Notebookcheck Logo

Recension av Apple Mac Studio 2022 M1 Max och Studio Display: Den perfekta kombinationen för kreatörer?

Apple M1 Max i en stationär dator. Med Mac Studio erbjuder Apple en stationär dator för kreatörer som nu också är baserad på Apple:s egenutvecklade M1-processorer. Vi granskar versionen med M1 Max och tar samtidigt en titt på nya Studio Display med sin 5K-upplösning.

Mac Studio är Apple s nyaste stationära dator, och precis som den nuvarande Mac Minihar tillverkaren valt sina egna M1-processorer, men i det här fallet har vi den kraftfullaM1 Max versioner eller den nya M1 Ultra, som praktiskt taget kombinerar två M1 Max-chip. Vår Mac Studio-genomgångsenhet är utrustad med M1 Max med 32 GPU-kärnor, 64 GB delat RAM-minne och en 2 TB PCIe 4.0 SSD; Apple tar 3 679 euro (~3 842 dollar) för denna konfiguration (utan inmatningsenheter). Som jämförelse: En MacBook Pro 16 med samma hårdvara och en Mini LED-panel kostar cirka 4 700 euro (~4 908 dollar).

Dessutom kommer vi att granska den nya Studio Display, Apple's nya 27-tumsskärm med en 5K-upplösning och en egen A13-SoC. Skärmen erbjuder flera USB-C-portar samt Thunderbolt, så förutom kringutrustning (möss, tangentbord, hårddiskar) kan du också direkt ansluta en bärbar dator via Thunderbolt, som då laddas med upp till 96 watt. Detta fungerar inte bara för MacBooks utan även för bärbara Windows-datorer. Vår granskningsmodell av Studio Display är standardversionen, som kostar 1 749 euro (~1 827 dollar); den levereras med det vanliga reflekterande glaset och det lutningsjusterbara stativet

Eftersom vi endast sällan granskar stationära datorer måste särskilt Apple's MacBook Pro-modeller fungera som jämförelseenheter här. Vid det här laget rekommenderar vi också att du tar en titt på våra tidigare granskningsartiklar, där vi har kunnat granska nästan alla versioner:

Obs: Vi recenserar de två produkterna tillsammans, nämligen Mac Studio och Studio Display, men de måste naturligtvis köpas separat från varandra. Det går också bra att använda Mac Studio med andra externa skärmar; samtidigt kan Studio Display också användas med MacBooks eller andra bärbara datorer/PC:s (mer om det senare)

Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Processor
Apple M1 Max 10 x - 3.2 GHz, 30 W PL2 / Short Burst, 30 W PL1 / Sustained
Grafikkort
Apple M1 Max 32-Core GPU, 44 W TDP
Minne
65536 MB 
, LPDDR5-6400
Hårddisk
Apple SSD AP2048R, 2048 GB 
, 1980 GB ledigt
Anslutningar
2 USB 3.0, 2 USB 3.1 Gen2, 4 USB 4.0 40 Gbps, 4 Thunderbolt, 1 HDMI, 4 DisplayPort, Ljudanslutningar: 3.5 mm stereo audio jack, Kortläsare: SDXC
Nätverk
802.11 a/b/g/n/ac/ax (a/b/g/n = Wi-Fi 4/ac = Wi-Fi 5/ax = Wi-Fi 6), Bluetooth 5.0
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 9.5 x 197 x 197
Operativsystem
Apple macOS 12 Monterey
Övrigt
Högtalare: integrated speakers, 12 Månader Garanti
Vikt
2.695 kg
Pris
3,679 Kr
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Apple Mac Studio - En Mac Mini på steroider

Den nya Mac Studio är en större version av den välkända Mac Mini. Formen med de rundade hörnen är identisk och längden på sidorna är exakt densamma, men Mac Studio är betydligt längre, knappt 9,6 cm. Nätadaptern är redan integrerad och vikten för vår version med M1 Max är 2,695 kg; Apple anger även att versionen med M1 Ultra väger hela 3,7 kg. Som vanligt är utförandet av mycket hög kvalitet, och aluminiumhöljet ser väldigt snyggt ut. Mac Studio levereras endast med motsvarande nätkabel.

De bakre portarna på Mac Studio (bild: Apple)
De bakre portarna på Mac Studio (bild: Apple)

På framsidan finns status-LED, två USB-C-portar (eller 2x Thunderbolt 4 på Mac Studio med M1 Ultra), kortläsaren och strömbrytaren. Resten av portarna finns på baksidan. Dessa är dock identiska på båda versionerna, och de inkluderar fyra Thunderbolt 4-portar (USB-C), två vanliga USB-A-portar och en 10 GB Ethernet-port. Dessutom finns ljudutgången och HDMI 2.0-utgången också här.

Totalt kan Mac Studio med M1 Max stödja fyra externa skärmar: En 4K-skärm vid 60 Hz via HDMI-utgången, samt upp till tre 6K-skärmar via USB-C. Mac Studio med M1 Ultra stöder totalt upp till fem externa skärmar (1x 4K/60 Hz via HDMI och 4x 6K via USB-C).

Apple Studio Display - 5K retinaskärm med en A13 SoC

Den nya Studio Display är Apple:s senaste externa skärm med ett diagonalmått på 27 tum och en 5K-upplösning (5 120x2 880 pixlar, 16:9, 218 DPI), vilket motsvarar exakt den gamla iMac 27. Återigen påminner designen med de rundade kanterna och de platta sidorna redan om Pro Display XDR samt den nya iMac 24, men skärmen är också överraskande tjock med sina 3,1 cm (mer än Pro Display XDR och iMac också), vilket naturligtvis beror på integreringen av Apple A13 SoC förutom högtalarsystemet. Studio Displays interiör liknar också mer en gammal Intel iMac, vilket syns tydligt i den demontering av som gjorts av våra kollegor på iFixit.

Högtalarna och kylningsventilerna är fördelade över hela bredden i över- och underkant. I paketet ingår endast en Thunderbolt-kabel (1 m); strömkabeln är fäst vid skärmen och kan inte tas bort av användaren. Studio Display väger 6,292 kg och har inga reglage, inte ens en på/av-knapp.

Den inre strukturen av Studio Display (källa: iFixit)
Det kan förekomma reflexer om du befinner dig nära ett fönster.
Det kan förekomma reflexer om du befinner dig nära ett fönster.

Vi recenserar den normala versionen av Studio Display som kostar 1 749 euro (~1 827 dollar), dvs. den med standardglas med glans. Precis som med MacBooks kallar Apple detta för en antireflexbeläggning, och åtminstone subjektivt är graden av reflektion mycket likartad, vilket är ganska lågt jämfört med många andra glansiga skärmar. Du bör ändå ta en titt på din omgivning i förväg. Ljuskällor i bakgrunden eller fönster kommer att orsaka reflektioner (se bild). Om du vill gå på säkra sidan kan du dock också välja versionen med nanotexturglas, som är en matt yta. Vi fick möjlighet att granska nanotexturglaset på eniMac 27 (årsmodell 2020) för en tid sedan, men det subjektiva kvalitetsintrycket påverkades något här, och bilden var helt enkelt inte lika levande som på den normala versionen

Till skillnad från Pro Display XDR levereras Studio Display som standard med ett lutbart stativ. Apple erbjuder dock även ett lutnings- och höjdjusterbart stativ samt en VESA-adapter som tillval, och köparen måste bestämma sig för en variant vid köptillfället. VESA-adaptern är tillgänglig utan extra kostnad, men det höjdjusterbara stativet kräver en rejäl prispåslag på 460 euro (~480 dollar)

De tre monteringsalternativen för Studio Display (bild: Apple)
De tre monteringsalternativen för Studio Display (bild: Apple)
Ports of the Studio Display (bild: Apple)
Ports of the Studio Display (bild: Apple)

Portarna passar också till Pro Display XDR, eftersom det finns en Thunderbolt 3-port som också fungerar som en ingångskälla, samt tre ytterligare USB-C-portar (3.2 Gen.2, 10 Gbit/s) för ytterligare kringutrustning. Bärbara datorer kan laddas med upp till 96 watt via Thunderbolt-porten. Detta är idealiskt för alla iPads, MacBook Airs och MacBook Pro-modeller upp till 14 tum, som ändå levereras med en strömadapter på högst 96 watt. Det är självklart att Studio Display även kan användas med MacBook Pro 16 eller äldre 15-tumsversioner, men du måste ha enheten ansluten till nätadaptern även i dessa fall för att få full prestanda.

Anslutningen till Mac Studio sker också via Thunderbolt-kabeln och hela installationen är mycket enkel. Så fort Macen är påslagen visas också bilden, överlag fungerar inställningen helt enkelt utan problem och är extremt enkel att genomföra. Som vanligt fungerar ljushetssensorn bra, och man vänjer sig mycket snabbt vid True Tone-tekniken (automatisk justering av färgtemperaturen baserat på det omgivande ljuset). Teoretiskt sett kan inmatningsenheter anslutas direkt till skärmen, men bara om du använder en trådbunden anslutning eller en trådlös USB-dongel; Bluetooth-inmatningsenheter måste anslutas till Mac Studio, MacBook eller iPad, respektive.

Studio Display i kombination med bärbara Windows-datorer

Som vi nämnde tidigare kan Studio Display användas med Apple MacBooks, men du kan också ansluta en bärbar Windows-dator via USB-C. Studio Display levererar maximalt 96 watt även här, vilket räcker för nästan alla kompakta subnotebooks. Vi testade den med enAsus Zenbook S 13 som är ansluten via USB 4, till exempel. Jämfört med Apple källanordningar är dock funktionsutbudet begränsat. Webbkameran och högtalarna fungerar, och du kan även ansluta inmatningsenheter till Studio Display (men endast med hjälp av en kabel/dongel), men saker som automatisk ljusstyrka eller True Tone fungerar inte. I vilket fall som helst är det positivt att en matchande färgprofil för Studio Display installeras automatiskt, och bildkvaliteten motsvarar enligt våra mätningar den som observeras när man använder Apple -enheter (mer om det senare)

Anslutning - Mac Studio är endast utrustad med 80 MHz Wi-Fi 6

SD-kortläsare

Den fullfjädrade kortläsaren på framsidan av Mac Studio är lika snabb som de senaste MacBook Pro-modellerna. Med vårt referenskort (Angelbird AV Pro V60) kunde vi mäta en överföringshastighet på 121 MB/s när vi kopierade bildfiler

SD Card Reader - average JPG Copy Test (av. of 3 runs)
Apple iMac 27 Mid 2020
Intel Core i9-10910 (Toshiba Exceria Pro SDXC 64 GB UHS-II)
197 MB/s ∼100% +63%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Pro Entry
Apple M1 Pro 8-Core (AV PRO V60)
122 MB/s ∼62% +1%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
Apple M1 Pro (Angelbird AV Pro V60)
121 MB/s ∼61% 0%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max (Angelbird AV Pro V60)
121 MB/s ∼61%
Apple iMac Pro
Intel Xeon W-2145 (Toshiba Exceria Pro SDXC 64 GB UHS-II)
85.6 MB/s ∼43% -29%
Average of class Desktop
  (17 - 197, n=16, last 2 years)
83.1 MB/s ∼42% -31%

Kommunikation

M1 Max i Mac Studio har stöd för Wi-Fi 6, men fortfarande bara vid 80 MHz. I kombination med vår nya referensrouter från Asus är prestandan dock något bättre än för MacBook-modellerna med M1 SoC:erna, och överföringshastigheterna ligger mellan 850 och 950 MB/s. Trots detta bör du kunna förvänta dig åtminstone Wi-Fi 6 vid 160 Hz eller den senaste standarden Wi-Fi 6E i en nyare enhet som kostar mer än 3 000 euro (~3 133 dollar)

Networking
iperf3 transmit AX12
Average 802.11 a/b/g/n/ac/ax
  (405 - 1750, n=103)
787 MBit/s ∼100%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
802.11 a/b/g/n/ac/ax
772 (748min - 792max) MBit/s ∼98%
Apple iMac 24 M1 2021
802.11 a/b/g/n/ac/ax
754 (359min - 811max) MBit/s ∼96%
Apple iMac Pro
Broadcom 802.11ac
713 MBit/s ∼91%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Pro Entry
802.11 a/b/g/n/ac/ax
689 (349min - 730max) MBit/s ∼88%
Average of class Desktop
  (152 - 1626, n=22, last 2 years)
637 MBit/s ∼81%
Apple iMac 27 Mid 2020
Broadcom 802.11ac
602 MBit/s ∼76%
iperf3 receive AX12
Average of class Desktop
  (338 - 1524, n=22, last 2 years)
783 MBit/s ∼100%
Average 802.11 a/b/g/n/ac/ax
  (284 - 1414, n=103)
765 MBit/s ∼98%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
802.11 a/b/g/n/ac/ax
760 (404min - 869max) MBit/s ∼97%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Pro Entry
802.11 a/b/g/n/ac/ax
730 (645min - 824max) MBit/s ∼93%
Apple iMac 27 Mid 2020
Broadcom 802.11ac
723 MBit/s ∼92%
Apple iMac Pro
Broadcom 802.11ac
721 MBit/s ∼92%
Apple iMac 24 M1 2021
802.11 a/b/g/n/ac/ax
713 (591min - 739max) MBit/s ∼91%
iperf3 receive AXE11000
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
802.11 a/b/g/n/ac/ax
957 (935min, 935.29P1 - 971max) MBit/s ∼100%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
802.11 a/b/g/n/ac/ax
874 (522min - 938max) MBit/s ∼91% -9%
Average of class Desktop
  (322 - 1318, n=3, last 2 years)
866 MBit/s ∼90% -10%
Average 802.11 a/b/g/n/ac/ax
  (417 - 1363, n=26)
795 MBit/s ∼83% -17%
iperf3 transmit AXE11000
Average of class Desktop
  (188.4 - 1861, n=3, last 2 years)
971 MBit/s ∼100% +12%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
802.11 a/b/g/n/ac/ax
864 (825min, 832.83P1 - 879max) MBit/s ∼89%
Average 802.11 a/b/g/n/ac/ax
  (498 - 1251, n=26)
848 MBit/s ∼87% -2%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
802.11 a/b/g/n/ac/ax
766 (698min - 785max) MBit/s ∼79% -11%
050100150200250300350400450500550600650700750800850900950Tooltip
; iperf3 receive AXE11000: Ø957 (935-971)
; iperf3 transmit AXE11000: Ø864 (825-879)

Webbkamera

Studio Display har en 12 MP-kamera med ultravidvinkel (f/2.4 bländare) och spårningsläget Center Stage. Denna funktion introducerades med iPad Pro 2021, som också var utrustad med 12 MP-kamera med vidvinkel. Naturligtvis är kvaliteten bättre jämfört med andra bärbara webbkameror, och kameran är mycket väl lämpad för videosamtal. Center Stage-funktionen fungerar också bra och gör det möjligt för användaren att röra sig framför kameran samtidigt som han eller hon håller fokus. Mikrofonerna fungerade också bra i vårt test, och röststyrning via Siri var också pålitlig

ColorChecker
7.7 ∆E
9.3 ∆E
12.9 ∆E
11.1 ∆E
9.6 ∆E
9.2 ∆E
4.3 ∆E
10.7 ∆E
8.8 ∆E
4.8 ∆E
6.5 ∆E
3 ∆E
5.1 ∆E
10.4 ∆E
9.3 ∆E
5.5 ∆E
9.5 ∆E
13.2 ∆E
8.7 ∆E
7.2 ∆E
10.8 ∆E
11.5 ∆E
6.2 ∆E
10.9 ∆E
ColorChecker Apple Mac Studio 2022 M1 Max: 8.59 ∆E min: 2.96 - max: 13.24 ∆E

Inmatningsenheter - stor MagicPad och tangentbord utan bakgrundsbelysning

Apple fortsätter att erbjuda de vanliga inmatningsenheterna, men dessa måste köpas separat från Mac Studio. Den stora fördelen är den perfekta integrationen av Apple, inklusive Touch ID. Den magiska styrplattan fungerar mycket bra och är mycket intuitiv, särskilt om du redan är bekant med att använda den på en MacBook. Magic Mouse fungerar också bra; den enda olägenheten är Lightning -porten för laddning som finns i botten av musen.

Det blir dock lite mer problematiskt med tangentbordet, eftersom tangenternas räckvidd är mycket kort för skrivbordsinmatning, och åtminstone vårt prov av tangentbordet lät lite skramligt när man skrev. Själva tangenttryckningarna är dock exakta och skrivupplevelsen är i princip i nivå med de senaste MacBook Pro-modellerna. En tydlig minuspunkt är dock bristen på bakgrundsbelysning. Även om bekvämlighetsfunktioner som Touch ID är praktiska finns det säkert fortfarande utrymme för förbättringar med tanke på att det här är ett skrivbordstangentbord.

Magic Keyboard med Touch ID och numerisk knappsats
Magic Keyboard med Touch ID och numerisk knappsats
Magic Trackpad och Magic Mouse
Magic Trackpad och Magic Mouse

Skärm - 5K IPS vid 60 Hz

Vi har redan talat om Studio Displays grundspecifikationer, och totalt sett är de tekniska specifikationerna för 60 Hz IPS-skärmen inte hisnande med tanke på det höga priset. Detta tar dock inte bort den fantastiska subjektiva bildkvaliteten, eftersom innehållet är knivskarpt och bilderna helt enkelt ser strålande ut. Men till skillnad från MacBook Pro-modellerna (14 och 16 tum) med de nya Mini LED-panelerna stöds inte HDR-innehåll.

Apple anger en ljusstyrka på upp till 600 nits, något som vi också kan bekräfta i våra mätningar (571 cd/m² i genomsnitt). Med det sagt åtföljs den höga ljusstyrkan också av en hög svartnivå, eftersom 0,58 cd/m² är för högt för en högkvalitativ skärm; som ett resultat är kontrasten endast ~1 000:1. Skärmblödning är dock endast minimalt märkbar, även vid full ljusstyrka, och vi kunde inte upptäcka någon PWM. Dessutom är svarstiderna mycket bra för en normal IPS-panel. Även betraktningsvinkelstabiliteten hos IPS-panelen är mycket bra.

Subpixelgaller
Subpixelgaller
Endast en liten skärmblödning vid full ljusstyrka
Endast en liten skärmblödning vid full ljusstyrka
Stabilitet i betraktningsvinkeln
Stabilitet i betraktningsvinkeln
560
cd/m²
586
cd/m²
588
cd/m²
553
cd/m²
599
cd/m²
578
cd/m²
526
cd/m²
570
cd/m²
578
cd/m²
Distribution av ljusstyrkan
X-Rite i1Pro 2
Max: 599 cd/m² (Nits) Medel: 570.9 cd/m² Minimum: 3.8 cd/m²
Distribution av ljusstyrkan: 88 %
Kontrast: 1033:1 (Svärta: 0.58 cd/m²)
ΔE Color 1.1 | 0.59-29.43 Ø5.4
ΔE Greyscale 1.8 | 0.64-98 Ø5.6
Gamma: 2.21
Apple Studio Display 2022
5120x2880, 27.00
Apple iMac 27 Mid 2020
APPAE32, IPS, 5120x2880, 27.00
Apple iMac Pro
APPAE1E, , 5120x2880, 27.00
Apple iMac 24 M1 2021
IPS, 4480x2520, 23.50
Display
Display P3 Coverage
98.4
98.7
99
97.7
sRGB Coverage
100
100
100
AdobeRGB 1998 Coverage
89.5
88.8
86.6
Response Times
Response Time Grey 50% / Grey 80% *
28.8 ?(14, 14.8)
27.2 ?(12.4, 14.8)
30.4 ?(14, 16.4)
29.2 ?(15.6, 13.6)
Response Time Black / White *
20 ?(12.4, 7.6)
12.4 ?(4.8, 7.6)
18.8 ?(11.2, 7.6)
17.6 ?(10, 7.6)
PWM Frequency
22730 ?(66)
208.3 ?(50)
Screen
Brightness middle
599
529
496
523
Brightness
571
511
468
479
Brightness Distribution
88
88
87
82
Black Level *
0.58
0.48
0.54
0.37
Contrast
1033
1102
919
1414
Colorchecker dE 2000 *
1.1
1.4
3
1.1
Colorchecker dE 2000 max. *
2.2
2.6
5.8
2
Greyscale dE 2000 *
1.8
2.2
2.5
1.5
Gamma
2.21 100%
2.32 95%
2.22 99%
2.16 102%
CCT
6777 96%
6826 95%
6824 95%
6729 97%
Color Space (Percent of AdobeRGB 1998)
80
79.4
Color Space (Percent of sRGB)
100
100
Colorchecker dE 2000 calibrated *
0.9
0.4
Total Average (Program / Settings)

* ... smaller is better

P3-täckning (CalMAN-mätning)
P3-täckning (CalMAN-mätning)

Studio Display täcker P3-färgrymden nästan helt och hållet, men andra referenslägen är också tillgängliga när den är ansluten till Mac-datorer.

Bildåtergivningen är redan från början extremt bra, och bortsett från en minimal blå nyans i gråskalan, som inte syns i praktiken, finns det inget att klaga på. De genomsnittliga DeltaE 2000-avvikelserna för gråskala och alla färger ligger redan en bra bit under det viktiga märket 3. Denna kvalitet bibehålls även när man använder en bärbar Windows-dator som källa.

CalMAN-gråskalor (P3-referensfärgrymd, källa: Mac Studio)
CalMAN-gråskalor (P3-referensfärgrymd, källa: Mac Studio)
CalMAN-mättnad (P3 referensfärgrymd, källa: Mac Studio)
CalMAN-mättnad (P3 referensfärgrymd, källa: Mac Studio)
CalMAN ColorChecker (P3 referensfärgrymd, källa: Mac Studio)
CalMAN ColorChecker (P3 referensfärgrymd, källa: Mac Studio)
CalMAN-gråskalor (P3-referensfärgrymd, källa: Asus Zenbook S 13)
CalMAN-gråskalor (P3-referensfärgrymd, källa: Asus Zenbook S 13)
CalMAN-mättnad (P3 referensfärgrymd, källa: Asus Zenbook S 13)
CalMAN-mättnad (P3 referensfärgrymd, källa: Asus Zenbook S 13)
CalMAN ColorChecker (P3 referensfärgrymd, källa: Asus Zenbook S 13)
CalMAN ColorChecker (P3 referensfärgrymd, källa: Asus Zenbook S 13)

Display Response Times

Display response times show how fast the screen is able to change from one color to the next. Slow response times can lead to afterimages and can cause moving objects to appear blurry (ghosting). Gamers of fast-paced 3D titles should pay special attention to fast response times.
       Response Time Black to White
20 ms ... rise ↗ and fall ↘ combined↗ 12.4 ms rise
↘ 7.6 ms fall
The screen shows good response rates in our tests, but may be too slow for competitive gamers.
In comparison, all tested devices range from 0.8 (minimum) to 240 (maximum) ms. » 30 % of all devices are better.
This means that the measured response time is better than the average of all tested devices (23.3 ms).
       Response Time 50% Grey to 80% Grey
28.8 ms ... rise ↗ and fall ↘ combined↗ 14 ms rise
↘ 14.8 ms fall
The screen shows relatively slow response rates in our tests and may be too slow for gamers.
In comparison, all tested devices range from 0.692 (minimum) to 636 (maximum) ms. » 25 % of all devices are better.
This means that the measured response time is better than the average of all tested devices (36.7 ms).

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM not detected

In comparison: 52 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 21751 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Prestanda - Mac Studio med M1 Max

Mac Studio finns i två grundkonfigurationer, en med M1 Max SoC, som vi känner igen från MacBooks (med antingen 24 eller 32 GPU-kärnor), och den andra med den nya M1 Ultra. M1 Ultra kombinerar två M1 Max SoC:er, något som Apple kallar Ultra Fusion. Detta fördubblar antalet CPU- och GPU-kärnor

Testkonfiguration för Mac Studio
Testkonfiguration för Mac Studio
M1 Max SoC (bild: Apple)
M1 Max SoC (bild: Apple)
M1 Ultra SoC (bild: Apple)
M1 Ultra SoC (bild: Apple)

Totalt kan du välja mellan fyra SoC-modeller, men endast M1 Ultra erbjuder möjligheten att få upp till 128 GB RAM-minne. Lagringskapaciteten slutar vid 8 TB, och återigen tar Apple mycket betalt för uppgraderingar: Den bästa Mac Studio-modellen (M1 Ultra, 128 GB RAM och 8 TB SSD-lagring) kostar 9 200 euro (~9 608 dollar).

När det gäller ren prestanda är det ingen skillnad mellan Mac Studio och Mac Studio.MacBook Pro 16 med M1 Max, men skrivbordsmaskinen avstår från MacBooks ytterligare prestandalägen (prestandaläge och tyst läge); ett tyst läge i synnerhet hade dock kanske inte varit ett dåligt val med tanke på de ständigt igångsatta fläktarna. Precis som i vår recension av MacBook Pro 16 kan vi få ut en maximal förbrukning på cirka 84 watt (paketenergi) ur M1 Max med 32 GPU-kärnor, där CPU:n kräver maximalt 30 watt och GPU:n maximalt 44 watt. Prestandan bibehålls också på en konstant nivå vid ihållande belastning. Eftersom fläkten fortfarande har mycket utrymme antar vi att M1 Ultras cirka 170 watt också kan kylas på ett adekvat sätt, men de två fläktarna kommer troligen att ha mycket mer arbete att göra då.

Processor - M1 med 10 kärnor

När det gäller processorn kan vi fatta oss kort eftersom vi redan känner till M1 (oavsett om det är Pro- eller Max-versionen) med 10 kärnor mycket väl, och vi har just analyserat den i vår omfattande Effektivitetsartikel om nuvarande mobila processorer. Processorn består av totalt tre kluster, ett effektivitetskluster med 2 kärnor samt två prestandakluster med 4 kärnor vardera. Kärnorna har inte stöd för Hyper-Threading och kan därför "bara" bearbeta 10 trådar parallellt.

Trots detta är prestandan mycket bra och i nivå med andra mobila processorer som förbrukar ännu mer ström. Detta är dock också den knepiga delen, eftersom Mac Studio inte är en bärbar dator. Även om effektiviteten fortfarande är mycket god är M1 Max klart sämre än andra stationära processorer och mobila processorer när det gäller prestanda.

Saker och ting skulle se annorlunda ut för M1 Ultra om vi antar att den har dubbelt så hög prestanda. Vi använder Cinebench R23 för jämförelsen, eftersom detta riktmärke körs nativt på Mac (R15 och R20 måste emuleras via Rosetta 2). Den 20-kärniga CPU:n med en förbrukning på ~60 watt skulle vara snabbare än denIntel Core i7-12700H med cirka 120 watt här.

Cinebench R15 Multi endurance test

0205410615820102512301435164018452050225524602665287030753280348536903895Tooltip
Apple Mac Studio 2022 M1 Max Apple M1 Max: Ø1691 (1678.91-1695.2)
Apple iMac 27 Mid 2020 Intel Core i9-10910: Ø2171 (2137.21-2302.16)
Apple iMac Pro Intel Xeon W-2145; Win10: Ø1694 (1676.31-1706.48)
Apple iMac Pro Intel Xeon W-2145; macOS: Ø1687 (1658.31-1695.42)
Apple iMac 24 M1 2021 Apple M1: Ø1068 (1047.92-1074)
Intel Core i9-12900K Intel Core i9-12900K: Ø3987 (3920.42-4037.55)
Lenovo Legion 5 Pro 16 G7 i7 RTX 3070Ti Intel Core i7-12700H: Ø2829 (2783-2902.76)
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max Apple M1 Max; Rosetta 2: Ø1687 (1667.29-1693.05)
CPU Performance Rating: Percent
Cinebench R23: Multi Core | Single Core
Cinebench R20: CPU (Multi Core) | CPU (Single Core)
Cinebench R15: CPU Multi 64Bit | CPU Single 64Bit
Blender: v2.79 BMW27 CPU
Geekbench 5.4: Multi-Core | Single-Core
CPU Performance Rating
Intel Core i9-12900K
Intel Core i9-12900K
98.5 pt ∼99%
Lenovo Legion 5 Pro 16 G7 i7 RTX 3070Ti
Intel Core i7-12700H
80.9 pt ∼81%
Apple iMac 27 Mid 2020 -2!
Intel Core i9-10910
64.3 pt ∼64%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max
61.2 pt ∼61%
Average Apple M1 Max
 
61.1 pt ∼61%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max
60.9 pt ∼61%
Apple iMac Pro -7!
Intel Xeon W-2145
51.7 pt ∼52%
Apple iMac 24 M1 2021 -1!
Apple M1
50.5 pt ∼51%
Average of class Desktop
 
38.9 pt ∼39%
Cinebench R23 / Multi Core
Intel Core i9-12900K
Intel Core i9-12900K
27005 Points ∼100% +118%
Lenovo Legion 5 Pro 16 G7 i7 RTX 3070Ti
Intel Core i7-12700H
19250 Points ∼71% +55%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max
12396 Points ∼46%
Average Apple M1 Max
  (12385 - 12396, n=3)
12389 Points ∼46% 0%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max
12385 Points ∼46% 0%
Average of class Desktop
  (1183 - 25245, n=38, last 2 years)
7803 Points ∼29% -37%
Apple iMac 24 M1 2021
Apple M1
7802 Points ∼29% -37%
Cinebench R23 / Single Core
Intel Core i9-12900K
Intel Core i9-12900K
1998 Points ∼100% +30%
Lenovo Legion 5 Pro 16 G7 i7 RTX 3070Ti
Intel Core i7-12700H
1819 Points ∼91% +18%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max
1536 Points ∼77%
Average Apple M1 Max
  (1530 - 1536, n=3)
1533 Points ∼77% 0%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max
1530 Points ∼77% 0%
Apple iMac 24 M1 2021
Apple M1
1508 Points ∼75% -2%
Average of class Desktop
  (438 - 2011, n=36, last 2 years)
1241 Points ∼62% -19%
Cinebench R20 / CPU (Multi Core)
Intel Core i9-12900K
Intel Core i9-12900K
10240 Points ∼100% +272%
Lenovo Legion 5 Pro 16 G7 i7 RTX 3070Ti
Intel Core i7-12700H
7382 Points ∼72% +168%
Apple iMac 27 Mid 2020
Intel Core i9-10910
5196 Points ∼51% +89%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max
2753 Points ∼27%
Average Apple M1 Max
  (2735 - 2753, n=3)
2746 Points ∼27% 0%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max
2735 Points ∼27% -1%
Average of class Desktop
  (304 - 9630, n=45, last 2 years)
2518 Points ∼25% -9%
Apple iMac 24 M1 2021
Apple M1
2101 Points ∼21% -24%
Cinebench R20 / CPU (Single Core)
Intel Core i9-12900K
Intel Core i9-12900K
766 Points ∼100% +94%
Lenovo Legion 5 Pro 16 G7 i7 RTX 3070Ti
Intel Core i7-12700H
696 Points ∼91% +76%
Apple iMac 27 Mid 2020
Intel Core i9-10910
501 Points ∼65% +27%
Average of class Desktop
  (156 - 777, n=45, last 2 years)
430 Points ∼56% +9%
Apple iMac 24 M1 2021
Apple M1
402 Points ∼52% +2%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max
395 Points ∼52%
Average Apple M1 Max
  (390 - 395, n=3)
393 Points ∼51% -1%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max
390 Points ∼51% -1%
Cinebench R15 / CPU Multi 64Bit
Intel Core i9-12900K
Intel Core i9-12900K
4057 Points ∼100% +140%
Lenovo Legion 5 Pro 16 G7 i7 RTX 3070Ti
Intel Core i7-12700H
2903 (2783min - 2902.76max) Points ∼72% +72%
Apple iMac 27 Mid 2020
Intel Core i9-10910
2302 (2137min - 2302max) Points ∼57% +36%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max
1693 (1667min - 1693max) Points ∼42% 0%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max
1691 (1678.91min, 1679.66P1 - 1695.2max) Points ∼42%
Average Apple M1 Max
  (1689 - 1693, n=3)
1691 Points ∼42% 0%
Apple iMac Pro
Intel Xeon W-2145
1686 Points ∼42% 0%
Apple iMac Pro
Intel Xeon W-2145
1678 Points ∼41% -1%
Apple iMac 24 M1 2021
Apple M1
1074 (1048min - 1074max) Points ∼26% -36%
Average of class Desktop
  (204 - 3473, n=47, last 2 years)
1067 Points ∼26% -37%
Cinebench R15 / CPU Single 64Bit
Intel Core i9-12900K
Intel Core i9-12900K
286 Points ∼100% +43%
Lenovo Legion 5 Pro 16 G7 i7 RTX 3070Ti
Intel Core i7-12700H
263 Points ∼92% +32%
Apple iMac 27 Mid 2020
Intel Core i9-10910
215 Points ∼75% +8%
Apple iMac 24 M1 2021
Apple M1
206 Points ∼72% +3%
Average Apple M1 Max
  (197 - 210, n=3)
202 Points ∼71% +1%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max
200 Points ∼70%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max
197 Points ∼69% -1%
Apple iMac Pro
Intel Xeon W-2145
177 Points ∼62% -11%
Average of class Desktop
  (63.1 - 292, n=45, last 2 years)
174.7 Points ∼61% -13%
Blender / v2.79 BMW27 CPU
Average of class Desktop
  (128.3 - 3032, n=44, last 2 years)
898 Seconds * ∼100% -380%
Apple iMac 27 Mid 2020
Intel Core i9-10910
208 Seconds * ∼23% -11%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max
189 Seconds * ∼21% -1%
Average Apple M1 Max
  (187 - 190, n=3)
188.7 Seconds * ∼21% -1%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max
187 Seconds * ∼21%
Lenovo Legion 5 Pro 16 G7 i7 RTX 3070Ti
Intel Core i7-12700H
171 Seconds * ∼19% +9%
Intel Core i9-12900K
Intel Core i9-12900K
121.1 Seconds * ∼13% +35%
Geekbench 5.4 / Multi-Core
Intel Core i9-12900K
Intel Core i9-12900K
17854 Points ∼100% +41%
Lenovo Legion 5 Pro 16 G7 i7 RTX 3070Ti
Intel Core i7-12700H
12981 Points ∼73% +2%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max
12708 Points ∼71% 0%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max
12697 Points ∼71%
Average Apple M1 Max
  (12563 - 12708, n=3)
12656 Points ∼71% 0%
Apple iMac 27 Mid 2020
Intel Core i9-10910
10244 Points ∼57% -19%
Apple iMac 24 M1 2021
Apple M1
7695 Points ∼43% -39%
Average of class Desktop
  (1198 - 17698, n=44, last 2 years)
5568 Points ∼31% -56%
Geekbench 5.4 / Single-Core
Intel Core i9-12900K
Intel Core i9-12900K
2042 Points ∼100% +14%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max
1795 Points ∼88%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max
1782 Points ∼87% -1%
Average Apple M1 Max
  (1764 - 1795, n=3)
1780 Points ∼87% -1%
Lenovo Legion 5 Pro 16 G7 i7 RTX 3070Ti
Intel Core i7-12700H
1746 Points ∼86% -3%
Apple iMac 24 M1 2021
Apple M1
1737 Points ∼85% -3%
Apple iMac 27 Mid 2020
Intel Core i9-10910
1381 Points ∼68% -23%
Average of class Desktop
  (388 - 1969, n=44, last 2 years)
1216 Points ∼60% -32%

* ... smaller is better

Cinebench R15 CPU Multi 64Bit
1691 Points
Cinebench R15 OpenGL 64Bit
94.5 fps
Cinebench R15 Ref. Match 64Bit
99.5 %
Cinebench R15 CPU Single 64Bit
200 Points
Hjälp

Systemprestanda

Mac Studio med M1 Max är också en extremt snabb maskin och vi märkte inga problem under hela testperioden. Äldre appar för Intel Macs emuleras smidigt via Rosetta 2, och detta brukar fungera mycket bra, men prestandan kan vara lite lägre här än med nativeappar.

Ett mycket bra exempel på detta är Adobe-programmen Photoshop och Premiere Pro, som vi kör PugetBench-testerna med. Benchmarks fungerar bara med de emulerade Intel-versionerna, som också går bra, men de inhemska M1-versionerna är betydligt snabbare och mer responsiva överlag. Benchmarkresultaten bör därför ses med viss försiktighet.

Skrivbordet Apple presterar dock bra och som förväntat i de inhemska riktmärkena som CrossMark eller Browser Benchmarks.

CrossMark: Overall | Productivity | Creativity | Responsiveness
Blackmagic RAW Speed Test: 12:1 8K Metal | 12:1 8K CPU
Photoshop PugetBench: Overall Score
Premiere Pro PugetBench: Overall Score
Photoshop PugetBench: Filter Score | General Score | GPU Score
Premiere Pro PugetBench: GPU | Live Playback | Export
Jetstream 2: Total Score
WebXPRT 3: ---
Speedometer 2.0: Result
CrossMark / Overall
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
1621 Points ∼100%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
1615 Points ∼100% 0%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (1586 - 1621, n=2)
1604 Points ∼99% -1%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
1586 Points ∼98% -2%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
1556 Points ∼96% -4%
Average of class Desktop
  (446 - 2308, n=14, last 2 years)
1357 Points ∼84% -16%
CrossMark / Productivity
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
1385 Points ∼100%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
1379 Points ∼100% 0%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (1361 - 1385, n=2)
1373 Points ∼99% -1%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
1361 Points ∼98% -2%
Average of class Desktop
  (518 - 2169, n=14, last 2 years)
1346 Points ∼97% -3%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
1342 Points ∼97% -3%
CrossMark / Creativity
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
2160 Points ∼100% 0%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
2153 Points ∼100%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (2102 - 2153, n=2)
2128 Points ∼99% -1%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
2102 Points ∼97% -2%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
2054 Points ∼95% -5%
Average of class Desktop
  (392 - 2495, n=14, last 2 years)
1421 Points ∼66% -34%
CrossMark / Responsiveness
Average of class Desktop
  (419 - 2203, n=14, last 2 years)
1242 Points ∼100% +12%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
1107 Points ∼89%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (1080 - 1107, n=2)
1094 Points ∼88% -1%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
1087 Points ∼88% -2%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
1080 Points ∼87% -2%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
1055 Points ∼85% -5%
Blackmagic RAW Speed Test / 12:1 8K Metal
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
202 fps ∼100% +1%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
202 fps ∼100% +1%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (200 - 202, n=2)
201 fps ∼100% +1%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
200 fps ∼99%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
163 fps ∼81% -18%
Average of class Desktop
  (56 - 200, n=2, last 2 years)
128 fps ∼63% -36%
Apple iMac 24 M1 2021
M1 8-Core GPU, M1, Apple SSD AP0512
56 fps ∼28% -72%
Blackmagic RAW Speed Test / 12:1 8K CPU
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
30 fps ∼100%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (29 - 30, n=2)
29.5 fps ∼98% -2%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
29 fps ∼97% -3%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
29 fps ∼97% -3%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
27 fps ∼90% -10%
Average of class Desktop
  (17 - 30, n=2, last 2 years)
23.5 fps ∼78% -22%
Apple iMac 24 M1 2021
M1 8-Core GPU, M1, Apple SSD AP0512
17 fps ∼57% -43%
Photoshop PugetBench / Overall Score
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
989 Points ∼100%
Average of class Desktop
  (580 - 1422, n=6, last 2 years)
947 Points ∼96% -4%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (809 - 989, n=2)
899 Points ∼91% -9%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
809 Points ∼82% -18%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
796 Points ∼80% -20%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
694 Points ∼70% -30%
Apple Mac Mini Late 2020 Entry (M1, 8GB)
M1 8-Core GPU, M1, Apple SSD AP0256
580 Points ∼59% -41%
Premiere Pro PugetBench / Overall Score
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
1167 Points ∼100% +35%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
1080 Points ∼93% +25%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (862 - 1080, n=2)
971 Points ∼83% +13%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
862 Points ∼74%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
748 Points ∼64% -13%
Average of class Desktop
  (146 - 862, n=4, last 2 years)
571 Points ∼49% -34%
Photoshop PugetBench / Filter Score
Average of class Desktop
  (62.1 - 171.5, n=6, last 2 years)
106.6 Points ∼100% +6%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
100.6 Points ∼94%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (75.2 - 100.6, n=2)
87.9 Points ∼82% -13%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
77.5 Points ∼73% -23%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
75.2 Points ∼71% -25%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
69.1 Points ∼65% -31%
Apple Mac Mini Late 2020 Entry (M1, 8GB)
M1 8-Core GPU, M1, Apple SSD AP0256
62.1 Points ∼58% -38%
Photoshop PugetBench / General Score
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
97.2 Points ∼100%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (86.5 - 97.2, n=2)
91.9 Points ∼95% -5%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
86.5 Points ∼89% -11%
Average of class Desktop
  (53.8 - 112.8, n=6, last 2 years)
82.7 Points ∼85% -15%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
81.7 Points ∼84% -16%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
69.7 Points ∼72% -28%
Apple Mac Mini Late 2020 Entry (M1, 8GB)
M1 8-Core GPU, M1, Apple SSD AP0256
53.8 Points ∼55% -45%
Photoshop PugetBench / GPU Score
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
108.1 Points ∼100%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (98.5 - 108.1, n=2)
103.3 Points ∼96% -4%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
98.5 Points ∼91% -9%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
95 Points ∼88% -12%
Average of class Desktop
  (64 - 133.4, n=6, last 2 years)
92.4 Points ∼85% -15%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
78.8 Points ∼73% -27%
Apple Mac Mini Late 2020 Entry (M1, 8GB)
M1 8-Core GPU, M1, Apple SSD AP0256
64 Points ∼59% -41%
Premiere Pro PugetBench / GPU
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
55.8 Points ∼100%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (54.8 - 55.8, n=2)
55.3 Points ∼99% -1%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
54.8 Points ∼98% -2%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
51 Points ∼91% -9%
Average of class Desktop
  (8.6 - 71.6, n=4, last 2 years)
40.2 Points ∼72% -28%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
33.7 Points ∼60% -40%
Premiere Pro PugetBench / Live Playback
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
215.7 Points ∼100% +103%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
203.1 Points ∼94% +92%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (106 - 216, n=2)
160.9 Points ∼75% +52%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
145 Points ∼67% +37%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
106 Points ∼49%
Average of class Desktop
  (19.8 - 106, n=4, last 2 years)
64.4 Points ∼30% -39%
Premiere Pro PugetBench / Export
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
90.9 Points ∼100%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
90.4 Points ∼99% -1%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (53.2 - 90.9, n=2)
72.1 Points ∼79% -21%
Average of class Desktop
  (9.4 - 90.9, n=4, last 2 years)
56 Points ∼62% -38%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
53.2 Points ∼59% -41%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
40.7 Points ∼45% -55%
Jetstream 2 / Total Score
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
215 Points ∼100%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (215 - 215, n=2)
215 Points ∼100% 0%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
214.5 Points ∼100% 0%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
213.5 Points ∼99% -1%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
212.5 Points ∼99% -1%
Apple iMac 27 Mid 2020
Radeon RX 5700 XT (Desktop), i9-10910, Apple SSD AP1024
203.1 Points ∼94% -6%
Apple Mac Mini Late 2020 Entry (M1, 8GB)
M1 8-Core GPU, M1, Apple SSD AP0256
177.3 Points ∼82% -18%
Apple iMac 24 M1 2021
M1 8-Core GPU, M1, Apple SSD AP0512
175.4 Points ∼82% -18%
Average of class Desktop
  (59.9 - 215, n=17, last 2 years)
139.1 Points ∼65% -35%
WebXPRT 3 /
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
366 Points ∼100%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
360 Points ∼98% -2%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (350 - 366, n=2)
358 Points ∼98% -2%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
350 Points ∼96% -4%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
342 Points ∼93% -7%
Apple Mac Mini Late 2020 Entry (M1, 8GB)
M1 8-Core GPU, M1, Apple SSD AP0256
293 Points ∼80% -20%
Apple iMac 24 M1 2021
M1 8-Core GPU, M1, Apple SSD AP0512
280 Points ∼77% -23%
Apple iMac 27 Mid 2020
Radeon RX 5700 XT (Desktop), i9-10910, Apple SSD AP1024
236 Points ∼64% -36%
Average of class Desktop
  (83.2 - 366, n=43, last 2 years)
206 Points ∼56% -44%
Speedometer 2.0 / Result
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
349 runs/min ∼100%
Average Apple M1 Max, Apple M1 Max 32-Core GPU
  (272 - 349, n=2)
311 runs/min ∼89% -11%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
282 runs/min ∼81% -19%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
M1 Pro 16-Core GPU, M1 Pro, Apple SSD AP1024R
276 runs/min ∼79% -21%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
272 runs/min ∼78% -22%
Apple Mac Mini Late 2020 Entry (M1, 8GB)
M1 8-Core GPU, M1, Apple SSD AP0256
219 runs/min ∼63% -37%
Apple iMac 24 M1 2021
M1 8-Core GPU, M1, Apple SSD AP0512
215 runs/min ∼62% -38%
Average of class Desktop
  (71.7 - 349, n=5, last 2 years)
203 runs/min ∼58% -42%
Apple iMac 27 Mid 2020
Radeon RX 5700 XT (Desktop), i9-10910, Apple SSD AP1024
161 runs/min ∼46% -54%

Lagring

Amorft skivmärke
Amorft skivmärke

Alla versioner av Mac Studio använder snabba PCIe 4.0 SSD-enheter, och vår testenhet är utrustad med en 2 TB-enhet som fortfarande erbjuder 1,98 TB tillgängligt lagringsutrymme för användaren efter den första starten. Enheten uppnår mycket höga överföringshastigheter i riktmärkena och lämnar inget utrymme för kritik här. M1 Max-versionen av Mac Studio levereras som standard med en 512 GB SSD, tilläggskostnaden för 2 TB-versionen är 690 euro (~721 dollar) och uppgraderingen till 8 TB kostar till och med 2 760 euro (~2 882 dollar). Ytterligare SSD-jämförelser finns tillgängliga här.

Mac Studio erbjuder en modulär SSD och till och med ytterligare en SSD-plats, men den kan än så länge inte användas för en expansion. Dessutom måste du göra en hel del pyssel och demontering (inklusive att ta bort strömförsörjningen) för att ens komma åt SSD:n.

Grafikkort

32-kärnig GPU i M1 Max har fyra kluster med 8 GPU-kärnor vardera, vilket kan förbruka upp till 44 watt. Återigen är prestandan i nivå med MacBook Pro 16 med M1 Max, men på grund av begränsningen till 60 Hz är vissa benchmarkresultat (t.ex. 3DMark Wild Life Extreme) endast meningsfulla i Unlimited-läge. I de syntetiska testerna är GPU:n delvis i nivå med enGeForce RTX 3070 som dock förbrukar betydligt mer ström.

Fördelen med GPU:n är förstås det delade minnet, vilket innebär att mycket mer VRAM är tillgängligt för stora projekt. Spelandet fortsätter att vara en utmaning. Vissa titlar körs via Rosetta 2, medan andra körs nativt, och det finns ytterligare lösningar, till exempel CrossWare, som gör det möjligt att spela Windows-titlar, till exempel The Wichter 3. Vi hänvisar dock till våra recensioner avMacBook Pro 16ochMacBook Pro 14 här, där vi har fördjupat oss mer intensivt i det här ämnet.

3DMark
Wild Life Extreme Unlimited
Lenovo Legion 7 16ACHg6
NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop GPU, AMD Ryzen 9 5900HX
22308 Points ∼100% +10%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max 32-Core GPU, Apple M1 Max
20293 Points ∼91%
Average Apple M1 Max 32-Core GPU
  (20228 - 20293, n=2)
20261 Points ∼91% 0%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max 32-Core GPU, Apple M1 Max
20228 Points ∼91% 0%
Acer Predator Helios 300 PH315-53-786B
NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU, Intel Core i7-10750H
20036 Points ∼90% -1%
Average of class Desktop
  (2553 - 46562, n=4, last 2 years)
18614 Points ∼83% -8%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
Apple M1 Max 24-Core GPU, Apple M1 Max
15730 Points ∼71% -22%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
Apple M1 Pro 16-Core GPU, Apple M1 Pro
10352 Points ∼46% -49%
Wild Life Unlimited Score
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max 32-Core GPU, Apple M1 Max
72116 Points ∼100%
Average Apple M1 Max 32-Core GPU
 
72116 Points ∼100% 0%
Lenovo Legion 7 16ACHg6
NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop GPU, AMD Ryzen 9 5900HX
68156 Points ∼95% -5%
Average of class Desktop
  (2773 - 118439, n=9, last 2 years)
59883 Points ∼83% -17%
Acer Predator Helios 300 PH315-53-786B
NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU, Intel Core i7-10750H
56821 Points ∼79% -21%
Apple iMac 24 M1 2021
Apple M1 8-Core GPU, Apple M1
18117 Points ∼25% -75%
Geekbench 5.4
OpenCL Score
Lenovo Legion 7 16ACHg6
NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop GPU, AMD Ryzen 9 5900HX
127545 Points ∼100% +98%
Acer Predator Helios 300 PH315-53-786B
NVIDIA GeForce RTX 3070 Laptop GPU, Intel Core i7-10750H
107245 Points ∼84% +67%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max 32-Core GPU, Apple M1 Max
64407 Points ∼50%
Average Apple M1 Max 32-Core GPU
  (60482 - 64407, n=2)
62445 Points ∼49% -3%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max 32-Core GPU, Apple M1 Max
60482 Points ∼47% -6%
Apple iMac 27 Mid 2020
AMD Radeon RX 5700 XT (Desktop), Intel Core i9-10910
56327 Points ∼44% -13%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
Apple M1 Max 24-Core GPU, Apple M1 Max
51568 Points ∼40% -20%
Average of class Desktop
  (1362 - 242815, n=47, last 2 years)
51123 Points ∼40% -21%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
Apple M1 Pro 16-Core GPU, Apple M1 Pro
37867 Points ∼30% -41%
Apple iMac 24 M1 2021
Apple M1 8-Core GPU, Apple M1
19323 Points ∼15% -70%
Metal Score
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max 32-Core GPU, Apple M1 Max
67868 Points ∼100%
Average Apple M1 Max 32-Core GPU
 
67868 Points ∼100%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
Apple M1 Max 24-Core GPU, Apple M1 Max
58191 Points ∼86%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
Apple M1 Pro 16-Core GPU, Apple M1 Pro
42115 Points ∼62%
Apple iMac 24 M1 2021
Apple M1 8-Core GPU, Apple M1
21897 Points ∼32%
Average of class Desktop
  (last 2 years)
21897 Points ∼32%
GFXBench
2560x1440 Aztec Ruins High Tier Offscreen
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max 32-Core GPU, Apple M1 Max
310.3 fps ∼100% +1%
Average Apple M1 Max 32-Core GPU
  (309 - 310, n=2)
309 fps ∼100% 0%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max 32-Core GPU, Apple M1 Max
308.5 fps ∼99%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
Apple M1 Max 24-Core GPU, Apple M1 Max
240 fps ∼77% -22%
Apple iMac 27 Mid 2020
AMD Radeon RX 5700 XT (Desktop), Intel Core i9-10910
188.4 fps ∼61% -39%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
Apple M1 Pro 16-Core GPU, Apple M1 Pro
166 fps ∼53% -46%
Average of class Desktop
  (6.5 - 309, n=7, last 2 years)
115.3 fps ∼37% -63%
Apple iMac 24 M1 2021
Apple M1 8-Core GPU, Apple M1
81.4 fps ∼26% -74%
1920x1080 Aztec Ruins Normal Tier Offscreen
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max 32-Core GPU, Apple M1 Max
752 fps ∼100% +5%
Average Apple M1 Max 32-Core GPU
  (718 - 752, n=2)
735 fps ∼98% +2%
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max 32-Core GPU, Apple M1 Max
718.4 fps ∼96%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
Apple M1 Max 24-Core GPU, Apple M1 Max
636 fps ∼85% -11%
Apple iMac 27 Mid 2020
AMD Radeon RX 5700 XT (Desktop), Intel Core i9-10910
493.2 fps ∼66% -31%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
Apple M1 Pro 16-Core GPU, Apple M1 Pro
436 fps ∼58% -39%
Average of class Desktop
  (17.5 - 718, n=7, last 2 years)
289 fps ∼38% -60%
Apple iMac 24 M1 2021
Apple M1 8-Core GPU, Apple M1
216.1 fps ∼29% -70%
1920x1080 Car Chase Offscreen
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple M1 Max 32-Core GPU, Apple M1 Max
450.7 fps ∼100%
Average Apple M1 Max 32-Core GPU
  (424 - 451, n=2)
437 fps ∼97% -3%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
Apple M1 Max 32-Core GPU, Apple M1 Max
424.2 fps ∼94% -6%
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
Apple M1 Max 24-Core GPU, Apple M1 Max
416 fps ∼92% -8%
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
Apple M1 Pro 16-Core GPU, Apple M1 Pro
345 fps ∼77% -23%
Average of class Desktop
  (18.3 - 451, n=4, last 2 years)
200 fps ∼44% -56%
Apple iMac 24 M1 2021
Apple M1 8-Core GPU, Apple M1
177.3 fps ∼39% -61%
låg med. hög ultraQHD4K
Shadow of the Tomb Raider (2018) 139 104 97 88 61 33
Total War: Three Kingdoms (2019) 293 131 83 60 39 20
Borderlands 3 (2019) 67.4 53.2 46.1 39.6 33 20.6

Utsläpp - Mac Studios fläktar går kontinuerligt

Bullerutsläpp

Mac Studios inre struktur (bild: Apple)
Mac Studios inre struktur (bild: Apple)

Den övre halvan av Mac Studio är helt upptagen av kylsystemet, som består av två fläktar och en enorm kylfläns. Vi upplevde inget irriterande fläktljud i vår recensionsenhet som vissa rapporter har nämnt, men de två fläktarna går alltid på ett konstant 1 300 varv per minut. Detta är definitivt imponerande eftersom det inte förändras ens efter en timmes maximal belastning (SoC-temperatur ~78 °C (~172 °F)), men vi är inte säkra på om detta verkligen skulle vara nödvändigt även vid lätt belastning, särskilt vid en direkt jämförelse med MacBook Pro 16 M1 Max, som ofta körs tyst. Ett valfritt energisparläge som på MBP, vilket resulterade i att fläktarna avaktiverades, hade säkert varit användbart här. Även om det konstanta ljudet inte på något sätt är irriterande med strax under 29 dB(A) är det hörbart, och med ett så effektivt chip framstår det konstanta ljudet som lite onödigt. De två fläktarna kan nå maximalt 3 500 varv per minut, men vi kunde bara hantera detta med hjälp av en extra programvara. Den lilla kuben blir ganska högljudd med 59,1 dB(A) här, och det överträffar också de flesta fullfjädrade bärbara speldatorer.

Mac Studio med M1 Ultra använder samma fläktar, men i stället för en kylfläns i aluminium kommer den med en kylfläns i koppar, vilket är anledningen till att vikten också är betydligt högre. Studio Display har visserligen också två fläktar, men de är inte hörbara.

Ljudnivå

Låg belastning
28.8 / 28.8 / 28.8 dB(A)
Hög belastning
28.8 / 28.8 dB(A)
  red to green bar
 
 
30 dB
tyst
40 dB(A)
hörbar
50 dB(A)
högt ljud
 
min: dark, med: mid, max: light   Earthworks M23R, Arta (15 cm avstånd)   environment noise: 23.8 dB(A)
dB(A) 0102030405060708090Deep BassMiddle BassHigh BassLower RangeMidsHigher MidsLower HighsMid HighsUpper HighsSuper Highs203833382530.828.632.83124.923.228.94026.227.230.15027.526.326.46324.621.7268023.519.624.71002416.723.212523.517.224.316022.514.922.220023.217.32325024.619.224.131526.414.525.64002510.925.650019.710.618.963018.61318.780019.89.819.4100017.710.617.712501710.717.2160014.910.814.3200012.910.812.1250011.71111.6315011.311.611.7400011.511.811.65000121211.9630012.31212.3800012.212.212.11000012.512.312.21250012.412.212.3160001211.712.2SPL28.823.828.7N1.10.51.1median 17median 12median 17.2Delta524.9hearing rangehide median Fan NoiseApple Mac Studio 2022 M1 Max
Apple Mac Studio 2022 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
Apple iMac 27 Mid 2020
Radeon RX 5700 XT (Desktop), i9-10910, Apple SSD AP1024
Apple iMac Pro
Pro Vega 56, W-2145
Apple iMac 24 M1 2021
M1 8-Core GPU, M1, Apple SSD AP0512
Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Max
M1 Max 32-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP2048R
Apple MacBook Pro 14 2021 M1 Max 24-Core GPU
M1 Max 24-Core GPU, M1 Max, Apple SSD AP0512
Noise
-18%
-23%
-0%
-13%
-9%
off / environment *
23.8
29.1
-22%
29.1
-22%
24.2
-2%
24.2
-2%
24.8
-4%
Idle Minimum *
28.8
29.7
-3%
29.8
-3%
24.2
16%
24.2
16%
24.8
14%
Idle Average *
28.8
29.7
-3%
29.8
-3%
24.2
16%
24.2
16%
24.8
14%
Idle Maximum *
28.8
29.7
-3%
29.8
-3%
24.2
16%
24.2
16%
24.8
14%
Load Average *
28.8
35
-22%
39.7
-38%
25
13%
42.9
-49%
30.4
-6%
Witcher 3 ultra *
28.8
35
-22%
39.5
-37%
35.8
-24%
Load Maximum *
28.8
43.6
-51%
47.9
-66%
46
-60%
42.9
-49%
49.5
-72%

* ... smaller is better

Temperatur

Självklart är yttemperaturen inte lika viktig för stationära datorer och bildskärmar som för bärbara datorer, men vi kan också ge klartecken här eftersom det inte blir riktigt varmt ändå. Ovansidan av Mac Studio värms upp till cirka 36 °C i stresstestet, eftersom kylflänsen ligger direkt under den. Vi registrerar cirka 40 °C (~104 °F) direkt vid fläktutloppet, vilket innebär att allt är inom säkra gränser. Studio Display visar också en hotspot på baksidan, men 30 °C (~86 °F) är helt okej

Mac Studios yttemperaturer - (stresstest)
Mac Studios yttemperaturer - (stresstest)
Mac Studios yttemperaturer - (stresstest)
Mac Studios yttemperaturer - (stresstest)
Mac Studios yttemperaturer - (Display)
Mac Studios yttemperaturer - (Display)
Mac Studios yttemperaturer - (Display)
Mac Studios yttemperaturer - (Display)

Högtalare

Låt oss börja med själva Mac Studio, som också har en integrerad högtalare. Den är inte alls dålig och kan säkert konkurrera med vissa bärbara datorer, men den kommer naturligtvis inte i närheten av Studio Displays ljudkvalitet.

Apple har installerat ett system med sex högtalare och 3D-ljudstöd i Display, vilket också i princip är vad vi har sett i MacBook Pro 16. Faktum är att mätresultaten också är väldigt lika, men subjektivt sett har Display naturligtvis fördelen av att ha ett större hölje, och ljudet verkar lite kraftfullare samt bredare. Överlag är ljudprestandan verkligen mycket bra, och de flesta användare kommer förmodligen att kunna klara sig utan externa högtalare.

dB(A) 0102030405060708090Deep BassMiddle BassHigh BassLower RangeMidsHigher MidsLower HighsMid HighsUpper HighsSuper Highs203337.42528.634.83123.231.34027.231.75026.332.76321.728.78019.627.410016.742.912517.251.716014.950.320017.351.125019.251.631514.556.540010.959.750010.658.16301360.48009.865.5100010.664.4125010.765.6160010.865.8200010.866.525001167.1315011.663.4400011.868.150001269.463001264.6800012.260.91000012.361.31250012.262.21600011.763.6SPL23.877.6N0.541.1median 12median 62.2Delta25.53339.828.628.523.225.327.234.826.344.821.757.619.663.416.774.517.27914.972.917.375.419.273.614.575.110.97610.675.21376.39.874.810.67210.769.510.866.310.872.7117611.673.411.86712731268.912.273.512.371.812.272.611.770.423.8850.573.7median 12median 73.422.126.325.821.422.12624.925.127.622.532.523.448.72655.818.860.922.167.2267019.372.317.674.217.774.319.575.31571.711.871.311.27410.574.21072.710.17210.67210.97511.374.811.671.71269.71269.612.371.112.669.61270.111.269.824.784.70.666.6median 12median 71.73.11.4hearing rangehide median Pink NoiseApple Mac Studio 2022 M1 MaxApple Studio Display 2022Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro
Frequency diagram (checkboxes can be checked and unchecked to compare devices)
Apple Mac Studio 2022 M1 Max audio analysis

(±) | speaker loudness is average but good (77.6 dB)
Bass 100 - 315 Hz
(±) | reduced bass - on average 11.5% lower than median
(±) | linearity of bass is average (10.6% delta to prev. frequency)
Mids 400 - 2000 Hz
(+) | balanced mids - only 3.2% away from median
(+) | mids are linear (3.8% delta to prev. frequency)
Highs 2 - 16 kHz
(+) | balanced highs - only 3.4% away from median
(+) | highs are linear (5.5% delta to prev. frequency)
Overall 100 - 16.000 Hz
(+) | overall sound is linear (10.4% difference to median)
Compared to same class
» 43% of all tested devices in this class were better, 14% similar, 43% worse
» The best had a delta of 5%, average was 15%, worst was 38%
Compared to all devices tested
» 4% of all tested devices were better, 2% similar, 94% worse
» The best had a delta of 3%, average was 20%, worst was 65%

Apple Studio Display 2022 audio analysis

(+) | speakers can play relatively loud (85 dB)
Bass 100 - 315 Hz
(+) | good bass - only 1.9% away from median
(±) | linearity of bass is average (7.5% delta to prev. frequency)
Mids 400 - 2000 Hz
(+) | balanced mids - only 2.7% away from median
(+) | mids are linear (3.9% delta to prev. frequency)
Highs 2 - 16 kHz
(+) | balanced highs - only 2.2% away from median
(+) | highs are linear (6.7% delta to prev. frequency)
Overall 100 - 16.000 Hz
(+) | overall sound is linear (3.7% difference to median)
Compared to same class
» 0% of all tested devices in this class were better, 0% similar, 100% worse
» The best had a delta of 3%, average was 20%, worst was 65%
Compared to all devices tested
» 0% of all tested devices were better, 0% similar, 100% worse
» The best had a delta of 3%, average was 20%, worst was 65%

Apple MacBook Pro 16 2021 M1 Pro audio analysis

(+) | speakers can play relatively loud (84.7 dB)
Bass 100 - 315 Hz
(+) | good bass - only 3.8% away from median
(+) | bass is linear (5.2% delta to prev. frequency)
Mids 400 - 2000 Hz
(+) | balanced mids - only 1.3% away from median
(+) | mids are linear (2.1% delta to prev. frequency)
Highs 2 - 16 kHz
(+) | balanced highs - only 1.9% away from median
(+) | highs are linear (2.7% delta to prev. frequency)
Overall 100 - 16.000 Hz
(+) | overall sound is linear (3.6% difference to median)
Compared to same class
» 0% of all tested devices in this class were better, 0% similar, 99% worse
» The best had a delta of 3%, average was 18%, worst was 41%
Compared to all devices tested
» 0% of all tested devices were better, 0% similar, 100% worse
» The best had a delta of 3%, average was 20%, worst was 65%

Energiförvaltning

Energiförbrukning

Mätningarna av strömförbrukningen visar inga överraskningar, och vi ligger ungefär på samma nivå somMacBook Pro 16 M1 Max om du drar bort strömförbrukningen för Mini LED-panelen. Vi kunde få ut maximalt 114 watt ur Mac Studio i stresstestet, varvid förbrukningen alltid fluktuerar lite på grund av Unigine Valleys olika sekvenser, men det är normalt. Vid tomgångsanvändning ligger strömförbrukningen på strax under 12 watt, medan detta värde sjunker till 1,8 watt i standby-läge.

Själva Studio Display ligger på mellan 17-57 watt beroende på ljusstyrkan, och den förbrukar fortfarande 0,28 watt när den är avstängd.

Strömförbrukning
Av/Standbydarklight 0.33 / 1.8 Watt
Låg belastningdarkmidlight / / 11.6 Watt
Hög belastning midlight 78.6 / 114 Watt
 color bar
Förklaring: min: dark, med: mid, max: light        Metrahit Energy
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.

Energiförbrukning

0102030405060708090100110Tooltip
; 1920x1080 The Witcher 3 ultra (external Monitor): Ø41.3 (40.4-42.1)
; Idle 1min (external Monitor): Ø11.6 (11.4-12)
; Cinebench R23 Single (external Monitor): Ø18.9 (16.7-19.9)
; Cinebench R23 Multi (external Monitor): Ø46.6 (45.5-48.5)
; 1280x720 Prime95 28.10 and Furmark 1.25; external Monitor: Ø100.5 (69.9-115)

För

+ mycket hög systemprestanda och effektiv SoC
+ högkvalitativt utförande
+ mycket god integration med Apple:s ekosystem
+ bra bildkvalitet och bra högtalare
+ skärm med 96-watt Power Delivery
+ många portar, inklusive Thunderbolt 4, 10 GB/s Ethernet och SDXC
+ upp till 128 GB RAM-minne och 8 TB SSD-lagring
+ väldigt tyst även vid hög belastning

Emot

- praktiskt taget inga servicemöjligheter
- konstant fläktaktivitet, även vid tomgångsanvändning
- inget HDR-stöd
- skärmens nätsladd är inte löstagbar
- höga extrakostnader för uppgraderingar
- inget bakgrundsbelyst tangentbord
- endast 80 Hz Wi-Fi 6

Omdöme - M1 Max fungerar även i stationära datorer

Recension av Apple Mac Studio och Studio Display. Testutrustning tillhandahållen av Apple Tyskland.
Recension av Apple Mac Studio och Studio Display. Testutrustning tillhandahållen av Apple Tyskland.

På det hela taget lämnar nya Mac Studio ett gott intryck. Prestandan är mycket bra, det finns många portar och interaktionen med Studio Display och Apple:s egenutvecklade inmatningsenheter fungerar helt enkelt felfritt. Det märks dock också att Mac Studios kylning utvecklades för M1 Ultra, eftersom de två fläktarna har lätt för M1 Max och till och med i stresstestet kunde vi inte få ut mer än ett tyst väsande från enheten. Men trots detta snurrar fläktarna alltid, även vid tomgångsanvändning; en tyst drift skulle säkert vara möjlig även här.

Studio Display är jämförbar med den gamla iMac 27 när det gäller rena skärmspecifikationer, vilket naturligtvis inte är något dåligt, men du kan garanterat få mer för priset från konkurrenterna. Du måste dock avstå från några av bekvämlighetsfunktionerna i det fallet. Högtalarna är också mycket bra för en skärm. Särskilt för användning med en MacBook (helst upp till en MacBook Pro 14 eftersom du bara behöver en kabelanslutning då och ingen extra strömadapter), är Studio Display vettigt om du vill ha en större skärm hemma. Du kan då helt enkelt ansluta en MacBook via Thunderbolt, vilket också laddar enheten. Även om Studio Display fungerar utanför Apple-ekosystemet är det inte särskilt vettigt enligt vår mening. Det finns bättre alternativ då, och även bättre eller större skärmar i den här prisklassen.

Studio Display är ett intressant komplement om du vill använda din MacBook eller iPad hemma med en stor skärm så enkelt som möjligt och fortfarande ha de vanliga bekvämlighetsfunktionerna som True Tone samt ett bra ljudsystem.

Som man kan förvänta sig av Apple är hårdvaran inte billig, men integrationen fungerar utmärkt. Vi kommer att försöka granska en Mac Studio med M1 Ultra också, eftersom kylsystemet förmodligen kommer att utmanas i mycket större utsträckning där, och M1 Ultras påstådda dubbla prestanda är ganska frestande.

Pris och tillgänglighet

I skrivande stund kan du hitta basmodellen av Apple Mac Studio i Best Buy's webbutik för strax under 2 000 dollar (32 GB RAM, 512 GB SSD). Vår testkonfiguration (M1 Max med 32-kärnig GPU, 64 GB RAM, 2 TB SSD) kan köpas direkt från Apple's nätbutik, där du kan anpassa datorn efter dina behov. Den här konfigurationen kostar dig 3 199 dollar.

Å andra sidan verkar Best Buy ha flera konfigurationer för Studio Displaymen de är antingen listade som "slutsålda" eller "snart tillgängliga" för tillfället. Du kan fortfarande köpa Studio Display direkt från Apple, där baskonfigurationen med det vanliga reflekterande glaset och det vinklingsjusterbara stativet (samma som i vår recensionskonfiguration) kostar 1 599 dollar.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension av Apple Mac Studio 2022 M1 Max och Studio Display: Den perfekta kombinationen för kreatörer?
Andreas Osthoff, 2022-06-17 (Update: 2022-06-20)