Notebookcheck Logo

Amazfit GTS 4 Mini recension - Den kompakta smartklockan som ger dig mycket för pengarna

Liten men mäktig. Kompakt, billig och med en hel rad funktioner - detta sammanfattar Amazfit GTS 4 Mini ganska bra. I vårt test visade smartklockan vad den kan göra och allt den har att erbjuda. Inklusive en relativt ljus AMOLED, exakta platstjänster och alla vanliga sensorer - listan är ganska lång.
Amazfit GTS 4 Mini recension

Efter lanseringen av de "vuxna" modellernaGTS 4ochGTR 4är det nu dags att ta en titt på den kompakta Amazfit GTS 4 Mini som vi har haft chansen att testa under de senaste veckorna. Som namnet antyder är denna smartklocka mer kompakt och också billigare - perfekt för dem med mindre handleder.

Amazfit GTS 4 mini
Skärm
1.65 tum 7:8, 336 x 384 pixlar 309 PPI, 1, AMOLED, glansig: ja, 60 Hz
Anslutningar
Brightness Sensor, Sensorer: biometric sensor BioTracker 3.0 PPG, acceleration sensor, compass, ambient light sensor
Nätverk
Bluetooth 5.2 BLE, GPS
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 9.1 x 36.7 x 41.8
Batteri
270 mAh, Batteritid (enligt tillverkaren): 360 tim
Charging
wireless charging
Övrigt
magnetic charger, Zepp OS, 24 Månader Garanti, fanless, waterproof
Vikt
31.2 g, Strömförsörjning: 12 g
Pris
100 Kr

 

Fodral och anslutningsmöjligheter: Den kompakta smartklockan med aluminiumskal

Amazfit GTS 4 Mini levereras i ett lättviktsskal tillverkat av aluminiumlegering (ram) och plast (botten). Det ger klockan ett snyggt utseende och gör att den bara väger 19 g - eller 32 g med armband. Med en tjocklek på bara 9 mm och en längd och bredd på 42 respektive 37 mm lever mini-smartklockan verkligen upp till sitt namn.

En knapp finns på höger sida av det upp till 5 ATM vattentäta höljet. På insidan har klockan en mikrofon för Amazon Alexa, alla vanliga hälsosensorer, accelerations- och omgivningsljussensorer, en kompass och en rotationsmotor för vibrationer.

Amazfit GTS 4 Mini kan fästas på handleden med ett silikonarmband, som finns i färgerna Midnight Black, Flamingo Pink, Mint Blue och Moonlight White. Klockans boett finns i svart, silver och guld.

Ett litet problem med armbandet: Även om låset kan justeras med 5 mm mellanrum för att passa en armomkrets på cirka 14 till 19 cm, måste resten av bandet skjutas genom ett hål mellan armen och armbandet efter att stiftspännet har stängts - vilket visar sig vara lite krångligt i praktiken. En klassisk ögla att dra igenom skulle vara mer praktisk här. Amazfit kallar det ett snabblås, vilket visade sig vara snarare motsatsen i praktiken.

Bortsett från GPS och Bluetooth 5.2 LE finns det tyvärr inga andra radiostandarder som stöds. Det finns inga NFC-, WLAN- eller mobilnätanslutningsalternativ - även om detta kan förväntas för en enhet i denna prisklass.

Installation och drift: Snabbt och enkelt

Att ställa in klockan är inget nytt. Ladda helt enkelt ner Zepp-appen för Android eller iOS till din smartphone (Android 7.0/iOS 12.0 och senare) och starta den. Efter en snabb registrering (om du inte redan har ett konto) kan du skanna QR-koden på undersidan av din klocka för att ansluta den till appen. Sedan är din smartwatch ansluten till din telefon och redo att användas.

inställning av smartklockan Amazfit GTS 4 Mini
inställning av smartklockan Amazfit GTS 4 Mini
inställning av smartklockan Amazfit GTS 4 Mini
inställning av smartklockan Amazfit GTS 4 Mini
inställning av smartklockan Amazfit GTS 4 Mini

Du kan styra klockan via pekskärmen och knappen på sidan som tar fram menyn. Genom att svepa kan du scrolla upp och ner på vanligt sätt. Att trycka på objekten kräver lite finess på grund av skärmens lilla storlek.

Menyn visar många av klockans funktioner som objekt, till exempel hälsa och fitness, väder, musik, alarm, kalender och inställningar. Många andra funktioner som kompass, cykelmätning, stoppur och nedräkning, telefonsökning och fjärrstyrning av kameran kan hittas genom att trycka på "mer". Om du sveper åt höger går du tillbaka en sida.

På startskärmen kan du svepa åt vänster och höger för att komma åt olika widgetar. Svep åt vänster och du kan se brickor med dagens aktiviteter, din aktuella hjärtfrekvens, vädret, Alexa-genvägar och sömndata. Dessa widgetar kan anpassas. Svep nedåt och du kan komma åt en meny som innehåller viloläge, en ficklampa och några andra funktioner - svep uppåt och du kan se dina aviseringar. Inget nytt i grunden.

Du kan anpassa din startskärm genom några gratis och många betalda urtavlor. Standardytan visar mycket information på ett ögonblick, till exempel tid och datum, aktivitetsringar, steg och kalorier, hjärtfrekvens, batteristatus och väder. Klockan har dessutom en egen appbutik där du kan ladda ner gratis- och betalappar för att utöka klockans användningsområde.

butik för urtavlor
butik för urtavlor
installerade urtavlor
installerade urtavlor
app Store
app Store

Samtal och meddelanden

Även om smartklockan informerar om inkommande och missade samtal, erbjuder den inga funktioner som låter dig ringa samtal direkt från klockan.

Du kan bestämma vilka aviseringar från din telefon du vill ska visas på klockan genom att välja dessa via Zepp-appen. Här kan du bestämma om du vill att samtal, appvarningar, påminnelser, inkommande textmeddelanden, e-postmeddelanden och målaviseringar ska visas på din Amazfit GTS 4 Mini. I vårt test tog synkroniseringen ingen tid alls.

Röststyrd personlig assistent

Telefonen har stöd för Amazon Alexa - det behöver bara aktiveras via appen. Den personliga assistenten kan ta emot frågor med hjälp av den inbyggda mikrofonen och svarar på dem med en popup på skärmen. Eftersom telefonen inte har någon inbyggd högtalare kan Alexa inte svara dig.

Hälsa och fitness: De vanliga funktionerna ingår

Amazfit GTS 4 Mini erbjuder de vanliga hälsofunktionerna som vanligtvis ingår i billigare smartklockor. Den biometriska sensorn BioTracker 3.0 PPG som är installerad på baksidan av telefonen möjliggör 24-timmars övervakning av hjärtfrekvens, syre i blodet (SpO2) och stress. Paketet kompletteras med 120+ fitnessprogram och sömnregistrering. EKG- och blodtrycksmätning ingår inte - men det är att förvänta till det här priset.

Mål för verksamheten

På vanligt sätt syftar Amazfit GTS 4 Mini till att uppmuntra ett hälsosamt liv och spårar dagens aktiviteter för att göra det. Välbekanta ringar visar dagens steg, hur ofta du står upp samt din aktivitetstid.

Dessutom är PAI-funktionen tänkt att uppmuntra till träning. Alla aktiviteter och vissa sporter som ökar hjärtfrekvensen ingår och de resulterar i en totalpoäng. Inställda målvärden är tänkta att motivera dig att röra på dig.

klockans funktion för aktivitetsmätning
klockans funktion för aktivitetsmätning
aktivitetsmätning i appen
aktivitetsmätning i appen
PAI på appen
PAI på appen

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syremättnad i blodet

Enligt våra mätningar fungerar pulssensorn inte särskilt exakt. I vila mätte klockan två slag mer än vår referensenhet (Polar H10 bröstband) - vilket fortfarande är okej. Under belastning var mätningarna för det mesta korrekta, men då och då uppmätte vi en avvikelse på nästan 25 slag - vilket du inte riktigt kan förklara. Vi noterade ganska felaktiga pulsmätningar påAmazfit GTS 4också.

SpO2-sensorn fungerar mycket mer tillförlitligt. Jämfört med en Braun Pulsoximeter 1 noterade vi en avvikelse på mindre än 2 procent.

I appen kan du ställa in hur ofta du vill att pulsen ska mätas - från var 1:a minut till var 30:e minut. Du kan också helt avaktivera stress-, blodsyre- och sömnövervakning för att spara lite batteri.

mätning av hjärtfrekvens
mätning av hjärtfrekvens
SpO2-mätning
SpO2-mätning

Registrering av sömn

Amazfits GTS 4 Mini kan övervaka sömnkvaliteten om du väljer att göra det. Klockan i sig erbjuder en rudimentär utvärdering av sömnens längd, kvalitet och faser. Appen ger ännu mer information. Tyvärr finns det ingen smart väckarklocka.

Inspelning av träningspass

Amazfit GTS 4 Mini innehåller över 120 träningslägen, som säkert kommer att täcka alla vanliga och massor av mindre populära sporter och aktiviteter. Som vanligt kan du välja dessa från en lång och anpassningsbar meny för att starta ditt träningspass.

Beroende på vilken sport du utövar registrerar klockan en mängd olika data. Förutom pulsen mäter klockan även din rutt via GPS (t.ex. när du joggar, går eller cyklar), din hastighet (inklusive genomsnitt) och träningspassets längd. Om du ror mäter enheten även dina roddtag, och om du hoppar hoppar den dina hopp.

Efter träningspasset ger klockan och appen en detaljerad utvärdering av enheten, inklusive pulszoner, tillryggalagt avstånd - om tillämpligt - och kaloriförbränning, bland många andra datauppsättningar. Praktiskt, men absolut standard.

analys av gång
analys av gång

GPS och navigering

Den inbyggda GNSS på Amazfit GTS 4 Mini stöder de fem satellitpositioneringssystemen GPS, GLONASS, Galileo, QZSS och Beidou. Under vårt praktiska test mätte det vår cykeltur ganska exakt jämfört med en dyrare Garmin Venu 2. Kurspassningen och avståndet avvek också bara minimalt. Tyvärr mätte testenheten bara dubbelt så mycket höjd som referensklockan under vår resa. Anslutningsuppsättningen tog vanligtvis bara några sekunder i testet - exemplariskt.

GNSS vändpunkt
GNSS vändpunkt
GNSS-resa runt en sjö
GNSS-resa runt en sjö
Sammanfattning av GNSS
Sammanfattning av GNSS

Display: Smartklockan med en ljusstark AMOLED-skärm

pixeluppsättning
pixeluppsättning
Amazfit GTS 4 Mini i solen
Amazfit GTS 4 Mini i solen

GTS 4 Min är utrustad med en högkvalitativ AMOLED-skärm. Med sina 1,65 tum är den mindre än sin storebror GTS 4 - och dess upplösning på 336 x 384 pixlar med en densitet på 309 PPI är också mindre än GTS 4.

Men med över 550 cd/m² med en ljusstyrkesensor lyser den inbyggda skärmen mycket starkare än i de två dyrare och större modellerna, GTS 4 och GTR 4. Även utan sensorn aktiverad ger den bra 520 cd/m², vilket är ett anmärkningsvärt resultat för den här prisklassen. Den lilla GTS 4 Mini förblir därmed läsbar även i soligt väder. Endast direkt solljus gör det lite svårare.

Dess pulsbreddsmodulering är också högre än i de två systermodellerna med högre kvalitet. "Lillebror" behöver inte alls blygas i detta avseende. Svartåtergivningen är perfekt, vilket är typiskt för OLED. Vissa färger skulle fortfarande kunna vara lite mer levande. Skärmens betraktningsvinklar är mycket stabila, så den kan också ses bra från besvärliga vinklar.

Skärmens beteende kan konfigureras i inställningarna. Förutom alternativet att alltid ha skärmen på, vilket naturligtvis påverkar batteritiden, finns det olika alternativ för att automatiskt slå på och av skärmen när man rör vid skärmen och lyfter armen. Det senare fungerade ganska bra i vårt test, men tyvärr inte alltid 100 procent tillförlitligt.

Amazfit GTS 4 miniAmazfit GTS 4Amazfit GTR 4
Response Times
PWM Frequency
360
120
-67%
119.4
-67%
Screen
-16%
-24%
Brightness middle
559
471
-16%
423
-24%
Black Level *
Total Average (Program / Settings)
-42% / -42%
-46% / -46%

* ... smaller is better

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 360 Hz

The display backlight flickers at 360 Hz (worst case, e.g., utilizing PWM) .

The frequency of 360 Hz is relatively high, so most users sensitive to PWM should not notice any flickering. However, there are reports that some users are still sensitive to PWM at 500 Hz and above, so be aware.

In comparison: 53 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 17788 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Prestanda och batteritid: Smidig hantering och tillräcklig uthållighet

Tyvärr har Amazfit inte avslöjat vilket chipset och hur mycket minne som är installerat. Processorn gör dock ett bra jobb i vardagsanvändning och i vårt test kallade den upp de olika menyerna och fungerar smidigt för det mesta.

Batteriets livslängd

Inuti klockan finns ett 270 mAh-batteri. Tillverkaren utlovar 15 dagars drifttid med en batteriladdning vid genomsnittlig användning. Naturligtvis är det alltid en något svår sak att förstå. I vårt test varade Amazfit GTS 4 Mini en vecka och mer i sträck med frekvent användning. Naturligtvis beror detta också på de valda inställningarna, t.ex. för displayen (ljusstyrka, AoD). Om du vill ta det till det extrema kan du köra klockan i energisparläge i långt över en månad utan extern strömkälla.

Laddningstiden med den medföljande magnetladdaren är cirka två timmar. USB-A-kabeln, som är ca 40 cm lång, skulle behöva vara lite längre.

amazfit GTS 4 Mini under laddning
amazfit GTS 4 Mini under laddning

För

+ kompakt design
+ en mängd olika hälsofunktioner
+ exakt satellitanslutning
+ ljusstark AMOLED-panel
+ relativt billig

Emot

- ingen telefonfunktion
- ingen högtalare för Alexa och co
- pulsmätning ibland felaktig

Omdöme: En kompakt smartklocka utan några större svagheter

Amazfit GTS 4 Mini tillhandahölls av tillverkaren för denna recension.
Amazfit GTS 4 Mini tillhandahölls av tillverkaren för denna recension.

Om du är på jakt efter en liten smartwatch som inte kommer att kosta dig en förmögenhet men som fortfarande ser bra ut och har massor av funktioner - titta inte längre än Amazfit GTS 4 Mini.

Denna kompakta modell, som kan köpas för $ 120, har alla de vanliga saker du kan förvänta dig av en modern smartwatch - och mer. Detta inkluderar en egen app-butik som bara ett exempel.

Med en batteritid på över en vecka även vid intensiv användning visade Amazfit GTS 4 Mini tillräcklig uthållighet i vårt test. Den ljusa AMOLED-panelen och den snabba och exakta GNSS-anslutningen är också ganska imponerande.

Denna bärbara är särskilt lämplig för användare som inte vill bära en skrymmande smartwatch eller som helt enkelt har mindre handleder. De som är lite heftier skulle ha det bättre med de "fullvuxna" modellernaGTS 4 ochGTR 4 från Amazfit.

Pris och tillgänglighet

Amazfit GTS 4 Mini har en MRSP på $ 120. Du kan för närvarande köpa den från BestBuy, eller alternativt för $ 99,99 på Amazon.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Amazfit GTS 4 Mini recension - Den kompakta smartklockan som ger dig mycket för pengarna
Marcus Schwarten, 2023-06- 8 (Update: 2023-06- 8)