Notebookcheck Logo

Recension av Honor Watch GS 3 - Chic smartklocka som har svårt att räkna

Skönhet med begränsningar. Honor Watch GS 3 är en smal och snygg smartklocka. Den har fler sportlägen än tillverkarens andra klockor och Honor framhåller att man har installerat mer exakta sensorer. Men de uppmätta vitala tecknen ser märkliga ut i jämförelsen. Vi visar Watch GS 3:s styrkor och svagheter i det här testet.

Watch GS 3 är den senaste smartklockan från Honor. Klockan har alltid en 46-millimeterskåpa, men det finns olika färger att välja mellan. Vår testmodell har ett silverfärgat hölje med ett blått läderband. Dessutom erbjuder Honor klockan även i svart med ett gummiband och guld med ett brunt läderband. Tekniskt sett är alla varianter identiska och det finns ingen LTE-variant.

Honor Watch GS 3
Skärm
1.43 tum 1:1, 466 x 466 pixlar 461 PPI, OLED, glansig: ja, 60 Hz
Hårddisk
4 GB Flash, 4 GB 
, 2 GB ledigt
Anslutningar
Brightness Sensor, Sensorer: Gyroskop, Baromether, Dual-GNSS-Network BDS (B1I /B2a), GPS (L1/L5), Galileo (E1/E5a), QZSS (L1/L5)
Nätverk
802.11 b/g/n (b/g/n = Wi-Fi 4/), Bluetooth 5.0, GPS
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 10.5 x 45.9 x 45.9
Batteri
451 mAh Litiumpolymer, Batteritid (enligt tillverkaren): 336 tim
Charging
fast charging / Quickcharge
Övrigt
Högtalare: mono, charging cable, manual, 15.0.0.368, 24 Månader Garanti, fanless, waterproof
Vikt
44 g

 

Hölje och funktioner - Honor använder rostfritt stål och böjt glas

Höljet på Honor Watch GS 3 är tillverkat av rostfritt stål, som är polerat på vår silverfärgade testenhet och därmed reflekterande. OLED-skärmen på 1,43 tum skyddas av glas som är böjt i kanterna. Detta resulterar i en mycket harmonisk övergång till metallen, som knappt är märkbar. Honor talar om 3D-glas och en beläggning mot fingeravtryck. Faktum är att skärmen behöver rengöras mindre ofta än på många andra klockor, men glidegenskaperna är fortfarande mycket bra. Undersidan är tillverkad av svart plast. Bandet uppfyller 22-millimeterstandarden och kan bytas utan verktyg tack vare små spakar på fjäderstängerna. Testarens läderband orsakade hudutslag hos en testare, men andra personer upplevde inga problem.

Watch GS 3 har två kontrollknappar som är placerade på fodralets högra sida. Båda knapparna är runda och kan vridas, men det har ingen effekt på användningen. Knapparna har en tydlig tryckpunkt och vobblar inte. En högtalare är installerad under tangenterna. Klockan har även en mikrofon, som är placerad på fodralets vänstra sida. Överlag är enhetens utförande mycket bra. Varken glaset eller stålhöljet visade tecken på slitage eller repor under testperioden. Till skillnad från glaset är dock det polerade fodralet mycket känsligt för fingeravtryck. Smartklockan Honor väger 44 gram utan rem och uppfyller därmed exakt tillverkarens specifikationer. Den väger 55 gram med ett läderband.


1,43 tums-skärmen sitter i ett hölje av rostfritt stål
1,43 tums-skärmen sitter i ett hölje av rostfritt stål
På höger sida finns två knappar och högtalaren
Den vänstra sidan har inga knappar, mikrofonen är placerad här
På plastundersidan finns många sensorer och laddningskontakter

Inställning och drift - Watch GS 3 fungerar endast på Android

Appen Honor Health krävs för att konfigurera och använda Honor Watch GS 3. Den här programvaran är endast tillgänglig för Android, från och med 8.0 stöds alla versioner. För alla iOS-användare är denna Honor smartklocka därför ointressant eftersom den inte kan användas. Äldre Honor wearables som MagicWatch2 var kompatibla med iOS.

Hälsoappen är mycket lik sin motsvarighet från det tidigare moderbolaget Huawei. Kopplings- och inställningsprocessen är mycket enkel. När appen öppnas söker programvaran efter lämpliga enheter i närheten och visar dem inom några sekunder. Appen påpekar också att olika behörigheter måste beviljas, till exempel för att ta emot meddelanden på klockan eller för att ringa samtal med den. Appen är också den centrala platsen där de insamlade uppgifterna visas och analyseras. Dessutom är alla inställningar möjliga där, allt från lämplig urtavla till mätningar av de olika sensorerna och inställning av larmet. Musik kan också lagras på smartklockan via appen för att spela upp den under träningen, till exempel utan att smarttelefonen är i närheten. Det är anmärkningsvärt att appen inte känner igen alla musikspår på smarttelefonen, även om alla spår är lagrade i samma format på samma plats. Att komma åt filsystemet för en manuell sökning är inte möjligt. Parning med Bluetooth-hörlurar fungerade däremot smidigt i testet. Jämfört med andra smartklockor är det märkbart att en appbutik saknas. Det går alltså inte att installera några ytterligare program på klockan. Ingen programvara från tredje part, såsom streamingtjänster, navigeringsleverantörer etc., installeras på smartklockan. Smartklockan har inte NFC ombord.

Vissa inställningar är också möjliga på själva klockan, men de påverkar främst det visade innehållet. Det är möjligt att ändra redan nedladdade watchfaces, ordna och byta de svepbara brickorna eller aktivera den alltid påslagna displayen. Valet och arrangemanget av plattorna kan endast ställas in på klockan; denna funktion saknas i smartphone-appen. Det finns ingen widget för appen Honor Health.

Appen Hälsa ger en översikt över de insamlade uppgifterna
Appen Hälsa ger en översikt över de insamlade uppgifterna
Delvis är programvaran ännu inte helt översatt
Delvis är programvaran ännu inte helt översatt
Watchfaces kan laddas ner via appen Hälsa
Watchfaces kan laddas ner via appen Hälsa
Dessutom är smartphone-appen centrum för alla inställningar
Dessutom är smartphone-appen centrum för alla inställningar

Honor Watch GS 3 styrs via den kapacitiva 1,43-tums pekskärmen och två knappar. Den övre knappen öppnar appstartaren, som visas som en lista. I alla menyer och program leder ett tryck på den här knappen tillbaka till urtavlan. Den nedre knappen kan tilldelas fritt. I fabriksinställningarna öppnar ett tryck på den träningsmenyn, men ett tryck på den kan öppna vilken önskad app som helst beroende på inställningarna. Den nedre knappen kan endast användas för att bläddra i menyn under ett träningspass; detta är inte möjligt utanför ett löparträningspass, i vilket fall bläddring endast är möjlig via en svepgest.

Genom att svepa nedåt från toppen öppnas snabbinställningarna med tillgång till väckarklockan eller läget Stör inte. Att permanent aktivera displayen i några minuter är också möjligt där. Genom att svepa uppåt från botten öppnas meddelandemenyn. Meddelanden från de enskilda apparna kan visas där. Svepning i sidled leder till enskilda kort med information om pulsfrekvens, stressnivå, väder, sömndata och annan info. Urvalet och ordningen kan ställas in individuellt.

Telefoni och meddelanden - Inga svarsalternativ på Watch GS 3

Watch GS 3 informerar om inkommande meddelanden, men är knapphändig i detaljerna
Watch GS 3 informerar om inkommande meddelanden, men är knapphändig i detaljerna

Watch GS 3 har både mikrofon och högtalare och erbjuder därför allt som behövs för telefonsamtal. En egen dataanslutning är inte möjlig på grund av avsaknaden av ett SIM-kort, så en kopplad smartphone måste alltid vara inom Bluetooth-avstånd. Samtalskvaliteten är bra, den inbyggda högtalaren är rimligt högljudd och det finns inget brus. Samtal kan tas emot direkt på klockan. Att starta samtal från smartklockan är lite besvärligt eftersom klockan inte visar alla kontakter i den anslutna telefonen, utan endast en samtalslista finns i menyn. De nummer och kontakter som listas där kan man ringa upp genom att klicka på dem. Alternativt kan favoritkontakter sparas i appen Hälsa, som kan kallas oberoende av samtalslistan.

Utbudet av funktioner för meddelanden är mycket mer begränsat. Inkommande meddelanden visas tillförlitligt på smartklockan, men innehållet är starkt begränsat. Om till exempel flera meddelanden tas emot i en messenger visar klockan att flera meddelanden har tagits emot i olika chattar, men det är inte möjligt att komma åt de enskilda meddelandena. Watch GS 3 vägrade helt och hållet att skicka e-postmeddelanden i testet, trots att motsvarande meddelanden var aktiverade i menyn. Dessutom kan Watch GS 3 inte visa bilder eller emojis, och svar är inte möjliga alls. Smartklockan indikerar alltså att ett meddelande har tagits emot via en viss app, men du måste alltid ta fram smartklockan för att få reda på detaljer om mottagaren eller för att svara - även om det bara är ett kort svar.

Röstassistent - saknas på Watch GS 3

Även om Watch GS 3 har en mikrofon och högtalare finns det ingen röstassistent i smartklockan.

Hälsa och fitness - Felaktig mätning av hjärtfrekvensen

Den centrala platsen för alla hälsodata är appen Honor Health. Där visas de vitala tecknen på plattor, och appen visar enskilda plattor om sömn, hjärtrytm, blodsyre, stress, steg, träningsintensitet och träningstimmar. De tre sistnämnda parametrarna visas också i de välbekanta cirklarna. Genom att trycka på respektive kakel öppnas den specifika undermenyn till uppgifterna. I appen märks det att vissa element inte har översatts fullständigt från engelska, och det finns också en del överlappningar av textelement.

Klockan ger också information om de enskilda livstecken, men inte i alla detaljer. Både appen och klockan visar tidigare träningspass. Dessutom kan 13 löp- och 12 konditionskurser startas direkt på klockan. Träningarna är indelade i olika nivåer, och de enskilda faserna i träningen visas både visuellt och beskrivs i textform. Träningarna sträcker sig från stretching till styrke- och fettförbränningspass. Dessutom uppmuntrar klockan till träning när man sitter länge. De insamlade uppgifterna kan inte synkroniseras med Google Fit.


Mål för verksamheten

Watch GS 3 visar tre olika aktivitetsmål i välkända cirklar. Förutom steg visar smartklockan Honor rörelsetiden och tiden med medelhög eller hög belastning. Stegmålet ställs in i appen Hälsa, de andra två målvärdena kan inte ändras. Dessutom informerar klockan om stressnivån, som är indelad i fyra kategorier, och om blodets syrehalt. Klockan ger endast information om förbrända kalorier och VO2max när ett träningspass påbörjas.

I testet märks det att antalet steg på klockan och i appen Hälsa skiljer sig åt, även när enheterna synkroniseras manuellt. Klockan återställer också antalet steg till noll tidigt på kvällen, medan appen fortsätter att räkna. Tidpunkten för nollställningen av antalet steg kan inte ändras.

Klockans stegräknare skiljer sig delvis avsevärt från appens stegräknare
Klockans stegräknare skiljer sig delvis avsevärt från appens stegräknare

Hjärtfrekvens, hjärtrytm och syremättnad i blodet

Watch GS 3:s pulsmätning uppvisar några anmärkningsvärda egenskaper i testet. Honor hänvisar till en pulssensor med åtta kanaler som ska ge mycket exakta data i realtid. Smartklockan Honor visar dock avsevärda avvikelser jämfört med vår referensutrustning, ett Polar H10 bröstband. Medan vilopulsen endast är 2,9 % avviker prestationspulsen med mer än 22 %. Dessa värden gör smartklockan nästan oanvändbar för sportanvändning. Den aktiverade hjärtfrekvensvarningen larmade också flera gånger under testet. Denna funktion larmar när pulsen ligger över eller under en viss inställd frekvens under tio minuter under inaktivitet. I fabriksinställningarna är den nedre tröskeln 50 och den övre tröskeln 100 slag per minut. Detta är för att upptäcka anomalier i hjärtfrekvensen. Efter att klockan vaknade flera gånger på natten med en påminnelse, en Huawei Watch GT 3 Pro för jämförelse, som imponerade med en mycket exakt pulsmätning. Värdena i Huaweis smartklocka var diskreta även vid de tillfällen då klockan Honor varnade.

Pulsmätning av Honor Watch GS 3
Pulsmätning av Honor Watch GS 3
Pulsmätning med Polar H10 bröstbälte
Pulsmätning med Polar H10 bröstbälte

Sömnspårning - med smart väckarklocka

Honor Watch GS 3 registrerar sömntider och delar upp dem i djup sömn, lätt sömn och REM-sömn. Även vakenhetstider registreras på ett tillförlitligt sätt. Hälsoappen visar den totala sömntiden samt tiderna för de enskilda faserna. Procentandelen visas och klassificeras också. Klockan ger också ett betyg för sömnkontinuitet och andningskvalitet. Sömntiderna kan utges för enskilda dagar, men också för veckor, månader och till och med år.

Klockan erbjuder också en smart väckarklocka, som helst inte väcker när bäraren befinner sig i en djup sömnfas. Den inställda väckningstiden följs i alla fall, men du kan välja hur mycket tidigare klockan får väcka dig om AI:n tycker att tidpunkten för att väcka dig skulle vara bra. Denna tidsram kan väljas mellan fem och 30 minuter. Märkligt nog kan det smarta larmet endast ställas in via appen Health, men inte på själva klockan. Om du ställer in larmet på klockan sparas alltid ett vanligt larm.

Registrering av utbildning

Hjärtfrekvensen visas i färg via en ring och klassificeras
Hjärtfrekvensen visas i färg via en ring och klassificeras

Watch GS 3 kan spåra över 100 sporter och smartklockan Honor ger ännu mer detaljerade uppgifter för tio sporter. En av dessa fokuserade sporter är jogging. Klockan visar hjärtfrekvens, tempo, distans, tid, steg, kadens, förbrukade kalorier, höjdmätare och träningsbelastning under idrotten. Dessutom kan klockan visuellt presentera en jämförelse av löptempot med genomsnittet från tidigare löpsessioner. Dessutom klassificerar smartklockan träningsbelastningen, uppdelad i aerob och anaerob belastning. Baserat på dessa uppgifter rekommenderar programvaran en anpassad viloperiod fram till nästa träningspass. Under träningen ger klockan en mellanliggande träningsstatus efter en viss tid eller sträcka. Detta görs dels genom kort information på displayen, dels genom ett röstmeddelande. Vid löpning anger smartklockan hur snabbt den senaste kilometern sprungits och vilka de aktuella vitala tecknen är. Tyvärr är meddelandet endast möjligt på engelska.

Klockan Honor erbjuder möjligheten att automatiskt upptäcka rörelse och erbjuder då att starta träningsinspelningen. Den här funktionen kan aktiveras för promenader och jogging. Programmet visade sig dock vara ganska opålitligt i testet. Träningen erkändes ibland efter några minuters kontinuerlig rörelse under gång, men andra gånger tog det en halvtimme innan klockan frågade efter den. Pauser under jogging upptäcktes däremot inte alls, och träningsinspelningen pausades inte i enlighet med detta.

Efter träningen ger klockan en sammanfattning av de viktigaste parametrarna
Efter träningen ger klockan en sammanfattning av de viktigaste parametrarna
Tempot tilldelas enskilda faser
Tempot tilldelas enskilda faser
Tempot under löpningen jämförs i realtid med ett beräknat genomsnitt av tidigare träningspass
Jämförelse av löptempot med tidigare enheter
Utbildningsbalansen klassificeras
Utbildningsbalansen klassificeras
Efter träningen anges den rekommenderade vilotiden
Klockan visar VO2max-värdet först efter ett träningspass
Gång och löpning kan upptäckas av klockan automatiskt och inspelningen startar när så önskas

GPS och navigering - Honor hittar tillbaka

Watch GS 3 har dubbelt GNSS och ansluter snabbt till motsvarande satelliter. Vi upplevde inga avbrott i testet. Träningsrutterna kan visas i appen Hälsa, men det går inte att exportera filerna. Programvaran stöder inte heller import av rutter. Smartklockan Honor saknar också en navigationsapp. Klockan erbjuder endast en navigering på returvägen under träning. Rutten som tagits hittills visas på en liten karta för att ge en uppskattning av när och var man ska svänga. Det finns dock inga meddelanden eller pilar, och klockan använder inte kartor för att avsluta en krets och återvända till startpunkten. Klockan hjälper snarare till att hitta den exakta vägen tillbaka, som valdes fram till vändningen.

Skärm - klockans juvel

Honor Watch GS 3 har en alltid påslagen display
Honor Watch GS 3 har en alltid påslagen display

Watch GS 3:s display är en höjdpunkt. Det böjda glaset ger en smal design men har inga nackdelar när det gäller läsbarhet eller användning eftersom endast kanten av displayen är under krökningen. Den 1,43 tum stora OLED-panelen erbjuder perfekta svartnivåer och kontraster tack vare sin utformning, och färgerna är också tilltalande levande. Vi uppmätte en maximal ljusstyrka på 595 cd/m² med omgivningsljussensorn avstängd. Honor uppger en maximal ljusstyrka på 1000 cd/m² med sensorn aktiverad; vi kunde inte verifiera detta värde i testet. I vilket fall som helst är klockan alltid lätt att läsa av även i solsken.

Positionssensorn fungerar tillförlitligt i de flesta scenarier, men en lätt skakning av handleden är nödvändig då och då för att aktivera displayen. Smartklockan Honor har också en Always-On-display som kan aktiveras i menyn och anpassas i olika stilar. Ljushetssensorn fungerar övertygande i vardagligt bruk, men ljusstyrkan på Always-On-displayen kunde ibland vara lite ljusare. Displayens Always-On-funktion måste aktivt avslutas genom att trycka på en knapp, det räcker inte att räta ut klockan eller röra vid displayen för detta. Läget Stör ej påverkar inte displayen, och det finns ingen tidsgräns för denna funktion. Åtminstone kan displayen stängas av genom att placera handflatan - till exempel på natten.

Prestanda och drifttid - Klockan Honor fungerar smidigt

Honor anger inte vilken SoC som är installerad i Watch GS 3. Systemet fungerar dock alltid smidigt. Det förekom inga stotter eller krascher under testet. Det installerade lagringsutrymmet är 4 GB, varav mer än 2 GB är tillgängliga för musik eller träningsdata. Eftersom varken appar kan installeras eller kartdata importeras är minnet tillräckligt stort.

Batteritid - Snabbt laddat, snabbt tomt igen

Honor anger att Watch GS 3 bör kunna användas i 14 dagar med sitt 451 mAh-batteri. Vi nådde inte alls upp till detta värde i vårt test. Always-On-displayen var den avgörande faktorn för drifttiden i testet. När alla sensorer är aktiverade klarar Watch GS 3 tre dagars användningstid när den bärs 24 timmar om dygnet, utan sportsessioner. I samma scenario, dock med Always-On-displayen inaktiverad, klarade smartklockan nio dagar. Idrottssessioner med aktiverad satellitspårning tömmer energilagret ännu snabbare.

Å andra sidan är det positivt att klockan kan laddas upp snabbt. Tack vare snabbladdning tar det bara 45 minuter att ladda från 10 till 100 procent. Tyvärr har dock Honor utelämnat trådlös laddning. Klockan måste placeras på den medföljande laddningsplattan med två metallstift, och magneter för att säkerställa rätt inriktning


Honor Watch GS 3 stöder snabbladdning
Honor Watch GS 3 stöder snabbladdning
Tyvärr ger Honor inte smartklockan trådlös laddning
Tyvärr ger Honor inte smartklockan trådlös laddning

För

+ Skarp, ljusstark skärm
+ Högtalaren
+ Telefonfunktionerna

Emot

- Inga korta svarsalternativ
- Felaktig mätning av hjärtfrekvensen
- Fluktuerande stegräkning

Omdöme - Watch GS 3 har många luckor

Recension av Honor Watch GS 3. Testenhet tillhandahållen av Honor Tyskland.
Recension av Honor Watch GS 3. Testenhet tillhandahållen av Honor Tyskland.

Honor Watch GS 3 är en trevlig smartklocka med en bra skärm, men tyvärr är den inte tillräckligt bra när det gäller smarta funktioner. Den visar inte e-post och andra meddelanden utan innehåll. Svar är inte möjligt i alla fall. Det minskar klockans användbarhet i vardagen. Watch GS 3 lider också vid sportanvändning eftersom pulsmätningen är felaktig i jämförelse. Avvikelserna i stegräkningar mellan appen och klockan är inte heller gynnsamma för att man ska kunna lita på de angivna värdena.

Det är synd, för klockan är mycket bekväm att bära med sin låga vikt, och telefonfunktionen är också övertygande.

Med de nuvarande bristerna rörande meddelanden och fitness-uppföljning är det svårt att rekommendera den här smartklockan.

Förhoppningsvis kommer Honor att motverka detta med mjukvaruuppdateringar och utöka smartklockans utbud av funktioner. Ett snyggt alternativ, men också utan svarsalternativ, är Xiaomi Watch S1som för närvarande säljs till ett mycket lägre pris och dessutom erbjuder trådlös laddning. Om fokus ligger mer på sport kan en Huawei Watch GT Runner användas i jämförelsen. Den ger mer exakta analysdata samt korta svar på notiser.

Pris och tillgänglighet

240 euro debiteras Honor för Watch GS 3 i testversionen är den svarta modellen med gummiband 20 euro billigare. Andra återförsäljare, t.ex. Amazon har listat smartklockan.

Pricecompare

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension av Honor Watch GS 3 - Chic smartklocka som har svårt att räkna
Benedikt Winkel, 2022-08-23 (Update: 2022-08-25)