch 4 ibland visar fel tid i timmar, även om den parade smarttelefonen - en Motorola Edge 30 Ultra i testet - är inom räckhåll. Även upprepad synkronisering via appen hjälper inte. Problemet löser sig själv efter ett tag.

Redmi Watch 4 styrs både via den 1,97 tum stora displayen och den roterande och tryckbara kronan. Om du trycker på kronan öppnas appöversikten från urtavlan. Du kan bläddra genom menyer genom att vrida på kronan. Om du trycker på kronan i en meny går du alltid tillbaka ett steg. Knapparnas placering kan inte ändras, dubbeltryck har ingen funktion.

Ett långt tryck öppnar startmenyn med alternativen Stäng av, Starta om och Återställ. Att trycka på kronan tre gånger kan i appen kopplas till att skicka ett nödtextmeddelande till ett specifikt nummer. Detta fungerar dock endast om en parkopplad smartphone finns i närheten. I testet resulterade inmatningen av ett nödnummer alltid i ett felmeddelande.

Om du sveper i sidled från urtavlan går du igenom de olika brickorna. Dessa är utformade som en oändlig karusell och kan rullas igenom från båda sidor. Varje bricka innehåller olika widgetar: en bricka visar t.ex. information om väder och sömn, kombinerat med en knapp för att starta ett träningspass. Andra brickor visar information om puls, syremättnad i blodet och stress i kombination med en knapp för andningsövningar. Ordningen och innehållet i brickorna kan anpassas i smartphone-appen.

Om du sveper från toppen till botten öppnas aviseringsmenyn. Där listas aviseringarna i kronologisk ordning och sorteras efter app. Om du sveper från botten till toppen öppnas kortmenyn med åtkomst till mediekontroll och olika lägen som Stör ej eller energisparläge.

Telefoni och aviseringar - Endast korta svar på Redmi Watch 4

I appen Mi Fitness kan du välja vilka program som ska skicka aviseringar till smartklockan. I testet anländer aviseringarna tillförlitligt på Redmi Watch 4. Långa meddelanden som e-postmeddelanden är dock avkortade. Dessutom kan smartklockan inte visa bilder och bara några få emojis. Svar är endast möjliga med hjälp av korta svar - de kan anpassas i appen.

Det är möjligt att ringa samtal med Redmi Watch 4, som har en högtalare och mikrofon. På grund av avsaknaden av en egen trådlös anslutning måste dock en parkopplad smartphone alltid vara inom Bluetooth-räckvidd. Smartwatchen kan visa samtalslistor och nummer kan anges via en numerisk knappsats. Kontakter synkroniseras dock inte med smarttelefonen. Du måste lagra dina egna favoritkontakter i Mi Fitness-appen.

Att ringa samtal med Redmi Watch 4 är något för nödsituationer och korta samtal. Högtalaren är hög utan att vara för distraherande. Det finns inget bakgrundsljud, men klockbärarens röst är ibland mycket hackig och stavelser är ibland slarviga.

Röstassistent - Xiaomi klarar sig utan trots kapabel hårdvara

Även om Redmi Watch 4 har en inbyggd mikrofon och högtalare, har Xiaomi ingen röstassistent. På grund av bristen på en appbutik kan den inte installeras senare.

Hälsa och fitness - Redmi Watch 4 med vitalitetsvärde

Redmi Watch 4:s hälsodata samlas in i Mi Fitness-appen. Den kan synkroniseras med Google Fit, Strava och Suunto. Smartklockan kan mäta hjärtfrekvens, syremättnad i blodet och stress. Stressnivån indikeras med en siffra mellan 0 och 100.

Dessutom erbjuder programvaran en indelning i fyra faser, som är färgkodade och markerade med emojis. Tidslinjen visar stressnivån under hela dagen. Appen ger också en daglig sammanfattning med minimi-, maximi- och medelvärden.

En speciell funktion i Redmi Watch 4 är vitalitetsvärdet. Detta värde inkluderar ålder, vilopuls, maxpuls och träningsdata från de senaste sju dagarna. Vitalitetspoäng samlas in genom motion och träning, där intensiv träning ger fler poäng. Enligt Xiaomi bör värdet helst vara över 100 eftersom WHO:s träningsmål då uppnås. Maximalt 80 poäng kan samlas in per dag.

Aktivitetsmål - Redmi Watch 4 räknas inte alltid

Redmi Watch 4 visar den dagliga aktiviteten med hjälp av halvcirklar. Dessa representerar kaloriförbränning, steg och stående per timme. Framsteg kan spåras inte bara via halvcirklarna utan också med hjälp av värden. Visningen sker både på själva smartklockan och i appen Mi Fitness.

Appen ger också en översikt över värdena för veckan och ett genomsnittligt värde för respektive kategori. Förutom stegen visas även den tillryggalagda sträckan. Det finns dock ingen information om höjdmeter eller våningar.

Registreringen av aktivitet är dock ofta felaktig i testet. I vissa fall visar smartklockan bara 1000 steg efter en vandring, och Redmi Watch 4 registrerar inga steg eller förbrända kalorier under flera dagar med kontinuerligt slitage, även om tiden som spenderas stående registreras. Registreringen av stående lämnar inte heller något gott intryck. Påminnelsen om att röra på sig dyker ofta upp några minuter efter att man har rest sig från skrivbordet.

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syremättnad i blodet

För att bättre klassificera de uppmätta värdena för Redmi Watch 4 jämför vi dem med dem för referensanordningar. För att mäta hjärtfrekvensen tog vi med Xiaomi-smartklockan på en cykeltur tillsammans med ett Polar H10-bröstband.

När vi mäter vilopulsen före idrottspasset är enheterna ganska konsekventa. Värdet för Redmi Watch 4 ligger två slag över bröstbandets värde och avvikelsen är 2,94 procent. Vi mätte kraftpulsen vid tre olika tidpunkter. Avvikelsen mellan enheterna är i genomsnitt 11,99 procent. De uppmätta värdena för smartklockan är lägre än de för bröstbandet för alla tre mätningarna.

Skillnaden är mindre vid mätning av syremättnad i blodet. Den genomsnittliga avvikelsen från tre mätningar är 2,02 procent. De uppmätta värdena för Redmi Watch 4 är alltid lägre än för referensenheten. I det här fallet är det en Braun pulsoximeter 1.

Sammantaget är de uppmätta värdena för Redmi Watch 4 okej. Idrottare bör dock använda en annan enhet för exakt pulsmätning under träning. Den Amazfit Aktiv visar att saker kan vara bättre i prisklassen.

Hjärtfrekvensmätning Xiaomi Redmi Watch 4
Hjärtfrekvensmätning Xiaomi Redmi Watch 4
Pulsmätning Polar H10 bröstband
Pulsmätning Polar H10 bröstband

Sömnspårning - Xiaomis smartklocka visar sovande djur

Redmi Watch 4:s sömnspårning är imponerande. Programvaran visar den totala sömntiden och varaktigheten för de enskilda sömnfaserna. Appen skiljer mellan djup, lätt och REM-sömn. En tid visas för varje fas, och programvaran visar också procentandelen av den totala sömnen och förhållandet till de rekommenderade värdena.

Dessutom visas fasernas förlopp grafiskt på en tidslinje. Vakenhetsfaser detekteras också på ett tillförlitligt sätt. Om den detaljerade sömnanalysen har valts mäter smartklockan även den genomsnittliga hjärtfrekvensen och den genomsnittliga syremättnaden i blodet. Syremättnaden har också en inverkan på andningspoäng, som tilldelas av programvaran.

Den totala sömnen bedöms också med ett numeriskt värde mellan 0 och 100. Dessutom jämförs värdet med andra användare i samma åldersgrupp. Värdena kan visas inte bara för en dag utan även för veckor och månader.

Om sömnen mäts under en längre tidsperiod tilldelar Mi Fitness-appen ett sömndjur. Detta kategoriserar sömnmönster. Sömnrytm, sömnkontinuitet, stress och rörelse före sänggåendet analyseras. Programvaran ger också rekommendationer om hur du kan organisera din dagliga rutin.

Redmi Watch 4 har också en smart väckarklocka. Den använder den insamlade datan för att om möjligt väcka bäraren från en lätt sömn. Den valbara perioden är dock kort, tio minuter.

Inspelning av träning - Stort urval med Redmi Watch 4

Xiaomi Redmi Watch 4 kan spåra över 150 olika typer av sport. Olika mål kan ställas in för olika sporter, för avstånd, tider och kaloriförbränning. Träningslarm kan också ställas in när en viss hjärtfrekvens uppnås eller efter en viss distans. För vissa sporter - t.ex. jogging - stöder smartklockan även ett uppvärmningsprogram och intervallträning.

Jogging är en central del av träningspassen. I denna disciplin erbjuder Redmi Watch 4 också en AI-pacer som kör den genomsnittliga takten för tidigare träningspass. Dessutom levereras smartklockan med tio förinstallerade träningsplaner som är skräddarsydda för löpare på olika prestationsnivåer.

Genomförda träningspass kan ses både på själva smartklockan och i Mi Fitness-appen. Redmi Watch 4 registrerar rutten och ger, förutom puls och distans, även andra träningsspecifika värden, t.ex. steglängd och kadens vid gång. Programvaran uppskattar också träningseffekten och ger information om återhämtningstiden.

Redmi Watch 4 kan också automatiskt känna igen och registrera träningspass. Detta fungerar dock inte alltid tillförlitligt i testet. Ibland känns träningspass inte igen alls, även om sporten känns igen andra dagar, och ibland börjar inspelningen bara med en lång fördröjning.

GPS och navigering - exakt position med Redmi Watch

Redmi Watch 4 är GNSS-kompatibel och stöder alla vanliga satellitsystem - vilket inte är en självklarhet i den här prisklassen. Dessutom visar spårningen på ett cykelvarv tillsammans med en Garmin Venu 2 att den är exakt.

Anslutningen tar lite längre tid vid daglig användning men den är underbart stabil. Vi upplevde inga avbrott i anslutningen under testet. Inspelade rutter kan endast exporteras via en omväg, till exempel via synkronisering med Strava. Det är inte möjligt att importera rutter för träning.

GNSS-mätning: Rundgång runt sjön
GNSS-mätning: Rundgång runt sjön
GNSS-mätning: Vändpunkt
GNSS-mätning: Vändpunkt
GNSS-mätning: Sammanfattning
GNSS-mätning: Sammanfattning

Display - Stor AMOLED-panel för Redmi Watch 4

Subpixelstruktur
Subpixelstruktur

Redmi Watch 4:s 1,97-tums AMOLED-panel gör ett gott intryck. Vi uppmätte en maximal ljusstyrka på 555 cd/m² med sensorn för omgivande ljus aktiverad, vilket gör smartklockan lätt att läsa även i solen. Upplösningen är också bra, med innehåll och teckensnitt som visas tydligt. Tack vare den teknik som används imponerar skärmen också med en perfekt svartnivå och skarpa kontraster.

Under våra mätningar noterade vi ett flimmer med en frekvens på 166 Hz. Sensorn för omgivande ljus justerar snabbt och korrekt; vi behövde inte justera ljusstyrkan vid daglig användning. Den alltid påslagna displayen är också en bra lösning. Det går att skapa ett schema för funktionen, eller så kan en smart detektering se till att skärmen förblir mörk på natten.

Xiaomi Redmi Watch 4Amazfit ActiveAmazfit GTS 4Huawei Watch Fit Special EditionXiaomi Smart Band 7 ProOukitel BT20
Response Times
PWM Frequency
166
120
-28%
120
-28%
119
-28%
118.9
-28%
85
-49%
Screen
-2%
-15%
-49%
-7%
8%
Brightness middle
555
546
-2%
471
-15%
283
-49%
516
-7%
597
8%
Black Level *
Total Average (Program / Settings)
-15% / -15%
-22% / -22%
-39% / -39%
-18% / -18%
-21% / -21%

* ... smaller is better

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 166 Hz

The display backlight flickers at 166 Hz (worst case, e.g., utilizing PWM) .

The frequency of 166 Hz is relatively low, so sensitive users will likely notice flickering and experience eyestrain at the stated brightness setting and below.

In comparison: 53 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 17900 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Prestanda och batteritid - Xiaomi smartwatch med mindre stammar

Xiaomi ger ingen information om den SiP som är installerad i Redmi Watch 4, och eftersom ingen webbläsare kan installeras är inga riktmärkesmätningar möjliga. I vardaglig användning är prestandan okej: appar och menyer öppnas snabbt, men det finns små ryck när du växlar mellan kort. Efter att ha tryckt på kronan tar det ibland en sekund för smartklockan att utföra kommandot.

Det finns inte heller någon information om det inbyggda minnet. Detta kan dock knappast användas. Musik och kartor kan inte sparas lokalt och det finns ingen appbutik.

Batteritid - Redmi Watch 4 körs under mycket lång tid

Xiaomi annonserar en batteritid på upp till 20 dagar, men många funktioner måste inaktiveras för att uppnå detta. Vi aktiverade permanent alla mätningar i testet, såväl som den automatiska träningsdetekteringen, tillät alla appaviseringar och använde också den alltid påslagna skärmen. Detta belastar batteriet maximalt.

Trots detta klarade Redmi Watch 4 en drifttid på nio dagar i testet, inklusive korta träningspass. Med AoD avaktiverad klarade vi 12 dagars användning utan laddning. Laddning är möjlig med en proprietär kabel som är magnetiskt fäst vid klockans undersida. Smartklockan laddas från 5 till 85 procent på en timme. Det tar cirka 80 minuter för en full laddning.

För

+ högkvalitativt utförande
+ stor, ljusstark display
+ mångsidig spårning
+ egen GNSS-anslutning
+ lång batteritid

Emot

- ingen röstassistent
- vissa programvarubuggar
- ingen NFC
- pulsmätningen är delvis felaktig

Omdöme - Redmi Watch 4 bromsas av mjukvaran

I recension: Xiaomi Redmi Watch 4, testenhet tillhandahållen av Xiaomi Tyskland.
I recension: Xiaomi Redmi Watch 4, testenhet tillhandahållen av Xiaomi Tyskland.

Xiaomi Redmi Watch 4 har två ansikten. Å ena sidan är det en vackert utformad, elegant smartwatch. Den fina aluminiumramen och den stora, ljusstarka AMOLED-skärmen är höjdpunkter i den här prisklassen. Med en ljushetssensor och integrerad satellitanslutning skiljer sig Xiaomi-smartklockan tydligt från billiga fitness-trackers. Redmi Watch 4 har också en mycket bra batteritid.

Utbudet av funktioner i smartklockan är också imponerande. Med sina olika inställningar är Redmi Watch 4 mer imponerande under träning än vid daglig användning. Visningen av bilder och emojis kan förbättras, liksom svarsalternativen. Det är också obegripligt att Xiaomi inte har en röstassistent trots högtalaren och mikrofonen.

Programvaran för Redmi Watch 4 är opålitlig och stör kraftigt den övergripande bilden av den eleganta smartklockan.

Den största irritationen för Redmi Watch 4 är dock programvaran, som fortfarande hade några buggar vid testtillfället. Smartwatch fortsätter att starta om då och då, vilket fortfarande är uthärdligt. Mer irriterande är dock att steg och andra aktiviteter inte registreras på ett tillförlitligt sätt och framför allt att smartklockan upprepade gånger visar fel tid trots att den är ansluten till smarttelefonen. Denna grundläggande funktion hos ett armbandsur måste helt enkelt vara tillförlitlig.

 

Lika elegant och funktionell är Amazfit Active, mycket mer exakt i mätningarna av kroppsvärden men visuellt i en annan liga är Fitbit Charge 6.

Pris och tillgänglighet

Smartklockan säljs hos många stora återförsäljare, till exempel Amazon US. Xiaomi säljer också Redmi Watch 4 i sin onlinebutik.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Xiaomi Redmi Watch 4 smartwatch recension - Vacker, men med mjukvarufel
Benedikt Winkel, 2024-03-31 (Update: 2024-03-31)