Notebookcheck Logo

Xgimi Horizon Pro 4K-projektor recension: En vacker ny värld

Den googlar. Till skillnad från den andra varianten har Xgimi Horizon Pro 4K-kapacitet och är skarpare med viss marginal. Den erbjuder en mängd bekvämlighetsfunktioner som kraftigt förenklar användarens teaterupplevelse. I den här praktiska granskningen avslöjar vi hur vi gick från att till en början vara ganska frustrerade över produkten (trots dessa funktioner) till att bli mycket imponerade av den.

Efter vår praktiska erfarenhet av Casiris A6 laserprojektor med ultrakort räckvidd och den Aura 4K USTockså från Xgimi, riktar vi nu återigen vår uppmärksamhet mot en projektor med normal räckvidd. Xigimi Horizon Pro är efterföljaren till (eller det större syskonet till) Xgimi Horizon Full HD-projektorn och är tillsammans med Aura ett av de nuvarande flaggskeppen som företaget gör. Trots sin relativt kompakta formfaktor kan LED-projektorn leverera ganska hög ljusstyrka och erbjuder potentiellt bra bildkvalitet. Med det sagt måste den också bevisa sig själv mot liknande ljusstarka UST-projektorer som vi tidigare recenserat.

Horizon Pro är fullmatad med funktioner, där Google och Android spelar en särskild roll; Xgimi använder termen "home smart projector". Så utan vidare ska vi gå direkt in på dess tekniska specifikationer.

Tekniska specifikationer - 4K, 2 200 ANSI-lumen, Android TV

Horizon Pro har en standardupplösning på 3 840 x 2 160, och "native 4K" nämns på produktsidan. Men vid ytterligare förfrågningar fick vi veta att 4K-upplösningen uppnås med hjälp av pixelförskjutningsteknik. Det skulle vara en överraskning att se något annat än detta i den här prisklassen. Xgimi hävdar att projektorn kan bli så ljusstark som 2 200 ANSI-lumen i det ljusaste läget, mätt på en projektionsyta på 80 tum.

Produkten har Chromecast inbyggd och körs på Android TV. Cirka 24 GB av det 32 GB stora internminnet kan användas för att lagra filer. Enheten har också 2 GB RAM-minne och stöder HDR10 och HLG.

Enligt Xgimi kan projektionsstorleken variera mellan 40 och enorma 200 tum. I det finstilta rekommenderar Xgimi dock att man inte överskrider 150 tum, eftersom bildkvaliteten annars kan bli alltför lidande.

Specifikationer Xgimi Horizon Pro Casiris A6 4K Xgimi Aura 4K UST
Upplösning och uppdateringsfrekvens 3 840 x 2 160 pixlar vid 60 Hz 3 840 x 2 160 pixlar vid 60 Hz 3 840 x 2 160 pixlar vid 60 Hz
Ljusstyrka 2 200 ANSI-lumen 2 200 ANSI-lumen 2 400 ANSI-lumen
Ljuskälla LED Trippel laser Vit enkel laser
Högtalare 2 x 8 W Harman/Kardon 2 x 10 W 4 x 15 W
Ljudkoder Dolby Audio, DTS-HD, DTS-Studio Sound, DD, DD+ Dolby Atmos & DTS-HD Dolby Audio, DTS-HD, DTS-Studio Sound, DD, DD+
Mått 20,84 x 21,84 x 13,62 cm (8,2 x 8,6 x 5,4") 52 x 33,1 x 15,2 cm (20,5 x 13,0 x 6,0") 60,6 x 40,1 x 14,0 cm (23,9 x 15,8 x 5,5")
Vikt 2,9 kg 10,2 kg 11 kg
Pris 1 500 euro 2 150 euro 2 329 euro

Hölje och design - Kompakt och robust kubisk form

Horizon Pro är grovt sett formad som en kub. Men designen är betydligt mer raffinerad och har mycket rundade hörn och kanter. På grund av sin form verkar projektorn mycket kompakt och är mycket mindre än både sina UST-släktingar och typiska lampprojektorer. Produkten skulle nästan kunna passera som en bärbar projektor om den bara var en smula mindre.

Färgmässigt definieras chassidesignen av matt svart och mörkt silvergrått. Ovansidan, undersidan och baksidan är tillverkade av svart plast. Och silvergrå metall omsluter enheten.

Det finns några knappar på ovansidan och även en gänga på undersidan för att montera enheten på ett stativ.

Du hittar olika portar och luftventiler på baksidan av enheten, medan framsidan rymmer objektivet samt kameran och sensorns hårdvara för automatisk keystone-korrigering och autofokus. Högtalargrillarna kröker sig runt chassit.

Vår recensionsenhet verkar ha ett bra utförande: vi märkte inga problem med clearance eller knarrande ljud från chassit.

Kontrollpanel på toppen: Ström, uppspelning och volym
Kontrollpanel på toppen: Ström, uppspelning och volym
Monteringsgänga på undersidan
Monteringsgänga på undersidan
Objektivet
Objektivet
Sensorer och kamera
Sensorer och kamera

Anslutning - Wi-Fi, LAN, men ingen DP

Du kan ansluta trådlöst till Horizon Pro via Wi-Fi och Bluetooth. Den har också alla viktiga fysiska anslutningar, inklusive LAN- och optiska portar. Den enda nackdelen är att projektorn inte har någon DisplayPort.

Bakåt: Ström, 2x USB-A 2.0, HDMI1 med ARC, HDMI2, LAN, ljuduttag
Bakåt: Ström, 2x USB-A 2.0, HDMI1 med ARC, HDMI2, LAN, ljuduttag

Installation och drift - Internetanslutning, Google och uppdateringar

Koppla in en projektor, sätt på den och njut av en fantastisk bioupplevelse - så låter oftast tillverkarens löfte. Men Horizon Pro visar oss att saker och ting kanske inte går så enkelt eller snabbt som man tänkt sig.

Först och främst måste du hitta en bra plats att ställa upp projektorn på och framför allt få rätt avstånd till skärmen. Detta beror på att Horizon Pro inte har någon fysisk zoomknapp för att du ska kunna justera bildstorleken oberoende av kastavståndet. Med det sagt finns det åtminstone en digital zoom i inställningarna så att du kan krympa bilden på konstgjord väg.

Digital zoom: standardstorlek
Digital zoom: standardstorlek
Digital zoom: minimerad
Digital zoom: minimerad

Avsaknaden av fysisk zoom innebär att Horizon Pro ofta kommer att hamna precis framför eller bredvid betraktaren, vilket gör enheten mer eller mindre till en projektor med medelhög räckvidd. På bilderna som tillhandahålls av Xgimi är projektorn likaså placerad framför soffan. De inbyggda högtalarna kan inte heller visa upp sin ljudkvalitet ordentligt när de placeras bakom betraktaren.

2.13 m kastavstånd för 80 tum (Bild: Xgimi)
2.13 m kastavstånd för 80 tum (Bild: Xgimi)
Ca. 4 m kastavstånd för 150 tum (Bild: Xgimi)
Ca. 4 m kastavstånd för 150 tum (Bild: Xgimi)

När du slår på projektorn för första gången måste du ansluta den till Internet via LAN eller Wi-Fi innan du kan gå vidare med installationen.

Vi valde Wi-Fi-vägen eftersom vi inte ville gräva fram en lång Ethernet-kabel. Men även efter att ha angett vårt Wi-Fi-lösenord två gånger korrekt kunde vi helt enkelt inte få enheten att ansluta till vårt nätverk. Andra enheter hade inte detta problem. Vi kunde därför inte använda projektorn vid det tillfället och bestämde oss för att fokusera på andra saker först eftersom vi var frustrerade över kravet på internetuppkoppling.

Att behöva vänta efter att ha angett vårt lösenord
Att behöva vänta efter att ha angett vårt lösenord
Det går inte att ansluta till Wi-Fi även efter två försök
Det går inte att ansluta till Wi-Fi även efter två försök

Wi-Fi-anslutningen började plötsligt fungera när vi försökte igen några dagar senare: lösenordet var redan sparat och vi behövde inte ange det på nytt. Så nu är det väl dags att komma igång? Nej, inte riktigt än. Enheten ville att vi skulle skapa ett konto på Android eller logga in på Google. Det finns inget sätt att kringgå även detta.

Aha, du är tvungen att logga in för att kunna använda den optimalt
Aha, du är tvungen att logga in för att kunna använda den optimalt
Google-inloggning krävs
Google-inloggning krävs

Därefter var vi tvungna att godkänna Googles användarvillkor och sekretesspolicy. Men vi fick åtminstone bestämma om vi vill dela vår position (nej) och aktivera röstassistenten (vilket vi testade).

Om du inte går med på detta kommer ditt nya köp att bli en hög med e-avfall
Om du inte går med på detta kommer ditt nya köp att bli en hög med e-avfall
Valfriheten är en god och värdefull sak
Valfriheten är en god och värdefull sak

Nu kan vi äntligen börja... Vad, en uppdatering? Bra, låt oss snabbt installera uppdateringen. Men 1,14 GB för en uppdatering av projektorsystemet? Nåja, att ge upp är inte längre ett alternativ nu. Så vi hämtade och installerade uppdateringen och startade sedan om systemet. Det var klart. Enkelt och enkelt - på sätt och vis.

Wow, 1,14 GB för en uppdatering av projektorsystemet
Wow, 1,14 GB för en uppdatering av projektorsystemet
Du behöver bara starta om enheten och så är det klart
Du behöver bara starta om enheten och så är det klart
Anpassa startskärmen
Anpassa startskärmen

Efter allt detta möttes vi äntligen av Android TV:s startskärm med Charles the Third som stirrar oss djupt i ögonen. Vi fick fantastiska apprekommendationer och erbjöds filmer och serier på Amazon Prime. Olika appar (som YouTube) har förinstallerats.

Startskärmen kan också anpassas i stor utsträckning. Du kan till exempel anpassa kanaler och ordna om appar och spel. Liksom andra appar från Google Play Store kan Netflix installeras på enheten, men stöds inte nativt. Xgimi har i alla fall gett information om hur man får Netflix att fungera på projektorn.

Vi kunde äntligen välja våra egna källor genom att gå till det övre högra hörnet i menyraden. Det vi hade velat prova hela tiden var vår bärbara dator som var ansluten till Horizon Pro via HDMI.

Startskärmen
Startskärmen
YouTube
YouTube

Ett ord om Google Assistant: När den är aktiverad i inställningarna kan du aktivera den genom att trycka på extraknappen på fjärrkontrollen. Det finns en mikrofon på fjärrkontrollens framsida så att du enkelt kan ge röstkommandon. Den här funktionen fungerar också bra i YouTube; assistenten gav hyggliga videorekommendationer utifrån våra sökförfrågningar.

Bildkvalitet - 4K och många användbara automatiska funktioner

Projektorn börjar utföra automatisk keystone-korrigering varje gång den startar upp. Denna process åtgärdar på ett tillförlitligt sätt alla bildförvrängningar som orsakas av icke-optimal positionering av enheten utan att användaren behöver göra något. Den kan till och med upptäcka hinder och undvika dem. När korrigeringen är klar har användarna möjlighet att finjustera den för hand.

Du hittar också ett alternativ för autofokus i menyn - en välsignelse för alla som någonsin har försökt att manuellt justera fokus på projektorer som t.ex Casiris A6. Autofokusfunktionen fungerar exceptionellt bra på Horizon Pro, och du kan till och med fokusera den projicerade bilden manuellt med hjälp av fjärrkontrollen.

Den automatiska distorsionskorrigeringen har dock en liten nackdel. Det finns synliga, svår att ignorera, kanter som omger den projicerade bilden.

Keystone pågår
Keystone pågår
Keystone är klar, men det finns en synlig kant
Keystone är klar, men det finns en synlig kant
Du kan också göra manuella justeringar
Du kan också göra manuella justeringar

Det viktigaste med en projektor är dock fortfarande bildkvaliteten, och de 4K-bilder som produceras av Horizon pro är enastående. Tack vare den utmärkta autofokusen ser bilderna ännu skarpare ut än de från Casiris A6 UST-projektor. Medan vi tidigare kritiserade den icke-professionella modellen för dess något urtvättade detaljer, är 4K-bilden från Horizon Pro knivskarp med färger som verkligen poppar upp. Vi tycker att bilden ser fantastisk ut som helhet

Mycket skarp bild med intensiva färger
Mycket skarp bild med intensiva färger
Imponerande grafik
Imponerande grafik

Eftersom Horizon Pro kan bli ganska ljusa är den projicerade bilden fortfarande lätt läsbar i dagsljus, men den ser betydligt mindre kontrastrik och livfull ut. Bilderna nedan togs med samma ISO, bländare och slutartid för att illustrera skillnaden mellan hur samma bild ser ut i dagsljus och i ett mörkt rum. De är dock inte nödvändigtvis representativa för produktens bildkvalitet. Bilderna slutade till exempel med att se något för mörka ut.

Xgimi hävdar att produkten klarar 110 % DCI-P3-täckning, men enheten lyckades bara återge 71 % av DCI-P3 (och 88 % av sRGB) när vi testade den tillsammans med vår skärm och bärbara dator som källa.

I dagsljus
I dagsljus
Mörkt rum
Mörkt rum

I standardinställningarna finns det en märkbar inmatningsfördröjning när projektorn är ansluten till en bärbar dator via HDMI. Vi märkte en betydande latens så snart vi började flytta muspekaren.

Xgimi annonserar dock på produktsidan att Horizon Pro har en superlåg latenstid på "bara" 35 ms. Hemligheten här är MEMC: denna teknik uppskattar och lägger in en bild mellan två bilder, till exempel för att få rörelser att verka mjukare. Som ett resultat av detta kommer en video med 24 bilder per sekund att se ut som 50-60 bilder per sekund och kännas mycket smidigare. Detta är inget problem när du tittar på film och kan ha en positiv inverkan beroende på dina visuella preferenser. När det gäller spel orsakar dock beräkningen mellan bildrutorna den tidigare nämnda latensen.

Lyckligtvis finns det två sätt att stänga av den här funktionen, som båda är tillgängliga via Image Mode i inställningarna. Vi rekommenderar att du byter från Standard till Spel. Alternativt kan du gå över till Anpassat läge, där du också kan finjustera några andra inställningar och hitta MEMC gömt i alternativet Rörelsekompensation längst ner. Du bör definitivt inaktivera det när du spelar eftersom det verkligen kommer att minska fördröjningen till en knappt märkbar nivå och även göra spelen mycket spelbara. Med det sagt kan avancerade spelare fortfarande upptäcka en liten mängd fördröjning i mycket snabba skjutspel.

Växla till spelläge här
Växla till spelläge här
Eller till anpassat läge
Eller till anpassat läge
MEMC är det sista alternativet
MEMC är det sista alternativet

Till skillnad från recensenten som tittade på modellen utan Pro såg vi ingen tydlig haloeffekt med Horizon Pro i standardinställningarna, särskilt när vi tittade på vita typsnitt på svart bakgrund.

Ingen särskilt märkbar haloeffekt
Ingen särskilt märkbar haloeffekt
Inte ens när man ser dem på nära håll
Inte ens när man ser dem på nära håll

Högtalare - 2x 8-watt stereo

Xgimi har utrustat Horizon Pro med två högtalare på 8 watt, som var och en sitter på ena sidan av enheten. Stereohögtalarna är troligen samma som finns på den icke-professionella Full HD Horizon. De blir tillräckligt högljudda för att fylla ett litet till medelstort rum, men är som väntat något bristfälliga på basavdelningen. Trots detta är högtalarna användbara för att titta på videor emellanåt, särskilt eftersom projektorn oftast kommer att placeras väldigt nära betraktaren.

Under vår mätning överröstades en del av basfrekvenserna av det brus som producerades av själva projektorn, vilket resulterade i ett lågt ljud som inte lät särskilt bra i våra öron (vilket frekvensgångsdiagrammet antyder). Basen är visserligen närvarande, men saknar en riktig kraft.

Du kan också koppla in ett par hörlurar i 3,5 mm-ljuduttaget för lugna filmkvällar.

dB(A) 0102030405060708090Deep BassMiddle BassHigh BassLower RangeMidsHigher MidsLower HighsMid HighsUpper HighsSuper Highs2034.528.434.5253930.6393141.435.441.44028.430.128.4503131.2316342.22542.28061.117.861.11006322.46312562.22262.216060.417.960.420063.52063.525061.715.661.731561.315.561.340062.912.262.950061.29.661.263061.88.561.8800628.562100061.58.261.5125063.78.863.7160062.89.462.8200062.710.162.7250064.410.464.4315062.810.862.8400064.211.264.2500064.111.364.163006211.662800058.61258.61000056.511.956.51250054.111.654.11600054.210.854.2SPL74.723.174.7N38.60.538.6median 62median 11.3median 62Delta1.92.91.9hearing rangehide median Pink NoiseXgimi Horizon Pro
Frequency diagram (checkboxes can be checked and unchecked to compare devices)
Xgimi Horizon Pro audio analysis

(±) | speaker loudness is average but good (74.65 dB)
Bass 100 - 315 Hz
(+) | good bass - only 0.9% away from median
(+) | bass is linear (3.2% delta to prev. frequency)
Mids 400 - 2000 Hz
(+) | balanced mids - only 0.7% away from median
(+) | mids are linear (2% delta to prev. frequency)
Highs 2 - 16 kHz
(+) | balanced highs - only 2.3% away from median
(+) | highs are linear (3.5% delta to prev. frequency)
Overall 100 - 16.000 Hz
(+) | overall sound is linear (6.2% difference to median)
Compared to same class
» 0% of all tested devices in this class were better, 0% similar, 100% worse
» The best had a delta of 4%, average was 26%, worst was 134%
Compared to all devices tested
» 0% of all tested devices were better, 0% similar, 100% worse
» The best had a delta of 4%, average was 26%, worst was 134%

Utsläpp - Tyst och mycket effektiv

Bullerutsläpp

Tekniken har utvecklats under de senaste åren när det gäller projektorljud. Medan gamla projektorer med halogenlampor är relativt högljudda i jämförelse är LED- och laserprojektorer något tystare.

Under vår testning kunde vi höra produktens fläktar snurra mycket stadigt. De är riktade mot utblåsningsventilerna och körde med en ganska tyst 26 dB, mätt från 1 m (eller cirka 3,3 fot) avstånd. När du tittar på videor eller spelar spel kommer du snabbt att glömma det ganska tysta viskandet eller inte märka det särskilt mycket.

dB(A) 0102030405060708090Deep BassMiddle BassHigh BassLower RangeMidsHigher MidsLower HighsMid HighsUpper HighsSuper Highs2027.228.427.22529.830.629.83134.335.434.34021.630.121.65022.831.222.86323.32523.3801717.81710019.622.419.612514.62214.616013.317.913.320019.12019.12501815.61831514.615.514.640019.412.219.450018.19.618.163014.18.514.180018.18.518.1100016.38.216.3125015.78.815.7160014.29.414.2200012.810.112.8250012.310.412.3315011.610.811.6400011.111.211.1500011.211.311.2630011.111.611.1800011.41211.41000011.711.911.71250011.511.611.51600011.410.811.4SPL26.223.126.2N0.80.50.8median 14.1median 11.3median 14.1Delta2.62.92.6hearing rangehide median Fan NoiseXgimi Horizon Pro

Effektförbrukning

I genomsnitt förbrukar projektorn 0,5 watt ström även när den är avstängd.

Baserat på vår mätning förblir den genomsnittliga strömförbrukningen ganska konstant på ungefär 128 watt när enheten används - i stort sett oavsett hur ljus den projicerade scenen är.

Av/standby Används
Strömförbrukning 0,5 W 128 W

För

+ ganska litet och stabilt chassi
+ 2 200 ANSI-lumen
+ bra automatiska korrigeringsfunktioner
+ skarp, levande 4K-bild
+ tyst vid användning

Emot

- kräver Internet och Google

Bedömning - Superb när vi väl övervann installationsproblemen!

Xgimi Horizon Pro tillhandahålls vänligen av Xgimi
Xgimi Horizon Pro tillhandahålls vänligen av Xgimi

Vi ska vara ärliga: Xgimi Horizon Pro vann oss till slut över och fick oss att glömma vår första frustration. Även om detta till stor del är tack vare den skarpa och livfulla 4K-bild som enheten kan ge ut, spelade de många användbara och bekväma automatiska funktionerna (t.ex. automatisk keystone-korrigering och autofokus) också en roll här. Du behöver inte justera något manuellt om du inte vill det.

Vi var riktigt irriterade över att enheten krävde en internetanslutning i början, särskilt eftersom den vägrade ansluta till vårt Wi-Fi. Det är uppenbart att allt är utformat kring appar, Google och Android. Men Horizon Pro fungerar mycket bra efter den första installationen.

Xgimi Horizon Pro är en ljus, tyst och framför allt bekväm 4K-projektor med en mängd automatiska funktioner. Den kan leverera en skarp och levande bild och till och med användas för spel. Men du får leva med dess krav på internetuppkoppling.

För sitt nuvarande pris på under 1 499 euro (1 499 dollar) får du en mycket kapabel och tyst 4K-projektor för din hemmabio.

Pris och tillgänglighet

Just nu har priset på Horizon Pro sänkts till 1 499 euro (1 499 USD) från det ursprungliga priset på 1 899 euro (1 899 USD) på Xgimis webbutik. Den finns vanligtvis också tillgänglig på Amazon för endast 1 499 euro (1 499 USD).

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Xgimi Horizon Pro 4K-projektor recension: En vacker ny värld
Christian Hintze, 2023-05-24 (Update: 2023-05-24)