Notebookcheck Logo

Recension av Samsung Galaxy Watch5 Pro - Håller helt enkelt längre

Utomhusproffs. Galaxy Watch5 Pro är den första Pro-modellen i Samsungs smartklocka. Med sitt stora batteri och robusta titanhölje riktar den sig främst till sport- och utomhusentusiaster. Vårt test visar vad som gör Watch5 Pro till en Pro.
Galaxy Watch5 Pro är Samsungs robusta smartwatch för utomhusbruk
Galaxy Watch5 Pro är Samsungs robusta smartwatch för utomhusbruk

Galaxy Watch5 Pro är den första proffsmodellen i Samsungs serie av bärbara enheter. Toppmodellen ska vara särskilt robust, ha längre batteritid och är därför särskilt lämplig för idrottare och friluftsentusiaster. Det finns bara en storlek av 5 Pro med en diameter på 45 millimeter. Höljet finns i svart och grått. Valet av remmar är mer färgstarkt, åtminstone med det klassiska spännet, där fem varianter är möjliga. Det blir ännu mer färgstarkt med Bespoke-programmet- en onlinekonfigurator som hjälper till att individualisera delar av klockan. D-Buckle Sport-bandet med ett snabbspänne i titan finns endast i svart och grått. Samsung erbjuder även en LTE-version av klockan. Vårt recensionsexemplar har ett grått hölje och ett grått D-Buckle Sport-band och levereras inte med mobiluppkoppling.

Samsung Galaxy Watch5 Pro
Processor
Samsung Exynos W920 2 x 1.2 GHz, ARM Cortex-A55
Grafikkort
ARM Mali-G68 MP2
Minne
1536 MB 
Skärm
1.36 tum 1:1, 450 x 450 pixlar 468 PPI, capacitive, AMOLED, glansig: ja, 60 Hz
Hårddisk
16 GB eMMC Flash, 16 GB 
, 7.5 GB ledigt
Anslutningar
NFC, Brightness Sensor, Sensorer: Gyroscope, Barometer, Bioelectrical Impedance Analysis Sensor, Accelerometer, Electrical Heart Sensor, Optical Heart Rate Sensor
Nätverk
802.11a/b/g/n (a/b/g/n = Wi-Fi 4/), Bluetooth 5.2, GPS
Batteri
590 mAh Litiumpolymer
Charging
wireless charging, fast charging / Quickcharge
Operativsystem
Google Wear OS 3
Övrigt
Högtalare: Mono, charging cable, manual, One UI 4.5 / R920XXU1AVH6, 24 Månader Garanti, ATM 5, IP 68, MIL-STD-810H, GNSS-Networks: GPS, Glonass, Beidou, Galileo, fanless, waterproof
Vikt
46.5 g
Pris
429 Kr

 

Hölje och funktioner - Watch5 Pro har ett hölje i titan

Metalllåset på Galaxy Watch5 Pro visar tecken på användning
Metalllåset på Galaxy Watch5 Pro visar tecken på användning

Samsung Galaxy Watch5 Pro är tillverkad av titan och har en borstad yta. Materialkänslan och utförandet är utmärkt. Detta intryck förstärks av att de två knapparna på höger sida sitter tätt och att de har ett fylligt ljud när de trycks in. Den 1,36 tum stora skärmen är skyddad av safirglas. Dessutom överskuggar ramen tydligt displayen och skyddar den därmed också. Ringen är inte roterbar, men sensorer på insidan känner av rörelser, vilket resulterar i att ringen är digitalt användbar.

En mikrofon sitter mellan de två knapparna på höger sida, och en annan mikrofon hittar sin plats ovanför bandkontakten på ovansidan. Högtalaren är placerad på den vänstra sidan av höljet. Smartwatchens undersida domineras av ett stort antal sensorer. Den behöver inga laddningskontakter eftersom batteriet laddas trådlöst via en Qi-laddningsplatta.

Galaxy

Watch5 Pro finns endast i en storlek med en diameter på 45 millimeter. Den väger 76 gram med D-Buckle Sport-armbandet på testvågen, och enbart höljet väger 47 gram. Klockan drabbades inte av några skador under testet. Endast titanspännet på armbandet, som ständigt rör vid bordet eller den bärbara datorn när man skriver på ett tangentbord, fick några märken under användningen.

Fallet på Galaxy Watch5 Pro är tillverkat av titan, skärmen är skyddad av safirglas
Fallet på Galaxy Watch5 Pro är tillverkat av titan, skärmen är skyddad av safirglas
På höger sida finns två knappar och en mikrofon
Den vänstra sidan är slät, under titan sitter en högtalare
På undersidan finns plats för en mängd olika sensorer
Sportbandet med D-spänne har ett snabbspänne i titan

Inställning och användning - Endast med Samsung Wear-appen

Samsung Wear-appen, som kan laddas ner från Google Play Store, krävs för installationen. Minst Android 8 bör vara installerad på smarttelefonen. Länkning med iOS-enheter är inte möjlig. Wear-appen är avsedd för alla möjliga wearables från Samsung. Om klockan upptäcks måste programvaran ladda en specifik plug-in. Alla kopplade Samsung-enheter listas i Wear-appen.

De grundläggande inställningarna för klockan görs via den här appen. Detta påverkar notiserna för enskilda appar, ljud och vibrationer, displayinställningarna eller till och med anpassningen av knapparna. Du kan också välja urtavlor, ändra appskärmens layout och justera innehållet, t.ex. placeringen av plattorna. Länken till Samsungs moln för säkerhetskopiering av data eller implementeringen av Samsung Pay - tillverkarens egen betaltjänst - sker också via den här appen. Samsung skapar också en länk till Google Play Store här, som har egna appar för smartklockor med Wear OS. Samsung tillhandahåller dock ett eget program, appen Samsung Health, för att samla in och analysera träningsdata.

Efter installationen är många inställningar också möjliga på själva smartklockan. Det handlar inte bara om inställningar som påverkar visningen på klockan, till exempel teckensnittsstorlek eller aktivering av skärmen, utan även inställningar i de enskilda apparna eller installation av nya appar som är möjliga direkt på Watch5 Pro. I slutet av varje meny finns knappen "visa på en smartphone". Genom att trycka på den öppnas automatiskt motsvarande meny på den kopplade telefonen.


Galaxy Watch5 Pro styrs via en 1,36-tums pekskärm, två knappar på höger sida och en digital ram. Ringen roterar dock inte, utan en sensor är installerad i området mellan skärmen och höljets kant. När ett finger löper över denna ring rullar klockan genom menyer.

Knapparnas funktion kan anpassas i Wear-appen. Det är inte bara möjligt att trycka en gång, utan programvaran känner även igen dubbeltryckningar eller långa tryck. I fabriksinställningarna leder ett enkelt tryck på den övre knappen alltid tillbaka till startskärmen. Ett långt tryck öppnar röstassistenten Bixby och ett dubbelt tryck öppnar den senast använda appen. Ett tryck på den nedre knappen tar dig ett steg tillbaka i varje meny och app

Från hemskärmen leder en svepning från toppen till botten till den korta menyn som kallas QuickPanel. I likhet med Android smartphones kan du här komma åt skärmens ljusstyrka, den alltid påslagna skärmen, Bluetooth- och WLAN-anslutningar, energisparläget, ficklampsfunktionen och olika lägen som flygplansläge, filmläge, gör-inte-stör-läge eller viloläge. Knapparnas placering kan anpassas.

En svepning från vänster till höger leder till notiserna, på varje kakel visas meddelandet och om meddelandet klickas på öppnas fler detaljer. En orange prick på startskärmen visar att olästa meddelanden har tagits emot. Genom att svepa från botten till toppen öppnas appmenyn med alla installerade appar. Arrangemanget av programmen kan anpassas på klockan och i smartphoneappen. Ett svep från höger leder till kakelplattor som visar viktig information. Arrangemang och innehåll kan ändras både på klockan och i appen. I fabriksinställningarna ger Watch5 Pro en översikt över dagliga aktiviteter, träningsmeny, kroppssammansättning, sömnvärden, väder, kalender, blodtryck, EKG, puls och stressnivå. Genom att trycka på respektive bricka öppnas en undermeny med mer detaljer

Det finns ingen widget för Samsung Wear-appen, men det finns det för appen Hälsa. Den visar dock bara de vandrade stegen. Ett tryck på widgeten öppnar appen.

Telefoni och meddelanden - Watch5 Pro är exemplarisk

När det gäller telefoni är Galaxy Watch5 Pro en mönsterelev bland smartklockor. Inkommande samtal spelas tillförlitligt upp på klockan och kan besvaras direkt på klockan, så länge klockan är ansluten till smarttelefonen. Röstkvaliteten är bra. Klockans högtalare blir tillräckligt högljudd och bärarens röst överförs utan störningar. Samtal kan också göras från smartklockan. Watch5 Pro visar samtalslistor samt hela smarttelefonens telefonbok.

Smartklockan presterar på liknande sätt bra när det gäller notiser. I appen Galaxy Wear kan varje program på smarttelefonen väljas individuellt för att skicka push-meddelanden till klockan. Meddelandena kommer fram på ett tillförlitligt sätt, och långa meddelanden, till exempel e-postmeddelanden, avbryts inte. Hela chathistoriken visas på smartklockan när flera meddelanden skickas i en messenger, till exempel WhatsApp. Klockan visar även emojis och bilder; endast videor spelas inte upp. Svar är möjliga med fördefinierade korta meddelanden, men Watch5 Pro tillåter även mer komplexa svar. Inmatning är möjlig via tal, igenkänning av tecknade bokstäver och ett tangentbord. Klockan visar ett fullständigt QWERTY-tangentbord på den lilla skärmen, och inmatningarna är förvånansvärt bra.


Röstassistent - Samsung låter dig välja mellan Bixby och Google Assistant

Samsungs Galaxy Watch5 Pro har högtalare och mikrofoner, så alla villkor för en röstassistent är uppfyllda. Och Samsung utnyttjar hårdvarupotentialen. Användaren kan välja mellan tillverkarens egen assistent Bixby och Google Assistant. Googles mjukvara verkar vara överlägsen Samsungs lösning när det gäller funktionalitet för många frågor. Bixby stängde också ofta sig själv efter att ha öppnats via snabbval innan en sökfråga kunde uttalas. Assistenterna kan båda styras parallellt på klockan. Medan Bixby är installerad på klockan från början måste assistenten installeras och konfigureras först. Amazons Alexa kan inte laddas ner från Playstore till klockan.

Samsung Watch5 Pro stöder röstassistenter
Samsung Watch5 Pro stöder röstassistenter
Klockan låter dig välja mellan Samsung Bixby och Google Assistant
Klockan låter dig välja mellan Samsung Bixby och Google Assistant

Hälsa och fitness - omfattande analys med Samsungs BioActive Sensor

Den centrala plattformen för hälsofunktionerna i Samsung Galaxy Watch5 Pro är appen Samsung Health. Programmet sammanställer alla viktiga data på startsidan och ger en översikt över den dagliga aktiviteten med de välbekanta cirklarna - i Samsungs fall är de hjärtan -, de sprungna stegen, en översikt över tidigare träningspass, sömndata, puls, stressnivå, kroppssammansättning och syremättnad i blodet. Genom att klicka på de enskilda elementen öppnas en undermeny och ger en översikt över de steg som tagits under de senaste dagarna, veckorna eller månaderna.

Resultaten kan jämföras via Samsungs community. I fliken Fitness listar Samsung träningsplaner från olika leverantörer som Blesslife, Keep, 300Fit och sina egna Samsung Health-erbjudanden i olika kategorier. Löparträning är möjlig, men även styrke- eller fettförbränningsövningar. Träningsplanerna kan individualiseras med avseende på tid. Träningarna visualiseras som videor på smarttelefonen och klockan mäter träningsbelastningen.

På fliken Profil visar appen personliga bästa tider och insamlade märken. Dessutom ges en veckosammanfattning av aktiv tid och sömntid. Det är inte möjligt att synkronisera data med Google Fit utan en app från tredje part. Samsung Health kan dock kopplas samman med konton från Strava och Technogym

Samsung använder en så kallad BioActive-sensor för att samla in data. Denna behandlar optisk hjärtfrekvens, elektrisk hjärtsignal och bioelektrisk impedansanalys på ett chip. Watch5 Pro kan också mäta blodsyran med detta chip och beräkna en stressnivå utifrån det. En mätning av hudtemperaturen saknas.

Samsung Heath-appen ger en översikt över de insamlade uppgifterna
Samsung Heath-appen ger en översikt över de insamlade uppgifterna
Uppgifterna synkroniseras automatiskt mellan klockan och appen
Uppgifterna synkroniseras automatiskt mellan klockan och appen
Genom att trycka på värdena kommer man i varje fall till en undermeny med information
Genom att trycka på värdena kommer man i varje fall till en undermeny med information
Synkronisering med enskilda appar från tredje part är möjlig
Synkronisering med enskilda appar från tredje part är möjlig
Samsung-programvaran ger tillgång till träningsprogram
Samsung-programvaran ger tillgång till träningsprogram
De valda programmen visas i översikten
De valda programmen visas i översikten

Aktivitetsmål - Watch5 Pro visar kroppssammansättningen

Både klockan och appen Hälsa visar statusen för aktivitetsmålen i form av data och diagram. I cirkeldiagram visar Samsung-klockan steg som gått, tid i rörelse och förbrukade kalorier. Målen kan individualiseras i appen. Dessutom informerar klockan även om den totala distans som tillryggalagts under dagen och de våningar som klättrats. Uppgifterna blir ännu mer specifika, så klockan anger den mest aktiva timmen på dagen och appen visar på en karta det område där bäraren var i rörelse. Stressnivåerna mäts också under hela dagen och varje timme klassificeras grafiskt på en stapel. Dessutom kan klockan mäta och dela upp kroppens sammansättning i kroppsfett, skelettmuskulatur, fettmassa och kroppsvatten.

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syremättnad i blodet

Ett stort plus med Samsung-klockan är möjligheten att mäta EKG och blodtryck. Mätningarna är dock endast möjliga i samband med en annan app - Samsung Health Monitor. Detta är problematiskt eftersom det här programmet endast fungerar på Samsung-smartphones. Att installera APK-filen på smartphones från andra tillverkare är möjligt, men programmet startar inte. Därför fungerar mätningen av dessa två parametrar endast på Samsung-smartphones. Noggrannheten i blodtrycksmätningen är dock övertygande när den jämförs med vår referensenhet Braun ExacFit 5 Connect. Värdena avvek endast med några få mmHg i två av tre mätningar. I genomsnitt skiljer sig de systoliska värdena från de tre mätningarna med 2,64 procent och de diastoliska värdena med 8,07 procent.

Watch5 Pro mäter även syremättnaden i blodet. Vi jämförde även dessa värden med en referensutrustning, i det här fallet Braun Pulse Oximeter 1. Smartklockans värden är övertygande även i denna disciplin, eftersom avvikelsen är 2,39 procent i genomsnitt vid tre mätningar och klockans värden ligger under referensenhetens i varje fall.

Vi undersökte också noggrannheten i hjärtfrekvensmätningen hos Galaxy Watch5 Pro. I det här fallet jämförs värdena med värdena från Polar H10-bröstbandet under en cykeltur. Avvikelsen är 3,64 procent för vilopuls, men värdena skiljer sig bara 1,40 procent från varandra för prestandapulsen. Med ett undantag är klockans värden högre än bröstbandets värden i samtliga fall. Det är intressant att mätvärdena för den normala Watch5 utan Pro är mycket mer exakta än för bröstbandet, trots att samma sensorer är installerade. Detta tyder på att den stora Pro-modellen sitter något sämre på testarens arm.

Sömnräkning - Bra Samsung sömnräkning med snarkningsdetektering

Samsung Galaxy Watch5 Pro har sömnmätning. Om så önskas kan klockan hålla koll på pulsen och syremättnaden på natten. Den upptäcker också på ett tillförlitligt sätt vakna faser. Smartklockan skiljer mellan olika sömnfaser som REM-sömn, djup sömn och lätt sömn. Klockan anger både den totala sömntiden och tiden i respektive fas samt fasernas andel av den totala tiden i procent.

Programvaran visar sömnen och dess enskilda delar i olika diagram. Dessutom bedöms sömnkvaliteten med ett sömnvärde. Detta värde klassificeras sedan med hänvisning till åldersgruppen och dess komponenter delas upp. Samsungs programvara erbjuder även snarkningsdetektering i samband med en smartphone. Samsung utvärderar de insamlade uppgifterna i en sömncoach. Efter en vecka tilldelas sömnbeteendet ett visst schema. Om klockan bärs på natten i mer än fyra veckor vill Samsung ge ytterligare tips för vilsamma nätter.

Positivt är att de flesta sömndata också kan visas på klockan. Många andra enheter, även i denna prisklass, som t.ex Huawei Watch GT 3 Proger bara sömntiden på klockan, och smarttelefonen måste tas fram för att få detaljer. Även om Galaxy Watch5 Pro analyserar bärarens sömn i stor utsträckning erbjuder den inte en smart väckarklocka som skulle ta hänsyn till respektive sömnfas.

Träningsinspelning - Watch5 Pro spelar in automatiskt

Samsung Galaxy Watch5 Pro kan spåra en mängd olika sporter och träningspass. Träningspass kan startas antingen direkt på klockan eller på smarttelefonen. Sporten kan också ändras under pågående träning. Vi gillade särskilt den automatiska träningsdetektering i testet, som fungerar extremt tillförlitligt. Efter tio minuter i rörelse informerar klockan oss om att den har upptäckt och registrerat ett träningspass. De tio minuterna är dock inte förlorade utan har redan registrerats med alla viktiga uppgifter. Klockan upptäcker också pauser tillförlitligt och omedelbart, och träningen fortsätter sedan när användaren börjar röra på sig igen - det är precis så det ska vara.

Displayen under träningen är tydlig och layouten med de visade uppgifterna kan anpassas beroende på sporten. Det finns även tillgång till musik. Pulsdata visas grafiskt både som en siffra och på en stapel med flera färgade zoner. Dessutom anger klockan den maximala och genomsnittliga pulsen. Om så önskas rapporterar klockan en mellanstatus till det tidigare avsnittet med information om tid och puls efter bestämda tider eller avstånd. Uppgifterna visas på skärmen samt talas in över högtalaren.

De genomförda träningspassen kan visas både på klockan och på smarttelefonen. Den genomförda distansen visas med siffror och som en karta. Hastighet, höjd och puls (vandring) kan också visas i en grafik. Dessutom anges de enskilda pulsintervallen och tiden i dem samt återhämtningspulsen efter träningen, tider för delsträckor och andra detaljer om träningen.

GNSS och navigering - Pro-modellen är tillbaka

Galaxy Watch5 Pro navigerar tillförlitligt med Google Maps
Galaxy Watch5 Pro navigerar tillförlitligt med Google Maps

Watch5 Pro upprättar en anslutning till satellitnätverket inom några sekunder när du startar ett träningspass. Eftersom motsvarande antenner är inbyggda i klockan krävs ingen koppling med en smartphone för detta. Spårregistreringen är mycket noggrann, vilket Samsungs smartklocka bevisar i en jämförelsetur på cykel med Garmin Venu 2. Ruttlängden är mycket likartad, och representationen på kartan är i de flesta fall ännu mer exakt än på Garmin-klockan.

Navigation är också möjlig med klockan. Dels kan GPX-filer importeras, som sedan kan lagras som destinationer för vandringar eller cykelturer. Färdiga rutter kan också exporteras som GPX-filer. Dessutom erbjuder Samsung för första gången med Pro-modellen möjligheten till navigering på återvändsväg, förutsatt att funktionen har aktiverats i träningsinställningarna i förväg. Watch5 Pro kan då visa den exakta rutten som togs till vändpunkten. Den här funktionen är dock endast tillgänglig för vandring och cykling - inte för till exempel jogging - och måste startas specifikt i inställningarna för varje träningspass

Google Maps är också installerat på klockan. Om navigeringen startas på smarttelefonen kan rutten också visas på klockan, och navigeringen kan antingen ske med pilar eller visualiseras på kartan. Ruttstyrningen kan till och med startas direkt på klockan, förutsatt att en kopplad smartphone finns inom Bluetooth-avstånd.


GNSS-testkörning: Sjöns världsomsegling
GNSS-testkörning: Sjöns världsomsegling
GNSS-testkörning: Vändpunkt
GNSS-testkörning: Vändpunkt
GNSS-testkörning: Sammanfattning
GNSS-testkörning: Sammanfattning

Display - Galaxy- klockan blir ljus, men har PWM

Subpixelstruktur
Subpixelstruktur

AMOLED-skärmen på 1,36 tum är hjärtat i Galaxy Watch5 Pro och den imponerar med en perfekt svart nivå och stora kontraster tack vare sin design. Dessutom är panelen mycket ljusstark och därmed alltid lättläst vid daglig användning, även utomhus i fullt solljus. Vi uppmätte en maximal ljusstyrka på 813 cd/m² med omgivningsljussensorn aktiverad och 583 cd/m² med sensorn inaktiverad.

Vi noterade dock PWM i testet. Skärmen flimrar med en låg frekvens på 60 Hz. Detta är dock mindre problematiskt vid daglig användning än på en smartphone eftersom visningstiden för klockans display är mycket kortare. Vi kunde inte fastställa temporal dithering på panelen.

Smartklockan Galaxy har också en alltid påslagen display som kan anpassas i stil. Särskilt lyckad är också sömnläget, som inaktiverar displayen på natten och stänger av meddelanden. Det måste avaktiveras genom att trycka på en knapp och bekräftelse på displayen, så att det inte stängs av av misstag på natten. Vid daglig användning aktiveras displayen genom en vridning av handleden eller en beröring. Svarstiden är mycket bra och det finns ingen paus tills inmatningar kan göras.

OLED-skärmen på Galaxy Watch5 Pro är alltid lätt att läsa av
OLED-skärmen på Galaxy Watch5 Pro är alltid lätt att läsa av

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 60 Hz

The display backlight flickers at 60 Hz (worst case, e.g., utilizing PWM) .

The frequency of 60 Hz is very low, so the flickering may cause eyestrain and headaches after extended use.

In comparison: 53 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 18196 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Prestanda och körtid - Watch5 Pro presterade övertygande

Galaxy Watch5 Pro fungerar smidigt med Bluetooth-hörlurar
Galaxy Watch5 Pro fungerar smidigt med Bluetooth-hörlurar

Samsung installerar sin egen Exynos W920i Galaxy Watch5 Pro, som redan användes i föregångaren Galaxy Watch4. Exynos presterar mycket bra i benchmarks, särskilt i Sunspider och Mozilla Kraken 1.1, och slås bara av en annan klocka. Galaxy Watch5 Pro hamnar dock på efterkälken i Googles Octane V2-benchmark.

Klockans prestanda är övertygande vid daglig användning. Inmatningar kan göras smidigt, och det finns inga stutters när man sveper mellan olika kartor eller långa väntetider när man öppnar appar. Endast installationen av appar från Play Store tar lite tid, vilket kan bero på den långsamma eMMC-lagringen. Klockan erbjuder i alla fall 7,5 GB gratis lagring i fabriksinställningarna. Det ger tillräckligt med utrymme för många appar från Google Play Store eller för bilder och musik som kan lagras lokalt på klockan. Det är också möjligt att spara album och spellistor för uppspelning offline med streamingtjänster som Spotify

På så sätt kan klockan erbjuda underhållning utan en smartphone-anslutning, till exempel under träningspass. Anslutningen med olika Bluetooth-hörlurar fungerade smidigt i testet. Samsung-enheter kan också styra specialfunktioner som bullerdämpning från klockan. Tack vare inbyggd NFC kan klockan även användas för betalning så länge en kopplad smartphone finns i närheten. Watch5 Pro har stöd för Samsung Pay och Google Wallet. Samsung Pay fungerade dock inte på en smartphone som inte är från Samsung.

Octane V2 - Total Score
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
3308 Points +64%
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Odd Browser 1.0.5)
3290 Points +63%
Fossil Gen 6
Qualcomm Snapdragon Wear 4100+, 1024 (Odd Browser 1.0.3)
2752 Points +36%
Samsung Galaxy Watch4 LTE 40
Samsung Exynos W920, 1536 (Odd Browser 1.0.2)
2166 Points +7%
Average Samsung Exynos W920
  (1990 - 2166, n=3)
2060 Points +2%
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
2023 Points
Fossil GEN 5 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1821 Points -10%
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1730 Points -14%
Motorola Moto 360 (2020)
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
1522 Points -25%
Apple Watch Series 8
Apple S8, 1024 (Safari Watch OS 9)
838 Points -59%
Sunspider - 1.0 Total Score
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Web Browser for Wear OS 1.1.201123)
4139 ms * -36%
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
3048.2 ms *
Motorola Moto 360 (2020)
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
2997 ms * +2%
Average Samsung Exynos W920
  (2730 - 3048, n=3)
2861 ms * +6%
Samsung Galaxy Watch4 LTE 40
Samsung Exynos W920, 1536 (Odd Browser 1.0.2)
2804 ms * +8%
Fossil GEN 5 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
2289 ms * +25%
Apple Watch Series 8
Apple S8, 1024 (Safari Watch OS 9)
1867.3 ms * +39%
Fossil Gen 6
Qualcomm Snapdragon Wear 4100+, 1024 (Odd Browser 1.0.3)
1702 ms * +44%
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Odd Browser 1.0.5)
1461 ms * +52%
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
925 ms * +70%
Mozilla Kraken 1.1 - Total
Apple Watch Series 8
Apple S8, 1024 (Safari Watch OS 9)
71340.2 ms * -281%
Motorola Moto 360 (2020)
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
21266 ms * -14%
Average Samsung Exynos W920
  (18706 - 20047, n=2)
19377 ms * -4%
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Samsung Exynos W920, 1536 (Samsung Browser 1.2.)
18706.2 ms *
Oppo Watch 46 mm LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 3100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
17098 ms * +9%
Mobvoi TicWatch Pro 3 LTE
Qualcomm Snapdragon Wear 4100, 1024 (Free Browser for Wear OS 0.8.40)
8710 ms * +53%

* ... smaller is better

Batteritid - Samsungs Pro-modell räcker längre

Med 590 mAh har Galaxy Watch5 Pro det största batteriet som Samsung hittills har installerat i en bärbar enhet. Pro-modellen uppnår alltså mycket bättre driftstider än den vanliga Watch5, men den är fortfarande långt ifrån andra tillverkares. När alla sensorer och den alltid påslagna displayen är aktiverade håller smartklockan i två dagar och natten däremellan - utan sportsessioner. Med Always-On-displayen avaktiverad var två dagar och två nätter av kontinuerlig användning möjliga i testet med ett 35-minuters träningspass innan klockan behövde laddas med åtta procent återstående laddning. Detta är den minsta batteritiden; mindre frekventa mätningar, synkroniseringar och avaktivering av den automatiska träningsinspelningen, till exempel, ger en stor potential för att spara energi

Smartklockan laddas trådlöst via Qi-standarden. Omvänd trådlös laddning med en motsvarande smartphone är också möjlig, men klockan glider snabbt ner på grund av den rundade botten. Samsung annonserar snabbladdning för den nya Watch5-generationen. Trots detta tar en laddning från 10 till 100 procent 1 timme och 33 minuter i testet. Laddningen avslutades alltså tolv minuter snabbare än den indikation som visades på displayen under laddningen. Tiden uppnåddes med både ett 18-watts Google-nätverk och ett 65-watts Honor -nätverk. Samsung rekommenderar en Samsung 25-watts laddare för snabbladdning. Huruvida laddningstiderna förbättras med den kan inte verifieras här.


Samsung Galaxy Watch5 Pro laddas trådlöst via Qi-standarden
Samsung Galaxy Watch5 Pro laddas trådlöst via Qi-standarden

För

+ ett stort utbud av funktioner
+ mycket bra utförande och materialkänsla
+ färgglada, ljusa display
+ omfattande urval av appar

Emot

- blygsam batteritid
- blodtrycks- och EKG-mätning endast med Samsung-smartphones
- funktioner fördelade på flera appar
- ingen anslutning till iOS är möjlig

Bedömning - Optik och batteri gör skillnaden

I granskning: Samsung Galaxy Watch5 Pro. Testapparat tillhandahållen av Samsung Tyskland.
I granskning: Samsung Galaxy Watch5 Pro. Testapparat tillhandahållen av Samsung Tyskland.

Samsung Galaxy Watch5 Pros funktioner är imponerande. Den klarar vardagliga uppgifter som telefoni och meddelanden utmärkt. Särskilt svarsalternativen via det lättanvända tangentbordet skiljer den från många konkurrenter. Smartwatchens fitnessfunktioner är lika omfattande, och särskilt EKG- och blodtrycksmätningarna utmärker Galaxy klockan. Det är synd att Samsung begränsar dessa funktioner och endast gör dem tillgängliga för användare av Samsungs smarttelefoner. Watch5 Pros mätningar är trots allt övertygande i respektive jämförelsetest med referensenheter.

Watch5 Pro gör inga misstag, men fördelen med Pro-modellen är endast det större batteriet, titanhöljet och way-back-navigering i två sporter

Förändringarna jämfört med den normala, billigare Watch5, men även jämfört med föregångaren Watch4 hålls alltså inom snäva gränser. Om du letar efter en stilren smartwatch med längre batteritid bör du ta en titt på Huawei Watch GT 3 Pro. Den övertygar också med ett fint titanhölje, men svarsalternativen är begränsade. Den certifierade EKG-funktionen lades till i en uppdatering.

Pris och tillgänglighet

Samsung Galaxy Watch5 Pro i den testade versionen med D-Buckle Sport Band har ett pris på 469 euro. LTE-versionen med samma band kostar 519 euro. Om bandet med snabbspänne i titan utelämnas börjar priserna på 429 euro.

Galaxy Watch5 Pro är tillgänglig direkt från Samsung, men även från andra återförsäljare som Amazon eller Cyberport.


Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension av Samsung Galaxy Watch5 Pro - Håller helt enkelt längre
Benedikt Winkel, 2022-10- 7 (Update: 2022-10-11)