Notebookcheck Logo

Dockcase 10-i-1 Hub Explorer Edition hands-on: Perfekt balans mellan estetik och funktionalitet för MacBook Air-användare

Alla portar du kan tänka dig och lite till. Dockcases nya 10-i-1-hubb förbättrar sin föregångare med ännu fler portar. I den här recensionen testar vi den med en mängd hårdvara för att ta reda på hur väl den kan passa in i en minimalistisk hemmakonfiguration.

Även om Dockcase kanske är mindre populärt än sina konkurrenter på marknaden för USB-hubbar, har man tidigare lanserat några imponerande produkter till konkurrenskraftiga priser. Idag ska vi titta närmare på deras senaste erbjudande, Dockcase Smart USB-C Hub 10-in-1 Explorer Edition, en ny variant av deras 8-in-1-fodral. Den kompletterar det redan imponerande utbudet med en DP 1.4-port (8K 30 Hz) och en USB-A-port (480 Mbps).

Vår testuppsättning inkluderar en smart-TV (4K 120 Hz), en M1 MacBook Airen gammal Dell Inspiron som kör Linux Mint Cinnamon, en andra smart-TV (4K 60 Hz), en 1440p 144 Hz LG UltraGear gamingmonitor, en TP-Link AC1750 Mbps Wi-Fi router för ethernet-tester, SanDisk USB-C/USB-A pennminne (256 GB) och ett Samsung Evo Plus micro SD-kort. Dockcase hävdar att den även fungerar med Nintendo Switch och Steam Deck, som vi inte kommer att kunna testa på grund av bristande tillgänglighet.

Utformning

Dockcase har hållit fast vid sin populära transparenta design med Smart USB-C Hub 10-in-1 Explorer Edition, komplett med ett aluminiumchassi. I mitten finns en liten LED-skärm som visar en mängd information om de anslutna enheterna, deras egenskaper och mycket mer. Vi kommer att prata mer om dess mjukvaruegenskaper senare i recensionen.

Man måste ansluta Smart USB-C Hub 10-in-1 Explorer Edition till en önskad enhet via en USB-C-port som finns i den vänstra kanten. Även om den medföljande kabeln är flätad är den lite kort; man kan arbeta runt det med ett tredjepartsalternativ med rätt effekt / genomströmningsbetyg. Den huvudsakliga USB-C-porten är placerad för sig själv till höger om dockan på den vertikala kanten. På framsidan finns två USB-A-portar (480 Mbps och 10 Gbps), en 10 Gbps USB-C-port och en micro SD-kortläsare. Dockcase har också inkluderat en liten ventil för att hålla termiken i schack.

Trots detta blir Smart USB-C Hub 10-in-1 Explorer Edition lite varm vid beröring under drift, något som en representant för företaget insisterar på är normalt. På den andra sidan finns en USB-C-port som kan ladda enheter med upp till 100 watt, en HDMI- och en DP-port, en USB Type-A-port (480 Mbps) och en gigabit Ethernet-port. Avstånden mellan dem är tillräckliga, men det finns risk för störningar om en något större kabel av något slag används.

Ur estetisk synvinkel känns silverfärgen som hemma bredvid min Space Gray MacBook Air. Personligen älskade jag designen eftersom den ger en futuristisk känsla till alla skrivbordsinställningar. Om den placeras rätt kan den smälta in i bakgrunden eftersom den inte har några starka lampor förutom displayen, som tyvärr inte kan stängas av.

Dockcase 10-i-1 Hub Explorer Edition front I/O
Dockcase 10-i-1 Hub Explorer Edition front I/O
Dockcase 10-i-1 Hub Explorer Edition baksida I/O
Dockcase 10-i-1 Hub Explorer Edition baksida I/O

Prestanda

När det gäller den faktiska prestandan kunde den medföljande HDMI-porten mata ut 4K 60 FPS-video från min MacBook Air till 4K 120 Hz Hisense TV med HDR aktiverat. Högre uppdateringsfrekvenser är inte möjliga på grund av begränsningar med macOS. Den medföljande DP-porten kan dock enkelt mata ut 1440p 144 Hz-video på egen hand. Tack och lov klarade det medföljande Ethernet-uttaget den nominella hastigheten på 1 Gbps utan problem, även med en 4K 120 Hz-skärm ansluten.

Men om man ansluter en smart-TV med 4K 60 Hz och den tidigare nämnda bildskärmen får dockan problem. Bildskärmen (ansluten via DP-port) flimrar oavbrutet. Att köra 144 Hz-bildskärmen i 60 Hz löste situationen. M1 MacBook Air kan bara stödja en extern bildskärm åt gången, så det fanns ingen möjlighet att använda båda separat. Tyvärr hade min Dell Inspirons USB-C-port klassad som USB 3.1, vilket innebär att det inte fanns någon möjlighet att driva två skärmar med den.

Bristen på bandbredd kan vara problematisk när man testar flera kringutrustningsenheter samtidigt. USB-portarnas prestanda kan försämras med samtidig aktivitet, även om de verkade fungera bra när de var anslutna till en extern skärm (upplösning/framerate till trots). Se de bifogade bilderna för att få en uppfattning om hur olika lagringsmedia (USB Pendrive, micro SD-kort, extern hårddisk) fungerar med dockan.

Dockcase Smart USB-C Hub 10-i-1 kunde ladda min MacBook Air med 39 watt när den var ansluten till de två USB-C-portarna på min dator (en på Lian-Li O11 Dynamic-höljet, den andra på ett Asrock X570 Taichi moderkort). Detta verkar vara mer av en USB-begränsning än ett fel med själva dockan.

Dess 100-watts laddningsport har några intressanta interaktioner med de andra kontakterna. I ett fall vägrade min MacBook Air att visa bild på en bildskärm med laddaren ansluten. Dockcase säger att dockan subtraherar 20 watt från en 60-watts PD-laddare, medan en 100-watts PD-laddare ska fungera med topphastighet. En generisk USB-effektmätare ansluten till kretsen bekräftade dessa resultat.

AmoprphousDiskMark-resultat för 10 Gbps USB-A-porten
AmoprphousDiskMark-resultat för 10 Gbps USB-A-porten
AmoprphousDiskMark-resultat för 10 Gbps USB-C-port
AmoprphousDiskMark-resultat för 10 Gbps USB-C-port
AmoprphousDiskMark-resultat för micro SD-kortplatsen
AmoprphousDiskMark-resultat för micro SD-kortplatsen
Andra AmoprphousDiskMark-resultat för 10 Gbps USB-A-porten
Andra AmoprphousDiskMark-resultat för 10 Gbps USB-A-porten
AmoprphousDiskMark-resultat för 480 Mbps USB-A-port
AmoprphousDiskMark-resultat för 480 Mbps USB-A-port
 

Dock UI

USB-C Hub 10-in-1 Explorer Edition UI kan verka fängslande till en början, men det blir besvärligt att navigera efter en punkt. Det finns bara en knapp för navigering, utan någon indikation på hur man använder den. Man måste förlita sig på en serie enkla, dubbla och långa tryckningar för att ta sig runt. Avsaknaden av en manual som förklarar hur navigeringen fungerar komplicerar saken ytterligare.

Bortsett från bristen på användarvänlighet erbjuder dockan en mängd alternativ för varje kontakt. Du kan anpassa DP/HDMI-portarnas signalstyrka, USB-C-kabelns wattal, USB PD-versionen och den maximala genomströmningen för USB-C-porten med 10 Gbps. Den visar även upplösning/framerate för varje ansluten extern skärm och anger vilken kringutrustnings anslutningsstatus via en ikon.

Några QoL-förändringar i navigeringen kan hjälpa till att göra dockan mycket mer tilltalande för den genomsnittliga användaren. Till att börja med skulle en grundläggande instruktionsmanual i förpackningen vara till hjälp. En andra navigeringsknapp i en framtida revision kan vara en väg att gå. Ett pekskärmsgränssnitt skulle vara perfekt, men det kommer sannolikt att driva upp kostnaderna och öka dockans totala storlek.

10-i-1 Explorer Edition huvudmeny
10-i-1 Explorer Edition huvudmeny
10-i-1 Explorer Edition's HDMI- och DP-portkonfigurationer
10-i-1 Explorer Edition's HDMI- och DP-portkonfigurationer
10-i-1 Explorer Editions "om mig"-sida
10-i-1 Explorer Editions "om mig"-sida

Proffs

+ stort urval av hamnar
+ massor av anpassningsalternativ
+fungerar med ett brett utbud av enheter
+ ser bra ut och kan smälta in i alla miljöer


Cons

- Begränsad bandbredd på grund av USB 3.2
omständlig navigering i användargränssnittet
- Funktioner som inte förklaras fullt ut i förpackningen

Dom

Dockcase 10-i-1 hubb i test
Dockcase 10-i-1 hubb i test

Smart USB-C Hub 10-in-1 Explorer Edition sticker otvivelaktigt ut från sina konkurrenter, av vilka det finns många. Min största oro är avsaknaden av Thunderbolt eller USB 4.0-stöd. Med ytterligare bandbredd skulle dockan kunna mäta sig med avancerade erbjudanden från Ankerbelkin och andra. Det är dock inte nödvändigtvis dåligt, eftersom det hjälper till att spara på kostnader samtidigt som de flesta, om inte alla, funktioner som erbjuds av de betydligt dyrare dockorna levereras.

Som någon som har testat några externa dockor för min MacBook Air, tyckte jag att Dockcases lösning var den mest omfattande. Den gjorde slut på Apple:s slarv med portarna och såg dessutom bra ut. Även om det inte är en perfekt produkt har företaget gott om tid på sig att rätta till alla fel och brister innan den fullskaliga lanseringen senare i år.

Pris och tillgänglighet

Man kan köpa navet till ett rabatterat pris på 119 USD för Glossy Silver-versionen (den som recenseras just nu) och 129 USD för Matte Black-versionen via Kickstarter-kampanjensom avslutas om fem dagar. Därefter kommer den att kosta 160 USD, vilket inte direkt är billigt men en värdig investering för någon som bygger en minimalistisk work-from-home-installation.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Dockcase 10-i-1 Hub Explorer Edition hands-on: Perfekt balans mellan estetik och funktionalitet för MacBook Air-användare
Anil Ganti, 2023-08-29 (Update: 2023-08-29)