Notebookcheck

Praktiskt test: Vamvo L6200 - Prisvärd projektor med vissa brister

Teaser
Vamvo L6200 är en solid lågprisprojektor med grundläggande funktioner. Den lyckas dock inte sticka ut bland andra projektorer i budgetklassen.
Sam Medley (översatt av DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇳🇱 ...
, , , , , ,
sökrelation
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
 

Introduktion

Det råder ingen brist på billiga projektorer på webbplatser som Amazon och AliExpress. Många av dessa budgetorienterade enheter har liknande specifikationer: en upplösning på 1920x1080, inbyggda högtalare och ljusstarka lysdioder. Vilken ska du välja?

Vamvo är en projektortillverkare som är ute efter detta marknadssegment. Företaget skickade mig L6200, en av deras mer populära modeller, för granskning. Jag har använt L6200 under den senaste månaden. Hur står den sig mot sina många konkurrenter? Jag ger mina tankar nedan.

Design

Vamvo L6200 har en rudimentär design. Den är lite större (31 x 24 x 11 cm, eller 12,2 x 9,4 x 2,3 tum) än de flesta projektorer till liknande pris, men det större fotavtrycket möjliggör en hälsosam mängd I/O (2x HDMI 1.4, 2x USB 2.0 [1 med 5V ström], 1x VGA, 1x 3,5 mm ljud, 1x kompositvideo, 1x microSD-kortplats) och bra ventilation

Det finns kapacitiva knappar längs framsidan på ovansidan för att navigera i menyer, även om mediakontroller är märkbart frånvarande. Den medföljande fjärrkontrollen måste användas för att pausa videon, justera volymen osv

Estetiskt sett är L6200 ganska enkel och anspråkslös. Dess enkla mattgrå plast drar inte till sig mycket uppmärksamhet. Den kommer att smälta in i antingen en hemmabioanläggning eller ett styrelserum

Det finns en liten utfällbar fot som sträcker sig 4 cm under linsen för att vinkla projektorn. Den här foten är liten och något instabil, men den höjer projektorn tillräckligt bra (så länge huvudytan är stabil)

På det hela taget är L6200:s design dämpad, om än oansenlig. Det är en projektor som ser enkel ut

Vamvo L6200 är en enkel och anspråkslös projektor.
Vamvo L6200 är en enkel och anspråkslös projektor.
Kapacitiva knappar för att navigera i menyn
Kapacitiva knappar för att navigera i menyn
L6200 har en hel del I/O och en vridbar vridbar vinkelrättning på baksidan
L6200 har en hel del I/O och en vridbar vridbar vinkelrättning på baksidan

Programvara, funktioner och medieupplevelse

Till skillnad från kompakt smarta projektorer L6200, som jag nyligen recenserade, har en mycket enkel programvara. Det finns en grundläggande meny för att ändra ingångar, spela upp media på en ansluten enhet och justera projektorinställningar (som att vända den projicerade bilden när enheten är monterad upp och ner). L6200 kan inte spela upp media själv utan kräver en ansluten enhet.

Med det sagt är menyn enkel att navigera i och inställningarna är intuitiva. Ingångarna växlar snabbt utan krångel. Användare måste fokusera projektorn manuellt via ett reglage på linsen. Keystone-korrigering måste också göras manuellt via ett vred på baksidan. L6200 kan korrigera bilder med keystone-korrigering upp till +/-50º vertikalt. Horisontell keystone-korrigering är inte möjlig.

Bildkvaliteten är ganska bra, särskilt med tanke på priset. Vamvo hävdar att L6200 kan nå 5000 lumen vid sin toppnotering. Enligt min erfarenhet är bilden mycket ljusstark. Den kan inte ses i direkt solljus (t.ex. utomhus vid middagstid), men LED-ljuset lyser tillräckligt starkt för att projicera en tydlig bild inomhus. Bilderna bör vara fullt synliga på en dedikerad projektorskärm på ett kontor eller i en hemmabio, men stora fönster kan orsaka vissa problem med läsbarheten under dagen.

Vamvo L6200:s fjärrkontroll är enkel och okomplicerad.
Vamvo L6200:s fjärrkontroll är enkel och okomplicerad.
OSD har en enkel meny.
OSD har en enkel meny.

Vamvo säger att L6200 har ett kontrastförhållande på 8000:1, men jag har svårt att tro det. Kontrasten är låg och skapar suddiga bilder. Jag märker inga blockiga artefakter i mörka filmscener, men svärtan är mer lik mörkgrå och bilden ser något urtvättad ut. Anekdotiskt sett skulle jag säga att kontrasten är i nivå med LCD-skärmar av lägre kvalitet. Den är definitivt användbar, men de som vill ha utmärkt bildkvalitet kommer att bli rejält besvikna.

På tal om besvikelse, de medföljande 5 Watt stereohögtalarna är fruktansvärda. Ljudprofilen är mycket tunn, basen är obefintlig och den totala kurvan lutar kraftigt åt de höga tonerna samtidigt som den klipper på de mellersta tonerna. Högtalarna är i nivå med min smartphones (iPhone 8), vilket ger dig en uppfattning om hur svagt projektorns inbyggda ljud är. Tack och lov finns det ett 3,5 mm ljuduttag för att koppla in externa högtalare, vilket rekommenderas starkt. Tyvärr är detta den enda dedikerade ljudutgången; det finns inget optiskt jack eller dedikerade högtalaranslutningar.

Den inbyggda fläkten är ganska tyst men går ständigt. Den hamnar under de inbyggda högtalarna, men de som sitter bredvid projektorn kommer att höra den. Det finns inget batteri, så L6200 måste anslutas till ett uttag för att kunna slås på.

Den allmänna bildkvaliteten är acceptabel för det mesta innehållet...
Den allmänna bildkvaliteten är acceptabel för det mesta innehållet...
...men bilden kan vara mjuk och kontrastlös. (Bilder från The Dark Knight av Warner Bros.)
...men bilden kan vara mjuk och kontrastlös. (Bilder från The Dark Knight av Warner Bros.)

Slutsats

Vamvo L6200 är en enkel projektor till ett enkelt pris. Med tanke på att L6200 säljs på Amazon för 120 dollar, gör den sitt jobb ganska bra. Det är en projektor utan krusiduller som är utformad för enkla hemmabio- eller affärsmiljöer. Även om den innehåller några trevliga funktioner (som de inbyggda högtalarna) tenderar de att falla platt i utförandet.

Med det sagt är L6200 ett bra alternativ om du letar efter en billig Full-HD-projektor. Den lämpar sig bäst för icke-mediala miljöer (t.ex. företagspresentationer, kyrkor osv.). Den utmärker sig med stillbilder och enkla presentationer, och för 120 dollar utgör den ett bra värde. Tyvärr gör den inte mycket för att skilja sig från andra billiga projektorer på marknaden

Vamvo L6200-projektorn finns tillgänglig på från Vamvo för US $259.99 eller från Amazon för $120.00

Ansvarsfriskrivning: Författaren till den här recensionen fick Vamvo L6200-projektorn gratis för att testa den.

Sam Medley
Editor of the original article: Sam Medley - Senior Tech Writer - 1147 articles published on Notebookcheck since 2016
contact me via: @samuel_medley
Ninh Duy
Translator: Ninh Duy - Editorial Assistant - 217378 articles published on Notebookcheck since 2008
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Praktiskt test: Vamvo L6200 - Prisvärd projektor med vissa brister
Sam Medley, 2022-01- 2 (Update: 2022-01- 5)