Notebookcheck

Test: Asus Zenbook Prime UX31A Ultrabook

J. Simon Leitner, Tanja Hinum, 08/23/2012

Ultrabook deluxe. Efter att ha varit ledare inom netbooks med sina enormt populära Eee PC-datorer är Asus nu ute efter att upprepa samma bedrift med Intels nya skötebarn, Ultrabook-konceptet. Än så länge har det gått bra; Asus första generation av Zenbook låg en bit före de flesta av konkurrenterna, och den senaste generationen försöker höja ribban. Läs vidare och ta reda på hur det går.

Asus presenterade nyligen sin senaste generation bärbara datorer baserade på Ultrabook-konceptet och precis som föregångarna går de under namnet Zenbook. I Sverige finns den i en del olika varianter, varav de billigare har mekanisk hårddisk + SSD-cache och heter UX32VD. Zenbook Prime UX31A som testas här har 13,3-tumsskärm med full HD-upplösning, SSD, Intel Core i5-processor och det integrerade grafikkortet Intel HD Graphics 4000. 

Chassi

Funktioner som följt med från föregångaren: Aluminiumchassi
Funktioner som följt med från föregångaren: Aluminiumchassi
Det stora locket på botten...
Det stora locket på botten...
...är välintegrerat i chassit
...är välintegrerat i chassit

Kvaliteten på chassit är utmärkt och får 95% i testet. Aluminiumchassit är inte bara behagligt att ta på, utan också styvt som en bräda och mer eller mindre omöjligt att böja eller vrida, trots att det bara är några millimeter tunt. Den Mac-inspirerade "unibody"-konstruktionen innebär att det är väldigt få skarvar i chassit. Skärmlocket har en liten, centralt placerad flik som gör datorn lätt att öppna med en hand.

Asus har lyckats balansera stabila gångjärn med en skärm som är enkel att fälla upp. Den går att fälla maximalt 140°, vilket är tillräckligt för de flesta användningsområden. Behöver man breda betraktningsvinklar kompensarar  Asus med en högkvalitativ IPS-panel som är betydligt bättre än genomsnittet i det avseendet. 

Asus Zenbook Prime UX31A väger något mer (1,4 kg) än Apples 13" MacBook Air (1,35 kg), men i praktiken är den skillnaden irrelevant. Faktum är att UX31A kan ses som en värdig rival jämfört med MacBook Air, så Apple har äntligen fått lite konkurrens i den här storleksklassen.

Anslutningar

Eftersom unibody-chassit är något tunnare än Zenbook UX32VD blev det mindre utrymme över för portar. På vänstra sidan hittar vi en USB 3.0-port, ett headsetjack och en SD-kortläsare. På högersidan sitter en micro-HDMI-port, mini-VGA och ytterligare en USB 3.0-port.

Jämfört med Zenbook UX32 har UX31A utelämnat en USB 3.0-port och fått en mindre HDMI-port. RJ45 LAN och VGA-adaptrar ingår. Vad saknas? Inte särskilt mycket för mobilt bruk, tycker vi. Men om man ska vara petig kunde datorn ha haft DisplayPort för högupplösta externa skärmar.

Vänster: USB 3.0, Audio, SD-kortläsare
Vänster: USB 3.0, Audio, SD-kortläsare
Höger: Micro-HDMI, Mini-VGA, USB 3.0, ström
Höger: Micro-HDMI, Mini-VGA, USB 3.0, ström
Med Micro HDMI och Mini-VGA kan två monitorer...
Med Micro HDMI och Mini-VGA kan två monitorer...
...användas (1920x1200) tillsammans med den integrerade skärmen.
...användas (1920x1200) tillsammans med den integrerade skärmen.
Kvaliteten med VGA-anslutningen är godkänd (VGA till vänster, HDMI till höger).
Kvaliteten med VGA-anslutningen är godkänd (VGA till vänster, HDMI till höger).

Vi använde en Dell 2408WFP för att testa bildkvaliteten med VGA- och HDMI-portarna på testmaskinen. Båda portarna användes med en upplösning på 1920x1080 men det var bilden från HDMI-porten som var skarpast. Skillnaden är emellertid så liten att det knappast märkds på normalt arbetsavstånd från skärmen. Det går också att ansluta två externa skärmar samtidigt via mini-HDMI och mini-VGA. Zenbook UX31A klarade vår kontorsuppsättning med två 24-tumsskärmar (1920x1080) plus den integrerade skärmen utan problem. Den får däremot problem med riktigt högupplösta skärmar eftersom det hade behövts DisplayPort för att klara av 2560x1600.

Jämför med rivalen Air 13 har UX31A samma antal USB 3.0-portar, SD-kortläsare och headsetuttag. För externa skärmar använder Apple det nyare Thunderbolt-gränssnittet, som kan ersätta mini-DisplayPort vid upplösningar upp till 2560x1600. Adapter för Thunderboltporten måste visserligen köpas separat. Appledatorn har trots allt en fördel i anslutningsmöjligheterna, även om det tillkommer extrakostnader. En fördel med Zenbook är att adaptrarna redan är inkluderade. 

 

Kommunikation

Zenbook UX31A är utrustad med WLAN av standardmodellen - Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (Intel Centrino Advanced-N6235) inklusive Bluetooth 4.0. Trådbundet LAN är begränsat till 10/100 Mbps. Det finns inget 3G-modem, så man får antingen använda dongel eller uppkoppling via smartphone.

Webbkameran i skärmramen är av godkänd kvalitet och klarar av dåligt upplysta förhållanden, men responstiden är ganska långsam. 

UX31A stöder även Intels Wireless Display-teknik, som kan överföra bilden till en kompatibel monitor, projektor eller adapter trådlöst. Det fungerar bäst för video och presentationer eftersom uppspelningen blir något fördröjd. Eftersom WiFi-modulen stöder överföring över två frekvensband bör bandbredden vara förbättrad, men vi kunde tyvärr inte testa det på grund av brist på rätt utrustning.   

Tillbehör

Kartongen innehåller ett överdrag i syntetmaterial samt en liten påse för USB LAN och HDMI/VGA-adaptrar. 

Service

Medan många tillverkare säljer ultrabooks som inte kan uppgraderas på grund av specialdesign och särskilda komponenter går Asus mot strömmen och har utrustat UX31A med en väl tilltagen servicelucka. Men skruvarna som håller luckan på plats är Torqx, så man behöver en sådan mejsel för att komma åt innanmätet. Väl innanför chassit får vi tillgång till nästan alla komponenter: batteri, WiFi-modul, SSD, fläkt och kylsystem. Uppgraderingar av RAM-minnet låter sig tyvärr inte göras eftersom modulerna är fastlödda på moderkortet för att spara plats. 

Med en Torqx-mejsel får man enkelt tillgång till UX31A
Med en Torqx-mejsel får man enkelt tillgång till UX31A
Resonanskamrarna är väl tilltagna...
Resonanskamrarna är väl tilltagna...
...och låter UX31A producera ljud som tål att lystnas på.
...och låter UX31A producera ljud som tål att lystnas på.
Komponenterna är välpaketerade baktill på maskinen.
Komponenterna är välpaketerade baktill på maskinen.
Den platta fläkten skyfflar ut överbliven värme...
Den platta fläkten skyfflar ut överbliven värme...
...från den fastlödda lågvolts-CPU:n.
...från den fastlödda lågvolts-CPU:n.
Komponenterna som står för prestandan i UX31A:
Komponenterna som står för prestandan i UX31A:
ADATA MX11 solid state-disk (mSATA)
ADATA MX11 solid state-disk (mSATA)

Inmatningsenheter

Tangentbord

Tangentbordet och musplattans utseende kan ge användaren det felaktiga intrycket att de är samma som på UX32VD, men det stämmer inte alls. Tangentbordet på den billigare modellen hade problem med flex eftersom den inte byggde på en konstruktion i solid metall. Aluminiumkonstruktionen eliminerar de problemen i UX31A, men den professionella skribenten kan ändå tycka att det behövs en del justeringar. Det begränsade trycket tilltalar exempelvis inte alla. 

Musplatta

Den stora pekplattan är imponerande. När Windows tillåter det fungerar multi touch-gesterna riktigt bra. Även scrollning med två fingrar är funktionellt, även om det inte är lika bra som i MacBook. Vi är inte helt nöjda med konceptet när det kommer till dra-och-släpp-manövrar med två fingrar. Det krävs ibland flera försök för att göra det man tänkt.

Vad gäller pekdonet är alltå Apple fortfarande bäst. Det är ingen tvekan om att inmatningsenheterna på Asus ultrabook är bra jämfört med konkurrenterna, men Apple har haft tid att finjustera upplevelsen genom integrationen av hård- och mjukvara. 

Tangentbord
Tangentbord
Musplatta
Musplatta

Display

Wie wir testen - Display

Asus har byggt in vad som förmodligen är den bästa skärmen i den högre klassen ultrabooks. IPS-panelen med full HD-upplösning har utvärderats tidigare i vårt test av UX32VD (en). En titt på skärmens modellbeteckning avslöjar att det är samma panel. Alltså gäller mätresultaten för UX32VD även för UX31A.

Tack vare en utmärkt ljusstyrka på ca 375 cd/m², mycket jämn belysning, låg svärta och hög kontrast finns det väldigt litet utrymme för kritik. Dessutom är inte panelen reflekterande, så man undviker även irriterande reflexer och spegeleffekter. En Zenbook kan med andra ord användas utomhus utan några större problem. IPS-paneler har också mycket bra betraktningsvinklar som inte förvränger bilden nämnvärt. 

369
cd/m²
388
cd/m²
380
cd/m²
363
cd/m²
381
cd/m²
376
cd/m²
372
cd/m²
382
cd/m²
362
cd/m²
Distribution av ljusstyrkan
CMN 1343
Gossen Mavo-Monitor
Max: 388 cd/m² Medel: 374.8 cd/m²
Distribution av ljusstyrkan: 93 %
Mitt på batteriet: 381 cd/m²
Kontrast: 929:1 (Svärta: 0.41 cd/m²)
Färgutrymmet i sRGB täcks nästan in.
Färgutrymmet i sRGB täcks nästan in.
UX31E mot UX31A - glare mot matt i direkt solljus.
UX31E mot UX31A - glare mot matt i direkt solljus.
Lite blödande bakgrundsbelysning på högersidan av skärmen.
Lite blödande bakgrundsbelysning på högersidan av skärmen.

Med en skärmstorlek på 13,3 tum har UX31A standardstorlek i ultrabookutbudet. Desto mer ovanligt är upplösningen: Full HD eller 1920x1080. Använder man inte uppskalningsfunktionen i Windows blir texten och ikonerna på skärmen små, så Asus har ändrat lite på DPI-inställningarna för att webbläsare och annat blir mer användbart.  

Den icke-reflekterande ytan och den utmärkta ljusstyrkan (som är lika hög när man kör på batteri) gör det möjligt att använda datorn utomhus - även i solljus. De extrema betraktningsvinklarna gör att IPS-panelen saknar konkurrens. Man får vara försiktig i offentliga utrymmen, för det syns långt och brett vad som står på skärmen. 

När bakgrunden är svart kan vi se lite belysning slinka igenom, särskilt på högra sidan, men det märks inte under daglig användning. 

Betraktningsvinklar med Asus Zenbook Prime UX31A
Betraktningsvinklar med Asus Zenbook Prime UX31A
Även vid väldigt skarpa vinklar...
Även vid väldigt skarpa vinklar...
...levererar IPS-skärmen.
...levererar IPS-skärmen.

Vi måste även jämföra med Apples 13-tums MacBook Air: även här har vi en 13,3-tumsskärm, men upplösningen är bara 1440x900. Apple använder en TN-panel av hög kvalitet med hög ljusstyrka och bra färgspektrum, men den reflektiva ytan faller inte alla användare i smaken - den är helt enkelt underlägsen en IPS-panel. Den höga upplösningen är också en funktion där Asus UX31A är i täten, även om vissa Windowsprogram inte skalas upp korrekt, något som Apple kunde hanterat med sitt egna operativsystem (även om vi hade en del problem med MacBook Pro med Retina-skärm också). 

Prestanda

Som vi nämnt tidigare beror priset mycket på vilken hårdvara som är inkluderad. Den finns med Core i5, som i vår testmodell, eller en snabbare i7-3517U. Däremot går det inte att få mer RAM än 4 GB oavsett modell. As mentioned earlier, the price of the UX31A depends much on the various configurations. Lagringsutrymmet består av en solid state-disk på 128GB eller 256GB.  

Jämfört med ett par andra modeller av Zenbook har Asus utelämnat det dedikerade grafikkortet i den här modellen. Eftersom Intel förbättrat den integrerade grafiken i nya Ivy Bridge-generationen förlorar man inte så mycket på det.

Systeminfo
Systeminfo CPU
DPC Latenzen
Systeminformation Asus Zenbook Prime UX31A

Processor

Intel Turbo Boost 2.0: 2.6 GHz med en kärna
Intel Turbo Boost 2.0: 2.6 GHz med en kärna
2.4 GHz med flera kärnor
2.4 GHz med flera kärnor

Processorn i vår modell är Intel Core i5-3317U, som är en lågvolts-CPU med två kärnor och en basklockfrekvens på 1,7 GHz. Med hjälp av Turbo Boost kan klockan ökas upp till 2,6 GHz och med Hyperthreading fungerar den tvåkärniga processorn som en fyrkärnig. Den låga strömförbrukningen (TDP) på 17 watt är anpassad till tunna och lätta bärbara datorer med begränsade kylningsmöjligheter.

I Cinebench R11.5 får processorn 2.38 poäng i testet Multi thread. Det är ungefär samma resultat som andra ultrabooks med samma processor. Jämfört med en standardprocessor som Core i5-2410M från förra generationen (Sandy Bridge) är prestandan ungefär densamma. Turbo Boost fungerar alltså som det ska.

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit
4351 Points
Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit
8768 Points
Cinebench R10 Shading 64Bit
3029 Points
Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit
2.38 Points
Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit
14.3 fps
Hjälp

Zenbook Prime UX31A finns även med Core i7-3517U, som är 15% snabbare på rendering i Cinebench 11.5 och 18% snabbare i OpenGL-testet (GPU). Behöver man mycket beräkningskraft kan Core i7-modellen vara värd att överväga, men de flesta klarar sig nog bra på en Core i5. 

Cinebench R11.5
Asus Zenbook Prime UX31A
HD Graphics 4000, 3317U, ADATA XM11
CPU Multi 64Bit
2.38 Points ∼7%
OpenGL 64Bit
14.3 fps ∼8%
Asus UX31A Presample
HD Graphics 4000, 3517U
CPU Multi 64Bit
2.8 Points ∼8%
OpenGL 64Bit
16.42 fps ∼10%

Systemprestanda

Den förra generationen Zenbook gjorde rubriker i den här disciplinen. Vi testade UX31A i PCMark Vantage, och resultatet blev imponerande 11072 poäng. Den poängen slår föregångaren med 20%. Det är framförallt två saker som orsakar förbättringen. En är Ivy Bridge-processorn som har lite mer resurser än Sandy Bridge. Den andra är en snabbare SSD.  

Resultatet i det nyare PCMark 7 är inte mindre imponerande: med 5155 poäng tar sig Zenbook Prime upp på femteplatsen av alla våra testade bärbara datorer, strax bakom Asus egen spelmaskin G75VW som fick 5262 poäng. 

En hög poäng i PCMark betyder inte automatiskt hög prestanda under dagligt bruk, men det är ingen tvekan om att Zenbook Prime UX31A är en mycket snabb ultrabook. I vårt test imponerar Zenbook Prime med snabb uppstart och korta laddtider. Man märker inte att det är en ULV-plattform man arbetar med. Däremot är prestandan begränsad i spel och andra grafiktunga program med tanke på den integrerade grafiken.

5.8
Windows 7 Experience Index
Processor
Beräkningar per sekund
6.9
Minne (RAM)
Minnesåtgärder per sekund
5.9
Grafik
Skrivbordsprestanda för Windows Aero
5.8
Spelgrafik
Prestanda för affärs- och spelgrafik i 3D
6.4
Primär hårddisk
Diskens dataöverföringshastighet
7.9
PCMark Vantage Result
11072 poäng
PCMark 7 Score
5155 poäng
Hjälp

Lagring

I vår Zenbook UX31A sitter en ADATA MX11 SSD som gör bra i från sig i diverse tester. Med läshastigheter på upp till 476 MB/s och skrivhastigheter upp till 157 MB/s (i CrystalDiskMark) hamnar alla mekaniska hårddiskar i bakvattnet. Den kan däremot inte riktigt tävla med prestandadiskar som OCZ:s Vertex 4 - särskilt inte i sekventiella skrivhastigheter, men disken i Zenbook klarar ändå av att starta Windows på 20 sekunder. 

OBS: Enligt rapporter från användare är det inte samma diskar i 128GB- och 256GB-versionerna av UX31A. Det kan vara både ADATA XM11 och Sandisk U100. 

Jämför man resultaten i AS SSD är Sandisks U100 betydligt långsammare än Adatas MX11, särskilt vid läs/skrivningar av 4k-block. U100 har även sämre accesstider. Enligt Asus används bara Sandisk U100 när tillgången tryter på MX11. Även Apple tvingas kompromissa på den här fronten beroende på tillgång. 

Det finns inget sätt att avgöra vilken SSD som sitter i datorn utom att testa den med HDTune, CrystalDiskMark eller liknande. ‘Sandforce Driven’-märket på lådan ska ignoreras. Vill man ha den snabbaste disken bör man utnyttja returrätten. 

HDTune
HDTune
CrystalDiskMark
CrystalDiskMark
AS SSD
AS SSD
AS SSD Copy
AS SSD Copy
ADATA XM11
Sequential Read: 476.3 MB/s
Sequential Write: 157 MB/s
512K Read: 425.1 MB/s
512K Write: 155 MB/s
4K Read: 28.31 MB/s
4K Write: 47.63 MB/s

Grafikprestanda

Fifa 12: spelbart med höga inställningar
Fifa 12: spelbart med höga inställningar
Diablo 3: spelbart med reducerade inställningar
Diablo 3: spelbart med reducerade inställningar
Anno 2070: kraftig reduktion av detaljer och upplösning krävs
Anno 2070: kraftig reduktion av detaljer och upplösning krävs

Det är grafikprestandan som förbättrats mest i Intels Ivy Bridge-arkitektur, vilket kan ses i 3DMark Vantage, där nya Zenbook Prime nästan dubblar prestandan jämfört med föregångaren med Sandy Bridge (2683 poäng mot 1414).

Tack vare förbättringarna kan den integrerade Intelgrafiken nu matcha Nvidias äldre GeForce GT 330M. Men det går inte att direktöversätta testsiffrorna till faktisk spelprestanda. 

Fifa 12 gick att spela med höga inställningar (1366x768) med ett genomsnitt på 30,8 fps (bilder per sekund). Sandy Bridge-baserade UX31E tog sig upp i 27 fps i samma test. Diablo 3 gav ungeför samma resultat - vi kom upp i 23,1 fps i testet med högre inställningar (1366x768). Dell Vostro 3360 kom lite längre med samma hårdvara, 26,7 fps. GT 620M som sitter i UX32VD förbättrar resultatet något till 29,1 fps, som är spelbart med nöd och näppe. Slutligen var Anno 2070 inte spelbart i 1366x768 med 12,6 fps.

låg med. hög ultra
Fifa 12 (2011) 105.9157.8930.8318.33fps
Anno 2070 (2011) 38.5718.7812.615.54fps
Diablo III (2012) 44.0226.4223.0914.95fps
3DMark 06 Standard
4077 poäng
3DMark Vantage P Result
2683 poäng
Hjälp

Ljud och temperaturer

Den extremt tunna fläkten klarar att hålla temperaturen nere utan att väsnas.
Den extremt tunna fläkten klarar att hålla temperaturen nere utan att väsnas.

Systemljud

Precis som förra årets UX31E aoch UX32VD är Zenbook Prime nästan helt tyst, åtminstone vid låg CPU-belastning. Ibland går fläkten igång en stund, men är bara nätt och jämnt hörbar på 29,8 dB (A).

Inte heller under konstant belastning blir ljudet irriterande. När 3DMark 06 kördes kunde vi uppmäta 32,4 dB (A). UX31A är som väntat tystare än den version  av Zenbook som har dedikerat grafikkort. 

Uppdatering: I flera forum har UX31A-ägare klagat på slumpmässig ökning av fläkthastighete när man väcker systemet från viloläge eller standby. Vi har inte kunnat upprepa problemen i vår testmaskin (BIOS version 204). Förmodligen kommer Asus med en BIOS-uppdatering som åtgärdar problemet.

Ljudnivå

Låg belastning
28.6 / 28.6 / 29.8 dB(A)
Hög belastning
32.4 / 37.6 dB(A)
  red to green bar
 
 
30 dB
tyst
40 dB(A)
hörbar
50 dB(A)
högt ljud
 
min: dark, med: mid, max: light   Voltcraft sl-300 (15 cm avstånd)

Temperatur

Den förra versionen av Zenbook med integrerad grafik var tyst, medan den med GeForce-kort förde lite mer oväsen. Vår modell är mittemellan med max 32-33 °C utan belastning och ca 44 °C i stresstestet. Den blir märkbart varmare, men det är inget som inverkar på normalt bruk. Som vanligt bör man se till att datorn har bra lufttillförsel. 

Kylig under stress
Kylig under stress

Som vanligt har vi utsatt datorn för ett extremt stresstest, med maximal belastning på både CPU och GPU i minst en timme. Temperaturerna i UX31:an nådde som mest 83 °C med Core i5-3317U, vilket inte på något sätt är skadligt.  Det händer heller ingenting med CPU-klockan, som håller sig kvar på 1,7 GHz utan att reducera frekvensen av temperaturskäl.

Hög belastning
 41.9 °C44.3 °C42.9 °C 
 35.2 °C38.1 °C35.4 °C 
 32.1 °C31.9 °C32.9 °C 
Max: 44.3 °C
Medel: 37.2 °C
42.1 °C43.2 °C44.3 °C
35.7 °C39.2 °C39.6 °C
33.9 °C34.8 °C34.4 °C
Max: 44.3 °C
Medel: 38.6 °C
Strömförsörjning (max.)  48.5 °C | Rumstemperatur 26 °C | Raytek Raynger ST
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 37.2 °C / 99 F, compared to the average of 30.7 °C / 87 F for the devices in the class Subnotebook.
(±) The maximum temperature on the upper side is 44.3 °C / 112 F, compared to the average of 35.8 °C / 96 F, ranging from 22 to 57 °C for the class Subnotebook.
(±) The bottom heats up to a maximum of 44.3 °C / 112 F, compared to the average of 40.1 °C / 104 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 30 °C / 86 F, compared to the device average of 30.7 °C / 87 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (32.9 °C / 91.2 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.6 °C / 83.5 F (-4.3 °C / -7.7 F).

Högtalare

Efter att ha plockat bort servicelocket på datorn går det att se högtalarlådan. Membranet ser ut som de i UX32VD, men de små kamrarna har en annorlunda form eftersom batteriet ser annorlunda ut. De ser mer ut som UX31E som visserligen hade andra membran.

Så hur låter det? Trots att konstruktionen liknar den i UX32VD tycker vi bättre om ljudet i UX31A. Det går inte höra någon dämpning av ljudet när man lägger örat över tangentbordet som med föregångaren. Att spela musik med UX31A låter skapligt. Den klena basen är oundviklig, men jämfört med många andra små bärbara låter UX31:an bra.

Batteri

Strömförbrukning

Under optimala förhållanden är strömförbrukningen bara ynka 4,4 watt. Då är skärmens ljusstyrka nerskruvad så mycket som går och all trådlös kommunikaiton avstängt. Föregångaren gjorde av med 6,1 W under samma omständigheter. Det är lätt att se hur mycket ström skärmen drar: höjer man ljusstyrkan till max ökas strömförbrukningen till 7,1 watt.

När datorn belastas kan den dra mellan 31,5 och 36,1 W - siffror som också är lägre än föregångaren med Nvidia-GPU, som konsumerade mellan 44,5 och 60,7 W (med grafikkortet aktiverat). 

Strömförbrukning
Av/Standbydarklight 0 / 0 Watt
Låg belastningdarkmidlight 4.4 / 7.8 / 10.3 Watt
Hög belastning midlight 31.5 / 36.1 Watt
 color bar
Förklaring: min: dark, med: mid, max: light        Voltcraft VC 940

Batteritid

Maximal batteritid (Readers Test)
Readers Test
Minimal batteritid  (Classic Test)
Classic Test

Intel har först och främst utlovat bättre grafikprestanda med Ivy Bridge-plattformen, men vad har hänt på batterifronten? Och vilken effekt har IPS-panelen? Vi har som vanligt låtit Battery Eater avgöra. I det enkla "Reader's test" håller sig Zenbook Prime vid liv i 10 timmar och 48 minuter, men då är allt utom det allra mest grundläggande avstängt och datorn läser bara ett textdokument. 

I surftestet (150 cd/m² ljusstyrka, WiFi på och en webbläsare som byter sida var 40:e sekund) sjunker siffran till 4 timmar och 42 minuter. Förra årets modell höll inte ut lika länge i Reader's Test, men längre än Prime i surftestet (5 timmar och 9 minuter).

I det mer krävande "Classic test" (OpenGL-rendering) kom vi upp i 148 minuter (2 timmar och 28 minuter) med prestandaprofilen, maximal ljusstyrka, WiFi och bakgrundsbelyst tangentbord. 

Batteritid
Låg belastning (utan WLAN, min. ljusstyrka)
10tim 48min
Surfa med WLAN
4tim 42min
Hög belastning (maximal ljusstyrka)
2tim 25min

Slutsats

Asus Zenbook Prime UX31A
Asus Zenbook Prime UX31A

Den förra generationen Zenbook var en väldesignad laptop som hade ett par brister i den reflekterande skärmen med låg kontrast. Vi är extremt nöjda med efterföljaren. Zenbook Prime UX31A förbättrar sig på alla punkter där vi var missnöjda med föregångaren. Den nya, matta IPS-panelen med Full HD-upplösning är ett nöje att arbeta med och den levererar utmärkta ljusstyrke- och kontrastvärden. 

Ett högkvalitativt aluminiumchassi bidrar till en solid konstruktion som man sällan ser på bärbara datorer. De flesta av portarna finns och adapter ingår till de som saknas. Det bakgrundsbelysta tangentbordet är en annan förbättring jämfört med föregångaren.

Ivy Bridge-uppgraderingen och SSD-disken från ADATA förbättrar prestandan en hel del och detsamma gäller GPU:n. 

UX31A är generellt sett en tyst bekantskap med yttemperaturer som håller sig inom rimliga gränser. Batteritiden beror på hur datorn används och är antingen något bättre eller något sämre än föregångaren. 

Sammanfattningsvis tycker vi att Asus Zenbook Prime UX31A är en lyckad uppdatering. Föregångarens styrkor finns kvar och de få svagheterna har åtgärdats. Som verktyg för det mobila kontoret är Asus UX31A nästan det perfekta valet. Kritiken vi har är att det inte går att installera mer RAM, och att datorn saknar DisplayPort och Gigabit LAN.

Specifikationer

Asus Zenbook Prime UX31A (Zenbook Prime UX Serie)
Grafikkort
Intel HD Graphics 4000, integrated Intel HD-4000
Minne
4096 MB 
, DDR3 1600 MHz SDRAM
Skärm
13.3 tum 16:9, 1920 x 1080 pixlar, CMN 1343, IPS, glansig: nej
Moderkort
Intel HM76 (Panther Point)
Hårddisk
ADATA XM11, 128 GB 
, 128GB
Ljudkort
HD Audio
Anslutningar
2 USB 3.0, 1 VGA, 1 HDMI, Ljudanslutningar: Microphone/Headphone kombiport, Kortläsare: SD-kortläsare, Micro-HDMI, Mini-VGA (med adapter), RJ45 LAN till USB 3.0-adapter
Nätverk
10/100 MBit Lan Adapter (10/100MBit/s), Intel Centrino Advanced-N 6235 (a/b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 18 x 325 x 223
Batteri
50 Wh
Operativsystem
Microsoft Windows 7 Home Premium 64 Bit
Camera
Webbkamera: 720p HD Webcam
Övrigt
LAN-adapter, VGA-adapter, skyddsöverdrag, 24 Månader Garanti
Vikt
1.41 kg, Strömförsörjning: 190 g
Pris
1099 Kr

 

Liknande laptops från annan tillverkare

Laptops från annan tillverkare och/eller med annan CPU

Test: Sony Vaio Z (SV-Z1311Z9EX)
HD Graphics 4000, Core i7 3612QM
Test: Acer Aspire S5 Ultrabook
HD Graphics 4000, Core i7 3517U

Laptops med samma skärmstorlek och/eller vikt

Test: Asus ZenBook 13 UX333FA (i5-8265U) Laptop (Sammanfattning)
UHD Graphics 620, Core i5 8265U, 13.3", 1.19 kg

För

+robust, högkvalitativt unibodychassi
+trevligt tangentbord med bakgrundsbelysning
+utmärkt skärm
+riktigt bra prestanda tack vare SSD
+väldigt tyst under vanligt bruk
+bra ljud
+bra batteritid
 

Emot

-ingen DisplayPort
-inget Gigabit LAN
-max 4GB RAM
-olika SSD-diskar installerade

I korthet

Vad vi gillar

Zenbook Prime UX31A är en naturlig utveckling av UX31E, och Asus har gjort nästan allt rätt.

Vad vi saknar

Beroende på hur du tänker använda datorn är RAM-gränsen på 4GB och avsaknaden av Gigabit-LAN och DisplayPort faktorer som kan avskräcka.

Vad som överraskar

Hur mycket en full HD-skärm förbättrar produktiviteten. Photoshop, Powerdirector, etc. är lätt att jobba med i hög upplösning.

Utmanarna

Beroende på vad man är ute efter finns det många eller få konkurrenter. Bland andra ultrabooks kan vi nämna Dells XPS 13 eller XPS 14, som dock inte har lika bra skärm. De flesta tillverkare har redan en ultrabook eller flera på marknaden eller planerar att lansera en, men den överväldigande majoriteten har bara skärmar med "standard HD"-upplösning, d.v.s. 1366x768.

Utöver Windowsdatorerna är naturligtvis 13-tums MacBook Air ett kompetent alternativ, även om upplösningen är lägre där också. En direkt jämförelse med MacBook Air är svårare på grund av de olika plattformarna. 

Betyg

Asus Zenbook Prime UX31A - 06/27/2012 v3(old)
J. Simon Leitner

Design
95%
Tangentbord
88%
Mus
85%
Anslutningar
68%
Vikt
92%
Batteri
90%
Skärm
96%
Spelprestanda
67%
Programprestanda
98%
Temperatur
81%
Ljudnivå
95%
Subjektivt intryck
94%
Medel
87%
90%
Subnotebook - Vägt medel
Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Test: Asus Zenbook Prime UX31A Ultrabook
J. Simon Leitner (Update: 2013-06- 6)