Notebookcheck

VR är fortfarande i sin linda. | Test: HTC Vive Cosmos Elite - Tillhör VR-glasögonens elit, men är inte utan problem (Sammanfattning)

Vive Cosmos Elite är i princip HTC:s VR-flaggskepp. Vid det här laget går den att köpa för strax under 9.500 kronor. I likhet med första Vive använder den Lighthouse-spårning, som är betydligt mer exakt än modeller som går inifrån och ut (men som däremot är trådlösa och lättare att röra sig med). Som ny i VR-världen tar jag ett steg in i fantastiska och virtuellt återskapade världar för att utvärdera vad för former av inlevelse som väntar i framtiden, och förstås för att ta reda på vad som fortfarande behöver förbättras.
Christian Hintze, 👁 Florian Glaser (översatt av Daniel Eriksson), 🇺🇸 🇩🇪 ...

Omdöme - Dyr och bra, men med stor förbättringspotential

HTC Vive Cosmos Elite. Recensionsex från HTC.
HTC Vive Cosmos Elite. Recensionsex från HTC.

Läs den fullständiga versionen av den här recensionen på engelska här.

Att slukas upp av en VR-värld - nej, massor av olika och intressanta VR-världar - är en imponerande upplevelse. HTC Vive Cosmos Elite är troligen en av de bästa enheterna för att göra detta. I synnerhet fungerade Lighthouse-spårningen bra och är att föredra framför inside-out spårningen, förutsatt att du har plats för basstationerna och tillräckligt med område att spela på däremellan.

Men det finns fortfarande mycket att göra för de olika VR-tillverkarna i fråga om att optimera upplevelsen och åtgärda olika problem. För mig personligen var upplösningen än så länge inte optimal och grafikkorten behöver fortfarande ta ett stort steg framåt för att kunna hantera kraven från VR, som troligen kommer öka kraftigt i framtiden. Synfältet kunde varit större och kanske går det också att lösa förvrängningarna som uppstår på grund av den böjda linsen. Glasögonen kunde också sitta lite tightare på huvudet för att undvika suddigheten som uppstår när man rör sig och kabeln känns inte riktigt som en del av framtiden, även om spårningen är överlägsen trådlösa fristående glasögon.

Något utvecklarna kan förbättra redan nu är mjukvaran. Viveport i synnerhet har en del problem och kändes på vissa sätt meningslös eftersom SteamVR finns. För en del problem, exempelvis spel som bara visades på skärmen, fanns det knappt några rimliga instruktioner ("Anslut glasögonen till samma port som din skärm." - Hmm, jo, men jag har en laptop och det fungerade med Steam!). Men Viveport erbjuder iallafall vackra och öppna lekplatser som låter en testa VR-världar för första gången.

För cirka 9.500 kronor är Vive Cosmos Elite betydligt dyrare än glasögon med inside-out spårning. Dessutom har den en irriterande kabel som du bara kan bli av med om du köper den dyra trådlösa adaptern för ytterligare 3.370 kronor. Man får själv fundera över om den förbättrade spårningen är värd det höga prispåslaget.

Vidare får vi känslan av att VR-utvecklingen bara sker långsamt och på många sätt fortfarande befinner sig i begynnelsen. Men det är en imponerande början.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Test: HTC Vive Cosmos Elite - Tillhör VR-glasögonens elit, men är inte utan problem (Sammanfattning)
Christian Hintze, 2020-12-14 (Update: 2020-12-14)