Notebookcheck Logo

Praktiskt test av Doogee AJ01 (icke-smarta) glasögon - En intressant ny produkt med ett föråldrat designperspektiv

Doogee AJ01 Bluetooth-glasögon (Källa: egen)
Doogee AJ01 Bluetooth-glasögon (Källa: egen)
Doogee AJ01 marknadsförs som "smarta ljudglasögon" och har Bluetooth 5.0-anslutning och kan användas för att ersätta trådbundna eller trådlösa telefoner som vanligtvis används med telefoner och surfplattor. Det finns dock ingen ljudisolering och det finns några andra nackdelar som potentiella köpare måste ta hänsyn till.

Även om audiosolglasögon ligger långt ifrån vad fullfjädrade smarta glasögon brukar leverera är båda fortfarande nischprodukter. På den ljusa sidan måste vi lyfta fram att fans av högkvalitativt ljud kan få audiosolglasögon från ett toppmärke som BOSE, men de har vanligtvis ett pris på över 200 US-dollar. Tack och lov finns det också produkter under 100 US-dollar som Doogee AJ01 som riktar sig till budgetmedvetna köpare.

Doogee AJ01 är ett par polariserade solglasögon med inbyggda högtalare och mikrofoner som kan ersätta hörlurar, åtminstone i vissa fall. Idag tar vi en titt på detta tillbehör och lyfter fram vad som är bra och mindre bra med det.

Innehåll i lådan, design, byggkvalitet

Doogee AJ01 och alla tillbehör kommer inuti skyddsfodralet som är placerat i en svart låda som visar alla viktiga specifikationer och funktioner på baksidan och undersidan. Förutom solglasögonen innehåller skyddsfodralet även en laddkabel, en mjuk bär-/skyddsväska, en rengöringsduk och en bruksanvisning.

För mig är designen lite föråldrad, och den öppna öronhögtalarmetoden gör att alla runt bäraren kan höra allt, så telefonsamtal kan vara uteslutet i de flesta scenarier utomhus och inomhus när andra människor är i närheten. Självklart gäller samma sak för musiklyssning när de som finns runt omkring kan störas av den. För kontroller finns det två nedåtriktade knappar på varje arm, bredvid de magnetiska kontakterna för laddning.

Solglasögonen känns tillräckligt solida, men laddningskabeln är ganska tunn och samma sak kan sägas om skyddsfodralet. Sammantaget kan jag säga att Doogee AJ01 ligger något under förväntningarna när det gäller bygg- och materialkvalitet med tanke på priset på över 50 dollar (beroende på återförsäljare och avsaknad av rabatter kan det till och med gå över 100 dollar).

Specifikationer, funktioner, användning i verkligheten

Den TR90-tillverkade ramen rymmer stereohögtalare och två 90 mAh-batterier samt alla kretsar som behövs för att driva högtalare och mikrofoner. Bluetooth 5.0 bör räcka för de flesta användare, och AAC-codec som stöds ger oväntat bra ljud (jag förväntade mig en katastrof baserat på några recensioner som jag lyckades läsa innan jag tog Doogee AJ01 ur lådan).

Jag lyssnade på musik i några bra timmar med YouTube som ljudkälla och jag blev förvånad över ljudkvaliteten jämfört med vad jag förväntade mig. Genom att använda den maximala volym som telefonen tillåter fick jag mer än 6 timmars autonomi på en full laddning, vilket är mer än vad Doogee annonserar. När jag ringde några telefonsamtal var dock den inkommande ljudkvaliteten ganska dålig, eftersom rösterna hade ett metalliskt, förvrängt ljud. Överraskande nog låter röstfokuserad musik bra. Å andra sidan verkar mikrofonerna fungera utmärkt, vilket rapporterades av de personer jag pratade med. Att spela in min röst på min telefon via Doogee AJ01 gav också mycket bra resultat.

När vi pratar om solglasögondelen blev jag inte imponerad, och färgerna på vissa telefonskärmar modifierades kraftigt av linsen. På den ljusa sidan kan linserna bytas ut, så detta bör inte betraktas som en stor nackdel, och det kan också ha något att göra med hur jag uppfattar färger.

Den tid som behövs för en full laddning är cirka 90 minuter och en vikt under 50 gram borde inte vara något problem för någon. Den enhetliga metoden med en storlek som passar alla kanske dock inte får jobbet gjort för personer med små eller stora huvuden, särskilt eftersom det inte finns några näsdubbar att justera.

Det goda, det dåliga och sanningen

Doogee AJ01 låter bra när du spelar musik och mikrofonerna gör jobbet förvånansvärt bra. Batteritiden visar sig ligga över de officiella värdena. Anslutningen är solid och beroende på användarens smak kan solglasögonsidan också vara bra.

Fodralet känns inte tillräckligt rymligt för att placera glasögonen bekvämt och känns billigt. Att endast IPX4-klassad, bör Doogee AJ01 skyddas mot kraftigt regn och nedsänkning i vatten. Med tanke på högtalardesignen med öppna öron ger Doogee AJ01 inte någon grad av ljudintegritet. Det finns ingen möjlighet att justera dess passform beroende på näsa/öron/huvudstorlek. Laddningskabeln är tunn, för att inte tala om användarhandboken (några sidor flög helt enkelt ut första gången jag öppnade den). Kvaliteten på det inkommande ljudet vid samtal är under genomsnittet.

Även om jag blev positivt överraskad av vissa delar av Doogee AJ01 kan jag inte rekommendera denna produkt utan att ha priset i åtanke. För mindre än 50 dollar är den garanterat värd att prova. För priser som ligger närmare gränsen på 100 USD kan du kanske en att vänta på Doogees nästa försök. I slutändan ser början lovande ut, de behöver bara få nästa generations ljudsolglasögon att kännas mindre generiska.

Ansvarsfriskrivning: Författaren till den här recensionen fick Doogee AJ01 audiosolglasögon från Doogee gratis för testning.

Källa(n)

Doogee (officiell produktsida)

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Praktiskt test av Doogee AJ01 (icke-smarta) glasögon - En intressant ny produkt med ett föråldrat designperspektiv
Codrut Nistor, 2022-10-12 (Update: 2022-10-12)