Notebookcheck Logo

Praktisk test av Sharge Shargeek 170 powerbank: Den nya formen av laddning?

En annan sida av trenden med transparent energilagring? Sharge beskriver sitt senaste tillbehör som sin "coolaste powerbank", men ändå "med oöverträffad laddning". Dess uppdaterade cyberchica chassi är dimensionerat för ut- och ingångseffekt på 140 W vardera, och stöder dessutom dubbelriktad laddning. Kan dess prestanda i verkligheten matcha Kickstarter-hypen?

Den Shargeek 170 är den första powerbanken som lanserar under sin OEM:s uppdaterade namnschema, och följer därmed tillbehör som granskats som Storm2 och Storm2 Slimsom nu är kända som Shargeek 100 respektive 130. Detta återspeglas i logotyperna som finns på dess nya genomskinliga hölje.

På den noten noterar Sharge att den har tagit inspiration från en sci-fi-tema Pink Floyd-sång när den designade 170. Till skillnad från sina föregångare har den därför en unik "prismaform" som skiljer sig mycket från den genomsnittliga powerbanken. Den är också klassad för att ladda ur med upp till 170 W och ladda med upp till 140 W via USB typ-C.

Uppackning och första intryck

Shargeek 170 dök upp i en låda med mycket bubbelplast (och en ICEMAGmen det är för en annan recension), genomskinlig film och ingen detaljhandelsförpackning, förmodligen på grund av dess nuvarande Kickstarter-belöningsstatus.

Detta var en lika stor besvikelse som det är förståeligt, även om upplevelsen balanseras upp något av den snygga "240W" USB-C till -C-kabeln (medföljande) som också kastades in, samt en vit 140W PD 3.1 power brick. Den senare kan också vara en förhandsvisning eftersom den inte heller var förpackad - vilket var synd, eftersom dess hölje var skadat när det togs bort från fraktbehållaren.

Den var dock inte så illa skadad att den inte fungerade, och den var snabb med att starta upp 170, vilket var det första den gjorde eftersom powerbanken var helt död när den packades upp.

Den nya kombinationen av Sharge-laddtillbehör nådde en topp på ~131 W och tog knappt 50 minuter att ladda fullt, vilket med tanke på alla driftvariabler var en acceptabel prestanda för deras nominella specifikationer.

140W Charging Test

Låt oss börja med att testa en 140W PD 3.1-kompatibel enhet från start: Lenovo Legion Slim 5 14 Gen 8 (ja, jag köpte den).

Nu blev jag besviken när jag upptäckte att varken Storm2, 2 Slim ellerChargeasap Flash Proskulle fungera med den bärbara datorn, möjligen för att dessa kraftbanker är på äldre Power Delivery-standarder. Den svarade inte heller på Shargeek 170 till en början, vilket också var en besvikelse. En felsökning visade att USB PD 3.1-porten bara fungerar när den bärbara datorn är avstängd - ändå kunde 170 fortfarande bara ladda Slim 5 14 med ~40W som mest.

Sharge hävdar också att 170 fungerar som en dubbelriktad laddare. Med andra ord bör den fungera som en slags ersättningsladdare för Slim 5 14:s typ-C-laddningsport i kombination med en tillräckligt snabb laddare (som Sharge 140W PD 3.1-adapter som också levererades med den här testenheten).

Och ja, "Tvåvägs snabbladdning" fungerar, även om den inte heller fyller på 14-tums Legion PC i den angivna hastigheten. Till och med 140W power brick kunde bara driva den med ~80W.

Som tur var hade jag fortfarande kvar min gamla Razer Blade Stealth och kunde testa 170 för PD vid upp till 100 W (med en officiell Razer-kabel). Detta gav ett resultat på högst 70 W, vilket är i linje med andra powerbanks och laddare som jag har testat.

170 kan också ladda båda bärbara datorerna samtidigt och även ta emot en smartphone via typ A-port, vilket gav en effekt på över 100 W.

Charging Test - Smartphones

Nu testar vi mindre enheter och börjar med en iPhone. Jag håller mig till en 13 Proeftersom jag är medveten om att inte alla av oss har möjlighet att uppgradera till typ-C ännu.

Det tidigare flaggskeppet Lightning laddas med högst 9V/2A - som det verkar göra med alla prylar jag testar, även om det är i teorin klarar av mer. Den här frukttelefonen...ja, den är åtminstone konsekvent.

När vi går över till det mer universella USB typ-C-området hittar vi Galaxy S23 Ultra (som togs in efter den sorgliga och för tidiga bortgången av min Galaxy Note 10+ från tidigare recensioner) har snabbladdning 2.0, vilket är Samsung för ~23W, eller ~65 minuters 0-100% laddningstid.

Det var också en besvikelse, eftersom 170 är klassad för S23 Ultras fulla effekt på 45W (eller 15V/3A) såväl som 140W. Å andra sidan har jag haft liknande resultat med Samsungs mobila enheter och andra powerbanks, även med smarttelefonernas egna OEM-kablar.

Slutsats

Granskning av Sharge 170 powerbank
Granskning av Sharge 170 powerbank

Sharge 170 har gjort en bombastisk entré på sin målmarknad, med en uppfriskande avvikelse från den traditionella powerbank-looken. Jag måste erkänna att jag misstänkte att den skulle vara mindre bärbar än sina föregångare baserat på dess utseende, men även om den är längre än Storm2 är den inte mycket tyngre och passar fortfarande i en ryggsäck. Den nya "prismatiska" formen gör den också mycket lätt att greppa och bära med sig.

I höljet finns också en"Full-Color Smart Display" som visar en (åter)laddningstimer i 7-segment. Den var inte särskilt exakt vid första användningen, men har blivit mer exakt över tid med kalibrering. Powerbanken har också en wattindikator, vilket är i linje med vad en multimeter visar. Den är också mycket ljusstark, vilket ökar dess allmänna attraktionskraft som skrivbordsleksak. Dessutom har den bra betraktningsvinklar i verkligheten, även om den visserligen är mycket mer reflekterande i kameran.

Den är också mycket ljusstark, vilket ökar dess allmänna attraktionskraft som skrivbordsleksak. Dessutom har den bra betraktningsvinklar i verkligheten, även om den visserligen är mycket mer reflekterande i kameran.

Sammantaget gillar jag idén med Sharge 170, även om den här granskningsenheten inte lyckades leva upp till all sin 140W hype med Legion Slim 5 14.

Lenovos supportmaterial specificerar en 20V/7A-utgång för den här typen av prestanda, medan powerbanken är klassad för att klara upp till 28V/5A - men det gör det ännu mer förbryllande att den bärbara datorn inte använder 20V/5A-utgången som Blade Stealth gjorde.

Det kvarstår dock att jag inte kunde verifiera Sharges uppgifter om input/output för 170:an med den testutrustning jag hade till hands - även om jag borde ha kunnat göra det. Å andra sidan är det möjligt att den, liksom dess power brick, skadades något under transporten: Jag kunde inte få dess skärm att cykla genom flera lägen med strömknappen, som med Storm-serien, som normalt. (Enligt Sharge, detaljhandel /Kickstarter enheter kunna göra det)

Den vägrade också att ladda sina 2 mindre syskon samtidigt, vilket skulle ha varit till hjälp vid testning med hög wattal. Därför, stay tuned medan jag källa en andra "140W USB" enhet för att bekräfta eller motbevisa dessa resultat i en uppföljning av denna översyn. Under tiden har 170 visat förmågan att ladda ur vid långt över 100W, åtminstone, och att hantera USB-PD-uppgifter vid 100W-märket.

Slutligen verkade den här powerbanken aldrig bli tillräckligt varm för att det skulle vara nödvändigt att ta fram värmekameran FLIR One: ytterligare en uppmuntrande indikator på långsiktig prestanda. Jag skulle kalla detta en ofullständig vinst för Sharges senaste högteknologiska powerbank.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Praktisk test av Sharge Shargeek 170 powerbank: Den nya formen av laddning?
Deirdre O'Donnell, 2023-10-25 (Update: 2023-10-25)