Notebookcheck Logo

Recension av Huawei Band 7 - En billig tracker som kan göra allt (nästan)

Ett lätt band med många funktioner. Band 7 är Huweis nya fitnessband på instegsnivå. Denna lätta fitness tracker har en färgglad OLED-skärm och omfattande fitnessfunktioner. Vårt test identifierar hur många kompromisser som har fått göras jämfört med en fullfjädrad smartklocka.
Huawei Band 7 finns i fyra olika färger
Huawei Band 7 finns i fyra olika färger

Huawei Band 7 är en ingång till Huaweis ekosystem av fitness trackers och smartklockor. Bandet finns endast i en konfiguration, dock i fyra färger: rött, rosa, grönt och svart. Färgvalet gäller inte bara armbandet utan även klockans hölje.

Huawei Band 7
Processor
unknown
Skärm
1.47 tum 1:1.9, 194 x 368 pixlar 283 PPI, capacitive, OLED, glansig: ja, 60 Hz
Anslutningar
Sensorer: Gyroscope
Nätverk
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 5.0 LE
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 9.99 x 26 x 44.35
Batteri
180 mAh Litiumpolymer
Operativsystem
Huawei HarmonyOS
Övrigt
charging cable, manual, HarmonyOS 2.0.0.31, 24 Månader Garanti, ATM 5, fanless, waterproof
Vikt
29 g
Pris
59 Kr

 

Utrustning och hölje - en Huawei-tracker med lätt plasthölje

Huawei Band 7 är tillverkad av glasfiberförstärkt plast, vilket ger en minimal vikt på endast 17 gram utan bandet, vilket är ett gram mer än tillverkarens specifikationer. Med silikonarmbandet väger trackern 29 gram (1 oz). Fodralet har en 1,47-tums OLED-skärm som är lätt böjd på sin långa axel. Huawei har placerat en knapp på väskans högra sida, medan den svarta undersidan rymmer flera sensorer för pulsmätare och SpO2-mätare. Två laddningsstift i metall finns också på undersidan av enheten. Det 16 mm (0,6") breda silikonarmbandet har små spakar på fjädrarna och kan bytas ut utan extra verktyg. Armbandet hålls stängt med ett klassiskt lås, snarare än med en stift som i Xiaomi Smart Band. Huawei har inte byggt in någon mikrofon eller högtalare, och det finns ingen LTE-version med eget SIM-kort tillgänglig

Inställning och användning - endast möjligt via appen Huawei Health

Den viktigaste kontaktpunkten här är Huawei Health-appen, eftersom klockan inte kan ställas in utan den. Alla data som samlas in av klockans sensorer visas och analyseras också här. På grund av amerikanska sanktioner kan appen dock faktiskt inte hittas i Google Play Store, vilket kräver en omväg till Huaweis AppGallery. När appen har laddats ner och du har godkänt installation från okända källor kan appen Huawei Health äntligen installeras. Uppdateringar kommer att ske automatiskt när appen har installerats. Vissa behörigheter måste sedan ges till programvaran för att fitness trackern ska kunna visa meddelanden och inkommande telefonsamtal. Huawei Health-appen ger lämpliga instruktioner beroende på vilken tillverkare din smartphone har.

Vad som visas på bandet kan för det mesta ställas in från själva klockan. Du kan till exempel växla mellan olika urtavlor och stilar för den alltid påslagna displayen, om dessa har laddats ner av appen i förväg. Utöver det kan innehållet och ordningen på korten ändras genom att svepa i sidled från startskärmen. Inställningarna för ljusstyrka hanteras också direkt på klockan. Huawei har inte installerat någon inbyggd ljussensor, utan användaren kan istället växla mellan fem ljusstyrkor och aktivera ett läge för att klockans display ska bli mörkare på natten.

Alla data som samlas in av klockan hanteras via appen Huawei Health
Alla data som samlas in av klockan hanteras via appen Huawei Health
Värdena visas som grafer
Värdena visas som grafer
Tidigare träningspass sparas också
Tidigare träningspass sparas också
Appen Huawei Health+ erbjuder ytterligare träningsrutiner via en prenumeration
Appen Huawei Health+ erbjuder ytterligare träningsrutiner via en prenumeration
Hälsoappen innehåller även annonser från Huawei
Hälsoappen innehåller även annonser från Huawei
Urtavlor kan laddas till klockan via appen
Urtavlor kan laddas till klockan via appen
Inställningarna kontrolleras också huvudsakligen via appen
Inställningarna kontrolleras också huvudsakligen via appen
 

Huawei Band 7 styrs främst via den kapacitiva 1,47-tumsskärmen. Från startskärmen öppnar en svepning från botten till toppen meddelandemenyn, där alla inkommande meddelanden visas och sorteras efter app. En svepning från topp till botten leder till snabbinställningsmenyn, med alternativ för en väckarklocka, do-not-disturb-läge, smartphone-sökning samt ett alternativ för att aktivera skärmen i några minuter. Svep i sidled leder till plattor med hälsoinformation, till exempel puls och syremättnad i blodet, samt till plattor med väder, media som spelas för närvarande på smarttelefonen och en översiktsbricka med de vanliga cirklarna för steg, aktiv tid och träningstid. Ordningen och innehållet i rutorna kan också anpassas av användaren.

Band 7 har också en knapp till höger som öppnar appmenyn, där de enskilda programmen visas som en lista. Om du trycker på den här knappen när du befinner dig i en app kommer du alltid tillbaka till startskärmen, medan en svepning från vänster till höger kant tar ett steg tillbaka i varje meny. Displayen kan aktiveras både genom att lyfta upp klockan och genom att röra vid panelen. Det tar en sekund för Band 7 att tända displayen när du lyfter upp den på handleden.

Det finns två widgetar för appen Hälsa, som båda ger en översikt över tagna steg, sprungna sträckor och förbrända kalorier. Om du klickar på widgeten öppnas appen Hälsa

Telefon och meddelanden - Band 7 har ingen telefonfunktion

Eftersom Huawei Band 7 saknar mikrofon och högtalare går det inte att ringa telefonsamtal med den här trackern. Bärbarheten visar meddelanden på ett tillförlitligt sätt, medan vilka appar som kan skicka meddelanden till bandet ställs in via appen Huawei Health. Eftersom trackern inte har någon egen dataanslutning måste en kopplad smartphone alltid vara inom Bluetooth-räckvidd. Även om bandet inte kan visa inkommande bilder och emojis har trackern fasta korta svar, och emojis kan också skickas som svar från klockan. Ordningen och innehållet i de korta svaren kan justeras via smartphone-appen.

Röstassistent - saknas i detta smartband från Huawei

Spåraren har ingen röstassistent. Eftersom både mikrofon och högtalare saknas kan den här funktionen inte heller läggas till senare via en programuppdatering.

Hälsa och fitness - många träningslägen på Band 7

Hälsoparametrarna visas både på själva klockan och i appen Hälsa. Förutom de aktuella värdena visar trackern även tidigare träningspass. Även Huaweis välkända funktion "Running Ability Index" har tagit sig till Band 7. Med hjälp av en skala visas värdet på bärarens prestation under en joggingtur och jämförs med andra användares prestationer. Dessutom visar trackern de senaste sju dagarnas träningsschema, återhämtningsstatus eller uppskattad återhämtningstid fram till nästa intensiva träningspass och VO2Max. Trackern beräknar även tider för vissa distanser, till exempel för ett maraton. Bandet har alltså omfattande fitnessfunktioner, varav de flesta är avsedda för löpare. Utbudet av funktioner är stort, även om det inte riktigt når upp till nivån för en Huawei Watch GT Runner, som samlar in ännu mer information. Datasynkronisering med Google Fit är tyvärr inte möjlig. Huawei arbetar dock för närvarande på ett sätt att synkronisera data med Strava, vilket bör implementeras någon gång senare i år.

Aktivitetsmål - Huawei Healthy Living

Huawei Band 7 presenterar aktivitetsmålen tydligt
Huawei Band 7 presenterar aktivitetsmålen tydligt

Trackern ger en grafisk översikt över tagna steg, rörelsetid och aktiv tid. I en undermeny visar smartbandet också dagens förbrända kalorier och tillryggalagda sträcka. Appen går in ännu mer i detalj och delar upp stegen i olika kategorier som löpning, gång och klättring

Parametrarna för "Healthy Living", som är avsedda att säkerställa en hälsosam rutin, går längre än ren aktivitetsuppföljning. Förutom de steg som tagits och den aktiva tiden tas hänsyn till stressnivåer samt sömn- och vakentider. Kategorierna visas i olika färger tillsammans med sina respektive värden, och appen kan även påminna användaren om utestående mål om så önskas. Bandet kan också ge ett meddelande om användaren inte har rört sig på ett tag, till exempel om han eller hon sitter vid ett skrivbord

Hälsoappen erbjuder också möjlighet att skapa motions- och löpplaner, där personliga preferenser och prestationer ställs in, till exempel PR-tider och föredragna träningsdagar. Appen kan sedan påminna dig om kommande träningspass. Appen förbereder också vecko- och månadsrapporter, där all data markeras och delvis visualiseras. Uppgifterna jämförs också med tidigare träningsperioder

Huawei Healthy Living ger mål för en hälsosam daglig rutin
Huawei Healthy Living ger mål för en hälsosam daglig rutin
Running Ability Index är en indikator på den personliga löpprestationen
Running Ability Index är en indikator på den personliga löpprestationen
Healthy Living sammanfattar olika hälsorelaterade parametrar
Healthy Living sammanfattar olika hälsorelaterade parametrar
Appen tillhandahåller även vecko- och månadsrapporter om du vill
Appen tillhandahåller även vecko- och månadsrapporter om du vill

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syremättnad i blodet

För att bättre kunna analysera Huawei Band 7:s pulsmätningar jämförde vi dem med en referensenhet, Polar H10 bröstbandet. Trackerens vilopuls avviker med 4,6 %, medan den aktiva hjärtfrekvensen avviker med 3,37 % enligt tre mätningar. Detta gör bandet betydligt mindre exakt än Huaweis toppmodell Watch GT 3 Pro, även om det är betydligt mer exakt än den mycket dyrare Honor Watch GS 3.

Vi jämförde också värdena för syremättnad i blodet med en referensutrustning, en Braun Pulse Oximeter 1. Tre mätningar gav en genomsnittlig avvikelse på 6,1 %, där klockans värden alltid var lägre än referensutrustningens. Denna mätning är ny i vårt testförfarande, så inga jämförelser med andra enheter kunde göras

Huawei Band 7:s hjärtfrekvensmätning
Huawei Band 7:s hjärtfrekvensmätning
Polar H10 bröstbandets hjärtfrekvensmätning
Polar H10 bröstbandets hjärtfrekvensmätning

Sömnspårning - smart väckarklocksfunktion saknas i denna Huawei

Huawei Band 7:s sömnuppföljning är övertygande: klockan känner igen lätta, djupa och REM-sömnfaser, medan väckningstiderna registrerades på ett tillförlitligt sätt under vårt test. Själva klockan visar bara hur lång sömntiden var när du vaknar; för detaljerna är det nödvändigt att konsultera själva hälsoappen. Där visas de olika sömnfaserna grafiskt, medan tider och procentandelar också anges. Hela sömnperioden samt de enskilda faserna analyseras och programvaran ger sedan tips om hur man kan förbättra sömnkvaliteten. Tyvärr utnyttjar klockan inte sömnfasbedömningen för ett smart larm. Bandet kan väcka dig med sin vibrationsfunktion, men endast vid bestämda tider och inte enligt sömnfaserna

Huawei-appen ger data om enskilda sömnfaser
Huawei-appen ger data om enskilda sömnfaser
Sömnkvaliteten utvärderas också ytterligare
Sömnkvaliteten utvärderas också ytterligare
I Huawei-appen finns nu också ljudeffekter som ska hjälpa dig att somna
I Huawei-appen finns nu också ljudeffekter som ska hjälpa dig att somna

Träningen registreras automatiskt med Band 7

Huawei Band 7 stöder spårning av 96 olika typer av träning, varav sex av dessa samlar in mer data eller utvärderar den mer intensivt, t.ex. jogging eller promenader. Noterbart är att utomhuscykling saknas i samlingen. Trackern visar din puls som ett värde samt genom en färgskala under träning. Dessutom kan du spåra distans, varaktighet, förbrända kalorier, högsta tempo, genomsnittlig hastighet, kadens och steglängd under promenader. Efter inställda avstånd, till exempel efter varje kilometer eller mil under en promenad, ger klockan en sammanfattning av den senaste kilometern/milen och träningsintensiteten uppskattas.

Trackern kan också känna igen kontinuerlig rörelse om så önskas, och displayen frågar om en träningsinspelning ska påbörjas. Den här funktionen fungerade tillförlitligt under testningen, även om det krävdes tio minuters kontinuerlig rörelse för att frågan skulle dyka upp. Programvaran frågar följaktligen om ett träningspass ska stoppas om ingen rörelse har upptäckts på flera minuter

Skärmen är tillräckligt ljus i solen under ett träningspass
Skärmen är tillräckligt ljus i solen under ett träningspass

GPS och navigering - ingen anslutning för själva smartbandet

Huawei Band 7 har ingen GPS-mottagare och kan därför inte upprätta en satellitförbindelse. Spåraren använder appen Hälsa för att ansluta till telefonens data

Skärm - kronjuvelen i Band 7

Subpixelstruktur
Subpixelstruktur

Displayen är en av de stora styrkorna hos denna Huawei-tracker. Som det är typiskt för OLED-skärmar är de svarta färgerna perfekt svarta och kontrasten är bra, även om upplösningen är något sämre än Huaweis smartklockor. Betraktningsvinklarna på trackern är också utmärkta: Betraktningsvinkeln i sidled är märkbart större än i vertikal riktning, på grund av det lätt böjda glaset i den riktningen. Den enda nackdelen är den saknade ljushetssensorn. Detta är inte ett så stort problem under dagen, eftersom displayen alltid är läsbar även i solen. I mörka rum kan displayen dock bli bländande, eftersom ljusstyrkan inte automatiskt minskas. Skärmen lyckades i våra tester veva fram en maximal ljusstyrka på 472 cd/m², och vi mätte relativt konstanta pulsbreddsmodulationer vid 120 Hz.

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 120.1 Hz

The display backlight flickers at 120.1 Hz (Likely utilizing PWM) .

The frequency of 120.1 Hz is very low, so the flickering may cause eyestrain and headaches after extended use.

In comparison: 52 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 19822 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Prestanda och körtid

Huawei ger ingen information om den inbyggda SoC:n eller minnet. Enheten körs generellt sett smidigt och stabilt, även om det finns små fördröjningar när man växlar mellan enskilda plattor på skärmen. Att aktivera skärmen tar också oftast ett ögonblick. Spåraren är alltid responsiv, även om prestandan inte är lika smidig som hos andra, dyrare smartklockor från Huawei

Batteritid - AoD tömmer Huaweis batteri

Om alla sensorer och den alltid påslagna displayen är på och du bär den 24 timmar om dygnet klarar Band 7 tre dagar och tre nätter - utan träningsmätning. Om den alltid påslagna displayen är avstängd ökar spårarens livslängd avsevärt till sju dagar och nätter med samma användningsfall. De två veckors batteritid som Huawei lovar är endast möjligt om sensorernas mätfrekvens minskas. Enheten laddas via en laddkabel med två metallkontakter som magnetiskt fästs på klockans undersida. Att ladda från 10 till 100 procent tar 55 minuter

Huawei Band 7 laddas via två metallstift som är anslutna till enhetens undersida
Huawei Band 7 laddas via två metallstift som är anslutna till enhetens undersida

För

+ Fantastisk OLED-skärm
+ Omfattande fitnessfunktioner
+ Korta svar möjliga från enheten

Emot

- Ingen GPS-anslutning
- Ingen ljussensor

Omdöme - Huaweis fitnessband har knappt några begränsningar

Recension av Huawei Band 7, testenhet tillhandahållen av Huawei Tyskland
Recension av Huawei Band 7, testenhet tillhandahållen av Huawei Tyskland

Huaweis Band 7 är en trevlig överraskning, och den drar stor nytta av funktionerna i den befintliga appen Huawei Health. Särskilt imponerande är den goda OLED-skärmen, som alltid är en glädje att använda. Trackern har till och med en always-on-lösning ombord, även om batteritiden lider betydligt av dess användning. Den saknade ljussensorn är en besvikelse men uthärdlig.

Även om de uppmätta värdena för hälsoparametrarna inte direkt är bäst i klassen, så har Band 7 inget att skämmas för här, särskilt i jämförelse med andra betydligt dyrare smartklockor. Med tanke på den saknade satellitanslutningen och oförmågan att lagra ljudfiler måste klockan användas tillsammans med en smartphone för de flesta träningspass

Den som kan klara sig utan oberoende satellitanslutning, telefonsamtal och ett metallhölje bör ta en närmare titt på den här Huawei-trackern.

Eftersom Band 7 ger en övertygande prestanda på daglig basis med sina pålitliga meddelanden är även korta svar möjliga. En annan möjlighet skulle vara Xiaomi Smart Band 7, som faller i en liknande prisklass. För lite extra pengar erbjuder Redmi Watch 2 Lite en större skärm och en inbyggd satellitanslutning.

Pris och tillgänglighet

Priset för Huawei Band 7 är 60 € (60 dollar). I skrivande stund fanns enheten dock också tillgänglig på tillverkarens webbplats för50 euro, och alla fyra färgerna är för närvarande tillgängliga. Andra återförsäljare, såsom Amazon, har också fitness trackern tillgänglig.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
.170
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension av Huawei Band 7 - En billig tracker som kan göra allt (nästan)
Benedikt Winkel, 2022-09-14 (Update: 2022-09-14)