Notebookcheck Logo

Razer Huntsman V3 Pro recension: Användbara funktioner för konkurrenskraftigt spel till ett förhöjt pris

Fullt utrustad för tävlingsinriktat spelande. För första gången erbjuder Razer Huntsman V3 Pro Rapid Trigger och separat justerbara avtryckarpunkter tack vare andra generationens analoga optiska nyckelbrytare. Vi testade den fullstora versionen av Huntsman V3 Pro och berättar om det här tangentbordet ger valuta för pengarna.
Razer Huntsman V3 Pro kommer med viktiga e-sportfunktioner som Rapid Trigger (Bild: NBC).
Razer Huntsman V3 Pro kommer med viktiga e-sportfunktioner som Rapid Trigger (Bild: NBC).

Razer Huntsman-tangentbord har inspirerat många spelare sedan lanseringen 2018, med serien tydligt inriktad på den tävlingsinriktade spelscenen. Men ända sedan den holländska tangentbordstillverkaren Wooting först introducerade Rapid Triggersom gör det möjligt för användare att trycka på tangenterna i snabb följd, har efterfrågan på denna funktion i tävlingssammanhang ökat.

I fotspåren av Steelserieshar Razer följt efter med Huntsman V3 Pro, ett mycket konfigurerbart tangentbord med analoga optiska brytare och Rapid Trigger-funktionalitet i tre olika storlekar (100%, TKL, 60%). Vi tog en titt på fullstorleksversionen av detta Razer gaming-tangentbord, som har ett rekommenderat försäljningspris på €289,99 / US$249,99 / £249,99.

Funktioner och design - opretentiöst tangentbord för gaming med Rapid Triggers

Den fullstora versionen av Razer Huntsman V3 Pro som testats här, med en tysk QWERTY-tangentbordslayout, erbjuder ett nummerblock utöver F-tangenterna och piltangenterna. Det finns också tre multimediaknappar och ett volymhjul, som också kan användas för att konfigurera känsligheten hos tangentbrytarna (triggerpunkt och snabb triggerfunktionalitet). RGB-belysning är vanligt på speltangentbord, och Razer Huntsman V3 Pro är inget undantag med sin anpassningsbara RGB-belysning.

Den fullstora versionen av Razer Huntsman V3 Pro har en plastkropp med undantag för toppen, som är tillverkad av svart borstat aluminium. För första gången på ett Razer-tangentbord används Doubleshot PBT-tangentknappar, som har en bekvämare matt finish och bättre hållbarhet än ABS-nyckelknappar. Med tangentbordet följer en avtagbar USB-kabel från typ A till typ C och ett magnetiskt handledsstöd i konstläder, som är betydligt plattare och hårdare än tidigare Razer-handledsstöd.

Utan handledsstödet mäter tangentbordet 445 x 139 x 39 mm och väger 880 g. Med handledsstödet mäter tangentbordet 445 x 224 x 39 mm och väger 1133 g. Förutom manualen och en snabbstartsguide med de viktigaste kortkommandona innehåller lådan även Razer-klistermärken. För att konfigurera alla funktioner i Huntsman V3 Pro måste du installera Razers Synapse-programvara, som kräver minst Windows 10 (64-bitars).

Gamingfunktioner och ergonomi - ett tydligt fokus på tävlingsinriktade spelare

Mest spännande för e-sportsspelare är dock Razers andra generationens analoga optiska tangentbrytare, som har en fritt konfigurerbar avtryckarpunkt mellan 0,1 och 4,0 mm och en separat stabilisator för varje brytare. I stil med Wooting-tangentbord har Razer Huntsman Pro V3-serien nu också en snabb avtryckningsfunktion, så att tangenterna kan återaktiveras omedelbart efter att de har avtryckts, även när de trycks ned, vilket kan vara särskilt viktigt i snabba tävlingsskjutare. I Valorant eller CSGO 2 kan du till exempel utföra snabba sido- och stopprörelser utan att ta bort fingrarna från WASD-knapparna. I händerna på mycket skickliga professionella spelare kan den snabbare rörelsen som Rapid Trigger-funktionen ger vara en avgörande faktor i rankade spel.

De analog-optiska brytarna utlöses mjukt och exakt och stabilisatorerna, som liksom RGB-belysningen är individuellt utformade för varje tangent, är väl avstämda. De som vanligtvis skriver eller spelar på anpassade mekaniska tangentbord kommer dock att bli besvikna över ljudet från Razer Huntsman V3 Pro: Ljudet när du trycker på tangenterna är högfrekvent och lite skrapigt, men det är inte ovanligt för ett speltangentbord. Å andra sidan finns det ingen efterklang under hårda tangenttryckningar, men totalt sett är Huntsman V3 Pro helt klart avsedd för spel med hörlurar, där det obehagliga ljudet från tangentbordet inte längre märks.

När det gäller ergonomi är Razer Huntsman V3 Pro helt klart en spelenhet och inte ett verktyg för frekventa typister. Tack vare sin platta profil är handledsstödet perfekt för snabba rörelser på WASD-tangenterna, men trots de två möjliga lutningsvinklarna på fötterna på baksidan av tangentbordet är skrivupplevelsen bara blandad när du skriver dokument. Dessutom är handledsstödet knappt vadderat och endast magnetiskt fäst vid tangentbordets undersida, vilket innebär att det lätt kan glida ur sin plats.

Doubleshot PBT-tangenterna i OEM-profilen är mycket grova för att förhindra att fingrarna glider av tangenterna, även under hetsiga onlinespel. Även om bokstäverna eller siffrorna på tangenterna är genomskinliga, är Razer Chroma RGB-belysningen, som skapas av små ljusremsor ovanför varje brytare, diskret och diskret.

Konfigurerbarhet och programvara - många alternativ, vissa till och med utan Razer Synapse

Razer Huntsman V3 Pro har en liten inställningspanel direkt ovanför piltangenterna, som visar den valda profilen samt aktivering av Num Lock eller Caps Lock. Förutom en anpassad profil som kan konfigureras med hjälp av programvaran Synapse, erbjuder Razers nya speltangentbord fem förkonfigurerade profiler, var och en med olika triggerpunkter och känslighet för snabba utlösningar.

Genom att trycka på Fn + Tab-tangenterna kan tangenternas avtryckarpunkt justeras i 10 steg från 0,1 mm till 3,6 mm i steg om 0,4 mm med hjälp av hjulet längst upp till höger på tangentbordet, vilket också fungerar utan att Razer Synapse-programvaran är installerad. Ett snabbinställningsläge för den snabba avtryckarfunktionen kan också aktiveras via Fn + Caps-Lock, vilket ger alternativ mellan 0,1 och 1,0 mm i steg om 0,1 mm, antingen för hela tangentbordet eller för enskilda tangenter.

Men om du vill skapa dina egna profiler eller anpassa RGB-belysningen måste du använda Synapse. Även om Razers Synapse-kringutrustningsprogramvara inte har ett gott rykte, har den kaliforniska hårdvarutillverkaren fortsatt att optimera och städa upp programvaran genom åren. Problem med Synapse som körs i bakgrunden, som var vanligare tidigare, var inte längre uppenbara under vår användning.

Razers Synapse har också ett "gamepad-läge" för Hunterman V3 Pro, där WASD-tangenterna fungerar som de analoga spakarna på handkontrollen och Q- och E-tangenterna som avtryckartangenter, liknande de som finns på Wooting-tangentbord, som kan användas för racingspel, till exempel. Det tar dock lite tid att vänja sig, och det är verkligen enklare att bara koppla in och använda en vanlig gamepad.

På fliken Trigger i Synapse-programvaran kan triggerpunkten för tangenttryckningar ställas in mellan 0,1 och 4,0 mm, antingen för enskilda tangenter eller för hela tangentbordet, med standardinställningen 1,2 mm. Rapid Trigger-funktionen, som återställer tangenttryckningar omedelbart efter att de har tryckts ned för extremt snabba tangenttryckningar, kan också konfigureras här från 1,0 mm till 0,1 mm. Dessa inställningar är tillgängliga för alla tangenter utom Windows, Fn, Insert, Delete, Pos1, End och Page up/down.

Ljusstyrkan på bakgrundsbelysningen kan också justeras, även om den maximala ljusstyrkan inte verkar särskilt hög för ett speltangentbord, vilket är i linje med det ganska reducerade övergripande utseendet på Razer Huntsman V3. Olika RGB-belysningseffekter kan väljas som förinställningar, och det finns också en "miljödetekteringsfunktion" som anpassar tangentbordsbelysningen till det aktuella skärminnehållet.


Fördelar

+ Snabb avtryckarfunktion
+ Individuellt justerbara avtryckarpunkter
+ Val av olika profiler via kortkommandon
+ Många konfigurationsalternativ

Kontra

- Obehagligt ljud när du skriver
- Hårt handledsstöd
- Relativt högt pris

Omdöme - Modernt gaming-tangentbord i full storlek till ett Razer-pris

Förutom den fullstora versionen finns Razer Huntsman V3 Pro också i en TKL-version utan numeriskt tangentbord och i en kompakt 60%-version (Bild: Razer).
Förutom den fullstora versionen finns Razer Huntsman V3 Pro också i en TKL-version utan numeriskt tangentbord och i en kompakt 60%-version (Bild: Razer).

Razer Huntsman V3 Pro erbjuder användbara funktioner för tävlingsinriktade spelare, med Rapid Trigger-funktionen och den justerbara avtryckarpunkten i onlinematcher som ger rörelsefördelar för spelare med höga skicklighetsnivåer. Möjligheten att välja olika profiler direkt från tangentbordet kan också vara praktiskt för vardagsspel, men åsikterna kommer att fortsätta att skilja sig åt när det gäller Synapse-programvaran.

Designen är behagligt enkel och RGB-belysningen är ganska diskret, men handledsstödet är mycket hårt och har begränsad användning utanför PC-spel. Detsamma gäller ljudet från tangentbordet när du skriver, som är mycket obehagligt, även om tangentbordskroppen inte ger ifrån sig några pinglande eller ihåliga ljud.

Pris och tillgänglighet

Typiskt för Razer är dock det relativt höga rekommenderade detaljhandelspriset på cirka 290 € / 250 USD / 250 £, som kan köpas via företagets egen onlinebutik, men också via Amazon, till exempel. Apex Pro Mini Wireless 60%-tangentbordet från Steelseries med ISO-layout har ett rekommenderat försäljningspris på €260 / US$240 / £220. Det fullstora Wooting Two-tangentbordet med ANSI-layout kostar 220 euro / 195 US-dollar / 172 £, medan Wooting HE60+-tangentbordet med 60% med ANSI-layout kostar 210 euro / 175 US-dollar / 163 £.

Transparency

The present review sample was made available to the author as a loan by the manufacturer or a shop for the purposes of review. The lender had no influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Razer Huntsman V3 Pro recension: Användbara funktioner för konkurrenskraftigt spel till ett förhöjt pris
Alexander Pensler, 2024-06-28 (Update: 2024-06-28)