Notebookcheck Logo

Recension av Corsair Katar Pro Wireless - Hyfsad prestanda trots hög kostnad och avklippt sladd

Katar gör många nedskärningar. Corsair Katar Pro Wireless är en spelmus som riktar sig mot både produktivitet och casual-gaming. Katar Pro Wireless passar både för klo- och fingertoppsgrepp och presterar bra för sitt pris. Men åldrande inre komponenter gör att det finns en gräns för hur mycket du kan få ut av den trådlösa musen.
Vaidyanathan Subramaniam (översatt av DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇳🇱 ...
Corsair Katar Pro Wireless är en helt trådlös mus som ansluts via Wi-Fi eller Bluetooth. (Bildkälla: Corsair)
Corsair Katar Pro Wireless är en helt trådlös mus som ansluts via Wi-Fi eller Bluetooth. (Bildkälla: Corsair)

Corsair Katar-seriens möss är kända för sin anpassningsförmåga till både klo- och fingertoppsgreppsstilar. Hittills har Corsair erbjudit den trådbundna spelmusen Katar Pro XT med en PMW3391-sensor med 18 000 DPI - samma sensor som finns i mer avancerade möss som t.ex IronClaw RGB och M65 RGB Elite. Nu tar Corsair fram Katar-designen i ett trådlöst format med Katar Pro Wireless

Till skillnad från andra trådlösa Corsair-möss som Harpoon RGB, IronClaw RGB och M65 RGB Ultra, som har både trådbunden och trådlös anslutning, är den nya Katar Pro en helt trådlös spelmus som fungerar antingen med Corsairs trådlösa 2,4 GHz Slipstream eller Bluetooth. Musen drivs av ett enda AA-batteri.

I den här recensionen tar vi Corsair Katar Pro wireless på prov och ser hur mycket prestanda du kan förvänta dig för de nuvarande 30 US-dollar (₹3 499 i Indien) som du ber om.

Utformning: Bra byggkvalitet: lämplig för klor- och fingertoppsgrepp

Katar Pro Wireless har en ganska intetsägande design och utstrålar ingen spelkänsla. Kroppen är huvudsakligen tillverkad av plast och väger relativt lite, endast 96 g med AA-batteriet inuti. Det finns inga justerbara vikter tillgängliga.

Den övre ytan på Katar Pro Wireless har en matt beläggning medan sidorna är texturerade för bättre grepp. De flesta medelstora händer kommer att finna att handflatorna helt täcker muskroppen och att tummen vilar helt på de två sidoknapparna.

Musen är lämplig för både klo- och fingertoppsgrepp. Den lämpar sig också för ambidextrem användning, men vänsterhänta kommer att sakna bekvämligheten med att klicka med tummen på sidoknapparna.

Katar Pro Wireless är lämplig för både klo- och fingertoppsgrepp
Katar Pro Wireless är lämplig för både klo- och fingertoppsgrepp
Corsair Slipstream 2,4 GHz Wi-Fi-dongel
Corsair Slipstream 2,4 GHz Wi-Fi-dongel
Ett enda AA-batteri driver Katar Pro Wireless
Ett enda AA-batteri driver Katar Pro Wireless

Det finns totalt sex programmerbara knappar - vänster- och högerknappen, rullhjulet i mitten, två sidoknappar och DPI-omkopplaren. Corsairs iCUE-programvara erbjuder omfattande programmeringsalternativ för var och en av dessa knappar. Det finns ingen dedikerad Sniper-knapp, men du kan ställa in ett separat DPI för sniper-funktioner

Knapparna är ganska responsiva, särskilt sidoknapparna, som du ibland kan råka klicka oavsiktligt med tummen

DPI-omkopplaren känns något styvare jämfört med de andra knapparna medan scrollhjulsklicket är det styvaste med en hög aktiveringskraft.

Du kan välja mellan Wi-Fi- och Bluetooth-anslutningslägen
Du kan välja mellan Wi-Fi- och Bluetooth-anslutningslägen

Det finns ingen RGB-belysning av något slag. Den enda belysning du får är en kort DPI-indikator, vars färg kan anpassas i iCUE.

På undersidan hittar vi två musfötter - högst upp och längst ner vardera. Musfötterna behöver inte tas bort om du någonsin planerar att demontera musen, vilket är bra. Du får också se fönstret för PMW3325-sensorn och en strömbrytare som låter dig välja mellan Wi-Fi-, avstängnings- och Bluetooth-lägen.

Sammantaget har Katar Pro Wireless en hyfsad byggkvalitet för priset med lite utrymme för klagomål.

Specifikationer: En nedbantad Katar Pro XT som är helt trådlös

Katar Pro Wireless har i stort sett samma specifikationer som Katar Pro XT. Corsair har dock skurit ner lite på några hörn med den trådlösa versionen. Medan Katar Pro XT har den avancerade specialanpassade PixArt PMW3391-sensorn får Katar Pro Wireless nöja sig med en PMW3325. PixArt officiella specifikationer anger att PMW3325 har en upplösning på upp till 5 000 CPI, men Corsairs implementering verkar möjliggöra upp till 10 000 CPI

PWM3325 förbrukar bara cirka 6,70 mA genomsnittlig ström när den används, vilket gör den idealisk för trådlös användning på batteri. PMW3325 börjar dock visa sin ålder, vilket var uppenbart genom den fördröjda uppvakningen från Corsairs energisparläge i vår testning.

Katar Pro Wireless erbjuder lägena 800, 1 500 och 3 000 DPI i standardkonfigurationen tillsammans med ett Sniper DPI på 400. Till skillnad från PMW3391-sensorn som tillåter en DPI-ökning med 1 DPI, tillåter PMW3325 DPI-ändringar endast i steg om 100. Du kan ställa in den på upp till 200 DPI i den lägsta nivån och upp till 10 000 DPI maximalt.

Till skillnad från Katar Pro XT har Katar Pro Wireless dessutom en något kortare livslängd på 30 miljoner klick för Kailh-omkopplare för vänster och höger mus. Musen kan fungera på både 2,4 GHz slipstream wireless samt på Bluetooth

Pollingfrekvensen var ursprungligen max 1 000 Hz/1 ms, men den senaste firmware gör att pollingfrekvensen kan stiga till 2 000 Hz/0,5 ms. Musen sjunker till 125 Hz/8 ms när den är i energisparläge. Vi använde oss av 2 000 Hz och 500 Hz för testning av orsaker som förklaras i avsnittet om sensorprestanda.

Corsair Katar Pro Wireless - Specifikationer. (Källa: Corsair)
Corsair Katar Pro Wireless - Specifikationer. (Källa: Corsair)

Programvara: Endast grundläggande justeringar

Katar Pro Wireless behöver ingen programvara för att köras. Den känns genast igen i Windows, oavsett om det sker via den medföljande Wi-Fi-dongeln eller via Bluetooth. Du kan fortfarande använda dig av Corsair iCUE för eventuella konfigurationsändringar, men Katar Pro Wireless lämpar sig bara för grundläggande anpassningar.

Med iCUE 4.22 kan du omprogrammera eller tilldela anpassade funktioner till var och en av de sex musknapparna, ställa in anpassade DPIs och motsvarande LED-färgindikationer, uppdatera den fasta programvaran och konfigurera inställningar för viloläge och energisparläge. Det finns inget utrymme för att justera lift-off-avstånd, vinkelknappning och ytkalibrering

Du får visserligen en indikator för batterinivå, men den är godtycklig och nämner bara "Hög" eller "Låg" utan att ge en uppskattning i procent.


Katar Pro Wireless - Nyckeluppdrag
Katar Pro Wireless - Nyckeluppdrag
Katar Pro Wireless - DPI-förinställningar
Katar Pro Wireless - DPI-förinställningar
Katar Pro Wireless - Enhetsinställningar
Katar Pro Wireless - Enhetsinställningar

Sensorprestanda: Felaktig prestanda vid 2 000 Hz omröstning

Vi utvärderade flera nyckelparametrar för Corsair Katar Pro Wirelesss PMW3325-sensor för att få en uppfattning om dess övergripande prestanda och noggrannhet. Vår testbädd är en AMD Ryzen 9 5950X processor, en Zotac AMP Extreme Holo GeForce RTX 3090 Ti GPU (varför inte?) och 32 GB G.SKILL DDR4-3600 CL16 RAM som körs på ett MSI Prestige X570 Creation-moderkort. Windows 11 21H2 med de senaste patcherna var det valda operativsystemet som installerades på en Sabrent Rocket 4 Plus 2 TB PCIe Gen4 SSD.

MouseTester Reloaded v1.5.3 utvecklat av dobragab användes för att registrera alla sensoravläsningar. I Windows musinställningar var "Enhance pointer precision" inaktiverad och hastigheten sattes till 6/11. Det finns inget alternativ för att inaktivera vinkelkoppling i iCUE. Den senaste tillgängliga fasta programvaran (v2.5.29) användes för testning, och pollfrekvensen ställdes initialt in på 2 000 Hz.

Men som vi snart ska få reda på presterar musen inte bra vid så höga pollingfrekvenser.

Katar Pro Wireless tillåter inte ytkalibrering eller konfigurering av avståndet för lyftning. Därför använde vi Corsairs MM350 Premium Gaming Mouse Pad - Extended XL (930 mm x 400 mm) som valfri musmatta eftersom det är troligt att musen kan ha kalibrerats från fabrik till en liknande yta.

Observera att din egen modell kan visa små variationer i dessa resultat beroende på hur du gör mätningen och på förbättringar av firmware

DPI-varians

Corsair Katar Pro Wireless - DPI-varians
Corsair Katar Pro Wireless - DPI-varians

Oftast når musens sensor inte upp till det angivna DPI-värdet i praktiken. Detta kan bero på olika orsaker, bland annat sensorns och optikens kvalitet, den fasta programvaran osv. Vi mätte DPI-variationen i Katar Pro Wireless med MouseTester Reloaded genom att flytta musen i konstant takt över ett fast avstånd på 10 cm. Avläsningarna togs i tre exemplar och medelvärdet räknades ut.

Katar Pro Wireless visar mycket bra prestanda här med minimal DPI-varians. I våra tester fann vi att DPI-värdena varierade någonstans mellan 0,5 % (3 200 DPI) och 2,14 % (800 DPI), vilket inte är så pjåkigt.

Corsair marknadsför Katar Pro Wireless som en spelmus, och 800 DPI är en allmänt föredragen inställning bland de flesta spelare. Därför hade det varit idealiskt om DPI-variationen hade varit mycket lägre i den här inställningen. Ändå bör Katar Pro Wireless hålla för de allra flesta användningsområden, inklusive spel, om du inte är alltför kräsen när det gäller känslighet.

Hastighetsrelaterad noggrannhetsvarians (SRAV)

Vi mätte alla sensorparametrar vid 800 DPI (spel), 3 200 DPI (skrivbordsanvändning) och 10 000 DPI (sensormaximum). Hastighetsrelaterad noggrannhetsvarians (SRAV) talar om huruvida musen har någon inneboende sensoracceleration som annars kan påverka spelprestandan negativt. En hög SRAV är inte idealisk eftersom karaktärens rörelse på skärmen då inte skulle vara en sann representation av musens fysiska hastighet över ett definierat avstånd på en känd yta.

Katar Pro Wireless verkar inte visa hög SRAV när den accelererar och långsamt bromsas tillbaka till ursprunget, vilket framgår av diagrammen nedan. Eventuella små förskjutningar beror sannolikt på mänskliga fel och inte på själva sensorn.

SRAV - 800 DPI
SRAV - 800 DPI
SRAV - 3 200 DPI
SRAV - 3 200 DPI
SRAV - 10 000 DPI
SRAV - 10 000 DPI

Antal givare

Sensorräkning visar hur väl sensorn klarar av att registrera rådata utan att förlora spårning, och det här testet visar att PMW3325 börjar visa sin ålder. Sensorspårningen vid de testade DPI:erna vid 2 000 Hz är hyfsad, även om vi märker att räkningarna tenderar att glida bort från den centrala kurvan när sensorn börjar registrera mer data. Avvikelsen ses vara som störst vid 10 000 DPI.

Bättre spårning borde vara möjlig vid lägre pollingfrekvenser.

Sensorräkning - 800 DPI
Sensorräkning - 800 DPI
Sensorantal - 3 200 DPI
Sensorantal - 3 200 DPI
Sensorantal - 10 000 DPI
Sensorantal - 10 000 DPI

Perfekt kontrollhastighet (PCS)

Än så länge har den 2 000 Hz höga röstningsfrekvensen inte utgjort något större problem. Vi har dock upptäckt att PCS (perfect control speed) fungerar felaktigt vid 2 000 Hz. PCS är en viktig parameter eftersom den anger hur snabbt användaren kan flytta musen utan att sensorn förlorar spårningen. PMW3325 är allmänt känd för att spåra bra vid cirka 2-4 m/s. Den är dock helt enkelt inte konstruerad för att prestera bra vid pollingfrekvenser över 1 000 Hz.

En jämförelse av PCS vid 500 Hz, 1 000 Hz och 2 000 Hz avläsningsfrekvens vid 800 DPI, som visas i diagrammen nedan, bör ge en bättre uppfattning.


Korrekt PCS-kurva vid 500 Hz pollingfrekvens och 800 DPI
Korrekt PCS-kurva vid 500 Hz pollingfrekvens och 800 DPI
Ganska hygglig PCS-kurva vid 1 000 Hz pollingfrekvens och 800 DPI
Ganska hygglig PCS-kurva vid 1 000 Hz pollingfrekvens och 800 DPI
Felaktig PCS-kurva vid 2 000 Hz pollingfrekvens och 800 DPI
Felaktig PCS-kurva vid 2 000 Hz pollingfrekvens och 800 DPI

Vid en pollfrekvens på 500 Hz observerade vi att PCS-toppen var cirka 1,7 m/s vid 800 DPI, 2,2 m/s vid 3 200 DPI och 2,6 m/s vid 10 000 DPI.

1.7 m/s PCS vid 500 Hz - 800 DPI
1.7 m/s PCS vid 500 Hz - 800 DPI
2.2 m/s PCS vid 500 Hz - 3 200 DPI
2.2 m/s PCS vid 500 Hz - 3 200 DPI
2.6 m/s PCS vid 500 Hz - 10 000 DPI
2.6 m/s PCS vid 500 Hz - 10 000 DPI

Stabilitet i fråga om avropsfrekvens och uppdateringsintervall

Vi ser att Katar Pro Wireless har en hygglig röstning vid 500 Hz. Det finns många avvikande värden i graferna, men vi har observerat att prestandan vid 500 Hz är mycket bättre än vid andra frekvenser. Pollingfrekvensen vid 2 000 Hz var inte det minsta konsekvent, så vi föreslår att du undviker den.

Att ställa in en lägre pollingfrekvens har dock också den fördelen att batteriet tar mindre skada i både musen och den kopplade bärbara datorn. I praktisk användning kommer du inte att märka någon skillnad i användbarhet mellan 500 Hz och 2 000 Hz polling rate.

Samstämmighet i avropshastigheten - 800 DPI
Samstämmighet i avropshastigheten - 800 DPI
Samstämmighet i fråga om avropshastighet - 3 200 DPI
Samstämmighet i fråga om avropshastighet - 3 200 DPI
Samstämmighet i avläsningsfrekvensen - 10 000 DPI
Samstämmighet i avläsningsfrekvensen - 10 000 DPI

Uppdateringsintervallet på 2 m/s för 500 Hz pollingfrekvens är mer eller mindre enhetligt för alla testade DPI:er.

Uppdateringsintervall - 800 DPI
Uppdateringsintervall - 800 DPI
Uppdateringsintervall - 3 200 DPI
Uppdateringsintervall - 3 200 DPI
Uppdateringsintervall - 10 000 DPI
Uppdateringsintervall - 10 000 DPI

Omdöme - En hygglig prestation trots handikapp

Corsair Katar Pro trådlös spelmus. Recensionsexemplar från Corsair India.
Corsair Katar Pro trådlös spelmus. Recensionsexemplar från Corsair India.

Corsair Katar Pro Wireless är en hygglig produkt överlag. För det för närvarande rabatterade detaljhandelspriset på 30 dollar (₹3 499 i Indien) får du en trådlös mus som strikt presterar enligt specifikationerna utan utrymme för några trevliga överraskningar. Corsair marknadsför Katar Pro Wireless som en spelmus, men i vår testning hittade vi vissa brister som främst beror på den tio år gamla sensorn.

Katar Pro Wireless är lätt och välbyggd för de flesta vanliga användningsområden, även om plastkonstruktionen inte inger särskilt mycket förtroende vid första anblicken. Liksom sin trådbundna kusin Katar Pro XT är Katar Pro Wireless också fullt tillgänglig för både klon- och fingertoppsgrepp. Vänsterhänta kan använda musen bekvämt också, förutsatt att de på något sätt kan klara sig utan tumknapparna på sidan. Knappplaceringen är bra och taktiliteten är hyfsad. Det finns ingen belysning av något slag på musen förutom DPI-omkopplaren.

Katar Pro Wireless är en helt trådlös mus som är lämplig för både produktivitet och casual-gaming. Den är väldesignad och lätt men handikappas av en åldrande sensor som Corsair försöker pressa över sin förmåga.

Katar Pro Wireless skär flera hörn jämfört med Katar Pro XT med den främsta akilleshälen är sensorn. PMW3325 är nu en tio år gammal del och även om den passar musens syfte alldeles utmärkt för regelbunden användning, så hamnar den under konkurrenterna som alla har gått över till bättre spårningssensorer och snabbare uppvakningstider från standby. De flesta användare kommer dock inte att märka brister i sensorprestanda vid regelbunden användning.

Corsair försöker pressa den åldrande sensorn ytterligare genom att erbjuda höga pollingfrekvenser på upp till 2 000 Hz och DPI-inställningar på upp till 10 000. Som framgår av våra testresultat klarar sensorn inte av att fungera bra vid så höga avläsningsfrekvenser, vilket gör att vi måste gå ner till 500 Hz för att få en acceptabel prestanda. Sådana höga pollingfrekvenser har också en negativ effekt på batteritiden för både musen och en bärbar enhet.

Även om en trådlös mus kan vara befriande är Katar Pro Wireless helt utan trådbunden anslutning, så om dongeln skadas eller förloras innebär det att du är fast med Bluetooth eller en pappersviktare

Om du inte är riktigt petig med att gå helt trådlöst och behöver mångsidigheten i greppstilar är Katar Pro XT ett bättre val. Den använder den mer avancerade PMW3391-sensorn och säljs för i princip samma pris som den trådlösa versionen. Å andra sidan kan Corsair Harpoon Wireless vara ett värt att överväga på ett liknande ställe om en hybridmus låter mer tilltalande

Ansvarsfriskrivning: Författaren har fått Corsair Katar Pro Wireless gamingmus gratis för att testa och recensera den.

Priser och tillgänglighet

Corsair Katar Pro Wireless finns nu till ett rabatterat pris på 30 USD på Corsair.com och Amazon.com. I Indien finns den trådlösa musen för närvarande tillgänglig på Amazon.in till ett rabatterat pris av ₹3 499.

Vaidyanathan Subramaniam
Editor of the original article: Vaidyanathan Subramaniam - Managing Editor - 1592 articles published on Notebookcheck since 2012
contact me via: @Geeky_Vaidy
Ninh Duy
Translator: Ninh Duy - Editorial Assistant - 233844 articles published on Notebookcheck since 2008
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension av Corsair Katar Pro Wireless - Hyfsad prestanda trots hög kostnad och avklippt sladd
Vaidyanathan Subramaniam, 2022-04-21 (Update: 2022-04-25)