Notebookcheck Logo

Xgimi Aura 4K UST-laserprojektor - en andra titt: Projicera lyx

Xgimi Aura är en dyr men utmärkt UST-projektor som kan fungera som en hel biografuppsättning. (Bild via Xgimi)
Xgimi Aura är en dyr men utmärkt UST-projektor som kan fungera som en hel biografuppsättning. (Bild via Xgimi)
Xgimi Aura är en 4K-projektor med ultrakorta kast (UST) som projicerar en enorm 150-tums 4K-bild till en lägre kostnad än de flesta konkurrenter. Även om Aura kämpar i starkt upplysta rum, utmärker den sig genom att leverera en fantastisk "biograf"-upplevelse tack vare sina skarpa bilder och utmärkta högtalare.

Introduktion

Xgimi har utmärkta portabla projektorer i sin katalog (varav vi har recenserat några), men de har alla en stor begränsning: utrymme. Dessa projektorer måste ställas upp på ett ganska långt avstånd från den yta som de projicerar på, vilket kan vara begränsande i vissa miljöer. Detta minskar också bildens luminans, som kan verka urtvättad i ljusa rum eller i direkt solljus. Hur kan man då lösa detta problem?

Xgimi Aura är en 4K-projektor av hög kvalitet som använder en laser med extremt kort räckvidd för att projicera bilder på en skärm. Projektorer med ultrakort kaststräcka (UST) är inget nytt, men de löser många av problemen med traditionella projektorer. Eftersom de är placerade nära projektionsskärmen kräver de inte en tydlig siktlinje som kan hindras av föremål eller personer som går in i bilden. Bilderna från UST-projektorer är också (i allmänhet) mycket ljusare eftersom projektionen har mindre avstånd att färdas innan den reflekteras av en yta

Florian Schmitt tog en snabb titt på Xgimi Aura för Notebookcheck tidigare i sommar. I denna andra titt kommer jag att beröra min personliga erfarenhet av projektorn och fokusera på hur den står sig i jämförelse med Xgimis andra projektorer (som jag har recenserat under det senaste året) och hur 4K-projektorn kan passa in i en familjs underhållningsuppsättning.

Aura är en stor men duglig UST-projektor
Aura är en stor men duglig UST-projektor
Bilder via Xgimi.
Bilder via Xgimi.

Design och fall

På grund av sin storlek och det utrymme som behövs för att projicera en stor bild behöver Aura ett rejält hylldjup. (Bild via Xgimi)
På grund av sin storlek och det utrymme som behövs för att projicera en stor bild behöver Aura ett rejält hylldjup. (Bild via Xgimi)

Den mest påtagliga aspekten av Aura är dess storlek. Med sina 60,6 x 40,1 x 14,0 cm (23,9 x 15,8 x 5,5 tum) är enheten skrymmande. Aura väger 11 kg, vilket är betydligt lättare än de flesta platt-tv-apparater med samma skärmstorlek som de bilder som Aura kan projicera. Den mest problematiska dimensionen är dess 40 cm djup; eftersom den är så tjock sticker Aura ut en hel del från väggen. Därför passar den kanske inte riktigt in i ett underhållningscenter och kan kräva att en ny hylla installeras.

Aura är tillverkad av plast och känns ganska välbyggd. Det övre höljet har ett ihåligt ljud och plasten känns lite tunn, särskilt med tanke på prisnivån. De grå delarna visar inte fingeravtryck på grund av sin texturerade matta yta. Den glänsande svarta remsan smetar dock lätt. Överlag känns enheten mer robust än de flesta tv-apparater (även i den här prisklassen). Det är långt ifrån den suveräna byggkvaliteten hos Xgimis mer kompakta projektorer (särskilt Xgimis Halo+ och Elfin), även om det är rättvist att påpeka att dessa mindre projektorer använder betydligt mindre material.

Aura kan projicera mycket stora bilder utan att ta upp för mycket horisontellt hyllutrymme. (Bild via Xgimi)
Aura kan projicera mycket stora bilder utan att ta upp för mycket horisontellt hyllutrymme. (Bild via Xgimi)
Baksida: 3x HDMI 2.0a, 2x USB-A 2.0, 3,5 mm ljud, optisk S/PDIF, Gigabit LAN, mikro-USB (för service). (Bild via Xgimi)
Baksida: 3x HDMI 2.0a, 2x USB-A 2.0, 3,5 mm ljud, optisk S/PDIF, Gigabit LAN, mikro-USB (för service). (Bild via Xgimi)
Ytterligare USB-A 2.0 på höger sida.
Ytterligare USB-A 2.0 på höger sida.

Aura har tre HDMI 2.0a-portar på baksidan av enheten, vilket borde räcka för de flesta heminstallationer. Eftersom Aura använder Android TV och har WiFi och en inbyggd Chromecast behövs ingen ytterligare enhet för att få tillgång till de flesta streamingtjänster. Projektorn har också tre USB 2.0-portar, en till höger (en alltid påslagen port för laddning) och två på baksidan. I min testning är dessa portar tillräckligt snabba för att strömma UHD-medier direkt från en USB-enhet utan några problem, även om HDR-innehåll behöver buffras lite för att jämna ut stuttrar

Det kanske största problemet med Auras design är en liknande sjukdom som plågar Xgimis andra projektorer: en brist på inbyggda kontroller. Allt, och jag menar allt, måste styras via den medföljande fjärrkontrollen. Om du tappar bort fjärrkontrollen är Aura i princip död i vattnet tills en ersättare (som kan köpas på Amazon för 65,99 US-dollar) anländer. Du kan sätta på och stänga av den, men du kan inte styra gränssnittet, justera volymen eller byta ingångar utan fjärrkontrollen. Mitt största missnöje är bristen på kontroller på enheten, vilket är en viktig funktion i nästan alla andra uppspelningsenheter för media på marknaden. För så mycket som Aura kostar verkar detta vara ett massivt förbiseende från Xgimis sida.

Bildkvalitet

Xgimi marknadsför Aura som en 4K-projektor med en ljusstyrka på 2 400 ANSI-lumen. I praktiken är projektorn inte en riktig 4K-projektor eftersom det DLP-chip som används inuti är specificerat för 1080p (som Florian påpekade i sin recension). Aura kan dock hantera 4K-innehåll och projicerar det ganska bra. Bilderna är skarpa, även i större storlekar

Auras största svaghet är att det är en projektor. Det ligger i sakens natur att projektorer ger mindre kontrast än de flesta tv-apparater. I den här prisklassen är den svaga kontrasten dock särskilt märkbar. Bilderna ser urtvättade ut, särskilt jämfört med en OLED-TV (som är vanliga i den här prisklassen). Till och med i svag belysning (t.ex. i ett vardagsrum med neddragna persienner) lider Auras bildkvalitet. I mörka rum (t.ex. en inomhusbiograf utan fönster) lyser dock Aura upp. Kontrasten förbättras avsevärt och HDR10-innehåll ser acceptabelt ut.

Under dagsljus i ett vardagsrum med neddragna persienner kan bilden verka urtvättad...
Under dagsljus i ett vardagsrum med neddragna persienner kan bilden verka urtvättad...
...men färgerna och kontrasterna är bättre i mörkare miljöer, t.ex. på kvällen.
...men färgerna och kontrasterna är bättre i mörkare miljöer, t.ex. på kvällen.

Auras största styrka är storleken på den bild som den kan projicera. Enligt Xgimi kan Aura projicera en bild på upp till 120 tum. Såvitt jag vet finns det inga konsumentanpassade tv-apparater som är större än 86 tum. Under min tid med Aura lyckades jag projicera en 125-tums bild utan att förlora fokus eller bildkvalitet. Jag vill säga att det kan vara svårt för vissa att hitta en plats för en så här stor bild, särskilt med tanke på att texturer på en vägg lätt syns igenom. En skärm rekommenderas starkt.

Det bör noteras att bilderna ovan får projektorn att verka mer urtvättad än vad den är i verkligheten. När filmen väl startar är de flesta av de problem som räknats upp här inte särskilt märkbara. När ljuset försvinner (vid solnedgången eller i ett fönsterlöst rum) ser Aura fantastisk ut. Filmer och spel fick hörbara reaktioner från både barn och vuxna.

Programvara och funktioner

Aura kör Android TV. Användargränssnittet är enkelt och smidigt och upplevelsen är utmärkt... för det mesta. Netflix-prenumeranter kommer att vara väl medvetna om en anmärkningsvärd avsaknad; Netflix fungerar inte nativt på Aura (eller andra Xgimi-projektorer). Det finns dock en lösning för att få igång Netflix, som finns på Xgimis webbplats. Andra streamingappar (Disney+, YouTube osv.) och spel (som Crossy Road) installeras och fungerar utan problem

Till skillnad från Xgimis bärbara erbjudanden erbjuder Aura inte autofokus eller automatisk keystone-korrigering. Dessa måste göras manuellt. Med tanke på att Aura är tänkt att vara stationär på en plats är detta knappast någon problemlösning; dessa automatiska korrigeringar hade dock varit trevliga tillägg.

Eftersom Aura är en projektor med kort räckvidd som sitter under bilden är det lätt för små ögon att titta in i lasern, vilket kan orsaka allvarliga ögonskador. Aura har dock en "ögonskyddsfunktion" som automatiskt dimmar bilden och därmed lasern. I praktiken tar det ungefär en halv sekund innan den träder i kraft, vilket är ganska snabbt. Föräldrar bör dock fortfarande vara vaksamma på barn som kommer för nära.

Det automatiska ögonskyddet fungerar ganska bra, men fördröjningen är tillräckligt stor för att föräldrarna ändå ska hålla barnen borta.
Det automatiska ögonskyddet fungerar ganska bra, men fördröjningen är tillräckligt stor för att föräldrarna ändå ska hålla barnen borta.
Aura strömmar 4K60-innehåll från YouTube utan större problem. Efter en inledande buffert fanns det inga tappade bilder.
Aura strömmar 4K60-innehåll från YouTube utan större problem. Efter en inledande buffert fanns det inga tappade bilder.

En av mina favoritfunktioner hos Xgimis projektorer är deras implementering av rörelseutjämning, och den visas med full kraft på Aura. Projektorn använder en version av motion estimation motion compensation (MEMC) för att artificiellt infoga ramar i den film eller det spel som visas. Den resulterande effekten är hisnande, särskilt när det gäller filmer. De flesta filmer spelas in med 24 bilder per sekund (fps) och har ett "filmiskt" utseende. MEMC ökar bildfrekvensen till 60 fps, vilket gör att rörelserna blir mycket jämnare. Animerade filmer ser fantastiskt flytande ut och spel som vanligtvis körs med 30 fps (t.ex. The Legend of Zelda: Breath of the Wild) ser overkliga ut. Den enda nackdelen är att den här utjämningen introducerar märkbar latens; medan detta inte påverkar filmer (ljudsynkroniseringen kompenseras), lider spel av ökad inmatningsfördröjning

Slutligen är de fyra Harmon Kardon-högtalarna på 15 watt fantastiska. Basen mullrar i rummet, och diskanten förblir tydlig och högljudd utan att förvrängas. Högtalarna kan lätt ersätta en soundbar och konkurrera med dedikerade högtalare. Aura har inga problem med att fylla ett någorlunda stort vardagsrum, även om större teatrar kan göra att det övergripande ljudet känns tunt.

Slutsats - Aura gör filmkvällen med familjen till ett nöje

I granskning: Xgimi Aura 4K UST laserprojektor. Enheten för recensionen tillhandahålls av Xgimi.
I granskning: Xgimi Aura 4K UST laserprojektor. Enheten för recensionen tillhandahålls av Xgimi.

Xgimi Aura är en solid 4K-laserprojektor, särskilt för priset. Även om jag inte skulle kalla den billig är den prisvärd jämfört med andra UST 4K-projektorer. Men hur passar den in i en familjebioanläggning?

Kort sagt, mycket bra. Om du har pengar att spendera på en hemmabio- eller spelrumsuppställning och vill ha en stor skärm är Aura ett solitt val. Det är ett av de mest prisvärda sätten att få en 4K-bild över 85 tum, och med rätt belysning kan den fungera som ett fristående mediecenter utan behov av externa högtalare. Som ett plus behöver den inte heller vara monterad eller ha en obehindrad linje till skärmen, så du behöver inte hantera att folk går in i projektorstrålen. Lägg därtill dess rikliga anslutningar, WiFi, Chromecast och rörelseutjämning, och Aura är en fantastisk enhet för familjens filmkvällar eller spelsessioner.

Personligen njöt min familj av vår tid med Aura. Vi tillbringade nyligen en vecka med min svåger och hans familj, och Aura var en stor behållning. Vi projicerade en 125-tums skärm på en tom vägg i deras vardagsrum, och det gjorde det enkelt för alla att njuta av vilken film vi än tittade på. Det fick barnen att känna sig som om vi var på bio, och alla hade tillräckligt med utrymme för att breda ut sig med snacks och filtar. Högtalarna var mer än tillräckligt höga för att återskapa en teaterliknande upplevelse. Den bästa tiden vi hade var när vi höll en stor Mario Kart-turnering; den stora skärmen, de starka färgerna och den jämna rörelsen (tack vare MEMC) gjorde det till en unik kväll.

Sammanfattningsvis är Xgimi Aura absolut ett lyxköp. För 2 799 US-dollar är den dyr. Jag skulle inte rekommendera Aura till någon som försöker ersätta en tv i sitt vardagsrum; du kan få en bättre bild- och ljudupplevelse till ett betydligt billigare pris med en OLED-tv och en soundbar eller ett högtalarsystem. Där Aura är vettig är större bildstorlekar. Om du försöker kasta upp en bild på över 80 tum på väggen måste du börja titta på projektorer, och dessa kommer med andra överväganden och komplikationer.

Med sin skarpa bild, sina imponerande inbyggda högtalare, sina robusta funktioner och sitt (för den här marknaden) överkomliga pris bör Xgimi Aura stå högt upp på din hemmabio-lista.

Ansvarsfriskrivning: Författaren till den här recensionen fick XGIMI Aura 4K UST-laserprojektorn gratis för att testa den.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Xgimi Aura 4K UST-laserprojektor - en andra titt: Projicera lyx
Sam Medley, 2022-08-27 (Update: 2022-08-27)