Notebookcheck Logo

UGREEN Nexode GaN-snabbladdare - hands-on

Med den ökande populariteten för snabbladdare med hög effekt erbjuder UGREENs Nexode-serie ett urval av högkvalitativa GaN-laddare (galliumnitrid). Även om de erbjuder liknande laddningshastigheter som mer traditionella snabbladdare, avger de betydligt mindre värme i ett kompakt paket.

Eftersom de flesta av våra arbeten är beroende av smarta enheter och våra dagar har blivit så hektiska har snabbladdning snabbt blivit allt populärare. Många smartphones och surfplattor säljs med en snabbladdare i förpackningen, och de flesta av dessa lovar att ladda enheten helt på mindre än en timme. Det finns dock några stora kompromisser. Typiskt sett är snabbladdare betydligt större än sina långsammare bröder, och de tenderar också att gå mycket varmare.

Företagen börjar introducera nya laddningsmetoder för att mildra dessa nackdelar. En sådan lösning är galliumnitrid (vanligen kallad "GaN"). Materialet har funnits i ett par decennier, men dess användning i laddare är relativt ny. GaN-laddare medför flera fördelar. De kan uppnå högre effekt i mer kompakta höljen än traditionella kiselladdare och tenderar att generera mindre värme.

UGREEN är ett företag som tillverkar en mängd olika elektroniska tillbehör, inklusive kablar och laddare. Företaget skickade mig några av deras nya Nexode-laddare för granskning: Nexode Mini (en liten USB-C-laddare på 45 watt) och den större väggladdaren på 140 watt med tre portar. Vi ska ta en titt på hur dessa laddare står sig i jämförelse med andra, särskilt när det gäller laddningshastigheter och värmeavgivning.

Design

Nexode Mini 45-watts laddare. (Bild via UGREEN)
Nexode Mini 45-watts laddare. (Bild via UGREEN)
Nexode 140 watt väggladdare. (Bild via UGREEN)
Nexode 140 watt väggladdare. (Bild via UGREEN)

Det första jag märkte när jag tog ut varje laddare ur lådan var hur tät den kändes. Mini väger 100 g, medan den större 140 W-laddaren väger 301 g. Jämfört med de 23 g som en vanlig 5 W USB-A iPhone-laddare och den 57 g tunga 20 W iPad USB-C-laddaren från Apple väger, är detta en hel del extra vikt

Mini är ungefär dubbelt så stor som iPad-laddaren och mäter 3,99 x 3,99 x 4,90 cm (1,57 x 1,57 x 1,93 tum). Som sådan är den skrymmande för en väggstift, men den är inte otymplig. Jag har aldrig varit orolig för att den skulle falla ut ur ett uttag. Nexode utnyttjar denna extra storlek genom att montera två USB-C-portar på Mini

Den större 140 W-laddaren är ungefär lika stor som en MacBook Pro-laddare och mäter 7,62 x 7,62 x 3,50 cm (3 x 3 x 1,38 tum). Den har två USB-C-laddningsportar och en USB-A-port, vilket gör att den kan ladda upp till tre enheter samtidigt. Med tanke på att den kan ge upp till 140 watt på en enda port och 65 watt på två portar kan laddaren i praktiken ersätta två dedikerade laddare och rensa ut en hel del skräp på ett skrivbord eller i en ryggsäck.

Från vänster till höger: generisk 18-watts USB-C-laddare, Apple 20-watts USB-C-laddare, UGREEN Nexode Mini 45-watts laddare, UGREEN 140-watts väggladdare. (Bild: egen)
Från vänster till höger: generisk 18-watts USB-C-laddare, Apple 20-watts USB-C-laddare, UGREEN Nexode Mini 45-watts laddare, UGREEN 140-watts väggladdare. (Bild: egen)
UGREEN:s laddare kan ladda flera enheter samtidigt, vilket gör att man slipper skräp i en väska eller på ett skrivbord. (Bild: egen)
UGREEN:s laddare kan ladda flera enheter samtidigt, vilket gör att man slipper skräp i en väska eller på ett skrivbord. (Bild: egen)

Båda laddarna känns robusta i handen. De är tillverkade av tjock matt grå och svart plast. Luckorna längs kanterna där ytorna möts är något större än de som finns i Apple s laddare, men de är tillräckligt täta för att jag tvivlar på att damm kan tränga in. Trots att min fru och jag kastat båda laddarna i väskor och släpat dem till kaféer och kontor under de senaste tre månaderna har ingen av dem visat några tecken på användning, bortsett från några fingeravtryck som är lätta att torka bort. Båda laddarna har vikbara prylar som går att knäppa ut och in igen med en tillfredsställande känsla. Jag är övertygad om att dessa laddare kommer att fortsätta att se bra ut även om flera år.

Funktioner och prestanda

Laddarna ser ut och känns högkvalitativa. Kan de hålla vad de lovar när det gäller snabbladdning?

Med ett ord, absolut. Nexode Mini är utformad för att ladda smartphones och surfplattor, och det gör den mycket bra. Den kan ladda en enda enhet med upp till 45 watt (eller enhetens maximala laddningshastighet som stöds om den är lägre än 45 watt). Mini laddar min iPhone 13 på sin toppnivå på 20 watt och kan ladda en bärbar dator via USB-C på 45 watt. Den kan också ladda två enheter samtidigt, en på 20 watt och en på 25 watt. Mini försöker leverera den maximala watt som efterfrågas, vilket innebär att hungrigare enheter får 25 watt medan mindre enheter (t.ex. en smartphone) får 20 watt om båda laddas samtidigt

I praktiken kan min fru och jag ladda båda våra telefoner (hennes är en iPhone 13 Pro Max) samtidigt, och båda telefonerna kommer att dra 20 watt juice. Enligt mina observationer laddar den min iPhone 13 med ungefär 2 % per minut från 0-50 %, sedan saktar den ner till ungefär 1,5 % per minut upp till ungefär 80 % och laddar sedan med ungefär 0,5-1 % per minut upp till 100 %. Detta innebär att en full laddning (0-100 %) skulle ta ungefär 77 minuter. Min frus telefons batteriprocent ökade i långsammare takt, men det är väntat eftersom hennes iPhone 13 Pro Max har ett mycket större batteri. Hennes telefon tog ungefär en och en halv timme att ladda från 0 till 100 %, men de första 50 % tog ungefär 35 minuter (vilket fick ett hörbart "Wow!" från henne). Dessa siffror höll när båda våra telefoner laddades samtidigt.

Nexode Mini stöder laddning på upp till 45 watt genom en enda port eller 45 watt kombinerat i båda portarna. (Bild via UGREEN)
Nexode Mini stöder laddning på upp till 45 watt genom en enda port eller 45 watt kombinerat i båda portarna. (Bild via UGREEN)

Nexode 140-watts laddaren fungerar också bra. USB-A-porten har stöd för 20-wattsladdning och laddar min iPhone 13 med en hastighet som liknar Nexode Minis. Den ena USB-C-porten på 140-watt-laddaren stöder upp till 100 watt och den andra USB-C-porten laddar med 140 watt (därav namnet). Tänk på att du bara kan nå 140 watt med en kompatibel USB-C-kabel. Tack och lov medföljer UGREEN en sådan kabel tillsammans med laddaren. Det är en högkvalitativ flätad kabel som mäter 1,5 meter.

I min testning når laddaren sina nominella hastigheter. Kanske ännu mer imponerande är att den kan ladda två bärbara datorer på 65 watt vardera (via USB-C). Du kan också ansluta tre enheter samtidigt, även om laddningen via USB-C-portarna verkar sjunka till 45 watt. USB-A-porten fortsätter dock att ge 20 watt. Jag testade en praktisk tillämpning genom att ladda två bärbara datorer som jag äger; den ena använder en USB-C-laddare på 45 watt och den andra använder en USB-C-laddare på 65 watt. När båda de bärbara datorerna var anslutna till laddaren laddade de i samma hastighet som de normalt gör med sina särskilda laddare. När jag kopplade in min iPhone 13 sjönk laddningshastigheten på den bärbara datorn med 65 watt ner till vad jag normalt ser när jag använder en laddare med 45 watt. Allt som allt är det ganska imponerande att en ganska kompakt laddningsblock kan ersätta tre särskilda laddare.

Tre USB-portar innebär att...
Tre USB-portar innebär att...
...upp till tre enheter kan laddas samtidigt. (Bilder: egen)
...upp till tre enheter kan laddas samtidigt. (Bilder: egen)
Temperaturen är rimlig med tanke på laddarens storlek och effekt.
Temperaturen är rimlig med tanke på laddarens storlek och effekt.

UGREEN:s väggvarv har hittills visat två av de tre fördelarna med GaN-laddare. Hur hanterar de värme? Med tanke på deras ringa storlek och hur mycket ström de släpper ut avger båda laddarna relativt lite värme. När Mini laddade två iPhones nådde Mini en toppnotering på strax norr om 29º C (84º F), medan Apple:s 20-wattsladdare hade en genomsnittlig temperatur på 35º C (95º F) vid laddning av endast en enhet. Laddaren på 140 watt nådde sin högsta temperatur på 46º C (115º F) på höger sida när den laddade två bärbara datorer med full CPU-belastning och en iPhone 13 Pro Max. När enheterna var inaktiva hade laddaren en genomsnittlig temperatur på cirka 35º C (95º F). Vid laddning av en enda bärbar dator eller smartphone låg 140-watts laddaren strax över rumstemperaturen på 26,5º C (80º F).

Slutsats

I granskning: UGREEN Nexode Mini och Nexode 140 watt USB-C-laddare. Testenheter tillhandahållna av UGREEN. Använd kupongkoden NC30 för 30 % rabatt på https://www.ugreen.com/pages/nexode-series.
I granskning: UGREEN Nexode Mini och Nexode 140 watt USB-C-laddare. Testenheter tillhandahållna av UGREEN. Använd kupongkoden NC30 för 30 % rabatt på https://www.ugreen.com/pages/nexode-series.

UGREEN slog en hemgång med sin Nexode-serie. Både Mini och 140-watts laddaren är enastående enheter i sin egen rätt. Mini är en fantastisk snabbladdare för personer som behöver ladda två enheter samtidigt, oavsett om det är ett par som laddar upp sina telefoner eller någon som laddar en surfplatta och en smartphone medan de gör sig klara på morgonen. Med tanke på dess kompakta storlek och låga värmeavgivning är det en vinnare

Den 140 watt starka laddaren är också ganska imponerande. I ett hölje som är lika stort (eller mindre) som andra USB-C-laddare med hög effekt kan Nexode 140-watt-laddare ladda upp tre enheter, inklusive bärbara datorer, med tillräckligt hög hastighet för att klara resten av dagen. Jag kan tänka mig att samarbetskontor där anställda delar ett skrivbord skulle finna att 140-watts laddaren är en praktisk lösning för att minska kabelsvindeln.

Det finns vissa nackdelar. Den första är priset; jämfört med andra snabbladdare har Nexode-laddarna en tydlig prispremie. Till exempel kostar Apple:s 140-watts USB-C-laddare 99 dollar, men Nexodes 140-wattsladdare kostar 149,99 dollar. Dessutom är de ganska skrymmande och tunga jämfört med andra laddare. Även om jag inte skulle säga att de inte är bärbara, har de en viss tyngd och tar upp mycket plats på en strömbrytare.

Pris och tillgänglighet

Nexode Mini säljs för närvarande för 39,99 dollar och Nexode 140-watts laddaren går för 149,99 dollar. Dessa priser är lite höga, men tänk på att Nexode-laddarna var och en kan ersätta 2-3 snabbladdare på egen hand. I skrivande stund säljs Nexode Mini för 31,99 dollar på Amazon, och 140-watts laddaren listas för 112,49 dollar på Amazon. UGREEN har också en kampanj på sin webbplats. Använd kupongkoden NC30 för att få 30 % rabatt på alla laddare i Nexode-serien på UGREENs webbplats. Detta innebär att priset på Mini blir 27,99 dollar och priset på 140-watts laddaren blir 104,99 dollar. (Alla laddare som köps på webbplatsen kommer att levereras från ett Amazon-lager)

Ansvarsfriskrivning: Författaren till den här recensionen fick UGREEN Nexode Mini och Nexode 140 watt USB-C-laddare gratis från UGREEN för testning.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > UGREEN Nexode GaN-snabbladdare - hands-on
Sam Medley, 2022-11- 5 (Update: 2022-11- 5)