Notebookcheck Logo

PVY Z20 Pro recension: Övertalande, extremt prisvärd och hopfällbar elcykel med förbättringspotential

Mycket billigt och välutrustat. Med Z20 Pro erbjuder tillverkaren PVY en ny hopfällbar cykel med elmotor till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Vårt vardagstest visar att tillverkaren levererar ett starkt helhetspaket, men det låga priset kräver kompromisser på flera områden.

Cyklar med hopfällbar funktion har ett antal fördelar jämfört med konventionella cyklar, och i vissa fall kan komprimerbarheten öka användbarheten avsevärt. Fällbara cyklar kan till exempel tas med i mindre bilar utan cykelhållare och därmed också spontant, och dessutom kan de ofta tas med gratis i kollektivtrafiken.

Fällbara cyklar lämpar sig bättre för kortare sträckor på grund av att de vanligtvis har en mycket upprätt - och därmed avslappnad - sittställning. En elmotor kan säkert öka användningsområdet.

Z20 Pro från tillverkaren PVY är en extremt prisvärd hopfällbar cykel med elmotor, som till och med kan komma upp med stark utrustning, åtminstone på pappret. Tillverkaren vill övertyga med skivbromsarna, växlarna och den fjädrande gaffeln.

Enkel montering

Z20 Pro kan redan vid leverans samla pluspoäng med den fällbara mekanismen. E-cykeln levereras hopfälld, så hjulen är redan monterade och det finns inget behov av att justera skivbromsen - mer om det senare. I övrigt är det bara lamporna som behöver monteras, och styret måste fixeras med hjälp av en insexnyckel. Sadelstolpen håller med hjälp av en snabbkoppling, och styrets höjd kan också snabbt justeras med en snabbkoppling.

Användningen av snabbfästen är ganska självklar för en hopfällbar cykel eftersom avlägsnandet av sadelstolpen kan minska packningsstorleken ännu en gång. Den högre känsligheten för sadelstölder bör dock påpekas i det här sammanhanget.

Leveransen är nästan helt monterad
Leveransen är nästan helt monterad

Okomplicerad vikningsprocess

Det går snabbt och enkelt att fälla ihop och fälla upp den. Då ändras måtten från 117 x 156 x 25 centimeter till minst 76 x 90 x 50 centimeter (höjd x längd x djup). Cykeln kan bara skjutas någorlunda bra när den är hopfälld eftersom modellen inte låses när den är hopfälld. Den ganska höga vikten på cirka 22 kilo i absoluta tal gör inte nödvändigtvis elcykeln lättare att hantera. Åtminstone finns det ett handtag i ramen, som också är förnuftigt placerat för att koppla ihop elcykeln.

Utförandet av elcykeln är i grunden bra. Som vanligt kan designen diskuteras, men den är ganska hygglig och något modern. E-cykelns kablar är förlagda utanför ramen, vilket inte bidrar till utseendet - de är i alla fall bundna. Du måste dock vara uppmärksam på kablarna när du fäller ner styret.

Styret på den kompakta elcykeln är...
Styret på den kompakta elcykeln är...
...kan helt enkelt fällas ner.
...kan helt enkelt fällas ner.
Låset till elcykeln öppnas...
Låset till elcykeln öppnas...
... och cykeln viktes på mitten.
... och cykeln viktes på mitten.

Elektrisk motor med enkel sensor

I stort sett: Den bakre navmotorn i Z20 Pro fungerar tillförlitligt och är ganska kraftfull. Eftersom PVY - föga förvånande med tanke på det låga priset - förlitar sig på en enkel pedalsensor och inte på en vridmomentssensor, ingriper motorn endast med en liten fördröjning. Tillverkaren anger effekten till 250 watt och vridmomentet till 50 Nm.

Den maximalt uppnåeliga hastigheten beror i allmänhet på den valda stödnivån. I den första nivån ges assistans upp till en maxhastighet på 15 km/h, i den andra nivån upp till 20 km/h och i den högsta nivån - upp till 25 km/h. Accelerationen blir också starkare. En knapp bredvid displayen används för att välja mellan nivåerna.

På grund av tekniken är stödet mindre dynamiskt, så i praktiken hoppar det in ganska brutalt, vilket dock är mindre irriterande vid användning. Inte dokumenterat, men möjligt: Motorn kan avaktiveras under körning genom att vrida på gashandtaget. Gashandtaget används egentligen för att aktivera push-assistansen och i det olåsta läget - som endast är lagligt på privat mark i Tyskland - även för att accelerera. En hastighet på upp till 32 km/h är då möjlig.

Displayen är tydlig men är begränsad till den mest nödvändiga informationen. Den aktuella hastigheten och det valda stödläget visas, och den tillryggalagda sträckan kan också visas. Batterinivån är grov och hoppar gärna fram och tillbaka mellan flera staplar, den möjliga räckvidden kan inte visas. En app som skulle kunna kompensera för den ganska svaga displayen finns inte tillgänglig.

Motorn är installerad i bakhjulets nav
Motorn är installerad i bakhjulets nav
Displayen är tydligt utformad, och enheten kan manövreras med två knappar (uppenbar flimmer på displayen vid inspelning)
Displayen är tydligt utformad, och enheten kan manövreras med två knappar (uppenbar flimmer på displayen vid inspelning)

Växelspak, bromsar, fjädrande gaffel och däck

De ospecificerade Shimano-växlarna i PVY Z20 Pro har sex växlar. Växlingen sätter inga rekord när det gäller dynamik, men växlarna växlar rent redan i leveranstillstånd. Växlarna växlas bekvämt med tummen. Växlingen möjliggör potentiellt en bekväm användning av elcykeln utan motorstöd, men motorn kopplas inte bort. Det resulterande överföringsmotståndet är märkbart, och även sittställningen är mer bekväm än smidig.

Trots det låga priset levereras elcykeln med skivbromsar fram och bak. Som de levererades visade sig bromskraften vara under genomsnittlig och endast genomsnittlig även efter omfattande inbromsningar.

Förekomsten av en fjädrande gaffel är också ganska otippad för en så billig elcykel. I praktiken är det uthärdligt att åka över till exempel kullerstenar tack vare detta, men effektiviteten är begränsad i terräng, inte minst på grund av den låga fjädringsrörelsen på mindre än 80 millimeter och även den inte optimala inställningen. På tal om terräng: PVY Z20 Pro kan ridas ganska behagligt och säkert över typiska stigar i skogen. Med sina cirka 58 millimeter tenderar däcken att vara bredare än på typiska trekkingcyklar.

En Shimano SIS-växel används
En Shimano SIS-växel används

Batteri, räckvidd och vardaglig erfarenhet

Ett batteri med en kapacitet på 374,4 Wh är installerat. Enligt tillverkaren är räckvidden upp till 80 kilometer. Detta verkar vara ganska realistiskt. I ett test med starkt motorstöd och endast liten användning av muskelkraft och i branta backar kunde drygt 50 kilometer uppnås. Batteriet är låsbart och avtagbart och kan därför laddas både inuti och utanför elcykeln. USB-porten på batteriet är också åtkomlig under körning - även om en kabel då måste dras från ramens framsida till styret. Det tar cirka fem timmar att ladda batteriet fullt ut.

Bagagehållaren är särskilt positiv i det här avseendet. Även om den är relativt kort kan den - just så - rymma Aqua Back Plus-påsar från Vaude utan att fötterna kommer åt cykelväskorna. Det låter vid första anblicken som en bagatell, men borde avsevärt öka elcykelns användbarhet i vardagen. Med de två väskorna kan shopping och bagage transporteras utan problem.

Störande: Den medföljande belysningen är extremt enkel. I leveransen ingår endast en framlampa och en bakre reflektor. Framlampan drivs av batterier och inte av elcykelns huvudbatteri och är inte heller särskilt ljusstark. Förutom de nödvändiga monteringsverktygen ingår även ett cykelskydd och en smartphonehållare - att inkludera en belysning av högre kvalitet hade förmodligen varit ett bättre val här.

Bedömning: Fällbar cykel till förmånspris gör mycket, men inte allting rätt

Z20 Pro kunde övertyga i testet - även med det låga priset
Z20 Pro kunde övertyga i testet - även med det låga priset

PVY Z20 Pro är en mycket prisvärd hopfällbar cykel med elmotor som i princip övertygade i testet. Cykelns låga pris märks dock på många ställen. Motorn är kraftfull men agerar inte dynamiskt på grund av pedalsensorn. Användningen av skivbromsar är lovvärd men bromsprestanda är endast genomsnittlig. Körkomforten är dock i grunden bra och räckvidden är hyfsad.

PVY Z20 Pro är en elektrisk hopfällbar cykel som lämpar sig för vardagligt bruk med några grova kanter - men det mycket låga priset sätter det i perspektiv.

Överlag är elcykeln värd en rekommendation, särskilt eftersom jämförbart prissatta elcyklar oftast kommer med mycket enklare utrustning - ibland saknas växlar och ibland skivbromsar. I framtiden skulle vi vilja se en något dyrare elcykel från PVY med bättre skivbromsar och belysning.

Pris och tillgänglighet

PVY Z20 Pro är för närvarande tillgänglig på direkt från tillverkaren till ett pris av 759 euro. Elcykeln erbjuds i en svart och en vit färgvariant.

Transparency

The present review sample was given to the author by the manufacturer free of charge for the purposes of review. There was no third-party influence on this review, nor did the manufacturer receive a copy of this review before publication. There was no obligation to publish this review.

Please share our article, every link counts!
.170
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > PVY Z20 Pro recension: Övertalande, extremt prisvärd och hopfällbar elcykel med förbättringspotential
Silvio Werner, 2023-05-16 (Update: 2023-05-16)