Notebookcheck Logo

Att uppgradera eller byta ut ett mobilt grafikkort

Det är som regel svårt att uppgradera eller byta grafikkort i en bärbar dator, men i vissa fall är det inte omöjligt. I den här artikeln går vi igenom hur det fungerar.  

Det var inte förrän de standardiserade grafikkortsmodulerna från ATI (AXIOM), och i synnerhet Nvidias MXM-standard kom 2004 som det blev möjligt att byta ut grafikkortet i en laptop (i teorin). Bara vissa datorer från Dell hade den här möjligheten tidigare, eftersom Dell konstruerade en egen modul som kunde användas i vissa modeller, som Inspiron 8200 och 8100.

Därför är det i princip omöjligt att byta ut ett grafikkort i en bärbar dator utan stöd för MXM, Axiom eller Dells lösning. Det här orsakar problem om den bärbara datorn måste repareras, eftersom grafikkortet är fastlött på moderkortet. I så fall måste hela moderkortet bytas ut om grafikkortet fallerar.

AXIOM-porten från ATI blev inte allmänt vedertagen och fasades därför ut, medan MXM finns kvar på marknaden.

MXM-porten

MXM-porten utvecklades inte med syftet att låta användaren uppgradera grafikkortet, utan för att göra det lättare för tillverkarna genom att skapa en standard för Nvidias produkter (och på så sätt skära ner på kostnaderna).

Citat från Nvidia om MXM:

"Vissa implementeringar av MXM kommer att kunna bytas i fältet, men många inte, beroende på plattformens implementering".

MXM tillhandahåller en PCI Express 16x-plats med alternativ för dubbla DVI-gränssnitt. När detta skrevs fanns det fyra MXM-typer i tre olika storlekar:

MXM Typ Bredd Längd Kontakter Mekanisk kompatibilitet Värmekompatibilitet Maximal GPU-storlek
MXM-I 70 mm 68 mm 230 I I 35 mm²
MXM-II 73 mm 78 mm 230 I, II II 35 mm²
MXM-III 82 mm 100 mm 230 I, II, III II, III 40 mm²
MXM-HE 82 mm 100 mm 232 I, II, III, HE II, HE 40 mm²
MXM-storlekar
MXM-storlekar

MXM-I är en äldre standard för enklare grafikkort som 6200, 7300, X300, X1300 – ibland även med 6600, X600. Eftersom det inte går att placera mer minne på undersidan av kortet är minnesmängden begränsad till endast 128 MB.

Det finns även en annan typ av anslutning (av mxm-upgrade.com)  som heter "Arima Special", som inte är kompatiblel med MXM men ändå passar vissa kort av typen MXM-III.

OBS: Ibland kan vissa passande kort ändå vägra att fungera i andra bärbara datorer (kompatibilitet medges bara för kort från samma tillverkare, som med vissa stationära grafikkort). Därför är det bra att avtala om returrätt eller insistera på en garanti om att kortet är kompatibelt innan man köper det.

Chanserna för en lyckad uppgradering är som bäst om tillverkaren uttryckligen utannonserat uppgraderingsmöjligheten. I så fall är det det tillverkaren du bör kontakta för mer information.

För att ta reda på om din laptop har MXM-anslutning har du följande alternativ:

 1.  Kontrollera tabellen här: http://www.mxm-upgrade.com/Table.html
 2.  Söl på nätet på termerna MXM och datormodell
 3. Om det är ett Nvidia-kort kan du söka efter följande text i Windowsregistret:
    HKLM,Software\"NVIDIA Corporation"\Global\NVTweak,MXMThermalControl,%REG_DWORD%,1
  and look up the key:
    [MXMThermal_AddReg]
  Tyvärr stämmer det inte alltid till 100%
 4.  Skruva isär datorn och titta om grafikkortet sitter i en MXM-plats.

Det är knappast möjligt att uppgradera integrerade grafikkort som från Intel, AMD eller Nvidia eftersom de är lödda direkt på moderkortet. Däremot kan möjligheten finnas om din datormodell också kan fås med MXM-kort, eftersom det i så fall finns en tom MXM-plats. Andra grafikkort - även avancerade varianter som GTX 560M i vissa datorer - som inte är MXM-kompatibla kan inte heller uppgraderas eftersom de ofta placerats direkt på moderkortet. 

Att köpa ett MXM-kort

Även om du har en MXM-plats är det inte det lättaste att hitta ett passande grafikkort. Grafikkort för bärbara datorer säljs normalt inte över disk, så då kvarstår ett fåtal möjligheter: 

 1. Leta efter ett kort på eBay. Här auktioneras en del kort som blivit över ut. 
 2. Ta kontakt med tillverkaren av den bärbara datorn.

Installera ett MXM-kort

MXM-modul
MXM-modul

På mxm-upgrade.com finns en del handledningar. I teorin är det tillräckligt att bara byta ut kortet (efter att ha demonterat kylningen) eftersom det bara sitter i kortplatsen och fastskruvat. I praktiken kan man däremot stöta på problem som kylare och annat som inte är kompatibla med det nya kortet.

Slutsats

Det är inte lätt att uppgradera eller byta ut grafikkortet i en bärbar dator. Om möjligheten finns alls (i praktiken bara om kortet är MXM-kompatibelt) återstår problemet att hitta och köpa ett kort som passar. Ibland är det bara eBay som kan hjälpa till. 

Ett alternativ kan vara att använda ett externt grafikkort som placeras mellan laptop och skärm. Äldre lösningar som XG-Station från Asus har inte varit framgångsrika, och andra lösningar kräver Express Card-plats. I framtiden kan snabbare gränssnitt som Thunderbolt/Light Peak komma att användas. 

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tips & Guider > Uppgradera / Byta grafikkort i en laptop
Klaus Hinum, 2012-03-20 (Update: 2012-03-20)