Notebookcheck Logo

OnePlus Buds Z2 TWS recension - Får de prisvärda ANC-hörlurarna dig att glömma OnePlus Buds Pro?

OnePlus Buds Z2 övertygar med bra ljud i testet
OnePlus Buds Z2 övertygar med bra ljud i testet
OnePlus Buds Z2 är relativt billiga True Wireless-hörlurar med aktiv brusreducering och ett pris på under 1 000 kronor. Läs om de trådlösa Bluetooth-hörlurarna är värda pengarna och motiverar ett köp i vår recension av nya OnePlus TWS.

OnePlus senaste trådlösa in-ears kombinerar 11 mm-drivrutinerna från OnePlus OnePlus Buds Pro med en något reducerad funktionsuppsättning och den typiska designen från deras Buds Z-serie. Buds Z2 har stöd för Dolby Atmos och en batteritid på upp till 38 timmar. Ett transparent läge ingår också i utrustningslistan, som avrundas med en beröringskänslig yta för att styra uppspelningen och Bluetooth 5.2 med en låg latenstid på bara 94 ms.

OnePlus Buds Z2 kan beställas via tillverkarens webbplats i Pearl White och Obsidian Black för ett pris på 99 euro (~113 dollar). OnePlus TWS var dock redan tillgängliga under testperioden på amazon.de för 69 euro (~78 dollar), vilket är betydligt billigare.

Bärstil In-ear
Anslutning Bluetooth 5.2
Högtalare 11 mm drivrutin, dynamisk, 20 - 20 000 Hz
Ljudkoder SBC, AAC
Laddningsport USB-C
trådlös laddning stöds inte
Vikt (per hörlur) 4,6 g
Vikt (laddningsfodral) 42 g
Mikrofoner 3 mikrofoner per hörlur
Leveransinnehåll Hörlurar, laddningsfodral, silikonöronkuddar (S, M, L), dokumentation, säkerhets- och garantikort, USB-laddningskabel (typ C)
Pris (RRP) 99 Euro (~$113)

Utförande och ergonomi - OnePlus Buds Z2 i två färger

OnePlus Buds Z2 i Pearl White färg
OnePlus Buds Z2 i Pearl White färg

Liksom den Pro-modellenär färgvalet för OnePlus Buds Z2 begränsat till en svart och en vit variant. Designen på vårt testprov i Obsidian Black är relativt känslig för fingeravtryck på grund av den högblanka finishen, men den har en behaglig känsla. Utformningen av in-ears är mer inriktad på den Buds Pro än till OnePlus Buds Z. Den kinesiska tillverkaren talar om en 15 procent kortare stam på Buds Z2 jämfört med föregångaren.

Den IP55-certifierade interiören i Buds Z2 kombineras med en vattenavvisande nanobeläggning som skyddar mot korrosion. IP55-certifieringen lovar ett tillräckligt skydd mot svett- eller regnpenetration, och OnePlus talar om att deras True-Wireless in-ears är utformade för att kunna sköljas av emellanåt för enkel rengöring. Skydd mot vätskor erbjuds också av laddningsskyddet, men endast enligt IPX4.

Vi tycker att OnePlus TWS är bekväma att bära, och in-ears håller också tillräckligt bra för normal vardaglig användning. Hörlurarna väger drygt 4 gram (~0,14 oz) styck och är därmed behagligt lätta. OnePlus-hörlurarna märks inte negativt vid vardagligt bruk, inte ens under längre perioder. Att sätta in in-ears i fodralet är lite "krångligt".

Laddningsfodralet är också tillverkat av glänsande svart plast och väger cirka 42 g (~1,5 oz) tillsammans med hörlurarna. Fodralets utförande är gediget, men locket på vårt testexemplar har lite spel och vinglar därför lite. Fodralet stängs dock säkert med en magnet.

Test OnePlus Buds Z2 TWS
Test OnePlus Buds Z2 TWS
Test OnePlus Buds Z2 TWS
Test OnePlus Buds Z2 TWS

Utrustning och drift - OnePlus TWS med Dolby Atmos

OnePlus Buds Z2 har ett test av hörlurarnas passform
OnePlus Buds Z2 har ett test av hörlurarnas passform

Precis som med Buds Pro kan OnePlus Buds Z2 enkelt kopplas ihop med en OnePlus smartphone efter att laddningsfodralet öppnats. Parning med en extern spelare sker via Bluetooth 5.2 med OnePlus Fast Pair. Det sistnämnda stöds dock endast av smartphones i OnePlus 6-serien och högre som redan kör Android 11. Användare från andra smartphonetillverkare behöver den officiella applikationen "HeyMelody" - som kan laddas ner på Google Play och i iOS App Store.

Appen kan användas för att konfigurera de två beröringssensorerna, ladda uppdateringar av den fasta programvaran eller söka efter hörlurarna. En equalizer erbjuds fortfarande inte, och Audio ID är också reserverat för den Pro-modellen. Däremot kan även brusreduceringslägena justeras med Buds Z2.

Det finns två typer av ANC, "Normal" och "Maximum" att välja mellan, som enligt tillverkaren ska filtrera brus mellan 25 dB(A) och 40 dB(A) från ljudbilden. Det finns även ett transparent läge för att bättre uppfatta omgivningen och för att kunna kommunicera med människor på avstånd utan att behöva ta bort öronsnäckorna.

Det behövs dock ingen app för att växla mellan de olika lägena utan istället kan gester användas. Detta innebär att man trycker på det cirkulära området på höljet med beröringssensorerna i några sekunder. Dessutom stöds en enkel beröring upp till en tredubbelt tryckande gest. Inmatningarna känns igen bra, men något fördröjda.

Förutom ett monoläge så att både vänster och höger in-ear kan användas oberoende av varandra finns Dolby Atmos med ombord. Stöd för detta uppslukande ljudformat inklusive de tre ljudlägena "film", "musik" och "mobilspel" tillhandahålls dock endast av OnePlus smartphones. En slitningsdetektering som automatiskt stoppar en musik- eller filmuppspelning när hörlurarna tas bort från örat finns också i Buds Z2.

Test OnePlus Buds Z2 TWS
Test OnePlus Buds Z2 TWS
Test OnePlus Buds Z2 TWS

Röstkvalitet - Buds Z2 med 3 mikrofoner

Ta emot eller avsluta samtal med en tryckrörelse med OnePlus Buds Z2
Ta emot eller avsluta samtal med en tryckrörelse med OnePlus Buds Z2

True Wireless in-ears från OnePlus kan enkelt användas som headset för telefonsamtal eller Skype-möten. En flerpunktsanslutning av två eller flera enheter samtidigt stöds dock inte

Störande omgivningsljud ska reduceras med upp till 40 dB(A) med hjälp av tre MEMS-mikrofoner. De bullerdämpande motfrekvenserna reducerar vind och omgivande buller. Den kinesiska tillverkaren marknadsför sin TWS med en speciell utformning, som ska undertrycka vindbrus orsakat av luftfriktion och därmed förbättra röstkvaliteten

OnePlus Buds Z2 gör ett tilltalande jobb under vardagliga samtal. Våra uppringare återges väl, även om röstens naturlighet lider lite. Diskret bakgrundsbrus undertrycks märkbart så fort vi börjar prata. Vindbrus skyddas mycket bra; det märks inte alls eller bara mycket lite av vår motpart. Luftrörelser är dock mycket tydligt märkbara för användare av Buds Z2, vilket är särskilt märkbart i stormiga vindar under telefonsamtal.

Ljudkvalitet - OnePlus Buds Z2 med fylligt ljud

OnePlus Buds Z2 skyddar också passivt sin bärare från omgivande buller.
OnePlus Buds Z2 skyddar också passivt sin bärare från omgivande buller.

En dynamisk 11 mm-drivrutin ansvarar för ljudåtergivningen i Buds Z2, som enligt OnePlus ska täcka ett frekvensomfång på 20 till 20 000 hertz. Tekniskt sett finns det inga skillnader till TWS-flaggskeppet, den OnePlus Buds Pro.

Vi använder AAC-codec med Buds Z2 i testet eftersom de prisvärda hörlurarna från OnePlus inte kan förlita sig på LHDC-stödet i Pro-modellen, även om den här standarden för närvarande bara är implementerad i ett fåtal smartphonemodeller. Trots detta levererar Buds Z2 en lika bra ljudprofil.

Anslutningen till vår test smartphone Samsung Galaxy Z Fold3sker via Bluetooth 5.2. Ljudet från in-ears är klart och differentierat. Buds Z2 agerar balanserat, arbetar ut röstdetaljer väl och gör mål med en harmonisk musikåtergivning. För prisklassen på upp till 100 euro gillar vi verkligen ljudkvaliteterna och skulle rekommendera Buds Z2 till exempel mot Honor Earbuds 2 Lite när det gäller ljudkvalitet. En styrka hos OnePlus TWS är den maximala volymen. Om du gillar att njuta av din musik väldigt högt är Buds Z2 ett bra val.

Enligt tillverkaren kan latensen minskas till upp till 94 ms, så länge som en aktuell OnePlus smartphone är kopplad till den och Pro-spelläget är aktiverat. Dock är förskjutningen mellan ljud och bild också låg med vår Samsung-telefon. I likhet med Pro-modellen stöder Buds Z2 3D-ljud via hörlurarna när en filmtitel med Dolby Atmos är tillgänglig.

ANC-funktionen, som är mycket viktig för många användare, filtrerar märkbart brus från ljudet, men externt buller tränger tydligt in i OnePlus Buds Z2. Ett hörbart brus är mycket närvarande i lugna bakgrundsljud, särskilt med maximal ANC - även jämfört med andra TWS - men det är bara irriterande när hörlurarna används mycket tyst.

Den aktiva brusreducering som OnePlus hörlurar har reducerar monotont, lågfrekvent gatuljud på ett gediget sätt, men ANC i Buds Z2 är ingen riktig höjdpunkt. En hel del buller kommer fortfarande fram till användaren, särskilt "skrikiga" bullerkällor som järnvägs- eller bromsningsljud från fordon. Vi gillar också motparten "transparens" mindre än hos konkurrenterna. Röster är svåra att förstå vid ganska hög musikuppspelning. Ljud förs också bara mycket diskret vidare till användaren. Vi ser fortfarande potential för firmwareuppdateringar här

Batteritid - OnePlus TWS med god uthållighet

Strukturen för OnePlus Buds Z2
Strukturen för OnePlus Buds Z2

OnePlus hävdar en drifttid på upp till 38 timmar för sina hörlurar i kombination med laddningsfodralet, så länge som ljuduppspelningen sker med ANC-läget avstängt. Varje in-ear har ett integrerat batteri med en kapacitet på 40 mAh, som kan fyllas på med laddningsfodralets energilager på 520 mAh. Tack vare den interna snabbladdningstekniken ska 10 minuters laddning räcka för att garantera upp till två timmars lyssningsglädje.

Vi får en bra drifttid på cirka 6,5 till 7 timmar utan aktiv brusreducering med Buds Z2 vid en volym på cirka 80 procent och kontinuerlig musikuppspelning. Detta är generellt sett i linje med OnePlus specifikationer. Den är dock bara knappt 4 timmar i ANC-läge i vårt test, vilket är något mindre än vad tillverkaren anger för sin TWS.

Testresultat - OnePlus Buds Z2

I granskning: OnePlus Buds Z2. Testprov tillhandahållet av OnePlus Tyskland
I granskning: OnePlus Buds Z2. Testprov tillhandahållet av OnePlus Tyskland

TWS från OnePlus i mellanklassen visar sig vara mycket bra trådlösa in-ear-hörlurar med aktiv brusreducering i testet, särskilt med tanke på gatupriserna som sjönk avsevärt kort efter lanseringen. När det gäller ljudet anser vi att Buds Z2 är i paritet med de internaPro-modellen och även i direkt jämförelse med Xiaomi FlipBuds Pro gör hörlurarna från OnePlus en bra figur. Drifttiderna är inte dåliga, även om andra TWS i den här prisklassen, som t.ex Honor Earbuds 2 Lite, håller betydligt längre

OnePlus Buds Z2 erbjuder ett bra ljud och mycket hög musikuppspelning - en utmaning för konkurrenterna för 70 euro (~80 dollar).

Vad vi inte gillar lika mycket är ANC-funktionerna och transparensläget, som vi minns att båda var bättre på OnePlus Buds Pro. Jämfört med flaggskeppet TWS med intelligent och dynamisk brusreducering måste Buds Z2 göra uppoffringar. Det begränsade antalet Bluetooth-codecs som stöds kan också kritiseras för ett pris på strax under 100 euro (~114 dollar), och OnePlus erbjuder fortfarande ingen equalizer.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > OnePlus Buds Z2 TWS recension - Får de prisvärda ANC-hörlurarna dig att glömma OnePlus Buds Pro?
Marcus Herbrich, 2022-01-12 (Update: 2022-01-14)