Notebookcheck Logo

Recension: Acer Chromebook Spin 511 R752T - Bärbar 2-i-1-dator för klassrummet

Acer Chromebook Spin är en av de digitala enheter som Österrikes skolelever kommer att få från och med hösten 2021. Den bärbara datorn är billig och erbjuder balanserad prestanda. Den mest angelägna frågan som dyker upp i testet är: Kan en bärbar dator med Chrome OS ersätta en dator med Windows?
Marc Herter, 👁 Sebastian Jentsch (översatt av DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...

Sommaren 2021 utlyser en anbudsinfordran för digitala terminaler för Österrikes skolbarn. De fyra kategorierna i tävlingen är Android surfplatta, Chromebook bärbar dator, iOS-platta och bärbar dator med Windows. I kategorin Chromebook kunde Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N, som vi har testat, vinna. Den smala konvertibla datorn övertygar med låg vikt, tyst drift och bra systemprestanda. Enligt 25-procentsregeln är det privata bidraget för den bärbara datorn endast 84,27 euro (~95 dollar). Detta gör Acer Chromebook till det mest prisvärda alternativet för elever i Österrikes skolor. Skolorna bestämmer själva vilken enhetstyp från anbudskategorierna de använder.

För användning i skolorna kan Chromebooks hanteras centralt med hjälp av Google Workspace for Education. Byrån för utbildning och internationaliseringtillhandahåller en guide för hantering av enheter. Jämfört med de bärbara Windows-datorer för skolor, av vilka vi redan har denLenovo ThinkBook 14 testat, erbjuder en bärbar dator med Chrome OS vissa för- och nackdelar. Hårdvaran som är anpassad till operativsystemet kan arbeta mycket effektivare och Googles operativsystem har också en fördel när det gäller säkerhet. Chromebooks är dock starkt beroende av Google Play Store när det gäller val av mjukvara, och offline-drift är inte lika obegränsad som under Microsofts operativsystem.

I vår testdatabas finns även tester för iPad 10.2 ochSamsung Galaxy Tab S6 Lite kan hittas. Det här är ömsom vinnare i kategorierna iOS- och Android -surfplattor.

Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N (Chromebook Spin Serie)
Processor
Intel Celeron N4120 4 x 1.1 GHz, Gemini Lake
Grafikkort
Intel UHD Graphics 600
Minne
7834 MB 
Skärm
11.60 tum 16:9, 1366 x 768 pixlar 135 PPI, Ja, IPS-Grade, glansig: ja, 60 Hz
Anslutningar
4 USB 3.1 Gen2, USB-C Power Delivery (PD), 1 DisplayPort, 1 Kensingtonlås, Ljudanslutningar: 3.5 mm Headset, Kortläsare: micro SD, Sensorer: Accelerometer, Gyroskop, Gravitationssensor
Nätverk
Intel Wireless-AC 9560 (a/b/g/n = Wi-Fi 4/ac = Wi-Fi 5)
Storlek
höjd x bredd x djup (i mm) 20 x 296 x 205
Batteri
41 Wh Litiumjon
Operativsystem
Google Chrome OS
Camera
Webbkamera: 0.9 MP
Övrigt
Högtalare: Stereo, Tangentbordsbelysning: nej, 48 Månader Garanti, fanless
Vikt
1.18 kg, Strömförsörjning: 330 g
Pris
337.08 Kr
Note: The manufacturer may use components from different suppliers including display panels, drives or memory sticks with similar specifications.

 

Possible competitors in comparison

Rating
Date
Model
Weight
Height
Size
Resolution
Best Price
80.3 %
11/2021
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Celeron N4120, UHD Graphics 600
1.2 kg20 mm11.60"1366x768
83.6 %
06/2021
Asus Chromebook Flip CX5 CX5500FEA
i7-1165G7, Iris Xe G7 96EUs
2 kg18.5 mm15.60"1920x1080
80.7 %
10/2021
Acer Chromebook 15 CB315-3HT-P297
Pentium N5030, UHD Graphics 605
1.9 kg20.3 mm15.60"1920x1080
86.2 %
08/2020
Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-560V
i5-10210U, UHD Graphics 620
1.4 kg16.8 mm13.50"2256x1504
81.5 %
HP Chromebook 14 G5
Celeron N3350, HD Graphics 500
1.5 kg18.3 mm14.00"1920x1080
83.6 %
Lenovo ThinkBook 14 G2 ITL 20VDS02G00
i3-1115G4, UHD Graphics Xe G4 48EUs
1.5 kg17.9 mm14.00"1920x1080
83.1 %
06/2020
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Exynos 9611, Mali-G72 MP3
467 g7 mm10.40"2000x1200
88 %
10/2020
Apple iPad 10.2 2020
A12 Bionic, A12 Bionic GPU
495 g7.5 mm10.20"2160x1620

Case - Klarar plasten av de påfrestningar som skolans vardag innebär?

Acer Chromebook Spin 511 är en relativt enkel konvertibel. En mycket bred skärmring och mycket plast präglar utsidan. Den bärbara 2-i-1-datorn ser dock inte billig ut. Bra utförande och hög stabilitet bestämmer helhetsintrycket av den digitala slutenheten för Österrikes barn i skolåldern. I praktiken bör den bärbara datorn på 1,2 kg kunna stå emot de påfrestningar som skolans vardag innebär. Skärmen skyddas av det antimikrobiella Corning Gorilla Glass (). Detta motståndskraftiga glas ska förhindra tillväxt av bakterier med silverjoner. Detta är verkligen en bra funktion, särskilt i den hektiska skolvardagen.

Den kritstreckade ytan på fodralets lock, en grå kant som löper runt basen och de målade gångjärnen bryter upp den svarta plastdominerade ytan på Chromebook. Den kromade logotypen på locket ger också ett litet stänk av färg. På det hela taget är höljets utseende och kvalitet hög.

Acer Chromebook väger inte mycket i skolväskan. Med en tjocklek på endast 2 cm och en vikt på 1180 g ligger den konvertibla datorn i samma storleksordning som de flesta skolböcker. Strömförsörjningen lägger till ytterligare 330 gram (~11,6 oz) till skolväskan.

Size Comparison

357 mm 240 mm 18.5 mm 2 kg337 mm 226 mm 18.3 mm 1.5 kg301 mm 235 mm 16.8 mm 1.4 kg296 mm 205 mm 20 mm 1.2 kg

Utrustning - Full portval endast med USB-C-adaptrar

Acers Chromebook Spin har två USB 3.2 Type-A- och två Type-C-portar samt en kortläsare. Den bärbara 2-i-1-datorn behöver inte mer, eftersom skärmar också kan anslutas via den högra USB-C-porten med en motsvarande adapter. Båda USB-C-portarna kan användas för laddning. Alla portar är lättillgängliga på båda sidorna av enheten utan att vara i vägen för varandra.

Volymkontroll, USB 3.2 Type-A, USB 3.2 Type-C med PowerDelivery och Display Port, Kensington-låsspår
Volymkontroll, USB 3.2 Type-A, USB 3.2 Type-C med PowerDelivery och Display Port, Kensington-låsspår
Strömknapp, strömindikator, USB 3.2 Type-C med PowerDelivery, USB 3.2 Type-A, microSD-kortläsare, 3,5 mm headsetuttag
Strömknapp, strömindikator, USB 3.2 Type-C med PowerDelivery, USB 3.2 Type-A, microSD-kortläsare, 3,5 mm headsetuttag

SDCardreader

MicroSD-kortläsaren i Acer Spin är ganska långsam. Tyvärr är kortläsaren det enda sättet att utöka lagringsutrymmet på Chromebook. I gengäld kan microSD-kort sättas in helt i den bärbara datorn och är säkert låsta. Det är nästan svårt att få ut ett insatt microSD-kort ur kortplatsen igen.

SD Card Reader
average JPG Copy Test (av. of 3 runs)
Average of class Convertible
  (10 - 201, n=58, last 2 years)
76.6 MB/s ∼100% +132%
Lenovo ThinkBook 14 G2 ITL 20VDS02G00
  (AV Pro V60)
72.3 (69.86min - 73.5max) MB/s ∼94% +119%
Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-560V
  (Toshiba Exceria Pro M501 microSDXC 64GB)
57 MB/s ∼74% +73%
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
  (AV Pro SD microSD 128 GB V60)
33 MB/s ∼43%
maximum AS SSD Seq Read Test (1GB)
Average of class Convertible
  (25 - 224, n=51, last 2 years)
94.1 MB/s ∼100%
Lenovo ThinkBook 14 G2 ITL 20VDS02G00
  (AV Pro V60)
86.9 MB/s ∼92%

Kommunikation

En Intel Wireless AC 9560-modul ansluter Acer Chromebook till andra enheter och Internet via Wi-Fi 5 och Bluetooth 5.1. Den bärbara 2-i-1-datorn är alltså inte toppmodern, men nätverkshastigheten bör vara tillräcklig även för 4K-streaming. Den testade bärbara Windows-datorn för österrikiska skolor bygger också på den här modulen, ochkunde uppnå överföringshastigheter på upp till 688 Mbps.

Webbkamera

Bildkvaliteten för webbkameran på 0,9 MP som är installerad i mitten av skärmen är endast acceptabel i balanserad belysning. Utanför ett mycket begränsat område är webbkamerans bild antingen mycket brusig eller kraftigt överexponerad, även om andra kameror avbildar objektet bra i samma ljusförhållanden.

Stora färgavvikelser och låg skärpa försämrar också kamerans bild. Testbilden visar urvattnade kanter i alla områden. Detta gör det nästan omöjligt att fotografera läxor.

ColorChecker
32.5 ∆E
30.3 ∆E
29.9 ∆E
34.1 ∆E
34.1 ∆E
28.2 ∆E
32.5 ∆E
31.5 ∆E
25.2 ∆E
31.6 ∆E
24 ∆E
25.8 ∆E
26.3 ∆E
27.2 ∆E
28.3 ∆E
17.8 ∆E
28.7 ∆E
33.8 ∆E
2.3 ∆E
11.8 ∆E
22.8 ∆E
29.5 ∆E
35 ∆E
25.5 ∆E
ColorChecker Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N: 27.04 ∆E min: 2.33 - max: 35.03 ∆E

Tillbehör

I den nuvarande konfigurationen levereras testutrustningen inte med några andra tillbehör än nätaggregat och pappersdokumentation. Österrikiska skolanvändare måste klara sig utan den digitala penna som ingår i andra konfigurationer av Chromebook Spin 511. Eftersom den digitala enheten förmodligen kommer att behöva drivas med batteri för det mesta i skolorna kan det vara värt att köpa en powerbank med USB-C och PowerDelivery eftersom även mycket små mängder energi är tillräckliga för att den ekonomiska bärbara 2-i-1-datorn ska fungera.

Underhåll

Även om Chromebook lätt kan öppnas kan knappast någon komponent inuti bytas ut. Endast WLAN-modulen kan bytas ut. Att byta ut batteriet skulle i princip vara möjligt, men det skulle kräva mer ansträngning eftersom det är fixerat med lim och tejp på många ställen.

Garanti

I enlighet med riktlinjerna för tilldelning av digitala terminalutrustningar förlängs den tvååriga tillverkargarantin med ytterligare två år, vilket innebär att garantiperioden blir fyra år. Informationssidan på OeAD:s webbplats rekommenderar också att man tecknar en elektronikförsäkring mot förlust och stöld och att man regelbundet säkerhetskopierar data.

Inmatningsenheter - Tangentbordet är högljutt, som tur är har Chromebook en pekskärm

Tangentbord

De 15 × 15 mm stora tangenterna med ett tangentfall på drygt 2 mm har en ganska stark haptisk återkoppling. Acer Chromebook verkar därför vara väl lämpad för att lära sig skriva. Endast tangentbordsljudet kan fresta dig att använda det stora skärmtangentbordet i längden. Skärmtangentbordet är dock också mer lämpligt för nybörjare i ogynnsamma ljusförhållanden, eftersom det fysiska tangentbordet inte har någon bakgrundsbelysning. Tangentbordslayouten är nästan densamma som ett standardtangentbord, bara caps lock-tangenten har ersatts med en snabbsökartangent.

Pekplatta

Den inbyggda pekplattan har en behagligt slät yta och hög precision. Alla gester som Chorme OS erbjuder är erkänns av ClickPad utan några problem.

Pekskärm

Den bärbara studentens multi-touch-skärm med 10 fingrar fungerar tillfredsställande utan större fördröjningar eller märkbara avvikelser. Det släta, antimikrobiella Corning Gorilla Glass tar emot jämförelsevis få fingeravtryck och är lätt att rengöra.

Skärm - Acer Chromebook förlorar helt klart poäng här

Varken skärmen på 11,6 tum eller upplösningen på 1366 × 768 pixlar på Acer Chromebook Spin 511 kan övertyga. Den bärbara 2-i-1-datorn erbjuder dock ett mycket högt kontrastförhållande på 2645:1. Texter är därmed väl läsbara och skärmen kan även övertyga vid filmspelning. Den genomsnittliga skärmens ljusstyrka på endast 271 cd/m² kan vid en första anblick verka lite låg, men det är inte särskilt irriterande på grund av den höga kontrasten.

Varken halos eller andra irriterande belysningsfel är märkbara på skärmen. Skärmen är alltså sammanfattningsvis bra, även om vi tyvärr fick konstatera att skärmens ljusstyrka regleras via PWM. Flimret ligger på 1000 Hz och bör därmed endast orsaka problem för de allra minsta

291
cd/m²
286
cd/m²
256
cd/m²
280
cd/m²
291
cd/m²
266
cd/m²
261
cd/m²
263
cd/m²
246
cd/m²
Distribution av ljusstyrkan
X-Rite i1Pro 2
Max: 291 cd/m² (Nits) Medel: 271.1 cd/m² Minimum: 14 cd/m²
Distribution av ljusstyrkan: 85 %
Mitt på batteriet: 291 cd/m²
Kontrast: 2645:1 (Svärta: 0.11 cd/m²)
ΔE Color 8.14 | 0.59-29.43 Ø5.4
ΔE Greyscale 5.84 | 0.64-98 Ø5.6
Gamma: 2.5
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
IPS-Grade, 1366x768, 11.60
Asus Chromebook Flip CX5 CX5500FEA
IPS, 1920x1080, 15.60
Lenovo ThinkBook 14 G2 ITL 20VDS02G00
AU Optronics B140HAN04.E, a-Si IPS LED, 1920x1080, 14.00
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
TFT, 2000x1200, 10.40
Apple iPad 10.2 2020
IPS, 2160x1620, 10.20
Display
Display P3 Coverage
37.2
sRGB Coverage
55.5
AdobeRGB 1998 Coverage
38.4
Response Times
-3%
-23%
2686%
4%
Response Time Grey 50% / Grey 80% *
33 ?(15, 18)
35 ?(16, 19)
-6%
45.9 ?(21.2, 24.7)
-39%
45.2 ?(21.2, 24)
-37%
39.2 ?(18.8, 20.4)
-19%
Response Time Black / White *
27 ?(14, 13)
27 ?(15, 12)
-0%
29 ?(15.7, 13.3)
-7%
27.2 ?(14, 13.2)
-1%
20 ?(7.6, 12.4)
26%
PWM Frequency
1000 ?(90)
81970 ?(16)
8097%
Screen
5%
-15%
3%
-12%
Brightness middle
291
282
-3%
386
33%
503
73%
477
64%
Brightness
271
259
-4%
348
28%
477
76%
452
67%
Brightness Distribution
85
84
-1%
83
-2%
91
7%
86
1%
Black Level *
0.11
0.15
-36%
0.29
-164%
0.29
-164%
0.5
-355%
Contrast
2645
1880
-29%
1331
-50%
1734
-34%
954
-64%
Colorchecker dE 2000 *
8.14
5.55
32%
6.3
23%
4.4
46%
2.2
73%
Colorchecker dE 2000 max. *
19.9
7.46
63%
18.3
8%
10.4
48%
5
75%
Greyscale dE 2000 *
5.84
4.97
15%
5.4
8%
7.5
-28%
3.3
43%
Gamma
2.5 88%
2.41 91%
2.55 86%
2.19 100%
2.23 99%
CCT
6761 96%
6473 100%
5894 110%
7700 84%
7019 93%
Colorchecker dE 2000 calibrated *
4.1
Total Average (Program / Settings)
1% / 3%
-19% / -16%
1345% / 735%
-4% / -9%

* ... smaller is better

Den genomsnittliga färgavvikelsen ΔΕ 5,84 ligger inom ett område där enskilda färger inte visas så korrekt. Färgrepresentationen behöver dock inte vara perfekt för en bärbar dator som främst används med program som ordbehandlingsprogram och liknande kontorsprogram. Det är endast i konstundervisning som skärmens färgrepresentation kan upplevas som irriterande

Trots skärmens låga ljusstyrka i kombination med en mycket reflekterande skärmyta är texterna väl läsbara vid utomhusbruk. Ibland kan reflektionerna på skärmglaset vara tröttsamma. Läsningen blir lättare med en lämplig inriktning av skärmen.

Display Response Times

Display response times show how fast the screen is able to change from one color to the next. Slow response times can lead to afterimages and can cause moving objects to appear blurry (ghosting). Gamers of fast-paced 3D titles should pay special attention to fast response times.
       Response Time Black to White
27 ms ... rise ↗ and fall ↘ combined↗ 14 ms rise
↘ 13 ms fall
The screen shows relatively slow response rates in our tests and may be too slow for gamers.
In comparison, all tested devices range from 0.8 (minimum) to 240 (maximum) ms. » 57 % of all devices are better.
This means that the measured response time is worse than the average of all tested devices (23.4 ms).
       Response Time 50% Grey to 80% Grey
33 ms ... rise ↗ and fall ↘ combined↗ 15 ms rise
↘ 18 ms fall
The screen shows slow response rates in our tests and will be unsatisfactory for gamers.
In comparison, all tested devices range from 0.692 (minimum) to 636 (maximum) ms. » 30 % of all devices are better.
This means that the measured response time is better than the average of all tested devices (37 ms).

Screen Flickering / PWM (Pulse-Width Modulation)

To dim the screen, some notebooks will simply cycle the backlight on and off in rapid succession - a method called Pulse Width Modulation (PWM) . This cycling frequency should ideally be undetectable to the human eye. If said frequency is too low, users with sensitive eyes may experience strain or headaches or even notice the flickering altogether.
Screen flickering / PWM detected 1000 Hz ≤ 90 % brightness setting

The display backlight flickers at 1000 Hz (Likely utilizing PWM) Flickering detected at a brightness setting of 90 % and below. There should be no flickering or PWM above this brightness setting.

The frequency of 1000 Hz is quite high, so most users sensitive to PWM should not notice any flickering.

In comparison: 52 % of all tested devices do not use PWM to dim the display. If PWM was detected, an average of 21941 (minimum: 5 - maximum: 3846000) Hz was measured.

Analysen av betraktningsvinkeln visar att den upplevda skärmens ljusstyrka är starkt beroende av betraktningsvinkeln, medan färgrepresentationen förblir konstant. Detta kan dock också ha en positiv inverkan i klassrummet. Bänkgrannar distraheras alltså inte av främmande skärminnehåll.

Prestanda - Tillräcklig för det dagliga livet i skolan

Chrome OS är mycket sparsamt som operativsystem och kräver endast lite systemprestanda. Vanligtvis räcker det med 4 GB arbetsminne och en måttligt snabb dubbelkärnig processor för smidigt arbete. Acers Chromebook Spin 511 använder en SoC med fyra kärnor och 8 GB arbetsminne. Systemprestandan är alltså tillräcklig för kontorsprogram och andra appar. Även de flesta 3D-appar från Google Play Store bör kunna köras på den konvertibla datorn. Eftersom den bärbara 2-i-1-datorn endast kostar 337,02 euro (~378 dollar) är hårdvaruvalet rimligt.

Processor

Intel Celeron N4120 är en mycket prisvärd processor från 2019 med integrerad Intel UHD Graphics 600. Trots passiv kylning kunde den billiga processorn köras stabilt på cirka 2,5 GHz i testet.

Processorn uppnådde därmed måttliga resultat i våra benchmarks. Chromebook 's beräkningskraft är tillräcklig för kontors- och internetapplikationer. Förmodligen krävs det inte mycket mer av den digitala enheten i skolan. Chromebooks är generellt sett mycket snabba när det gäller start- och stängningstider. Det tar bara 4 sekunder från det att man trycker på strömbrytaren till inloggningsskärmen på Acer Chromebook Spin.

Den integrerade Intel UHD Graphics 600 visar sig inte vara särskilt kraftfull i testet. Om man jämför resultaten från 3D-benchmarks med smartphones i mellanklass är grafikprestandan betydligt lägre. Men återigen, clamshelldatorn köps inte som en enhet för spel.

Geekbench 5.3 / 64 Bit Multi-Core Score
Average of class Convertible
  (707 - 10350, n=92, last 2 years)
4503 Points ∼100% +188%
Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-560V
Intel Core i5-10210U
3314 Points ∼74% +112%
Apple iPad 10.2 2020
Apple A12 Bionic
2772 Points ∼62% +78%
Lenovo ThinkBook 14 G2 ITL 20VDS02G00
Intel Core i3-1115G4
2500 Points ∼56% +60%
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Intel Celeron N4120
1561 Points ∼35%
Average Intel Celeron N4120
  (1505 - 1561, n=3)
1525 Points ∼34% -2%
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Exynos 9611
1207 Points ∼27% -23%
Geekbench 5.3 / 64 Bit Single-Core Score
Lenovo ThinkBook 14 G2 ITL 20VDS02G00
Intel Core i3-1115G4
1275 Points ∼100% +184%
Average of class Convertible
  (260 - 1764, n=92, last 2 years)
1250 Points ∼98% +178%
Apple iPad 10.2 2020
Apple A12 Bionic
1116 Points ∼88% +149%
Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-560V
Intel Core i5-10210U
949 Points ∼74% +111%
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Intel Celeron N4120
449 Points ∼35%
Average Intel Celeron N4120
  (438 - 449, n=3)
442 Points ∼35% -2%
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Exynos 9611
345 Points ∼27% -23%
PCMark for Android / Work 3.0
Average of class Convertible
  (6315 - 12778, n=6, last 2 years)
9386 Points ∼100% +5%
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Intel Celeron N4120
8969 Points ∼96%
Average Intel Celeron N4120
 
8969 Points ∼96% 0%
PCMark for Android / Storage 2.0
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Intel Celeron N4120
28061 Points ∼100%
Average Intel Celeron N4120
 
28061 Points ∼100% 0%
Average of class Convertible
  (19557 - 28061, n=5, last 2 years)
22625 Points ∼81% -19%
3DMark / Sling Shot OpenGL ES 3.0 Physics
Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-560V
Intel Core i5-10210U
5418 Points ∼100% +106%
Average of class Convertible
  (2563 - 5418, n=7, last 2 years)
3444 Points ∼64% +31%
Apple iPad 10.2 2020
Apple A12 Bionic
3040 Points ∼56% +16%
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Intel Celeron N4120
2632 Points ∼49%
Average Intel Celeron N4120
 
2632 Points ∼49% 0%
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Exynos 9611
2199 Points ∼41% -16%
HP Chromebook 14 G5
Intel Celeron N3350
1184 Points ∼22% -55%
3DMark / Sling Shot OpenGL ES 3.0 Graphics
Apple iPad 10.2 2020
Apple A12 Bionic
10023 Points ∼100% +278%
Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-560V
Intel Core i5-10210U
5948 Points ∼59% +125%
Average of class Convertible
  (1224 - 6156, n=7, last 2 years)
3287 Points ∼33% +24%
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Intel Celeron N4120
2649 Points ∼26%
Average Intel Celeron N4120
 
2649 Points ∼26% 0%
HP Chromebook 14 G5
Intel Celeron N3350
2516 Points ∼25% -5%
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Exynos 9611
2048 Points ∼20% -23%
3DMark / Sling Shot OpenGL ES 3.0
Apple iPad 10.2 2020
Apple A12 Bionic
6636 Points ∼100% +151%
Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-560V
Intel Core i5-10210U
5821 Points ∼88% +120%
Average of class Convertible
  (1391 - 5821, n=7, last 2 years)
3251 Points ∼49% +23%
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Intel Celeron N4120
2645 Points ∼40%
Average Intel Celeron N4120
 
2645 Points ∼40% 0%
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Exynos 9611
2088 Points ∼31% -21%
HP Chromebook 14 G5
Intel Celeron N3350
2013 Points ∼30% -24%
GFXBench / Aztec Ruins Normal Tier Onscreen
Apple iPad 10.2 2020
Apple A12 Bionic
37.01 fps ∼100% +106%
HP Chromebook x360 14 G1
Intel Core i5-8350U
25 fps ∼68% +39%
Average of class Convertible
  (12 - 50.5, n=7, last 2 years)
23.4 fps ∼63% +30%
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Intel Celeron N4120
18 fps ∼49%
Average Intel Celeron N4120
 
18 fps ∼49% 0%
HP Chromebook 14 G5
Intel Celeron N3350
10 fps ∼27% -44%
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Exynos 9611
9.7 fps ∼26% -46%
GFXBench / Aztec Ruins Normal Tier Offscreen
Apple iPad 10.2 2020
Apple A12 Bionic
62.4 fps ∼100% +467%
Average of class Convertible
  (7.8 - 120.1, n=8, last 2 years)
46.7 fps ∼75% +325%
HP Chromebook x360 14 G1
Intel Core i5-8350U
26 fps ∼42% +136%
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Intel Celeron N4120
11 fps ∼18%
Average Intel Celeron N4120
 
11 fps ∼18% 0%
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Exynos 9611
10 fps ∼16% -9%
HP Chromebook 14 G5
Intel Celeron N3350
9.7 fps ∼16% -12%
GFXBench / Car Chase Onscreen
Apple iPad 10.2 2020
Apple A12 Bionic
31.72 fps ∼100% +249%
Average of class Convertible
  (9.1 - 93.4, n=8, last 2 years)
28.5 fps ∼90% +213%
HP Chromebook x360 14 G1
Intel Core i5-8350U
25 fps ∼79% +175%
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Exynos 9611
9.6 fps ∼30% +5%
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Intel Celeron N4120
9.1 fps ∼29%
Average Intel Celeron N4120
 
9.1 fps ∼29% 0%
HP Chromebook 14 G5
Intel Celeron N3350
8.8 fps ∼28% -3%
GFXBench / Car Chase Offscreen
Apple iPad 10.2 2020
Apple A12 Bionic
51.3 fps ∼100% +458%
Average of class Convertible
  (7.3 - 111.6, n=8, last 2 years)
44 fps ∼86% +378%
HP Chromebook x360 14 G1
Intel Core i5-8350U
24 fps ∼47% +161%
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Exynos 9611
10 fps ∼19% +9%
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Intel Celeron N4120
9.2 fps ∼18%
Average Intel Celeron N4120
 
9.2 fps ∼18% 0%
HP Chromebook 14 G5
Intel Celeron N3350
8.4 fps ∼16% -9%
WebXPRT 3 /
Average of class Convertible
  (48.2 - 314, n=97, last 2 years)
211 Points ∼100% +99%
HP Chromebook x360 14 G1
Intel Core i5-8350U
203 Points ∼96% +92%
Lenovo ThinkBook 14 G2 ITL 20VDS02G00
Intel Core i3-1115G4
203 Points ∼96% +92%
Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-560V
Intel Core i5-10210U
190 Points ∼90% +79%
Apple iPad 10.2 2020
Apple A12 Bionic
166 Points ∼79% +57%
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Intel Celeron N4120
106 Points ∼50%
Average Intel Celeron N4120
  (85 - 106, n=4)
90.9 Points ∼43% -14%
HP Chromebook 14 G5
Intel Celeron N3350
68 Points ∼32% -36%
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Exynos 9611
54 Points ∼26% -49%
Octane V2 / Total Score
Average of class Convertible
  (9822 - 83695, n=41, last 2 years)
48521 Points ∼100% +162%
Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-560V
Intel Core i5-10210U
41604 Points ∼86% +124%
Apple iPad 10.2 2020
Apple A12 Bionic
41443 Points ∼85% +124%
HP Chromebook x360 14 G1
Intel Core i5-8350U
38722 Points ∼80% +109%
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Intel Celeron N4120
18537 Points ∼38%
Average Intel Celeron N4120
  (16865 - 18537, n=2)
17701 Points ∼36% -5%
HP Chromebook 14 G5
Intel Celeron N3350
11461 Points ∼24% -38%
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Exynos 9611
9415 Points ∼19% -49%
Mozilla Kraken 1.1 / Total Score
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Samsung Exynos 9611
4872 ms * ∼100% -129%
HP Chromebook 14 G5
Intel Celeron N3350
3201 ms * ∼66% -51%
Average Intel Celeron N4120
  (2125 - 2415, n=4)
2308 ms * ∼47% -9%
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Intel Celeron N4120
2125 ms * ∼44%
Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-560V
Intel Core i5-10210U
1067 ms * ∼22% +50%
HP Chromebook x360 14 G1
Intel Core i5-8350U
1017 ms * ∼21% +52%
Average of class Convertible
  (539 - 3986, n=98, last 2 years)
946 ms * ∼19% +55%
Lenovo ThinkBook 14 G2 ITL 20VDS02G00
Intel Core i3-1115G4
757 ms * ∼16% +64%
Apple iPad 10.2 2020
Apple A12 Bionic
653 ms * ∼13% +69%

* ... smaller is better

Chrome OS - Är Googles operativsystem lämpligt för skolor?

Matlab på Chrome OS
Matlab på Chrome OS
Linuxmiljö under Chrome OS
Linuxmiljö under Chrome OS

Googles operativsystem för bärbara datorer har vuxit ur sina barnsjukdomar med dålig kompatibilitet och begränsningar på nätet. Det erbjuder till och med vissa fördelar jämfört med Windows för användning i skolmiljö. I grund och botten är systemsäkerheten för Chrome OS högre eftersom det knappt finns några datorvirus som angriper operativsystemet. Googles operativsystem arbetar mycket resurseffektivt, så det körs också på jämförelsevis svag hårdvara som förbrukar lite energi. Användargränssnittet är tillräckligt likt det i Android och Windows för att man snabbt ska kunna hitta rätt. Chromebooks har också ett stort utbud av appar som är tillgängliga via Google Playstore. Huruvida den påtvingade integreringen av Google-kontot måste ses som en fördel eller nackdel har blivit obsolet med Microsofts nuvarande strategi att kräva registrerade användarkonton. Både Microsoft och Google samlar in och arbetar med användardata nästan utan begränsningar. Båda företagen är baserade i USA, vilket i princip skulle kunna leda till problem med den allmänna dataskyddsförordningen.

I den dagliga användningen finns det knappast något som Windows kan göra, men Chrome OS inte kan göra. Många motsvarigheter till Windows-applikationer finns också i Playstore. Matlab kan nämnas som ett exempel. En version av programmet för att lösa matematiska problem finns också i Playstore, som har samma funktionsutbud som i Windows. För lektioner i datavetenskap kan en Linuxmiljö startas under Chrome OS, som också kör motsvarande program och erbjuder IDE för att utveckla egna program.

För skolans IT-ansvarige är hanteringen avChromeOS-enheter via Google Workspace for Education ungefär lika tidskrävande som hanteringen av Windows, Android och iOS-enheter. De tre sistnämnda kan dock alla hanteras med hjälp av Microsoft Intune, vilket resulterar i ett större utbud av enheter med endast en hanteringsprogramvara. Hanteringen av mobila enheter (MDM) för Chrome-enheterna kan dock ingripa mer omfattande i systemet än Microsoft Intune. Om systemfel skulle smyga sig in på grund av slarvigt beteende från de unga ägarna kan Chromebooks återställas snabbare och enklare än bärbara Windows-datorer. Eftersom de flesta data inte lagras lokalt är en återställning och återställning nästan automatisk på en Chromebook. Ansträngningen för att återställa en Windows-dator är mycket större.

En annan fråga som uppstår är hårdvarukompatibilitet med de enheter som finns i skolan eller hemma. Mikroskopkameror, interaktiva whiteboards, skrivare, skannrar och så vidare är viktiga verktyg. I nödfall bör maskinvarutillverkaren rådfrågas i förväg. I princip fungerar de flesta kameror som ansluts via USB utan problem, eftersom Chrome OS också har motsvarande drivrutiner. För nätverksskrivare beror det på om skrivaren stöder protokoll som IPP, IPPS eller AppSocket. Samma sak gäller för skannrar. Anslutning av Chromebooks med interaktiva whiteboards, dvs. digitala tavlor, är däremot i de flesta fall endast möjlig i begränsad omfattning. Endast ett fåtal tillverkare levererar motsvarande programvara för enheter utan Windows. Om den interaktiva whiteboardtavlan har en videoingång kan den dock anslutas via en USB-C-adapter och åtminstone fungera som skärm för Acer Chromebook Spin.

Utsläpp - tyst i klassrummet

Bullerutsläpp och temperatur

Tack vare den rent passiva kylningen är Chromebook helt tyst. Datorkärnan bibehåller ändå sin prestanda och värmer knappast upp datorhöljet. I långtidstestet med PCMark för Android uppnåddes genomgående goda resultat under flera timmar. Yttemperaturerna nådde inte upp till obehagliga nivåer.

Det finns alltså inga yttemperaturer som upplevs som obehagliga, inte ens i ett entimmes stresstest med hög arbetsbelastning. Handflatorna förblir svala och tangenterna blir inte heller obehagligt varma.

Hög belastning
 39.2 °C42.6 °C30.1 °C 
 36.8 °C33.5 °C30.1 °C 
 25.2 °C26.5 °C23.7 °C 
Max: 42.6 °C
Medel: 32 °C
27.7 °C43.2 °C42.8 °C
24.8 °C33.4 °C33 °C
24.9 °C25.4 °C26.3 °C
Max: 43.2 °C
Medel: 31.3 °C
Strömförsörjning (max.)  28.1 °C | Rumstemperatur 22.8 °C | FIRT 550-Pocket
(±) The average temperature for the upper side under maximal load is 32 °C / 90 F, compared to the average of 30.3 °C / 87 F for the devices in the class Convertible.
(±) The maximum temperature on the upper side is 42.6 °C / 109 F, compared to the average of 35.3 °C / 96 F, ranging from 21 to 55.7 °C for the class Convertible.
(±) The bottom heats up to a maximum of 43.2 °C / 110 F, compared to the average of 36.7 °C / 98 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 22.6 °C / 73 F, compared to the device average of 30.3 °C / 87 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 26.5 °C / 79.7 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of similar devices was 28.4 °C / 83.1 F (+1.9 °C / 3.4 F).
Tomgång
Tomgång
Tomgång
Tomgång
Senast
Senast
Senast
Senast

Högtalare

De små högtalarna är inte riktigt övertygande när du spelar musik eller filmer. Basen är bristfällig. Endast låga volymer resulterar i en jämn frekvensfördelning. Tal återges bra av högtalarna. Den andra parten var välförståelig vid videosamtal. Med tanke på den bärbara datorns prisklass motsvarar ljudkvaliteten inköpspriset.

dB(A) 0102030405060708090Deep BassMiddle BassHigh BassLower RangeMidsHigher MidsLower HighsMid HighsUpper HighsSuper Highs2029.128.529.12536.432.736.43140.436.940.44033.735.233.75037.43337.46330.22730.28022.421.622.410020.518.720.512521.419.121.416028.416.328.420034.815.734.825046.513.946.53155514.45540060.511.860.550063.411.363.46306511.26580072.710.972.7100077.111.577.1125070.112.170.1160066.211.966.2200070.21370.2250065.613.565.631506413.664400069.513.369.5500072.713.372.7630069.613.669.6800067.113.767.11000073.51473.51250077.413.677.41600068.412.368.4SPL82.825.182.8N540.654median 66.2median 13.5median 66.2Delta10.11.710.135.335.132.931.831.83236.535.132.428.93328.936.328.848.32761.52752.924.860.92462.822.763.32269.521.267.82174.82075.919.472.718.97117.770.117.86917.671.817.668.117.671.417.673.717.670.417.571.617.671.617.669.617.459.717.583.630.662.51.5median 69.6median 17.84.62.4hearing rangehide median Pink NoiseAcer Chromebook Spin 511 R752T-C26NApple MacBook 12 (Early 2016) 1.1 GHz
Frequency diagram (checkboxes can be checked and unchecked to compare devices)
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N audio analysis

(±) | speaker loudness is average but good (77.4 dB)
Bass 100 - 315 Hz
(-) | nearly no bass - on average 31.8% lower than median
(±) | linearity of bass is average (11.5% delta to prev. frequency)
Mids 400 - 2000 Hz
(+) | balanced mids - only 4.4% away from median
(±) | linearity of mids is average (8.8% delta to prev. frequency)
Highs 2 - 16 kHz
(+) | balanced highs - only 3.4% away from median
(±) | linearity of highs is average (7.2% delta to prev. frequency)
Overall 100 - 16.000 Hz
(±) | linearity of overall sound is average (21.7% difference to median)
Compared to same class
» 64% of all tested devices in this class were better, 6% similar, 30% worse
» The best had a delta of 5%, average was 20%, worst was 53%
Compared to all devices tested
» 60% of all tested devices were better, 7% similar, 33% worse
» The best had a delta of 3%, average was 20%, worst was 65%

Apple MacBook 12 (Early 2016) 1.1 GHz audio analysis

(+) | speakers can play relatively loud (83.6 dB)
Bass 100 - 315 Hz
(±) | reduced bass - on average 11.3% lower than median
(±) | linearity of bass is average (14.2% delta to prev. frequency)
Mids 400 - 2000 Hz
(+) | balanced mids - only 2.4% away from median
(+) | mids are linear (5.5% delta to prev. frequency)
Highs 2 - 16 kHz
(+) | balanced highs - only 2% away from median
(+) | highs are linear (4.5% delta to prev. frequency)
Overall 100 - 16.000 Hz
(+) | overall sound is linear (9.3% difference to median)
Compared to same class
» 2% of all tested devices in this class were better, 1% similar, 97% worse
» The best had a delta of 7%, average was 19%, worst was 50%
Compared to all devices tested
» 2% of all tested devices were better, 1% similar, 97% worse
» The best had a delta of 3%, average was 20%, worst was 65%

Energihantering - 41 Wh räcker för en skoldag

Energiförbrukning

Chromebook för Österrikes skolbarn är extremt energieffektiv. Jämfört med Lenovo Thinkpad, som ska användas som en bärbar Windows-dator,behöver Chromebook inte ens hälften så mycket energi som Windows-datorn i alla scenarier utom när den är avstängd. Chromebook uppfyller sitt syfte lika bra som den bärbara Windows-datorn. När det gäller hållbarhet är Acer Spin 511 klart överlägsen den bärbara datorn från Lenovo.

Den sparsamma Intel-processorn visar här god effektivitet i energiförbrukningen. Mätningarna i stresstestet visade kortvariga belastningstoppar på maximalt 19,5 watt. Vid normal drift behöver den bärbara datorn förmodligen mindre än 7 watt.

Strömförbrukning
Av/Standbydarklight 0.4 / 0.3 Watt
Låg belastningdarkmidlight 1.9 / 4.1 / 4.2 Watt
Hög belastning midlight 7.8 / 15.7 Watt
 color bar
Förklaring: min: dark, med: mid, max: light        Metrahit Energy
Currently we use the Metrahit Energy, a professional single phase power quality and energy measurement digital multimeter, for our measurements. Find out more about it here. All of our test methods can be found here.
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Celeron N4120, UHD Graphics 600, , IPS-Grade, 1366x768, 11.60
Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-560V
i5-10210U, UHD Graphics 620, SK hynix BC501 HFM128GDJTNG-831, IPS, 2256x1504, 13.50
HP Chromebook 14 G5
Celeron N3350, HD Graphics 500, 32 GB eMMC Flash, IPS, 1920x1080, 14.00
HP Chromebook x360 14 G1
i5-8350U, UHD Graphics 620, 64 GB eMMC Flash, IPS, 1920x1200, 14.00
Lenovo ThinkBook 14 G2 ITL 20VDS02G00
i3-1115G4, UHD Graphics Xe G4 48EUs, Samsung PM991A MZALQ256HBJD, a-Si IPS LED, 1920x1080, 14.00
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Exynos 9611, Mali-G72 MP3, 64 GB UFS 2.0 Flash, TFT, 2000x1200, 10.40
Apple iPad 10.2 2020
A12 Bionic, A12 Bionic GPU, 128 GB NVMe, IPS, 2160x1620, 10.20
Average Intel UHD Graphics 600
 
Average of class Convertible
 
Power Consumption
-97%
-61%
-72%
-227%
17%
-22%
-56%
-169%
Idle Minimum *
1.9
2.7
-42%
3.1
-63%
1
47%
6.3
-232%
1.21
36%
2.12
-12%
3.46 ?(1.9 - 7.1, n=25)
-82%
3.95 ?(0.8 - 8.6, n=91, last 2 years)
-108%
Idle Average *
4.1
5.5
-34%
6.2
-51%
5.7
-39%
9.5
-132%
4.24
-3%
6.43
-57%
5.63 ?(2 - 9.6, n=25)
-37%
6.79 ?(3.2 - 14, n=91, last 2 years)
-66%
Idle Maximum *
4.2
6.7
-60%
8.7
-107%
6.1
-45%
10.4
-148%
4.34
-3%
6.69
-59%
6.61 ?(2.9 - 10.4, n=25)
-57%
8.48 ?(3.7 - 25.8, n=91, last 2 years)
-102%
Load Average *
7.8
25
-221%
14
-79%
23
-195%
32.7
-319%
6.99
10%
8.17
-5%
13.6 ?(7.8 - 19.1, n=25)
-74%
34.8 ?(5.4 - 78, n=90, last 2 years)
-346%
Load Maximum *
15.7
36
-129%
16.1
-3%
36
-129%
63.3
-303%
8.79
44%
11.84
25%
20.1 ?(9.5 - 27.8, n=25)
-28%
50.8 ?(8.3 - 108, n=91, last 2 years)
-224%

* ... smaller is better

Power consumption in Stress test

012345678910111213141516171819Tooltip
: Ø14.1 (7.19-19.5)

Batteriets livslängd

I skolorna finns det ännu inte eluttag på alla platser. Av säkerhetsskäl är det också förbjudet att använda förlängningssladdar. Därför måste batteriet förmodligen försörja den bärbara datorn med ström under långa sträckor i normala fall, eftersom det endast är i vetenskaps- och IT-salarna som man kan förvänta sig att det finns tillräckligt med eluttag.

I testet för Wi-Fi-webbsurfing med full ljusstyrka uppnår datorn åtminstone en drifttid på sju och en halv timme. Detta test bör spegla kraven i skolans vardag relativt väl. Således kan åtminstone den helt nya bärbara datorn överleva skoldagen med 7-8 lektioner.

Det är svårt att uppskatta hur batteritiden kommer att förändras under den planerade livslängden på fyra år. Batteriets livslängd definieras vanligen som det antal laddningscykler som ett batteri kan klara utan att dess prestanda i watttimmar sjunker under 80 % av det angivna värdet. Typiska värden här är 800 till 2200 laddningscykler. Med cirka 185 skoldagar per år skulle man kunna tro att batteriet lätt skulle hålla i över fyra år med 800 laddningscykler. Men för att hålla i sex till sju timmar måste batteriet vanligtvis laddas ur från 100 % till under 20 %. En laddningscykel innebär inte att batteriet laddas från (nästan) tomt till fullt, utan endast inom vissa intervall (0 % till 20 %, 20 % till 90 %, 90 % till 100 %). Det är alltså möjligt att upp till tre laddningscykler "förbrukas" per dag. I värsta fall kan batteriet alltså inte längre räcka till en skoldag efter ca 1,5 skolår. ((800 [laddningscykler] / 3 [laddningscykler/dag])/185 [dagar/skolår] = 1,44 [skolår]).

Testet visade dock att den energibesparande Chromebook också kan drivas av en USB power bank. Eleverna kan på så sätt ha med sig en "nödranson" av energi för skoldagen. En powerbank som levererar 5 V och 2,4 A räcker redan för att ladda Acer Spin åtminstone mycket långsamt. Med en USB powerbank somINIU Powerbank som kostar cirka 35 euro (~35 dollar) på Amazon och en motsvarande USB Type-C-kabel går laddningen ännu snabbare tack vare PowerDelivery

De digitala slutenheterna kommer alltså även i fortsättningen att ställa till problem för skolstyrelserna. Det vore klokt att installera laddningsstationer i skolorna. Permanent batteridrift kan inte vara hållbar.

Batteritid
Låg belastning (utan WLAN, min. ljusstyrka)
9tim 22min
WiFi Websurfing
8tim 9min
WiFi Websurfing max. Brightness
7tim 33min
Hög belastning (maximal ljusstyrka)
3tim 07min
Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N
Celeron N4120, UHD Graphics 600, 41 Wh
Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-560V
i5-10210U, UHD Graphics 620, 50.3 Wh
HP Chromebook 14 G5
Celeron N3350, HD Graphics 500, 47.36 Wh
HP Chromebook x360 14 G1
i5-8350U, UHD Graphics 620, 60.9 Wh
Lenovo ThinkBook 14 G2 ITL 20VDS02G00
i3-1115G4, UHD Graphics Xe G4 48EUs, 58 Wh
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Exynos 9611, Mali-G72 MP3,  Wh
Apple iPad 10.2 2020
A12 Bionic, A12 Bionic GPU, 32.9 Wh
Average of class Convertible
 
Battery Runtime
27%
35%
51%
-0%
135%
129%
44%
Reader / Idle
562
793
41%
2120
277%
2241
299%
1350 ?(562 - 3768, n=41, last 2 years)
140%
WiFi v1.3
489
619
27%
661
35%
738
51%
454
-7%
792
62%
782
60%
578 ?(315 - 1141, n=89, last 2 years)
18%
Load
187
121
-35%
309
65%
238
27%
139.3 ?(62 - 334, n=63, last 2 years)
-26%
H.264
526
950
934
621 ?(357 - 1205, n=32, last 2 years)

För

+ bra tangentbord
+ energisparande
+ står sig länge på batteri
+ passiv kylning
+ Google Play Butik
+ robust
+ billig

Emot

- skärmen ligger under genomsnittet
- dålig webbkamera
- ingen tangentbordsbelysning
- lite minne
- knappt några servicemöjligheter

Bedömning - Kan göra mycket, kostar lite

Acer Chromebook Spin 511
Acer Chromebook Spin 511

Acer Chromebook Spin är förmodligen ett bra val för den planerade användningen som digital slutenhet för elever. Den bärbara 2-i-1-datorn kombinerar fördelarna med en surfplatta Android och en vikbar miniräknare i en och samma enhet. Samtidigt är Chromebook lätt, har en balanserad prestanda och batteriet bör också klara av vardaglig skolanvändning. Av alla fyra alternativ hittills är Chromebook det billigaste alternativet. Acer Convertible ser inte alls billig ut och Acer Chromebook Spin 511 bör mer än väl uppfylla kraven i skolans vardag.

Det är tänkbart att många skolor drar sig för att välja Chromebook för att kunna arbeta med det välbekanta Windows. Det blev dock snabbt uppenbart i testet att den här enheten definitivt kan leverera samma funktioner som en bärbar dator med Windows. Fördelarna med Chrome OS överväger helt klart nackdelarna med att inte använda Windows. Chromebook är en mångsidig enhet. Till och med argumentet att studenter främst kommer att arbeta med Windows i sitt senare yrkesliv kan visa sig vara fel under de närmaste åren. Chromebooks med specifikationer som är anpassade till företagskunder har funnits tillgängliga i några år nu.

Det behöver inte alltid vara Windows. I vardagligt bruk kan Acer Chromebook utföra alla uppgifter från surfing, kontorsapplikationer, streaming, spel och lärande. Du behöver bara vänja dig vid den tillgängliga programvaran.

I testet av Lenovo ThinkBook 14 G2 ITL jämförde vi fördelarna med Android, iOS, Windows-enheter och Chromebooks i slutsatsen. Frågan om vilken enhet skolorna kommer att föredra kvarstår efter detta test. Detta beror på att de flesta av de fördelar som t.ex.Samsung Galaxy Tab S6 Lite erbjuder vid skolanvändning, kan Acer Spin 511 också leverera. Samsung-surfplattan ligger dock klart före när det gäller batteritid, medan Chromebook:s systemprestanda är mycket högre.

Pris och tillgänglighet

Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N finns inte i butik i den testade konfigurationen. De alternativa konfigurationer som erbjuds via Amazon(DE) kostar omkring 450 euro (~505 dollar). Enligt OeAD upphandlas den vinnande enheten i upphandlingen av digitala slutprodukter i kategorin Chromebook-laptop för 337,02 euro (~378$). Av detta betalar föräldrarna endast 84,27 euro (95 dollar) enligt 25-procentsregeln.

Acer Chromebook Spin 511 R752T-C26N - 11/16/2021 v7
Marc Herter

Design
76 / 98 → 78%
Tangentbord
79%
Mus
94%
Anslutningar
47 / 75 → 63%
Vikt
73 / 20-75 → 96%
Batteri
81%
Skärm
75%
Spelprestanda
14 / 78 → 18%
Programprestanda
57 / 85 → 68%
Temperatur
93%
Ljudnivå
100%
Audio
70 / 91 → 77%
Camera
24 / 85 → 28%
Medel
68%
80%
Convertible - Vägt medel

Pricecompare

Ninh Duy
Editor of the original article: Ninh Duy - Editorial Assistant - 233749 articles published on Notebookcheck since 2008
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Recension: Acer Chromebook Spin 511 R752T - Bärbar 2-i-1-dator för klassrummet
Marc Herter, 2021-11-26 (Update: 2021-11-26)