Notebookcheck Logo

Huawei Band 8 recension - Ett nytt nummer för den gamla fitness trackern?

Kompakta konditionsfärdigheter. Band 8 markerar Huaweis inträde i världen av fitness trackers och smartklockor. Samtidigt har enheten tillgång till den omfattande Huawei Health-appen. Den visar också att exakta mätningar inte behöver komma till ett pris. Tyvärr har Band 8 också sina svagheter, som du kan läsa om i den här recensionen.

Med Band 8 har Huawei presenterat den nuvarande modellen av sina egna fitness trackers. Band 8 markerar Huaweis inträde i världen av wearables och prismässigt placerar den sig precis underHuawei Watch Fit Specialutgåva. Dess föregångare, denBand 7imponerade redan på oss med sina omfattande funktioner - men den saknade sin egen satellitanslutning och en sensor för omgivande ljus.

Huawei Band 8 finns i tre färger: svart, grön och rosa. Fitnessarmbandet är kompatibelt med Android och iOS-enheter.

Huawei Band 8
Processor
unknown
Skärm
1.47 tum, 194 x 368 pixlar 282 PPI, capacitive, OLED, glansig: ja, 60 Hz
Anslutningar
Sensorer: Gyroscope, optical heart rate
Nätverk
Bluetooth 5.0 LE
Batteri
180 mAh Litiumjon
Operativsystem
Huawei HarmonyOS
Övrigt
charging cable, manual, 3.1.0, 24 Månader Garanti, fanless, waterproof
Vikt
24 g, Strömförsörjning: 14 g
Pris
59 Kr

 

Fodral och anslutning - Huawei med en ny bandanslutning

Band 8:s skal är tillverkat av plast och bandet är tillverkat av TPU. Den övre delen av trackern är lätt böjd. Det finns en knapp på höger sida av fodralet som har en bra tryckpunkt och är sömlös. Sammantaget påminner fodralet mycket om föregångarens - även om Huawei har gett remanslutningen en ansiktslyftning.

Det 16 mm breda bandet kan fortfarande bytas utan att använda några verktyg. Nu behöver du bara trycka på en central knapp och behöver inte längre flytta en liten klack på fjäderstången - mycket bekvämare. Trackern väger 14 gram utan band. Med TPU-bandet noterar vi totalt 24 gram.

Förutom de sensorer som registrerar kroppsfunktioner finns det två metallstift för laddaren på undersidan av Band 8. Anslutningen är magnetisk. Fodralet och bandet är mycket välgjorda - under hela vår testperiod noterade vi aldrig några repor eller tecken på användning.

Installation och drift - Installationen av Huawei Health-appen är viktig

För att kunna konfigurera och använda Huawei Band 8 behöver du Huawei Health-appen. I sin nuvarande form är den inte tillgänglig via Google Play-butiken. Du kan installera den som en APK via Huaweis webbplats - Huawei har tryckt en motsvarande QR-kod på Band 8:s förpackning. Alternativt kan du ladda ner den via Huaweis egen appbutik, AppGallery.

När du installerar appen på din smartphone märker du att du kan ge den tillgång till färre saker om du laddar ner den utan AppGallery. Till exempel blockerar Android aviseringar. När appen installerades med AppGallery var det möjligt att tillåta detta. Vi testade detta på några olika smartphones.

Så snart Huawei Health är installerat hittas och paras Band 8 snabbt. Därefter måste du ge den tillgång till en hel rad saker, till exempel låta den komma åt dina kontakter. I vårt test startade sedan trackern en uppdatering.

Health-appen är uppdelad i fem sektioner: Hälsa, Träning, Upptäck, Enheter och Konto. Avsnittet Hälsa ger dig en bra allmän översikt. Här visar programvaran dig en kaklad översikt över din dagliga aktivitet, träningsdata och många olika kroppsparametrar.

Du kan ställa in spårarens inställningar på själva enheten och delvis via smartphone-appen. Appen ger dig möjlighet att anpassa din hälsoövervakning. Du kan aktivera och avaktivera enskilda inställningar, t.ex. mätning av stress, syre i blodet, hjärtfrekvens och sömn. Dessutom kan du via din smartphone ställa in vilka appar som får skicka meddelanden till trackern. Du kan också ändra urtavlan via din telefon.

Alternativen är mycket mer omfattande på själva Band 8. Där kan du justera skärmens ljusstyrka, alltid-på-display, vibration, kakellayout och mycket mer. Du kan ställa in tidsramar för stör ej- eller viloläge.

Band 8 kan manövreras via pekskärmen och knappen på sidan. Om du sveper från botten till toppen öppnas meddelandemenyn. Om du sveper från topp till botten öppnas en kort meny där du kan komma åt väckarklocka, ficklampa, skärminställningar och mer. Om du sveper från vänster till höger öppnas en nedbantad version av Huawei Assist Today, och du kan se vädret och uppspelning av media.

Svep från höger till vänster tar dig genom kort som visar information om de enskilda sektionerna. Ex works visar din hjärtfrekvens, syrehalt i blodet, sömnanalys och en aktivitetsöversikt. Om du klickar på ett kort kommer du till en undermeny med ytterligare information. Du kan ställa in ordning och innehåll för dessa kort via trackern.

Om du trycker på knappen kommer du till en appöversikt som visar alla program. Band 8 har ingen app-butik. Den har inte heller stöd för NFC. Trots det kommer trackern med två förinstallerade betaltjänster - Alipay och Weixin Pay. Om du befinner dig i en annan meny eller ett annat program kommer du alltid tillbaka till urtavlan genom att trycka på sidoknappen.

Telefoni och meddelanden - Inga samtal på Band 8

Huawei Band 8 har varken högtalare eller mikrofon. Det innebär att du inte kan ta emot några samtal från enheten - men inkommande samtal visas åtminstone. Tracker visar också aviseringar på ett tillförlitligt sätt. Dessa sorteras efter app i meddelandemenyn. Långa meddelanden eller aviseringar visas dock inte i sin helhet.

Du kan bara svara på meddelanden med förinställda korta svar eller med emojis. Dessa korta svar kan anpassas via Health-appen när det gäller innehåll och ordning. Även om Band 8 kan skicka emojis kan den inte visa dem i inkommande meddelanden. Fitnessarmbandet kan inte heller visa inkommande bilder eller spela upp röstmeddelanden.

Röstassistent - Band 8 får klara sig utan

Eftersom Huawei Band 8 inte har någon mikrofon eller högtalare, har den inte heller någon röstassistent.

Hälsa och fitness - Huawei satsar även på instegsenheten

All hälsodata som registreras samlas in och utvärderas i Huawei Health-appen. Data synkas inte med Google Fit men det är möjligt att ansluta Strava- och Komoot-konton. Du kan också ansluta Adidas Runtastic - du får premiumversionen av den här programvaran gratis i tre månader när du köper Band 8.

Det är trevligt att se att Band 8 har övertagit många fitnessfunktioner från smarttelefonen. Fitnessarmbandet indikerar till exempel den aktuella träningsbelastningen och ger rekommendationer för viloperioder efter träningen. Huaweis "Running Ability Index" ingår också. Med detta kan tillverkaren visa din aktuella konditionsnivå i förhållande till ditt åldersintervall. Efter träningspasset kan trackern visa information om din VO2max.

Aktivitetsmål - Huawei med klöver och cirklar

Huawei ger dig två alternativ för att hålla koll på dina dagliga aktivitetsmål. Å ena sidan finns de välkända cirklarna som fylls på beroende på hur mycket av ditt mål som uppnås. Både trackern och appen visar tre cirklar vardera - men innebörden av cirklarna varierar. Band 8 visar även din ståtid, träningsminuter och antal steg.

I smartphone-appen visas dina steg inte som cirklar - istället visas de oberoende av varandra och den yttersta cirkeln visar dina förbrända kalorier. Hälsoappen visar också hur långt du har gått. Målen kan visas inte bara för en dag, utan programvaran visar också veckans förlopp. Målen kan individualiseras.

Bortsett från cirklarna använder Huawei också hälsoklöver. Dessa är uppdelade i sömn, steg och humör. Många mål spåras under dagens lopp, inklusive att vakna i tid, andning (stress), aktivitet, steg och att gå och lägga sig i tid. Klöverna fylls på med tiden och blir gröna när du har nått ditt mål.

Dina stressnivåer mäts kontinuerligt men testet kan också aktiveras manuellt. För att minska stressnivåerna erbjuder Band 8 andningsövningar. Om du har suttit ned en längre tid uppmanar trackern dig att röra på dig.

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syrehalt i blodet

Band 8 kan analysera din hjärtfrekvens och syrenivåer i blodet. För att bättre kunna utvärdera Band 8:s mätningar har vi jämfört dem med en referensenhet. Vi tog med oss Huawei Band på en cykeltur, tillsammans med ett Polar H10 bröstband. Vi mätte vår vilopuls och sedan vår maxpuls. De värden vi fick från fitness trackern var imponerande: Båda enheterna visade bara avvikelser på två slag per minut när det gällde vår vilopuls - avvikelsen var 2,8 procent.

Mätningen av vår maximala hjärtfrekvens var lika imponerande. När man tittar på genomsnittet mellan tre mätningar var skillnaden också bara 2,47 procent. Medan två mätningar var praktiskt taget identiska, avvek en lite mer.

Vi använde en Braun pulsoximeter som referensenhet för blodsyremätningarna. Inom detta område gjorde Huawei Band 8 också bra ifrån sig. I genomsnitt var skillnaden mellan de två (bestående av genomsnittet mellan tre mätningar) bara 0,67 procent.

Detta visar att Huawei Band 8 kan uppnå mycket bra resultat, särskilt när man tar hänsyn till dess låga pris.

Pulsmätning på Huawei Band 8
Pulsmätning på Huawei Band 8
Pulsmätning med Polar H10 bröstband
Pulsmätning med Polar H10 bröstband

Sömnregistrering - Inga begränsningar med det billiga Band 8

Inga kompromisser behöver göras när det gäller sömnspårning på Band 8 jämfört med Huaweis dyrare smartklocka. Band analyserar när du sover lätt, tungt och när du upplever REM-sömn. Däremot kan trackern inte identifiera uppvakningstider på ett särskilt tillförlitligt sätt.

De enskilda faserna visas grafiskt på en tidslinje. Dessutom visas din totala sömntid och varaktigheten för de enskilda sömnfaserna, procentandelen av respektive fas anges och värdet klassificeras.

Din totala nattsömn belönas också med stjärnor och poäng och jämförs med andra användares resultat. Uppgifterna kan också matas ut inte bara för en natt utan också för en vecka, en månad eller till och med ett år. Huaweis app erbjuder också olika ljudlandskap som ska göra det lättare att somna.

Inspelning av träningspass - The Band 8 utan satellitanslutning

Huawei Band 8 kan spåra 100 olika typer av sport. Därmed är utvärderingen olika djupgående. Vid simning, till exempel, kan bandet självständigt upptäcka stilen och ge dig omfattande information om rörelser per bana, den genomsnittliga rörelsehastigheten och genomsnittlig swolf. Vid gång mäter bandet förutom steg och takt även kadens och steglängd. Vid fri träning, å andra sidan, kan trackern bara ange varaktighet och genomsnittlig hjärtfrekvens.

Under träningspasset visar trackern din puls i olika fält. Ytterligare data är spridda över flera sidor, vilket gör det lättare att läsa. En sida ger snabb åtkomst till mediekontrollerna. Den insamlade träningsdatan kan visas både på själva Band 8 och i Huawei Health-appen.

Huawei Band 8 kan automatiskt upptäcka gång och löpning och starta en inspelning. Detta fungerade pålitligt i vårt test, och enheten kände också igen pauser under jogging. Det är synd att bandet inte kan spåra utomhuscykling. På grund av avsaknaden av en integrerad satellitanslutning är vissa träningsdata, såsom hastighet, endast tillgängliga när en parkopplad smartphone är närvarande.

Display - Band 8 är mörkare än sin föregångare

Subpixel-array
Subpixel-array
Huawei Band 8 kan inte justera ljusstyrkan automatiskt
Huawei Band 8 kan inte justera ljusstyrkan automatiskt

Huawei Band 8 har en 1,47-tums OLED-panel. Detta gör att displayen har exakt samma storlek som sin föregångare,Band 7. Trots det visade vårt test att det inte är exakt samma skärm. Tyvärr har Huawei tagit ett steg i fel riktning. Panelen i Band 8 kan bara nå en lägre maximal ljusstyrka. Vi uppmätte maximalt 391 cd/m² - på Band 7 uppmätte vi 472 nits. På samma sätt som på Band 7 noterade vi lite skärmflimmer på Band 8, men dess frekvens är nu lägre vid 59 Hz.

Huawei har fortsatt att avstå från en sensor för omgivande ljus på fitness-trackern, vilket innebär att Band inte kan justera skärmens ljusstyrka automatiskt. Ljusstyrkan kan ställas in manuellt, vilket kan bli lite irriterande under träningspasset om du ofta växlar mellan skuggiga och soliga områden. Dessutom skulle den maximala ljusstyrkan behöva vara lite högre. Xiaomi Smart Band 7 Pro blir ganska mycket ljusare. Den dyrare Huawei Watch Fit Special Edition är dock ännu svagare.

Men det är inte bara Band 8:s bristande ljusstyrka som är irriterande, vi noterade också felaktiga inmatningar på vår testenhet. Inmatningar på pekskärmen implementeras ibland inte eller implementeras felaktigt. Istället för att öppna ett program leder en tryckning ibland till oavsiktlig rullning.

Huawei Band 8Xiaomi Smart Band 7 ProHuawei Band 7Huawei Watch Fit Special EditionAmazfit Band 7
Response Times
PWM Frequency
59
118.9
102%
120.1
104%
119
102%
119.6
103%
Screen
32%
21%
-28%
-3%
Brightness middle
391
516
32%
472
21%
283
-28%
378
-3%
Black Level *
Total Average (Program / Settings)
67% / 67%
63% / 63%
37% / 37%
50% / 50%

* ... smaller is better

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 59 Hz

The display backlight flickers at 59 Hz (worst case, e.g., utilizing PWM) .

The frequency of 59 Hz is very low, so the flickering may cause eyestrain and headaches after extended use.

In comparison: 53 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 17788 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Prestanda och körtider - Smidig drift men värmeproblem på Huaweis tracker

Huawei har inte specificerat vilken SiP som är installerad i Band 8 och vi kunde inte heller ta reda på något om den installerade lagringen. Eftersom det inte finns någon webbläsare installerad på trackern kunde vi inte göra några benchmarkmätningar.

Dess vardagsprestanda är okej. Om du snabbt växlar mellan olika vyer leder detta ibland till några tappade bildrutor. Applikationer startas dock snabbt. Tyvärr kämpar Band 8 en hel del med värme. Med temperaturer som nådde över 30 grader ibland i vårt test, visade trackern ibland ett felmeddelande utan att starta ett träningspass.

Runtimes - AoD gör hela skillnaden på Band 8

Huawei har installerat ett 180 mAh-batteri i Band 8 och anger en maximal drifttid på 14 dagar och en minsta på tre dagar. Vi aktiverade alla mätningar i testet och bar Band hela dagen. Som ett resultat uppnådde vi en drifttid på fyra dagar med den alltid påslagna skärmen aktiverad och vid medelhög ljusstyrka.

Utan AoD ökade drifttiderna enormt. Under i övrigt identiska förhållanden klarade vi 9,5 dagar utan laddningsavbrott. Laddning sker via en proprietär laddningskabel; Huawei inkluderar inte en nätadapter. Band 8 laddas från 0 till 53 procent efter 15 minuter med en 24-wattsladdare och är 90 procent laddad efter 30 minuter.

En full laddning är klar inom 45 minuter. Magneterna på laddningsplattan skulle behöva vara starkare; kabeln glider något när klockan flyttas under laddning.

För

+ exakta mätningar
+ låg vikt
+ långa drifttider

Emot

- ingen GNSS-anslutning
- ingen sensor för ljusstyrka
- svagare display jämfört med föregångaren

Dom - Huawei har gett trackern ett nytt nummer

Huawei Band 8 recension. Testenheten tillhandahölls av Huawei Tyskland.
Huawei Band 8 recension. Testenheten tillhandahölls av Huawei Tyskland.

Huawei Band 8 imponerar med sin goda konstruktion och låga vikt. Dess fitnessfunktioner är särskilt bra. Sensorernas mätningar är exakta och användbara för sportanalyser. Huawei Health-appens funktioner är också bra.

När det gäller sportfunktioner har Band 8 knappast någon nackdel jämfört med tillverkarens mycket dyrare smartklockor. Din smartphone måste dock definitivt fortfarande tas med på grund av trackerens saknade satellitanslutning.

I sin tur visade vårt test också att Band 8 inte har gjort några framsteg jämfört med Band 7 - med undantag för att byta armband. Om något har displayen faktiskt tagit ett steg bakåt. Ingen av dem kan justera ljusstyrkan automatiskt, men Band 7 blir betydligt ljusare.

Huawei Band 8 imponerar med sina exakta mätningar, men den kan inte erbjuda några fördelar jämfört med sin föregångare.

Huawei Watch Fit Special Edition har en större skärm och GPS - men den har inte heller någon sensor för omgivande ljus. Xiaomi Smart Band 7 Pro erbjuder mer ljusstyrka, mer display och en integrerad GNSS-anslutning. Om du definitivt vill ha en fitness tracker från Huawei kan det vara värt att ta en titt på föregångaren som fortfarande säljs av Huawei och kan spara dig några extra slantar.

Pris och tillgänglighet

Huawei Band 8 kommer att säljas för cirka USD 63. Även om den ännu inte är tillgänglig att köpa online i USA, kan du hitta dess föregångare, Band 7, på Amazon för USD 39,99.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Huawei Band 8 recension - Ett nytt nummer för den gamla fitness trackern?
Benedikt Winkel, 2023-09-13 (Update: 2023-09-13)