Notebookcheck Logo

Luminar Neo Upscale AI vs Topaz Gigapixel AI: Hur bra är Skylums nya AI-app för uppskalning?

Skylum lanserade nyligen Upscale AI - ett tillägg för Luminar Neo. Vi förhandsgranskade lösningen med artificiell intelligens och jämförde den med den väletablerade konkurrenten Gigapixel AI.

Torsdagen den 10 november klockan 17.00 släppte Skylum fyra nya tillägg för Luminar Neo: Focus Stacking AI, Supersharp AI, Background Removal AI och Upscale AI. Skylum gav oss möjlighet att förhandsgranska programvaran och ta en titt på den artificiella intelligensen före lanseringen.

Djup integrering i Luminar Neo med (för) användarvänlighet

Upscale AI är utformad för att ändra storlek på foton till en högre upplösning och fylla i detaljer med hjälp av artificiell intelligens, liknande Nvidias Deep Learning Super Sampling (DLSS) som spelentusiaster känner till. För att kunna använda programvaran på macOS eller Windows behöver du en prenumeration som kostar 14,95 euro (16 dollar) per månad, eller 9,08 euro (9 dollar) per månad om du köper en ettårig plan.

Du har också möjlighet att köpa en livstidslicens till ett specialpris - Luminar Neo kostar 119 euro (123 dollar) just nu, och tilläggspaketet med totalt sju plugins kostar ytterligare 269 euro (279 dollar).

Precis som alla andra tillägg är Upscale AI integrerat direkt i Luminar Neo. För att uppgradera ett foto behöver du bara dra det till motsvarande panel till höger. Användarna kan välja om de vill öka den horisontella och vertikala upplösningen med två, fyra eller sex gånger. Totalt kan foton uppskalas till maximalt 36 gånger sin ursprungliga upplösning.

Jämfört med den förmodligen mest kända konkurrenten, Topaz Labs Gigapixel AI (som visas i skärmdumpen nedan), erbjuder Luminar Upscale AI betydligt färre alternativ - Luminar Neo-användare kan inte välja vilken AI-modell som används, och de kan inte heller finjustera uppskalningsförhållandet eller parametrarna för brusreducering. Som du kan se i skärmbilden nedan ger Gigapixel AI en förhandsvisning med hög upplösning, en laddningsbar som uppskattar hur lång tid beräkningen kommer att ta och flera layoutalternativ. Gigapixel AI kostar US$99.99som en fristående app komplett med Photoshop- och Lightroom-plugins.

Tester i verkligheten - från 0,1 till 368 megapixlar

Ett viktigt användningsområde för programvaran är att uppgradera redan relativt högupplösta foton till en ännu högre upplösning så att fler detaljer kan återges på ett extremt stort tryck. För att testa detta uppskalade vi landskapsfotot nedan från 23 MP till 368 MP.

I den här jämförelsen har fotot som uppskalats av Gigapixel AI en liten bit mer detaljer och, viktigast av allt, mycket mindre bildbrus, vilket du tydligt kan se i himlen. Luminar Neo erbjuder ett separat AI-avstörningsverktyg, vilket ger användarna möjlighet att minska bildbruset oberoende av varandra. På en Apple MacBook Pro med M1 Max tog båda apparna ungefär 25 sekunder att utföra beräkningen.


Vi stötte på ett tekniskt problem vid detta tillfälle. Luminar Neo använde över 50 GB RAM när vi exporterade det här fotot med 368 MP och lyckades till och med få en M1 Max utrustad med 32 GB RAM och 400 GB/s minnesbandbredd på knä. Gigapixel AI krävde mycket mindre RAM-minne när den bearbetade samma bild.


En annan tillämpning som är minst lika viktig är att uppgradera ett foto med mycket låg upplösning till en användbar upplösning. Fotot som är inbäddat nedan har uppskalats från 800 x 534 till 4 800 x 3 204 pixlar. För sådana fall erbjuder Gigapixel AI ett separat alternativ för att förfina ansikten.

I fotot som uppskalats med Gigapixel AI blev ansiktet mindre skarpt men har också färre skärpningsartefakter. Den här omgången kan betraktas som oavgjort mellan de två lösningarna. Fotot som tagits fram med Luminar Neo Upscale AI ser bättre ut i vissa områden, medan fotot med Gigapixel AI ser bättre ut på andra ställen.


Det är särskilt viktigt för Notebookcheck-redigerare att kunna göra extremt lågupplösta renderingar användbara. Läckta bilder av nya smarttelefoner finns ju ofta bara i en hemsk upplösning.

I det här avseendet lönar sig möjligheten att välja en AI-modell i Gigapixel AI. Som bilderna nedan tydligt visar ser resultatet betydligt bättre ut när du använder en AI-modell som har optimerats för bilder med mycket låg upplösning.

Original
Original
Luminar Neo
Luminar Neo
Gigapixel AI
Gigapixel AI


I jämförelsen nedan förvrängde Luminar Neo Upscale AI inte ansikten särskilt mycket, men den resulterande bilden har betydligt mer brus än den som bearbetades av Gigapixel - en knapp seger för Luminar Neo.


Vi har uppskalat porträttet nedan från en upplösning på 1 800 x 1 200 till 10 800 x 7 212 pixlar för att ta reda på vilken programlösning som kan behålla fler detaljer när ett foto har beskurits så mycket att upplösningen inte längre är tillräckligt hög för ett större tryck. Topaz Labs Gigapixel AI vinner den här jämförelsen överlägset. Du kan se detta tydligt runt ögonbrynen och framför allt läpparna.

Domslut: Uppskälld AI är praktisk, men inte perfekt

I den här (kanske allra första) uppgörelsen visar Skylums Upscale AI att den inte kan överträffa konkurrenterna. Men en fantastisk egenskap hos den här programvaran är dess sömlösa integrering i Luminar Neo. De som redan använder detta relativt nya Lightroom-alternativ får ytterligare ett praktiskt verktyg med Upscale AI. Å andra sidan förblir Gigapixel AI det bättre valet för personer som vill ha den bästa AI-uppskalningskvaliteten och största möjliga flexibilitet just nu.

Pris och tillgänglighet

Skylums Upscale AI släpptes torsdagen den 10 november klockan 17.00. Du behöver Luminar Neo, ett Lightroom-alternativ med många AI-funktioner, för att använda programvaran. Luminar Neo finns för närvarande till ett specialpris på https://skylum.com/checkout/luminar-neo/sub-special-offer på 119 euro (123 dollar). Utvidgningspaketet med sju plugins (inklusive Upscale AI) kostar 269 euro (279 dollar). Alternativt kan du också prenumerera på programpaketet med tillägg för 14,95 euro per månad (16 dollar) eller 109 euro per år / 9,08 euro per månad (9 dollar).

Please share our article, every link counts!
> Bärbara datorer, laptops - tester och nyheter > Tester > Luminar Neo Upscale AI vs Topaz Gigapixel AI: Hur bra är Skylums nya AI-app för uppskalning?
Hannes Brecher, 2022-11-12 (Update: 2022-11-12)