Notebookcheck Logo

Huawei Watch D smartwatch recension - Första kalibreringsfria blodtrycksmätningen

Den pumpar upp. Huawei Watch D fokuserar på en funktion: blodtrycksmätning. Smartklockan är den första i sitt slag. Den pumpar upp armbandet och mäter blodtrycket utan kalibrering eller andra tillbehör. Vårt test klargör om det fungerar och vad klockan kan göra mer.
Huawei Watch D fokuserar på blodtrycksfunktionen
Huawei Watch D fokuserar på blodtrycksfunktionen

Huawei Watch D är den första klockan i världen som kan mäta blodtryck utan föregående eller regelbunden kalibrering. Eftersom klockan är den första i sitt slag står den här funktionen alltid i centrum.

Huawei Watch D finns endast i en variant med grått hölje och svart gummiband. Huawei erbjuder inte någon LTE-variant.

Huawei Watch D
Skärm
1.64 tum 2.2:1, 456 x 280 pixlar 326 PPI, capacitive, OLED, glansig: ja, 60 Hz
Anslutningar
NFC, Brightness Sensor, Sensorer: Gyroscope, Barometer, optical Heartrate, temperature, light, differential pressure, echo
Nätverk
Bluetooth 5.1, GPS
Batteri
451 mAh Litiumjon, Batteritid (enligt tillverkaren): 168 tim
Charging
wireless charging, fast charging / Quickcharge
Operativsystem
Huawei HarmonyOS
Övrigt
Tangentbordsbelysning: ja, second wristband in medium size, Qi-to USB-A charging cable, Harmony OS 2.1.0.368, 24 Månader Garanti, IP 68, fanless, waterproof
Vikt
41 g, Strömförsörjning: 32 g
Pris
399 Kr

 

Hölje och utrustning - Watch D tillverkad av glasfiberförstärkt plast

Watch D:s hölje är rektangulärt och tillverkat av glasfiberförstärkt plast. Glaset ovanför displayen har ingen krökning. Två knappar är installerade till höger och har en bra tryckpunkt. Den nedre knappen har en mycket bra passform, medan den övre har ett litet spel.

En mikrofon är installerad under tangenterna och på motsatt sida. Watch D-användare får dock klara sig utan en högtalare.

Bandet är 30 millimeter brett och har två lager. Huawei använder fluoroelastomer på utsidan. Tillverkaren använder ett lätt tyg på insidan. Luftkammaren, som behövs för blodtrycksmätning, ligger mellan de två lagren. Tyget är löst och kan rynka sig beroende på bärsituationen, vilket kan leda till tryckpunkter.

Huawei förlitar sig på ett snabbfäste på armbandet, som kan justeras till handledens tjocklek med fina rutor. I leveransen ingår armband i två olika storlekar. Remmarna kan bytas ut utan verktyg. Det finns dock inga andra band på den öppna marknaden på grund av den speciella bredden och särskilt pumpfunktionen. Huawei självt erbjuder också bara ett band.

Klockan utan band väger knappt 41 gram - som utlovat av Huawei. Med bandet i storlek L är den 91 gram.

Inställning och användning - endast med Huawei Health App

Huawei Health-appen är central för att ställa in och använda Huawei Watch D. Den aktuella versionen kan dock inte laddas ner från Google Play Store. Huawei erbjuder nedladdning av APK men rekommenderar att den installeras via den egna appbutiken, appgalleriet https://appgallery.huawei.com/. För detta måste installationen från osäkra källor slås på i inställningarna.

När det här steget är gjort är resten av installationen ganska enkel. Uppdatering av programvaran sker också via appgalleriet. Appen Hälsa måste beviljas olika behörigheter för att klockan ska kunna fungera fullt ut - till exempel för att skicka meddelanden.

Till skillnad från många andra tillverkare begränsar Huawei inte smartklockan till ett operativsystem eller en plattform. Watch D är kompatibel med både Android -enheter från Android 6.0 och iOS-enheter från version 12.

Inställningar av smartklockan kan göras både direkt på enheten och via smartphone-appen. Huawei erbjuder en mängd olika klockanät via en butik som är integrerad i appen Hälsa. Vissa av dessa är gratis, andra måste man betala för. En del av klockans gränssnitt kan anpassas.

Kakorna kan ändras på klockan och via appen, och den alltid påslagna displayen kan också anpassas. Andra inställningar är endast möjliga på smartklockan, till exempel tilldelningen av den nedre funktionstangenten eller vibrationsmotorns styrka.

Till skillnad från Watch GT 3 Pro har Huawei ingen appbutik i Watch D. Därför kan inga andra appar installeras på enheten.

Hälsoappen är uppdelad i fem avsnitt: Hälsa, Träning, Upptäck, Enheter och Konto. De insamlade uppgifterna visualiseras i avsnittet Hälsa. Under Träning kan nya träningspass startas och avslutade träningspass kan ses. Discover erbjuder olika träningsplaner, men även utmaningar. Vissa av erbjudandena ingår i det betalda programmet Health+ som kräver en prenumeration. Huawei ger en tre månaders provperiod i samband med köpet av Watch D.

I avsnittet Enheter kan nya enheter tilldelas appen, och anslutningen till appen är inte begränsad till en smartwatch. På fliken Konto finns information om uppnådda framgångar, data och träningsplaner. Huawei erbjuder även vecko- och månadsrapporter här.

Huawei Watch D styrs via den 1,64 tum stora pekskärmen och de två knapparna på höger sida. Genom att trycka på den övre knappen öppnas översikten över alla program på klockan, som visas som en lista. I en meny eller ett program leder ett tryck på knappen tillbaka till urtavlan.

Genom att trycka på den nedre knappen startar blodtrycksmätningen i fabriksinställningarna. Knappens funktion kan dock ändras i inställningarna. Urvalet av lagringsbara funktioner är stort och omfattar alla klockans program.

Ett svep från toppen till botten öppnar snabbmenyn med tillgång till väckarklocka, stör ej-läge, sökfunktion för smartphone och permanent displayaktivering. Batterinivån och anslutningen till smarttelefonen visas också där.

En svepning från botten till toppen öppnar meddelandemenyn. Där visas meddelanden från olika appar och även enskilda meddelanden från chattar som kort. Ett tryck på meddelandet visar hela innehållet och förslag till svar.

Ett svep från vänster till höger leder till "Huawei Assistant today" med tillgång till röstassistenten Celia - Emui krävs - en översikt över vädret och tillgång till smarttelefonens mediakontroller. Det är också möjligt att styra parade smarta hem-apparater, till exempel streamingpinnar på tv:n, via smartklockan.

Ett svep från höger till vänster leder till de enskilda korten med information från enskilda program. Innehållet och ordningen på korten kan anpassas både på klockan och i smartphoneappen. I fabriksinställningarna presenterar Watch D blodtrycksmätningar, pulsvärden, syremättnad i blodet, sömninformation, månfaser och en aktivitetsmätare. Genom att svepa från vänsterkanten till höger går du ett steg tillbaka i alla menyer och program.

Hälsoappen erbjuder två widgetar som ger information om antal steg som gått, förbrända kalorier och tillryggalagd sträcka i olika utföranden. Genom att trycka på widgeten öppnas appen.

Telefoni och meddelanden - Watch D saknar högtalare

Huawei använder ingen högtalare i Watch D. Det går alltså inte att ringa med klockan. Inkommande samtal visas på klockan, men de kan bara avvisas. Det är inte möjligt att acceptera samtalet via smartklockan. Watch D kan inte upprätta en egen anslutning till ett Bluetooth-headset

Smartklockan visar inkommande meddelanden på ett tillförlitligt sätt. Du kan välja vilka program som får skicka meddelanden till klockan via appen Hälsa. Meddelanden från budbärare visas tydligt och kan spåras kronologiskt. Huawei-klockan kan dock inte visa emojis eller bilder.

Smartklockan erbjuder endast korta svar. Dessa kan anpassas i appen Hälsa och ordningen kan också justeras. Dessutom kan emojis skickas som svar.

Röstassistent - Endast med Huawei-smartphones

Huawei förlitar sig på sin egen Celia-assistent i Watch D. Den aktiveras i standardinställningarna med en lång tryckning på den nedre knappen. Alternativt leder en svepning från vänster till höger på startskärmen till skärmen Huawei Assistant Today. Celia kan aktiveras där, och klockan ger också information om vädret och de aktuella medierna.

Den virtuella assistenten fungerar dock endast med Huawei-smartphones eller enheter som kör EMUI 10.1 eller högre. Andra appar som Amazon Alexa eller Google Assistant kan inte installeras. Röstutgång är inte möjlig på grund av den saknade högtalaren.

Röstassistenten Celia finns i Huawei Assistant idag
Röstassistenten Celia finns i Huawei Assistant idag
Huaweis röstassistent fungerar endast tillsammans med Emui-smartphones
Huaweis röstassistent fungerar endast tillsammans med Emui-smartphones

Hälsa och fitness - Huawei övertygar med noggranna mätningar

Huawei Health-appen styr inte bara klockans inställningar utan samlar också in alla hälsodata.

I avsnittet Hälsa ger appen en översikt över de insamlade uppgifterna från områdena hjärtmätning, sömn, stress, SpO2, blodtryck, hälsosam livsstil och träningsdata. Tagna steg, träningstid, tillryggalagda sträckor och förbrända kalorier visas centralt. Genom att trycka på respektive bricka öppnas en undermeny. Innehållet och ordningen på brickorna kan anpassas.

Appen erbjuder också olika träningskurser inom olika områden och svårighetsgrader. Utbudet sträcker sig från löpkurser till rephoppning, muskeluppbyggnad och fettförbränning. En del av erbjudandena är gratis, men för vissa kurser krävs en betald Huawei Health+-prenumeration.

På fliken Träning listas alla avslutade träningspass och sorteras efter sport. Alla idrottsenheter med alla mätvärden kan spåras där.

Mål för verksamheten

Huawei samlar olika mål på ett område och kallar det Healthy Living. Regelbunden uppstigning, stress och eventuellt genomförda andningsövningar, aktiva minuter, genomförda steg och regelbunden sänggående kombineras i en bedömning.

De enskilda områdena visas separat, men de flyter också in i en övergripande bedömning av dagen. Framsteg visas också grafiskt i olika stora cirklar och färger.

Hälsoappen sammanställer också vecko- och månadsrapporter i avsnittet Konto. Steg listas där, liksom förbrända kalorier och träningstid. Värdena jämförs med värdena från andra veckor eller månader.

Hjärtfrekvens, hjärtrytm, blodtryck och syremättnad i blodet

Huawei Watch D mäter en mängd olika kroppsparametrar, till exempel hjärtfrekvens, hjärtrytm, syremättnad i blodet, hudtemperatur och blodtryck. På vissa områden jämförde vi klockans värden med värden från referensenheter. Resultaten är överlag mycket imponerande.

För mätningen av hjärtfrekvensen gjorde vi en cykeltur med Watch D och ett Polar H10-bröstband. Vilopulsen mäts identiskt av båda enheterna. Vi gjorde tre olika mätningar för prestationshjärtfrekvensen. I genomsnitt är avvikelsen för klockan jämfört med bröstbandet 0,26 procent.

För att bedöma värdena för syremättnad i blodet konkurrerar Watch D med Braun Pulse Oximeter 1. Smartklockan imponerar med enorm noggrannhet även i denna disciplin. Vid tre mätningar är den genomsnittliga avvikelsen endast 0,34 procent.

Vi jämförde blodtrycksmätningarna med dem från Braun ExacFit 5 Connect. På tre mätningar är avvikelsen i det systoliska värdet 2,6 procent och 2,46 procent i det diastoliska värdet.

Pulsmätning med Polar H10 bröstband
Pulsmätning med Polar H10 bröstband
Pulsmätning med Huawei Watch D
Pulsmätning med Huawei Watch D


Sömnräkning - Watch D med smart väckarklocka

Huawei Watch D erbjuder omfattande sömnmätning. Den känner av vakna faser och delar in sömnen i olika kategorier: lätt sömn, djup sömn och REM-sömn. Appen anger både tiderna för de enskilda faserna och procentsatserna. Dessutom visas intervallerna grafiskt på en tidslinje.

För att bättre bedöma värdena ger Huawei också rekommendationer och betygsätter de enskilda faserna med ett färgschema. Dessutom får den totala sömnen en poäng.

Uppgifterna kan visas i appen inte bara för en natt utan även för en vecka, en månad eller ett år. Dessutom erbjuder appen olika ljud och ljuden för att hjälpa dig att somna. Programvaran rekommenderar en rutin med fasta tider för att sova och gå upp. Dessutom kan programvaran spela in ljud under sömnen med hjälp av en smartphone.

Watch D använder också sömndata för en smart larmfunktion. Användaren kan ställa in hur länge klockan ska vakna. Programvaran ska då hitta bästa möjliga tid och i bästa fall inte väcka bäraren ur djupsömnen. Tidsfönstret kan väljas mellan 5 och 30 minuter.

Inspelning av träning - Automatisk inspelning stöds

Huawei Watch D kan spåra över 70 sporter. Klockan visar olika information beroende på sport.

Dessutom kan vissa mål ställas in, till exempel en viss distans, tid eller kalorieräkning för cykling. Smartklockan stöder även intervallträning.

Under pauser kan Watch D automatiskt avbryta träningen och fortsätta registreringen så snart klockan rör sig igen.

Dessutom är 13 löparbanor med olika svårighetsgrader förinlästa på klockan och kan genomföras. Träningsplanen kan individualiseras och visas i appen Hälsa.

Klockan känner automatiskt igen löpning, gång, crosstrainer och roddmaskinsträning och frågar om en inspelning önskas efter fem minuters träning - detta fungerar mycket tillförlitligt i testet.

Smartklockan beräknar en genomsnittshastighet från löpträningen och skapar på så sätt en virtuell löpare som du kan tävla mot i träningen. Under träningen ger klockan en mellanstatus med de aktuella kroppsparametrarna efter vissa distanser. På grund av avsaknaden av en högtalare är detta endast möjligt visuellt via displayen.

Avslutade träningspass kan ses igen både på smartklockan och i appen. Watch D kan också ange träningsbelastningen, den rekommenderade återhämtningstiden och VO2max-värdet.

I testet märktes det att materialet i armbandet sög upp vatten och behövde torktid.

 

GPS och navigering - Navigering på återvändsgränd saknas på klockan D

Watch D har sin egen GNSS-anslutning och kan därför också mäta avstånd utan en kopplad smartphone. Det tar några sekunder innan anslutningen är etablerad. Det förekom inga avbrott i anslutningen under testet.

På ett cykelvarv tillsammans med Garmin Venu 2 blir det uppenbart att Huawei Watch avviker från vägen oftare i jämförelse. Kurvradierna visas inte korrekt. Den registrerade totala distansen är dock mycket likartad, medan höjdmätningen avviker betydligt.

Till skillnad från Huawei Watch GT 3 Pro erbjuder Watch D inte returnavigering i träningspass och kan inte importera rutter från Komoot. De registrerade rutterna från träningspassen kan dock exporteras från klockan, möjliga filformat är gpx, tcx och kml.

GNSS-testkörning: Sjöns världsomsegling
GNSS-testkörning: Sjöns världsomsegling
GNSS-testkörning: Vändpunkt
GNSS-testkörning: Vändpunkt
GNSS-testkörning: Sammanfattning
GNSS-testkörning: Sammanfattning

Skärm - Huawei satsar på OLED

Subpixelstruktur
Subpixelstruktur

OLED-skärmen på Huawei Watch D övertygar i testet. Den är behagligt stor och skarp, och det visade innehållet är lätt att känna igen. Panelen är också tillräckligt ljusstark. Vi uppmätte en maximal ljusstyrka på 410 cd/m² med omgivande ljussensor inaktiverad. Mätning med en aktiverad sensor var inte möjlig. Skärmen är dock väl läsbar vid daglig användning även i fullt solsken.

Huawei förser Watch D med en Always-On-display som kan anpassas med stil. Always-On-displayen måste aktivt kopplas om genom att röra vid skärmen eller trycka på en knapp; det räcker inte att lyfta på handleden.

Lyftdetektering fungerar behagligt snabbt och är helt tillförlitlig när AoD är avaktiverad.

Prestanda och drifttid - Titta på D med smidig drift

Huawei tillhandahåller ingen information om den installerade SiP. Eftersom ingen webbläsare kan installeras på smartklockan är det inte möjligt att göra riktmärkesmätningar. Klockans prestanda är vanligtvis jämn vid daglig användning. Ibland förekommer det små stuttrar när man byter kartor eller bläddrar i applistan.

Tillverkaren ger inte heller någon information om det installerade minnet. Klockan behöver dock knappast något ledigt lagringsutrymme eftersom den inte kan ladda ner appar och inte heller lagra musik eller kartor offline.

Batteritid - Huawei håller sitt ord

Huawei lovar en batteritid på sju dagar för Watch D. Och även när alla sensorer är aktiverade klarar klockan denna specifikation och överträffar den till och med. I testet höll klockan i nio dagar med 24 timmars användande per dag, inklusive en del träningspass och ungefär en blodtrycksmätning per dag. Huawei utgår från fler mätningar per dag.

Batteriet räcker dock bara så länge när den alltid påslagna displayen är avaktiverad. När denna funktion är aktiverad sjunker drifttiden till knappt sex dagar i samma användningsscenario. Den alltid påslagna displayen avaktiverades på natten.

Klockan laddas trådlöst via Qi-laddning. Laddning via smartphones med omvänd trådlös laddning är alltså också möjlig, men armbandet måste tas av för detta, annars glider klockan ner. Klockan laddas från 5 till 62 procent på en timme. En full laddning från 5 till 100 procent tar 1 timme och 37 minuter.

För

+ unik blodtrycksmätning
+ noggranna mätningar
+ god batteritid

Emot

- inga varianter
- ingen högtalare
- ingen appbutik

Bedömning - Noggrann blodtrycksmätning och mycket mer

I granskning: Huawei Watch D. Testapparat tillhandahållen av Huawei Tyskland.
I granskning: Huawei Watch D. Testapparat tillhandahållen av Huawei Tyskland.

Huawei skapar en sensation med Watch D - oberoende, tillförlitlig blodtrycksmätning. Klockan övertygar inte bara med den enkla användningen utan ger också mycket exakta resultat. Det är dock inte bara blodtrycket som mäts, utan Watch D håller ett öga på nästan alla kroppsparametrar och mäter dem noggrant.

Huawei Watch D är en utmärkt enhet för alla som vill hålla ett öga på och förstå sin kropp.

Watch D kostar inte en förmögenhet och gör knappast några andra misstag. Den är en bra sportkompis och övertygar även i vardagligt bruk. Batteritiden är en positiv överraskning och den stora skärmen är tillräckligt ljusstark.

Det fanns nog inget utrymme för en högtalare i höljet - synd. Jämfört med toppmodellen är Watch GT 3 Pro är de övriga funktionerna lite begränsade, till exempel finns det ingen returnavigering. Huawei utelämnar också helt sin egen appbutik i Watch D.

När det gäller urvalet av appar har Samsung Galaxy Watch5 och Googles Pixel Watch ligger före Watch D. Dessutom erbjuder dessa två klockor fullständiga tangentbord, till exempel för svar på meddelanden. Om fokus ligger på kroppsmått och batteritid kommer dock Huawei Watch D i topp.

Pris och tillgänglighet

Huawei Watch D finns bara i en version. Tillverkaren erbjuder Watch D på i sin egen webbutik, men även andra återförsäljare listar smartklockan, t.ex. Amazon eller Saturn. Det högsta rekommenderade priset är 400 euro.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
.170
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Huawei Watch D smartwatch recension - Första kalibreringsfria blodtrycksmätningen
Benedikt Winkel, 2023-01-10 (Update: 2023-01-10)