Notebookcheck Logo

Huawei Watch Fit 3 recension - Super exakt smartklocka i en ny design

Chic och hänsynslös. Huawei ger Watch Fit 3 ett nytt utseende - och bättre sensorer. Watch Fit 3 är inte bara vacker, utan den mäter också kroppsvärden extremt exakt. Det är också billigt. Vi avslöjar alla styrkor och svagheter i Huawei smartwatch i denna recension.

Huawei har designat om Watch Fit för den tredje generationen. Formen har blivit mer kvadratisk. Den ser nu mer ut som en smartklocka och mindre som en fitness tracker med en stor skärm som Watch Fit 2. Med kombinationen av en krona och en knapp på ena sidan liknar den en Apple Klocka.

Watch Fit 3 finns endast i en storlek, men i olika färger och med olika remmar. Tillverkaren levererar fodralet i svart, rosa, silver och guld. Huawei erbjuder också en silverversion med kontrasterande röda accenter.

Armbanden finns i fluorelastomer, nylon och läder. Vår testklocka är silverfärgad med kontrast och har ett vitt plastarmband. Det rekommenderade cirkapriset är 159 euro, med ett tillägg på 20 euro för versionen med läderarmband. Enligt Huawei har den vita versionen ett läderarmband, medan den grå versionen har en NFC.

Huawei Watch Fit 3
Skärm
1.82 tum 1.18:1, 480 x 408 pixlar 346 PPI, capacitive touchscreen, AMOLED, glansig: ja
Anslutningar
Brightness Sensor, Sensorer: acceleration, gyroscope, magnetometer, optical heart rate sensor
Nätverk
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4/), Bluetooth 5.2, GPS
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 11 x 36 x 43
Batteri
400 mAh Litiumpolymer
Charging
fast charging / Quickcharge
Operativsystem
Huawei HarmonyOS
Övrigt
Högtalare: mono, Tangentbord: onscreen, Charging cradle, Harmony OS 4.2, 24 Månader Garanti, 5 ATM, Single Band GNSS: GPS/ GLONASS/ BeiDou/ Galileo/ QZSS, fanless, waterproof
Vikt
49 g, Strömförsörjning: 10 g
Pris
159 Kr

 

Fodral och funktioner - Watch Fit 3 med aluminiumlegering

Huawei Watch Fit 3-fodralet är tillverkat av en aluminiumlegering och har en 1,82-tums skärm. En roterbar och tryckbar krona finns på den övre högra sidan av ramen, med en knapp under. En mikrofon är placerad mellan de två elementen, medan Huawei har placerat högtalaren på vänster sida.

Undersidan och kanterna på skärmen är svarta, vilket också syns i sidovyn. De många sensorerna och laddningsstiften är placerade på undersidan. De 22 millimeter breda armbanden kan bytas utan verktyg. Utlösningsknappen är placerad i klockfodralet. Huawei använder sin egen anslutning.

Watch Fit 3 väger 26 gram utan armband och 49 gram med armband i fluoroelastomer. Detta gör smartklockan behagligt lätt att bära. Utförandet av testanordningen är utmärkt. Vi fick inte några repor på enheten under testperioden, knappen och kronan har en skarp tryckpunkt och inget spel.

Huawei anger en vattentålighet på 5ATM. Tyvärr finns det ingen information om glaset som skyddar displayen. Watch Fit 3 är kompatibel med Android och iOS-enheter.

Inställning och användning - Huawei Health-appen och App Gallery

Huawei Health-appen krävs för att ställa in Watch Fit 3. En QR-kod är tryckt på smartklockans förpackning; om denna skannas kan appens APK-fil laddas ner.

På grund av amerikanska sanktioner finns den aktuella versionen av programvaran inte i Google PlayStore, men den finns tillgänglig i App Store på Apple. Du kan välja om du vill ladda ner filen via webbläsaren eller Huaweis egen appbutik, AppGallery.

Testet visar tydligt att nedladdning via webbläsaren utan AppGallery leder till begränsningar i driften. I menyn Android kan Huawei-appen inte få åtkomst till meddelanden - om programvaran laddas ner via AppGallery är detta dock möjligt.

Appen är uppdelad i fem sektioner: Hälsa, Träning, Upptäck, Enheter och Konto. "Health" är en instrumentpanel som visar all insamlad data i form av kort. Genom att trycka på korten öppnas respektive undermeny.

Under "Training" listas de genomförda träningspassen per disciplin. Träningspass kan dock även startas i appen. Programvaran erbjuder också AI-löpningsplaner, graderade enligt prestationsklasser och tävlingar.

Under "Discover" listas olika kurser och tilläggserbjudanden. Utbudet är brett och sträcker sig från yogaklasser och träningsplaner för fettförbränning till ljudlandskap.

Vissa kurser är gratis, medan andra kräver ett betalt medlemskap i Huawei Health+. Vid köp av Watch Fit 3 kan tilläggserbjudandet användas kostnadsfritt i tre månader.

Programvaran listar personlig information under "Konto". Samlade medaljer och prestationer samt aktiverade träningsplaner visas också. Appen skapar också vecko- och månadsrapporter om genomförda aktiviteter och träningspass.

"Device" ger tillgång till Huawei Store med erbjudanden för nya enheter, samt tillgång till inställningarna för parade enheter. Det finns ett urval av urtavlor här. Vissa av dessa är gratis, andra är avgiftsbelagda. Många urtavlor kan anpassas. Programvaran indikerar också strömförbrukningen för den valda bakgrunden i olika klasser. Musik kan också överföras från smarttelefonen till klockan.

Inställningar för hälsoövervakning är också möjliga i appen, t.ex. vilka mätningar som ska vara permanent aktiva. För meddelanden kan man välja om dessa generellt ska skickas till klockan och i så fall från vilka appar. Det går även att ställa in väckarklockan via smartphone-appen.

Smartklockan manövreras via displayen, en krona och en knapp. Genom att trycka på kronan öppnas appöversikten från urtavlan. Om du trycker på kronan från valfri meny kommer du tillbaka till urtavlan. Ett dubbeltryck öppnar en översikt över de program som för närvarande är öppna.

Om kronan hålls intryckt visas avstängningsmenyn. Du kan bläddra i menyerna genom att vrida på kronan. En vibration ger haptisk feedback.

Knappen öppnar träningsöversikten ex-works med ett enda tryck. En lång tryckning öppnar röstassistenten. Dubbel tryckning utför dock inte någon funktion. Knappens funktion kan kopplas till valfri installerad app via menyn.

Genom att svepa från vänster till höger öppnas Huawei Assistant Today: En sida med tillgång till röstassistenten, väder och mediekontroll. Svep från höger till vänster leder till olika plattor som till exempel visar daglig aktivitet, olika hälsoparametrar, kalender och månfaser. Ordningen på och innehållet i plattorna kan ändras på själva klockan.

Genom att svepa från topp till botten öppnas kortmenyn med tillgång till väckarklocka, ficklampa och stör ej-läge. Notifieringsmenyn visas med ett svep från botten till toppen.

Telefoni och meddelanden - Huawei fortsätter med korta svar

Watch Fit 3 har mikrofon och högtalare och kan användas för att ringa samtal. Men eftersom den inte har något eget SIM-kort måste den alltid vara inom Bluetooth-räckvidd från den parkopplade smarttelefonen.

Telefonkvaliteten är blandad. Att ringa samtal är trevligt för bäraren av smartklockan, högtalaren är hög och överför röster tydligt. För den andra parten är det dock tröttsamt att samtala, eftersom klockbärarens röst ibland bara överförs på ett hackigt sätt. För kortfattad information är ljudet dock bra.

Watch Fit 3 ger inte full tillgång till telefonboken i din smartphone. Kontakter måste lagras i appen Hälsa. Det finns ingen urtavla för uppringning, även om det finns tillgång till en samtalslista.

Huawei smartwatch visar på ett tillförlitligt sätt aviseringar. De visas som en popup och kan sedan sorteras efter app i aviseringsmenyn. Watch Fit 3 kan också visa emojis, men inte bilder.

Svar är endast möjliga med emojis och fördefinierade korta svar. Ordningen på dessa kan ändras och anpassas i smartphone-appen.

Röstassistent - steg tillbaka för Watch Fit 3

Med den nya Huawei Watch 4 Pro blev vi glada över att röstassistenten äntligen fungerar med alla enheter trots allt. Watch Fit 3 tar ytterligare ett steg tillbaka i detta avseende.

Huawei förlitar sig uteslutande på sin egen assistent Celia. Detta är dock endast tillgängligt om smartklockan är ihopkopplad med en smartphone som har minst EMUI 10.1 installerad.

Hälsa och fitness - Watch Fit 3 fastställer kaloriunderskott

Watch Fit 3 känner igen långa perioder av stillasittande och uppmanar dig att röra på dig om du vill. Den erbjuder också en kort träningssession för att aktivera dig. Videoanimationer guidar dig genom en träningscykel.

Smartklockan kan också mäta stress. Detta indikeras med ett värde mellan noll och 100.

Programvaran visar också värdena på en tidslinje under hela dagen. Dessutom kan ett stresstest utlösas manuellt och stressmätningen kan också kalibreras med hjälp av ett frågeformulär. Olika andningsövningar och vitt brus är utformade för att hjälpa dig att slappna av.

Huawei har utökat Stay Fit-appen. Måltider kan sparas där. Programvaran beräknar kaloriintaget och jämför det med de kalorier som förbränns genom träning. Detta gör att appen kan indikera kaloriunderskottet.

Aktivitetsmål - Huawei med ringar och klöver

Huawei fortsätter att använda två olika displayer för aktivitetsmålen. Å ena sidan finns de välkända ringarna, som på Watch Fit 3 visar tiden som spenderas stående, träningstiden och de förbrända kalorierna.

Ringarna kan visas både på själva klockan och i smartphone-appen. Målen kan anpassas. Den andra formen av display är hälsoklöverbladen. Huawei delar in dem i områdena sömn, steg och humör. Detta resulterar i uppgifter som kan utföras under hela dagen. Arken fylls på och ändrar färg allteftersom varje mål uppnås. Programvaran visar också hur framgångsrika dagarna i en vecka har varit.

Appen ger ännu mer information om enskilda aktiviteter, t.ex. steg. Dessa kan visas inte bara för en dag utan också för veckor, månader eller till och med år. Utvecklingen kan också följas via en tidslinje över dagen.

Appen visar inte bara antalet steg utan även kaloriförbränningen och den tillryggalagda sträckan. Stegen delas också upp i löpning, gång och (trapp)klättring. Watch Fit 3 kände dock ofta inte igen stegen i testet. Å andra sidan räknar smartklockan steg under cykelträning, men Huawei behöver fortfarande göra förbättringar här.

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syremättnad i blodet

Huawei Watch Fit 3 kan mäta hjärtfrekvens och syremättnad i blodet. För att bättre kunna bedöma de uppmätta värdena jämför vi dem med referensenheter.

Vi tog med smartklockan på en cykeltur tillsammans med ett Polar H10-bröstband. De uppmätta värdena för både vilopulsen och prestationspulsen stämde exakt överens. Vi mätte effektpulsen vid tre olika tidpunkter.

Vi använder en Braun pulsoximeter 1 för att mäta syremättnaden i blodet. Den genomsnittliga avvikelsen från de tre mätningarna är 0,68 procent. Vid avvikelser är värdena för testenheten lägre än värdena för referensenheten.

Huawei använder mätmetoden TrueSeen 5.5 för Watch Fit 3. Förutom förbättrade sensorer ska artificiell intelligens säkerställa en särskilt noggrann bearbetning och sammanslagning av de olika värdena. Detta fungerar utmärkt i vårt test. De uppmätta värdena för Watch Fit 3 är anmärkningsvärt exakta jämfört med referensanordningarna.

Pulsmätning med Polar H10-bröstbälte
Pulsmätning med Polar H10-bröstbälte
Hjärtfrekvensmätning med Huawei Watch Fit 3
Hjärtfrekvensmätning med Huawei Watch Fit 3
Pulsmätning med Polar H10-bröstbälte
Pulsmätning med Polar H10-bröstbälte
Hjärtfrekvensmätning med Huawei Watch Fit 3
Hjärtfrekvensmätning med Huawei Watch Fit 3

Sömnregistrering - Huawei betygsätter med poäng, stjärnor och betyg

Sömnspårningen i Huawei Watch Fit 3 är omfattande. Å ena sidan ger programvaran en översikt över den totala sömntiden och de enskilda sömnfaserna. Klockan skiljer mellan lätt, djup och REM-sömn. Vakenhetsfaser identifieras också. De enskilda faserna visualiseras på en tidslinje.

Den procentuella andelen av den totala sömnen som varje fas står för visas också. Informationen kompletteras med detaljer om respektive rekommendation. Uppgifterna förses också med en färgad kommentar, t.ex. "Låg" eller "Normal".

Programmet ger också information om tid i sängen, sömnlatens, sömneffektivitet, kontinuitet i djupsömnen, väckningsfrekvens, andningskvalitet, hjärtfrekvens, syremättnad och andningsfrekvens.
Total sömn betygsätts med stjärnor och poäng. Den jämförs också med andra användares värden. Programvaran skapar också en analys och ger rekommendationer för att förbättra sömnkvaliteten.

Enligt tillverkaren har Watch Fit 3 också en funktion för att upptäcka tupplurar. Om smartklockan upptäcker en tupplur under dagen väcker den bäraren efter 30 minuter. Vi kunde inte testa funktionen på grund av avsaknad av tupplurar.

Om ytterligare data laddas ner bör Watch Fit 3 också kunna upptäcka sömnljud när den är ansluten till en smartphone. Den har dock inte någon smart väckarklocka.

Inspelning av träningspass - Watch Fit 3 med uppvärmnings- och stretchingprogram

Enligt Huawei kan Watch Fit 3 spåra över 100 sporter. Bland de nya sporterna finns fotboll, basket, paddling, e-sport och varvlöpning. Mål kan definieras för enskilda sporter, till exempel sträckor, tider eller kaloriförbränning. Om så önskas kan klockan även ge information om prestationen efter en viss distans. Vid jogging erbjuder Watch Fit 3 intervallträning och jämför prestationen med en virtuell pacer som visar genomsnittstiden för tidigare träningspass.

En metronom för rätt rytm kan också användas. Rutterna kan också genomföras om de tidigare har importerats via appen Hälsa. På Watch Fit 3 från fabrik finns olika träningsplaner och fitnesskurser installerade. Löpningskurserna är de mest omfattande. Men det finns också fitnesskurser som huvudsakligen består av olika uppvärmnings- och stretchingprogram.

Smartklockan visar videoanimationer på skärmen och ger även röstinstruktioner. Om så önskas kan Watch Fit 3 automatiskt känna igen och pausa träningspass. Detta fungerar dock bara när du går och joggar, på crosstrainern och roddmaskinen. Gång känns igen på ett tillförlitligt sätt i testet. Gången måste dock vara kontinuerlig för att programvaran ska känna igen träningen som sådan.

Hjärtfrekvensdata kan överföras till externa enheter, t.ex. crosstrainers, via Bluetooth.

GPS och navigering - Enkelbandsmätning av Watch Fit 3

Watch Fit 3 stöder alla vanliga satellitsystem, var och en med ett band. Det tar några sekunder för anslutningen att etableras, men anslutningen förblir alltid stabil under träning i testet.

Vi tog med Watch Fit 3 på en cykeltur tillsammans med en Garmin Venu 2. Det blir tydligt att Huawei Watch kan kartlägga den fullbordade rutten väl. Garmin-klockan är dock ännu mer exakt.

Det finns ingen navigationslösning för Watch Fit 3. Rutter från träningspass kan exporteras som GPX-filer. Det är också möjligt att importera rutter och slutföra dem under träningspasset.

GNSS-test: Omsegling av sjön
GNSS-test: Omsegling av sjön
GNSS-test: Vändpunkt
GNSS-test: Vändpunkt
GNSS-test: Sammanfattning
GNSS-test: Sammanfattning

Skärm - Huawei lägger till en ljusstark AMOLED-panel

Subpixel-struktur
Subpixel-struktur

Watch Fit 3 har en 1,82-tums AMOLED-panel. Den integrerade ljusstyrkesensorn reagerar snabbt. Höjningsdetekteringen fungerar också snabbt och tillförlitligt. Alternativt erbjuder smartklockan en Always-on Display. AoD-stilen beror på den valda urtavlan och kan inte anpassas ytterligare.

Det finns ingen inställning för vilka tider AoD ska fungera. Systemet fungerar smart och är beroende av viloläget. Om detta aktiveras manuellt i inställningarna stängs AoD av. Detta händer också när klockan automatiskt upptäcker sömn.

Vi uppmätte en maximal ljusstyrka på 745 cd/m². Detta gör Huawei smartwatch betydligt ljusare än sin föregångare och även Amazfit Active i samma prisklass. Men vi märkte också att skärmen flimrade med en frekvens på 120 Hz, även om amplituden är mycket låg. Dessutom är visningstiden för en smartwatch-skärm kort, så belastningen bör vara låg.

Huawei Watch Fit 3Huawei Watch Fit Special EditionHuawei Watch Fit 2Amazfit ActiveXiaomi Smart Band 8 Pro
Response Times
PWM Frequency
120
119
-1%
120
0%
60
-50%
Screen
-62%
-26%
-27%
-14%
Brightness middle
745
283
-62%
553
-26%
546
-27%
643
-14%
Black Level *
Total Average (Program / Settings)
-32% / -32%
-26% / -26%
-14% / -14%
-32% / -32%

* ... smaller is better

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 120 Hz
Amplitude: 18.33 %

The display backlight flickers at 120 Hz (worst case, e.g., utilizing PWM) .

The frequency of 120 Hz is very low, so the flickering may cause eyestrain and headaches after extended use.

In comparison: 53 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 17673 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Prestanda och drifttid - Jämn prestanda för Watch Fit 3

Huawei ger ingen information om den inbyggda SiP. Eftersom smartklockan inte stöder en webbläsare kan vi inte heller utföra några benchmarkmätningar. Prestandan hos Watch Fit 3 är imponerande i vardagligt bruk. Övergångar mellan brickor är lika smidiga som att bläddra i menyer.

Huawei ger inte heller någon information om minnet. Minnet kan användas för urtavlor, rutter, appar och musik.

Batteritid - Watch Fit 3 håller länge

Huawei utlovar en batteritid på 10 dagar för Watch Fit 3. Och vi kan bekräfta detta i testet - åtminstone utan den ständigt påslagna displayen. Med AoD påslagen, alla meddelanden, alla mätningar permanent aktiverade och automatisk träningsdetektering klarade Watch Fit 3 en drifttid på cirka sex dagar i testet - inklusive korta träningspass.

Om AoD är avaktiverad, med i övrigt samma användning, förbrukar smartklockan cirka 10 procent batteri under 24 timmar. Huawei Watch laddas också snabbt. På 10 minuter är den laddad från 2 till 25 procent, efter 20 minuter är den 43 procent. Watch Fit 3 är fulladdad efter 55 minuter.

Vi använde en 12-watts strömförsörjning i testet. Eftersom Watch Fit 3 inte stöder trådlös laddning måste den egenutvecklade laddningskabeln, som är magnetiskt fäst på undersidan, användas.

För

+ högkvalitativt utförande
+ exakta kroppsmätningar
+ mångsidig sportspårning
+ enorm batteritid

Emot

- röstassistent endast med Huawei smartphone
- NFC finns inte i alla modeller
- felaktig stegmätning

Bedömning - Watch Fit 3 är oöverträffad i sin prisklass

I recensionen: Huawei Watch Fit 3, testenhet tillhandahållen av Huawei Tyskland.
I recensionen: Huawei Watch Fit 3, testenhet tillhandahållen av Huawei Tyskland.

Huawei har presenterat en mycket framgångsrik revision av Watch Fit. Den är bekväm att bära och mycket välgjord. Tillverkaren erbjuder den också i olika färgvarianter.

Men det är inte bara utseendet som är imponerande - mätnoggrannheten är utmärkt. Detta gör Watch Fit 3 mycket lämplig för övervakning av kroppsvärden. Tack vare de olika träningslägena imponerar den också under sport.

Kombinationen av extremt exakta mätningar, lång batteritid, ett brett utbud av funktioner och en snygg design är för närvarande unik.

Smartklockan visar meddelanden på ett tillförlitligt sätt och är också lämplig för telefonsamtal. Det går dock bara att svara med korta svar och Watch Fit 3 visar inte bilder. Det förblir också obegripligt varför röstassistenten återigen bara fungerar med Huawei-smartphones. Vi skulle också vilja se ett bredare utbud av appar.

Ett liknande utbud av funktioner erbjuds av Amazfit Aktiv och Redmi klocka 4. Billigare men också mindre exakt är Xiaomi Smart Band 8 Pro.

Pris och tillgänglighet

I EU finns Watch Fit 3 tillgänglig hos olika stora återförsäljare som Amazon och Mediamarkt (DE). Huawei säljer dock också smartklockan i sin egen onlinebutik. Det rekommenderade priset är 159 euro ($173).

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Huawei Watch Fit 3 recension - Super exakt smartklocka i en ny design
Benedikt Winkel, 2024-06- 1 (Update: 2024-06- 1)