Notebookcheck Logo

Praktiskt test: Roccat Torch - Mikrofon på instegsnivå för gamers och streamers med mixerpanel

Teaser
För strax under 1 000 kronor lovar Roccat ett litet allt-i-ett-paket för gamers och streamers. Alla viktiga funktioner kan styras via stativet, tillverkaren talar om studiokvalitet, det finns många RGB-alternativ tillgängliga, ett integrerat popfilter är installerat och det finns till och med geststyrning. Är Torch det "bekymmersfria" paketet för alla kreativa?
Christian Hintze (översatt av DeepL / Ninh Duy), 🇺🇸 🇩🇪 ...

Introduktion

Roccat marknadsför sin stativmikrofon som en inspelningsenhet med dubbla kondensatorer för spelare, streamers och kreatörer. Enligt tillverkaren erbjuder den 24-bitars ljud och sampling upp till 48 kHz. Ett popfilter är redan integrerat, och LED-balkar visar inspelningsvolymen.

Grundplattan, som fungerar som ett stativ, har också några användbara kontroller, som Roccat annonserar som "kontroller i mixerstil". Faktum är att mikrofonens polarmönster och inspelningslägen kan ställas in i tre steg (Cardioid, Stereo, Whisper). Det finns också en volymkontroll med mute- och förstärkningskontroll för inspelning. Grundplattan kan tas bort, vilket också gör Torch kompatibel med olika svängbara armar och stativ

Obs: Roccat försåg oss med ett exemplar av Torch för gratis testning. Artikeln återspeglar endast min ärliga, personliga åsikt och erfarenhet av mikrofonen och är inte påverkad av tillverkaren.

Basen med reglage i "mixerstil"
Basen med reglage i "mixerstil"
Två roterande och en glidare
Två roterande och en glidare
Mikrofonen kan skruvas loss
Mikrofonen kan skruvas loss
Mikrofongängor på basplattan
Mikrofongängor på basplattan

Lys, lys, lys, lilla stjärna

Mikrofonen kan förresten också stängas av med hjälp av geststyrning. Om handen kommer för nära den övre gestsensorn kopplas den om till ljuddämpning, vilket indikeras av den röda RGB-belysningen

RGB-belysningen är ett centralt inslag i Torch. Den centrala Roccat-logotypen lyser upp, och det finns ljusbalkar till vänster och höger som indikerar känslighet respektive volym. När det är dämpat lyser allting rött. På basplattan visas ett grönt lysande "live" så snart inspelning eller streaming startas.

Gestsensorn på toppen
Gestsensorn på toppen
Rött när det är tyst
Rött när det är tyst
Grön och en "live" i basen under inspelning
Grön och en "live" i basen under inspelning

Här blir det tydligt att mikrofonen med sin lekfulla bakgrundsbelysning snarare riktar sig till spelare, men du kan också stänga av belysningen. Ljusintensiteten kan också väljas i 4 nivåer via en tryckknapp. Ljuset erbjuder sällan något riktigt mervärde; de laterala ljusbalkarna visar till exempel bara statiskt gain-reglaget på ett statiskt sätt.

Mått och installation

Jag hade trott att mikrofonen skulle vara mindre och blev därför förvånad när jag frigjorde den cirka 21 cm höga mikrobasplattan från förpackningen. Den populära Blue Yeti (123 Euro på Amazon) är dock ännu större. Basen med kontrollerna är ganska tunn med maximalt 2 cm, men själva mikrofonen verkar lite klumpig och även av den många plasten inte särskilt elegant, men det är säkert en smaksak - på Amazon är de flesta kunder mer än nöjda.

Förresten kan Torch också roteras och lutas bakåt (cirka 45 grader).

Roterad till höger
Roterad till höger
Lutar bakåt
Lutar bakåt

Det finns också tre kablar i förpackningen. Först blev jag förvånad över en mycket kort USB-C-kabel med vilken du först måste ansluta mikrofonen till basen, annars är kontrollerna värdelösa. Jag undrade om det kunde ha funnits en mer direkt slip-on-anslutning här. Men bakgrunden är att du också kan ta bort mikrofonen från basen och montera den på en mikrofonbom. Du kan fortfarande ansluta mikrofonen till basplattan och använda kontrollerna via den längre USB-C-till-USB-C-kabeln som också ingår.

Kablarna: USB-C-till-C ansluter mikro till mixer
Kablarna: USB-C-till-C ansluter mikro till mixer
USB-C till A ansluter mikrofon/mixer till datorn
USB-C till A ansluter mikrofon/mixer till datorn
Längre kabel från USB-C till USB-C
Längre kabel från USB-C till USB-C
Ljudinställning för Windows: Torch ställs automatiskt in som in- och utdataenhet
Ljudinställning för Windows: Torch ställs automatiskt in som in- och utdataenhet

Torch ansluts till datorn via en USB-C- till USB-A-kabel. Hanteringen är verkligen superenkelt tack vare Plug & Play. Kabeln ansluts till datorn och Torch och enheten är konfigurerad efter några sekunder. Windows ställer sedan automatiskt in mikrofonen som ljudingång och ljudutgång. Basen fungerar då också som ett externt ljudkort och alla ljudsignaler från datorn passerar igenom eller bearbetas på nytt via hörlursutgången.

Praktisk erfarenhet

Statisk förstärkning RGB-display
Statisk förstärkning RGB-display

Om Torch också är inställd som en ljudutgångsenhet i Windows kan du enkelt justera systemvolymen med volymknappen och behöver inte använda tangentkombinationen fn+F i värsta fall - praktiskt.

Att justera systemvolymen via mixerns ratt fungerar tydligen inte om Torch inte har ställts in som en ljudutgångsenhet: Windows visar ändringen, men i praktiken ändras inte den totala volymen. Så om utgången inte går via Torch är volymknappen värdelös, synd bara.

Gain-reglaget styr inspelningsvolymen, dvs. hur högt ens tal spelas in, RGB-stavarna till höger och vänster visar omfattningen av gain-reglaget och därmed den allmänna känsligheten mer eller mindre statiskt.

Ljudkvalitet

Om enheten också är inställd som ljudingång kan du alltid höra ett tyst pip via basens hörlursutgång. Om du bara slår på utgången och låter Windows ta över ingången via en annan mikrofon försvinner det grundläggande pipet. Pipandet hörs inte heller i inspelningar det är bara relaterat till Torch som utgångsenhet eftersom även med externa högtalare hörs inte pipandet med Torch som liveingång.

Torchs integrerade ljudkort lämnar alltså ett delat intryck överlag. Omkopplat som ljudutgång och med hörlurar i basen är bakgrundsbruset märkbart högre än när hörlurarna är anslutna direkt till den bärbara datorns jackutgång. Därför rekommenderas det inte nödvändigtvis som utgångsenhet. Här kan du höra en inspelning av utgångens icke-standardiserade och redan ganska höga bakgrundsbrus:

Mikrofonkvaliteten (input) verkar däremot vara bra. Röstinspelningarna är ganska tydliga, även om ett grundläggande brus är märkbart, särskilt i tysta situationer förstås. Å andra sidan bleknade det omgivande reverbet märkbart

I det följande är samma inspelning originalet som normaliserats och med brusreducering tillsatt via gratisprogrammet Audacity.

Trots det relativt höga bakgrundsbruset är inspelningsnivån ganska tyst. Torch spelar fortfarande in tal tydligt även på större avstånd, men det är bättre att gå närmare mikrofonen på grund av den generellt låga inspelningsnivån.

Avstånd ca 20 cm: Även med förstärkningsreglaget på max är inspelningsnivån i originalet ganska tyst (överst), nedan är den normaliserade versionen
Avstånd ca 20 cm: Även med förstärkningsreglaget på max är inspelningsnivån i originalet ganska tyst (överst), nedan är den normaliserade versionen

Möjlighet till förbättring

Det största personliga problemet under testningen var det trånga utrymmet mellan portarna. Redan från början hade jag en känsla av att miniklinkkontakten (3,5 mm) på min DT770 Pro från Behringer inte passade helt in i uttaget.

En närmare titt avslöjar snabbt problemet: portarna i "mixern" ligger alldeles för nära varandra så att mina hörlurars normalstora jackplugg hamnar i vägen för den medföljande USB-C-kontakten, även om den senare också är ganska tunn.

Resultatet är att hörlursuttaget inte kan sättas in helt och hållet. Resultatet kan bli ljudbortfall på ena sidan av hörlurarna eller att hela kopplingen till datorn bryts när jackkontakten trycker USB-C-kontakten för långt åt sidan. Roccat bör definitivt förbättra detta eftersom jackpluggen på mina hörlurar inte är överdrivet stor. Torch bör dock hellre användas med de känsliga stickpropparna på in-ear-hörlurar än med professionella hörlurar.

Mycket litet utrymme mellan portarna
Mycket litet utrymme mellan portarna
Mitt inte överdrivet stora hörlursuttag kunde inte sättas in helt, för lite utrymme till den angränsande USB-C-kontakten
Mitt inte överdrivet stora hörlursuttag kunde inte sättas in helt, för lite utrymme till den angränsande USB-C-kontakten

Dessutom: hur användbara kontrollerna på basplattan än är, är de värdelösa under en streamingsession, åtminstone när mikrofonen sitter på plattan. Då kan varje reglage i inspelningen höras som brus eftersom mikrofonen inte är frikopplad och varje beröring av reglagen överförs genom vibrationer och kan uppfattas som fula "knackningar" eller annat brus i inspelningen. Här hjälper det att sköta mikrofonen separat från basplattan.

Omdöme - Bra som ett praktiskt första steg

Roccat Torch, tillhandahållen av Roccat
Roccat Torch, tillhandahållen av Roccat

Roccat Torch är en praktisk allt-i-ett-lösning för nybörjare inom streamers. De integrerade brytarna möjliggör okomplicerad justering av de viktigaste kontrollerna. RGB-elementen kan justeras och stängas av. Själva mikrofonen erbjuder god, om än något tyst, inspelningskvalitet och den kan även styras separat från mixerpanelen.

Roccat Torch är inte en högklassig enhet och kan inte vara det på grund av det låga priset på 84-100 euro. Grundplattan lämnar ett mindre gott intryck än själva mikrofonen på grund av det höga bakgrundsbruset och det tysta pipet under en inspelning som ljudutgång. PC-uttaget är mer rekommenderat som ljudutgång. Jackporten för hörlurar ligger dessutom alldeles för nära USB-C-porten och trycker därmed ut något större hörlurspluggar.

Roccat Torch är bra och framför allt en praktisk lösning för gamers och streamers på instegsnivå som inte har avancerade krav. Jack-portens utrymme för hörlurar behöver snarast ökas och basens ljudutgångskvalitet förbättras. En auditiv frikoppling från basen vore också önskvärd.

För närvarande kostar Torch 99,99 euro hos Roccat själv och cirka 97 euro på Amazon. Under tiden har produkten sänkts i pris och kostar endast 84 euro i vissa butiker.

Ninh Duy
Editor of the original article: Ninh Duy - Editorial Assistant - 233438 articles published on Notebookcheck since 2008
contact me via: Facebook
Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Praktiskt test: Roccat Torch - Mikrofon på instegsnivå för gamers och streamers med mixerpanel
Christian Hintze, 2022-04-26 (Update: 2022-04-28)