Notebookcheck Logo

Formovie Theater UST 4K-laserprojektor - praktisk recension: Bra bildkvalitet till ett högt pris

Kvalitets projektor men överpris. Formovie Theater 4K-laserprojektor med ultrakorta kast är en kompakt UST-projektor som är fullproppad med funktioner. Även om den ger en solid medieupplevelse är den i slutändan överprisad jämfört med andra UST-projektorer på marknaden.

Projektorer blir allt vanligare i vanliga hem. I takt med att populariteten ökar dyker det upp fler företag som hoppas kunna sälja en projektor för en mediainstallation i hemmet. Ett av de nyaste är Formovie, ett dotterbolag till Xiaomi. Formovie säljer ett litet urval av bärbara projektorer, men företagets flaggskeppsmodell är Theater, en laserprojektor med ultrakorta kast som stöder upp till 4K-medier.

Det råder ingen brist på konkurrenter från större aktörer på projektormarknaden, inklusive UST 4K-projektorer från Samsung, LG och Sony. Jag recenserade XGIMI Aura, som jag tycker är den närmaste konkurrenten till Theater, för några månader sedan, så jag kommer att jämföra dessa enheter för att se vilken som är ett bättre köp.

Jag har tillbringat flera månader med Formovie Theater. Här är mina tankar.

Utformning och fall

Precis som de flesta UST-projektorer (ultra short throw) är Theater ganska stor. Med sina 55 x 34,92 x 10,75 cm (21,7 x 13,7 x 4,2 tum) tar den ganska mycket plats. Jämfört med andra UST-projektorer är Theater dock relativt kompakt. Som jämförelse kan nämnas att Xgimi Aura är 60,6 x 40,1 x 14,0 cm (23,9 x 15,8 x 5,5 tum); Theater är ungefär 60 % så stor som Xgimi. Med tanke på att UST-projektorerna måste sitta nära väggen som de projicerar på, behövs en djup hylla eller bänkskiva för uppställningen. Om utrymmet är ett bekymmer kan Theater lindra en del av denna oro eftersom dess hylla kan vara betydligt kortare än den som behövs för de flesta konkurrenter.

Theater väger 9,8 kg (21,6 lbs), vilket är ungefär 1 kg lättare än Xgimi Aura och på den lättare sidan av andra UST-projektorer.

Liksom de flesta andra projektorer i denna prisklass är Theater tillverkad av plast. Den känns välbyggd och tätt konstruerad med en robust övergripande kvalitet. Skalet känns tjockt och robust. Allt som allt har jag inget att klaga på när det gäller projektorns hölje. Det är en välgjord maskin som bör hålla ganska länge.

Högtalarna sitter på enhetens framsida.
Högtalarna sitter på enhetens framsida.
Baksida: 3x HDMI 2.1 (1 med eARC), 2x USB-A 2.0, ljudutgång, S/PDIF, Ethernet
Baksida: 3x HDMI 2.1 (1 med eARC), 2x USB-A 2.0, ljudutgång, S/PDIF, Ethernet
Mindre högtalare och ventiler finns på båda sidorna, liksom ett vred för höjdjustering till höger.
Mindre högtalare och ventiler finns på båda sidorna, liksom ett vred för höjdjustering till höger.

Teatern har tre HDMI 2.1-portar på baksidan, varav en stöder förbättrad ljudåtergivning (eARC). Den här inställningen innebär att Theater stöder de senaste medieenheterna, inklusive konsoler. Projektorn är dock begränsad till 4K vid 60 FPS, till stor del på grund av MediaTek MT9629 (mer om prestanda nedan). Det finns också ett par USB-A 2.0-portar, som är tillräckligt bra för att spela upp 4K-medier från en flash-enhet (HDR-innehåll stuttrar dock kraftigt), en S/PDIF-ingång, en 3,5 mm-ljudutgång och en Ethernet-port. Det finns tillräckligt med portar för nästan alla medieinstallationer, även om Theater kan vara något begränsande för Netflix-prenumeranter (mer om detta nedan).

Precis som Xgimi Aura finns det en viktig utelämnad sak: inbyggda kontroller. Allt måste styras via den medföljande fjärrkontrollen (förutom att sätta igång projektorn), vilket är frustrerande. Att inkludera enkla kontroller (t.ex. volym, val av ingång) på själva enheten skulle göra det mycket mer konsumentvänligt. Som det är nu är det bäst att du inte tappar bort fjärrkontrollen, annars får du en dyr brevpress tills du kan skaffa en ny. Såvitt jag vet kan man inte köpa fjärrkontrollen separat, så du måste kontakta Formovie för att få en sådan (om de överhuvudtaget erbjuder ersättningar).

Bildkvalitet

Formovie Theater kan projicera 4K-bilder med upp till 2800 ANSI-lumen. Jämfört med Xgimi Aura är lampan i Theater 17 % ljusare, även om det är svårt att se en märkbar skillnad på dessa nivåer. Som alla projektorer lider Theater fortfarande av kontrast och att projicera en tillräckligt ljus bild. Den fungerar bra i mörka miljöer eller på natten, men även minsta lilla solsken genom en springa i persiennerna kan tvätta ut bilden. Ytan på vilken bilden projiceras kan också göra skillnad; en dedikerad projektorskärm eller en platt vägg är att föredra eftersom alla strukturer syns igenom ganska lätt.

DLP-projektorn använder en 0,47-tums XP digital mikromirror-enhet (DMD) från Texas Instruments (TI). Enligt TI är mikromirrormatrisen endast 1920x1080, men den skiftar mellan fyra 1080p-bilder vid 240 Hz. Den resulterande bilden är 3840x2160 vid 60 Hz. Min erfarenhet är att projektorn är mycket skarp, särskilt med tanke på storleken på de bilder som teatern producerar (upp till 150 tum). Även i den större änden förblir bilden klar (för det mesta). Det finns dock några invändningar.

Det största felet jag fann är att den projicerade bilden blir suddig längs kanterna. Oavsett hur jag fokuserade bilden hade kanterna alltid en smutsig kvalitet. Detta var oberoende av ytan bakom bilden; kanten (särskilt längs den övre kanten) var aldrig lika skarp som mitten av bilden.

Ett annat problem som jag stötte på gällde keystone-korrigering. Theater erbjuder 4- eller 8-punkts keystone-korrigering, och även om det fungerar bra fanns det en krökning längs den övre högra kanten som jag aldrig kunde räta ut. Detta trots att jag ställde in teatern i fyra olika miljöer, justerade benhöjderna med sidoknappen och pillade med keystone-korrigeringen i en halvtimme varje gång; böjningen fanns kvar. Detta kan vara ett problem med just min enhet, så jag kommer inte att klandra Formovie här, men det är något att se upp för.

Färgerna är levande och kontrasten är ganska bra, även i omgivande ljus.
Färgerna är levande och kontrasten är ganska bra, även i omgivande ljus.
Starkt ljus och neonfärger, som i det här Mario Kart-loppet, är särskilt poppiga.
Starkt ljus och neonfärger, som i det här Mario Kart-loppet, är särskilt poppiga.
Streaminginnehållet ser också utmärkt ut. Bilderna är skarpa och färgerna är fylliga.
Streaminginnehållet ser också utmärkt ut. Bilderna är skarpa och färgerna är fylliga.

Teaterns största styrka är dess breda färgtäckning och utmärkta färgåtergivning. Formovie hävdar att projektorn täcker 107 % av BT.2020-färgskalan, men jag kan inte objektivt mäta detta påstående. Vad jag kan säga är att färgerna ser utmärkta ut, åtminstone efter viss kalibrering. Utanför lådan ser Theater lite urtvättad ut och bleknar jämfört med Xgimi Aura. Men efter att ha tagit lite tid på sig att justera färgnivåer, gamma och liknande ser projektorn utmärkt ut. Särskilt anmärkningsvärt är färgglada scener med hög kontrast (tänk på tecknade filmer och videospel, se bilderna ovan); dessa typer av scener ser vackra ut.

Formovie hävdar vidare att Theater stöder HDR10+, men jag tror inte att det stämmer. Standard HDR10-innehåll såg urtvättat ut och kontrasten var bristfällig, även i mörka miljöer, så även om projektorn tekniskt sett stöder HDR10+ tycker jag att upplevelsen är bristfällig jämfört med HDR10+-innehåll på en TV. Detta är en känd nackdel med projektorer, eftersom kontrasten vanligtvis är lägre på grund av karaktären hos projicerade bilder jämfört med en bakgrundsbelyst TV.

På det hela taget är bildkvaliteten utmärkt, men det finns några små men irriterande egenheter. Även om dessa kanske inte stör de flesta människor, kommer de att tjata dig under hela filmen när du väl ser dem.

Bilden är skarp...
Bilden är skarp...
...utom längs den övre kanten, särskilt i hörnen.
...utom längs den övre kanten, särskilt i hörnen.

Ljud, programvara och funktioner

Högtalarna är högljudda, men de höga tonerna är lite för tysta.
Högtalarna är högljudda, men de höga tonerna är lite för tysta.

Teatern har två 15 Watt Bowers & Wilkins-högtalare. Högtalarna är mycket högljudda (cirka 90 dB på cirka en halv meters avstånd), men de är tydliga vid maximal volym. Det finns ingen märkbar skrammel eller distorsion. Basen är mycket fyllig, även om de höga tonerna är lite svaga. Som sådan lutar ljudet lite bastungt, men den övergripande ljudprofilen är bra och ger en fyllig filmupplevelse. Projektorn är Dolby Atmos-certifierad om du vill använda en extern ljudinstallation, även om högtalarna är tillräckligt bra på egen hand.

Teatern kör Android 11 TV och stöder alla förväntade appar med ett avgörande undantag: Netflix. Andra streamingtjänster (t.ex. Disney+, Hulu, YouTube) fungerar felfritt, och några enkla spel (som Crossy Road) finns tillgängliga. Formovie rekommenderar att man använder en extern streamingsticka som en Fire TV Stick för Netflix, även om det finns andra metoder för att få appen laddad på projektorn. (Som ett intressant sidospår tillhandahåller Xgimi instruktioner för att sidolasta Netflix på Aura och dess andra smarta projektorer).

Liksom andra UST-projektorer innehåller Theater ett förebyggande system som stänger av lasern om den upptäcker en kropp i närheten för att förhindra ögonskador. Detta system är inte aktiverat som standard, så föräldrarna bör aktivera denna inställning när de först ställer in projektorn. Fokus och keystone-justering är manuella, vilket är bra eftersom teatern inte är avsedd att flyttas när den väl är uppställd. Den har också en Chromecast inbyggd i den, och streaming till denna Chromecast är problemfri.

Formovie Theater har en hel del funktioner inbyggda.
Formovie Theater har en hel del funktioner inbyggda.
Projektorn har ungefär 27 GB ledigt lagringsutrymme, vilket är en bra bit för appar. Flyttbart lagringsutrymme kan användas för offlinefilmer.
Projektorn har ungefär 27 GB ledigt lagringsutrymme, vilket är en bra bit för appar. Flyttbart lagringsutrymme kan användas för offlinefilmer.
Netflix är inte kompatibelt.
Netflix är inte kompatibelt.

Teatern använder MEMC för rörelseutjämning, och effekten är ganska bra. Filmer och media som normalt spelas upp med 24 FPS ökar till 60 FPS. Filmer och shower ser därför mycket mer flytande ut (även om vissa kanske föredrar den "filmliknande" rörelsen hos standardfilmer med 24 FPS). Rörelseglidningen är kanske mest märkbar med spel som är låsta till 30 FPS. I mina tester ser Breath of the Wild (som normalt körs med statiska 30 FPS) fantastiskt ut. Den enda nackdelen är inmatningsfördröjning. Även om inmatningsfördröjningen inte är lika bas som den var på Xgimi Aura, är den fortfarande tillräckligt märkbar för att många dödsfall kommer att vara resultatet av fördröjning. Enligt min erfarenhet är det ungefär 0,25 sekunders fördröjning mellan en knapptryckning och att handling sker på skärmen.

Fördelar

+ högt färgdjup
+ stor färgtäckning
+ höga och tydliga högtalare
+ Android 11 TV är välutrustad
+ ljusa projektionsljus
+ stöder 4K60- och HDR10-innehåll

Nackdelar

- dålig färgkalibrering från lådan
- fläkten är högljudd
- inget stöd för Netflix
- dyrt jämfört med konkurrenterna

 

 

Slutsats: Bra bildkvalitet till ett högt pris

Formovie Theater innehåller allt du behöver för en högklassig hemmabioupplevelse, förutom sätena och popcorn. Den erbjuder utmärkt bildkvalitet med fantastiskt färgdjup och en rik ljudupplevelse, allt i ett relativt litet paket. Det finns dock några få problem som hindrar mig från att rekommendera den.

För det första är antalet små irritationsmoment (som de suddiga kanterna, den ojämna övre kanten och bristen på Netflix-stöd) sammantaget en ganska frustrerande upplevelse. Detta kan vara problem med min recensionsenhet, men vid denna prisnivå (3499 USD vid pressläggning) hade jag förväntat mig mer polering.

Är Formovie Theater värd sitt pris? För närvarande inte. Men om du kan få tag på den på rea för under 3 000 dollar är det en ganska bra projektor.


 

Det sammanfattar ungefär min erfarenhet av Formovie Theater: grov i kanterna. Produkten når några höga toner men känns i stort sett oavslutad. Det finns andra 4K UST-projektorer från tunga namn som LG och Samsung till eller under denna prisklass, och de har inte dessa små krumbukter som hindrar dem. Det kanske största hotet mot Formovie Theater kommer från konkurrenten Xgimi. Aura har nästan allt som Theater har, om än med mindre färgtäckning och ett större skal. Den är dock 500 dollar billigare än Theater (1000 dollar billigare med en kupong som finns tillgänglig i skrivande stund), och jag tycker inte att de fördelar som Theater har motiverar den ökade kostnaden.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
.170
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Formovie Theater UST 4K-laserprojektor - praktisk recension: Bra bildkvalitet till ett högt pris
Sam Medley, 2023-02-27 (Update: 2023-02-27)