Notebookcheck

Test: Acer Aspire Timeline Ultra M3 581TG Ultrabook

Kepler gör debut "Ultrabook XL" är ett sätt att beskriva Acer Aspire Timeline Ultra M3, eftersom datorn inte direkt ger ett ultraportabelt intryck i sitt 15-tums chassi. Men med nya GeForce GT 640M under huven blir den attraktiv som en smidig bärbar speldator.

Acer Aspire M3-581TG

Med Aspire Timeline Ultra M3 (vilket långt namn!) erbjuder Acer en tidig ultrabook med integrerad DVD-läsare, men på grund av sin 15-tumsskärm kan den knappast kvalificera sig som en ultrabook i egentlig mening, utan snarare som en tunn och lätt bärbar multimediadator

Acers M3 finns i flera konfigurationer, men alltid med en extra strömsnål processor från Intel (ULV). Instegsmodellen har en Core i3-2367M (1,4 GHz), 320 GB hårddisk, 20 GB SSD (cache) och integrerad grafik. De här komponenterna kan uppgraderas till en Core i7-2637M, en snabb SSD på 256 GB och tidigare nämnda GeForce GT 640M, som vår testmaskin. Av samma anledning kan priset variera kraftigt - från omkring 6000 kr upp till över 10 000. Core i7-versionen med 256 GB SSD-disk säljs i Tyskland under namnet Acer Aspire Timeline Ultra M3-581TG-72634G25Mnk.

Chassi

Höljet kring Timeline Ultra M3 består mestadels av billig plast. Endast skärmlocket är gjort av aluminium, som ger stadga och mer premiumkänsla. Huvuddelen av datorn kan inte riktigt leva upp till samma standard, men känns ändå robust. Designen är annars väldigt återhållsam och påminner om designprototyper. 

Underhåll av systemet visar sig vara väldigt enkelt: 2,5-tumsplatsen, SSD-diskens mSATA-plats, WLAN-kortet och de separata minnesplatserna är lätta att komma åt bakom plastlocket. Hela ovansidan inklusive tangentbordet och pekplattan är inkopplade med en flatkabel som är relativt enkel att ta ur. Att sätta tillbaka dem kan däremot vara lite svårare. Fläktarna är också lätta att komma åt för rengöring. 

2.5-tumsplats (används inte i toppmodellen), mSATA SSD, WLAN-kort och minnesmoduler finns tillgängliga bakom underhållsluckan.
2.5-tumsplats (används inte i toppmodellen), mSATA SSD, WLAN-kort och minnesmoduler finns tillgängliga bakom underhållsluckan.

Anslutningar

Utbudet av portar är tyvärr ganska dåligt för en 15-tums laptop. Det är jämförbart med en mindre ultrabook eller en bärbar från Apple.

Den kombinerade headset-porten som vi känner igen från mobiltelefoner är en faktor som kraftigt begränsar antalet headsets som kan användas utan att ta till en adapter. HDMI-porten är glada nyheter för de flesta köpare, men den fungerar inte med monitorer som har en högre upplösning än 1920x1200. I teorin borde grafikkortet GT 640M klara av betydligt högre upplösningar, men eftersom det växlingsbara grafikläget Optimus används blir det den integrerade Intelgrafiken som sätter gränserna. Å andra sidan finns det för närvarande inga monitorer som kan ta emot en HDMI-signal med högre upplösning än 1920x1200. Det är också tråkigt att bara en av de tre USB-portarna stöder den snabbare standarden USB 3.0. Portarna drivs av Intels HM77-chipset med integrerat stöd för USB 3.0.

USB 2.0-portarnas prestanda är som förväntat ungefär 27 MB/s. Med USB 3.0-porten kunde vi bara läsa data från en Intel SSD 510 i maximalt 121 MB/s. Som en jämförelse presterade Alienware M18x betydligt bättre i samma test med 181 MB/s.

Förutom kortläsaren och Kensingtonlåset sitter alla anslutningar på enhetens baksida. Det betyder att man undviker sladdhärvor, men det blir desto krångligare att koppla in hörlurar eller USB-minnen. 

Headset-port, 2x USB 2.0, USB 3.0, HDMI, Gigabit LAN, strömanslutning på baksidan. Kensingtonlås till höger och kortläsare till vänster. Något ovanligt är att på/av-knappen sitter i framkanten.
Headset-port, 2x USB 2.0, USB 3.0, HDMI, Gigabit LAN, strömanslutning på baksidan. Kensingtonlås till höger och kortläsare till vänster. Något ovanligt är att på/av-knappen sitter i framkanten.

Kommunikation

Acer har valt bort Intelmoduler för WLAN och LAN (vilket är anledningen att funktionen Wireless Display saknas) till förmån för moduler från tillverkarna Atheros och Broadcom. Atheros AR5B97(PCI-e mini card) , som sköter det trådlösa nätverket i M3:an har två antenner och stöder 802.11 b/g/n upp till 300 Mbps. I vårt testexemplar fungerade modulen problemfritt, men uppnådde inte samma överföringshastigheter och räckvidd som en modul med tre antenner. Tyvärr stöds inte Bluetooth av vårt testexemplar. För Gigabit LAN har Acer valt adaptern BCM57780 från Broadcom.

Inmatningsenheter

Tangentbord

Acer har återigen valt tangentbordstypen med separata och isolerade knappar. Tangenterna har litet djup, som andra ultrabooks, men är enkla att använda och har en tydlig tryckpunkt. De individuella tangenterna är tillräckligt stora för och layouten på den amerikanska tangentbordet på vår testenhet är bra. Något förvånande har även en numerisk knappsats fått plats på 15-tumschassit. Piltangenterna har små dimensioner och detsamma gäller för funktionstangenterna, men det är ett vanligt fenomen på bärbara datorer i storleksklassen. Specialfunktioner utförs med hjälp av "Fn" i kombination med andra tangenter. 

Eftersom Aspire M3 marknadsförs som en ultrabook för spel har vi även tittat efter ghosting. Det fanns inga sådana problem med de vanliga speltangenterna. Med Microsofts verktyg Ghosting Tool hittade vi däremot en begränsning: kombinationen vänsterpil, upp och blanksteg fungerade inte. De här kan vara frustrerande i vissa plattformsspel med mycket springande och hoppande. 

På det stora hela lämnar tangentbordet ett gott intryck och är behagligt att använda, trots den smärre begränsningen för spel. Det vi tyckte saknades mest var bakgrundsbelysning, som är bra att ha på kvällar och nätter eller i rum med låg belysning. 

Musplatta

Musplattan lever inte riktigt upp till samma goda standard som tangentbordet. Storleken är bra och förflyttningar är enkla, men bristen på fysiska knappar är som på många bärbara Windowdatorer ett misstag. Problemet här är uppenbart mjukvarugrundat, eftersom plattan har svårt att hantera komplexa kommandon. Att använda multi-touch, dra-och-släpp och att klicka blir  för mycket för drivrutinerna till den grad att fel uppstår med jämna mellanrum. Mest av allt är det dra-och-släpp som har störst chans att misslyckas. Något annat som känns igen från Apples bärbara datorer är att det är problematiskt att använda den nedre delen av musplattan som musknappar, eftersom drivrutinerna inte alltid kan separera klick från multi-touch-gester. 

Tangentbord
Tangentbord
Musplatta
Musplatta

Skärm

15-tumsskärmen i Aspire M3-581TG är definitivt datorns största svaghet. Det är en reflekterande bredbildsskärm (16:9) med en upplösning på 1366x768. Den låga upplösningen ger snålt med arbetsutrymme på skärmen, men den passar i alla fall bra för spel, eftersom GT 640M kan leverera tillräcklig prestanda för upplösning. Mer om det senare.

Den maximala ljusstyrkan på 225 cd/m² är genomsnittlig. Ljusstyrkan är relativt bra vid 85%; bara i de övre regionerna minskar ljusstyrkan något. Symptomet "blödande skärm" (ljusa områden från bakgrundsbelysningen) kunde inte ses på vårt testexemplar, men svärtan är dålig med 1.46 cd/m², vilket ger en kontrastratio på bara 154:1. Resultatet är ett relativt livlöst intryck. Om man jämför med den utmärkta skärmen på nya iPad 3 blir bristerna i bildkvaliteten på Acers M3 uppenbara. 

205
cd/m²
192
cd/m²
207
cd/m²
212
cd/m²
225
cd/m²
211
cd/m²
213
cd/m²
226
cd/m²
214
cd/m²
Distribution av ljusstyrkan
AUO32EC
Gossen Mavo-Monitor
Max: 226 cd/m² Medel: 211.7 cd/m²
Distribution av ljusstyrkan: 85 %
Mitt på batteriet: 225 cd/m²
Kontrast: 154:1 (Svärta: 1.46 cd/m²)
Låg ljusstyrka och reflektiv yta leder till dålig läsbarhet utomhus.
Låg ljusstyrka och reflektiv yta leder till dålig läsbarhet utomhus.

Den mediokra ljusstyrkan och glansiga ytan gör att datorn blir oduglig för utomhusbruk i solljus. Det är verkligen synd, då en matt skärm åtminstone gjort M3:an mer användbar i skuggan. 

Betrakningsvinklarna är en annan svaghet med den bärbara datorn tack vare den billiga TN-panelen. Även vid smärre vinklar blir bilden märkbart mörkare, särskilt på det vertikala planet. Från sidorna är förgerna mer stabila, även om reflexer snabbt kan bli irriterande i ljusa miljöer. 

 

Prestanda

Vår testmodell är den med kraftfulla konfigurationen med processorn Core i7-2637M (1,7 - 2,8 GHz), grafikkortet GeForce GT 640M med 1 GB DDR3-minne och en 256 GB SSD-disk från LiteOn. Av datorns 4 GB DDR3 RAM-minne är 2 GB fastlödda på moderkortet och 2 GB sitter på minnesplatsen. Tack vare Optimus används den integrerade grafikkretsen Intel HD 3000 när systemet inte behöver mer grafikkraft. 

DPC-latens, nästan alltid grön, men det blev en röd stapel på skärmdumpen.
DPC-latens, nästan alltid grön, men det blev en röd stapel på skärmdumpen.
GPU-Z hittar inte rätt klockfrekvenser på det nya Kepler-baserade grafikkortet.
GPU-Z hittar inte rätt klockfrekvenser på det nya Kepler-baserade grafikkortet.
Klockfrekvensen (utan multiplikator) är 135 MHz vid låg belastning.
Klockfrekvensen (utan multiplikator) är 135 MHz vid låg belastning.
Under belastning 709 MHz (med Turbo Boost är specifikationen 625 MHz).
Under belastning 709 MHz (med Turbo Boost är specifikationen 625 MHz).
HWInfo 32 utan belastning, med en klockfrekvens på 798 MHz.
HWInfo 32 utan belastning, med en klockfrekvens på 798 MHz.
System information Acer Aspire M3-581TG

Processor

Processorn Core i7-2637M i vårt testexemplar har en TDP-klassificering på endast 17 Watt. Tack vare det höga Turbo Boost 2.0-läget kan klockfrekvensen öka från 1,7 GHz upp till 2,8 GHz (om bara en kärna belastas). Därför kommer prestandan i genomsnitt upp i nivå med en instegsmodell i 35W-klassen (Core i3 eller i5). En Core i3-2310M är i genomsnitt 10% efter vår i7-2637M i alla processortester och Core i5-2410M är i genomsnitt 10% snabbare. Därför kan processorn i M3:an jämföras med en långsam Core i5-2410M. Överlag är prestandan emellertid väldigt beroende av Turbo Boost och därför också av temperatur och energiläge. I vår första körning av X264-testet, till exempel, var resultaten upp till 9% bättre än Core i3-2310M. När man spelar spel kan man förvänta sig att processorn i Acer M3 presterar ungefär som en i3-2350M.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit
3605
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit
7086
Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4472 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
8722 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
4618 Points
Cinebench R10 Shading 32Bit
4761
Cinebench R11.5 CPU Multi 32Bit
2.03 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
34.91 fps
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.23 Points
Cinebench R11.5 CPU Single 32Bit
0.96 Points
Hjälp

Systemprestanda

Tack vare en snabb SSD och Core i7 ULV-processorn får Aspire M3-581TG riktigt bra resultat i PCMark 7. Totalpoängen är i nivå med en Alienware M14x med ett GT 555M och fyrkärnig Core i7, eller en 13-tums MacBook Air. Den snabbaste bärbara datorn vi testat, Alienware M18x, är bara 32% före i poängligan. 

5.6
Windows 7 Experience Index
Processor
Beräkningar per sekund
6.9
Minne (RAM)
Minnesåtgärder per sekund
5.9
Grafik
Skrivbordsprestanda för Windows Aero
5.6
Spelgrafik
Prestanda för affärs- och spelgrafik i 3D
6.9
Primär hårddisk
Diskens dataöverföringshastighet
7.9
PCMark Vantage Result
12759 poäng
PCMark 7 Score
3503 poäng
Hjälp
PCMark 7 - Score (sort by value)
Acer Aspire M3-581TG
GeForce GT 640M, 2637M, Lite-On LMT-256M3M
3503 Points ∼38%
Acer Aspire 3830TG-2628G12nbb
GeForce GT 540M, 2620M, Intel X25-M G2 SSDSA2M120G2GC
3928 Points ∼43% +12%
Asus N75SF-V2G-TZ117V
GeForce GT 555M, 2630QM, Seagate Momentus 5400.7 ST9750423AS
2212 Points ∼24% -37%
HP Pavilion dv7-6c07eg
Radeon HD 7690M XT, 2670QM, Toshiba MK1059GSMP
2456 Points ∼27% -30%
Toshiba Qosmio X770-11C
GeForce GTX 560M, 2670QM, Seagate Momentus XT ST95005620AS
3217 Points ∼35% -8%

Lagring

Den mSATA-baserade SSD-disken från Liteon, LMT-256M3M, erbjuder mycket bra prestanda. Kontrollkretsen Marvell 88SS9174 i M3:an används också i Crucial m4 and ADATA S501 V2, varav båda är snabba. Överföringshastigheten vid 4K är en svaghet för den här disken och läs- och skrivhastigheten kommer upp i 21,88 MB/s respektive 39,53 MB/s. Jämfört med en Samsung SM256C från en 13-tums MacBook Air (10.35MB/s and 20.89MB/s) står den sig ändå bra. Bara SSD-diskar i prestandaklassen som Intel SSD 520 når betydligt högre, ungefär 39% högre i genomsnitt.  

HDTune
AS SSD komprimeringstest
ATTO
Lite-On LMT-256M3M
Överföringshastighet min.: 296.7 MB/s
Överföringshastighet max.: 331.3 MB/s
Överföringshastighet med.: 317.3 MB/s
Accesstid: 0.2 ms
Burst rate: 223 MB/s

Grafiklösning

Den mest anmärkningsvärda egenskapen med Acer Aspire M3 är att datorn är utrustad med ett kraftfullt dedikerat grafikkort, ett Nvidia GeForce GT 640M. GPU:n är baserad på den nya Kepler-arkitekturen som tillverkas i 28nm. Mer information om grafikkortet finns på vår särskilda sida om GT 640M

Grafikkortets teoretiska prestanda uppmättes med ett antal olika syntetiska prestandatester. GT 640M gjorde oss inte besvikna i de nyare testerna och står sig till och med bra i konkurrensen med GeForce GT 555M eller Radeon HD 6770M. I 3DMark 11:s GPU-test når bara GT 555M upp till mellan 61% och 85% av prestandan i GT 640M, och 6770M (numera känd sim 7690M) når upp till mellan 73% och 80% av prestandan. Till och med GeForce GTX 460M besegras marginellt i 3DMark 11. I genomsnitt är däremot GT 640M långsammare än GTX 460M. 

Ju äldre och mer processortunga testerna blir, desto sämre placerar sig GT 640M. I 3DMark 05, till exempel, är enskilda GT 555M-modeller snabbare.

I de desto viktigare testerna av riktiga spel ser man ofta stora förluster på grund av en föör svag processor. Därför tittade vi på de högsta detaljnivåerna i spel. Här presterar GeForce GTX 460M betydligt bättre i speltesterna än i de teoretiska testerna, men både GT 555M och Radeon 6770M/7690M förblir akterseglade av det nya Kepler-kortet i spel. 

Totalt sett levererar GT 640M mycket övertygande prestanda, även i kombination med en strömsnål CPU. 

3DMark 2001SE Standard
12955 poäng
3DMark 03 Standard
28232 poäng
3DMark 05 Standard
17842 poäng
3DMark 06 Standard
10189 poäng
3DMark Vantage P Result
6946 poäng
3DMark 11 Performance
1830 poäng
Hjälp
3DMark 11 - 1280x720 Performance GPU (sort by value)
Acer Aspire M3-581TG
GeForce GT 640M, 2637M, Lite-On LMT-256M3M
1731 Points ∼3%
Acer Aspire 3830TG-2628G12nbb
GeForce GT 540M, 2620M, Intel X25-M G2 SSDSA2M120G2GC
888 Points ∼2% -49%
Asus N75SF-V2G-TZ117V
GeForce GT 555M, 2630QM, Seagate Momentus 5400.7 ST9750423AS
1258 Points ∼2% -27%
HP Pavilion dv7-6c07eg
Radeon HD 7690M XT, 2670QM, Toshiba MK1059GSMP
1346 Points ∼3% -22%
Medion Erazer X6813 (MD97762)
GeForce GTX 460M, 2630QM, Hitachi Travelstar 5K750 HTS547575A9E384
1623 Points ∼3% -6%
Toshiba Qosmio X770-11C
GeForce GTX 560M, 2670QM, Seagate Momentus XT ST95005620AS
1811 Points ∼4% +5%

Spelprestanda

Som vi just konstaterat i stycket ovanför gör Nvidias GeForce GT 640M riktigt bra ifrån sig i Acers 15-tums ultrabook. Den relativt klena processorn sätter däremot gränser, särskilt vid låga detaljnivåer. GT 640M klarar utan vidare av upplösningen 1366x768 och kan spela de flesta nuvarande spel med höga detaljinställningar. Den utlovade "ultra"-inställningen i Battlefield 3 kan emellertid inte spelas flytande. Istället får vi nöja oss med mediuminställningen. Trots det är GT 640M i nivå med Radeon HD 7690M i HP:s Envy 17. Bara i det riktigt krävande The Witcher 2 får vi sänka inställningarna ytterligare för att få spelbar bilduppdatering. Mindre krävande spel som Call of Duty: Modern Warfare 3 kan till och med spelas med inställningarna på max och med en extern 1080p-monitor. 

låg med. hög ultra
Quake 3 Arena - Timedemo (1999) 317 fps
Doom 3 (2004) 190 fps
Counter-Strike Source (2004) 65 fps
World of Warcraft (2005) 109 41 fps
Quake 4 (2005) 62 fps
Half Life 2 - Lost Coast Benchmark (2005) 197.6 fps
World in Conflict - Benchmark (2007) 71 52 21 fps
Crysis - GPU Benchmark (2007) 45.9 11.6 fps
Supreme Commander - FA Bench (2007) 33.6 fps
Trackmania Nations Forever (2008) 163 73.1 45.4 fps
Far Cry 2 (2008) 98.5 68.7 32.2 fps
Left 4 Dead (2008) 107 fps
GTA IV - Grand Theft Auto (2008) 29.8 fps
F.E.A.R. 2 (2009) 42 fps
Sims 3 (2009) 45 fps
ArmA 2 (2009) 11 fps
Colin McRae: DIRT 2 (2009) 51.7 27.5 fps
Resident Evil 5 (2009) 55.6 42.5 fps
Risen (2009) 39 22 fps
CoD Modern Warfare 2 (2009) 36 fps
Stalker: Call of Pripyat (2010) 19.1 fps
Battlefield: Bad Company 2 (2010) 79 62 47 25 fps
Dawn of War II - Chaos Rising (2010) 88 61 51.2 27.2 fps
Metro 2033 (2010) 69 48 25 8 fps
Just Cause 2 (2010) 18.9 fps
StarCraft 2 (2010) 195 63 46 27 fps
Mafia 2 (2010) 68.4 50.5 42 26.9 fps
Civilization 5 (2010) 50.2 13.35 fps
Call of Duty: Black Ops (2010) 44 fps
Total War: Shogun 2 (2011) 165 31.5 fps
Crysis 2 (2011) 79 54 40 12 fps
The Witcher 2: Assassins of Kings (2011) 25 21 15 4 fps
Dirt 3 (2011) 124 84.6 62.8 20.6 fps
Deus Ex Human Revolution (2011) 61 24 fps
F1 2011 (2011) 86 61 51 22 fps
Fifa 12 (2011) 104 fps
Batman: Arkham City (2011) 91 74 36 17 fps
Battlefield 3 (2011) 46 34 26 11 fps
CoD: Modern Warfare 3 (2011) 143 71 51 33 fps
The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) 57 42 31 16 fps
Anno 2070 (2011) 118 51 31 15 fps
Star Wars: The Old Republic (2011) 52 33 26 fps
Alan Wake (2012) 41 25 12 fps
Mass Effect 3 (2012) 60 51 32 fps
Risen 2: Dark Waters (2012) 46.9 31.7 25.7 12.5 fps
Diablo III (2012) 119 85 76 34 fps
Dirt Showdown (2012) 62 43 39 16 fps
Max Payne 3 (2012) 35 34 18 13 fps
Team Fortress 2 (2017) 59.3 fps

Ljud och temperatur

Systemljud

En icke-mekanisk SSD, strömsnål ULV-processor och Optimus talar för en begränsad ljudnivå från kylsystemet. Det tunna chassit säger däremot något annat. Utan någon större belastning kan Acer M3 imponera. Fläkten är ofta helt avstängd och då blir datorn ljudlös. Även i vissa faser när fläkten är igång håller  den en behaglig ljudnivå på 28,6 dB, även om det ibland kan låta högt rent subjektivt. Tyvärr blåser den ut varm luft ur chassit i intervaller och uppnår då under några sekunder 33,8 dB, vilket kan störa friden. När man surfar på webben växlar ljudstyrkan mellan 27,4 sb och 28,6 db. Det är en godkänd nivå, men en MacBook Pro gör bättre ifrån sig. 

Under belastning ökar M3:an verkligen volymen. Vid 38 till 46 db blir den riktigt högljudd jämfört med den genonsnittliga nivån vid belastning, 39,5 db. När Furmark och Prime95 är igång uppnår den bärbara datorn sin högsta ljudnivå på 46 db och blir därmed fem gånger så höljudd som vid sin lägsta nivå. 

Fläktschema i dB. röd - av, grå - minimal fläkthastighet
Fläktschema i dB. röd - av, grå - minimal fläkthastighet

Ljudnivå

Låg belastning
27.4 / 28.6 / 33.8 dB(A)
Hårddisk
28.6 dB(A)
Hög belastning
39.5 / 46 dB(A)
  red to green bar
 
 
30 dB
tyst
40 dB(A)
hörbar
50 dB(A)
högt ljud
 
min: dark, med: mid, max: light   Arta + ECM-8000 (15 cm avstånd)

Temperatur

Vid låg belastning når yttemperaturen maximalt 34 °C. I synnerhet handledsstöden håller sig föredömligt kalla. Under belastning värms framförallt undersidan upp, vilket begränsar långvarigt bruk i knät. Handledsstödet förblev tillräckligt kallt även under extrem belastning. 

De interna temperaturerna uppnådde kritiska värden under vårt test. GeForce-kortet kom upp i omkring 93 °C med Furmark medan processorkärnorna varierade mellan 90 och 97 °C under full belastning med Prime95. Den stora variationen kan förklaras med att kärnorna ibland stryps till 800 MHz. Vi kunde också observera temperaturbetigad strypning i HWInfo32 emellanåt. Med bara Prime95 igång höll sig kärnorna kring 81 °C eftersom hela temperaturbudgeten kunde utnyttjas. I Battlefield 3 var grafikkortet inte lika varmt, 84 °C medan CPU-kärnorna nådde 91 °C vid 2.1 - 2.2 GHz utan strypning. Det finns inte så mycket att rucka på vad gäller temperaturen för varken grafikkortet eller processorn, men båda håller sig inom de givna ramarna. 

Händelsevis nådde vi även systemets absoluta gräns under stresstestet. Genom att samtidigt köra Prime95, Furmark och Battlefield 3 under en längre period kraschade datorn totalt. Precis innan kraschen såg vi att processorfrekvenserna ströps mer regelbundet. 

Hög belastning
 32 °C45 °C44 °C 
 37 °C43 °C40 °C 
 26 °C32 °C30 °C 
Max: 45 °C
Medel: 36.6 °C
54 °C58 °C30 °C
54 °C56 °C31 °C
28 °C33 °C26 °C
Max: 58 °C
Medel: 41.1 °C
Strömförsörjning (max.)  60 °C | Rumstemperatur 23.4 °C | Fluke 62 Mini
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 36.6 °C / 98 F, compared to the average of 30.9 °C / 88 F for the devices in the class Multimedia.
(±) The maximum temperature on the upper side is 45 °C / 113 F, compared to the average of 36.5 °C / 98 F, ranging from 21.1 to 71 °C for the class Multimedia.
(-) The bottom heats up to a maximum of 58 °C / 136 F, compared to the average of 38.8 °C / 102 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.6 °C / 82 F, compared to the device average of 30.9 °C / 88 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (32 °C / 89.6 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 29 °C / 84.2 F (-3 °C / -5.4 F).

Högtalare

Stereohögtalarna i den främre kanten ger inte ifrån sig några stora ljudvolymer, men de räcker för video- och ljuduppspelning kvalitetsmässigt. Headset-jacket kunde som vanligt nätt och jämnt driva våra AKG K701-hörlurar med hög impendans, men inget bakgrundsbrus kunde uppfattas.

Högtalare
Högtalare

Batteri och strömförbrukning

Strömförbrukning

Tack vare Optimus och den strömsnåla processorn är strömförbrukningen exemplarisk för en 15-tums multimediadator när inte belastningen är allt för hög. Med en förbrukning på 7.9 Watt är den i nivå med netbooks som MSI Wind U160. Bara en dator i ungefär samma storlek, Sony VAIO VPC-Z21Q9E, förbrukade mindre ström i vårt test. 

När datorn börjar belastas förflyttas strömförbrukningen till den normala nivån för bärbara multimediadatorer med dedikerat grafikkort. Exempelvis drar en Fujitsu Lifebook AH531 med ett GeForce GT 525M också 55 Watt när man kör 3DMark 06. Enheter med liknande hårdvaruprestanda, som Medion Akoya P6812 med ett GT 555M och en Core i3-2330M, drar betydligt mer ström - 61 till 81 Watt under belastning. 

I standby-läge eller avstängd kunde inte vår multimeter läsa av någon som helst strömförbrukning, vilket tyder på att nivån är så låg att den hamnar under mätarens felmarginal. 

Strömförbrukning
Av/Standbydarklight 0 / 0 Watt
Låg belastningdarkmidlight 4.2 / 7.8 / 7.9 Watt
Hög belastning midlight 55 / 70.6 Watt
 color bar
Förklaring: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batteritid

Ett 54 Wh litium-polymer-batteri hjälper Aspire-datorn på sin väg mot en alldeles utmärkt batteritid. Med hjälp av den strömsnåla hårdvaran höll sig datorn vid liv i 11 timmar och 39 minuter i Battery Eaters "Reader"-test. Vid surfning med WLAN aktivt och ljusstyrkan inställd på 150 cd/m2 klarade den drygt 6 timmar. Även under belastning håller sig Acer M3 vid liv i hela 2 timmar och 20 minuter, men här fuskar datorn lite: processorn klockades automatiskt ner till 1,7 GHz och bilduppdateringen i Battlefield 3 sjönk från 60-70 FPS till 28 FPS. Tydligen går det inte att utnyttja grafikkortets fulla potential när man spelar på batteridrift.

Fast monterat 54 Wh Li-Poly batteri
Fast monterat 54 Wh Li-Poly batteri
Batteritid
Låg belastning (utan WLAN, min. ljusstyrka)
11tim 39min
Surfa med WLAN
6tim 04min
DVD
4tim 01min
Hög belastning (maximal ljusstyrka)
2tim 20min

Slutsats

Nvidia vill sätta "Ultra" i ultrabooks med GeForce GT 640M - så står det i alla fall i PR-materialet. Som tur är håller uttalandet för granskning. Grafikprestandan med GeForce GT 640M är mycket bra, samtidigt som strömförbrukningen hålls inom rimliga gränser. Visserligen har Acer-datorn i testet inte mycket gemensamt med andra ultrabooks med sin stora 15-tumsskärm och inbyggda DVD-läsare. Om man ser den som en vanlig bärbar multimediadator gör Acer M3 många saker rätt. Den testade modellen har alla de rätta komponenterna för att både vara bra för spel och programprestanda. Med hjälp av Optimus-tekniken behöver inte heller batteritiden bli lidande, utan datorn håller sig vid liv i 6 timmar under normalt bruk (2 timmar om man spelar). 

Tyvärr är det inte bara guld och gröna skogar. Hög belastning tar ut sin rätt på komponenterna och som ett resultat blir undersidan av datorn väldigt varm. Dessutom är det lätt att irritera sig på musplattan, som inte har några fysiska knappar. Vår största invändning är däremot den billiga skärmen. En sådan skärm är acceptabel i budgetmodeller, men när en dator kostar så här mycket ska den ha en bättre panel. 

Testad: Acer Aspire M3-581TG
Testad: Acer Aspire M3-581TG, med tack till Nvidia

Specifikationer

Acer Aspire M3-581TG (Aspire M3 Serie)
Processor
Intel Core i7-2637M
Grafikkort
NVIDIA GeForce GT 640M - 1024 MB, Kärna: 709 MHz, Minne: 900 MHz, DDR3, 296.11
Minne
4096 MB 
, DDR3 PC3-10600 667MHz
Skärm
15.6 tum 16:9, 1366 x 768 pixlar, AUO32EC, glansig: ja
Moderkort
Intel HM77 (Panther Point)
Hårddisk
Lite-On LMT-256M3M, 256 GB 
, tom 2.5-tumsplats tillgänglig
Ljudkort
Realtek ALC269
Anslutningar
2 USB 2.0, 1 USB 3.0, 1 HDMI, 1 Kensingtonlås, Ljudanslutningar: jack för headset, Kortläsare: 2-in-1 SD and MMC CardReader, TV-kort: Kortläsare för SD/MMC
Nätverk
Broadcom BCM57780 NetLink Gigabit Ethernet (10/100MBit/s), Atheros AR5B97 Wireless Network Adapter (b/g/n = Wi-Fi 4)
Optisk enhet
HL-DT-ST DVDRAM GU61N
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 20.7 x 376.4 x 253
Batteri
54 Wh Litiumpolymer, AP12A3i 11.1V, 4850mAh
Operativsystem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webbkamera: 1.3 MPix
Övrigt
24 Månader Garanti
Vikt
2.03 kg
Pris
ca 10 500 Kr

 

Asus UL50VF CULV (första CULV:n med dedikerad grafik) jämfört med Acer Aspire M3-581TG.
Asus UL50VF CULV (första CULV:n med dedikerad grafik) jämfört med Acer Aspire M3-581TG.
När man tagit bort skruvarna på undersidan (varning: det finns fler skruvar i underhålls- och DVD-utrymmet).
När man tagit bort skruvarna på undersidan (varning: det finns fler skruvar i underhålls- och DVD-utrymmet).
Du kan avlägsna tangetbordet från ovansidan (se upp för flatkabeln till tangentbord och musplatta).
Du kan avlägsna tangetbordet från ovansidan (se upp för flatkabeln till tangentbord och musplatta).
Ingen skärmblödning med en helsvart bild, men med de dåliga betraktningsvinklarna kan äkta svärta bara ses i det centrala bandet.
Ingen skärmblödning med en helsvart bild, men med de dåliga betraktningsvinklarna kan äkta svärta bara ses i det centrala bandet.

Liknande bärbara datorer

Jämför priser

För

+Mycket bra grafikprestanda
+Snabb SSD och därför bra programprestanda
+Bra batteritid tack vare Optimus
 

Emot

-Undermålig skärm
-Pekplatta utan knappar
-Varm under belastning

I korthet

Vad vi gillar

Grafikprestandan med Kepler-kortet GeForce GT 640M.

Vad vi saknar

Vanliga, fysiska musknappar! Alltid!

Vad som överraskar oss

Hur prestandan har förbättrats så mycket i CULV-datorer på bara två år (jämfört med t.ex. Asus UL50VT med G210M).

Konkurrenter

Andra ultrabooks på 13 tum är ingen match. Andra 15-tums bärbara är inte direkt jämförbara sett till storlek och komponenter.

Betyg

Acer Aspire M3-581TG - 03/21/2012 v2(old)
Klaus Hinum

Design
87%
Tangentbord
87%
Mus
73%
Anslutningar
63%
Vikt
88%
Batteri
92%
Skärm
67%
Spelprestanda
89%
Programprestanda
94%
Temperatur
74%
Ljudnivå
83%
Subjektivt intryck
82%
Medel
82%
82%
Multimedia - Vägt medel
Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Test: Acer Aspire Timeline Ultra M3 581TG Ultrabook
Klaus Hinum (Update: 2013-06- 6)