Notebookcheck Logo

Hands-on av Xgimi Mogo 2 Pro-projektorn: Små förbättringar blandat med små invändningar

Iterativ framgång. Mogo 2 Pro från Xgimi är uppföljaren till företagets budgetinriktade Mogo Pro. Det finns inga större uppgraderingar i år, men ett antal små förbättringar ger tillsammans en betydligt förbättrad budgetprojektor. Det finns dock en märkbar försummelse ovanpå mindre problem som ger en övergripande positiv, om än dämpad, förbättring.

Vi är inte främmande förXgimisprojektorerhär på Notebookcheck, efter att harecenseratahalvdussineller så av deraserbjudanden. Idag kommer vi att titta på Xgimi Mogo 2 Pro, uppföljaren till företagets budgetorienterade bärbara projektor, Mogo ProMogo Pro. Mogo 2 Pro har förbättrat de flesta av den ursprungliga Mogo Pros specifikationer och innehåller ny teknik för smidigare automatisk bildjustering. Dessa mindre förbättringar ger tillsammans en summa som är större än sina delar och en stor förbättring av Mogo Pro.

Specifikationer
Maximal upplösning Full HD (1920x1080)
Projektionsteknik DLP (0,23" DMD-chip)
Bildkorrigering Autofokus och automatisk keystone via ISA 2.0 oavbruten korrigering; intelligent skärminriktning, undvikande av hinder och ögonskydd
Bildstorlek 40-200 tum (60-120 tum rekommenderas av Xgimi)
Operativsystem Android TV 11.0
RAM 2 GB DDR3
Lagring 16 GB eMMC flash (22,54 GB tillgängligt)
Anslutningar 1x HDMI 2.0, 1x USB-A 2.0, 1x USB-C (laddning), 3,5 mm ljud
WLAN 802.11ac (2,4 och 5 GHz), WiFi 5
Bluetooth 5.0, BLE
Inbyggda högtalare 2x 8 Watt Harmon/Kardon
Ljudavkodning DTS Studio Sound, DTS-HD, Dolby Audio, Dolby Digital, Dolby Digital Plus
Ljusstyrka 400 ISO lumen
Lampans livslängd 25 000 timmar (2,85 år vid kontinuerlig användning, 17,12 år vid användning 4 timmar/dag)
Strömförbrukning 65 watt (max)
maximal ljudnivå från fläkt/system <30 dB(A)
Mått och vikt 161 x 119 x 108 mm (6,33 x 4,68 x 4,25 tum), 1,1 kg (2,42 lbs)

Design och fodral - Utmärkt kompakt design med robusta material

Designen på Mogo 2 Pro kommer att likna den som är bekant med Mogo Pro. En aluminiumgrill sveper runt projektorns framsida och sidor. Toppen, botten och baksidan är gjorda av plast, men det är av så hög kvalitet att det nästan inte går att skilja från metallgrillen. Hela projektorn är mycket välbyggd med täta sömmar och en solid konstruktion. Den känns bra i handen, och den subtila guldfärgen på granskningsenheten ger den lite klass.

Mogo 2 Pro är ungefär lika kompakt som den ursprungliga Mogo Pro, vilket gör den lätt att ta med på resan och sätta upp nästan var som helst. Den är ganska diskret och tillräckligt lätt för att även små stativ kan bära dess vikt utan problem. Det finns ett gängat hål på undersidan för att skruva i standardskruvar för stativfästen.

Den första stora förändringen märks på baksidan. DC-ingången med tunnplugg är borta och har ersatts av USB-C. Detta är en trevlig uppgradering eftersom alla USB-C-laddare (förutsatt att de ger tillräckligt med ström) kan användas med projektorn. Som mest drar Mogo 2 Pro 65 watt, så ha det i åtanke. Om projektorn upptäcker att en laddare med lägre wattal eller en tredjepartsladdare som inte stöds är ansluten kommer den att varna användaren för att den kanske inte kan arbeta med full ljusstyrka på grund av begränsningar i strömförbrukningen. (Intressant nog visades denna varning några gånger även när jag använde den medföljande laddaren. En programuppdatering löste problemet)

Framsida (bilder via Xgimi)
Framsida (bilder via Xgimi)
Tillbaka. I/O: USB-C-laddning, USB-A 2.0, HDMI 2.0, 3,5 mm ljudutgång
Tillbaka. I/O: USB-C-laddning, USB-A 2.0, HDMI 2.0, 3,5 mm ljudutgång
Överst, strömknapp
Överst, strömknapp

Mogo 2 Pro har en hel del annan I/O, inklusive en HDMI 2.0-ingång och en USB-A 2.0-port för extern lagring. Denna USB-port kan också användas för kringutrustning som tangentbord och styrenheter, om så önskas.

Strömknappen sitter på toppen, men det är allt för fysiska kontroller. Detta är en stor nackdel som jag har påpekat med andra Xgimi-enheter: fjärrkontrollen är obligatorisk för att styra enheten. Andra projektorer på marknaden har fysiska knappar på höljet, vilket gör projektorn användbar om fjärrkontrollen skulle tappas bort. Så är inte fallet med Xgimi-produkter i allmänhet och Mogo 2 Pro i synnerhet; om du tappar bort fjärrkontrollen måste du köpa en ny från Xgimi för att kunna använda projektorn som något annat än en pappersvikt. (Det är möjligt att styra projektorn via ett USB-tangentbord men det är extremt klumpigt)

Fjärrkontrollen är inget speciellt. Den är gjord av plast och känns relativt bra i handen. Knapparna är klickiga och responsiva. Det möjliggör också röstinmatning via Google Assistant, och detta är pålitligt (om än lite pokey).

Allt som allt är Mogo 2 Pro utformad som en kompakt "släng-i-påsen"-projektor. Den är tänkt att följa med dig till grannens grillfest, ett kvällsevenemang utomhus eller en snabb affärspresentation. Det finns dock en viktig funktion som saknas, och den begränsar projektorns användbarhet.

Tillräcklig I/O för en enkel projektor. Övergången till USB-C-laddning är en trevlig uppgradering.
Tillräcklig I/O för en enkel projektor. Övergången till USB-C-laddning är en trevlig uppgradering.
Fjärrkontrollen är bekant för alla som har använt en Xgimi-projektor tidigare.
Fjärrkontrollen är bekant för alla som har använt en Xgimi-projektor tidigare.

Programvara och funktioner - Smidig och funktionsrik

Precis som Xgimis andra smarta projektorer körs Mogo 2 Pro på Android TV 11. Den har 16 GB lagringsutrymme, så ett stort antal streamingapplikationer kan installeras direkt på enheten med lite utrymme över för några filmer. Användarupplevelsen är i nivå med Xgimis andra erbjudanden, vilket är goda nyheter. Användargränssnittet flyter på ganska smidigt, strömmande media är bergsäkert och det finns tillräckligt med trevliga funktioner för att skilja Mogo 2 Pro från andra projektorer i sin klass. Mogo 2 Pro har till exempel automatisk keystone, autofokus, undvikande av hinder och intelligent skärmjustering. Till skillnad från Xgimis äldre projektorer används dock ISA (Intelligent Screen Adaptation) 2.0. Denna teknik använder projektorns sensorer för att göra dessa justeringar eller aktivera dessa funktioner utan att avbryta den visade bilden.

De flesta projektorer som har autofokus etc. tenderar att visa en justeringsbild, vilket avbryter vad projektorn visade (t.ex. en film) före justeringen. Xgimis tidigare erbjudanden gjorde också detta. Men tack vare ISA 2.0 kan Mogo 2 Pro automatiskt justera fokus, keystone och justering sömlöst utan att avbryta filmen eller presentationen. Denna implementering är ganska smidig och smidig, och det är en fin touch för en projektor som är avsedd att flyttas från plats till plats. Jag vill dock påpeka att när en projektor väl är installerad och börjar strömma media är det osannolikt att den kommer att flyttas på något meningsfullt sätt. Därför är de oavbrutna justeringarna inte riktigt så användbara som marknadsföringen antyder. ISA 2.0 är dock ett mycket välkommet tillskott.

Den kanske mest användbara tillämpningen är ögonskyddet, som drastiskt dämpar projektionsljuset och visar ett varningsmeddelande om projektorn upptäcker att något (till exempel ett barn) har rört sig i projektionsbanan. Personligen gillar mina barn att vandra runt under en filmvisning, och ibland stirrar de rakt in i projektorns starka ljus (som barn gör). Ögonskyddet på Mogo 2 Pro har alltid fångat upp dem precis innan deras näthinnor blir brända.

Mogo 2 Pro körs på Android 11 och har fått några uppdateringar under min testperiod. (Denna projektor kör den färdiga versionen av Android TV 11 på detta foto)
Mogo 2 Pro körs på Android 11 och har fått några uppdateringar under min testperiod. (Denna projektor kör den färdiga versionen av Android TV 11 på detta foto)
Det interna lagringsutrymmet är begränsat men har tillräckligt med plats för ett paket med streamingappar. Filmer kommer dock att behöva strömmas eller spelas upp från extern lagring.
Det interna lagringsutrymmet är begränsat men har tillräckligt med plats för ett paket med streamingappar. Filmer kommer dock att behöva strömmas eller spelas upp från extern lagring.
Mogo 2 Pro har automatisk objektavkänning för att aktivera ögonskyddsläget, vilket är en fördel för föräldrar med vandrande barn.
Mogo 2 Pro har automatisk objektavkänning för att aktivera ögonskyddsläget, vilket är en fördel för föräldrar med vandrande barn.

Andra funktioner är ganska vanliga för en smart projektor. Mogo 2 Pro har WiFi med dubbla band för stabila streaminghastigheter, Bluetooth 5.0, stöd för 3D och HDR10-innehåll samt en inbyggd Chromecast. Den har dock en stor nackdel jämfört med den ursprungliga Mogo Pro: det finns inget batteri. Detta är en stor funktionsförlust som begränsar bärbarheten hos Mogo 2 Pro, som marknadsförs som en bärbar projektor.

Övergången till USB-C-laddning gör detta lite lättare (eftersom ett externt batteripaket kan användas), men en av de viktigaste försäljningsargumenten för Mogo Pro var dess praktiska inbyggda batteri som kunde räcka till en hel film. Det gjorde den till ett allt-i-ett-paket utan krångel som behövs för att sätta upp en film på bakgården. Mogo 2 Pro kräver nu minst en kabel för strömförsörjning, oavsett om det är en nätadapter eller ett batteripaket. Detta är inget problem, men det är väldigt obekvämt.

Denna olägenhet förvärras av projektorns strömförbrukning på 65 watt. Detta är inte särskilt strömkrävande, men det begränsar vilka batteripaket som kan användas för att driva Mogo 2 Pro eftersom batteriet måste ge tillräckligt med ström för lampan. Annars kommer Mogo 2 Pros bild att bli kraftigt dimmad.

Automatisk korrigering av keystone (görs här vid start)...
Automatisk korrigering av keystone (görs här vid start)...
...är lika snabb och exakt som alltid.
...är lika snabb och exakt som alltid.
Streaming av 1080p60 media är jämn och stabil.
Streaming av 1080p60 media är jämn och stabil.

Bild och ljud - Klar och ljus med vissa problem

Den viktigaste delen av en projektor är kvaliteten på den bild den ger. Här kommer Mogo 2 Pro lite till korta. Den bärbara projektorn spottar ut en 1080p-bild på upp till 200 tum, men det finns några små problem med bilden. Det mest märkbara är makroblockering som uppstår i vissa strömmande media. Detta var mest märkbart när man strömmade den populära 4K Costa Rica-videon på YouTube; molnen var extremt blockerade genom hela videon. Detta är troligtvis ett problem med videokomprimering (även om det inte förekommer i andra projektorer jag har testat), så det kan lösas med en programuppdatering. När jag strömmade Costa Rica-videon i 1080p60 var dock blockeringen mindre, även om den fortfarande var närvarande.

Det finns några andra mindre problem, särskilt med färgåtergivningen i bakgrunder. I bilderna nedan är oskärpa, bandning och utsmetning ganska märkbar i de områden som inte är i fokus. Det finns också en del färgkanter, särskilt i brunt och beige, när objekt rör sig över skärmen. Detta är inte särskilt märkbart, men det förekommer och kan vara distraherande för vissa. Dessa problem minskar vid lägre ljusstyrka, men de försvinner aldrig helt. På det hela taget är bildkvaliteten bra (särskilt på fokuserade objekt) men den störs av artefakter och färgproblem. Förhoppningsvis kan en mjukvaruuppdatering fixa detta, men de försämrar den totala upplevelsen.

Lampan har en ljusstyrka på 400 ISO-lumen, vilket är betydligt ljusare än den äldre Mogo Pro. Mogo 2 Pro är tillräckligt ljusstark för inomhusbruk, men inte tillräckligt ljusstark för att användas utomhus förrän solen redan har gått ner. Ljusa rum tvättar också ut bilden för mycket, så lamporna måste dämpas.

Makroblockeringsartefakter förekommer i ljusare delar av videon. Detta är märkbart vid 4K60 och (i mindre utsträckning) 1080p60.
Makroblockeringsartefakter förekommer i ljusare delar av videon. Detta är märkbart vid 4K60 och (i mindre utsträckning) 1080p60.
En del färgkanter längs ormens kant här, liksom färgkanter i de ofokuserade rosa och gröna färgerna till vänster om ormen.
En del färgkanter längs ormens kant här, liksom färgkanter i de ofokuserade rosa och gröna färgerna till vänster om ormen.
Färgutstryk och bandning finns i de ofokuserade bladen bakom denna huggorm. Detaljerna på själva ormen är dock ganska tydliga.
Färgutstryk och bandning finns i de ofokuserade bladen bakom denna huggorm. Detaljerna på själva ormen är dock ganska tydliga.
Viss färgkantning med objekt i rörelse (ironiskt nog på denna sengångare). Detta är inte särskilt märkbart och inte alltför distraherande, men det är närvarande.
Viss färgkantning med objekt i rörelse (ironiskt nog på denna sengångare). Detta är inte särskilt märkbart och inte alltför distraherande, men det är närvarande.
Lägg märke till haloeffekten runt Gandalfs axlar och rygg. Det finns också en liten grön skiftning i hans mantel. (Bild: Sagan om ringen: Konungens återkomst från New Line Cinema)
Lägg märke till haloeffekten runt Gandalfs axlar och rygg. Det finns också en liten grön skiftning i hans mantel. (Bild: Sagan om ringen: Konungens återkomst från New Line Cinema)
Andra scener bibehåller detaljerna i svåra områden (t.ex. Rosie Gamgees hår, till höger) utan några fransar. (Bild: The Lord of the Rings: The Return of the King från New Line Cinema)
Andra scener bibehåller detaljerna i svåra områden (t.ex. Rosie Gamgees hår, till höger) utan några fransar. (Bild: The Lord of the Rings: The Return of the King från New Line Cinema)

På ljudfronten är Mogo 2 Pro ganska imponerande, särskilt för en projektor med liten budget. Projektorn har två 8 Watt-högtalare och stödjer Dolby Audio (inklusive Dolby Digital och Dolby Digital Plus). Vid halv volym når högtalarna mellan 60-65 dB. Projektorn når en maxnivå på ca 70 dB med toppar upp till 80 dB. Högtalarna förblir skarpa och tydliga oavsett volymnivå, utan skakningar eller distorsion. Även om Mogo 2 Pro inte kommer att få dig att häpna när det gäller ljudutgång, kan den fylla ett litet rum och har tillräckligt med kropp för att göra effektfulla ögonblick i en film kännbara.

På tal om högtalarnas kropp märkte jag att de höga tonerna var lite tunna. Överraskande nog är basen närvarande (om än inte kraftfull). Med tanke på projektorns kompakta storlek är det imponerande att basen kan höras (och ibland till och med kännas).

Projektorns fläkt är tyst när den är inaktiv. När du strömmar media eller installerar appar går fläkten på högvarv, men ljudnivån är så låg att den lätt smälter in i bakgrunden. Fläkten hörs inte när projektorn har nått en volym på ca 40% och är i övrigt en viskning.

50% volym, sittande 2 meter (6,6 fot) från projektorn.
50% volym, sittande 2 meter (6,6 fot) från projektorn.
100% volym, på 2 meters (6,6 fot) avstånd. Högtalarna var fortfarande tydliga vid fullt blås.
100% volym, på 2 meters (6,6 fot) avstånd. Högtalarna var fortfarande tydliga vid fullt blås.

Proffs

+ kompakt och bärbar storlek
+ utmärkta högtalare
+ smidig användarupplevelse
+ bred uppsättning funktioner
+ uSB-C-ström

Cons

-lampan är för svag för användning på eftermiddagen/tidig kväll
makroblockering och färgproblem
-ingen batteriström

Slutsats

I recension: Xgimi Mogo 2 Pro. Utvärderingsenheten tillhandahölls av Xgimi.
I recension: Xgimi Mogo 2 Pro. Utvärderingsenheten tillhandahölls av Xgimi.

Mogo 2 Pro erbjuder solida förbättringar jämfört med den ursprungliga Mogo Pro, inklusive en ljusare lampa, bättre högtalare och Xgimis nya ISA 2.0 skärmjusteringsteknik. Det finns dock några märkbara nackdelar, inklusive borttagningen av det interna batteriet och de bildartefakter som nämns ovan.

Allt som allt är Mogo 2 Pro en blandad kompott som erbjuder mer bra än dåligt.

Med ett pris på 599 USD (säljs för närvarande för 509 USD) är det en intressant rekommendation. Det finns projektorer till det här priset som ger en bättre bild, men de har sina egna kompromisser, som svaga högtalare, brist på smarta funktioner eller ett klumpigt användargränssnitt. Xgimis egna Elfin har en ljusstarkare lampa, en liknande uppsättning funktioner, om än med en äldre version av Android och äldre autofokus- och autokeystone-funktioner, och har rörelseutjämning. Högtalarna är sämre i Elfin, och den är inte lika portabel eftersom den kräver en DC-ingång. Ändå kostar den bara 50 dollar mer än Mogo 2 Pro och säljs för närvarande på Xgimis webbplats för 499 dollar, vilket är 10 dollar mindre än Mogo 2 Pros reapris.

Mogo 2 Pro har vissa kompromisser men är ett bra helhetspaket. Om Xgimi kan skicka en uppdatering som fixar bildproblemen är det en enkel rekommendation. Fram till dess kanske du vill öka din budget med ytterligare 50 dollar eller så.

Pris och tillgänglighet

Xgimi Mogo 2 Pro finns tillgänglig på Xgimis webbplats (säljs för 509 USD vid tidpunkten för publiceringen) eller på Amazon för 599 USD.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Hands-on av Xgimi Mogo 2 Pro-projektorn: Små förbättringar blandat med små invändningar
Sam Medley, 2023-08-24 (Update: 2023-08-24)