Notebookcheck Logo

Huawei Watch GT 4 (46 mm) i test - Smartwatch med vinkel och förlängd batteritid

Sportigt mode. Huawei siktar på att etablera nya modetrender med Watch GT-serien och samtidigt bibehålla en hög nivå av sportfunktionalitet, exakta sensorer och långvarig batteritid. Dyk ner i vår recension för att ta reda på mer!

Diametern är främst avsedd för den manliga marknaden, medan 41-millimetersstorleken kan vara mer tilltalande för den kvinnliga publiken. Naturligtvis är detta fortfarande en fråga om individuell smak.

Prismässigt börjar GT-serien på ~265 USD, vilket gör den betydligt mer prisvärd än Klocka 4. Priserna är identiska med föregångaren GT 3:

Modell Pris (MSRP)
41 mm med vitt läderarmband $265 USD
41 mm med Milanoband 319 USD
41 mm med pianolook $425 USD
46 mm med svart band i fluoroelastomer $265 USD
46 mm med brunt läderband 287 USD
46 mm med grönt tygband 287 USD
46 mm i rostfritt stål 372 USD

Den nya åttkantiga formen på Watch GT 4 skiljer den från sin föregångare, och den integrerar nu NFC med den senaste TruSeen 5.5-sensorn, vilket garanterar ännu högre noggrannhet. Vår testenhet är 46 mm-modellen med rostfritt stålarmband.

Huawei Watch GT 4 (46 mm)
Processor
unknown
Skärm
1.43 tum 1:1, 466 x 466 pixlar 326 PPI, capacitive, AMOLED, glansig: ja, 60 Hz
Anslutningar
NFC, Brightness Sensor, Sensorer: TruSeen 5.5, Acceleromter, Gyroscope, optical Heart Rate, Temperature
Nätverk
Bluetooth 5.2, GPS
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 10.9 x 46 x 46
Batteri
524 mAh Litiumpolymer
Charging
wireless charging
Operativsystem
Huawei HarmonyOS
Övrigt
Högtalare: Mono, Wireless Charger, Bracelet links, HarmonyOS 4.0.0.88, 24 Månader Garanti, Dual-Band-GNSS: GPS, Glonass, Galileo, BeiDou, QZSS, 5 ATM, IP68, fanless, waterproof
Vikt
48 g, Strömförsörjning: 0 g
Pris
349 Kr

 

Boett och funktioner - Watch GT 4 i rostfritt stål med titanfinish

Premiumutgåvan av vår testpryl har en diameter på 46 millimeter (~1,8 tum), titanbelagt rostfritt stål och en matt finish. Kvaliteten är fantastisk och smartklockan ser ut att vara gjuten i ett stycke. Tack vare de mjuka konturerna är den åttkantiga formen inte överdrivet trång och ger en mycket tilltalande haptisk känsla. Displayen smälter in i ramen, men ramen är inte justerbar och saknar sensorer för styrning av Watch GT 4.

En högtalare och mikrofon är också integrerade i fodralet. Dessutom är den damm- och vattentät, med en IP68-klassificering. Huawei hävdar också en vattentrycksresistens på 5 ATM

Armbandet har ett 22 mm snabbfäste som kan bytas utan att använda verktyg. Enskilda delar på det rostfria bandet kan också tas bort eller läggas till, så att det kan anpassas till handledsomfång på mellan 140 och 210 millimeter (~5,5 till 8,3 tum)

Med uppdaterade algoritmer möjliggör de multipla sensorerna inte bara högre precision utan även ytterligare funktioner som övervakning av sömnandning och förbrända kalorier.

Alla versioner

Installation och drift - Tillgänglig på alla plattformar, med vissa begränsningar på iOS

Huawei Watch GT 4 körs på Harmony OS 4.0. Anslutningen till din smartphone sker via Bluetooth och kräver appen Huawei Health, som kan laddas ner direkt från AppGallery eller App Store. Om du använder en Google Android -telefon kan du ladda ner appen genom att skanna QR-koden på förpackningen. Det är dock att föredra att ladda ner Huaweis AppGallery och installera Health-appen från den. Annars kan systemet inaktivera meddelandefunktionen på specifika enheter, t.ex. Pixel-modellerna.

Watch GT 4 har inte mobilanslutning, men NFC är nu ombord. På grund av handelsrestriktioner finns det för närvarande ingen betalningsfunktionalitet tillgänglig för smartklockan. Det är en besvikelse att Huawei inte ens stöder kinesiska betalningssystem som AliPay, trots det faktum att Band 8 gör det.

Användaren kan välja mellan en mängd olika urtavlor. Tretton av dem är redan förinstallerade, och flera andra är tillgängliga gratis via den integrerade butiken. Betalalternativen är också ganska prisvärda, med priser från 0,50 USD till 5 USD.

Vissa urtavlor låter användaren anpassa dem genom att lägga till sina egna bilder som bakgrund.

AppGallery

Huawei Watch GT 4 styrs huvudsakligen av en pekskärm som reagerar snabbt på inmatningar. Huawei har också integrerat två fysiska knappar på enhetens högra sida. Kronan är placerad ovanför och kan tryckas in för att växla mellan urtavlan och apparna. Ett dubbelklick tar fram aktivitetshanteraren, så att du enkelt kan växla mellan tidigare öppnade appar. Den nedre knappen är förprogrammerad för träningsläge, men den kan tilldelas vilken annan programvara som helst. När det gäller appar har klockan ett AppGallery, men bara ett fåtal appar ingår

Svepgesterna på pekskärmen fungerar. Ett svep från den övre kanten tar fram snabbåtkomstmenyn, medan ett svep från vänster tar användaren tillbaka till föregående display. Från höger kan användaren enkelt navigera mellan widgetarna, som kan sorteras, tas bort eller läggas till i appen. Meddelanden visas nedifrån, och Watch GT 4 hanterar dem på ett mycket tillförlitligt och snabbt sätt. Det är dock värt att notera att statusen för meddelanden som läses på smarttelefonen inte synkroniseras med dem på smartklockan, och vice versa

Widgetarna visar information som fitnessmål, måncykeln, schemalagda möten, hälsodata och annan information (se video). Den väl avstämda vibrationsmotorn ger tillfredsställande haptisk feedback.

Telefoni och meddelanden

Klockan har både mikrofon och högtalare och kan använda den anslutna smarttelefonen för samtal. Samtal kan inte bara tas emot, utan även initieras via smartklockan. Du kan använda samtalslistan eller en av dina sparade favoritkontakter. GT 4 har dock inte stöd för Wi-Fi, så den anslutna telefonen måste vara inom räckhåll

Röstkvaliteten är acceptabel i tysta områden och tjänar sitt syfte. Våra samtalspartners hade inte heller några klagomål. I folksamlingar stöter klockan lätt på begränsningar, för att inte tala om äventyrad integritet.

Meddelanden skickas till klockan på ett snabbt och konsekvent sätt. Du kan ange vilka appar som får göra det i appen Hälsa. Lässtatus på klockan synkroniseras, men raderade meddelanden på smarttelefonen synkroniseras inte. Android användare kan svara på inkommande meddelanden med ett kort svar (upp till 36 tecken). Baserat på användarens val kan dessa också sorteras, uppdateras, raderas eller skrivas på nytt. Emojis kan också användas för att svara på meddelanden. Detta fungerade felfritt under WhatsApp-testet. Mottagna meddelanden, inklusive emojis, kan läsas direkt på klockan, medan bilder och videor bara kan ses på telefonen.

Röstassistent

AI Voice är Huaweis primära assistent, men den är endast kompatibel med smartphones som kör EMUI 10.1 eller senare.

Tyvärr kan användare inte välja ytterligare röstassistenter.

Hälsa och fitness - Watch GT 4 övervakning av andning och sömn

Huawei Watch GT 4 är utrustad med avancerade sensorer som kontinuerligt samlar in kroppsmätningar. Förutom de steg och den hjärtfrekvens som redan krävs, mäter Huaweis armbandsur stress och syrehalten i blodet (SpO2) samt hudtemperaturen. TrueSleep kan också utföra en grundlig sömnanalys, och VO2Maxkan fastställas för vissa typer av träningspass, till exempel löpning. En periodmätare, som drivs av data från temperatursensorn, ingår också. Ytterligare hälsofunktioner, inklusive bedömning av artärstyvhet, utandningsprov och EKG-inspelning, är exklusiva för watch 4 Pro. Därför saknas också funktionen Health Glance, som samlar in sju olika mätningar i rad.

Den integrerade kaloriräknaren är en helt ny funktion. Det kanske inte verkar särskilt banbrytande till en början, men Huawei förlitar sig på maskininlärning. Matvanorna behöver bara dokumenteras under de första två veckorna för att AI:n ska känna igen användarens matmönster baserat på kroppsmått. Med hjälp av den angivna målvikten kan en måltidsplan genereras som beskriver måltider eller deras kaloriinnehåll och föreslår träningspass. Tyvärr har det inte funnits tillräckligt med tid för en grundlig utvärdering av den här funktionen. Det första intrycket är att denna funktion fortfarande är ganska grundläggande, eftersom inmatningen av varje måltid är en tidskrävande och tråkig process på grund av den extremt begränsade livsmedelsdatabasen.

Datasynkronisering med Apple Health eller Google Fit är endast möjlig i begränsad utsträckning. Du kan dock ansluta till Strava eller Komoot för att utbyta fitnessstatistik.

Mål för verksamheten

Huawei erbjuder endast två sätt att ställa in träningsmål: de vanliga tre ringarna, som spårar kalorier, stående och träning, samt Health Cloverleaf.

Klöverbladet analyserar flera områden separat: sömn, steg och humör. Denna metod är redan bekant från Watch 4 Pro och kan anpassas efter användarens preferenser.

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syremättnad i blodet

Den nya TruSeen-sensorn är främst utformad för att förbättra noggrannheten i registrerade data. Vi genomförde jämförelser mellan Huawei Watch GT 4 och liknande enheter inom olika områden för att utvärdera dess precision

Hjärtfrekvensdata samlades in under en cykeltur och jämfördes med Polar H10-bröstbandet. I viloläget är de registrerade hjärtfrekvenserna identiska, och siffrorna ändras knappt under cykelturen. Watch GT 4 är alltid bara ett hjärtslag fel, vilket innebär en avvikelse på 0,17% - utmärkt.

Mätningen av syrehalten i blodet är också mycket tillförlitlig. Avvikelsen är fortfarande minimal, cirka 2 procent, och Huaweis smartklocka registrerar konsekvent något högre värden än referensvärdena för Brauns pulsoximeter 1.

Huawei Watch GT 4
Huawei Watch GT 4
Polar H10
Polar H10

Sömnmätning - Watch GT 4 har integrerad andningsmätning

Sömnövervakningen i Watch GT 4 har förbättrats avsevärt. Smartklockan kan nu upptäcka uppvakningsstadier och skilja mellan lätt, djup och REM-sömn. Andningsigenkänning är ett nytt tillskott som är avsett att identifiera störningar under sömnen. Det är också möjligt att spela in snarkningar eller chattande under sömnen, men då måste en smartphone finnas i närheten (ca 50 cm/~20 in)

Funktionen för sömnspårning ger en detaljerad sammanställning av resultaten, ger råd för att förbättra sömnkvaliteten och även ljudlandskap som hjälper dig att somna

Föregående natts data kan läsas direkt på klockan, och tidigare dagar, veckor, månader eller år kan nås med hjälp av appen. Resultaten verkar realistiska, även om vakenhetsstadierna inte alltid identifieras exakt. Det finns ingen smart väckarklocka, men klockan kan lagra upp till 10 användardefinierade larm.

Inspelning av utbildning

Huawei Watch GT 4 under cykling.
Huawei Watch GT 4 under cykling.

Huawei Watch GT 4 kan spåra mer än 100 olika sporter. Löpning är uppdelat i kategorierna utomhus, inomhus och sportfält. Rodd, golf, crosstraining, längdskidåkning, snowboard, bergsvandring och många fler är nu tillgängliga. Beroende på aktivitet registreras och utvärderas olika typer av data. De som tränar utomhus måste vänta på att GNSS-anslutningen ska upprättas innan de kan börja

Löpning är en av de aktiviteter som samlar in mest data. Detta omfattar fotavtrycksmönster, tillryggalagd sträcka, kaloriförbränning, hastighet, stegfrekvens och varaktighet, markkontakttider och många andra faktorer. Dessutom markeras specifika prestationer, som kan användas för att definiera din egen bästa träningsrytm, och VO2Maxberäknas. Simmare kan övervaka sin linjetäckning, draghastighet, simteknik och mycket mer. Det finns även kostnadsfri träning, som främst mäter hjärtfrekvens och kaloriförbränning. Klockan har även stöd för flera andra sporter.

En andra funktion som alltid är på kan konfigureras enbart för träningspass, så att du när som helst kan titta på de färgade ringarna för att få tillgång till information om din aktuella träning. Du kan också övervaka din återhämtningspuls efter träningspasset

Programmet ger också användarna träningsscheman, t.ex. maratonförberedelser, och videoguidning för övningar.

GPS och navigering - Satellitspårning med Watch GT 4

För platsspårning använder Huawei Watch GT 4 alla fem globala satellitnätverk med dual-band-teknik, vilket ger exceptionell noggrannhet. Dessutom inkluderar den riktad positioneringsteknik för första gången, vilket säkerställer att antennerna kontinuerligt är riktade mot himlen för att erbjuda högsta möjliga mottagningskvalitet

Under vår testtur med cykeln fungerade den här funktionen relativt dåligt, eftersom den registrerade rutten visade att Watch GT 4 har utrymme för förbättringar när det gäller noggrannhet. Men eftersom vi använde en tidig programvaruversion kommer Huawei sannolikt att förbättra detta genom en framtida uppdatering.

Om du vill kan du också använda klockan för navigering. Detta fungerar dock endast när den är ansluten till en smartphone som tillhandahåller kartdata. Watch GT 4 förlitar sig på Petal Maps, som är kompatibelt med både

Android och iOS.

GNSS, runt sjön
GNSS, runt sjön
GNSS, vändpunkt
GNSS, vändpunkt
GNSS, sammanfattning
GNSS, sammanfattning

Display - Huawei Watch GT 4 lyser med över 600 nits

Subpixel
Subpixel
Huawei Watch GT 4 utomhus
Huawei Watch GT 4 utomhus

Den 1,43-tums runda AMOLED-skärmen på Huawei Watch GT 4 har en imponerande upplösning och förblir lättläst i de flesta ljussituationer. Den når upp till 605 cd/m2 med sensorn för omgivande ljus aktiverad, och upp till 553 cd/m2 även med manuell kontroll. Skärmens lägsta ljusstyrka på 11,43 cd/m2 är dock relativt hög, vilket kan vara besvärande i mörka miljöer. I viloläge kan panelen endast aktiveras med en knapptryckning.

Skärmen fungerar bra utomhus och är läsbar även under soliga dagar, även om vi skulle uppskatta något högre ljusstyrka. Dessutom kan en alltid påslagen skärm aktiveras som tillval i inställningarna

I likhet med alla OLED-skärmar flimrar AMOLED-skärmen på GT 4 också. Frekvensen är inte särskilt hög, men amplitudkurvan är mycket platt och tiden det tar att fokusera på en klocka är inte särskilt lång, så det bör inte vara några större problem.

Huawei Watch GT 4Huawei Watch GT 3Samsung Galaxy Watch5Apple Watch Series 8Mobvoi TicWatch Pro 5
Response Times
PWM Frequency
60
60
0%
60
0%
108
80%
Screen
4%
52%
68%
-22%
Brightness middle
605
630
4%
920
52%
1017
68%
472
-22%
Black Level *
Total Average (Program / Settings)
4% / 4%
26% / 26%
34% / 34%
29% / 29%

* ... smaller is better

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 60 Hz

The display backlight flickers at 60 Hz (worst case, e.g., utilizing PWM) .

The frequency of 60 Hz is very low, so the flickering may cause eyestrain and headaches after extended use.

In comparison: 53 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 17726 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Prestanda och batteritid - Förlängd batteritid utan Always-on Display (AoD)

Huawei vägrar att avslöja information om Watch GT 4:s RAM-minne eller lagringskapacitet. Det är säkert att anta att detta inte kommer att vara mindre än för den tidigare GT 3som hade 4 GB intern flashlagring. Som ett resultat kommer cirka 2 GB sannolikt att vara tillgängligt för musik som sparats på klockan.

Vid daglig användning fungerar smartklockans system smidigt och utan några besvärande störningar. Eftersom GT 4 saknar webbläsare kan vi för närvarande inte tillhandahålla några benchmarks.

Batteriets livslängd

Utan den ständigt påslagna displayen (AoD) hävdar Huawei en batteritid på upp till två veckor, vilket verkar fullt möjligt, förutsatt att vissa kontinuerliga mätvärden är inaktiverade. Under testerna höll GT 4 i totalt nio dagar och nätter, även med full hälsospårning aktiverad och en cykeltur varje vecka. Aktivering av AoD (tillval) kan dock märkbart minska batteritiden

Med den medföljande laddningsstationen kan 524 mAh-batteriet laddas fullt på drygt en timme. Watch GT 4 har trådlös laddning och ansluts magnetiskt till laddningsplattan.

För

+ slimmad och elegant design
+ lång batteritid
+ exakta sensorer
+ Bluetooth-samtal
+ massor av sportfunktioner

Emot

- inget WLAN
- begränsad app-butik
- avsaknad av betalningsfunktionalitet

Omdöme - Watch GT 4 är en elegant atlet

Huawei Watch GT 4 i recension. Testenheten tillhandahölls av Huawei Tyskland.
Huawei Watch GT 4 i recension. Testenheten tillhandahölls av Huawei Tyskland.

Huawei Watch GT 4 är återigen en mycket elegant smartklocka, som ser ännu mer sofistikerad ut än sin föregångare. När det gäller funktionalitet erbjuder den många viktiga funktioner, inklusive ett effektivt meddelandesystem, Bluetooth-samtal, en attraktiv skärm, pålitliga sensorer och, framför allt, imponerande batteritid.

Huawei Watch GT 4 är en blygsam uppgradering jämfört med sin föregångare, men imponerar ändå med sin attraktiva design och långa batteritid.

De exakta sensorerna är särskilt övertygande under testerna och ger exakta mätningar för sportaktiviteter. När det gäller programvara har Huawei förbättrat periodmätaren, som förväntas erbjuda mer exakta förutsägelser tack vare AI och de data som samlas in från klockan. Dessutom inkluderar nya funktioner en kaloritracker och sömn- och andningsövervakning.

Funktioner för LTE, EKG och bedömning av artärstyvhet på Watch 4 Pro är inte inkluderade. Dessutom visade GNSS-positionen, även om den var nominellt korrekt, betydande instabilitet under hela testet. Displayen är tillräckligt ljusstark, men Samsung och Apple erbjuder bättre ljusstyrka, dock med betydligt kortare batteritid. Den Amazfit GTR 4 är ett annat möjligt alternativ, men dess sensorer kan vara mindre exakta.

Pris och tillgänglighet

I Tyskland är Huawei Watch GT 4 nu tillgänglig för köp direkt från Huawei Store. Kunder som förbeställer mellan 14 september och 15 oktober 2023 får FreeBuds SE 2-hörlurarna samt en förlängd ettårsgaranti gratis.

Klockan verkar inte vara tillgänglig i USA från och med den 16 september. Detsamma gäller för Storbritannien och Indien. Watch 4 Pro kan dock köpas för £474 på Amazon UK.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Huawei Watch GT 4 (46 mm) i test - Smartwatch med vinkel och förlängd batteritid
Daniel Schmidt, 2023-09-17 (Update: 2024-05-28)