Notebookcheck Logo

Xiaomi Smart Band 7 Pro smartwatch recension - The Pro Tracker

Hej Pro. Xiaomi ger Smart Band 7 en storebror - Smart Band 7 Pro. Displayen är bredare och dimmar nu automatiskt. GPS finns också med ombord. Äntligen den perfekta fitness trackern? Vårt test visar vad Pro Band kan göra.

Det är inte bara smartphones som blir Pro, utan även smartklockor och fitness trackers. Därför erbjuder Xiaomi en Pro-version av Smart Band 7, Smart Band 7 Pro. Bandet finns i två färgvarianter: Graphite Grey och Light Gold.

Färgerna kvantifierar dock bara ramen runt skärmen, som har en metallisk glans. Själva höljet är svart eller vitt, liksom det medföljande bandet. Ytterligare band i blått, rosa, grönt och orange kan beställas från Xiaomi. Vår testmodell är Light Gold med ett vitt band. Smart Band 7 Pro har ett prisbasbelopp på 100 euro (~106 dollar).

Xiaomi Smart Band 7 Pro
Skärm
1.64 tum 9:14.7, 280 x 456 pixlar 326 PPI, capacitive, AMOLED, glansig: ja, 60 Hz
Anslutningar
Brightness Sensor, Sensorer: Gyroscope, Speed Sensor, Heart Rate, blood oxygen
Nätverk
Bluetooth 5.2 LE, GPS
Batteri
235 mAh Litiumpolymer, Batteritid (enligt tillverkaren): 288 tim
Övrigt
charging cable, 2.1.46, 24 Månader Garanti, fanless, waterproof
Vikt
32 g
Pris
100 Kr

 

Hölje och funktioner - Smart Band med bredare display

Xiaomi använder sig av ett plasthölje för Smart Band 7 Pro. Den visuella höjdpunkten är den blanka ramen runt displayen. Höljet är enkelt hållet och det finns ingen krona eller knappar. Endast en mikrofon på höger sida avbryter materialet.

Den 1,64 tum stora AMOLED-skärmen är mycket svagt böjd i längsled. Xiaomi talar om 2,5D-glas, det ska vara härdat och skyddat från fingeravtryck med en beläggning. I jämförelse med Smart Band 7 utan Pro är skärmen knappast större, men den är framför allt bredare. Enligt tillverkaren är smartklockan vattentät och ska klara ett tryck på fem bar. NFC är inte installerat.

Bandet är tillverkat av TPU och är 20 millimeter brett. Att byta bandet är verktygslöst och enkelt, men spännet är proprietärt. Smart Band 7 Pro väger 21 gram (~0,7 oz) utan armbandet och 32 gram (~1,1 oz) med det.

Smart Band fick inga repor under testet, men det finns en missfärgning på höljet och en annan på bandet från ett par nya jeans.

Installation och drift - Med Mi-Fitness-appen

Mi Fitness-appen krävs för att konfigurera och använda Xiaomi Smart Band 7 Pro. Programmet är tillgängligt för både Android och iOS-enheter. Det smarta bandet och smarttelefonen hittar varandra direkt och kopplar ihop sig smidigt. Därefter måste endast behörigheter för dataöverföring ges. När appen öppnas för första gången efter parningen visar den en kort handledning om klockans funktioner och kontroller.

Mi Fitness-appen är uppdelad i fyra avsnitt: "Hälsa", "Träning", "Enhet" och "Profil". Ett Xiaomi-konto måste sparas för att kunna synkronisera data med klockan. Under fliken "Device" finns inställningarna för armbandet. Urtavlor kan väljas - Xiaomi talar om över 150.

Dessutom kan inställningarna för olika program ändras där, till exempel för sömn, pulsmätning eller stressmätning. Oftast finns dock bara begränsade valmöjligheter, till exempel valet mellan enkel och komplex spårning för sömn. Dessa inställningar är också möjliga direkt på smartklockan.

Det finns dock även inställningar som endast är möjliga på klockan, men inte i appen. Dessa är främst inställningar som påverkar displayen. Till exempel användningen eller stilen av den alltid påslagna displayen, ljusstyrkan eller vibrationen. Att ställa in ett larm är också bara möjligt direkt på Smart Band.

Fliken "Träning" visar genomförda idrottsenheter sorterade efter idrott. I avsnittet "Hälsa" visar programvaran de insamlade uppgifterna. Den dagliga statistiken visas tydligt med förbrukade kalorier, tagna steg och timmar i rörelse. Vyn visar också det senast avslutade träningspasset och kakel för sömn, puls, steg, kalorier, stående, syremättnad i blodet och stress.

Det går att ändra placeringen av brickorna. Genom att trycka på varje bricka öppnas en undermeny med mer information och data för de senaste veckorna och månaderna.

I avsnittet "Profil" visas appversionen, det anslutna Xiaomi-kontot och programvarans behörigheter. Det finns också möjlighet att överföra data från appen Zepp Life, som också tillhör Xiaomi-gruppen. Smart Band 7 Pro kan inte kopplas ihop med Zepp Life. Mi Fitness-appen kan också kopplas ihop med Strava-tjänsten.

Eftersom Smart Band 7 Pro inte har några knappar, används den uteslutande via pekskärmen. Ett svep från sidan av den rektangulära skärmen utlöser en annan funktion. En svepning från toppen till botten öppnar meddelandemenyn. En svepning från höger till vänster leder genom kakelrutorna - Xiaomi kallar dem widgets. Utanför boxen listar klockan röstassistenten, vädret och mediakontrollen. Innehållet och ordningen på brickorna kan ändras i appen.

Appöversikten öppnas med en svepning från botten till toppen. Snabbmenyn öppnas via ett svep från vänster till höger.

En rörelse i motsatt riktning tar bäraren tillbaka från menyerna till urtavlan. Inom undermenyer tar en svepning från vänster till insidan användaren ett steg tillbaka.

Mi-appen erbjuder sex olika widgets. En översikt över genomförda steg, sömn och daglig statistik kan var och en visas i två olika utföranden.

Telefoni och meddelanden - Xiaomi sparar på högtalaren

Det går inte att ringa med Smart Band 7 Pro. Även om spåraren visar inkommande samtal kan de bara avvisas eller dämpas.

Smart Band 7 Pro visar vanligtvis meddelanden på ett tillförlitligt sätt. Klockan avvisar endast e-postmeddelanden, trots att motsvarande auktorisering ges. Det är också märkbart att meddelanden från appar för snabbmeddelanden - särskilt WhatsApp - ibland visas med en fördröjning på några minuter. Längre meddelanden förkortas också.

Svar är inte möjliga, inte ens i form av förkonfigurerade korta svar. De flesta emojis visas, men klockan kan inte visa bilder.

Röstassistent - Alexa förblir stum

Xiaomi förlitar sig på röstassistenten Alexa för Smart Band 7 Pro. Ett Amazon-konto måste lagras eller kopplas i Mi Fitness-appen för att den smarta assistenten ska fungera. Röstassistenten måste lagras på detta konto. Det är mycket enkelt att komma åt Alexa; det räcker med en svepning från displayens högra kant till vänster. Tillgång via enbart röst är dock inte möjlig.

Röstkommandona känns tillförlitligt igen och besvaras i de flesta fall. De talade kommandona visas dock inte. Därför kvarstår ett kort ögonblick av osäkerhet om inmatningen fungerade innan resultatet visas på displayen. På grund av den saknade högtalaren är röstutgång av resultaten inte möjlig.

Hälsa och fitness - Xiaomi visar stress

Alla funktioner för hälsa och kondition kontrolleras och utvärderas också via Mi Fitness-appen. Smartklockan håller pulsvärden, syremättnad i blodet och stressnivåer under kontroll. Om så önskas kan klockan även utfärda en varning när gränserna överskrids.

Dessutom erbjuder klockan cykelspårning. Det är inte möjligt att synkronisera data med Google Fit utan en app från tredje part.

Aktivitetsmål - Smart Band 7 Pro animerat

Smart Band 7 Pro har de välbekanta cirklarna eller halvcirklarna för att visa målen för dagen. Xiaomi ger värden för kalorier som förbrukas vid aktivitet, tagna steg och timmar som man står.

Översikten över dessa värden tillhandahålls både av själva smartklockan och Mi Fitness-appen. Klockan kan också ange den totala kaloriförbränningen och en klassificering av stressnivån. Stress får värden mellan 1 och 100, som tilldelas enskilda faser: Avslappnad, mild, måttlig och allvarlig. Om så önskas kan klockan varna när stressen är för hög. Smartklockan erbjuder andningsövningar för att minska stressen.

Det är möjligt att starta en tävling med vänner via Mi Fitness-appen. Då delas värdena med kontakterna, vilket innebär att deltagarna ska motivera varandra. Klockan meddelar när alla dagliga mål har uppnåtts och rapporterar även när bäraren har suttit för länge utan att resa sig, till exempel vid skrivbordet.

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syremättnad i blodet

Xiaomi Smart Band 7 Pro kan mäta puls och syremättnad i blodet. För att bättre kunna klassificera mätningarna jämför vi dem med dem från referensenheter.

Vi tog Smart Band 7 Pro med på en cykeltur tillsammans med ett Polar H10-bröstband. Vid mätning av vilopuls är skillnaden 3,39 procent, och testutrustningens värde ligger under referensutrustningens. På samma sätt ligger smartklockans mätningar av prestationshjärtfrekvensen under Polar-enhetens mätningar, med en avvikelse på 6,86 procent.

De värden som bestämts för blodsyran SpO2 är mer exakta. En Braun pulsoximeter 1 fungerar som referens. Enheterna visar en genomsnittlig skillnad på 2,36 procent vid tre mätningar. Xiaomi-trackerens mätvärden är också lägre än referensenhetens mätvärden i denna disciplin.

Sömnräkning - Xiaomi med tillförlitlig spårning

Smart Band 7 Pro har lyckats med sömnuppföljningen. Användaren kan välja mellan grundläggande och avancerad spårning. Den avancerade övervakningen omfattar den nattliga hjärtfrekvensen, detektering av REM-sömn och övervakning av nattlig andning.

I allmänhet upptäcker smartklockan tillförlitligt sömn- och vakenhetsfaser, även tupplurar upptäcks. Klockan upptäcker djup sömn, lätt sömn och REM-sömn och delar upp den totala sömntiden i de enskilda faserna. Värdena visas också grafiskt. De kan utges för en natt, men också för en vecka eller en månad.

Programvaran ger endast den fullständiga analysen i smartphoneappen. Ändå är visningen också omfattande på själva klockan, inklusive genomsnittlig hjärtfrekvens och syremättnad i blodet.

Tyvärr erbjuder smartklockan ingen smart larmfunktion som inte väcker bäraren i en djup sömnfas om möjligt.

Träningsinspelning - Smart Band 7 Pro spelar in automatiskt

Träningen kan följas på ett tillförlitligt sätt med Smart Band 7 Pro. Enheten känner igen träningspass och kan starta spårningen automatiskt om så önskas. Den automatiska träningsdetekteringen och även avslutningen av datainsamlingen fungerade tillförlitligt i testet. Klockan kan spåra totalt 110 olika sporter och träningspass.

Under träningen visar klockan signalstyrkan för satellitförbindelsen, tiden, träningens längd, den tillryggalagda sträckan, den aktuella hastigheten, den aktuella hjärtfrekvensen inklusive klassificering i ett intervall och förbrukade kalorier.

Dessutom leder ett svep i sidled till åtkomst till mediakontrollerna.

Efter träningspasset visas de viktigaste uppgifterna direkt på smartklockan, inklusive en representation av den färdiga rutten. Klockan ger också en översikt över förloppet av pulsvärden, syremättnad och hastighet.

Ytterligare inställningar är möjliga beroende på vald sport. Det går till exempel att definiera ett mål för träningspasset, vare sig det är en tid, en sträcka eller ett antal förbrända kalorier. Klockan erbjuder även intervallträning för jogging. Om så önskas kan Smart Band 7 Pro ge rapporter om träningsframsteg efter en viss sträcka.

En klassificering av träningsbelastningen eller en rekommendation för viloperioder saknas. Smartklockan erbjuder dock olika träningsplaner för jogging. Fokus kan läggas på start av löpning, fettförbränning, uthållighet eller intervallträning i allmänhet.

GPS och navigering - Xiaomi tyvärr utan export av rutter

Smart Band 7 Pro har en integrerad satellitanslutning. Alla vanliga system stöds: GPS, GLONASS, BeiDou, QZSS och Galileo. När en satellitanslutning väl är etablerad förblir den stabil i testet. Anslutningskvaliteten visualiseras med staplar under träningen. Det tar dock några sekunder innan anslutningen är etablerad, även utomhus. Andra smartklockor är snabbare.

Tyvärr kan rutter varken exporteras eller importeras. Därför kan vi inte lägga över den inspelade rutten från Smart Band 7 Pro på den från Garmin Venu 2-referensenheten. Uppgifterna visar dock att den uppmätta totala distansen för de båda klockorna är mycket likartad.

Navigering är inte möjlig med Smart Band 7 Pro.

Display - Pro band slutligen med automatisk justering

Subpixelstruktur
Subpixelstruktur

Skärmen på Xiaomi Smart Band 7 Pro ger ett mycket bra intryck och är ett stort plus jämfört med Xiaomi Smart Band 7 Pro Smart Band 7 utan Pro. Den 1,64 tum stora AMOLED-skärmen erbjuder helt enkelt lite mer yta än sin motsvarighet i det vanliga Smart Band och en annan formfaktor med mer bredd. Pro har också en automatisk justering av skärmens ljusstyrka som fungerar snabbt och noggrant i testet.

Upplyftningsdetektionen för en snabb aktivering av displayen är också övertygande, om du inte använder den alltid påslagna displayen. Den här funktionen är också mycket väl implementerad. Programvaran får också poäng med att AoD kan tidsbegränsas så att den till exempel inte tänds på natten, och den kan också styras intelligent så att tupplurar upptäcks, skärmen dämpas och strömmen sparas.

Dessutom är skärmen tillräckligt ljus med en uppmätt maximal ljusstyrka på 516 cd/m². Även om vissa smartklockor erbjuder betydligt större ljusstyrkoreserver - Pixel Watch är dubbelt så ljusstark - är Smart Band 7 Pro fortfarande lätt att läsa även i solljus. Svartvärdet är perfekt tack vare den använda skärmtekniken. Vi uppmätte dock PWM med en frekvens på 118,9 Hz i våra tester.

Xiaomi Smart Band 7 ProHuawei Band 7Huawei Watch Fit 2Google Pixel Watch LTE
Response Times
PWM Frequency
118.9
120.1
1%
Screen
-9%
7%
107%
Brightness middle
516
472
-9%
553
7%
1066
107%
Black Level *
Total Average (Program / Settings)
-4% / -4%
7% / 7%
107% / 107%

* ... smaller is better

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 118.9 Hz

The display backlight flickers at 118.9 Hz (Likely utilizing PWM) .

The frequency of 118.9 Hz is very low, so the flickering may cause eyestrain and headaches after extended use.

In comparison: 53 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 19287 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Prestanda och körtid - Smart Band 7 Pro fungerar stabilt

Xiaomi ger ingen information om vilken SiP som är installerad i Smart Band 7 Pro. Eftersom ingen webbläsare är installerad på klockan kan inga benchmarks startas. Prestandan är dock övertygande vid daglig användning. Både att bläddra i appöversikten och svepa genom plattorna går smidigt. Programmen startas snabbt.

När systemet utsätts för påfrestningar, till exempel genom att kontinuerligt och snabbt öppna och stänga program och menyer, blir användargränssnittet lite trögt och reagerar något fördröjt på inmatningar. Det förekommer dock inga felaktiga inmatningar eller systemkrascher.

Det finns inte heller någon information om det installerade minnet. Det behövs dock knappast eftersom ingenting kan lagras på smartklockan förutom urtavlor.

Batteritid - Xiaomi lovar för mycket

Xiaomi lovar en batteritid på tolv dagar vid genomsnittlig användning. Vi nådde inte upp till dessa värden på långt när i testet. Alla mätningar är dock ständigt aktiva för testet, spårningen av alla parametrar är inställd på intensiv och träningspass följs automatiskt.

Smartklockan räcker i 3,5 dagar med en aktiverad alltid påslagen display under dagen. Om den alltid påslagna displayen avaktiveras fördubblas batteritiden till cirka sju dagar medan alla andra inställningar förblir oförändrade.

I gengäld laddas Smart Band 7 Pro snabbt upp. Efter 20 minuter är batteriet laddat från 0 till 50 procent kapacitet. Xiaomi-bandet behöver en timme för en full laddning från 0 till 100 procent. Laddningen sker via en kabel med två kontakter som håller magnetiskt på undersidan.

För

+ ljus, stor display
+ sensor för ljusstyrka
+ GNSS-anslutning

Emot

- ingen högtalare
- inga svarsalternativ

Bedömning - Pro-versionen gör mycket rätt

I granskning: Xiaomi Smart Band 7 Pro. Testapparat tillhandahållen av Xiaomi Tyskland.
I granskning: Xiaomi Smart Band 7 Pro. Testapparat tillhandahållen av Xiaomi Tyskland.

Vad gör Smart Band 7 Pro till ett Pro jämfört med det vanliga Smart Band 7 Pro? Xiaomi Smart Band? Skärmen är knappast större, men den har en annan formfaktor. Den är bredare, vilket gör visst innehåll lättare att läsa. Dessutom erbjuder Pro en ljushetssensor och justerar displayens ljusstyrka därefter - en klar komfortvinst.

En annan förbättring är det inbyggda GNSS. Detta gör att pro-bandet kan upprätta en satellitanslutning på egen hand, vilket innebär att smarttelefonen inte behöver tas med under träningen. Trots detta kommer du förmodligen att ha den med dig för det mesta eftersom musik inte kan lagras lokalt på smartklockan och klockan inte kan kopplas ihop med Bluetooth-hörlurar.

När vi ändå är inne på det hade NFC varit bra för klockan och vi hade varit glada över en högtalare också, vilket skulle ha utökat röstassistentens funktionsutbud avsevärt.

Å andra sidan är Smart Band 7 Pro billig, lätt och välgjord.

Den erbjuder en bra blandning av smidig prestanda, användbar batteritid, en övertygande display och många spårningsfunktioner. Xiaomi placerar således Pro Band över de mycket enkla fitness trackers som Smart Band 7 eller Huawei Band 7 men klart under de dyrare smartklockorna som den egna Watch S1 eller Amazfit T-Rex 2.

Pris och tillgänglighet

Smart Band 7 Pro har ett pris på 100 euro (~106 dollar). Xiaomi säljer det i sin egen nätbutik https://www.mi.com/de/product/xiaomi-smart-band-7-pro/specs?skupanel=1&gid=4223700175. Men även andra återförsäljare har listat Pro-modellen, till exempel Amazon eller Mediamarkt har listat Pro-bandet. Bandet är tillgängligt för omedelbar leverans.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
.170
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Xiaomi Smart Band 7 Pro smartwatch recension - The Pro Tracker
Benedikt Winkel, 2023-02-28 (Update: 2023-02-28)