Notebookcheck

Notebookchecks mest prisvärda smartphones för 2017

Ricci Rox (översatt av Daniel Eriksson), 01/16/2018

Prisvärda. Under 2017 har vi sett massiva framsteg i design, hårdvara och tyvärr även, i fråga om flaggskeppstelefoner, pris. Här försöker vi välja ut dom enheter i varje kategori som erbjuder mest för pengarna.

Introduction

En enhet som Samsung Galaxy Note 8 erbjuder ett fantastiskt paket men hör helt enkelt inte hit på grund av dess massiva prislapp. (Källa: Pocket Lint)
En enhet som Samsung Galaxy Note 8 erbjuder ett fantastiskt paket men hör helt enkelt inte hit på grund av dess massiva prislapp. (Källa: Pocket Lint)

Nu har ridån nästan gått ner över 2017. Under året såg vi ett stort antal tydliga framsteg för smartphone-teknologin, med särskilt omfattande förändringar i design-kategorin. Från HTC U Ultra utannonserad i Januari till Honor View 10 släppt i December så är förbättringarna i mobilvärlden lätt att se.

Även om 2017 gav oss ett stort antal utmärkta modeller så såg industrin i stort en ökning av priset på enheterna, vilket gjort det ännu svårare för användare att få ut så mycket som möjligt för sina pengar. Denna text försöker göra precis det — välja ut dom mest prisvärda erbjudandena från 2017 från olika pris-segment. 

Av praktiska skäl kommer det finnas tre prisklasser:

  • Budget (0 - 2000 SEK)
  • Mittenskikt (2000 - 4000 SEK)
  • Toppskikt (4000+ SEK)

Prisinformationen kommer från Amazon och Best Buy, eller om dom inte är tillgängliga, Aliexpress. Enheter som övervägs kommer i huvudsak vara kompatibla med Amerikanska LTE-band (annars är det utmarkerat), producerade av ansedda tillverkare och med recensioner antingen från vårt team eller från andra större källor. Bara enheter släppta under 2017 kommer övervägas.

Utan vidare diskussion, här kommer Notebookchecks lista över dom mest prisvärda smartphone-modellerna för året 2017.

Budget-Segmentet

Redmi Note 4. (Källa: Xiaomi)
Redmi Note 4. (Källa: Xiaomi)

Redmi Note 4 — åtminstone den med en Snapdragon SoC — lyckas bara precis smyga in på den här listan då den släpptes i Januari. Xiaomi har blivit synonymt med enheter som ger mycket för pengarna, så det är ingen överraskning att företagets arketypiska budgeterbjudande för i år har varit så populärt. Denna mittenskiktare har sålt många miljoner enheter och har inte till liten del bidragit till Xiaomis meteoriska tillväxt detta år, särskilt med tanke på dess enorma framgång i den växande marknaden i Indien.

Utrustad med 3 GB RAM och 32 GB lagringsutrymme så erbjuder Redmi Note 4 ett gediget mittenskikts-paket utan några större brister. Dess stora batteri på 4000 mAh tillsammans med en energieffektiv Snapdragon 625 har gjort den till en av årets bästa batteri-presterande enheter. Utöver Xiaomis knepiga MIUI-tema så är den andra stora bristen med Redmi Note 4 dess kamera, som levererade högst medelmåttig prestanda. Detta kan förbättras genom att använda Google Camera-porten. Även när kameranackdelarna tagits med i beräkningarna så kan Redmi Note 4 eventuellt vara den bästa enhet för ~1 600 SEK som någonsin producerats.


Moto G5 Plus. (Källa: Pocket Lint)
Moto G5 Plus. (Källa: Pocket Lint)

Moto G5 Plus släpptes i April. Motorolas G-serie har varit känd för att vara prisvärd men G5 Plus vred upp detta till max. Driven av samma Snapdragon 625 som återfinns i många av våra val i det här segmentet — om än med ett mindre batteri på 3000 mAh — så levererade G5 Plus utmärkt batteri- och användningsprestanda. Jämfört med Redmi Note 4 så tog den med sig en objektivt sett bättre kamera.

Meizu M6 Note levererar utmärkt kamera-prestanda för sin prisklass.
Meizu M6 Note levererar utmärkt kamera-prestanda för sin prisklass.

Meizus Blue Charm-division är den del av företaget som är tillägnat åt att erbjuda prisvärda urval och de kan precis ha överträffat sig själva med M6 Note. Med en elegant metallkonstruktion och en dualkamera som är bättre än förväntat för sin klass så besviker inte M6 Note.

Den drivs också av Snapdragon 625 och inrymmer ett batteri på 4000 mAh, precis som Redmi Note 4. Men även om Redmi Note 4 inte har någon snabbladdning så kommer M6 Note med Meizus mCharge-teknologi, som laddar en hel cykel på straxt under två timmar.

Det största felet med M6 Note är kanske dess mjukvara. Meizus Flyme OS splittrar, med en del som kallar det för ett av dom bästa OEM-teman som finns på marknaden och andra som hatar det på grund av de stora skillnaderna mellan det och ursprunglig Android — det använder till exempel bara en navigationsknapp.

M6 Note är listad på Amazon men för orimliga priser. På Aliexpress däremot skeppas den med prislappar i ~1 400 kronors-regionen. Den stödjer heller inte Amerikanska LTE-band, så intresserade köpare från USA kan vilja titta bort.

Mi A1 kommer med ren, grundläggande Android. (Källa: MIUI)
Mi A1 kommer med ren, grundläggande Android. (Källa: MIUI)

Mi A1 är en utmärkt enhet i huvudsak på grund av sin mjukvara. Xiaomi må tillverka några av dom absolut bästa prisvärda enheterna på marknaden men företagets mjukvara, det kraftigt modifierade temat MIUI polariserar. Mi A1 löste dom flesta problem som fanns närvarande på Xiaomis Redmi-telefoner. Denna enhet, en Android One-modell, kommer med grundläggande Android och en garanterat jämn ström av uppgraderingar.

Denna mittenskiktare, marknadsförd som en kameramodell, levererar en del fin kameraprestanda för sitt segment, endast Meizu M6 Note från denna lista kan tänkas vara en bättre enhet inom det området. En Snapdragon 625, ett batteri på 3000 mAh, grundläggande Android och en dualkamera gör detta till en av dom bästa enheterna för under ~2 600 SEK.

Honor 7X kommer med högkvalitativ konstruktionskvalitet och design. (Källa: Digital Trends)
Honor 7X kommer med högkvalitativ konstruktionskvalitet och design. (Källa: Digital Trends)

Honor 7X släpptes internationellt för ett par veckor sedan, där 3/32 GB-modellen kommer till USA med den extremt attraktiva prislappen på ~1 600 SEK. Andra marknader har fått aningen andra minneskonfigurationer med andra prislappar.

Det är jämnt mellan Honor 7X oh Mi A1, men Honor 7X knuffar i vårt tycke precis ut sin rival. Enheten släpptes i USA och fungerar på grund av detta hos dom flesta leverantörer, till skillnad från Mi A1. Designen är där den verkligen står ut. 7X kommer med en ny, fantastisk 18:9 helenhets-skärm, vilket gör det till den enda enheten i denna priskategori med en sådan. Den kommer också med dubbla bakre kameror, likt Meizu M6 Note och Mi A1. Kameraprestandan hos X7 får medges vara sämre än den på M6 Note — och är ungefär jämförbar med den på A1 — men dess designfaktor tar den till översta platsen på listan.

I egenskap av den enda enheten i vårt urval som inte drivs av en Snapdragon 625 så får Honor 7X sin kraft från den internt byggda 16nm Kirin 659, en SoC som kan stå upp mot Snapdragon 625 utan att nödvändigtvis förlora. Håll utkik efter vår jämförelse mellan dom två processorerna.

Honor X7 är vårt val i kategorin bästa prisvärda smartphone för under ~2 000 SEK. Den må ha sina brister — Micro USB och en trängande avsaknad av NFC, till exempel — men dess konstruktionskvalitet och design hade passat utmärkt i flaggskepps-segmentet.

Hedervärda omnämnanden: Honor 6X, ZTE Blade V8 Pro

Mittenskiktet (2000 - 4000 SEK)

Xperia XA1 Ultra kommer med en massiv skärm på 6 tum. (Källa: Technave)
Xperia XA1 Ultra kommer med en massiv skärm på 6 tum. (Källa: Technave)

Det säger mycket om MediaTeks misslyckanden under 2017 när XA1 Ultra är den enda enheten på listan som drivs av en MTK SoC, och dess placering är ändå i huvudsak på grund av Sonys utmärkta arbete med telefonen.

Driven av en 16nm Helio P20 så levererar XA1 Ultra hyfsad effektivitet utan att göra kompromisser i prestandaområdet.

Som den största telefonen på listan så kommer XA1 Ultra med en 6 tums FHD-skärm. Batteriprestandan är tillräcklig, kamerorna är fullt kapabla och mjukvaran är utmärkt. Tvärtemot de andra enheterna på listan så kommer dock inte XA1 Ultra med en fingeravtrycksläsare, vilket är synd.

Moto X4. (Källa: Techdipper)
Moto X4. (Källa: Techdipper)

Moto X4 var årets Moto-mittenskiktare. Medans enheten har en design och konstruktion som det råder delade meningar om så har den inga andra betydande svagheter. Dual-kamera på baksidan, en Snapdragon 630 under huven och IP68-certifiering. X4, med några få förbättringar, kunde ha varit en hyfsad flaggskeppsenhet. Trots dess dubbla kameror så har den faktiska bildprestandan hos X4 fått kritik. Den tar utan tvekan dugliga bilder, men för ~3 200 SEK så förväntar sig kameraentusiaster mer.

För under 3 200 SEK har Mi Note 3 ingen like. (Källa: GSMArena)
För under 3 200 SEK har Mi Note 3 ingen like. (Källa: GSMArena)

Mi Note 3 är en särskilt värdig tävlande i kategorin bästa mittenskiktsenhet för 2017. Den stödjer dock inte Amerikanska LTE-band, så den förlorar precis platsen. Xiaomi förekommer ofta på den här listan och Mi Note 3 förkroppsligar företagets värden. Kanske den billigaste enheten i världen som drivs av den mycket lovordade Snapdragon 660; Note 3 för med sig en flaggskeppsupplevelse till ett pris av ~2 400 SEK.

Med utmärkt design och konstruktionskvalitet, högkvalitativ kameraprestanda, bildstabilisering och ett batteri större än hos dom flesta på listan (3500 mAh) så är Note 3 utan tvekan den bästa aktuella enhet som går att köpa för under ~3 200 SEK. 6GB RAM och upp till 128 GB lagring säkrar dess position som flaggskepp.

Likt dom flesta Xiaomi-enheter så kan dess största nackdel vara mjukvaran, då företagets MIUI-tema har sina nackdelar, men inte ens det begränsar det värde som Mi Note 3 erbjuder. Den har inte heller ett 3.5mm hörlursuttag, så intresserade köpare kan vilja akta sig.


Essential PH-1 tog med sig en helt ny design till bordet. (Källa: 9to5Google)
Essential PH-1 tog med sig en helt ny design till bordet. (Källa: 9to5Google)

Essential PH-1

PH-1 är en fullvärdig flaggskeppsenhet, tro inget annat. Enheten, som är den första från Android-operativsystemets skapare Andy Rubins nya företag, Essential, släpptes i mitten av året.

Men en brilliant design som vi skulle kunna överväga att kalla den bästa 2017 hade att erbjuda så gör PH-1 många saker rätt. Tyvärr gör den inte tillräckligt för att tävla med årets bästa flaggskeppsenheter.

Enheten släpptes med ett prislapp på ~5 600 SEK, men dåliga försäljningssiffror ledde till en permanent prissänkning på ~1 600 SEK och till det kom tillfälliga rabatter på 400 SEK. Det påstås att enheten kan fås för under ~1 200 SEK hos Sprint, vilket är otroligt prisvärt.

PH-1 plågades av ett antal problem innan släppet och användare rapporterade problem med dålig anslutning och en undermålig kamera. Essential försökte dock lyssna på användarnas behov och dom flesta av dessa problem har sedermera lösts med mjukvaru-uppdateringar. Denna första generations telefon är också en av dom utvalda få som har Treble implementerat i sin Oreo-uppdatering. Likt Mi Note 3 och den liknande iPhone X, så väljer PH-1 att inte ha ett hörlursuttag, vilket kan hindra en del från ett köp.

En häpnadsväckande högkvalitativ design, prestanda från toppskiktet och en utmärkt skärm gör PH-1 till vårt topp-val i den här priskategorin.

Hedervärda omnämnanden: Nokia 6, HTC U Ultra, Samsung Galaxy A5 (2017), Moto Z2 Force (T-Mobile)

Toppskiktet (4000+ SEK)

Kapabel, effektiv, funktionell. (Källa: Juho Sarvikas)
Kapabel, effektiv, funktionell. (Källa: Juho Sarvikas)

Vi är fans av funktionella, högpresterande enheter, då en del extra funktioner ofta inte blir så användbara som de först verkar. Nokia 8, i linje med Nokias tradition, är ett förkroppsligande av ett högpresterande, funktionellt flaggskepp. HMD:s första flaggskepp sen Nokia-omprofileringen, släppt i Augusti, är ett utmärkt alternativ för den som letar efter en kapabel flaggskeppsmodell utan att spräcka plånboken. Enheten håller sig till en nästan grundläggande Android-upplevelse och har redan fått en uppgradering till Android Oreo. Den kommer med en dual-kamera och även om dess faktiska kameraprestanda inte kan stå sig mot tungviktare som Pixel 2 så är den ändå kapabel att ta utmärkta bilder.

Nokia 8 har dock inte släppts i USA så den stödjer inte alla Amerikanska LTE-band.

Den enda sanna kompakta flaggskeppsmodellen från 2017. (Källa: Techadvisor)
Den enda sanna kompakta flaggskeppsmodellen från 2017. (Källa: Techadvisor)

@page { margin: 2cm } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120% } a:link { so-language: zxx }

Med tanke på ankomsten av 18:9-skärmar och medföljande större storlekar på enheterna så finns det en chans att XZ1 Compact kan vara den sista sanna kompakta flaggskeppsenheten. Den kommer i ett praktiskt 4.6-tums paket; XZ1:s lillasyskon erbjuder en komplett flaggskepps-upplevelse utan att kosta lika mycket som sina rivaler. Den var, bredvid XZ1, den första enhet som inte kommer från Google och som släppts med Oreo och den levererar utmärkt mjukvara, passande batteri- och kamera-prestanda och utmärkt konstruktion. Dess största nackdel är kanske skärmen, då den kommer med en 720x1080 IPS-skärm, men med en densitet på 319ppi så är det svårt att klaga på det.

S8 gjorde allt rätt. (Källa: Trusted Reviews)
S8 gjorde allt rätt. (Källa: Trusted Reviews)

Även om Nokia 8 gör jobbet utan att föra väsen så går Samsung Galaxy S8 runt och för ett väldans liv med bjällror och visslor. Elegant, kraftfull, kapabel, S8 står ut från mängden av telefoner som vill vara flaggskepp.

Dess kamera kan inte tävla med enheter som Pixel 2 eller Mate 10 Pro och placeringen av fingeravtrycksläsaren är, får vi erkänna, en aning okonventionell, men det är dom enda påfallande nackdelarna S8 har.

Priset på S8 är...ofullständigt. Enheten går att hitta för ett så lågt pris som ~4 400 SEK på en del ställen men dess officiella prislapp håller sig fortfarande över ~5 600 SEK. För ~4 000 - 4 400 SEK finns det, diskuterbart, inga bättre modeller på hela planeten.

Perfekt. (Källa: BGR)
Perfekt. (Källa: BGR)

OnePlus verkar ha hittat ett vinnande koncept. Förra året släppte företaget OnePlus 3 och följde upp med 3T några månader senare. 2017 var inte annorlunda, då OnePlus 5 släpptes i Maj och efterföljdes av 5T sex månader senare.

5T gör, ja, i princip allt rätt. Mjukvara, lagring, kamera, design och särskilt, pris. Med en utgångsprislapp på ~4 000 SEK så smiter 5T precis förbi Samsung Galaxy S8 till toppen och gör den till vårt mest prisvärda val i toppskikts-kategorin.

OnePlus må ha fastnat i ett antal kontroverser under 2017 men 5T är bevis för att företaget kan anpassa sig och skapa en gångbar, konkurrenskraftig produkt.

Hedervärda omnämnanden: Huawei Mate 10, Honor 9, Sony Xperia XZ Premium

Conclusion

Även om alla dessa enheter är prisvärda så är vi partiska till förra generationens flaggskepp då dom fortfarande kommer med toppfunktioner med massivt nedsatta priser. Den med liten budget kan vilja titta på förra generationens enheter såsom OnePlus 3TLG V20 och Huawei Mate 9. Dom står sig fortfarande utmärkt!

Vi är fortfarande på gränsen till 2018 men saker ser redan intressanta ut. Vi får hoppas att det nya året för med sig ännu mer prisvärda smartphones.

Glad helg!

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Notebookchecks mest prisvärda smartphones för 2017
Ricci Rox, 2018-01-16 (Update: 2018-01-17)