Notebookcheck Logo

Amazfit Bip 3 Pro recension: En prisvärd smartklocka avslöjar en stor svaghet

Kan billigt fortfarande vara bra? Amazfit Bip 3 Pro är en av Amazfits billigaste smartklockor och stora fitnessspårare. Det är därför inte förvånande att de funktioner som erbjuds här är bantade jämfört med de mer premiummodellerna. Men gör den bärbara enheten fortfarande ett bra jobb? Tyvärr visar vår granskning att så inte är fallet på alla områden.
Amazfit Bip 3 Pro recension

Efter att nyligen ha granskatAmazfit GTS 4 Mini (cirka $ 99 på Amazon), gräver vi nu en nivå djupare in i smarttelefontillverkarens portfölj. Med en RRP på cirka $ 69 är Amazfit Bip 3 Pro ännu billigare.

Det erbjuder dock bara slimmade funktioner, inklusive hjärtfrekvens och blodsyremätning samt GPS. För att ta reda på om Amazfit Bip 3 Pro fortfarande är värt dina pengar eller inte, tittade vi närmare på enheten i vår smartwatch-recension.

Amazfit Bip 3 Pro
Skärm
1.69 tum 6:7, 240 x 280 pixlar 218 PPI, 1, TFT, glansig: ja, 60 Hz
Anslutningar
Sensorer: Biometriesensor BioTracker 2 PPG, 3-Achsen-Beschleunigungssensor
Nätverk
Bluetooth 5.0 BLE
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 9.65 x 44.12 x 36.49
Batteri
280 mAh, Batteritid (enligt tillverkaren): 336 tim
Charging
wireless charging
Övrigt
Zepp OS, 24 Månader Garanti, waterproof
Vikt
33.2 g, Strömförsörjning: 13 g
Pris
70 Euro

 

Fodral och und-funktioner: Plast och silikon i tre färger

Som du kan förvänta dig i denna priskategori är Amazfit Bip 3 Pro baserad på ett plastfodral och finns i tre färger: Svart, Creme och Rosa. Auf der rechten En liten knapp sticker ut från den högra sidan av den vattentäta (upp till 5 ATM) klockan. Förutom pekskärmen är denna knapp ansvarig för att styra enheten. Tillverkaren har valt att inte integrera både högtalare och mikrofon.

Den lätta smartklockan väger 30 g och sitter runt handleden med ett färgkoordinerat, 20 mm brett och utbytbart silikonarmband. Ett klassiskt stiftspänne används för att justera armbandet till en armomkrets på cirka 15 till 22 cm.

Installation och användning: En smartwatch som är enkel att använda

Installationen av klockan görs via Amazfits Zepp App (tillgänglig från Android 7.0 samt iOS 12.0 och högre). Efter nedladdning och registrering måste användaren gå till "Profil" i menyn och ange "+ Lägg till". När enheten är påslagen behöver användaren bara skanna QR-koden på smartwatchens display med hjälp av en smartphone-kamera. Den tyskspråkiga appen guidar sedan användaren genom en snabb och enkel installationsprocess. Kort sagt: problemfritt.

Start av inställning
Start av inställning
Skanna QR-koden
Skanna QR-koden
Följ instruktionerna
Följ instruktionerna
Färdig installation
Färdig installation
Butik för urtavlor
Butik för urtavlor
Anmälningar
Anmälningar

När du har anslutit till appen erbjuds olika alternativ. Förutom olika inställningar för hälsospårning är det möjligt att installera ytterligare gratis eller betalda urtavlor, för att lägga till de två urtavlor som ursprungligen installerades på enheten.

Klockan levereras med följande appar: alarm, menstruationscykel, att göra-listor, väder, musik- och kamerakontroll, stoppur och ytterligare funktioner. Zepp OS Amazfit Bip 3 Pro har ingen egen appbutik, till skillnad från sina mer premiuminriktade syskon.

Enhetens drift sker främst via pekskärmen. Genom att svepa uppåt kommer du åt aviseringarna och genom att svepa nedåt öppnas snabbinställningarna. De välbekanta svepen åt vänster och höger leder användaren till ett antal widgetar. Menyn öppnas och stängs med knappen på enhetens högra kant.

Telefon och meddelanden

Föga förvånande har denna billiga smartwatch ingen telefonfunktion. Den klarar dock av att informera användaren om inkommande samtal. Om så önskas kan smartphone-aviseringar kommuniceras i realtid. Vilka appar som får skicka meddelanden kan ställas in via appen med hjälp av allmänna filter.

Röstassistent

Amazfit Bip 3 Pro har inga röstassistenter som till exempel Alexa som finns på Amazfit GPS 4 Mini.

Hälsa och fitness: Solid men något av en besvikelse

Den billiga smartklockan har rudimentära hälsofunktioner ombord. Med sin biometriska sensor, BioTracker 2 PPG på undersidan av enheten, kan den mäta både hjärtfrekvens och syrehalt i blodet (SpO2). Medan enheten kan ställas in för kontinuerlig övervakning med några minuters mellanrum, kan SpO2-mätningen endast aktiveras för hand. De uppmätta data kan visas i grundläggande form på smartklockan och Zepp-appen ger ytterligare information.

Det är också möjligt att överföra data till Google Fit och Apple Health.

Mål för verksamheten

Spårning av aktiviteter
Spårning av aktiviteter

Aktivitetsmål är en absolut standard, även bland billigare wearables, så det är ingen överraskning att se Amazfit Bip 3 Pro erbjuda dem här också.

Klockan försöker hjälpa användaren att leva ett mer aktivt liv, både tack vare appens delvis anpassningsbara målvärden för steg, uppvaknande och aktivitetsminuter - var och en representerad som en tredjedel av en fylld cirkel - och också på grund av den inbyggda PAI-funktionen. Denna funktion utvärderar användarens hälsostatus och motiverar till att samla poäng.

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syremättnad i blodet

Pulsanalys under hela dagen
Pulsanalys under hela dagen

Att mäta hjärtfrekvensen är en grundläggande funktion för varje smartwatch. Naturligtvis hanterar Bip 3 Pro från Amazfit detta också. Men dess förmåga att göra det är mindre än fantastisk.

I en "duell" med ett Polar H10-bröstband kunde smartklockan nästan hålla jämna steg när det gällde mätningar av vilopulstest. Men när det gäller analys av prestationspuls, med andra ord sportpass, var klockan långt ifrån de verkliga resultaten som var alldeles för höga. Mätkurvans form stämde inte heller överens med referensenheten. Med en avvikelse på cirka 36 procent skulle vi ge den en pulsmätningspoäng på "otillräcklig".

Medan det är möjligt att regelbundet mäta användarens puls via klockan, kan SpO2-mätningen endast startas manuellt. Generellt sett var de värden som uppmättes här något för låga jämfört med referensanordningen. Avvikelsen var dock acceptabel och mycket mindre än vid pulsmätningarna.

Amazfit Bip 3 Pro-mätningar
Amazfit Bip 3 Pro-mätningar
Polar H10 bröstband referensanordning
Polar H10 bröstband referensanordning

Registrering av sömn

Om så önskas kan den bärbara enheten också spåra sömn, utöver stressnivåer. Såväl sömnens längd som olika sömnfaser kan övervakas och båda hjälper till att utvärdera sömnkvaliteten. Grundläggande information från föregående natt kan hämtas direkt på klockan, medan en mer detaljerad utvärdering är tillgänglig via appen. Klockan har ingen smart larmfunktion som väcker användaren under en lämplig sömnfas inom en viss tidsram.

Klockbaserad utvärdering av sömn
Klockbaserad utvärdering av sömn
Utvärdering av sömn...
Utvärdering av sömn...
i Zepp-appen
i Zepp-appen

Inspelning av utbildning

Med hela 60 sportlägen erbjuder Bip 3 Pro ungefär hälften av det antal alternativ som finns i de dyrare modellerna. Vanliga typer av sporter som jogging utomhus och löpband, promenader, cykling, simning, rodd och liknande finns alla tillgängliga. Av denna anledning bör de flesta användare vara väl betjänade av det urval som erbjuds här. Endast fans av mer exotiska sporter kan komma att sakna något. Även om vi inte riktigt kan rekommendera Amazfit Bip 3 Pro som en sportklocka på grund av dess tidigare nämnda felaktiga pulsmätningar.

Under idrottspasset registrerar klockan olika mätvärden som hastighet, avstånd och rutt via GNSS samt det uppskattade antalet förbrända kalorier.

Olika typer av idrott
Olika typer av idrott
Inspelning
Inspelning
Väg
Väg
Detaljer
Detaljer
Route (app)
Route (app)
Detaljer 1 (app)
Detaljer 1 (app)
Details 2 (app)
Details 2 (app)
Details 3 (app)
Details 3 (app)

GPS och navigering

När det gäller positionering stöder smartklockan de fyra GNSS-standarderna GPS, Globass, Galileo och BeiDou. I tester var mätnoggrannheten inte tillfredsställande. Medelvärdena var relativt exakta och överensstämde i stort sett med de värden som uppmättes med Garmin Venu 2-referensenheten, bortsett från stora felaktigheter när det gäller täckta höjdmeter. Den första anslutningen tar vanligtvis några sekunder och är helt acceptabel.

GNSS Sjöomsegling
GNSS Sjöomsegling
GNSS vändpunkt
GNSS vändpunkt
Sammanfattning av GNSS
Sammanfattning av GNSS

Display: Fyrkantig och inte särskilt ljusstark

Subpixlar
Subpixlar

Istället för att använda en högkvalitativ AMOLED har Amazfit bara valt en fyrkantig TFT-pekskärm i sin Bip 3 Pro. Den ligger under 2,5D härdat glas komplett med en anti-fingeravtrycksbeläggning. Den 1,69-tums displayen har en upplösning på 240 x 280 pixlar vilket resulterar i en solid pixeldensitet på 218 PPI.

Ljusstyrkan på den inbyggda panelen ligger på 384 cd/m² och är ett anständigt men inte särskilt bra värde, I direkt solljus är det svårt att läsa av tiden eller annan information på klockans display. Displayreflektioner är också irriterande i skuggan. Dessutom upptäckte vi också PWM-flimmer.

Amazfit Bip 3 ProAmazfit GTS 4 miniAmazfit Band 7Amazfit GTS 4
Response Times
PWM Frequency
324
360
11%
119.6
-63%
120
-63%
Screen
46%
-2%
23%
Brightness middle
384
559
46%
378
-2%
471
23%
Black Level *
0.52
Contrast
738
Total Average (Program / Settings)
29% / 29%
-33% / -33%
-20% / -20%

* ... smaller is better

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 324 Hz

The display backlight flickers at 324 Hz (Likely utilizing PWM) .

The frequency of 324 Hz is relatively high, so most users sensitive to PWM should not notice any flickering. However, there are reports that some users are still sensitive to PWM at 500 Hz and above, so be aware.

In comparison: 53 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 18694 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Amazfit Bip 3 Pro i solen...
Amazfit Bip 3 Pro i solen...
och skuggan
och skuggan

Prestanda och batteritid: Inga klagomål här i denna smartwatch-recension

Tyvärr har Amazfit inte tillhandahållit någon information om det monterade chipet. Det fungerar tillräckligt bra för att säkerställa att driften av smartklockan är en smidig upplevelse. Endast ibland reagerade pekskärmen antingen långsamt eller inte alls på pekskärmsinmatningar.

Batteriets livslängd

Vid normal användning anger tillverkaren en batteritid på 14 dagar och 7 dagar vid intensiv användning. Dessa värden stämmer väl överens med våra erfarenheter. För den vars klockanvändning kan beskrivas som genomsnittlig kommer klockan att behöva sättas på den magnetiska men korta laddaren (45 cm) ungefär en och en halv vecka i taget.

En laddare ingår inte, men tack vare valet av USB-A bör de flesta hushåll ha en liggande. Det tar cirka två timmar att ladda enheten.

Amazfit Bip 3 Pro laddas via en magnetisk USB-laddningskabel
Amazfit Bip 3 Pro laddas via en magnetisk USB-laddningskabel

För

+ gedigna funktioner till ett överkomligt pris
+ noggrann GNSS
+ över 60 sportlägen
+ lång batteritid

Emot

- mycket felaktiga pulsmätningar
- mycket mörk display
- PWM-flimmer

Dom: Amazfit Bip 3 Pro recension: Allt som allt, solid men med svagheter

För granskningen tillhandahölls Amazfit Bip 3 Pro av tillverkaren.
För granskningen tillhandahölls Amazfit Bip 3 Pro av tillverkaren.

Amazfit Bip 3 Pro gjorde ett ganska solitt intryck i vår recension, bortsett från sportrelaterade pulsmätningar. Även om den har en uppsättning bantade funktioner är den fortfarande tillräckligt utrustad och väl lämpad för alla med enklare smartwatch-krav som fitnessspårning. De viktigaste funktionerna som puls, SpO2 och GPS finns alla ombord, liksom andra alternativ som sport-, sömn- och stressspårning.

På grund av den felaktiga pulsmätningen kan vi bara rekommendera Bip 3 Pro till den som inte vill använda enheten som en sportklocka. För den som är ute efter en smartklocka som också kan spåra sportaktiviteter på ett tillförlitligt sätt bör denna modell undvikas, baserat på våra testerfarenheter.

I slutändan var detta problem ett återkommande tema i olika Amazfit-modellrecensioner. Amazfit GTS 4 Mini drabbades ibland också av felaktig mätning men var inte lika motstridig som recensionskandidaten här. Däremot ärAmazfit GTS 4s (cirka 199 $ på Amazon) mätningar var helt klart för låga.

Därför, om det måste vara en ny Amazfit smartwatch, skulle vi rekommenderaGTS 4 Mini (cirka 99 USD på Amazon) snarare än Bip 3 Pro. Enligt RRP är den bara 30 dollar dyrare men erbjuder många fler uppgraderingar utöver exakta pulsmätningar. I Tyskland finns det välkända alternativ i prisklassen upp till 100 USD. Till exempelHuawei Band 7 (från cirka 45 USD på Amazon).

Pris och tillgänglighet

Amazfit Bip 3 Pros RRP ligger för närvarande på $ 69. Det kan dock redan finnas i olika onlinebutiker för mindre med Amazon som ber om cirka $ 60 för smartwatchen.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Amazfit Bip 3 Pro recension: En prisvärd smartklocka avslöjar en stor svaghet
Marcus Schwarten, 2023-06-16 (Update: 2023-06-16)