Notebookcheck

Gigaset GS5 recension - Försiktig uppgradering av en Tysk smartphone

Byt batteri! Gigaset GS5 behåller även i år en gammal egenskap - det utbytbara batteriet - men har en nyare SoC, mer minne och en mer lovande kamerauppsättning. I gengäld är den dyrare och nätadaptern ingår inte i förpackningen.
Daniel Schmidt, 👁 Daniel Schmidt (översatt av DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...
, , , , , ,
sökrelation
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 
Gigaset GS5 (GS Serie)
Processor
Mediatek Helio G85 8 x 1.8 - 2 GHz, Cortex-A75 / A55
Minne
4096 MB 
, LPDDR4x
Skärm
6.30 tum 19.5:9, 2340 x 1080 pixlar 409 PPI, capacitive, 10 multi touch points, IPS, glansig: ja, 60 Hz
Hårddisk
128 GB eMMC Flash, 128 GB 
, 112 GB ledigt
Anslutningar
1 USB 2.0, USB-C Power Delivery (PD), Ljudanslutningar: Audio Jack (3.5 mm), USB-C, Kortläsare: microSD up to 512 GB (FAT, FAT32), 1 Fingeravtrycksläsare, NFC, Brightness Sensor, Sensorer: Accelerometer, Magnetometer, Orientation, Gyroscope, Proximity, Rotation, OTG, FM-Radio
Nätverk
802.11 a/b/g/n/ac (a/b/g/n = Wi-Fi 4/ac = Wi-Fi 5), Bluetooth 5.0, 2G (850, 900, 1800, 1900 MHz), 3G (900, 2100 MHz), LTE (FDD: 700, 800, 850, 900, 1800, 2100, 2600 MHz; TDD: 2300, 2600 MHz), Dual SIM, LTE, GPS
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 10.4 x 157.5 x 75
Batteri
17.325 Wh, 4500 mAh Litiumpolymer, removeable, 3.85 V
Charging
wireless charging
Operativsystem
Android 11
Camera
Primary Camera: 48 MPix (f/1.8) + 8 MPix (Ultra Wide/Macro, f/2.2); 1080p-Video; Camera2-API-Level: Full
Secondary Camera: 16 MPix (f/2.0)
Övrigt
Högtalare: Mono, Tangentbord: Onscreen, USB-Cabel (Type-A to Type-C), Quick Start Guide, 24 Månader Garanti, Head-SAR: 0.290 W/kg, Body-SAR: 1.698 W/kg, DRM Widevine L3; GNSS: GPS (L1), Glonass (L1), Galileo (L1), BeiDou (L1), SBAS, fanless
Vikt
210 g
Pris
299 Kr
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Testgrupp

Bewertung
Datum
Modell
Gewicht
Laufwerk
Groesse
Aufloesung
Preis ab
79.5 %
12/2021
Gigaset GS5
Helio G85, Mali-G52 MP2
210 g128 GB eMMC Flash6.30"2340x1080
77.2 %
10/2020
realme 7i
Helio G85, Mali-G52 MP2
208 g64 GB eMMC Flash6.50"1600x720
79.3 %
03/2021
Samsung Galaxy A32 5G
Dimensity 720, Mali-G57 MP3
205 g64 GB UFS 2.1 Flash6.50"1600x720
83.6 %
04/2021
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
SD 732G, Adreno 618
157 g128 GB UFS 2.2 Flash6.55"2400x1080

Hölje, utrustning och drift

Gigaset GS5 ser mycket ut som sin föregångarenmen den är lite tyngre och har bara en dubbelkamera på baksidan som fortfarande ligger i nivå med det utbytbara bakre locket. Glasbaksidan är snyggt inramad i plasten som i GS4, men kortplatserna finns nu under locket. Det avtagbara batteriet är lätt att komma åt, och det är inte längre nödvändigt att ta bort SIM-brickan i förväg. Vi gillade byggkvaliteten i allmänhet

GS5:s funktioner är ganska imponerande. Förutom en fullfjädrad dubbla SIM-kortplats (nano) finns det även en microSD-lagringsplats som kan ta emot minneskort på upp till 512 GB. MicroSD-kortplatsen stöder dock inte exFAT-filsystemet. Gigaset ger ingen detaljerad information om laddningshastigheterna och säger bara att batteriet kan laddas på två timmar, vilket bör vara möjligt ungefär med en 18 W strömadapter. Trådlöst kan smartphonen laddas med upp till 15 W. En FM-radiomottagare är också integrerad. Avsaknaden av DRM-certifiering är en besvikelse

Google Android 11 används som operativsystem med minimala ändringar. Android 12 ska erbjudas nästa år och Gigaset lovar säkerhetsuppdateringar i upp till tre år

Kommunikationsmodulerna i Gigaset GS5 fungerar på en adekvat nivå. AC WLAN levererar stabila överföringshastigheter till vår referensrouter Netgear Nighthawk AX12. De mobilfrekvenser som stöds täcker de viktigaste banden för Europa men inte många fler och det finns ingen 5G.

Röstkvaliteten på GS5 är bra när den hålls mot örat. Alla samtalsdeltagare är tydligt förståeliga och hörs naturligt. Brusdämpningen lämnar ett ganska mediokert intryck vid högt omgivningsljud. Även om vi förblev begripliga på Gigasets smartphone, lät vi dock väldigt dämpat och volymen fluktuerar mycket. Högtalaren låter lite ihålig men övertygar med en överlag hyfsad begriplighet i tysta miljöer. Funktioner som VoLTE och WLAN-samtal stöds.

Systemhastigheten i GS5 är tillfredsställande. Trots den nyare SoC finns det små ryck då och då. Glasytan har dock goda glidegenskaper och inmatningarna genomförs exakt på pekskärmen. Fingeravtrycksläsaren på baksidan har en hög igenkänningsfrekvens och en tilltalande upplåsningshastighet. En mindre säker 2D-ansiktsigenkänning finns också tillgänglig.

Storleksjämförelse

164.1 mm 75.5 mm 9.8 mm 208 g164.2 mm 76.1 mm 9.1 mm 205 g157.5 mm 75 mm 10.4 mm 210 g160.53 mm 75.73 mm 6.81 mm 157 g
SD Card Reader - average JPG Copy Test (av. of 3 runs)
Average of class Smartphone
  (11.8 - 55.3, n=61, last 2 years)
25.4 MB/s ∼100% +58%
Gigaset GS5
  (Angelbird AV Pro V60)
16.03 MB/s ∼63%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
  (Toshiba Exceria Pro M501)
13.83 MB/s ∼54% -14%

Cross Platform Disk Test (CPDT)

051015202530354045505560657075808590Tooltip
Gigaset GS5 Mali-G52 MP2, Helio G85, 128 GB eMMC Flash; Sequential write; Angelbird AV Pro V60: Ø30.3 (20.9-41.7)
Xiaomi Mi 11 Lite 4G Adreno 618, SD 732G, 128 GB UFS 2.2 Flash; Sequential write; Toshiba Exceria Pro M501: Ø40 (30.3-51)
Gigaset GS5 Mali-G52 MP2, Helio G85, 128 GB eMMC Flash; Sequential read; Angelbird AV Pro V60: Ø73.6 (32.4-81)
Xiaomi Mi 11 Lite 4G Adreno 618, SD 732G, 128 GB UFS 2.2 Flash; Sequential read; Toshiba Exceria Pro M501: Ø85.5 (35-92.3)
Networking
iperf3 Client (transmit) 1 m 4M x10 Netgear AX12
realme 7i
802.11 a/b/g/n/ac
352 (319min - 359max) MBit/s ∼100% +20%
Samsung Galaxy A32 5G
802.11 a/b/g/n/ac
346 (324min - 360max) MBit/s ∼98% +18%
Gigaset GS5
802.11 a/b/g/n/ac
294 (284min - 300max) MBit/s ∼84%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
802.11 a/b/g/n/ac
283 (277min - 288max) MBit/s ∼80% -4%
iperf3 Client (receive) 1 m 4M x10 Netgear AX12
Samsung Galaxy A32 5G
802.11 a/b/g/n/ac
366 (347min - 374max) MBit/s ∼100% +8%
Gigaset GS5
802.11 a/b/g/n/ac
339 (169min - 359max) MBit/s ∼93%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
802.11 a/b/g/n/ac
332 (320min - 341max) MBit/s ∼91% -2%
realme 7i
802.11 a/b/g/n/ac
288 (261min - 319max) MBit/s ∼79% -15%
020406080100120140160180200220240260280300320340360Tooltip
Gigaset GS5 Mediatek Helio G85, ARM Mali-G52 MP2; iperf3 Client (receive) 1 m 4M x10 Netgear AX12; iperf 3.1.3: Ø331 (169-359)
Samsung Galaxy A32 5G MediaTek Dimensity 720, ARM Mali-G57 MP3; iperf3 Client (receive) 1 m 4M x10 Netgear AX12; iperf 3.1.3: Ø363 (347-374)
Gigaset GS5 Mediatek Helio G85, ARM Mali-G52 MP2; iperf3 Client (transmit) 1 m 4M x10 Netgear AX12; iperf 3.1.3: Ø294 (284-300)
Samsung Galaxy A32 5G MediaTek Dimensity 720, ARM Mali-G57 MP3; iperf3 Client (transmit) 1 m 4M x10 Netgear AX12; iperf 3.1.3: Ø346 (324-360)

Kameror - dubbel optik med 48 MP i Gigaset GS5

Selfie med Gigaset GS5
Selfie med Gigaset GS5

Gigaset har utökat megapixelområdet för GS5. Den främre linsen har nu 16 MP, och kvaliteten på bilderna är likadan som på GS4 och ligger på en hygglig nivå

Uppställningen på baksidan har nu en lins mindre, men ultravidvinkeln tar nu över uppgifterna för den tidigare makroobjektivet. Detta har en positiv effekt på närbilder även om man inte ska förvänta sig några mirakel. Tack vare huvudkameran på 48 MP är bilderna synbart bättre och ser ljusare och mer levande ut än bilderna från GS4. Inte mycket har förändrats när det gäller zoomning, som slutar på en 4x digital förstoring med en något mindre övertygande kvalitet.

Videor spelas in i Full HD (30 fps) i bästa fall med frontkameran eller i QHD (1440p @ 30 fps) med huvudkameran.

Image Comparison

Choose a scene and navigate within the first image. One click changes the position on touchscreens. One click on the zoomed-in image opens the original in a new window. The first image shows the scaled photograph of the test device.

HauptkameraHauptkameraUltraweitwinkel5-facher ZoomLow-Light
click to load images
ColorChecker
6.4 ∆E
2.6 ∆E
5 ∆E
6.4 ∆E
4.1 ∆E
4.6 ∆E
2.6 ∆E
5.3 ∆E
6.3 ∆E
6 ∆E
4.3 ∆E
5.2 ∆E
4.8 ∆E
5.2 ∆E
6.3 ∆E
3.7 ∆E
4.8 ∆E
9.5 ∆E
4.6 ∆E
1.2 ∆E
1.9 ∆E
3.5 ∆E
6.4 ∆E
8.3 ∆E
ColorChecker Gigaset GS5: 4.96 ∆E min: 1.2 - max: 9.51 ∆E
ColorChecker
28.6 ∆E
54.1 ∆E
39.4 ∆E
36.9 ∆E
44.7 ∆E
63.8 ∆E
53.3 ∆E
35.5 ∆E
42.8 ∆E
27.7 ∆E
65.3 ∆E
64.1 ∆E
30.9 ∆E
49.3 ∆E
36.5 ∆E
76.8 ∆E
43.2 ∆E
44 ∆E
93 ∆E
70.7 ∆E
52.1 ∆E
36.5 ∆E
24 ∆E
13.6 ∆E
ColorChecker Gigaset GS5: 46.95 ∆E min: 13.64 - max: 92.97 ∆E

Display - Flimmerfri LCD-skärm med högre ljusstyrka

Subpixelstruktur
Subpixelstruktur

Gigaset har inte ändrat displayens dimensioner jämfört med föregångaren, men har ökat ljusstyrkan något, vilket är på samma nivå i manuellt läge och i APL50-mätningen. Svartvärdet är okej och ger en skarp kontrast. Den minsta ljusstyrkan är dock för hög, vilket gör att ögonen ansträngs onödigt mycket i mörker

Färgåtergivningen är inte heller särskilt exakt. Gråskalan är mycket kall och alla färger är övermättade. Därför ser de ofta lite gräsliga ut men är inte överdrivet störande.

534
cd/m²
521
cd/m²
518
cd/m²
535
cd/m²
513
cd/m²
507
cd/m²
523
cd/m²
495
cd/m²
505
cd/m²
Distribution av ljusstyrkan
X-Rite i1Pro 3
Max: 535 cd/m² (Nits) Medel: 516.8 cd/m² Minimum: 21.11 cd/m²
Distribution av ljusstyrkan: 93 %
Mitt på batteriet: 513 cd/m²
Kontrast: 1315:1 (Svärta: 0.39 cd/m²)
ΔE Color 7.2 | 0.59-29.43 Ø5.4
ΔE Greyscale 8.6 | 0.64-98 Ø5.7
99.9% sRGB (Calman 2D)
Gamma: 1.91
Gigaset GS5
IPS, 2340x1080, 6.30
Samsung Galaxy A32 5G
TFT-LCD, 1600x720, 6.50
realme 7i
IPS, 1600x720, 6.50
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
AMOLED, 2400x1080, 6.55
Response Times
-33%
12%
93%
Response Time Grey 50% / Grey 80% *
50 ?(28.4, 21.6)
66.8 ?(32, 34.8)
-34%
40 ?(19, 21)
20%
2.8 ?(1.6, 1.2)
94%
Response Time Black / White *
30.8 ?(13.6, 17.2)
40.8 ?(19.2, 21.6)
-32%
30 ?(13, 17)
3%
2.4 ?(1.2, 1.2)
92%
PWM Frequency
925.9 ?(25)
373.1 ?(53)
Screen
-3%
-9%
57%
Brightness middle
513
543
6%
597
16%
815
59%
Brightness
517
512
-1%
569
10%
809
56%
Brightness Distribution
93
85
-9%
91
-2%
98
5%
Black Level *
0.39
0.63
-62%
0.74
-90%
Contrast
1315
862
-34%
807
-39%
Colorchecker dE 2000 *
7.2
4.9
32%
5.47
24%
1.3
82%
Colorchecker dE 2000 max. *
10.8
8.6
20%
12.11
-12%
3.1
71%
Greyscale dE 2000 *
8.6
6.3
27%
6.9
20%
2.6
70%
Gamma
1.91 115%
2.23 99%
2.363 93%
2.17 101%
CCT
8643 75%
8120 80%
8091 80%
6544 99%
Total Average (Program / Settings)
-18% / -9%
2% / -5%
75% / 66%

* ... smaller is better

Display Response Times

Display response times show how fast the screen is able to change from one color to the next. Slow response times can lead to afterimages and can cause moving objects to appear blurry (ghosting). Gamers of fast-paced 3D titles should pay special attention to fast response times.
       Response Time Black to White
30.8 ms ... rise ↗ and fall ↘ combined↗ 13.6 ms rise
↘ 17.2 ms fall
The screen shows slow response rates in our tests and will be unsatisfactory for gamers.
In comparison, all tested devices range from 0.8 (minimum) to 240 (maximum) ms. » 77 % of all devices are better.
This means that the measured response time is worse than the average of all tested devices (23.7 ms).
       Response Time 50% Grey to 80% Grey
50 ms ... rise ↗ and fall ↘ combined↗ 28.4 ms rise
↘ 21.6 ms fall
The screen shows slow response rates in our tests and will be unsatisfactory for gamers.
In comparison, all tested devices range from 0.8 (minimum) to 636 (maximum) ms. » 81 % of all devices are better.
This means that the measured response time is worse than the average of all tested devices (37.5 ms).

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM not detected

In comparison: 52 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 20897 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Gråskala (profil: Standard, målfärgrymd: sRGB)
Gråskala (profil: Standard, målfärgrymd: sRGB)
Färger (profil: Standard, målfärgrymd: sRGB)
Färger (profil: Standard, målfärgrymd: sRGB)
Färgrymd (profil: standard, målfärgrymd: sRGB)
Färgrymd (profil: standard, målfärgrymd: sRGB)
Mättnad (profil: Standard, målfärgrymd: sRGB)
Mättnad (profil: Standard, målfärgrymd: sRGB)
utomhus
utomhus
Stabilitet i betraktningsvinkeln
Stabilitet i betraktningsvinkeln

Prestanda, utsläpp och batteritid

Helio G85 SoC i Gigaset GS5 är nyare än den Helio P70 i GS4 men är inte nödvändigtvis snabbare. Grafikberäkningarna i 3DMark avslöjar små fördelar för föregående års modell, men GFXBench-testet vänder på steken igen. Generellt sett ligger prestandan mer i mellanklassen. GS5 utvecklar inte mycket värme vid något tillfälle, den blir bara varm vid beröring

Högtalaren på hakan låter ganska balanserat vid medelhöga volymer men bommar och låter väldigt starkt vid högre nivåer. Gigaset har förbättrat ljuduttaget, som ger en ren ljudutgång (SNR: 94,37 dBFS). De som föredrar Bluetooth kan använda ljudkodexarna SBC, AAC, aptX, aptX HD och LDAC

Batteritiderna är överlag bra men något sämre än föregångaren trots att den har ett större batteri.

Geekbench 5.3
64 Bit Single-Core Score (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
352 Points ∼58%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
472 Points ∼77% +34%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
354 Points ∼58% +1%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
565 Points ∼92% +61%
Average Mediatek Helio G85
  (344 - 369, n=7)
355 Points ∼58% +1%
Average of class Smartphone
  (58 - 1755, n=267, last 2 years)
612 Points ∼100% +74%
64 Bit Multi-Core Score (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
1296 Points ∼63%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
1511 Points ∼73% +17%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
1305 Points ∼63% +1%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
1792 Points ∼86% +38%
Average Mediatek Helio G85
  (1259 - 1351, n=7)
1307 Points ∼63% +1%
Average of class Smartphone
  (248 - 4914, n=267, last 2 years)
2073 Points ∼100% +60%
PCMark for Android
Work 3.0 (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
8655 Points ∼87%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
8793 Points ∼88% +2%
Average Mediatek Helio G85
  (6596 - 8672, n=4)
7753 Points ∼78% -10%
Average of class Smartphone
  (4436 - 17085, n=95, last 2 years)
9977 Points ∼100% +15%
Work 2.0 performance score (sort by value)
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
6145 Points ∼71%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
8655 Points ∼100%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
8064 Points ∼93%
Average Mediatek Helio G85
  (8655 - 8698, n=3)
8674 Points ∼100%
Average of class Smartphone
  (82 - 15299, n=213, last 2 years)
8275 Points ∼95%
3DMark
2560x1440 Sling Shot OpenGL ES 3.0 Unlimited (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
1850 Points ∼41%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
3713 Points ∼83% +101%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
1844 Points ∼41% 0%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
3939 Points ∼88% +113%
Average Mediatek Helio G85
  (1785 - 1897, n=6)
1847 Points ∼41% 0%
Average of class Smartphone
  (149 - 11895, n=256, last 2 years)
4500 Points ∼100% +143%
2560x1440 Sling Shot OpenGL ES 3.0 Unlimited Graphics (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
1701 Points ∼29%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
3975 Points ∼68% +134%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
1693 Points ∼29% 0%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
4256 Points ∼73% +150%
Average Mediatek Helio G85
  (1633 - 1765, n=6)
1698 Points ∼29% 0%
Average of class Smartphone
  (122 - 31940, n=256, last 2 years)
5864 Points ∼100% +245%
2560x1440 Sling Shot OpenGL ES 3.0 Unlimited Physics (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
2672 Points ∼85%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
3018 Points ∼96% +13%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
2684 Points ∼85% 0%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
3125 Points ∼99% +17%
Average Mediatek Helio G85
  (2644 - 2778, n=6)
2701 Points ∼86% +1%
Average of class Smartphone
  (651 - 6394, n=254, last 2 years)
3144 Points ∼100% +18%
2560x1440 Sling Shot Extreme (ES 3.1) (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
1406 Points ∼51%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
2575 Points ∼93% +83%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
1400 Points ∼51% 0%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
2760 Points ∼100% +96%
Average Mediatek Helio G85
  (1400 - 1463, n=6)
1421 Points ∼51% +1%
Average of class Smartphone
  (78 - 9138, n=223, last 2 years)
2772 Points ∼100% +97%
2560x1440 Sling Shot Extreme (ES 3.1) Graphics (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
1250 Points ∼43%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
2525 Points ∼86% +102%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
1237 Points ∼42% -1%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
2621 Points ∼89% +110%
Average Mediatek Helio G85
  (1237 - 1268, n=6)
1253 Points ∼43% 0%
Average of class Smartphone
  (62 - 11573, n=223, last 2 years)
2932 Points ∼100% +135%
2560x1440 Sling Shot Extreme (ES 3.1) Physics (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
2493 Points ∼74%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
2765 Points ∼82% +11%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
2600 Points ∼77% +4%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
3386 Points ∼100% +36%
Average Mediatek Helio G85
  (2493 - 2654, n=6)
2585 Points ∼76% +4%
Average of class Smartphone
  (688 - 5318, n=223, last 2 years)
2917 Points ∼86% +17%
2560x1440 Sling Shot Extreme (ES 3.1) Unlimited (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
1427 Points ∼38%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
2659 Points ∼72% +86%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
1411 Points ∼38% -1%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
2935 Points ∼79% +106%
Average Mediatek Helio G85
  (1411 - 1453, n=6)
1432 Points ∼39% 0%
Average of class Smartphone
  (91 - 9839, n=258, last 2 years)
3708 Points ∼100% +160%
2560x1440 Sling Shot Extreme (ES 3.1) Unlimited Graphics (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
1263 Points ∼29%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
2597 Points ∼60% +106%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
1243 Points ∼28% -2%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
2825 Points ∼65% +124%
Average Mediatek Helio G85
  (1243 - 1270, n=6)
1259 Points ∼29% 0%
Average of class Smartphone
  (73 - 16221, n=258, last 2 years)
4363 Points ∼100% +245%
2560x1440 Sling Shot Extreme (ES 3.1) Unlimited Physics (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
2614 Points ∼77%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
2901 Points ∼85% +11%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
2681 Points ∼79% +3%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
3400 Points ∼100% +30%
Average Mediatek Helio G85
  (2603 - 2811, n=6)
2696 Points ∼79% +3%
Average of class Smartphone
  (635 - 5793, n=258, last 2 years)
3172 Points ∼93% +21%
Wild Life Score (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
721 Points ∼24%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
1245 Points ∼42% +73%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
706 Points ∼24% -2%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
1116 Points ∼38% +55%
Average Mediatek Helio G85
  (706 - 721, n=5)
717 Points ∼24% -1%
Average of class Smartphone
  (153 - 9927, n=139, last 2 years)
2974 Points ∼100% +312%
Wild Life Unlimited Score (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
717 Points ∼23%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
1215 Points ∼39% +69%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
698 Points ∼23% -3%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
1112 Points ∼36% +55%
Average Mediatek Helio G85
  (698 - 717, n=5)
713 Points ∼23% -1%
Average of class Smartphone
  (174 - 11700, n=136, last 2 years)
3079 Points ∼100% +329%
Wild Life Stress Test Stability (sort by value)
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
98.9 (1240min - 1254max) % ∼99%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
99.6 (1111min - 1116max) % ∼100%
Average Mediatek Helio G85
  (99.3 - 99.3, n=2)
99.3 % ∼100%
Average of class Smartphone
  (26.6 - 99.8, n=122, last 2 years)
89.8 % ∼90%
Wild Life Extreme (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
181 Points ∼20%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
337 Points ∼37% +86%
Average Mediatek Helio G85
  (181 - 186, n=4)
183 Points ∼20% +1%
Average of class Smartphone
  (102 - 3080, n=87, last 2 years)
917 Points ∼100% +407%
Wild Life Extreme Unlimited (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
180 Points ∼19%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
331 Points ∼36% +84%
Average Mediatek Helio G85
  (180 - 181, n=4)
180 Points ∼19% 0%
Average of class Smartphone
  (101 - 4236, n=86, last 2 years)
927 Points ∼100% +415%
Wild Life Extreme Stress Test (sort by value)
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
99.4 (337min - 335max) % ∼100%
Average Mediatek Helio G85
  (98.3 - 98.9, n=2)
98.6 % ∼99%
Average of class Smartphone
  (38.6 - 100, n=74, last 2 years)
90.4 % ∼91%
GFXBench
on screen Aztec Ruins Normal Tier Onscreen (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
8.5 fps ∼28%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
30 fps ∼100% +253%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
18 fps ∼60% +112%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
19 fps ∼63% +124%
Average Mediatek Helio G85
  (8.4 - 18, n=6)
10.7 fps ∼36% +26%
Average of class Smartphone
  (1.5 - 73, n=268, last 2 years)
25.8 fps ∼86% +204%
1920x1080 Aztec Ruins Normal Tier Offscreen (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
9.5 fps ∼31%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
17 fps ∼56% +79%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
9.7 fps ∼32% +2%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
20 fps ∼66% +111%
Average Mediatek Helio G85
  (8 - 9.7, n=6)
9.35 fps ∼31% -2%
Average of class Smartphone
  (1.9 - 257, n=268, last 2 years)
30.4 fps ∼100% +220%
on screen Aztec Ruins High Tier Onscreen (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
5.5 fps ∼32%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
17 fps ∼98% +209%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
12 fps ∼69% +118%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
12 fps ∼69% +118%
Average Mediatek Helio G85
  (5.4 - 12, n=6)
7.65 fps ∼44% +39%
Average of class Smartphone
  (2.1 - 60, n=269, last 2 years)
17.3 fps ∼100% +215%
2560x1440 Aztec Ruins High Tier Offscreen (sort by value)
Gigaset GS5
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
3.4 fps ∼29%
Samsung Galaxy A32 5G
MediaTek Dimensity 720, Mali-G57 MP3, 4096
6.2 fps ∼53% +82%
realme 7i
Mediatek Helio G85, Mali-G52 MP2, 4096
3.5 fps ∼30% +3%
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
Qualcomm Snapdragon 732G, Adreno 618, 8192
7.4 fps ∼63% +118%
Average Mediatek Helio G85
  (3.1 - 3.5, n=6)
3.4 fps ∼29% 0%
Average of class Smartphone
  (0.7 - 101, n=269, last 2 years)
11.7 fps ∼100% +244%
Gigaset GS5Samsung Galaxy A32 5Grealme 7iXiaomi Mi 11 Lite 4GAverage 128 GB eMMC FlashAverage of class Smartphone
AndroBench 3-5
163%
26%
98%
-10%
138%
Sequential Read 256KB
319.83
858.19
168%
316.4
-1%
481.76
51%
282 ?(107 - 501, n=48)
-12%
848 ?(45.6 - 2037, n=272, last 2 years)
165%
Sequential Write 256KB
269.05
381.69
42%
187.2
-30%
269.05
0%
192 ?(90 - 314, n=48)
-29%
391 ?(11.9 - 1465, n=272, last 2 years)
45%
Random Read 4KB
160.53
174.64
9%
77.4
-52%
145.02
-10%
81 ?(10.1 - 247, n=48)
-50%
149 ?(13.5 - 325, n=272, last 2 years)
-7%
Random Write 4KB
31.37
167.15
433%
89.5
185%
141.55
351%
47.4 ?(5.3 - 160, n=48)
51%
141 ?(5.5 - 449, n=272, last 2 years)
349%

Temperatur

Hög belastning
 36.3 °C35.8 °C36.5 °C 
 36.6 °C36.3 °C35.3 °C 
 35.8 °C34 °C33.9 °C 
Max: 36.6 °C
Medel: 35.6 °C
32 °C32.6 °C33.8 °C
31.4 °C32.6 °C33.1 °C
30.8 °C31.5 °C32.2 °C
Max: 33.8 °C
Medel: 32.2 °C
Rumstemperatur 21.4 °C | Fluke t3000FC (calibrated) & Voltcraft IR-260
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 35.6 °C / 96 F, compared to the average of 32.8 °C / 91 F for the devices in the class Smartphone.
(+) The maximum temperature on the upper side is 36.6 °C / 98 F, compared to the average of 35.1 °C / 95 F, ranging from 22 to 52.9 °C for the class Smartphone.
(+) The bottom heats up to a maximum of 33.8 °C / 93 F, compared to the average of 33.8 °C / 93 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 29.1 °C / 84 F, compared to the device average of 32.8 °C / 91 F.


Högtalare

dB(A) 0102030405060708090Deep BassMiddle BassHigh BassLower RangeMidsHigher MidsLower HighsMid HighsUpper HighsSuper Highs2031.834.9252432.63116.127.14027.624.95032.331.66323.432.3802231.110022311252133.716017.935.920013.339.325015.245.131513.250.840011.558.850012.264.163012.368.980013.370.6100014.574.7125012.277.3160011.275.9200011.779.1250012.178.2315012.778.4400013.676.4500013.181.3630013.681.4800013.176.41000013.674.11250013.673.61600013.566.2SPL2589.6N0.677.3median 13.3median 73.6Delta1.212.335.944.92942.825.144.231.445.142.446.132.448.52647.821.547.41549.121.350.914.453.81457.513.559.511.964.312.265.512.666.513.471.712.275.712.37812.779.913.580.9138312.885.113.782.313.583.613.881.714.783.313.680.214.2731571.125.793.20.795median 13.5median 73110.7hearing rangehide median Pink NoiseGigaset GS5Samsung Galaxy A32 5G
Frequency diagram (checkboxes can be checked and unchecked to compare devices)
Gigaset GS5 audio analysis

(+) | speakers can play relatively loud (89.6 dB)
Bass 100 - 315 Hz
(-) | nearly no bass - on average 34.3% lower than median
(+) | bass is linear (5.5% delta to prev. frequency)
Mids 400 - 2000 Hz
(±) | reduced mids - on average 5.6% lower than median
(+) | mids are linear (6.4% delta to prev. frequency)
Highs 2 - 16 kHz
(+) | balanced highs - only 4.5% away from median
(+) | highs are linear (3.7% delta to prev. frequency)
Overall 100 - 16.000 Hz
(±) | linearity of overall sound is average (20.8% difference to median)
Compared to same class
» 28% of all tested devices in this class were better, 12% similar, 61% worse
» The best had a delta of 12%, average was 23%, worst was 65%
Compared to all devices tested
» 53% of all tested devices were better, 9% similar, 38% worse
» The best had a delta of 3%, average was 20%, worst was 65%

Samsung Galaxy A32 5G audio analysis

(+) | speakers can play relatively loud (93.2 dB)
Bass 100 - 315 Hz
(-) | nearly no bass - on average 19.9% lower than median
(+) | bass is linear (3.5% delta to prev. frequency)
Mids 400 - 2000 Hz
(±) | reduced mids - on average 5.8% lower than median
(+) | mids are linear (4.5% delta to prev. frequency)
Highs 2 - 16 kHz
(±) | higher highs - on average 9.8% higher than median
(+) | highs are linear (3.7% delta to prev. frequency)
Overall 100 - 16.000 Hz
(±) | linearity of overall sound is average (17.3% difference to median)
Compared to same class
» 5% of all tested devices in this class were better, 6% similar, 89% worse
» The best had a delta of 12%, average was 23%, worst was 65%
Compared to all devices tested
» 30% of all tested devices were better, 8% similar, 63% worse
» The best had a delta of 3%, average was 20%, worst was 65%

Batteriets livslängd

Gigaset GS5
4500 mAh
Samsung Galaxy A32 5G
5000 mAh
realme 7i
6000 mAh
Xiaomi Mi 11 Lite 4G
4250 mAh
Average of class Smartphone
 
Battery Runtime
WiFi Websurfing
868
1235
42%
1307
51%
692
-20%
907 ?(442 - 1953, n=279, last 2 years)
4%
Batteritid
WiFi Websurfing (Chrome 94)
14tim 28min

För

+ dubbla SIM-kort plus microSD
+ utbytbart batteri
+ trådlös laddning

Emot

- microSD utan stöd för exFAT
- saknar DRM-certifiering
- skärmen har låg ljusstyrka

Omdöme - GS5 övertygar med unika försäljningsargument

I granskning: Gigaset GS5. Testapparat tillhandahållen av Gigaset Tyskland.
I granskning: Gigaset GS5. Testapparat tillhandahållen av Gigaset Tyskland.

Gigaset GS5 övertygar med sin enkla design och goda konstruktion, men den har också unika försäljningsargument som trådlös laddning med upp till 15 W och ett utbytbart batteri, vilket inte finns i den här prisklassen. OS-uppdateringar i upp till tre år är heller inte alltid förekommande i det här segmentet

Gigaset GS5 övertygar med ett utbytbart batteri, bra byggkvalitet, Qi-laddning och en mycket förbättrad kamera, men det krävs en vilja att kompromissa när det gäller systemhastighet och avsaknaden av 5G.

Dessutom erbjuder den tysktillverkade telefonen ett stort minne och ett bra ljuduttag. Ett stort steg framåt har också tagits när det gäller kameror. Å andra sidan måste GS5 också stå ut med kritik. SoC:n är inte en av de snabbaste, det finns inget exFAT-stöd för microSD-kort och DRM-certifiering och 5G saknas också

Stark konkurrens kommer främst från Fjärran Östern i form av Galaxy A32 5G eller Xiaomi Mi 11 Lite 4G.

Pris och tillgänglighet

Gigaset GS5 kan köpas direkt från tillverkarens butik där den kan valfritt graveras (+5 euro) eller få en passepartoutbild utskriven mot en liten tilläggsavgift (+15 euro). Alternativt kan Gigaset GS5 också fås via Amazon och OTTO.

Gigaset GS5 - 12/10/2021 v7
Daniel Schmidt

Design
87%
Tangentbord
66 / 75 → 88%
Mus
89%
Anslutningar
49 / 70 → 71%
Vikt
88%
Batteri
90%
Skärm
82%
Spelprestanda
17 / 64 → 27%
Programprestanda
70 / 86 → 82%
Temperatur
92%
Ljudnivå
100%
Audio
77 / 90 → 85%
Camera
64%
Medel
75%
80%
Smartphone - Vägt medel

Pricecompare

Ninh Duy
Editor of the original article: Ninh Duy - Editorial Assistant - 216967 articles published on Notebookcheck since 2008
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Gigaset GS5 recension - Försiktig uppgradering av en Tysk smartphone
Daniel Schmidt, 2021-12-15 (Update: 2021-12-17)