Notebookcheck Logo

Huawei Watch Fit Special Edition recension: Vad gör den nya fitness trackern speciell?

Eftersläntrare. Huawei Watch Fit Special Edition är en ny fitness tracker som kompletterar Huaweis omfattande portfölj av wearables. Vår recension av Huawei Watch Fit Special Edition förklarar vad den förbättrade modellen har att erbjuda i form av specialfunktioner.
Huawei Watch Fit Special Edition Testrapport

För några veckor sedan presenterade Huawei den "nya" Huawei Watch Fit Special Edition (förkortat SE). Tillvägagångssättet är lite konstigt. När allt kommer omkring är den nya modellen inte en utlöpare av Huawei Watch Fit 2(från ca 115 euro / ~ $ 124 på Amazon Tyskland), som bara släpptes förra året, utan en speciell variant av Huawei Watch Fit, släppt 2021, för vilket det också redan fanns en "ny" version.

Huruvida denna senkomling är meningsfull eller inte kan hjälpas av en titt på innovationerna såväl som prisklassificeringen, som är några av ämnena i vår recension av Huawei Watch Fit Special Edition. Bland annat är den nya varianten utrustad med mer exakt och omfattande spårning enligt Huawei.

När det gäller pris erbjuder Huawei den nya Watch Fit Special Edition till ett rekommenderat försäljningspris på 99,99 euro (~ 90 euro på Amazon). Detta gör den nya trackern minst 30 euro (~ $ 32) billigare än MSRP för den nya 2:a generationen, som bland annat har en större AMOLED-skärm. Den nya SE-modellen fyller gapet mellan den enklare Huawei Band 8 (ca 50 euro/~54 dollar på Amazon) och Watch Fit 2, och är mer eller mindre en fitness tracker på väg att bli en smartwatch.

Huawei Watch Fit Special Edition
Processor
unknown
Skärm
1.64 tum, 456 x 280 pixlar 326 PPI, capacitive, AMOLED, glansig: ja, 60 Hz
Hårddisk
4 GB Flash, 4 GB 
Anslutningar
Sensorer: 6-axis IMU sensor (Accelerometer sensor, Gyroscope sensor), Optical heart rate sensor
Nätverk
Bluetooth 5.0, GPS
Batteri
180 mAh Litiumjon, Batteritid (enligt tillverkaren): 216 tim
Operativsystem
Huawei HarmonyOS
Övrigt
Charging Cradle, 24 Månader Garanti, fanless, waterproof
Vikt
21 g
Pris
100 Kr

 

Fodral och funktioner - Enkelt plastfodral och silikonrem

Nya Huawei Watch Fit Special Edition har ett plasthölje (polymer) och ett silikonarmband och finns i tre färger: svart, rosa och grön. Fitnessarmbandet är behagligt lätt med en vikt på 21 g (~0,7 oz) och kan tack vare sitt band och klassiska taggspänne passas till handleder med en omkrets på ca 13 till 21 cm (~5 till 8 inches).

Utseendet är sportigt och identiskt med Active-versionen av den ursprungliga Huawei Watch Fit. Vid den tiden hade vi den dyrare Elegant-varianten med ett fodral i rostfritt stål och ett band i fluorelastomer i testet. Den mer visuellt tilltalande versionen är inte tillgänglig i den nya Special Edition.

Installation och drift - bekant bärbar biljett

Skanna QR-kod
Skanna QR-kod

Som med alla smartklockor och trackers från Huawei krävs appen Huawei Health för att konfigurera och hantera Huawei Watch Fit Special Edition. Den finns tillgänglig för iOS och Android, och naturligtvis Huaweis EMUI.

Via appen har man tillgång till en mängd olika urtavlor, som kan laddas där gratis eller mot en avgift. Huawei talar om mer än 10 000 stycken som finns tillgängliga. Tio urtavlor är förinstallerade på klockan. Installation av ytterligare appar stöds inte.

I början guidar appen användaren genom installationen på tyska, vilket inte orsakade några problem i testet och börjar med att "skanna" en QR-kod på armbandet med smarttelefonkameran (bild till höger). Ett konto måste ställas in i förväg, om det inte redan finns tillgängligt. Skärmdumparna nedan ger några intryck av installationsprocessen.

Ställ in
Ställ in
i några
i några
Steg.
Steg.
Enhetens sida
Enhetens sida
i appen
i appen

På den högra kanten av höljet finns en långsträckt knapp som stöder pekskärmsanvändning och leder till att menyn öppnas och stängs. Användaren navigerar sedan genom menyn på vanligt sätt med svepningar uppåt och nedåt samt tips. Menyn ger tillgång till installerade appar som sportmätning, väckarklocka, väder, musikstyrning, ficklampa, hitta smartphone med mera.

Horisontella svep på startskärmen ger möjlighet att bläddra igenom olika anpassningsbara widgetar. Aktivitetsmätning, pulsmätning, väder och mer data är tillgängliga här med en blick. Ett vertikalt svep nedåt visar en meny med snabb åtkomst till viktiga funktioner. Ett svep uppåt leder till smartphone-aviseringarna.

Användare som redan har haft en smartwatch från Huawei eller någon annan tillverkare på handleden kommer snabbt att hitta rätt. Följande video ger några intryck.

Telefoni och meddelanden

Huawei inkluderar inte en högtalare och mikrofon, så modellen stöder inte Bluetooth-telefoni. Inkommande samtal kan dock åtminstone skjutas bort och besvaras med snabba svar under EMUI och Android (inte under iOS). Meddelanden från smarttelefonen vidarebefordras tillförlitligt till klockan, och de kan aktiveras och inaktiveras i olika kategorier via appen.

Röstassistent

Röststyrning via Google Assistant, Amazon Alexa eller någon annan assistent stöds inte av denna bärbara enhet. Det fungerar helt enkelt inte utan en mikrofon.

Hälsa och fitness - exakt sensor och vanliga funktioner

Som vanligt för en fitness tracker eller en billig smartwatch mäter Huawei Watch Fit Special Edition hjärtfrekvens, SpO2, sömn och stress. Dessutom finns det en rad andra hälso- och fitnessfunktioner som aktivitetsmål, stress, menstruationskalender, Running Ability Index och andningsövningar. Det är inte möjligt att synkronisera data från Huawei Health med Google Fit eller Apple Health.

Mål för verksamheten

Spårning av aktiviteter
Spårning av aktiviteter

Som nästan alla konkurrenter vill Huaweis Watch Fit SE uppmuntra till ett aktivt liv och erbjuder de vanliga aktivitetsmålen, av vilka vissa kan ställas in individuellt i appen. Steg per dag, uppstigning (vid stillasittande arbete) och aktivitetsminuter spåras.

Ju närmare de inställda värdena du kommer, desto mer byggs de välbekanta ringarna (eller ett klöverblad) upp. Om du vill kan du också få din egen stressnivå övervakad av fitnessarmbandet.

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syremättnad i blodet

Till de grundläggande funktionerna hos nästan alla fitnessarmband och smartklockor hör övervakning av hjärtfrekvens och syrehalt i blodet (SpO2). Båda kan övervakas dygnet runt om så önskas.

När det gäller noggrannhet måste billiga modeller ibland klara sig med mindre, senast i testet av Amazfit Bip 3 Pro (ca 70 euro/~76 dollar på Amazon). Huawei, å andra sidan, visar inga svagheter. Denna tracker mäter pulsen på ett tillförlitligt sätt med sin optiska pulssensor på undersidan.

Jämfört med ett Polar H10-bröstband som referensenhet var avvikelserna i prestandapulsen mindre än en procent, vilket är utmärkt i denna prisklass. Kurvförloppet (se grafiken nedan) är också nästan kongruent. Båda värdena var till och med helt identiska i vilopulsen.

SpO2-mätningen är lite sämre. Men avvikelserna på en bra 6% i duellen med Braun Pulse Oximeter 1 som referens är också okej. Speciellt ett outliervärde är iögonfallande och förstör ett ännu bättre betyg.

Huawei Watch Fit Specialutgåva
Huawei Watch Fit Specialutgåva
Braun pulsoximeter 1
Braun pulsoximeter 1

Registrering av sömn

Sömnmätning på trackern
Sömnmätning på trackern
och i appen
och i appen

Bland annat utlovar Huawei förbättrad sömnspårning för SE-utgåvan tack vare TruSleep 3.0. Det är dock svårt att förstå förbättringen utan en direkt jämförelse av den gamla versionen.

Sömndetekteringen var tillförlitlig i testet. En utvärdering av sömnkvaliteten och sömnfaserna är rudimentär på trackerens display och detaljerad i smartphone-appen.

Inspelning av utbildning

Jämfört med den första generationen har Huawei lagt till några nya träningslägen som basket, fotboll och e-sport. Special Edition har nu över 100 sportlägen. Beroende på sport registreras olika nyckeltal, t.ex. tillryggalagd sträcka, medel- och maxhastighet vid cykling, antal steg vid löpning eller rörelser på roddmaskinen.

Efter träningspasset ger trackern och appen en omfattande analys på vanligt sätt. Med GPS kan den tillryggalagda sträckan också spåras exakt i appen. Dessutom ger sportarmbandet data om träningsbelastning, återhämtningstid och VO2Max. Tack vare vattentätheten på upp till 5 ATM kan wearablen även sitta kvar på handleden vid simning och andra vattensporter.

Spårning
Spårning
a
a
Cykeltur
Cykeltur
på
Bärbar
Bärbar
Utvärdering av
Utvärdering av
a
a
Cykeltur
Cykeltur
i den
i den
Smartphone-app
Smartphone-app

GPS och navigering

GPS-spårningen fungerade mycket exakt i det praktiska testet. Avvikelserna i ruttförloppet och den tillryggalagda sträckan under en cykeltur var ganska små jämfört med Garmin Venu 2 som referensmodell. Det fanns bara en större avvikelse i de höjdmeter som täcktes.

Nackdelen är dock att det ofta tog ganska lång tid att upprätta en anslutning, ibland över en minut. Det är irriterande när du till exempel vill starta ett sportpass, men måste vänta på utrustningen först. Trackern kan inte användas för navigering.

GNSS Sjöresa runt sjön
GNSS Sjöresa runt sjön
GNSS vändpunkt
GNSS vändpunkt
Sammanfattning av GNSS
Sammanfattning av GNSS

Display - AMOLED, men tyvärr ganska mörk

Subpixel
Subpixel
I solen
I solen

Precis som Huawei Watch Fit har Special Edition också en 1,64-tums AMOLED-panel, men tyvärr utan en sensor för omgivande ljus. Skärmen har en upplösning på 280 x 456 pixlar och erbjuder en detaljerad visning med över 300 PPI utan synliga pixlar.

Ljusstyrkan kan justeras via ett virtuellt reglage på skärmen, men den når inte särskilt höga värden med en topp på strax under 300 cd/m². Alla jämförelsemodeller som Huawei Watch Fit 2, den Xiaomi Smart Band 7 Pro (ca 70 euro/~$76 på Amazon) och till och med den billigare Huawei Band 8 uppnår högre värden. I de flesta fall är det dock möjligt att läsa även i direkt solljus. AOD (Always on Display) kan aktiveras om så önskas.

Vi noterade också flimmer på grund av PWM (Pulse-Width Modulation) vid en relativt låg frekvens, vilket kan orsaka obehag för vissa användare när de tittar på displayen under en längre tid (och gör det svårare att ta bilder av displayen).

Huawei Watch Fit Special EditionHuawei Watch Fit 2Huawei Band 8Xiaomi Smart Band 7 Pro
Response Times
PWM Frequency
119
59
-50%
118.9
0%
Screen
95%
38%
82%
Brightness middle
283
553
95%
391
38%
516
82%
Black Level *
Total Average (Program / Settings)
95% / 95%
-6% / -6%
41% / 41%

* ... smaller is better

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 119 Hz

The display backlight flickers at 119 Hz (worst case, e.g., utilizing PWM) .

The frequency of 119 Hz is very low, so the flickering may cause eyestrain and headaches after extended use.

In comparison: 53 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 17490 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Prestanda och drifttid - kort laddningsperiod med några dagars mellanrum

Huawei ger ingen information om processorn som är installerad i Huawei Watch Fit Special Edition. Den gör dock sitt jobb tillräckligt snabbt och möjliggör smidig drift. Det finns 4 GB minne tillgängligt för installation av urtavlor.

Batteriets livslängd

Huawei specificerar drifttiden för 180 mAh-batteriet med maximalt 9 dagar samt 6 dagar vid typisk användning. Detta matchar också intrycken från vårt test. Det är betydligt mindre än den andra generationen av fitness tracker på grund av det mindre batteriet.

Uthålligheten är dock naturligtvis alltid beroende av användningsintensiteten. Om du aktiverar alla hälsotrackers dygnet runt, skruvar upp skärmens ljusstyrka och dessutom ofta registrerar sportpass, måste du hämta den medföljande USB-laddningskabeln med några dagars mellanrum. Laddningsprocessen tar bara cirka en timme.

Huawei Watch Fit Special Edition
Huawei Watch Fit Special Edition
laddar snabbt
laddar snabbt

För

+ noggrann puls- och SpO2-mätning
+ högupplöst AMOLED
+ Spårning av sömn och stress
+ över 100 sportlägen
+ vattentät upp till 5 ATM

Emot

- ganska mörk skärm
- ingen NFC

Dom - Det finns inte mycket "speciellt"...

Huawei Watch Fit Special Edition tillhandahölls av tillverkaren för vårt test.
Huawei Watch Fit Special Edition tillhandahölls av tillverkaren för vårt test.

Med Huawei Watch Fit Special Edition vill Huawei minska prisskillnaden mellan Huawei Band 8 och Huawei Watch Fit 2 med en annan modell. Med en MSRP på 100 euro (~ $ 108) lyckas detta också på papper. Jämfört med den första generationen erbjuder SE-versionen några selektiva förbättringar, men de är begränsade.

Sammantaget är Huawei Watch Fit Special Edition en välutrustad fitness tracker som bland annat imponerar med sin noggranna pulsmätning.

Men det avslöjar också några svagheter i testet. Dessa inkluderar den inte särskilt ljusstarka skärmen och den ibland långa väntetiden när du upprättar en GPS-anslutning. Den saknar NFC, vilket skulle ha varit en trevlig funktion för att erbjuda verkligt mervärde jämfört med originalmodellen.

Huruvida den nya fitness-trackern verkligen kommer att hävda sig jämfört med den bara marginellt dyrare efterföljaren Watch Fit 2 med en större och ljusare AMOLED-skärm, längre batteritid, Bluetooth-telefoni och några andra fördelar är åtminstone tveksamt. När allt kommer omkring är prisskillnaden för närvarande inte särskilt stor, särskilt i butiker. Ur vår synvinkel är tillägget för Huawei Watch Fit 2 (från ca 115 euro/~124 dollar på Amazon) värt det.

Pris och tillgänglighet

Huawei Watch Fit Special Edition fitness tracker finns i svart, rosa och grönt och kostar 99,99 euro (~ 108 USD) enligt det rekommenderade försäljningspriset. Wearable är tillgänglig från Huawei och andra återförsäljare.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Price comparison

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Huawei Watch Fit Special Edition recension: Vad gör den nya fitness trackern speciell?
Marcus Schwarten, 2023-08-28 (Update: 2024-05-28)