Notebookcheck Logo

Baseus Spacemate-dockningsstation testas med MacBook Air: 11 extra portar för Mac och Windows

Hamnens torn. Dockningsstationen erbjuder fyra skärmutgångar, stödjer Power Delivery med 100 W och har totalt 11 portar. En annan trevlig funktion är knappen på ovansidan som kan användas för att stänga av alla anslutna skärmar. Vi testar Spacemate på MacBook Air och Legion Pro 5 och ser om 11-i-1-dockningsstationen är värd att använda.

Senast har vi från Baseus erhållit följande 240 W GaN universell strömförsörjningsenhet med display, som kan ladda upp till 5 enheter. Idag tar vi en närmare titt på en dockningsstation med 11 portar från samma tillbehörstillverkare. Den kompakta dockningsstationen finns i en version för Windows och Mac. Vi tar en titt på båda modellerna, undersöker skillnaderna och kontrollerar hur användbara de två dockningsstationerna, som vardera kostar över 100 euro, är. För att göra detta ansluter vi enheten till olika bärbara datorer, inklusive MacBook Air M1, Lenovo Legion Pro 5i, XMG Core 15 M24och en äldre Alienware 13 R3.

Fodral och design: Robust aluminium, magneter och självhäftande dyna

Höljet på den tornformade dockningsstationen är huvudsakligen tillverkat av robust, silvergrå aluminium, vilket gör att den passar bra till MacBook Air, även om den silvergrå färgen är något mörkare än Apple:s bärbara dator i instegsmodellen.

Metallen ger Spacemate ett kompakt och välgjort utseende. Svart plast används endast på ovansidan och undersidan samt under displayen. Den upplysta knappen för att snabbt låsa datorn är placerad på ovansidan; under Windows tar ett tryck dig tillbaka till inloggningsskärmen.

Knapp för topplås...
Knapp för topplås...
...med bakgrundsbelysning
...med bakgrundsbelysning

På framsidan finns en vertikalt långsträckt display som endast visar upptagna portar, samt två USB-portar (USB-C & USB-A), sidorna är släta och utan portar, och på baksidan finns den permanent installerade USB-C-kabeln för anslutning till PC/Mac samt alla andra portar, mer om detta senare.

Undersidan kan tas bort, den tunna basplattan fäster på tornets ovansida med hjälp av starka magneter (försiktighet, risk för att klämma fingrarna!), och undersidan är också utformad som en självhäftande dyna. Så snart du drar av skyddsfilmen kan du fästa den självhäftande plattan var som helst och sedan fästa dockningsstationen magnetiskt på basplattan eller ta bort den igen.

Vertikal display med anslutningsindikator
Vertikal display med anslutningsindikator
Självhäftande dyna med skyddsfilm på undersidan
Självhäftande dyna med skyddsfilm på undersidan

MAC vs WIN

MAC- och WIN-versionerna skiljer sig också något från varandra visuellt. När de placeras sida vid sida märks det att MAC-versionen är något högre. Den mest slående skillnaden är utan tvekan färgen på USB-A-portarna. Dessa är gula på MAC-versionen, medan samma portar är orange på WIN-versionen.

De två modellerna skiljer sig också åt när det gäller de bakre portarna och deras fördelning, men mer om detta nedan.

MAC vänster, WIN höger
MAC vänster, WIN höger

Förpackningar och tillbehör

Som du kan se på bilden ovan skiljer sig förpackningsdesignen för de två OS-versionerna också åt. Själva förpackningslådan är gjord av kartong, men det finns ett plastinlägg inuti och dockningsstationen är också förpackad i en plastfilm.

Endast dockningsstationen finns i lådan, USB-C-anslutningskabeln är direkt integrerad och kan inte tas bort. De enda tillbehören är en snabbstartsguide och några små klistermärken.

MAC i svart, WIN i vitt
MAC i svart, WIN i vitt
Omedelbart efter öppnandet av lådan
Omedelbart efter öppnandet av lådan

Tekniska data: MAC och WIN med olika utrustning

Faktum är att MAC- och WIN-versionerna erbjuder olika funktioner. Till exempel, medan WIN-versionen tillåter anslutning av fyra 4K-skärmar, är MAC-versionen "begränsad" till en trippelskärmsinstallation. Vår MacBook Air M1 har ändå inte stöd för mer än en extern bildskärm. Naturligtvis är den nuvarande Pro-modellen en annan historia.

Specifikationerna för 4K @ 60 Hz är dock också maximala specifikationer. Om du ansluter mer än två bildskärmar sjunker uppdateringsfrekvensen till bara 30 Hz, vilket kan vara särskilt relevant för Windows-spelare.

WIN MAC
Bildskärmar 4x 4K @ 60 Hz (2x HDMI, 2x DisplayPort) 3x 4K @ 60 Hz (3x HDMI)
USB-C 1x 10 Gb/s, endast 1x strömförsörjning (max. 100 W) 1x 10 Gb/s, endast 1x strömförsörjning (max. 100 W)
USB-A 2x 10 Gb/s (USB-A 3.2), 1x 480 Mb/s (USB-A 2.0, för inmatningsenheter) 2x 10 Gb/s (USB-A 3.2), 2x 480 Mb/s (USB-A 2.0, för inmatningsenheter)
LAN 1 Gb/s (RJ45) 1 Gb/s (RJ45)
Pris 142 euro (för närvarande finns även en rabattkupong på 20%) 260 US-dollar (ännu inte tillgänglig i Tyskland)

Anslutningar: 11 portar, men ingen SD-läsare

Spacemate-serien presenterar sig stolt som en 11-i-1-dockningsstation. På framsidan finns en USB-A- och en USB-C-port med 10 Gb/s vardera för snabb dataanslutning. Här kan du till exempel snabbt koppla in dina USB-minnen.

Portarna på framsidan: 1x USB-A och 1x USB-C (10 Gb/s vardera)
Portarna på framsidan: 1x USB-A och 1x USB-C (10 Gb/s vardera)

De övriga anslutningarna sitter på baksidan. WIN- och MAC-versionerna skiljer sig något åt här: medan den förstnämnda har två HMDI- och två DP-portar, har MAC-versionen tre HDMI-portar. Den senare har dock ytterligare en USB Type-A 2.0-port tillgänglig, så du måste ansluta din mus och ditt tangentbord till dessa ganska långsamma portar. WIN-modellen har en USB Type-A 2.0-port mindre, så när du ansluter musen och tangentbordet blockeras en av de snabbare USB Type-A-portarna med 10 Gb/s, och endast en av dessa finns på baksidan.

Arrangemanget är också något annorlunda: USB-C är högst upp för WIN, längst ner för MAC, LAN och 3,5 mm hörlursutgång byter sida (WIN till vänster, MAC till höger).

Det är synd: Trots 11 portar kommer dockningsstationen inte med en SD-läsare, så du är inte fullt utrustad trots 11-i-1, utan kan behöva bära med dig en extra hubb för SD-kort.

Anslutningarna på baksidan: MAC på vänster sida, WIN på höger sida
Anslutningarna på baksidan: MAC på vänster sida, WIN på höger sida

Första operationen: Inte nödvändigtvis plug and play

I mini-manualen för MAC-versionen står det också att du måste ladda ner och installera Displaylink-programvaran. Utan den förblev vår externa bildskärm ansluten till MacBook Air via Spacemate utan signal. Efter att ha tillåtit programvaran att spela in skärmen fungerade allt mycket bra.

Windows-versionen saknade programvaruinstruktionerna i manualen, allt borde fungera via plug-and-play. Med vår lite äldre bärbara datormodell (Alienware 13 R3 från 2017 med Windows 10, intern bildskärm avaktiverad), den 1440p OLED-skärm KTC G27P6 ansluten till Spacemate gav bara 1080p, och båda externa SSD-enheterna kändes inte igen av Windows. Enligt tillverkaren finns det tydligen kompatibilitetsproblem med den bärbara datorn, vilket delvis kan bero på Thunderbolt 3-porten. Som ett test anslöt vi MAC-versionen av Spacemate till vår Windows-bärbara dator, och se och se, bildskärmen och SSD: erna kändes igen omedelbart. Uppenbarligen fungerar den betydligt dyrare MAC-versionen också smidigare under Windows.

Vi anslöt sedan Spacemate WIN till de aktuella bärbara datorerna XMG Core 15 M24 och Lenovo Legion Pro 5 spacemate WIN fungerade på båda enheterna, inklusive 1440p-skärmen och ZikeDrive SSD utan problem, så vi skyller de inledande svårigheterna på vår gamla Alienware och dess drivrutiner.

På Mac fungerar det efter installation av programvara
På Mac fungerar det efter installation av programvara
USB-minne och externa SSD-enheter identifieras
USB-minne och externa SSD-enheter identifieras

Prestanda: Cirka 10 Gb/s via USB

Vi testade USB-portarnas prestanda med hjälp av TeamGroup MP44 SSD i det testade externa SSD-kabinettet Zike ZikeDrive Z666 som också testades.

Först en klassificering: Den externa SSD-enheten uppnår sekventiella överföringshastigheter på över 3 000 MB/s direkt på Thunderbolt-porten på vår bärbara Core 15-dator. På USB-C-porten på Spacemate (MAC) på MacBook Air och Core 15 uppmätte vi strax under 1 000 MB/s (Crystaldiskmark 8), vilket ger ett ganska bra utnyttjande av de specificerade 10 Gb/s.

Vi uppmätte dock även värden nära 1.000 MB/s via Spacemate WIN på Core 15 och Legion Pro 5.

USB-C på framsidan (Alienware 13, MAC): Krystaldiskmark 8
USB-C på framsidan (Alienware 13, MAC): Krystaldiskmark 8
USB-C på framsidan (Alienware 13, MAC): Krystaldiskmark 6
USB-C på framsidan (Alienware 13, MAC): Krystaldiskmark 6
USB-C på framsidan (Alienware 13, MAC): AS SSD
USB-C på framsidan (Alienware 13, MAC): AS SSD
USB-A på framsidan (Alienware 13, MAC): Krystaldiskmark 8
USB-A på framsidan (Alienware 13, MAC): Krystaldiskmark 8
USB-A på baksidan (10 Gb/s, Alienware 13, MAC): Krystaldiskmark 8
USB-A på baksidan (10 Gb/s, Alienware 13, MAC): Krystaldiskmark 8
USB-A 2.0 på baksidan (Alienware 13, MAC): Krystaldiskmark 8
USB-A 2.0 på baksidan (Alienware 13, MAC): Krystaldiskmark 8
USB-C på framsidan (Core 15, WIN): Krystaldiskmark 6
USB-C på framsidan (Core 15, WIN): Krystaldiskmark 6
Front USB-C (Legion Pro 5, WIN): Crystaldiskmark 8
Front USB-C (Legion Pro 5, WIN): Crystaldiskmark 8

För

+ 11 portar
+ 4 (Win) eller 3 (Mac) bildskärmsanslutningar
+ bra USB-hastighet
+ praktisk låsknapp
+ magnetisk hållare och självhäftande dyna

Emot

- ingen SD-läsare
- mac-programvara krävs
- endast 30 Hz med 3+ bildskärmar
- inte särskilt hjälpsam manual

Omdöme: Baseus Spacemate dockningsstation erbjuder många portar, men ersätter inte alla donglar

Baseus Spacemate 11-in-1 dockningsstation, tillhandahållen av Baseus
Baseus Spacemate 11-in-1 dockningsstation, tillhandahållen av Baseus

Baseus Spacemate-serien är välgjord med sitt aluminiumhölje och erbjuder många portar som fungerar precis som förväntat. Speciellt för MacBook (Air)-användare är ökningen av anslutningsmöjligheter enorm.

Tyvärr är installationen endast Plug-and-Play på Windows; programvara måste installeras på Mac. Den minimalistiska snabbmanualen ger ingen hjälp vid eventuella problem. Dessutom, trots de många portarna, finns det tyvärr ingen SD-läsare, så Spacemate 11-i-1 gör inte alla andra hubbar föråldrade.

Baseus Spacemate 11-in-1 erbjuder många portar med hög hastighet, men saknar SD-läsare och fungerar endast under Mac efter en mjukvaruinstallation.

Pris och tillgänglighet

På Amazon. de kostar WIN-versionen regelbundet cirka 142 euro, men det finns för närvarande en kupong på 20%, vilket sänker priset till 101,42 euro. MAC-versionen finns ännu inte tillgänglig på Amazon.de och hos andra återförsäljare. På Amazon.com kostar Mac Spacemate kostar imponerande 260 US-dollar. Även den "generösa" kupongen på 15 USD hjälper inte mycket.

Transparency

The present review sample was given to the author by the manufacturer free of charge for the purposes of review. There was no third-party influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Baseus Spacemate-dockningsstation testas med MacBook Air: 11 extra portar för Mac och Windows
Christian Hintze, 2024-06-24 (Update: 2024-06-24)