Notebookcheck Logo

Recension av Xiaomi Watch S1 smartwatch: Allt-i-allo med brister

Omfattande, men ändå ofullständig. S1 är Xiaomis bästa smartklocka. Ett hölje i rostfritt stål, en OLED-skärm och lång batteritid talar för den. Som följande recension visar har S1 dock fortfarande plats för förbättringar på vissa områden, men några av dessa kan lösas genom framtida mjukvaruuppdateringar.
Xiaomi Watch S1 är företagets nuvarande högklassiga modell som underlättar träning och vardagsliv.
Xiaomi Watch S1 är företagets nuvarande högklassiga modell som underlättar träning och vardagsliv.

Watch S1 är för närvarande Xiaomis bästa smartklocka i toppklass. Vårt prov har ett svart hölje i rostfritt stål och svarta armband. Alternativt finns en silvervariant med bruna remmar. Det finns inga olika fallstorlekar och inte heller någon version med eget SIM-kort. Två olika remmar tillhandahålls: läder för en smart casual look i vardagen och gummi för träningsaktiviteter. I recensionen kommer det att framgå om Watch S1 klarar av båda.

Xiaomi Watch S1
Skärm
1.43 tum 1:1, 466 x 466 pixlar 461 PPI, glansig: ja, 60 Hz
Anslutningar
NFC, Brightness Sensor, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo, GZSS, Gyroskop,
Nätverk
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4), GPS
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 11 x 46.5 x 46.5
Batteri
470 mAh Litiumjon
Övrigt
Högtalare: yes, MIUI Watch 1.0 1.2.98, fanless, waterproof
Vikt
65 g
Pris
230 Kr

 

Hölje och funktioner: Xiaomi med rostfritt stål

Xiaomi använder sig av ett hölje av rostfritt stål för S1. Detta är inte bara avsett att göra den särskilt robust, utan också för att ge den ett högkvalitativt utseende. Detta accentueras av en fin textur som enligt Xiaomi är resultatet av handpolering av traditionella urmakare. Användningen av stål är tydlig här: Vi vägde 65 gram med ett läderband, vilket gör Xiaomi märkbart tyngre än till exempel enHuawei Watch GT Runner med sitt plasthölje. Safirglas används för den 1,43 tum stora skärmen. Materialen är haptiskt mycket tilltalande och välgjorda. Inga repor upptäcktes under undersökning och testning, men glaset är känsligt för fingeravtryck. Det finns två knappar på klockans högra sida som sticker ut: deras tryckpunkt är bra, men de visar sig vara något lösa när du pillar med dem. Knapparna kan också roteras, men detta har ingen funktion vid användning.

Under tangenterna finns en högtalare och på motsatt sida av höljet finns mikrofonöppningarna. Klockan erbjuder alltså den nödvändiga hårdvaran för telefonsamtal, en röstassistent och musikuppspelning - mer om det senare. Wiireless laddning (Qi standard) stöds och fungerar utan kontakt med fodralet. Armbanden motsvarar 22 millimeters standard och kan bytas ut billigt. Originaldelarna har små spakar på fjäderstängerna, så att byte utan verktyg är möjligt

De optiska sensorerna för de omfattande övervakningsfunktionerna finns på plastens undersida. Förutom pulsfrekvensen övervakas även blodsyran. Watch S1 erbjuder dessutom Bluetooth, GNSS, en barometer och NFC för kontaktlösa betalningar. Dock är endast tjänsten Xiaomi Pay installerad, som för närvarande inte fungerar med några tyska banker (Obs för internationella läsare: kompatibiliteten med Xiaomi Pay kan skilja sig från region till region). Betalningar var därför inte möjliga med klockan under granskningen. Klockan kan också upprätta Wi-Fi-anslutningar på egen hand.

Skärmen på Xiaomi Watch S1 skyddas av safirglas.
Skärmen på Xiaomi Watch S1 skyddas av safirglas.
Vänster: mikrofon
Höger: knappar och högtalare
Undersidan av smartklockan är gjord av plast och har plats för sensorerna.

Inställning och drift: Svep och tryck på

Apparna visas antingen som ett rutnät eller som en rullbar lista.
Apparna visas antingen som ett rutnät eller som en rullbar lista.

Mi Fitness-appen, som finns tillgänglig för både Android och iOS, krävs för att ställa in Xiaomi Watch S1. Detta är inte Mi Fit-appen som nyligen bytte namn till Zepp Life, utan ett fristående program. När appen väl är installerad söker den automatiskt efter lämpliga enheter i närheten, vilket snabbt hittades under testningen. Resten av installationen går snabbt. Efter att appen har tillgång till meddelanden börjar en kort handledning om användningen av klockan. Alla inställningar frågas dock inte ut när klockan startas upp för första gången: Många funktioner är avaktiverade från fabrik och upptäcks och aktiveras (om så önskas) först när man bläddrar genom menyer och undermenyer. Ibland leder aktivering av vissa funktioner och inställningar i Mi Fitness-appen till ytterligare alternativ. Ett exempel på detta är funktionen för sömnspårning, vars aktivering ger upphov till alternativet "Avancerad övervakning", som samlar in mer data. Om du väljer det här alternativet varnar appen dig också för högre batteriförbrukning. De andra menyalternativen är uppbyggda på ett liknande sätt.

Ytterligare justeringar på själva klockan är möjliga via inställningarna, till exempel att ändra urtavlan. Sju urtavlor finns lagrade på enheten från och med fabrik, och ytterligare justeringar av det innehåll som visas är möjliga i vissa fall. I allmänhet är urtavlorna inte klickbara. Om man till exempel klickar på batteriindikatorn leder det inte till motsvarande meny. Ytterligare urtavlor kan laddas ner gratis via smartphone-appen. Vi hade dock problem med att ladda ner bakgrunder när vi använde mobildata i flera fall.

Hörlurar kan anslutas direkt till klockan, även om musik inte kan lagras offline. Det finns också inställningar för ljud, displayens ljusstyrka, alltid påslagen display, nattläge eller displaylås. Inställningarna på klockan är alltså mycket omfattande. Om längre inmatningar är nödvändiga, till exempel för att ange WiFi-lösenordet, hänvisar klockan till smartphone-appen och öppnar motsvarande meny direkt

Widgetarna kan anpassas till utseende och innehåll.
Widgetarna kan anpassas till utseende och innehåll.
Under granskningsperioden erbjöd appbutiken endast fyra appar.
Under granskningsperioden erbjöd appbutiken endast fyra appar.
Xiaomi Pay stöder för närvarande inga banker i Tyskland.
Xiaomi Pay stöder för närvarande inga banker i Tyskland.
Träningsdata kan endast synkroniseras med Strava.
Klockskivorna laddas till klockan via smartphone-appen.
Genom att svepa uppåt kommer du till snabbinställningarna för Watch S1.
Genom att svepa uppåt kommer du till snabbinställningarna för Watch S1.

Displayen aktiveras antingen via en av knapparna eller genom att vrida handleden. Om du rör vid displayen aktiveras den inte. Ett svep från toppen till botten leder till meddelandeöversikten, där enskilda chattar kan öppnas. Genom att svepa från botten till toppen öppnas snabbinställningarna med tillgång till nattläge, aktivering av lyftdetektering, ljud, ficklampa, permanent aktivering av displayen, väckarklocka och andra inställningar. Svepning på sidan leder till olika sidor med widgets. Tre sidor tillhandahålls som standard, men appen låter dig anpassa mängden, urvalet och arrangemanget av widgets. De flesta widgets kan klickas och leder till respektive område eller meny. Mediewidgeten kan användas för att styra musiken på smarttelefonen eller på enheter som är anslutna till smarttelefonen, till exempel högtalare i smarthome. Genom att svepa i motsatt riktning från sidan leder du tillbaka till sidorna.

Genom att trycka på den övre knappen kommer du tillbaka till startskärmen. Om du trycker på den här knappen igen från startskärmen kommer du till appöversikten. I smartphone-appen kan du välja om programmen på klockan ska visas som ett rutnät eller som en bläddringsbar lista. Den nedre knappen leder till motions- och träningsmenyn, där stödda sporter listas. Alternativt kan knappen också ställas in för en specifik sport, vilket innebär att inspelning och övervakning startar direkt när du trycker på den.

Telefoni och meddelanden: Endast läsning är möjlig på Watch S1, inte svar

Klockan har en mikrofon och en högtalare och möjliggör därmed telefoni så länge en smartphone är kopplad via Bluetooth. En fristående dataanslutning är inte möjlig på grund av avsaknaden av ett SIM-kort. Anslutningen är tillräckligt bra för båda parter (den som ringer och den som svarar), men högtalaren på klockan är inte särskilt högljudd. Samtal kan också genomföras via klockan. Det finns dock ingen tillgång till hela telefonboken, utan endast till samtalslistan. Om den önskade kontakten inte kan hittas där måste smarttelefonen dras fram. Samtal via röstassistenten stöds inte.

Meddelanden från messenger-appar, e-postprogram och andra appmeddelanden visas som popup-meddelanden i alla menyer och, om så önskas, även under idrottssessioner. Meddelandena kan fortfarande visas i meddelandemenyn efter att de har poppat upp. Men om ett meddelande öppnas och stängs försvinner det från den här menyn. Smartphonen måste tas fram för en andra titt senare. Emojis visas av klockan, men inte bilder. Röstmeddelanden kan inte heller spelas upp. Svar är inte alls möjliga med klockan, även förkonfigurerade snabbsvar saknas. Att läsa meddelanden på klockan har ingen inverkan på statusen "läst" på smarttelefonen.

Röstassistent: Amazons Alexa kommer in i bilden

Xiaomi använder Amazons Alexa som röstassistent på Watch S1. Den digitala assistenten måste dock aktiveras specifikt via menyn; ett direkt röstkommando utan föregående inmatning på klockan är inte möjligt. Alexa fungerar också endast när motsvarande Alexa-app är installerad på smarttelefonen. Assistenten arbetar snabbt, men resultaten visas endast på skärmen; det finns ingen röstutgång trots högtalaren. Alexa var lite opålitlig från tid till annan under testningen; röstinmatningar erkändes eller genomfördes inte alltid.

Amazons Alexa fångar inte upp varje ord och det finns ingen röstutgång.
Amazons Alexa fångar inte upp varje ord och det finns ingen röstutgång.

Hälsa och fitness: Mycket sport, knappt något nätverkande

Watch S1 har 117 olika träningslägen. Vi testade inte alla, men vi joggade, cyklade och simmade med klockan. Om så önskas kan klockan ställas in så att den automatiskt upptäcker (och börjar registrera) när användaren springer eller går. För alla andra sportaktiviteter krävs aktivering via sportmenyn. Den tillryggalagda sträckan registreras via GNSS, och det finns en barometer för mätning av höjden. För löpning ger smartklockan information om tempo, pulsfrekvens, steg och stegfrekvens. De totala uppgifterna delas också upp i mer specifika uppgifter för de enskilda kilometrarna. Dessutom vibrerar klockan vid varje genomförd kilometer och ger en statusuppdatering. Det saknas dock uppskattningar av träningsperioder och rekommendationer för viloperioder. Positivt är att Watch S1 automatiskt upptäcker korta pauser under löpningen och pausar träningen, som sedan automatiskt fortsätter när du börjar springa igen. Irriterande nog kommer smartklockan inte ihåg den valda vyn i träningsmenyn, så användaren måste svepa till den önskade vyn igen varje gång bildspelet går ut.

Xiaomi anger att Watch S1 klarar ett vattentryck på 5 ATM och därmed överlever upp till 50 meters vattendjup under en kort tid utan att skadas. I tester i verkligheten klarade smartklockan en tur till poolen utan problem. Klockan känner automatiskt av simstilen och ger värden för antalet banor och slagfrekvensen per bana. Även SWOLF-värdet anges, vilket är den tid i sekunder som krävs för att klara en bana utöver antalet slag

För närvarande kan Mi-Fittness-appen endast kopplas till en tredjepartsapp för datautbyte (Strava). Andra leverantörer saknas. En koppling till Google Fit är inte heller möjlig.

Under träningen mäts max- och medelvärden och pulsen delas in i zoner.
Under träningen mäts max- och medelvärden och pulsen delas in i zoner.
Höjden bestäms oberoende av GNSS av barometern.
Höjden bestäms oberoende av GNSS av barometern.
Xiaomi Watch S1 känner automatiskt av simsättet.
Xiaomi Watch S1 känner automatiskt av simsättet.
Smartklockan visar både slagfrekvensen och SWOLF-värdet.
Smartklockan visar både slagfrekvensen och SWOLF-värdet.
Pulsfrekvensen visas i färg på den yttre kanten under träningen.
Pulsfrekvensen visas i färg på den yttre kanten under träningen.
 
 
 

Aktivitetsmål

Watch S1 ger omfattande information om dagliga aktivitetsmål, som visas i färgglada halvcirklar. Förbrända kalorier, tagna steg och minuter som spenderas i rörelse anges. Respektive målvärde kan justeras individuellt. Dessutom visar smartklockan även syremättnad i blodet och stressnivåer. Stressnivån anges på en skala från 1 till 100 och baseras på hjärtfrekvensens variabilitet. Blodtrycksmätningar erbjuds inte, medan VO2max-värden tillhandahålls under träning

Aktivitetsmätaren visar förbrukade kalorier, steg och rörelsetid.
Aktivitetsövervakare
Målvärdena kan anpassas i Mi Fitness-appen.
Mi Fitness-appen

Pulsmätning - Watch S1 är tillförlitlig

Xiaomi Watch S1 fungerar som den ska när det gäller pulsmätning. Ett Polar H 10-bröstband användes som jämförelsenhet under testningen. Båda enheterna mätte vilopulsen identiskt. Detta var också i stort sett detsamma vid träning: Både den genomsnittliga hjärtfrekvensen och toppvärdena avvek endast med 0,6 procent.

Ett Polar H10-bröstband fungerar som jämförelseenhet för pulsmätning.
Ett Polar H10-bröstband fungerar som jämförelseenhet för pulsmätning.
Xiaomi Watch S1:s hjärtfrekvensmätning fungerar som avsett; vilopulsen är identisk.
Xiaomi Watch S1:s hjärtfrekvensmätning fungerar som avsett; vilopulsen är identisk.

Sömnspårning - tillförlitlig registrering men utan smart väckarklocka

Watch S1:s sömnmätning visade sig också vara mycket tillförlitlig under testningen; vakna faser upptäcktes alltid. Om motsvarande menyalternativ aktiveras skiljer smartklockan inte bara mellan lätt och djup sömn, utan spårar även faser av REM-sömn. Sömnens kvalitet utvärderas av appen, och det finns även ytterligare information om sömnfasernas betydelse och tips för bättre sömn. Resultaten kan visas i form av dagar, veckor eller till och med månader. Värden för puls och syremättnad i blodet under natten visas också.

Själva klockan visar också sömndata, men man måste klicka på menyalternativet specifikt för detta. En nackdel är avsaknaden av ett automatiskt meddelande vid uppvaknande. Möjligheten att använda sömndata för väckarklockan saknas också; Watch S1 erbjuder ingen smart alarmfunktion. Under testningen fanns det en natt då klockan råkade stängas av av misstag på grund av rörelse.

Om du vill kan klockan S1 analysera faserna för lätt, djup och REM-sömn.
Om du vill kan klockan S1 analysera faserna för lätt, djup och REM-sömn.
Smartklockan mäter också puls och syremättnad på natten.
Smartklockan mäter också puls och syremättnad på natten.

GNSS och navigering - Xiaomi Watch är felaktig

Under testningen visade Xiaomi Watch S1 orealistiska topphastigheter.
Under testningen visade Xiaomi Watch S1 orealistiska topphastigheter.

Xiaomi använder satellitkommunikation med dubbla band, från GPS, Glonass, BeiDou, Galileo till QZSS. Anslutningar upprättas mycket snabbt; det förekom inga förseningar eller störningar under testningen. Watch S1 mäter också höjd oberoende av satelliterna via lufttrycket.

En testkörning tillsammans med jämförelsenheten Garmin Venu 2 visar dock tydligt att det uppmätta avståndet skiljer sig märkbart åt. Medan Garmin anger en total distans på 9,89 kilometer i slutet av testkörningen, mätte Xiaomi endast 9,41 kilometer, en avvikelse på nästan fem procent.

Dessutom är enskilda toppar märkbara i Xiaomis hastighetsmätning. Vid sidan av ett antal rimliga värden fanns det enskilda toppar med omöjliga värden i nästan alla träningspass, till exempel en topphastighet på 58,9 km/h vid vandring. GPS:en lämnar alltså ett blandat intryck. Tyvärr erbjuder Xiaomi Watch S1 ingen navigationsapp och det går inte heller att exportera eller importera GPS-data.

GNSS-testkörning: rundtur runt sjön med Garmin Venu 2.
GNSS-testkörning: rundtur runt sjön med Garmin Venu 2.
GNSS-testkörning: slinga med Garmin Venu 2.
GNSS-testkörning: slinga med Garmin Venu 2.
GNSS-testkörning: Garmin Venu 2 sammanfattning.
GNSS-testkörning: Garmin Venu 2 sammanfattning.
GNSS-testkörning: rundtur runt sjön med Xiaomi Watch S1.
GNSS-testkörning: rundtur runt sjön med Xiaomi Watch S1.
GNSS-testkörning: slinga med Xiaomi Watch S1.
GNSS-testkörning: slinga med Xiaomi Watch S1.
GNSS-testkörning: Xiaomi Watch S1 sammanfattning.
GNSS-testkörning: Xiaomi Watch S1 sammanfattning.

Visa: Mycket fin, men lite mörk

Skärmen är en av höjdpunkterna i Xiaomi Watch S1. Tack vare den OLED-teknik som används är färgerna på den 1,43 tum stora skärmen skarpa och de svarta nivåerna utmärkta. Visningsvinklarna är också tilltalande och alla bilder är fint skarpa. Endast den maximala ljusstyrkan skulle kunna vara lite högre. Vi uppmätte en maximal ljusstyrka på 444 cd/m². Detta innebär att klockan alltid kan ses. I starkt solljus är dock läsningen ibland lite ansträngande. Skärmglaset känns matt när det torkas av och är dessutom ganska känsligt för fingeravtryck. Uppdateringsfrekvensen är 60 Hz och upplösningen 466x466.

Skärmen på Xiaomi Watch S1 övertygar med skarpa färger, men den skulle kunna vara lite ljusare.
Skärmen på Xiaomi Watch S1 övertygar med skarpa färger, men den skulle kunna vara lite ljusare.
Ibland är Xiaomi-programvaran inte särskilt bra inställd
Ibland är Xiaomi-programvaran inte särskilt bra inställd

Prestanda och körtid: Snabbt och uthålligt

Xiaomi ger ingen information om installerad SoC eller minne. Vi kunde inte konstatera några systemstotter i praktiken. Animerade urtavlor utgör inte heller något problem för klockan. Att växla mellan de enskilda sidorna med widgets är lika smidigt som att bläddra genom menyer och appar. Inte ens flera snabba inmatningar i följd får systemet att stamma eller till och med krascha.

Det medföljande minnet behövs för ytterligare watchfaces, träningsdata och appar. Urvalet av appar är dock ytterst begränsat; endast fyra finns för närvarande tillgängliga i butiken. Att spara musik direkt på klockan är inte heller möjligt.

Batteritid - Xiaomi lovar för mycket

Watch S1:s batteritid är mycket beroende av de valda inställningarna. Om alla mätningar är aktiverade på högsta nivå, liksom den alltid påslagna displayen, kommer S1 att ta slut på strömmen efter två till tre dagars träning med GPS. När sport och den alltid påslagna displayen inte används är en veckas batteritid realistisk, förutsatt fortsatt användning av alla sensorer och 24 timmars daglig användning. Xiaomi uppger att batteriet på 470 mAh ska räcka i 12 till 24 dagar. Dessa värden - åtminstone de 12 - är genomförbara, men bara när vissa av klockans funktioner är avaktiverade.

Smartklockan laddas trådlöst med hjälp av Qi-standarden. Omvänd trådlös laddning är också möjlig. Laddningstiderna varierade under testningen: För den snabbaste laddningen ska Xiaomi Watch gå från 10 till 90 procent på en timme. En laddning från 10 till 100 procent krävde ytterligare 10 minuter. Den alltid påslagna displayen stängs av efter några minuter under laddningen. USB-laddningskabeln är tyvärr ganska kort på 40 centimeter, men den kan bytas ut. En nätadapter ingår inte i leveransen.

Xiaomi Watch S1 laddas trådlöst via Qi-standarden.
Xiaomi Watch S1 laddas trådlöst via Qi-standarden.
Trådlös laddning i omvänd riktning är också möjlig med Xiaomis smartwatch.
Trådlös laddning i omvänd riktning är också möjlig med Xiaomis smartwatch.

För

+ skarp OLED-skärm
+ omfattande sensorer
+ mångsidig
+ lång batteritid

Emot

- inexakt GNSS
- betalningsfunktionen kan inte användas
- knappt några appar
- mjukvarupotentialen utnyttjas inte fullt ut

Slutsats: Watch S1 är välutrustad, men ofullständig

I granskning: Xiaomi Watch S1. Recensionsexemplar tillhandahölls av Xiaomi Tyskland.
I granskning: Xiaomi Watch S1. Recensionsexemplar tillhandahölls av Xiaomi Tyskland.

Xiaomi Watch S1 är tänkt att vara en universalverktyg: en smart partner för sport och en elegant följeslagare i vardagen. När det gäller utrustningsfunktioner är smartklockan imponerande. Fodralet i rostfritt stål ger ett gediget intryck, det finns två remmar för olika ändamål och Qi-laddning stöds. Den får också bra resultat när det gäller en skarp skärm och en hyfsad batteritid.

Xiaomi Watch S1 är välutrustad, men tyvärr fortfarande ofullständig.

Smartklockan har dock flera brister. Programvaran är bristfällig på vissa områden: Gränssnitt för tredjepartsleverantörer som Google Fit saknas, och NFC-gränssnittet kan för närvarande inte användas i Tyskland eftersom inga banker stöds. Dessutom brister Watch S1 när det gäller meddelanden eftersom inga svar är möjliga. Det är också obegripligt varför sömndata inte kan inte användas för en smart väckarklocka. Men Xiaomi kan vara avhjälpa dessa problem med en mjukvaruuppdatering samt bristen på appar i den egna appbutiken.

Huawei Watch GT 3 är i samma klass som Xiaomi Watch S1. Dess batteri räcker ännu längre och den erbjuder även navigering med väg tillbaka. Samsungs Galaxy Watch 4 erbjuder en ännu större funktionsuppsättning med ett LTE-modem och EKG-mätning, men en kortare batteritid.

Pris och tillgänglighet

Vid tidpunkten för publiceringen fanns Xiaomi Watch S1 tillgänglig på Amazon USA de som kan klara sig utan Qi-laddning kan köpa den i övrigt lika konfigurerade Xiaomi Watch S1 Active för 221 dollar.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension av Xiaomi Watch S1 smartwatch: Allt-i-allo med brister
Benedikt Winkel, 2022-06- 5 (Update: 2022-06- 7)