Notebookcheck Logo

Hands-On Xgimi Aura Projector - Billig laser-TV med Android och bra funktioner

Xgimi Aura laser-TV kan vara en intressant lösning för dem som tycker att en vanlig TV är för tråkig, eller som helt enkelt vill ha bilddiagonaler på upp till 120 tum till ett överkomligt pris. Projektorn med kort räckvidd visar vad den kan göra i vårt första intryck.
Xgimi Aura

Det kinesiska varumärket Xgimi väcker först frågan om uttalet: "Det är lätt att köpa en prisvärd projektor i Europa i dag. Xgimis projektorer skiljer sig dock från resten av paketet eftersom Xgimi, som är ett verkligt kinesiskt företag, gör en hel del teknik- och designfaser på egen hand i stället för att köpa en nästan komplett produkt från något annat företag och stoppa in den i ett Xgimi-märkt chassi.

Xgimi Aura, som vi kunde prova i stor utsträckning hemma, är en laserprojektor eller laser-TV för kort avstånd. Den behöver bara 30 centimeter (~12 tum) från väggen för att projicera en 120-tums bild. Detta eliminerar behovet av tidskrävande platsundersökningar i rummet efter en projektor eller att hänga den från taket, inklusive kablage. I slutändan behöver Xgimi Aura knappast mer utrymme än en konventionell tv, men en motsvarande fri väggyta eller, ännu bättre, en skärm.

Specifikationer

Högsta upplösning 4K UltraHD (3 840 x 2 160 pixlar), DLP-chipets ursprungliga upplösning (1 920 x 1 080 pixlar)
Bildstorlek 60 -120 tum
Operativsystem Android TV
Chipset MediaTek MT9629
Processor Fyrkärnig Cortex-A55
GPU ARM Mali-G52 MC1
RAM-MINNE 2 GB DDR3
Minne 32 GB eMMC flash
Anslutningar 3x HDMI 2.0, 2x USB 2.0, optiskt ljud, 3,5 mm ljud, USB-C, Ethernet, mini-USB-port för underhåll, DC IN
WLAN WiFi 5 (2,4 och 5 GHz)
Bluetooth 5.0
Inbyggda högtalare 4 x 15 Watt Harman Kardon
Ljudavkodning DTS Studio Sound, DTS-HD, Dolby Audio, Dolby Digital, Dolby Digital Plus
ytterligare funktioner 3D-Ready (aktiv), HDR10, Chromecast
Ljusstyrka 2.400 ANSI Kumen
Strömförbrukning max. 350 watt
maximal volym 32 dB(A)
Mått och vikt 606 x 401 x 139,5 mm, 11 kg (~24 lb)
Leveransomfattning projektor, fjärrkontroll, anslutningskabel, batterier, manual
Pris (RRP) 2799,- EUR (~$2859)

Design och konstruktion - Ser bra ut i vardagsrummet

Projektorn är snabb att installera och tar inte mycket plats.
Projektorn är snabb att installera och tar inte mycket plats.

Xgimi Aura levereras i en ganska ointressant kartong, är säkert förpackad och lätt att ta ut. De enda tillbehören är fjärrkontrollen och strömkabeln. Om du vill använda en skärm måste du köpa den separat. Vårt första intryck av projektorn är positivt: Den lätt böjda designen och det matt-silverblanka plasthöljet ser ganska högkvalitativt ut och passar bra in i nästan alla vardagsrum.

Inbyggda högtalare finns på framsidan, som är täckta med ett tyg. Harman Kardon-logotypen avslöjar att inte vilka högtalare som helst har installerats här. Installationen är mycket enkel, vi ställer bara Xgimi Aura där vår vanliga TV brukade stå, kopplar in strömkabeln i uttaget och projektorn startar.

Den första uppstarten tar några sekunder, men Xgimi Aura är igång på rimlig tid. Om enheten var i standby lovar Xgimi en mycket snabb starttid på endast 12 sekunder, vilket vi definitivt kan bekräfta. Efter en kort väntetid ställer vi in enheten. Först kopplas fjärrkontrollen in genom att trycka på en knapp, sedan konfigureras AndroidTV, vilket också är möjligt via en Android mobiltelefon.

Yta och funktion - AndroidTV i sin renaste form, men utan Netflix

De som känner till smart-tv-funktionerna i en AndroidTV kommer snabbt att hitta rätt: Xgimi ändrar ingenting här och använder det gränssnitt som Google tillhandahåller. Detta innebär också att många appar kan användas, till exempel Amazon Prime Video, Wow (tidigare Sky Ticket), de stora tv-kanalernas mediebibliotek och så vidare.

En mycket viktig app fungerar dock inte: Netflix. Xgimi förklarar att streamingtjänsten whitelistar varje partner individuellt, och att en relativt liten aktör som Xgimi, med totalt cirka 1,5 miljoner sålda enheter hittills, har svårt att slå igenom här. Tillverkaren rekommenderar för närvarande att man använder en streamingbox, som ganska enkelt kan anslutas via HDMI.

Fjärrkontrollen som Xgimi inkluderar är tillverkad i metall och ser väldigt snygg ut. Den innehåller också en mikrofon som kan användas för att ge instruktioner till Google Assistant. Allt fungerar ganska bra, och knapparna känns också mycket högkvalitativa. Snabbåtkomstknappar för de vanligaste streamingapparna hade dock varit trevligt.

Xgimi har inte gjort några ändringar på Android TV.
Xgimi har inte gjort några ändringar på Android TV.
En 3D-funktion med olika inställningar finns också i menyerna.
En 3D-funktion med olika inställningar finns också i menyerna.

Bildkvalitet och ljusstyrka - OK i ljusstyrka, bättre med en skärm

Xgimi Aura ger en bra bildkvalitet överlag, men särskilt i rum som inte är helt mörka och utan skärm är kontrasten knappt tillräcklig för en skarp bild.
Xgimi Aura ger en bra bildkvalitet överlag, men särskilt i rum som inte är helt mörka och utan skärm är kontrasten knappt tillräcklig för en skarp bild.
Förvrängningar kan kompenseras med hjälp av bildkorrigering.
Förvrängningar kan kompenseras med hjälp av bildkorrigering.

Laser-TV:n fungerar med en blå laserstråle som ljuskälla, som också kan generera rött och grönt ljus med hjälp av fosforer. Resten påminner om klassiska projektorer: Ett DLP-chip med miljontals små speglar kastar varje pixel individuellt på väggen eller lämnar den obelyst. Xgimi anger 240 Hz som förändringsfrekvens för de enskilda ljusfärgerna, men du kan ändå se minimala färgfransar om du tittar mycket noga eller ur ögonvrån. Om du sitter några meter från bilden försvinner dock denna effekt nästan helt om du sitter några meter (yards) från bilden.

Projektorn har en autofokus som fungerade bra i vårt test och som även kan aktiveras manuellt om bilden är oskarp. Dessutom finns det antingen en snabb eller en detaljerad bildkorrigering som kan kompensera för förvrängningar.

Xgimi talar om äkta UltraHD, men det avser inte DLP-chipet som endast löser upp i 1 080p. Varje pixelenhet på chippet måste alltså belysa fyra pixlar på skärmen i snabb följd, vilket naturligtvis kan leda till snabbare slitage med en så känslig teknik som mikrospeglarna.

Bildintrycket på en något grov vägg är ändå mycket bra, native 4K-innehåll visas skarpt. Den riktiga wow-effekten saknas dock, vilket kan bero på det "fejkade" 4K eller det faktum att vårt testvardagsrum har stora fönster som inte alla kan mörkläggas helt. Det är trevligt att Xgimi anger 2 400 ANSI-lumen i specifikationsbladet och inte det potentiellt högre lumenvärdet, vilket inte skulle säga så mycket om den faktiska ljusstyrkan. Detta värde berättar att du faktiskt behöver ett mörkt rum för att verkligen kunna njuta av färgkvaliteten, så bilden ser alltid lite blek ut trots att HDR 10 stöds. En speciell skärm för projektorer med kort räckvidd skulle också kunna hjälpa till här. Beroende på storleken kan du lätt investera ytterligare 1 500 euro (~1532 dollar) här.

Kameran gör att kontrasten sjunker lite i våra bilder, men vårt bildintryck i verkligheten var bättre och projektorn gör ett bra jobb med färger och kontraster på kvällen med lågt omgivande ljus. Utan en speciell skärm syns dock alltid väggstrukturen när man tittar noga och stör delvis bildintrycket, vilket bör beaktas när man har Xgimi Auras relativt låga pris i åtanke.

På tal om ögon, att titta direkt in i lasern ovanifrån kan skada ögonen, så projektorn aktiverar automatiskt ett ögonskyddsläge om ett föremål upptäcks ovanför enheten.

Bildkvaliteten är bra i detalj, men inte perfekt på grund av avsaknaden av helt native 4K.
Bildkvaliteten är bra i detalj, men inte perfekt på grund av avsaknaden av helt native 4K.
Med ljusa ytor kan du tydligt se väggstrukturen.
Med ljusa ytor kan du tydligt se väggstrukturen.
Denna effekt är ännu tydligare på vissa ytor. En duk rekommenderas på grund av den bättre ljusstyrkan och strukturen.
Denna effekt är ännu tydligare på vissa ytor. En duk rekommenderas på grund av den bättre ljusstyrkan och strukturen.

Ljud och specialfunktioner - Chromecast och optiskt ljud

Fyra Harman Kardon-högtalare på framsidan står för ljudet. De ger en hyfsad bas, vilket var en utmaning enligt Xgimi. Vibrationerna får trots allt inte överföras till bilden. Ljudet är bra och absolut lämpligt för medelhöga krav, även om våra Nubert-högtalare låter mycket klarare i en direkt jämförelse.

Ljudintrycket kan störas av fläkten som Xgimi Aura behöver för att undvika överhettning. Den förblir dock relativt tyst med cirka 30 dB(A) och är endast hörbar när du närmar dig enheten. Med goda öron kan fläktljudet dock höras minimalt även i soffan på ett avstånd av 2,5 meter (~8 fot) under mycket tysta passager i filmer.

Med en inbyggd Chromecast kan användaren spela upp innehåll trådlöst från en mobiltelefon eller surfplatta. Befintliga hårddiskar kan anslutas till USB-portarna. Vad som däremot inte är tillgängligt: En port för en antennkabel som skulle kunna användas för att ta emot digitala tv-program. Den digitala videomottagaren saknas också. På sin höjd kan denna anslutas till projektorn som en extern enhet via HDMI. Andra tillverkare erbjuder inte heller någon inbyggd TV-tuner, så termen Laser-TV ska inte tas alltför bokstavligt, även om Xgimi aldrig använder den för att vara rättvis. Den speciellt namngivna Laser TV Kortdistansstrålare från Hisense kommer däremot med en tv-tuner.

På framsidan finns Harman Kardon-högtalare som ger ett bra ljud.
På framsidan finns Harman Kardon-högtalare som ger ett bra ljud.
Xgimi Auras kontaktdon.
Xgimi Auras kontaktdon.

Bedömning - Bra prestanda för pengarna

Hands-On: Xgimi Aura. Testapparat tillhandahållen av Xgimi Germany.
Hands-On: Xgimi Aura. Testapparat tillhandahållen av Xgimi Germany.

Xgimi Aura är särskilt intressant med tanke på priset: I skrivande stund finns projektorn tillgänglig på Internet för 2 200 euro (~2247 dollar), vilket är ungefär det lägsta priset för en laserprojektor som fungerar på ultrakorta avstånd.

Xgimis nuvarande flaggskepp måste naturligtvis göra vissa eftergifter: Ljusstyrkan är lite lägre än hos konkurrenterna, Netflix fungerar inte med den programvara som är förinstallerad på projektorn och det finns äkta 4K i displayen, men det uppnås bara genom ett trick och är inte riktigt lika bra som verkligt native 4K när det gäller kvalitet.

Samtidigt är Xgimi knappast sämre än mycket dyrare enheter på marknaden på många områden: det finns till exempel inbyggda högtalare av hög kvalitet, lågt brus, en chic design, en bra fjärrkontroll och autofokus.

Xgimi Aura är en bra instegsmodell om du vill köpa en laser-tv för lite pengar. Den extra inköpskostnaden för en skärm bör dock övervägas för att du ska kunna njuta fullt ut av den.

Egentligen är en skärm, som för alla projektorer, starkt rekommenderad. I det här fallet bör det till och med vara en speciell kortdistansskärm som optimerar ljusvinkeln och kontrasterna. Och det kan vara ganska dyrt.

Pris och tillgänglighet

Xgimi Aura kan köpas direkt på Xgimis webbplats https://de.xgimi.com/products/aura eller via tillverkarens Amazon-butik. Där betalades dock det högsta försäljningspriset på 2 799 euro (~2859 dollar) vid tidpunkten för denna artikel.

Projektorn kan köpas mycket billigare hos olika internetåterförsäljare. När vi kollade upp enheten var det billigaste priset 2 240 euro (~2288 dollar) inklusive frakt.

Ansvarsfriskrivning

Testutrustningen tillhandahölls oss gratis av Xgimi under testperioden och returnerades sedan till tillverkaren.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Hands-On Xgimi Aura Projector - Billig laser-TV med Android och bra funktioner
Florian Schmitt, 2022-07-25 (Update: 2022-07-25)