Notebookcheck Logo

Fitbit Charge 6 recension: Fitnessarmband med EKG avslöjar styrkor och svagheter

Google Wearable. Googles nya fitnessarmband Fitbit Charge 6 kommer med ett antal förbättringar jämfört med den tidigare generationen. I testet måste den bärbara enheten med EKG-app visa hur bra den verkligen är - och avslöjar inte bara styrkor utan också vissa problem.
Fitbit Charge 6 recension

Charge 6 är den senaste fitness trackern i Fitbits portfölj. Efterföljaren till den cirka tre år gamla Fitbit Charge 5 (ca 100 euro på Amazon) skiljer sig knappt visuellt från sin föregångare och erbjuder återigen omfattande funktioner inklusive en EKG-app.

Nya tillägg inkluderar återupplivandet av den fysiska knappen, inbyggt stöd för Google-appar och kontaktlös betalning via NFC och Google Wallet. Pulssensorn sägs också vara mer exakt. Ta reda på om detta är sant och vad mer fitnessarmbandet har att erbjuda i vår recension.

Fitbit Charge 6
Skärm
1.04 tum, , capacitive touchscreen, AMOLED, glansig: ja
Anslutningar
NFC, Brightness Sensor, Sensorer: optical heart rate monitor, three-axis accelerometer, Red and infrared blood oxygen saturation sensors, temperature sensor, Multi-purpose electrical sensors compatible with ECG app and EDA scanning app
Nätverk
Bluetooth 5.0, GPS
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 11.2 x 23.09 x 36.73
Batteri
Litiumpolymer, Batteritid (enligt tillverkaren): 168 tim
Charging
wireless charging
Övrigt
bracelet (sizes S & L), charging cable, 24 Månader Garanti, fanless, waterproof
Vikt
30 g, Strömförsörjning: 20 g
Pris
159 Kr

 

Fodral och funktioner: Fitnessarmband med välbekant design

Fitbit Charge 6 fitness tracker, som är vattentålig till 5 ATM, finns i tre färger: obsidian/svart, porslin/silver och korall/champagneguld. Ytterligare armband kan köpas som tillval. Vi testade den svarta versionen.

Fitbit Charge 6-fodralet är tillverkat av aluminium, glas och harts och har en klassisk och välbekant design. Google levererar två armband i olika längder (S för 130 till 170 mm och L för 170 till 211 mm handledsomkrets) tillverkade av silikon och ett aluminiumspänne.

Det krävs viss skicklighet för att sätta på sig det, eftersom resten av bandet skjuts in mellan bandet och handleden genom ett andra spänne bakom det lilla stiftet för justering av bredden. Detta förhindrar åtminstone att ett utskjutande band fastnar.

Fitbit installerar inte högtalaren och mikrofonen i höljet, som är ganska kompakt med mått på cirka 37 x 23 mm och en tjocklek på drygt 11 mm.

Installation och drift: Google Coercion och omfattande app

Fitbit-appen, som finns tillgänglig kostnadsfritt för Android och iOS, krävs för installationen. Förfarandet är standard. En ny enhet måste läggas till i appen och sedan måste posten för modellen "Charge 6" väljas. Instruktioner på skärmen guidar dig sedan genom de få stegen, som slutfördes snabbt och enkelt i testet.

Förutom en detaljerad översikt över alla mätdata erbjuder Fitbit-appen också olika alternativ för att hantera trackern. Bland annat kan appar installeras och avinstalleras i inställningarna, Google Wallet för kontaktlösa betalningar (fungerar inte med alla banker - en översikt kan hittas här) samt Google Maps för navigering och YouTube Music för uppspelningskontroll (kräver en betald Premium-prenumeration) och naturligtvis kan användaren ändra urtavlan. Färger och data som visas kan justeras, och nya designer kan väljas från cirka 40 mallar. Den första installationen av EKG-appen sker också via smarttelefonen - mer om detta nedan.

Ställ in
Ställ in
verk
verk
i
i
få
Steg
Steg
Standard urtavla
Standard urtavla

Fitness trackern styrs via knappen på den vänstra kanten av höljet, som kan användas för att låsa upp och låsa skärmen och hoppa tillbaka till startskärmen, samt de vanliga pekskärmsgesterna. Svepningar i alla fyra riktningarna leder genom wearables menyer, varvid strukturen skiljer sig något från andra tillverkare som Huawei, Xiaomi och andra.

Svep åt vänster och höger tar dig genom de olika apparna, inklusive de 40+ sportlägena, aviseringar, väckarklocka och timer samt EDA-skanning och EKG-appen. Ett svep nedåt tar dig till inställningarna, medan ett svep uppåt visar de aktuella mätningarna, såsom steg, hjärtfrekvens, SpO2 och sömn.

Telefoni och meddelanden

Fitbit Charge 6 visar aviseringar från din smartphone utan problem. Med appen kan man välja vilken typ av meddelanden (samtal, textmeddelanden, kalender och ett detaljerat urval av appar) som ska dyka upp på wearablen. Det finns ingen funktion för Bluetooth-telefoni och inte heller någon separat mobiltelefonanslutning.

Röstassistent

Charge 6 har ingen röstassistent ombord, vilket skulle vara föga logiskt eftersom den saknar mikrofon och högtalare.

Hälsa och fitness: Omfattande utrustning, men...

Premium-funktioner
Premium-funktioner

Hälsoövervakning är kärnkompetensen hos Fitbit Charge 6, för vilken Google har installerat en rad sensorer. Förutom en optisk pulsmätare finns det röda och infraröda sensorer på baksidan för övervakning av blodets syremättnad (SpO2), en hudtemperatursensor och elektriska multifunktionssensorer för EKG-appen för en hjärtrytmkontroll och EDA Scan-appen för stresshantering. Datasynkronisering med Apple Health är också möjlig, Google Fit är en självklarhet.

Fitbit döljer några av funktionerna bakom sin premiumprenumeration för 79,99 euro per år eller 8,99 euro per månad. När du köper Charge 6 får du sex månaders Fitbit Premium gratis. Följande innehåll är dolt bakom betalningsbarriären:

  • Dagligt formindex för planering av din träning
  • Sömnprofil med månatliga sömntrender
  • Index för stresshantering
  • Sömnindex med detaljer om sömnfaser och sömnkvalitet
  • Guidade träningspass med konditionsträning
  • Meditation och mindfulness-övningar
  • Recept för hälsosamma och näringsrika måltider
  • Hälsorapport med månatliga trender

Många av funktionerna är inte nödvändiga för vanliga användare, men ger ändå intressanta insikter. Om du vill fortsätta att använda dem efter testfasen kommer du fortfarande att bli ombedd att betala efter att du har köpt wearablen.

Också irriterande: när vi använde appen på en iPhone 15 Pro märkte vi att några översättningar saknades som inte var tillgängliga på Android.

Mål för verksamheten

En av de viktigaste uppgifterna för ett fitnessarmband är att övervaka dagliga aktiviteter. Individuella mål som steg, tillryggalagd sträcka, kaloriförbränning och minuter i aktiv zon kan ställas in som det primära dagliga målet via appen, och wearablen informerar dig sedan om dina framsteg.

Fitbit använder också cirklar som är bekanta och som finns i enheter från många tillverkare, men som inte kombineras i en grafik. Appen kan också användas för att ställa in många andra hälsomål, till exempel vikt, sömnlängd och mer. Badges är utformade för att ge ytterligare motivation för en aktiv livsstil.

Startskärm
Startskärm
av
av
Fitbit-app
Fitbit-app

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syremättnad i blodet

Förutom 24/7 realtidsmätning av hjärtfrekvensen, vars värden nu också kan visas på kompatibla träningsenheter via Bluetooth, stöder Fitbit Charge 6 också EKG och mätning av syremättnad i blodet (SpO2).

Pulsmätare Fitbit Charge 6
Pulsmätare Fitbit Charge 6
Pulsmätning Polar H10 bröstband (referensanordning)
Pulsmätning Polar H10 bröstband (referensanordning)
EKG-app
EKG-app

Tillverkaren utlovar en förbättring av noggrannheten i pulsövervakningen med den nya generationen av trackern. Vi kan bekräfta detta. Den nya fitness-trackern levererar betydligt mer exakta mätresultat. För både vilopuls och prestationspuls var avvikelserna från ett Polar H10-bröstband som referensenhet endast cirka 1 procent. Förloppet för kurvorna ovan är också ganska lika. Så Fitbit levererar som utlovat här

Charge 6 levereras också med en EKG-app. Detta borde kunna indikera en oregelbunden hjärtrytm. Tyvärr vägrade funktionen att fungera på vår testenhet. Även efter en hel del försök och fel under både Android och iOS dök det alltid upp ett felmeddelande om att funktionen måste ställas in och att en smartphone inte kunde hittas (trots en aktiv anslutning). Tyvärr är det därför inte möjligt att utvärdera EKG-funktionen.

Registrering av sömn

De som bär fitnessarmbandet även på natten kan dra nytta av sömnövervakningen. Armbandet övervakar sömnen med avseende på varaktighet och sömnfaser (vaken, REM, lätt, djup) och utvärderar sömnkvaliteten. Några förbättringstips avrundar funktionen.

Wearablen har dessutom en integrerad väckarklocka som på ett intelligent sätt kan väcka dig i den optimala sömnfasen inom ett definierat tidsfönster om så önskas.

Registrering av sömn
Registrering av sömn
på den bärbara
på den bärbara
och i appen
och i appen

Inspelning av utbildning

Fitbit erbjuder över 40 sportlägen. Det är betydligt färre än hos många andra tillverkare, men täcker de vanligaste sporterna som promenader, löpning, cykling, golf, crossfit och många fler.

Olika data samlas in beroende på sport. Hjärtfrekvens, minuter i träningszonen och kaloriförbränning ingår alltid. Dessutom registreras sportspecifika data som steg, distans, medelhastighet och rutthistorik för utomhusaktiviteter med aktiverad GPS.

Aktivitetsmätning gång
Aktivitetsmätning gång
och kärnträning
och kärnträning

GPS och navigering

Fitbit Charge 6 har en integrerad GPS. Det tog ganska lång tid att upprätta en anslutning under testet, och mottagningen var inte alltid så tillförlitlig som vi skulle ha önskat.

Vissa av de registrerade rutterna var ganska äventyrliga, och det fanns också vissa avvikelser i avstånd, medelhastighet och höjdmeter jämfört med en Garmin Venu 2 som referensenhet. Vi skulle vilja att Fitbit fokuserar på att förbättra GPS-noggrannheten för nästa generation - som de har gjort med hjärtfrekvenssensorn i den nuvarande modellen. Å andra sidan är det faktum att trackern också kan användas för navigering via Google Maps praktiskt och en pluspunkt. Det finns inte längre någon väderapp för detta.

GNSS-omsegling av sjöar
GNSS-omsegling av sjöar
GNSS-väg
GNSS-väg
Sammanfattning av GNSS
Sammanfattning av GNSS

Display: Mindre än förväntat

Displayen på Fitbit Charge 6 mäter 1,04 tum, precis som sin föregångare. Google har återigen installerat en AMOLED-panel, vars exakta upplösning inte anges. Den ger en tillräckligt detaljerad bild och är fortfarande någorlunda läsbar i direkt solljus men skulle kunna vara ljusare överlag.

Skärmen (det ljusare området i mitten av bilden nedan) är fortfarande omgiven av ganska tjocka kanter, vilket förhindrar en större skärmyta.

Fitbit Charge 6 i kvällssolen
Fitbit Charge 6 i kvällssolen
Display med tjocka kanter
Display med tjocka kanter

En annan negativ aspekt är att vi märkte att skärmen flimrade vid en mycket låg frekvens på 25 Hz.

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 25 Hz

The display backlight flickers at 25 Hz (worst case, e.g., utilizing PWM) .

The frequency of 25 Hz is very low, so the flickering may cause eyestrain and headaches after extended use.

In comparison: 53 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 17900 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Prestanda och drifttid: Fitnessarmbandet behöver laddas med några dagars mellanrum

Google ger inte detaljerad information om chipset och minne installerat. Driften är smidig, så det finns ingen anledning till kritik här.

Batteriets livslängd

Enligt tillverkaren räcker Charge 6:s ospecificerade batteri i upp till 7 dagar på en enda laddning. Andra tillverkare lovar betydligt mer. Detta beror dock naturligtvis på användningsintensiteten och inställningarna. Till exempel förbrukar GPS, visningsläge alltid på och permanent SpO2-spårning mer energi.

Enligt vår erfarenhet är en drifttid på fyra till sex dagar realistisk vid normal till intensiv användning - andra modeller kan hålla betydligt längre. Detta innebär att trackern måste laddas med några dagars mellanrum med den medföljande USB-laddningskabeln, som fästs magnetiskt på baksidan. Laddningsprocessen tar cirka två timmar.

Laddning av Fitbit Charge 6
Laddning av Fitbit Charge 6

För

+ mer exakt mätning av hjärtfrekvensen
+ EKG-app (men problem i testet)
+ Google Maps, YouTube Music och Google Wallet (men med vissa begränsningar)
+ två storlekar på armband ingår

Emot

- felaktig GPS-spårning
- vissa funktioner mot avgift
- liten skärm med tjocka ramar

Bedömning: Fitbit Charge 6 visar också svagheter i testet

Fitbit Charge 6 tillhandahölls av tillverkaren för recensionen.
Fitbit Charge 6 tillhandahölls av tillverkaren för recensionen.

Googles Fitbit-varumärke gör många saker rätt med sin Charge 6. Fitnesstrackern erbjuder ett ganska brett utbud av funktioner, inklusive GPS och EKG-app, även om den i vårt praktiska test med vår enhet borde ha spårat mer exakt eller misslyckats med att göra det.

Hjärtfrekvenssensorn är mer exakt än sin föregångare. Detta är å ena sidan lovvärt men å andra sidan också nödvändigt. Resultaten i vårt test visar endast mindre avvikelser.

Andra nya funktioner inkluderar Google Maps-navigering och musikstyrning från YouTube Music, även om detta bara fungerar med en betald YouTube Music Premium-prenumeration. Här skulle vi ha velat att Google skulle tänka lite mer utanför lådan och också stödja andra streamingtjänster.

Förutom saker som de tjocka skärmkanterna finns det också anledning att kritisera gömningen av vissa funktioner bakom Fitbit Premium-betalningsbarriären, även om vi förmodligen kommer att behöva vänja oss vid sådana procedurer mer och mer. Ett Google-konto är också obligatoriskt. Fitbit Charge 6 är väldigt skräddarsydd för Google-världen, vilket också återspeglas i den ibland slarviga navigeringen i iOS-appen.

Sammantaget är Fitbit Charge 6 en solid tracker för dem som redan är på väg i Google-kosmos. I synnerhet EKG-funktionen (när den fungerar) är en försäljningsargument som andra fitnessspårare sällan erbjuder. Dessa brukar dock kosta betydligt mindre än Fitbit Charge 6.

Pris och tillgänglighet

Det rekommenderade priset för Fitbit Charge 6 är cirka 160 dollar. Fitnesstrackern finns dock för närvarande tillgänglig i butiker för cirka 130 euro, t.ex. Amazon, MediaMarkt, Galaxus eller Cyberport.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Fitbit Charge 6 recension: Fitnessarmband med EKG avslöjar styrkor och svagheter
Marcus Schwarten, 2024-03-19 (Update: 2024-03-19)