Notebookcheck Logo

Poly Voyager Focus 2 recension: Kapabelt headset för företag med flera kvalitetsfunktioner

Fokuserat samarbete. Poly Voyager Focus 2 är konstruerad för att förbättra affärssamarbetet i dagens nya arbetsliv. Headsetet har några smarta funktioner för livskvalitet (QoL) som syftar till att göra möten mycket mindre besvärliga. Voyager Focus 2 kan också dubbleras som ett musikheadset med flera anslutningsmöjligheter. Vi utvärderar headsetets prestanda på dessa områden i vår recension.

Distansarbete har blivit en viktig del av vardagen, vilket har lett till en ökad efterfrågan på produkter som hjälper till med effektivt samarbete. Även om det inte råder någon brist på headsets och ljudutrustning av hög kvalitet, är det inte många som har ett stort fokus på kontorsanvändning.

Professionella headsets är att föredra i affärsmiljöer eftersom de lägger större vikt vid röstkvalitet än något annat. Dessa headsets har vanligtvis en minimalistisk design och erbjuder flera anslutningsmöjligheter, där de dyrare till och med tillåter IT-administration.

Plantronics var bland de första tillverkarna av headset som var pionjärer inom handsfree-samtal via Bluetooth. Företaget förvärvades 2018 av Polycom, som senare fick en omprofilering till Poly. Poly har sedan dess fokuserat på utrustning för samarbete på kontoret. I mars i år förvärvade HP Poly för 3,3 miljarder dollar inklusive skulder

.

Det har gått ungefär ett år sedan Poly först introducerade Voyager Focus 2, men headsetet har tagit sig till Indien först i år. Poly erbjuder en tvåårig garanti på Voyager Focus 2. Priset kan dock vara så högt som ₹52 999 (642 US-dollar) med tillbehör inkluderade.

Tidigare har vi testat Poly Sync 20+ smart högtalartelefon. Nu fick vi lite tid att spendera med företagets nya trådlösa headset Voyager Focus 2 och testa dess användbarhet för distansarbete och professionell användning.

Poly Voyager Focus 2 - Specifikationer. (Källa: Poly)
Poly Voyager Focus 2 - Specifikationer. (Källa: Poly)
Poly Voyager Focus 2 - Specifikationer - forts. (Källa: Poly)
Poly Voyager Focus 2 - Specifikationer - forts. (Källa: Poly)

Funktioner och byggkvalitet: Kan bäras hela dagen lång

I lådan får du Voyager Focus 2-headsetetet självt, en BT700 Bluetooth-dongel, Voyager Office-bas med USB-C, en USB Type-C-laddningskabel och en bärväska. Poly Voyager Focus 2 använder sig av hållbara material som ger det ett förstklassigt och robust utseende. Det justerbara huvudbandet i metall har en kudde som är mycket bekväm för långvarig användning utan en känsla av att något sitter på huvudet.

Kudden gör att de roterbara öronkopparna är ganska bekväma att bära, även om längre lyssningssessioner vid höga volymer kan få dig att ta av dem ett tag. Intressant nog finns det ingen avgränsning mellan vänster och höger högtalare med Voyager Focus 2 - du kan placera dem hur du vill. Följaktligen kan bommikrofonen roteras i båda riktningarna beroende på vad du föredrar. Om du placerar mikrofonen uppåt kommer den automatiskt att stänga av den, men du kan också använda den lilla knappen på bommikrofonen för att manuellt stänga av den om det behövs.

Anslutningsmöjligheter och kontroller: Bra alternativ med visuella signaler

Poly Voyager Focus 2 har ett bra utbud av anslutningsmöjligheter. Headsetet kan anslutas direkt till en dator med hjälp av den medföljande mikro-USB- till USB-C-kontakten. Bluetooth 5.1 stöds, så du kan enkelt para ihop det med din smartphone. Precis som Poly Sync 20+ måste du dock använda den medföljande BT700-dongeln för trådlös anslutning till en dator. Dongeln erbjuder ljuskällor för att indikera pågående samtal och mute-status.

En stor majoritet av alternativen kan justeras på själva headsetet. Det finns tydliga knappar för att växla Bluetooth på/av och för att justera nivåerna för aktiv brusreducering (ANC) från 0 till 2. Öronkåpan som innehåller bommikrofonen har också volymkontroller.

Förutom volymkontroller har öronkåpan också en dedikerad Microsoft Teams/Call-knapp som gör att du kan ringa eller lägga på med ett enkelt tryck. Dessutom kan samtalsknappen också användas för att anropa smarttelefonens standardröstassistent (tryck och håll in i två sekunder), hoppa till nästa spår (dubbeltryck) eller spela upp föregående spår (trippeltryck).

App-kontroller: Lätt att konfigurera headsetets funktioner

Det finns några sätt att styra olika aspekter av headsetet. Poly Lens-appen för Windows och Mac erbjuder ett enkelt sätt att anpassa olika aspekter av headsetet, kontrollera batteristatus och uppdatera den inbyggda programvaran för både dongeln och själva headsetet. Android och iOS-versioner av appen har ännu inte gjorts tillgängliga, men du kan använda Plantronics Hub-appen under tiden. Det är möjligt att ansluta två Bluetooth-källor till headsetet samtidigt.

En smart livskvalitetsfunktion i Voyager Focus 2 är att de aktiva sensorerna i enheten automatiskt kan stänga av/av mikrofonen eller pausa/återuppta musiken när du tar av/har på dig headsetet. Funktionen fungerar för det mesta, men vi observerade att den inte alltid är tillförlitlig. Uppspelningen stannar när headsetet tas av, men den återupptas ofta genom att bara rotera öronkåporna eller ändra deras orientering.

Skrivbordsanvändare kan använda Poly Lens-appen medan mobilanvändare får nöja sig med den äldre men ganska funktionella appen Plantronics Hub. Poly Lens-apparna ger en översikt över det anslutna headsetet eller den anslutna dongeln, batterinivån och en inställningssida där de flesta anpassningar görs.

Både dator- och mobilapparna tillåter funktioner som att hitta mitt headset och ställa in gränser för bullerexponering. Det finns också möjlighet att aktivera G616 anti-startle toggle för att skydda dina öron från plötsliga stötar genom att begränsa toppvolymen till 102 dBSPL.

Samtalskvalitet: ANC behöver mer arbete

Voyager Focus 2 riktar sig i första hand till affärsfolk, men det fungerar också som ett bra headset för musikuppspelning. Mikrofonen kan endast spela in i en enda kanal med 16-bitars 16 kHz, vilket är ungefär som bandspelarkvalitet. Trots detta bör det räcka för att få din röst att höras tydligt i onlinesamtal. Den låga bithastigheten bidrar också till effektiv överföring över långsammare nätverk.

Poly talar mycket om Voyager Focus 2:s digitala hybrid ANC-förmåga i sin marknadsföring. Placeringen av bommikrofonen nära din mun skapar vad Poly kallar ett akustiskt staket, vilket innebär att din röst redan har företräde framför bakgrundsbrus.

Det finns två mikrofoner med mikroelektromekaniska system (MEMS) mot de inre öronkopparna som kan avbryta oönskade ljud vid örat. Dessutom finns det två andra mikrofoner på utsidan av varje öronkopp som tar bort externt buller. Voyager Focus 2 ger användaren en viss nivå av ANC-kontroll med en särskild ANC-omkopplare som kan växla mellan 0 (ingen brusreducering), 1 och 2.

Poly hävdar att dess ANC-implementering inte ger känslan av ett öronblock när man pratar. Även om vi tyckte att detta i stort sett var sant, kan dina öron definitivt känna ANC när den fungerar.

Vi fann att brusreducering inte är alltför kraftig - vi kunde fortfarande höra bakgrundsljud sippra igenom även vid den högsta ANC-inställningen. Så även om funktionen är praktisk när du tar emot samtal på resande fot eller på en typisk arbetsplats ska du inte förvänta dig att den ska erbjuda en absolut tyst miljö.

Uppspelningskvalitet: Inte för baskännarna

Poly Voyager Focus 2: Diagram över rosa brus
Poly Voyager Focus 2: Diagram över rosa brus

Uppspelningskvaliteten är bra om du främst använder stereokällor. Den maximala ljudstyrkan kan vara upp till 82,31 dB(A), vilket bör ge en tillräckligt hög ljudnivå. Som framgår av diagrammet med rosa brus är Voyager Focus 2 definitivt inte ett headset för bashuvuden eftersom basresponsen inte är så bra. Mitt- och högfrekvensen verkar dock vara acceptabel.

Voyager Focus 2 klarar jobbet för grundläggande musikbehov. Headsetet lämpar sig bäst för stereoljud. Filmer som kodats i flerkanalsformat låter inte bra även efter nedmixning till stereo.

När vi spelar upp en sinusvåg på 1 kHz ser vi att frekvensresponskurvan inte är jämn. Högre amplituder ses endast vid högre frekvenser, vilket innebär att Voyager Focus 2 klarar sig bättre med sång och annan högfrekvent musik än med toner med lägre frekvenser.

Den totala harmoniska förvrängningen (THD) är ganska låg, 0,18 %, men den stiger till 0,35 % när bakgrundsbrus beaktas. Signal-brusförhållandet (SNR) är 57,2 dBFS, vilket är tillräckligt för att de flesta instrumenttoner ska kunna uppfattas vid uppspelning.

Alla mätningar gjordes med Voyager Focus 2 ansluten till datorn via USB och med en Earthworks M23R rundstrålande referensmikrofon placerad på samma avstånd mellan de två öronkopparna.

Poly Voyager Focus 2: Frekvensresponskurva
Poly Voyager Focus 2: Frekvensresponskurva
Poly Voyager Focus 2: Total harmonisk distorsion och brus (SNR: 57,2 dBFS)
Poly Voyager Focus 2: Total harmonisk distorsion och brus (SNR: 57,2 dBFS)

Batteritid: Det räcker till en vanlig arbetsdag

Voyager Focus 2 har ett inbyggt 560 mAh Li-ion-batteri som tar ungefär två timmar att ladda helt. Poly anger att batteriet kan hålla i upp till 18 timmar med ANC avstängd och andra inställningar som standard, men vi lyckades få upp till 16 timmar i våra tester

Exakta körtider beror på andra inställningar i headsetet och specifika användningsmönster, men det borde vara möjligt att få mer än en dags körtid med det här headsetet utan att behöva skynda sig till laddaren.

Domslut: Ett dugligt headset för affärsbruk som måste få ett bättre pris

Poly Voyager Focus 2. Enheten för recensionen är en gåva från Poly India.
Poly Voyager Focus 2. Enheten för recensionen är en gåva från Poly India.

Poly Voyager Focus 2 är konstruerad för att tillgodose yrkesverksamma som behöver pålitlig röstkommunikation, oavsett om de är på jobbet eller på resande fot. Headsetet har ett förstklassigt utseende och känsla och Voyager Focus 2 framstår för det mesta som en duglig kommunikationsenhet

Voyager Focus 2:s öronkoppar kan placeras på det sätt som du föredrar, och bommikrofonen kan roteras i enlighet med detta. Alla kontroller på öronkåporna är inom räckhåll, även om det kan vara lite besvärligt att komma åt ANC-kontrollerna. Poly har sett till att headsetet inte känns som en börda även efter att ha burit det hela dagen, vilket är lovvärt.

Poly Lens-appen på PC och Mac ger ett enkelt gränssnitt för att justera olika headsetfunktioner. Plantronics Hub på iOS och Android gör jobbet för det mesta, men gränssnittet kan behöva en ansiktslyftning. Headsetet är också IT-administrationsvänligt om företag kräver sådan flexibilitet.

Poly Voyager Focus 2 framstår som ett dugligt headset med flera livskvalitetsfunktioner för VoIP-samarbete samtidigt som det är precis tillräckligt för att avslappnat koppla av till musik. Förväntningarna på andra områden måste dämpas.

Voyager Focus 2 är tillräckligt högljudd. Det primära syftet med det här headsetet är affärssamarbete, och ljudegenskaperna är därför inställda därefter. Headsetetet är också anpassningsbart för musik, men frekvensresponsen i de lägre frekvenserna är inte adekvat. Ett annat område där vi skulle vilja se förbättringar är ANC. ANC är lämplig för en typisk arbetsplats- eller hemkontorsmiljö, men bakgrundsbruset är fortfarande uppfattabart även på den högsta ANC-nivån

Anslutningsmöjligheterna är hyfsade, men en direktanslutning till datorn borde möjliggöras utan att behöva förlita sig på en separat dongel. På det hela taget är Poly Voyager Focus 2 väl lämpad för sin målgrupp, men det finns verkligen utrymme för förbättringar på många områden.

Pris och tillgänglighet

Poly Voyager Focus 2 finns på Amazon US för 249 US-dollar. Newegg erbjuder för närvarande Voyager Focus 2 för 207 US-dollar, komplett med laddningsstativ.

I Indien finns Voyager Focus 2 med laddningsstativ till ett högt pris på ₹66 890 på Amazon Indiamedan varianten utan stativ kostar ₹42,754 ₹.

Ansvarsfriskrivning: Författaren fick Poly Voyager Focus 2-headsetetet som ett prov för teständamål.

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Poly Voyager Focus 2 recension: Kapabelt headset för företag med flera kvalitetsfunktioner
Vaidyanathan Subramaniam, 2022-12-12 (Update: 2022-12-12)