Notebookcheck Logo

Praktiskt test av Doogee S98 Pro - S98 får en värmekamera och förlorar den sekundära skärmen

Doogee S98 Pro hands-on recension, värmekamera i aktion (Källa: Egen)
Doogee S98 Pro värmekamera i aktion (Källa: Egen)
Doogee S98 Pro har samma processor och nästan identiska specifikationer i stort sett, men den vanliga Samsung-kameran på 64 MP i Doogee S98 Pro byter ut 64 MP Samsung-kameran mot en Sony-kamera på 48 MP, men har också en värmekamera och förlorar den sekundära skärmen. Resultatet är en specialiserad lur som riktar sig till olika yrkesgrupper.

Inte långt efter lanseringen av Doogee S98kom den populära tillverkaren av stryktåliga telefoner tillbaka med en Pro-version som har mycket gemensamt med sitt syskon, men som också har en viktig förändring. Förändringen är att den sekundära displayens ersätts med en värmekamera. Detta gör Doogee S98 Pro till en mycket användbar telefon för många yrkesverksamma som behöver värmekameror, men ger en ganska användbar uppsättning verktyg även för mindre krävande användare.

En annan förändring som är värd att ta hänsyn till från början är bristen på färgval. Doogee S98 Pro levereras dock tillsammans med ett fodral som ser ganska intressant ut, även om den stryktålighetsnivå som garanteras av att luren uppfyller MIL-STD-810H standard gör det mer till ett kosmetiskt tillbehör än ett nödvändigt lager av extra skydd. I slutändan kommer åtminstone vissa användare att uppskatta möjligheten att ändra utseendet på sin telefon då och då.

Innehåll i lådan, design, byggkvalitet

Doogee S98 Pro är nästan identisk med sitt syskon, vilket inte är förvånande. Detsamma gäller innehållet i lådan, som skyddar själva luren och följande tillbehör: ett SIM-utdragningsverktyg, en USB-C- till USB-C-kabel, en 33 W nätadapter, ett skyddsfodral, ett extra skärmskydd, en påse med tillbehör (för rengöring och byte av skärmskyddet), en manual för värmekamerafunktionerna samt en grundläggande användarmanual på 13 språk.

Utöver ovanstående fick jag även ett par utomjordisk formade solglasögon som kom i samma paket som inte är avbildade här och som inte ingår i det vanliga detaljhandelserbjudandet (liknande den kosmonautfigur som kom med Doogee S98). Självklart har denna modeaccessoar ingenting att göra med telefonen och dess funktioner och den kan tyvärr inte köpas separat från Doogee.

Doogee S98 Pro ser ut och känns nästan identisk med Doogee S98 när det gäller de använda materialen och hantverkskvaliteten. Jag måste dock tillägga att höljet på den nya luren känns bara lite hårdare än det på S98. Skillnaden är knappt märkbar och borde inte spela någon roll vid verklig användning.

SIM-brickan och knapparna är placerade på samma ställen som på Doogee S98, men S98 Pro har värmekameran som den centrala delen av sin baksida och ersätter den sekundära displayen. LED-blixten har fått en helt ny design och är också kraftfullare.

Sist men inte minst bör jag nämna att baksidan av metallsidorna har en något annorlunda design jämfört med samma del på Doogee S98. Skillnaden är knappt märkbar och har ingen inverkan på lurens robusthet eller vikt.

Specifikationer, funktioner, användning i verkligheten

Utan vidare kommer jag direkt till specifikationerna och funktionerna för Doogee S98 Pro, som använder MediaTek Helio G96 processor och endast kommer med 8 GB minne och 256 GB UFS 2.2-lagring. Denna generösa mängd lagringsutrymme kan vid behov kompletteras via ett microSD-kort. Doogee S98 Pro kommer med samma 6,3-tums LCD FHD+-skärm med 1080 X 2340 pixlar, 60 Hz uppdatering och 480 nits typisk ljusstyrka som icke-Pro S98.

Kamerauppsättningen består av en 48 MP huvudfotograf, en 20 MP nattseendekamera, InfiRay värmekameraoch en 16 MP selfiefotograf. Vikten på cirka 320 gram (lite mer än 0,7 pund) kan vara ett problem för vissa personer, men detta är normalt för en stryktålig telefon. Innan vi går vidare bör jag framhäva att InfiRay värmekameran använder en sensor av professionell kvalitet med en upplösning på 256 X 192 pixlar och en bildfrekvens på 25 Hz.

Medan vanliga appar och spel fungerade ungefär lika bra som på Doogee S98 (jag spelade bara några få spel utan att köra några benchmarks och märkte inga störningar eller ökade laddningstider), var GeekBench 5.4.4-resultaten för flerkärnig prestanda oväntat låga, omkring 1 100-1 150 poäng efter flera körningar. Compute-testerna bjöd inte på några överraskningar: 1 414 OpenCL- och 1 487 Vulkan-poäng. Lagringsprestanda var lika bra som förväntat. Enligt A1 SD Bench kan Doogee S98 Pros interna lagring nå 474 MB/s vid läsning av data och 449 MB/s vid skrivning.

Doogee S98 Pro har inga problem med signalstyrkan, både inomhus och utomhus. Vissa kanske säger att avsaknaden av 5G är ett problem, men i många områden är 5G-hastigheten sämre än 4G-hastigheten på grund av olika tekniska orsaker. Saker och ting kan vara annorlunda om några år, men en stryktålig telefon med enbart 4G bör inte betraktas som sämre på grund av denna begränsning.

Upplevelsen av Android 12 är utmärkt, och listan över extrafunktioner är kort och består av saker som DuraSpeed-appförstärkaren, OutDoor Toolbox-sviten och anpassningsområdet för den programmerbara knappen.

InfiRay-kameran har en utmärkt dedikerad app, med ganska många användningslägen. Listan omfattar snabb-, yrkes- och termometerlägen för det radiometriska läget, flera verktyg för det professionella läget samt ett enkelt snabbläge utan inställningar. Utöver dessa inkluderar bildläget följande: Endast IR, Endast RGB, PiP och MIX-fusion. Resultaten kan bli ganska intressanta, vilket du kan se i några av bilderna nedan.

Det goda, det dåliga och sanningen

Doogee S98 Pro levereras med ett skyddsfodral, ett alternativ som vanligtvis inte finns med på robusta telefoner. Resten av de positiva delarna av non-Pro S98 förblir desamma: en hyfsad mellanklassprocessor, en generös mängd snabbt internt lagringsutrymme, 8 GB minne, ett 6 000 mAh-batteri med trådlös laddning och snabb 33 W trådbunden laddning, en ren Android 12-upplevelse, samt utmärkt hantverk och attraktivt utseende. Den sidomonterade fingeravtrycksläsaren förblir densamma och vissa kanske inte tycker att den är lika praktisk som jag.

Även om jag inte tycker att bristen på 5G-anslutning är ett problem i en robust telefon just nu, hade det varit en bra idé att ha en AMOLED-skärm på den här Pro-märkta enheten. Tyvärr har Doogee S98 Pro samma skärm som Doogee S98. Även om den inte är dålig för en LCD-skärm kan den inte matcha bildkvaliteten hos AMOLED-skärmen som används i V20 i många scenarier. När man använder det medföljande fodralet är trådlös laddning inte längre möjlig.

Värmekameran kan hjälpa icke-proffs med olika vardagliga uppgifter (kontrollera om frysen fungerar som den ska, kontrollera en persons kroppstemperatur eller till och med hitta en katt eller hund som gömmer sig under sängen eller i en låda på natten) och kan vara ett ovärderligt verktyg för olika yrkesgrupper, till exempel rörmokare eller elektriker. Även när man använder Doogee S98 Pro uteslutande som en vanlig smartphone kan det vara mycket användbart att ha en värmekamera till hands, i vissa fall till och med livsavgörande. Med tanke på priset på sådana kameror, att ha en integrerad i en telefon som kan köpas för ungefär 500 dollar (priset kan variera beroende på marknad, återförsäljare och olika erbjudanden som kan vara aktiva).

Ansvarsfriskrivning: Författaren till den här recensionen fick den stryktåliga smarttelefonen Doogee S98 Pro av Doogee gratis för teständamål.

Källa(n)

Doogee (officiell produktsida)

Please share our article, every link counts!
.170
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Praktiskt test av Doogee S98 Pro - S98 får en värmekamera och förlorar den sekundära skärmen
Codrut Nistor, 2022-08-29 (Update: 2022-08-29)