Notebookcheck Logo

Recension av Samsung Galaxy Watch5 - Om det bara inte vore för batteriet

Spring till eluttagen. Samsung Galaxy Watch5 är den senaste modellen bland Samsungs smartklockor. Till skillnad från den skrymmande Galaxy Watch5 Pro har den här smalare modellen en diameter på bara 40 millimeter. Men vilka kompromisser behöver göras för att få till den mindre formfaktorn?

Med Galaxy Watch5 Pro bygger Samsung en ny högklassig modell i Watch-serien, även om den vanliga Watch5 fortfarande finns i två olika storlekar: den minsta av dessa Watch5-formatfaktorer har en diameter på 40 millimeter, medan den stora är 44 millimeter. Båda finns också som tillval i en trådlös LTE-version. Tre färger finns tillgängliga för höljet: silver och svart finns för båda storlekarna, medan den lilla också kan beställas i "Pink Gold" och den stora i "Sapphire". I Samsungs nätbutik kan du också välja mellan 14 olika armband med olika spänningsmekanismer. Vår testenhet är 40-millimetersversionen med svart hölje, svart sportband och utan LTE-anslutning

Samsung Galaxy Watch5
Processor
Samsung Exynos W920 2 x 1.2 GHz, ARM Cortex-A55
Grafikkort
ARM Mali-G68 MP2
Minne
1536 MB 
Skärm
1.19 tum 1:1, 396 x 396 pixlar 471 PPI, capacitive, AMOLED, glansig: ja, 60 Hz
Hårddisk
16 GB eMMC Flash, 16 GB 
, 7.5 GB ledigt
Anslutningar
NFC, Brightness Sensor, Sensorer: Gyroscope, Barometer, Bioelectrical Impedance Analysis Sensor, Accelerometer, Electrical Heart Sensor, Optical Heart Rate Sensor
Nätverk
802.11a/b/g/n (a/b/g/n = Wi-Fi 4/), Bluetooth 5.2, GPS
Batteri
284 mAh Litiumpolymer
Charging
wireless charging, fast charging / Quickcharge
Operativsystem
Google Wear OS 3
Övrigt
Högtalare: Mono, charging cable, manual, One UI 4.5 / R900XXU1AVH6, 24 Månader Garanti, ATM 5, IP 68, MIL-STD-810H, GNSS-Networks: GPS, Glonass, Beidou, Galileo, fanless, waterproof
Vikt
28 g
Pris
299 Kr

 

Hölje och funktioner - Galaxy Watch5 med aluminiumhölje

Till skillnad från Watch5 Pro är höljet på Samsung Galaxy Watch5 tillverkat av aluminium. Sidorna är borstade (och därför matta), medan ytorna på sidorna som banden fästs på är blanka. Det finns två knappar på höger sida med en mikrofon i mitten. En andra mikrofon finns på framsidan av höljet, ovanför bandkontakten. Samsung har placerat högtalaren på väskans vänstra sida.

Den 1,19 tum stora skärmen skyddas av safirglas, men fodralet erbjuder - till skillnad från Watch5 Pro - ingen ytterligare avskärmning genom att det sticker ut något över skärmen. Samsung har också lagt in en digital ram på den vanliga Watch5, närmare bestämt ett område med sensorer mellan skärmen och kanten på höljet. Sportbandet är tillverkat av fluorkarbongummi och är 20 millimeter brett. Armbanden är identiska med dem från Watch4 och är därmed utbytbara. Tack vare små spakar på fjäderstängerna kan även detta byte göras utan verktyg. Vår testenhet väger 50 gram (1,8 oz) med remmen, medan det enda höljet väger 28 gram (1 oz)

Samsung Galaxy Watch5:s hölje är tillverkat av aluminium
Samsung Galaxy Watch5:s hölje är tillverkat av aluminium
Högtalaren sitter på vänster sida
Samsung har placerat två knappar och en mikrofon på höger sida
På undersidan finns en rad sensorer

Installation och drift - inte möjligt med iOS-enheter

För att konfigurera Samsung Galaxy Watch5 måste du installera Galaxy Wear-appen på din smartphone. En Android smartphone med minst Android 8 krävs, eftersom en anslutning med iOS-enheter inte kan upprättas. Eftersom Wear-appen är avsedd att användas av alla Samsung wearables behöver den en plug-in när klockan väl känns igen. Därefter är det mycket enkelt att ställa in smartklockan: efter att behörigheter för meddelanden, plats osv. har beviljats kan olika inställningar ändras på klockan via appen. Efter installationen kan olika ändringar och justeringar av inställningarna också nås direkt på själva smartklockan

Även efter att installationen är klar måste Wear-appen användas för att anpassa klockan. Där kan klockskivorna ändras eller ordningen och innehållet i kakelplattorna justeras. Inställningarna för skärmen, ljud, appar och notiser kan också ändras här, medan andra tjänster som Samsung Pay kan ställas in och andra appar kan laddas ner från Play Store också. Det är dock inte i Wear-appen som träningsinställningarna och översikten över dina träningsdata finns, utan för det måste du byta till Samsung Health-appen.

Samsung Wear-appen är navet för alla inställningar i klockan
Samsung Wear-appen är navet för alla inställningar i klockan
Funktionen för varje knapp kan ställas in individuellt
Funktionen för varje knapp kan ställas in individuellt
Inställningarna kan synkroniseras via ett Samsung-konto
Inställningarna kan synkroniseras via ett Samsung-konto
Det finns ett stort urval av olika urtavlor
Det finns ett stort urval av olika urtavlor
Ordningen på apparna kan ändras på din smartphone
Ordningen på apparna kan ändras på din smartphone
Innehållet och ordningen på plattorna kan individualiseras
Innehållet och ordningen på plattorna kan individualiseras
QuickPanel erbjuder ett sätt att snabbt nå inställningar och olika klocklägen
QuickPanel erbjuder ett sätt att snabbt nå inställningar och olika klocklägen

Klockan styrs via en 1,19-tums pekskärm, två knappar och en digital ram. Ringen roterar dock inte, utan det finns istället en sensor installerad i området mellan displayen och kanten av höljet. Genom att föra ett finger över denna ring rullar man genom klockans menyer.

Knapparnas funktion kan anpassas i Wear-appen. Förutom enkla tryckningar känns även dubbla och långa tryckningar igen av mjukvaran. I fabriksinställningarna leder ett enkelt tryck på den översta knappen alltid tillbaka till startskärmen. Ett långt tryck öppnar röstassistenten Bixby medan ett dubbelt tryck öppnar den senast använda appen. Ett tryck på den nedre knappen tar dig som standard ett steg tillbaka i varje meny eller app.

Från hemskärmen leder en svepning från toppen till botten till vissa inställningar, kallade QuickPanel. I likhet med Android smartphones har du här snabb åtkomst till ljusstyrkan, den alltid påslagna skärmen, Bluetooth- och WLAN-anslutningar, energisparläget, ficklampsfunktionen och olika lägen, till exempel flygplansläge, bioläge, stör inte eller läggdagsläge. Tangenternas placering kan anpassas

Ett svep från vänster till höger leder till notiserna. Ett meddelande visas för varje kakel och om du klickar på meddelandet öppnas mer information. En orange prick på startskärmen visar olästa meddelanden. Ett svep från botten till toppen öppnar appmenyn med alla installerade program. Ordningen av programmen kan justeras både på klockan och i smartphoneappen. Ett svep från höger leder till kakel som representerar viktig information, och arrangemanget och innehållet i dessa kakel kan ändras både på klockan och i appen. I fabriksinställningarna ger Watch5 en översikt över den dagliga aktiviteten, träningsmenyn, kroppssammansättning, sömnvärden, vädret, kalendern, blodtrycket, EKG, pulsen och stressnivån. Genom att trycka på varje bricka öppnas en undermeny med mer detaljer.

Telefoni och meddelanden - många sätt att svara på meddelanden med Watch5

Galaxy Watch5 är utmärkt på att hantera både telefonsamtal och meddelanden. Om en kopplad smartphone är inom Bluetooth-räckvidd visas inkommande samtal på smartklockan och kan också besvaras direkt där, tack vare de inbyggda mikrofonerna och högtalarna. Röstkvaliteten är bra, högtalaren är tillräckligt högljudd i tystare miljöer och gör inga störande ljud.

Galaxy Watch5 är lika effektiv när det gäller meddelanden. I Wear-appen kan du välja vilka appar som kan skicka meddelanden till klockan, klockan visar även långa meddelanden som e-post i sin helhet, emojis och bilder visas också. Du kan också skicka svar direkt med klockan, med olika meddelandealternativ att välja mellan. Samsung ger några korta standardsvar att välja mellan, men bäraren kan också diktera svar som omvandlas till text, rita bokstäver på skärmen eller visa ett fullständigt QWERTY-tangentbord. Användningen fungerar mycket bra på den 1,19 tum stora skärmen, men vi blev mer imponerade av den större skärmen på Watch5 Pro.

Röstassistent - Samsungs Bixby eller Google Assistant

Galaxy Watch5 stöder röstassistenter; eftersom Samsung har installerat både mikrofoner och en högtalare är både röstutgång och röstinmatning möjlig. Samsungs egen assistent, Bixby, är installerad på klockan som standard, men Google Assistant kan också laddas ner via Play Store. Båda assistenterna kan användas samtidigt på smartklockan.

Samsungs egen Bixby-assistent är fabriksinstallerad på Watch5
Samsungs egen Bixby-assistent är fabriksinstallerad på Watch5
Google Assitant kan installeras via Google Play Store
Google Assitant kan installeras via Google Play Store

Hälsa och kondition - samlas in i appen Samsung Health

Alla insamlade hälsodata visas i appen Samsung Health. De insamlade uppgifterna om puls, sömndata, träningsdata, EKG och blodtryck samt kroppssammansättning i form av muskelmassa, fett och vatten visas på appens startskärm. Varje element behandlas mer i detalj i en undermeny: till exempel kan pulsmätningar för en dag utvärderas och jämföras med mätningar för andra dagar.

Appen erbjuder också en egen flik för Samsung community, där träningsdata kan jämföras med dina vänner. I fliken Fitness listar Samsung olika löp- och träningsplaner som kan lagras i appen. Dessa är erbjudanden direkt från Samsung Health, men erbjudanden från tredje part listas också där. En veckosammanfattning av aktiv- och sömntid visas under Profil, där även personliga rekord listas.

En synkronisering av träningsdata med Google Fit är inte möjlig utan en tredjepartsapp. Data kan dock delas med Strava- och Technogym-konton

 

Aktivitetsmål - Samsung mäter kroppssammansättningen

På Galaxy Watch5 visas aktivitetsmålen i de välbekanta cirklarna, även om Samsung gör dem hjärtformade. De anger antal steg som tagits, tid i rörelse och förbrukade kalorier. Målvärdena kan justeras efter önskemål i appen Hälsa. När du sitter länge - till exempel vid skrivbordet - påminner smartklockan dig om att resa dig upp och röra på dig. Den föreslår sedan olika stretchövningar, som kan följas via animerade diagram om så önskas.

Dessutom kan Galaxy Watch5 mäta stressnivåer, och ökad stress föranleder meddelanden om att minska stressen med andningsövningar. Samsung försöker också använda den inbyggda BioActive-sensorns data för att mäta kroppssammansättningen. Med regelbundna mätningar kan förändringar i värdena också spåras.

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syremättnad i blodet

Galaxy Watch5 imponerade på oss över hela linjen när det gäller mätning av vitala tecken. Vi jämförde smartklockan med några referenser för att fastställa noggrannheten hos de uppmätta värdena.

För att mäta hjärtfrekvensen tog vi Watch5 på en cykeltur och jämförde värdena med värdena från Polar H10-bröstbandet. Vilopulsen var identisk i båda enheterna, medan skillnaden i den aktiva pulsen endast var 0,35 procent i genomsnitt när vi jämförde tre mätningar.

Vi valde en Braun Pulse Oximeter 1 som referensenhet för klassificering av blodsyresmätningen. Genomsnittet av tre mätningar visade en skillnad på 2,36 procent, där smartklockans värden låg under pulsoximeterns.

Samsung Galaxy Watch5 kan också mäta EKG-värden, åtminstone när den är kopplad till en Samsung-smartphone och klockan dessutom tidigare har kalibrerats med en extern enhet. Braun ExacFit 5 Connect användes som jämförelseapparat för denna mätning och den genomsnittliga avvikelsen för det diastoliska värdet över tre mätningar var endast 0,31 procent, medan resultaten för det systoliska värdet skiljde sig åt med 4,57 procent.

Sammantaget är Samsung smartklockans noggrannhet imponerande. Det är anmärkningsvärt att värdena för Watch5 är mycket mer exakta än för Watch5 Pro, trots att samma sensorer är installerade i var och en av dem, vilket förmodligen beror på enheternas olika storlekar och deras placering på testarens arm.

Pulsmätning med Samsung Galaxy Watch5
Pulsmätning med Samsung Galaxy Watch5
Pulsmätning med Polar H10 bröstbälte
Pulsmätning med Polar H10 bröstbälte
EKG-mätningar är endast möjliga när den är ansluten till en Samsung smartphone
EKG-mätningar är endast möjliga när den är ansluten till en Samsung smartphone
Klockan måste kalibreras först för att kunna mäta blodtrycket
Klockan måste kalibreras först för att kunna mäta blodtrycket
Kalibreringen kräver en anordning för mätning av blodtryck
Kalibreringen kräver en anordning för mätning av blodtryck
Blodtrycksmätning och EKG fungerar via en tredje app, Samsung Health Monitor
Blodtrycksmätning och EKG fungerar via en tredje app

Sömnkontroll - detektering av snarkning men ingen smart väckarklocka

Galaxy Watch5 har en omfattande sömnuppföljning. Klockan samlar in data om sömnens längd och de olika sömnfaserna, och skiljer mellan REM-sömn, lätt sömn och djupsömn. Till skillnad från många andra tillverkare visar Samsung Smartwatch också detaljer om föregående natts sömn direkt på enheten.

Hälsoappens visning är ännu mer omfattande: den totala sömntiden anges liksom den tid som tillbringats i varje enskild sömnfas. Uppgifterna visas också grafiskt. Uppgifterna från föregående natt kan också jämföras med andra nätter för att undersöka trender. Samsung erbjuder också sömncoachning för att förbättra sömnkvaliteten om klockan bärs under minst sju nätter i rad.

Tillsammans med en smartphone erbjuder appen även upptäckt av snarkning. Vad som däremot saknas är en smart väckarklocka som anpassar väckningstiden till motsvarande sömnfas

Träningsinspelning - Galaxy Watch5 spårar automatiskt

Samsung Galaxy Watch5 spårar en mängd olika träningspass. Tack vare den inbyggda satellitanslutningen behöver du inte vara ansluten till smarttelefonen. Klockan känner också automatiskt igen vissa övningar, till exempel promenader eller cykling. Efter tio minuters rörelse visar klockan att den har identifierat och registrerat ett träningspass, och de tio minuterna läggs automatiskt till. Smartklockan kan känna igen pauser under träningen och slutet av träningen på ett mycket tillförlitligt sätt.

Under träningen visar klockan pulsen, träningstiden och annan information beroende på sporten, och arrangemanget av uppgifterna kan också anpassas. Det finns också snabb åtkomst till musikkontroller i träningsmenyn. Alla avslutade träningspass kan visas via Health App, och GPX-data kan också exporteras dit. Till skillnad från Pro-modellen kan den vanliga Galaxy Watch5 dock inte spåra en importerad GPX-fil under träning.

Om du vill kan Galaxy Smartwatch också ge en mellanliggande statusrapport efter att vissa tider eller avstånd har avverkats. Information om hjärtfrekvens och den tid som krävs för den senaste kilometern vid löpning visas både visuellt på displayen och som ett meddelande i högtalaren. Dessutom listar hälsoappen tider och data per kilometer och anger VO2max-värdet.

GPS och navigering - Galaxy Watch5 navigerar med hjälp av Google Maps

Galaxy Watch5 kan navigera tillförlitligt med Google Maps
Galaxy Watch5 kan navigera tillförlitligt med Google Maps

Galaxy Watch5 kan självständigt ansluta till olika satellitsystem och är därför inte beroende av en smartphone-anslutning när du spårar träningspass. Anslutningen till de olika satelliterna upprättas inom några sekunder.

För att kontrollera GPS-mätningens noggrannhet tog vi Galaxy Watch5 med på en cykeltur tillsammans med vår referensenhet, Garmin Venu2. Resultatet av inspelningen är imponerande, där den uppmätta distansen för klockorna är mycket likartad och representationen på kartan visar att banorna är väl spårade, även i kurvor och under svängar.

Tack vare Wear OS kan Samsungs smartklocka även få tillgång till Google Maps, även om det alltid krävs en ansluten smartphone för att den här funktionen ska fungera. Om det finns en anslutning visar klockan navigeringen på en karta eller med hjälp av pilar. Du kan starta navigeringen direkt på smartklockan. Den vanliga Watch5 har dock inte navigering för returresor som Pro-modellen.

GPS-testkörning: runt sjön
GPS-testkörning: runt sjön
GPS-testkörning: att göra en sväng
GPS-testkörning: att göra en sväng
GPS-testkörning: sammanfattning
GPS-testkörning: sammanfattning

Skärm - liten men ljus och färgglad

Subpixelstruktur
Subpixelstruktur

Den 1,19 tum stora AMOLED-skärmen på 40 mm Galaxy Watch5 är en skönhet. Tack vare designen imponerar panelen med perfekta svartvärden och fantastiska kontraster.

I vår granskning klarade Watch5 en maximal ljusstyrka på 920 cd/m² med omgivningsljussensorn aktiverad och 592 cd/m² med sensorn avaktiverad, vilket innebär att smartklockan har tillräckligt med ljusstyrkoreserver för att vara läsbar hela tiden, även i starkt solljus.

Displaymätningen visade dock också PWM med en frekvens på 60 Hz. Detta motsvarar panelens uppdateringsfrekvens och beror därför troligen på OLED-flimmer. Å andra sidan märkte vi inte av någon temporal dithering, vilket vår video genom ett mikroskop visar.

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 60 Hz

The display backlight flickers at 60 Hz (worst case, e.g., utilizing PWM) .

The frequency of 60 Hz is very low, so the flickering may cause eyestrain and headaches after extended use.

In comparison: 53 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 17490 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Prestanda och körtid - Exynosprestanda liknar sina föregångare

Samsung använder samma processor i Watch5 som i föregångaren Galaxy Watch4: Exynos W920. Resultaten i olika benchmarks är mycket varierande och därför svåra att tolka. Överlag är prestandan okej, och Watch5 sätter varken nya rekord eller behöver gömma sig för konkurrenterna. Det finns inga stuttrar eller långa väntetider när man öppnar menyer och appar i vardaglig användning, och det är bara installationen av appar från Play Store som tar lite tid.

Smartklockan har 16 GB internminne, varav 7,5 GB är fritt tillgängliga i fabrikstillstånd. Detta är praktiskt eftersom inte bara musik - även från streamingleverantörer - kan lagras på klockan, utan även många olika appar. Samsung har också placerat ett NFC-chip i Galaxy Smartwatch, vilket gör det möjligt att betala med klockan om en kopplad smartphone befinner sig inom Bluetooth-avstånd. Klockan har stöd för både tillverkarens Samsung Pay och Google Wallet

Octane V2 - Total Score
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Odd Browser 1.0.5)
3290 Points +65%
Fossil Gen 6
Qualcomm Snapdragon Wear 4100+, 1024 (Odd Browser 1.0.3)
2752 Points +38%
Samsung Galaxy Watch4 LTE 40
Samsung Exynos W920, 1536 (Odd Browser 1.0.2)
2166 Points +9%
Average Samsung Exynos W920
  (1990 - 2166, n=3)
2060 Points +4%
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
2023 Points +2%
Samsung Galaxy Watch5
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
1990 Points
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1730 Points -13%
Apple Watch Series 8
Apple S8, 1024 (Safari Watch OS 9)
838 Points -58%
Sunspider - 1.0 Total Score
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Web Browser for Wear OS 1.1.201123)
4139 ms * -52%
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
3048.2 ms * -12%
Average Samsung Exynos W920
  (2730 - 3048, n=3)
2861 ms * -5%
Samsung Galaxy Watch4 LTE 40
Samsung Exynos W920, 1536 (Odd Browser 1.0.2)
2804 ms * -3%
Samsung Galaxy Watch5
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
2730 ms *
Apple Watch Series 8
Apple S8, 1024 (Safari Watch OS 9)
1867.3 ms * +32%
Fossil Gen 6
Qualcomm Snapdragon Wear 4100+, 1024 (Odd Browser 1.0.3)
1702 ms * +38%
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Odd Browser 1.0.5)
1461 ms * +46%
Mozilla Kraken 1.1 - Total
Apple Watch Series 8
Apple S8, 1024 (Safari Watch OS 9)
71340.2 ms * -256%
Samsung Galaxy Watch5
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
20047 ms *
Average Samsung Exynos W920
  (18706 - 20047, n=2)
19377 ms * +3%
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
18706.2 ms * +7%
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
17098 ms * +15%

* ... smaller is better

Batteritid - Watch5:s akilleshäl

Batteritiden är Galaxy Watch5:s akilleshäl. Om alla sensorer, mätningar och den alltid påslagna displayen är aktiverade klarar smartklockan inte ens 24 timmar åt gången. Efter en dags normal användning behöver klockan lite juice om du vill att den även ska övervaka din sömn. Särskilt om du planerar att använda larmfunktionen blir det nödvändigt att hålla koll på om batterinivån kommer att räcka hela natten.

Om den alltid påslagna displayen är avaktiverad kunde klockan köras i minst 23 timmar utan att behöva laddas, även när vi följde en timmes promenad, vilket gör att detta är den minsta löptid som klockan klarar av. Om vissa mätningar eller den automatiska aktivitetsdetekteringen avaktiveras förlängs batteritiden, men då är klockan också mindre "smart"

Smartklockan laddas trådlöst via Qi-standarden. En motsvarande laddningsplatta med USB-C-anslutning följer med klockan, men en nätadapter ingår inte i kartongen. Till skillnad från sin föregångare har Watch5 möjlighet till snabbladdning, och Samsung rekommenderar en 25-watts Samsung-nätdel. Med både en 18- och en 65-wattsladdare kan klockan Galaxy laddas från 0 till 100 procent på 65 minuter. Omvänd trådlös laddning är också möjlig med en kompatibel smartphone, men klockan glider av något på grund av den rundade undersidan.

Galaxy Watch5 kan laddas från 0 till 100 procent på 65 minuter
Galaxy Watch5 kan laddas från 0 till 100 procent på 65 minuter
Trådlös laddning i omvänd riktning är också möjlig med en kompatibel smartphone
Trådlös laddning i omvänd riktning är också möjlig med en kompatibel smartphone

För

+ Exakta hälsouppgifter
+ Ett brett utbud av funktioner
+ Ljus skärm
+ Stort urval av appar

Emot

- Inget stöd för iOS
- Vissa funktioner kan endast användas med Samsung-smartphones
- Batteritiden

Omdöme - Fantastiskt paket med många funktioner men också ett litet batteri

Recension av Samsung Galaxy Watch5. Testapparat tillhandahållen av Samsung Tyskland.
Recension av Samsung Galaxy Watch5. Testapparat tillhandahållen av Samsung Tyskland.

Samsung Galaxy Watch5 kan göra nästan allt. Den imponerar med sin förmåga att ge mycket exakta mätningar av många vitala tecken: hjärtfrekvens, EKG och blodtryck. Det är bara synd att Samsung bara erbjuder EKG- och blodtrycksmätning i samband med Samsung-smartphones, vilket på konstgjord väg hämmar Watch5 när det gäller viktiga funktioner.

Men klockan är också inspirerande i vardagen, med en exemplarisk visning av meddelanden och omfattande svarsalternativ. Med den tillgängliga LTE-varianten växer klockans användbarhet ännu mer. Processorn fungerade bra redan i föregångaren Watch4, och den sätter inga prestandarekord, men den säkerställer en smidig drift av klockan i vardagen och Pro-modellen är inte heller snabbare.

Det enda problemet med Samsung Galaxy Watch5 är batteritiden, som inte ens räcker i 24 timmar med den alltid påslagna skärmen.

Om du inte vill fylla på mellan laddningarna för sömnspårning efter en aktiv dag måste du antingen avaktivera den mycket bra always-on-displayen eller välja den större versionen med en diameter på 44 millimeter, eftersom den modellen har ett betydligt större batteri, eller så väljer du Galaxy Watch5 Pro, som innehåller det största batteriet i sortimentet. Pro-modellen är dock betydligt tjockare och tyngre. Utanför Samsungs universum erbjuder Mobvoi TicWatch Pro 3 GPS också Wear-OS med många appar och bättre batteritid. Om vi utelämnar Wear-OS är Huawei Watch GT 3 Pro ett värdefullt alternativ som erbjuder en EKG-mätning.

Pris och tillgänglighet

Den version av Galaxy Watch5 som vi testade är 40 mm-modellen med sportband, som har ett pris på 299 euro eller 279 USD. Den kan konfigureras direkt i Samsungs butik med olika färgvarianter, även om andra återförsäljare som Amazon eller Best Buy också har Watch5 tillgänglig.

Price comparison

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension av Samsung Galaxy Watch5 - Om det bara inte vore för batteriet
Benedikt Winkel, 2022-10-11 (Update: 2024-05-28)