Notebookcheck Logo

XreArt Frames in hands-on: Apple iPhone, Nintendo Game Boy och Co. blir inramade väggdekorationer

XreArt erbjuder en elegant dekoration för teknikentusiaster, eftersom företaget plockar isär Apple iPhones, spelhanddatorer eller till och med Apple Watch, och packar komponenterna tillsammans med märkningen i en fyrkantig bildram. Vi tog en närmare titt på två av dessa ramar.

Inramade retroprylar är inte längre en ny idé, det finns nu ett stort utbud av prylar som demonteras av olika företag så att de enskilda komponenterna kan fästas i en bildram och visas på detta sätt. XreArt har försett oss med två av dessa ramar så att vi kan ta en närmare titt på denna trend.

Apple iPhone 2G i ram väcker nostalgi

Den första ramen som XreArt skickat till oss innehåller en Apple iPhone 2G som har plockats isär i sina enskilda delar. Batteriet är utelämnat, av uppenbara säkerhetsskäl. I övrigt kan man se alla viktiga komponenter, från hemknappen till ARM-processorn på 412 MHz och enhetens hölje.

Varje komponent är snyggt märkt så att inte bara komponenter som huvudkameran med 2 megapixel är lätta att identifiera, utan även högtalaren, hörlursuttaget och mekanismen bakom volymvredet. En kort text anger att detta är den första iPhone, tillsammans med en anekdot om lanseringsevenemanget.

Utförandet uppvisar smärre svagheter

Vårt prov visar dock också på mindre nackdelar som kunderna måste stå ut med. Å ena sidan visar höljet på iPhone 2G synliga tecken på användning, från djupa repor till deformerade kanter. Detta kan knappast undvikas med retroenheter, eftersom XreArt måste ta till begagnade enheter i måttligt skick för att uppnå ett acceptabelt pris.

Å andra sidan har en av våra två ramar en relativt djup repa på baksidan. Framsidan på båda ramarna är felfri, och det finns inget annat att klaga på när det gäller utförande. Det krävs två spikar för att hänga upp ramen på väggen, eftersom ramen har en upphängning i hörnen - detta är rimligt med tanke på den ganska höga vikten. Det är intressant att konstruktionen, ända fram till placeringen av komponenterna, är praktiskt taget identisk med konkurrenter som Grid Studio. Uppenbarligen är det flera företag som köper produkter från samma tillverkare.

Game Boy Pocket-komponenter som Tetris-klossar

Förutom iPhone 2G skickade XreArt oss också en inramad Game Boy Pocket, som är i relativt gott skick bortsett från oxidation på moderkortet. Spelhanddatorn från 1996 består av ganska många komponenter, men de är större än de i iPhone 2G. För att få allt att passa in i ramen spelade tillverkaren lite Tetris och roterade såväl moderkortet som baksidan. Den 8-bitarsprocessor som är baserad på Sharp Z80 och som når en klockfrekvens på 2,2 MHz syns lika bra som de två knapparna, kontrollplattan och den enkla högtalaren.

Slutsats

Ramarna från XreArt är snyggt tillverkade och ganska dekorativa. Köparna bör dock notera att enheterna i ramarna delvis uppvisar kraftiga användningsspår - vilket inte är förvånande med tanke på prylarnas ålder. På XreArt:s marknadsföringsbilder syns knappast dessa användningsspår.

Priser och tillgänglighet

XreArt-ramarna kan köpas direkt via tillverkarens webbplats. Priserna beror i första hand på den valda enheten. De ramar som beskrivs i den här artikeln kostar 199 dollar med Game Boy Pocket, eller annars 349 dollar med första generationens Apple iPhone.

Leveransen är gratis, och tullar och importskatter betalas av XreArt. Företaget erbjuder även DIY-kit samt en Apple Watch, en Sony PSP eller en Nintendo Switch (ca 280 euro/~$301 på Amazon) i ramen.

Ansvarsfriskrivning: Ramarna som visas i den här recensionen tillhandahölls oss gratis av XreArt. Det fanns inga villkor knutna till dessa prover för rapporteringsändamål.

Please share our article, every link counts!
.170
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > XreArt Frames in hands-on: Apple iPhone, Nintendo Game Boy och Co. blir inramade väggdekorationer
Hannes Brecher, 2023-01-12 (Update: 2023-01-12)