Notebookcheck Logo

Recension av Nokia Clarity Earbuds+: Sanna trådlösa hörlurar med ENC och ANC till ett attraktivt pris

Bästa TWS för under 1 000 kronor? Nokias Clarity Earbuds Plus är relativt billiga trådlösa in-ear-hörlurar med aktiv brusreducering och ENC-teknik. Läs den här recensionen av Clarity Earbuds+ för att ta reda på om Nokias TWS är värda att köpa.
Testa Nokia Clarity Earbuds+ True Wireless Headphones

Nokia Clarity Earbuds+ har stora 13 mm drivrutiner och ett ANC-läge. Förutom aktiv brusreducering ska HMD Globals trådlösa in-ears också minska störande bakgrundsljud under telefonsamtal via Environmental Noise Cancellation (ENC) via två av de integrerade mikrofonerna som fångar upp bakgrundsljud.

Clarity Earbuds+ har funnits tillgängliga sedan början av året exklusivt påAmazonför ett rekommenderat pris på 90 euro (~95 dollar). Andra öronsnäckor som finns tillgängliga till ett liknande pris är t.ex.OnePlus Buds Z2(ca 80 €/~$84) eller de något mer förmånligaHonor Earbuds 2 Lite(cirka 65 euro/~$68).

Bärstil In-ear
Anslutning Bluetooth 5.2
Högtalare 13 mm drivrutin, dynamisk
Ljudcodecs SBC, AAC
Laddningsport USB-C
Trådlös laddning Stöds inte
Vikt (per hörlur) 4,5 g (~0,16 oz)
Vikt (laddningsfodral) 42 g (~1.5 oz)
Mikrofoner 3 mikrofoner per hörlur
Leveransomfattning Hörlurar, laddningsfodral, öronkuddar i silikon (S, M, L), dokumentation, säkerhets- och garantikort, USB-laddningskabel (typ C)
Pris (MSRP) 90 euro (~$95)

Utförande och ergonomi: Nokia TWS med ett vackert fodral

Nokia Clarity Earbuds+ finns också i en vit variant
Nokia Clarity Earbuds+ finns också i en vit variant

Clarity Earbuds+ och deras laddningsbricka är tillverkade av plast - den senare är täckt med en gummerad textur. Denna textur ger fodralet ett trevligt utseende samt en greppvänlig känsla. Den förhindrar också att fingeravtryck blir ett problem. Det finns två färgalternativ att välja mellan - vi fick den svarta versionen som ett testprov.

Tillsammans med hörlurarna väger laddningsfodralet endast cirka 42 g (~1,5 oz). En magnet stänger locket säkert, och själva hörlurarna är också magnetiskt låsta till laddningskontakterna. På baksidan finns en USB-C-port som förser Nokia TWS med ström.

Byggkvaliteten är överlag bra och vi ser inte mycket anledning till kritik. Nokia inkluderar tre olika hörselgångsfästen i leveransen, så det borde finnas en lämplig storlek för varje användare. Vi gillar bärkomforten; Clarity Earbuds+ sitter säkert i hörselgången även vid snabba huvudrörelser.

In ear-hörlurarna väger 4,5 gram (~0,16 oz) styck och är därmed behagligt lätta. Clarity Earbuds+ är svett- och stänkskyddade enligt IPX4, så en promenad i regn eller svett är inga problem.

Testa Nokia Clarity Earbuds+ True Wireless Headphones
Testa Nokia Clarity Earbuds+ True Wireless Headphones
Testa Nokia Clarity Earbuds+ True Wireless Headphones
Testa Nokia Clarity Earbuds+ True Wireless Headphones
Testa Nokia Clarity Earbuds+ True Wireless Headphones
 

Funktioner och användning - Nokia TWS med ANC

Nokia Clarity Earbuds+ stöder knackningsrörelser
Nokia Clarity Earbuds+ stöder knackningsrörelser

Tack vare kompatibiliteten med Bluetooth 5.2 kan användarna enkelt växla mellan Nokia TWS och andra hörlurar eftersom de är individuellt anslutna till smarttelefonen. Clarity Earbuds+ erbjuder också aktiv brusreducering och ett transparent läge, vilket vi redan har sett från Ljudreducerande öronsnäckor bland annat. I det här läget används båda de externa mikrofonerna för att vid behov överföra omgivande ljud direkt in i örat.

Nokias hörlurar är ganska enkla att använda. Ingen app behövs för att svara på samtal eller ändra lyssningsprofilerna. Istället kan man använda de beröringskänsliga yttersidorna på hörlurarnas stjälkar. Fingrarna måste stanna kvar på in-ears i ungefär 2 till 3 sekunder för att byta läge. De olika berörings- och tryckgesterna åtföljs av motsvarande akustisk återkoppling, vilket underlättar användningen, eftersom HMD-Global fortfarande inte erbjuder någon kompanjonsapp.

HMD Global är lite blygsam när det gäller funktionerna. Vi kunde inte ta reda på vilka ljudcodecs Clarity Earbuds+ stöder under granskningsperioden. De något billigare Clarity Earbuds har SBC- och AAC-standarden, så vi antar att detta codecval även gäller för Plus-modellen. Åtminstone erbjuds ingen annan codec till oss för val i testet. I samband med ENC-funktionen annonserar Nokia också Qualcomms cVc-teknik i sina billiga TWS, så Clarity Earbuds+ borde också använda den för dämpning av omgivande ljud.

En slitningsdetektering som automatiskt stoppar musik- eller filmuppspelning när hörlurarna tas ur örat finns inte i Nokias TWS - åtminstone fungerade den inte i testet. Varför den här funktionen utelämnades i den här prisklassen är inte begripligt

Röstkvalitet - Nokia Clarity Earbuds+ med ENC

Nokia Clarity Earbuds+ har ENC-teknik med dubbla mikrofoner som använder algoritmer för att minimera buller, men bara under telefonsamtal. ENC hjälper till att undertrycka omgivande buller och ser till att rösten kan höras tydligare av personen i andra änden av samtalet. Till skillnad från ANC kan användarna inte uppfatta ENC, men samtalspartnern kan höra rösterna tydligare. I vardagen fungerar detta också mycket bra. Vår röst verkar naturlig och tillräckligt högljudd för den andra parten. Gatuljud och fågelkvitter kan inte uppfattas av våra samtalspartners. Inte ens måttlig vind leder till hörbara ljud.

När vi pratar i telefon kan Nokia TWS återge vår motpart mycket högt, rösterna är välförståeliga, men något förvrängda. Den aktiva brusreduceringen är inte aktiv under telefonsamtal, så buller skärmas endast passivt av

Ljudkvalitet - Clarity Earbuds+ bra ljud, men lite bas

Clarity Earbuds+ skyddar bra, har stora drivrutiner, men lite kraft
Clarity Earbuds+ skyddar bra, har stora drivrutiner, men lite kraft

Med 13 mm är de dynamiska drivrutinerna i Clarity Earbuds+ jämförelsevis stora för verkliga trådlösa hörlurar, vilket å ena sidan kan ge bättre basåtergivning, men å andra sidan gör drivrutinerna "långsammare" på grund av den högre massan. Det är desto mer förvånande att särskilt låga frekvenser är något bristfälliga i ljudet från Nokias TWS. Baserna är inte särskilt närvarande och ibland knappt hörbara. Vi saknar definitivt "tryck" här. Även med bastunga musiktitlar är låga frekvenser knappt märkbara.

Ljudutgivningen är ändå tydlig, diskant och mellanregister är väl differentierade. Vi uttömde heller aldrig den maximala volymen och hade därmed fortfarande utrymme för förbättringar. Röster betonas för mycket för vår smak, så rösterna är inte perfekt inbäddade i instrumentalmusiken. Eftersom Clarity Earbuds+ har ett prisbasbelopp som ligger under 100 euro (~105 dollar) och de erbjuder ANC är ljudkvaliteten dock okej.

Tack vare tekniken för brusreducering avskärmas monotona ljud som inte är för höga bra. Särskilt lägre frekvenser, som rullningsljudet från bildäck, filtreras effektivt bort. Med högre toner, som andra TWS med ANChar Clarity Earbuds+ också problem. Det ska inte heller vara för blåsigt med Nokias in-ears, eftersom vindbrus är märkbart trots aktiv ljuddämpning. Det ANC-typiska bakgrundsbruset är lågt i Nokias hörlurar.

Det så kallade Ambient Mode kan slås på eller av med ett långt tryck på öronsnäckan, likt ANC - tre bekräftelsetoner hörs. Omgivningsljudet överförs därmed väl till användaren och möjliggör god kommunikation med omvärlden, men åtföljs också av brus.

Förutom att spela musik använde vi True Wireless In-Ears även för att spela upp videoinnehåll. Clarity Earbuds+ uppvisar ingen störande asynkronitet mellan ljud och bild. Nokia ger ingen information om latenstiden, men det finns ett särskilt läge med låg latenstid för spel. Vi använde en Samsung Galaxy Z Fold3 för att spela upp videoinnehåll inklusive AAC-codec.

Batteritid - Nokias hörlurar skulle kunna hålla längre

Hörlurarna har också en status-LED för batterinivån
Hörlurarna har också en status-LED för batterinivån

Enligt tillverkaren ska de trådlösa hörlurarna, tillsammans med laddningsfodralet, möjliggöra upp till 20 timmars musikuppspelning med aktiverad brusreducering. Enligt Nokia är 4,5 timmar möjliga utan fodralets strömförsörjning, även om vi inte nådde upp till denna körtid i ANC-läge. Vid daglig användning klarar Clarity Earbuds+ snarare 3 till 3,5 timmar med oändlig musikuppspelning vid cirka 70 procent av den maximala volymen. Eftersom in-ears har endast 38 mAh per batteri är den något låga uthålligheten förklarlig. Riktigt trådlösa hörlurar utan ANC, som t.ex OnePlus Nord Buds, har ett batteri på 41 mAh. Energilagringen iHonor Earbuds 2 Lite, inklusive aktiverad brusreducering, kan till exempel falla tillbaka på en betydligt högre kapacitet på 55 mAh.

Såväl laddningsfodralet som själva Nokia-hörlurarna signalerar batteriets laddningsnivå med lysdioder. Under 10 procent börjar lysdioderna blinka. Varför laddningstillståndet inte visas närmare på laddningsfodralet med två inbyggda lysdioder förblir förmodligen en hemlighet från HMD Global. Hörlurarnas procentuella laddningsstatus kan åtminstone avläsas i Android Bluetooth-menyn. Trådlös laddning stöds inte.

Slutsatser - Nokia Clarity Earbuds+

Recension av Nokia Clarity Earbuds+. Recensionsexemplar tillhandahållen av Nokia Tyskland
Recension av Nokia Clarity Earbuds+. Recensionsexemplar tillhandahållen av Nokia Tyskland

Clarity Earbuds+ gör mycket rätt, men också en del fel. Det fina laddningsfodralet, den goda röstkvaliteten och de solida ljudkvaliteterna samt den väl fungerande aktiva brusreducering är styrkorna hos Nokias TWS. Batteritiderna är inte överdrivet långa, men de är säkert tillräckliga för de flesta vardagssituationer.

Eftersom Nokia har så många ljudprodukter i sin portfölj är en egen applikation i PlayStore eller AppStore efterlängtad.

Med tanke på ett pris på 90 euro (~95 dollar) saknar True Wireless-hörlurarna dock funktioner som slitningsdetektering eller trådlös laddning. Laddningsfodralets statusvisning saknas också. Den interna Ljudreducerande hörlurar löste detta bättre. Små kompromisser måste också göras när det gäller ljudet, vilket särskilt gäller när man lyssnar på basrik musik.

Vårt helhetsintryck av Clarity Earbuds+ skulle vara mycket mer positivt med en egen ljud-app inklusive en equalizer, eftersom svagheterna skulle vara mindre märkbara. Dessutom skulle tillverkaren eventuellt kunna lägga till saknade funktioner, som t.ex. bärarigenkänning, via firmwareuppdateringar och göra gesterna för sensorytorna konfigurerbara.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension av Nokia Clarity Earbuds+: Sanna trådlösa hörlurar med ENC och ANC till ett attraktivt pris
Marcus Herbrich, 2022-06-19 (Update: 2022-06-20)